Monitorul Oficial 181/1992: Diferență între versiuni

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare
(Pagină nouă: __FORCETOC__ *1992 0181 = Monitorul Oficial al României = Anul IV, Nr. issue::181 - Partea I - Joi, 30 iulie year::1992 == Legi şi decrete =...)
 
(convertesc issue:: la patru cifre.)
 
Linia 3: Linia 3:


= Monitorul Oficial al României =
= Monitorul Oficial al României =
Anul IV, Nr. [[issue::181]] - Partea I - Joi, 30 iulie [[year::1992]]
Anul IV, Nr. [[issue::0181]] - Partea I - Joi, 30 iulie [[year::1992]]


== Legi şi decrete ==
== Legi şi decrete ==

Versiunea curentă din 7 aprilie 2012 10:23


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0181 - Partea I - Joi, 30 iulie year::1992

Legi şi decrete

Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 1/1991 privind protecția socială a șomerilor și reintegrarea lor profesională

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I. - Legea nr. 1/1991 privind protecția socială a șomerilor și reintegrarea lor profesională se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 2 litera e) va avea următorul cuprins:

„e) persoanele al căror contract de muncă a fost desfăcut din inițiativa lor pentru motive care, potrivit legii, la reîncadrare nu întrerup vechimea în muncă;”

2. Articolul 3 va avea următorul cuprins:

"Art. 3. - Ajutorul de șomaj constă într-o sumă calculată în mod diferențiat, pe categorii de persoane și vechime în muncă, după cum urmează:

a) 60% din salariul de bază minim pe țară, brut, indexat, din care s-a dedus impozitul prevăzute lege corespunzător situației în care se află fiecare persoană, în cazul beneficiarilor de ajutor de șomaj care provin din rândul absolvenților școlilor din învățământul preuniversitar, profesional sau de ucenici, în vârstă de minimum 16 ani sau, dup caz, 18 ani, precum și al celor care au vechime în muncă sub 1 an;
b) 70% din salariul de bază minim pe țară, brut, indexat, din care s-a dedus impozitul prevăzut de lege corespunzător situației în care se află fiecare persoană, în cazul beneficiarilor de ajutor de șomaj care provin din rândul absolvenților învățământului superior;
c) 50% din media salariului de bază brut, avut în ultimele 3 luni, indexat, din care s-a dedus impozitul prevăzut de lege corespunzător situației în care se află fiecare persoană, în cazul beneficiarilor de ajutor de șomaj care au o vechime în muncă de la 1 până la 5 ani, dar nu mai puțin de 75% din salariul de bază minim pe țară, brut, indexat, din care s-a scăzut impozitul corespunzător situației în care se află fiecare persoană;
d) 55% din media salariului de bază brut, avut în ultimele 3 luni, indexat, din care s-a dedus impozitul prevăzut de lege corespunzător situației în care se află fiecare persoană, în cazul beneficiarilor de ajutor de șomaj care au o vechime în muncă de la 5 până la 15 ani, dar nu mai puțin de 80% din salariul de bază minim pe țară, brut, indexat, din care s-a scăzut impozitul corespunzător situației în care se află fiecare persoană;
e) 60% din media salariului de bază brut, avut în ultimele 3 luni, indexat, din care s-a dedus impozitul prevăzut de lege corespunzător situației încarce se află fiecare persoană, în cazul beneficiarilor de ajutor de șomaj care au o vechime în muncă de minimum 15 ani, dar nu mai puțin de 85% din salariul de bază minim pe țară, brut, indexat, din care s-a scăzut impozitul corespunzător situației în care se află fiecare persoană.”

3. Articolul 5 alineatul (1) litera a) va avea următorul cuprins:

„a) persoanele care dețin, împreună cu membrii familiei, terenuri agricole în suprafață de cel puțin 20.000 mp în zonele colinare și de șes și de cel puțin 40.000 mp în zonele montane;”

4. Articolul 6 va avea următorul cuprins:

„Art. 6. - (1) Persoanele care au fost încadrate în muncă au dreptul să primească ajutorul de șomaj din momentul încetării contractului de muncă sau, după caz, a calității de membru în cooperația meșteșugărească, în condițiile prevăzute la art. 2, dacă s-au înscris la oficiile forței de muncă în termen de 30 de zile de la încetarea activității sau de la data înscrierii la oficiul forței de muncă, dacă cererea a fost făcută ulterior acestui termen.

