Monitorul Oficial 14/1993: Diferență între versiuni

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare
(Pagină nouă: __FORCETOC__ *1993 00 14 = Monitorul Oficial al României = Anul V, Nr. issue:: 14 - Partea I - Vineri, 29 ianuarie year::1993 == Hotărâr...)
 
(convertesc issue:: la patru cifre.)
 
Linia 3: Linia 3:


= Monitorul Oficial al României =
= Monitorul Oficial al României =
Anul V, Nr. [[issue::
Anul V, Nr. [[issue::0014]] - Partea I -  
14]] - Partea I -  
Vineri,  
Vineri,  
29 ianuarie [[year::1993]]
29 ianuarie [[year::1993]]

Versiunea curentă din 7 aprilie 2012 10:25


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0014 - Partea I - Vineri, 29 ianuarie year::1993


Hotărâri ale Parlamentului României

Hotărâre privind aprobarea componenței nominale a delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Se aprobă componența nominală a delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, potrivit anexei, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 26 ianuarie 1993 | Nr. 1.


Anexă

  1. Florea Dudiță, senator, Frontul Democrat al Salvării Naționale - președintele delegației
  2. Cristian Ionescu, deputat, Frontul Democrat al Salvării Naționale
  3. Dumitru Buzatu, deputat, Frontul Democrat al Salvării Naționale
  4. Valentin Corneliu Gabrielescu, senator, Partidul Național Țărănesc - creștin democrat
  5. Adrian Severin, deputat, Frontul Salvării Naționale
  6. Adrian Ovidiu Moțiu, senator, Partidul Unității Naționale Române
  7. Gheorghe Frunda, senator, Uniunea Democrată Maghiară din România
  8. Iuliu Ioan Furo, deputat, Partidul România Mare
  9. Adrian Păunescu, senator, Partidul Socialist al Muncii
  10. Valentin Iuliano, deputat, Comunitatea Italiană din România.



Decrete

Decret privind înființarea Ambasadei României în Turkmenistan

În temeiul art. 91 alin. (2) din Constituția României și al Legii nr. 37/1991,

Președintele României decretează:

Art. 1. - Se înființează Ambasada României în Turkmenistan, cu sediul la Așhabat, încadrată cu 10 posturi.

Art. 2. - Prevederile Decretului nr. 98/1990 se modifică în mod corespunzător.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 22 ianuarie 1993 | Nr. 7.



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind stabilirea premiilor Academiei Române

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Premiile ce se decernează, potrivit art. 12 din Decretul-lege nr. 4/1990, de Academia Română pentru stimularea cu prioritate a creației științifice și culturale a tineretului se stabilesc de Academia Română.

Art. 2. - Pe data prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 1010/19.XII.1964 privind stabilirea premiilor Academiei.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 26 noiembrie 1992 | Nr. 769.

Contrasemnează:

Președintele Academiei Române,
Mihai Drăgănescu
Ministrul justiției,
Petre Ninosu



Acte ale organelor administrației publice

Ministerul Sănătății

Norme metodologice privind compensarea prețurilor cu amănuntul la unele medicamente de uz uman

În executarea prevederilor art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 840/31.XII.1992 se emit prezentele norme metodologice.

I. Dispoziții introductive

1. Prin Hotărârea Guvernului nr. 840/31.XII.1992 prețurile de vânzare cu amănuntul la medicamentele esențiale de uz uman pentru tratament ambulatoriu, cuprinse în anexa la această hotărâre, lit. A și B, se compensează în proporție de 100% și, respectiv, 75% din bugetul fondului special pentru sănătate, constituit în condițiile legii.

Conform art. 3 din hotărârea menționată, prețul de vânzare cu amănuntul pentru medicamentele neprevăzute în anexa la această hotărâre, dar înscrise în Nomenclatorul de medicamente de uz uman, în vigoare, precum și al medicamentelor importate sau primite de Ministerul Sănătății se compensează în proporție de 50%, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 219/1991.

2. Compensarea medicamentelor în proporție de 100%, 75% sau 50% se face din fondul special pentru sănătate, constituit potrivit Ordonanței Guvernului nr. 22/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 213/1992, aprobată prin Legea nr. 114/1992, prevăzut și prin legea aprobării bugetului anual.

II. Categoriile de persoane îndreptățite la compensarea prețurilor la medicamente

3. Categoriile de persoane îndreptățite la compensarea prețurilor la medicamente sunt:

a) salariații, precum și membrii de familie ai acestora aflați în întreținere potrivit legii, din regiile autonome, societățile comerciale, instituțiile publice, precum și salariații încadrați la alte persoane juridice și fizice, pentru care se constituie și se virează lunar cota de 2%, în mod distinct, în contul fondului pentru sănătate nr. 64.39.8.01.10, deschis pe seama direcțiilor sanitare județene și a municipiului București la sucursalele B.C.R. și cota de asigurări sociale asupra câștigului brut, potrivit dispozițiilor legale în vigoare;

b) pensionarii, șomerii, persoanele care nu pot realiza venituri și membrii de familie ai acestora aflați în întreținere conform legii, precum și alte categorii de persoane prevăzute de lege;

c) persoanele fizice, necuprinse într-un sistem de asigurări sociale, care contribuie cu o cotă de 2%, respectiv 4%, din veniturile realizate potrivit Ordonanței Guvernului nr. 22/1992.

III. Prescrierea de medicamente și eliberarea acestora

4. Eliberarea de prescripții medicale cuprinzând medicamente în regim de compensare se face de către medicii din unitățile sanitare publice sau de către medicii din unitățile medicale autorizate potrivit legii (policlinici cu plată, cabinete sau unități medicale particulare).

5. Prescrierea medicamentelor se face numai de către medici, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătății nr. 56/1974 și cu competența care rezultă din specialitatea pe care o are, având obligația de a înscrie în documentele medicale ale unității (registrul de consultații, fișa bolnavului, foaia de observație etc.) datele prevăzute de reglementările în vigoare (numele și prenumele, domiciliul, locul de muncă, profesia, vârsta, data consultației, diagnosticul, tratamentul prescris etc.).

6. Prescripția medicală se eliberează de medici persoanelor ce beneficiază, potrivit legii, de compensarea prețului la medicamente, nominalizate la pct. II din prezentele norme, astfel:

a) salariații și membrii de familie ai acestora (pct. 3 alin. 1 lit. a), pe baza adeverinței de salariat eliberată de unitatea unde își desfășoară activitatea, din care să rezulte că s-a plătit contribuția de asigurări sociale și contribuția de 2% cuvenită sectorului sanitar (adeverința are termen de valabilitate 6 luni de la data eliberării);

b) pensionarii, șomerii, persoanele care nu pot realiza venituri, precum și alte categorii prevăzute de lege ca beneficiari ai compensației pentru medicamente (pct. 3 alin. 1 lit. b) vor face dovada cu talonul de pensie (decizia), carnetul de șomer pe perioada specificată ca șomer sau alte acte dovedind că nu pot realiza venituri sau că se încadrează în alte categorii prevăzute de lege ca beneficiar de asistență medicală gratuită ambulatorie, precum și actele doveditoare pentru membrii de familie ce se află în întreținerea acestora;

c) persoanele fizice care contribuie cu o cotă de 2%, respectiv 4%, din veniturile realizate (pct. 3 alin. 1 lit c) beneficiază de compensarea prevăzută în prezentele norme pe baza legitimației de asistență medicală eliberată de o unitate sanitară, din care să rezulte achitarea la zi a contribuției.

7. Prescripția medicală prin care se face eliberarea medicamentelor compensate constituie document financiar-contabil.

8. Prescripțiile medicale cuprinzând medicamente în regim de compensare vor fi întocmite obligatoriu, în mod distinct, pe categorii de compensare (50%, 75%, 100%).

9. Prescripția medicală cuprinzând medicamente în regim de compensare se va întocmi în dublu exemplar, cu indigo, clar, cu denumirea și adresa (sediul) unității medicale (în cazul unităților în sistem particular, și nr. autorizației de funcționare a acestora), numele, prenumele și adresa completă a bolnavului, nr. actului doveditor al calității de beneficiar al compensării potrivit legii, nr. din registrul de consultații sau nr. foii de observație, diagnosticul, ștampila unității medicale care eliberează prescripția medicală, semnătura și parafa medicului.

10. Perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele în regim de compensare sunt de 7 zile pentru afecțiunile acute și de 30 de zile pentru afecțiunile cronice.

11. Pe o prescripție medicală cuprinzând medicamente în regim de compensare, numărul medicamentelor ce pot fi prescrise pentru un bolnav este de maximum 3, fără a se depăși numărul de 5 produse farmaceutice, pentru un bolnav, la o consultație.

Pe formularul de prescripție medicală se va anula, de către medic, mențiunea „Gratuit DA/NU” prin înscrierea în partea de sus a formularului „COMPENSAT ..... %”, urmată de semnătura și parafa medicului pe ambele exemplare.

12. Se compensează cu 50% și prescripțiile medicale magistrale și preparatele galenice prevăzute de Farmacopeea română în vigoare.

13. Se interzic prescrierea și eliberarea, în regim de compensare, altor categorii de medicamente ce nu fac obiectul compensării.

IV. Eliberarea medicamentelor în regim de compensare

14. Eliberarea medicamentelor în regim de compensare se face numai pe bază de prescripție medicală, întocmită potrivit prevederilor prezentelor norme.

15. Eliberarea medicamentelor se poate face la orice farmacie, primitorul semnând de primirea acestora pe spatele prescripției medicale, unde se menționează numele, prenumele, seria și numărul actului de identitate.

16. Farmacia va încasa prețul integral pentru medicamentele ce nu fac obiectul compensării. Medicamentele compensate 100% se eliberează fără plată. La produsele compensate 75% și 50% se va încasa diferența de 25% și, respectiv, 50% din valoarea produsului.

17. Farmaciile pot înlocui medicamentele prescrise pe prescripții medicale în regim de compensare cu orice produs existent în aprovizionarea unității, dar cu aceeași denumire comună internațională - D.C.I. - cu medicamentul prescris, cu condiția de a fi omologat de Ministerul Sănătății și a avea ordin de preț emis de acesta (în cazul medicamentelor din import).

Farmacistul are obligația de a preciza pe prescripția medicală denumirea medicamentului eliberat.

18. Taxarea prescripțiilor medicale se va face de către farmacist numai pentru medicamentele eliberate, pe ambele exemplare ale prescripției medicale.

Farmacistul va nota valoarea integrală a medicamentelor, le va totaliza și va menționa pe prescripția medicală atât suma totală reală, cât și suma compensată. Medicamentele care nu s-au eliberat de farmacie se anulează cu o linie în fața primitorului, pe ambele exemplare ale prescripției medicale.

V. Modul de decontare a sumelor aferente compensării

19. Farmaciile vor trece prescripțiile medicale numerotate, care cuprind medicamentele pentru care se acordă compensații, într-un borderou centralizator, întocmit în două exemplare, înscriind în acesta cuantumul compensației.

20. Borderourile centralizatoare se vor întocmi de către farmacie separat pe fiecare categorie de compensare (50%, 75%, 100%).

21. Decadal sau ori de câte ori este nevoie, o copie de pe borderou, certificat pentru exactitate și realitate de către dirigintele farmaciei (inclusiv cele particulare), împreună cu originalul prescripțiilor medicale vor fi înaintate societăților comerciale farmaceutice teritoriale.

Societatea comercială farmaceutică teritorială va verifica și centraliza borderourile și certificatele pe farmacii și județe, stabilind, totodată, suma care trebuie decontată farmaciilor teritoriale.

22. Farmaciile și societățile comerciale farmaceutice teritoriale răspund de exactitatea datelor comunicate.

23. Până la data de 6 a fiecărei luni, societățile comerciale farmaceutice vor trimite decontul de cheltuieli Ministerului Sănătății, din care va trebui să rezulte următoarele date:

a) sumele primite drept avans de la Ministerul Sănătății pentru compensarea medicamentelor;

b) sumele cheltuite pentru compensarea medicamentelor pe luna precedentă, desfășurate pe județe categorii de compensare (50%, 75%, 100%);

c) sumele rămase în contul destinat acestor operațiuni, neutilizate până la data raportării;

d) cererea de fonduri pentru luna în curs.

24. După analizarea datelor prezentate, Ministerul Sănătății va vira societăților comerciale farmaceutice, societăți pe acțiuni din teritoriu, până la data de 10 a fiecărei luni, sumele necesare pentru plata compensațiilor pe luna în curs din veniturile realizate de Ministerul Sănătății din fondul special pentru sănătate.