(2) Persoanele prevăzute la art. 2 lit. d) dobândesc dreptul de a primi ajutor de șomaj de la data hotărârii definitive de reintegrare, a ordonanței de scoatere de sub urmărire penală sau de punere în libertate ori a hotărârii definitive de achitare, dacă s-au înscris la oficiul forței de muncă în termen de 30 de zile de la data respectivă sau de la data înscrierii, când aceasta a avut loc după expirarea termenului de 30 de zile.

(3) Persoanele care nu au fost încadrate în muncă dobândesc dreptul de a primi ajutorul de șomaj după cum urmează:

a) după o perioadă de 30 de zile pentru absolvenții învățământului preuniversitar și învățământului superior, de la data la care s-au adresat oficiilor forței de muncă sau altor organe competente, potrivit legii, solicitând încadrarea într-o muncă corespunzătoare pregătirii;
b) după o perioadă de 30 de zile de la data la care persoanele care au terminat serviciul militar obligatoriu s-au adresat oficiilor forței de muncă, solicitând încadrarea într-o muncă corespunzătoare pregătirii;
c) de la data înscrierii la oficiul forței de muncă, în cazul absolvenților școlilor speciale pentru handicapați.

(4) Femeile care au încetat activitatea, potrivit legii, pentru creșterea copiilor, precum și persoanele cărora le-a încetat calitatea de pensionar au dreptul de a primi ajutor de șomaj de la data înscrierii la oficiile forței de muncă.

(5) Termenele de 30 de zile prevăzute la alin. (3) lit. a) și b) încep să curgă la expirarea termenelor de 60 de zile, respectiv de 30 de zile, prevăzute la art. 2 lit. a) și b).”

5. Articolul 11 va avea următorul cuprins:

„Art. 11. - (1) Persoanele care au beneficiat de ajutorul de șomaj legal, fără a putea să se încadreze în muncă, și sunt lipsite de mijloace de întreținere primesc în continuare o alocație de sprijin.

(2) Sunt considerate lipsite de mijloace de întreținere persoanele care îndeplinesc în mod cumulativ următoarele condiții:

a) nu dețin împreună cu membrii familiei terenuri agricole cu o suprafață minimă echivalentă cu cea prevăzută la art. 5 alin. (1) lit. a);
b) nu realizează împreună cu membrii familiei un venit mediu lunar de cel puțin 40% pe membru de familie din salariul de bază minim pe țara, brut, indexat, din care s-a scăzut impozitul corespunzător situației titularului alocației de sprijin.

(3) Situațiile prevăzute în alin. (2) se dovedesc prin declarații pe proprie răspundere ale titularului."

6. După articolul 11 se introduce articolul 111, cu următorul cuprins:

„Art. 111. - (1) Alocația de sprijin este o sumă egală cu 40% din salariul de bază minim pe țară, brut, indexat, din care se scade impozitul corespunzător situației titularului alocației de sprijin.

(2) Alocația de sprijin se acordă pe o perioadă de 18 luni.

(3) În această perioadă, persoanele respective pot urma cursuri de calificare sau recalificare care să nu depășească durata de primire a alocației de sprijin.”

7. Articolul 12 va avea următorul cuprins:

„Art. 12. - Pe perioada în care unei persoane i se plătește ajutorul de șomaj sau alocația de sprijin, aceasta beneficiază de alocația pentru copil, precum și de asistență medicală gratuită. Dreptul locativ la locuința de serviciu se păstrează pe întreaga perioadă în care chiriașul primește ajutor de șomaj sau alocație de sprijin, cu excepția cazului în care aceasta este situată în incinta unității sau este legată direct de asigurarea permanenței ori continuității în serviciu, situație în care se poate dispune numai evacuarea condiționată de atribuirea unui alt spațiu locativ corespunzător."

8. Articolul 14 va avea următorul cuprins:

„Art. 14. - Persoanele care și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă în perioada pentru care sunt îndreptățite să primească ajutor de șomaj sau alocație de sprijin și cât urmează un curs de calificare sau recalificare beneficiază de drepturile de asigurări sociale prevăzute de lege pentru persoanele încadrate în muncă, inclusiv de pensia de invaliditate.”

9. Articolul 15 va avea următorul cuprins:

„Art. 15. - (1) Beneficiarul ajutorului de șomaj sau alocației de sprijin este obligat ca, lunar, pe baza programării efectuate sau ori de câte ori este solicitat, să se prezinte la oficiul forței de muncă.

(2) Persoana care primește ajutor de șomaj și se încadrează în muncă sau începe sa realizeze venituri din sursele prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) și b) ori îndeplinește condiții de înscriere la pensie pentru munca depusă și limită de vârstă are obligația de a înștiința în termen de 3 zile oficiul forței de muncă.

Aceeași obligație o are și persoana care primește alocație de sprijin, în măsura în care i se modifică mijloacele de întreținere prevăzute la art. 11.

(3) Obligația prevăzută la alin. (2) revine și persoanei juridice sau fizice care a efectuat angajarea sau, după caz, oficiilor de pensii.”

10. Articolul 16 va avea următorul cuprins:

„Art. 16. - Calitatea de beneficiar al ajutorului de șomaj sau al alocației de sprijin și îndeplinirea obligației prevăzute la art. 15 se dovedesc cu carnetul de evidență, eliberat și vizat lunar de oficiul forței de muncă."

11. Articolul 17 va avea următorul cuprins:

„Art 17. - (1) Ajutorul de șomaj sau alocația de sprijin se plătește lunar de direcțiile de muncă și protecție socială, proporțional cu numărul de zile calendaristice cât titularul este îndreptățit să primească acest drept, pe baza buletinului de identitate și a carnetului de evidență.

(2) Ajutorul de șomaj și alocația de sprijin nu sunt impozabile și nu pot face obiectul executării silite pentru alte debite decât cele care au provenit din ajutor de șomaj sau alocație de sprijin acordate necuvenit, pentru cele care reprezintă obligații de întreținere, precum și pentru daunele cauzate prin infracţiuni intenționate săvârșite împotriva vieții, sănătății și integrității corporale."

12. Articolul 18 va avea următorul cuprins:

„Art. 18. - (1) Plata ajutorului de șomaj sau a alocației de sprijin încetează în următoarele situații:

a) la îndeplinirea termenelor prevăzute la art. 9, respectiv art. 111 alin. (2);
b) la încadrarea în muncă a titularului sau după 30 de zile de la obținerea de către acesta a autorizației de exercitare a unei activități pe cont propriu;
c) în cazul refuzului nejustificat de a se încadra într-o unitate, cu contract de muncă pe durată nedeterminată sau determinată, într-un loc de muncă corespunzător pregătirii și nivelului studiilor șomerului, situației personale și stării de sănătate a acestuia;
d) la data refuzului nejustificat de a urma un curs de calificare sau, după caz, la data întreruperii sau neabsolvirii cursului organizat potrivit art. 10 alin. (2), respectiv art. 111 alin. (3) din prezenta lege, din motive imputabile.

(2) Plata ajutorului de șomaj sau a alocației de sprijin se suspendă:

a) în cazul neîndeplinirii obligației prevăzute la art. 15;
b) pe perioada îndeplinirii obligațiilor militare;
c) pe perioada în care titularul își stabilește domiciliul în străinătate;
d) pe perioada în care titularul este arestat preventiv sau pentru executarea unei pedepse privative de libertate;
e) pe perioada în care titularul este încadrat cu contract de muncă pe durată determinată mai mică de 6 luni."

13. Articolul 19 va avea următorul cuprins:

„Art. 19. - Persoanele care au fost reintegrate în muncă de organele de jurisdicție competente și li s-au acordat despăgubiri pentru perioada nelucrată vor restitui ajutorul de șomaj sau, după caz, alocația de sprijin primite pe aceeași perioadă de timp."

14. Articolul 20 va avea următorul cuprins:

„Art. 20. - Fondul necesar pentru plata ajutorului de șomaj și a alocației de sprijin se constituie din următoarele surse:

a) o cotă de 5% aplicată asupra fondului de salarii realizat lunar, în valoare brută, de persoanele fizice și juridice române și străine cu sediul în România care angajează personal român, precum și din veniturile realizate de persoanele fizice autorizate să presteze o activitate individuală și asociațiile familiale care își desfășoară activitatea în temeiul Decretului-lege nr. 54/1990;
b) o contribuție de 1% din salariul de bază lunar de încadrare brut, plătită de salariații persoanelor fizice și juridice prevăzute la lit. a);
c) o contribuție de 1% din venitul lunar în valoare brută, obținut din munca prestată de către membrii cooperației;
d) o subvenție de la bugetul de stat pentru completarea fondului, în caz că sursele de la lit. a), b) și c) nu acoperă plățile datorate."

15. Articolul 21 va avea următorul cuprins:

„Art. 21. - (1) Fondul prevăzut la art. 20 se păstrează într-un cont al Ministerului Muncii și Protecției Sociale deschis la Banca Națională a României, este gestionat de acesta și este purtător de dobândă.

(2) Sumele neconsumate într-o perioadă se reportează în perioadele imediat următoare, fără a exista obligația de a fi vărsate la bugetul de stat.

(3) Pentru nevărsarea la termen a sumelor prevăzute la art. 20 se aplică o majorare de 0,05% pentru fiecare zi de întârziere, dar nu mai mult decât totalul sumelor datorate."

16. Articolul 22 va avea următorul cuprins:

„Art. 22. - Din fondul constituit potrivit art. 20 din prezenta lege se vor face plăți și pentru:

a) acoperirea unor cheltuieli legate de efectuarea plății ajutorului de șomaj și a alocației de sprijin;
b) acoperirea unor cheltuieli privind calificarea și recalificarea șomerilor și a celor care beneficiază de alocația de sprijin.”

Art. II. - Prevederile prezentei legi se aplică și persoanelor cărora le-a expirat perioada de plată a ajutorului de șomaj înainte de intrarea ei în vigoare.

Art. III. - Legea nr. 1/1991 [1] privind protecția socială și șomerilor și reintegrarea lor profesională, cu modificările aduse prin prezenta lege, se republică în Monitorul Oficial al României, dându-se articolelor o nouă numerotare.

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședința comună din 9 iulie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, p. Ionel Roman

Președintele Senatului, academician Alexandru Bîrlădeanu

București, 122 iulie 1992 | Nr. 86.

Decret cu privire la promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 1/1991 privind protecția socială a șomerilor și reintegrarea lor profesională

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 1/1991 privind protecția sociala a șomerilor și reintegrarea lor profesională

și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 21 iulie 1992 | Nr. 168.

Lege privind angajarea în muncă a absolvenților învățământului superior, liceal și postliceal, promoția 1992

Parlamentul României adopta prezenta lege.

Art. 1. - (1) Absolvenții învățământului superior, liceal și postliceal, cu sau fără examen de bacalaureat, cu sau fără examen de licență, promoția anului 1992, se angajează în muncă pe posturile oferite de agenții economici și instituțiile publice.

(2) Societățile comerciale, regiile autonome și ceilalți agenți economici, precum și instituțiile publice vor stabili posturile vacante, pe specialități, în care pot fi angajați absolvenți al învățământului superior, liceal și postliceal și le vor comunica direcțiilor județene de muncă și protecție socială, în vederea transmiterii acestora Ministerului Învățământului și Știintei, pentru absolvenții învățământului superior, și inspectoratelor școlare județene, pentru absolvenții învățământului liceal și postliceal.

(3) Angajarea absolvenților învățământului superior universitar, medico-farmaceutic și artistic în unități de învățământ, unități sanitare sau de cultură se va face, după caz, de către Ministerul Învățământului și Științei, Ministerul Sănătății și Ministerul Culturii, în limita posturilor vacante.

Art. 2. - (1) Absolvenții de licee, promoția 1992, se pot angaja în muncă pe posturi oferite de agenții economici sau instituțiile publice, în vederea calificării într-o meserie stabilită de cei care angajează, care se va finaliza cu examen teoretic și practic și eliberarea certificatului de calificare.

(2) Absolvenții școlilor postliceale de specialitate se angajează pe posturi oferite de agenții economici sau instituțiile publice, corespunzător pregătirii profesionale dobândite prin școală.

Art. 3. - (1) Agenții economici cu capital de stat sau privat și instituțiile publice care angajează cu contract de muncă absolvenți din promoția anului 1992 primesc pentru fiecare absolvent, pe primele 9 luni de la angajare, fondul de salarii aferent, echivalent cu 70% din salariul minim pe țară, brut, indexat, pentru cei cu studii superioare, și 60% din salariul minim pe țară, brut, indexat, pentru absolvenții de liceu și ai școlilor postliceale.

(2) Sumele necesare pentru plata salariilor, în condițiile prevăzute la alin. (1), se virează lunar agenților economici, respectiv instituțiilor publice, de direcțiile de muncă și protecție sociala, din fondul pentru plata ajutorului de șomaj, în baza prevederilor art. 22 lit. b) din Legea nr. 1/1991.

Art. 4. - Stabilirea și virarea către agenții economici sau instituțiile publice a fondului de salarii prevăzut la art. 3, pentru absolvenții din promoția anului 1992, angajați în muncă, se vor face conform instrucțiunilor emise de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 15 iulie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, academician Alexandru Bîrlădeanu

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 14 iulie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, p. Ionel Roman

București, 22 iulie 1992 | Nr. 87.

Decret pentru promulgarea Legii privind angajarea în muncă a absolvenților învățământului superior, liceal și postliceal, promoția 1992

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm

Legea privind angajarea în muncă a absolvenților învățământului superior, liceal și postliceal, promoția 1992,

și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 21 iulie 1992 | Nr. 169.

Lege pentru modificarea și completarea unor dispoziții din Codul penal și din Codul de procedură penală

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I. - Codul penal se completează după cum urmează:

După articolul 3021 se introduce articolul 3022, cu următorul cuprins:

Nerespectarea dispozițiilor privind importul de deșeuri și reziduuri

Art. 3022. - Efectuarea oricăror operațiuni de import de deșeuri ori reziduuri de orice natură sau de alte mărfuri periculoase pentru sănătatea populației și pentru mediul înconjurător, precum și introducerea, în orice mod, sau tranzitarea acestora pe teritoriul țării, fără respectarea dispozițiilor legale, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Dacă faptele prevăzute în alineatul precedent au pus în pericol sănătatea sau integritatea corporală a unui număr mare de persoane, au avut vreuna dintre urmările arătate în art. 182 ori au cauzat o pagubă materială importantă, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi, iar în cazul în care s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane ori pagube importante economiei naționale, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.

Tentativa se pedepsește.

Art. II. - Codul de procedură penală se modifică după cum urmează:

Articolul 209 alineatul 3 va avea următorul cuprins:

„Urmărirea penală se efectuează, în mod obligatoriu, de către procuror, în cazul infracțiunilor prevăzute de art. 174-177, 179, 189-191, 212, art. 225 alin: 3, art. 226, 236, 254, 255, 257, 265, 266, 267, 268, 273-276, 282-285, 299-302, 3022 alin. 2 și 317 Cod penal, în cazul infracțiunilor arătate în art. 26 pct. 2 lit. b), art. 27 pct. 1 lit. b) și d), art, 28 pct. 1 lit. c) și art. 29 pct. 1 lit. b) din acest cod, precum și în cazul infracțiunilor împotriva protecției muncii.”

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 14 iulie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, academician Alexandru Bîrlădeanu

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 10 iulie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, p. Ionel Roman

București, 22 iulie 1992 | Nr. 88.

Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea unor dispoziții din Codul penal și din Codul de procedură penală

În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm

legea pentru modificarea și completarea unor dispoziții din Codul penal și din Codul de procedură penală

și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 21 iulie 1992 | Nr. 170.

Referinţe

  1. Legea nr. 1/1991 fi fost republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 266 din 30 decembrie 1991.