VI. Dispoziții diverse și finale

25. Refuzul eliberării prescripțiilor medicale în dublu exemplar pentru compensare, prescrierea abuzivă și incorectă a medicamentelor, refuzul de eliberare a medicamentelor existente în farmacii, ca și prescrierea de medicamente în regim de compensare nejustificat din punct de vedere medical sau prin nerespectarea dispozițiilor legale atrag răspunderea disciplinară, administrativă, materială, civilă sau penală, după caz, a persoanelor vinovate.

26. Personalul de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății, direcțiilor sanitare județene și a municipiului București este obligat să controleze, la nivelul unităților sanitare publice și particulare, la nivelul societăților comerciale farmaceutice și farmaciilor, documentele privind prescrierea, eliberarea și decontarea medicamentelor de uz uman pentru care, potrivit legii, se acordă compensații. În cazul constatării unor încălcări ale dispozițiilor legale, se vor întocmi actele de constatare și de sesizare a organelor competente, potrivit răspunderii juridice ce se degajă din constatare.

27. Prevederile prezentelor norme înlocuiesc cap. I din Normele metodologice comune privind administrarea fondurilor constituite din contribuția de asigurări sociale de 2%, emise de Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Finanțelor și transmise de Ministerul Sănătății cu nr. MM/2554/29.01.1992.

28. Orice dispoziție contrară își încetează aplicarea.

Ministrul sănătății,
prof. dr. doc. Iulian Mincu

Avizăm favorabil:
p. Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
București, 11 ianuarie 1993 | Nr. 1002.



Diverse

Centrul Național al Cinematografiei

Dispoziție privind stabilirea condițiilor de autorizare a multiplicării și difuzării pentru public a videocasetelor și de difuzare a filmelor de către persoane fizice și juridice, altele decât unitățile din rețeaua cinematografică a Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor „Româniafilm”

Președintele Centrului Național al Cinematografiei,
în temeiul dispozițiilor art. 6 lit. i) și art. 26 din Decretul-lege nr. 80/1990 privind organizarea activității cinematografice, prin care se dă dreptul Centrului Național al Cinematografiei de a autoriza, în condițiile legii, inițiativa particulară în domeniul creației, producției și difuzării filmelor,
ținând seama și de dispozițiile alineatului final al art. 14 din același decret-lege, care prevede că difuzarea filmelor se poate face și de către alte persoane juridice decât unitățile din rețeaua cinematografică de stat și de către persoane fizice pe bază de contracte încheiate cu filialele de distribuție și exploatare a filmelor din cadrul Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare și Filmelor „Româniafilm”, precum și de cele ale art. 16, care dă dreptul Centrului Național al Cinematografiei de a autoriza multiplicarea și difuzarea pentru public a videocasetelor conținând filme cinematografice, emite următoarea dispoziție:

Art. 1. - Persoanele fizice care vor să organizeze, pe baze comerciale, proiecții cu filme în cinematografe proprii sau închiriate, în videoteci, cluburi și alte asemenea locuri, precum și persoanele juridice, altele decât cele ale Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor „Româniafilm”, specializate în difuzarea filmului, dacă au prevăzut prin actul de înființare sau de autorizare a funcționării ca obiect de activitate și difuzarea filmului pentru public, pot fi autorizate, la cerere, să desfășoare astfel de activități în condițiile prevăzute în prezenta dispoziție.

Art. 2. - Solicitanții de autorizații pentru difuzarea filmelor vor depune la Centrul Național al Cinematografiei următoarele:

  • cerere de autorizare, cu datele complete de stare civilă ale solicitantului sau, după caz, cu datele complete de identificare a persoanei juridice, sediul unde urmează să-și desfășoare activitatea, capacitatea sălii cu număr de locuri, numărul de spectacole ce urmează a se organiza zilnic, inclusiv duminica și în sărbătorile legale, numărul de filme ce urmează să le închirieze și de la ce difuzor sau distribuitor le obține;
  • copia actului de înființare sau de autorizare a funcționării ce dă dreptul la desfășurarea unor activități comerciale cu filmul (extras din hotărârea judecătorească de autorizare a funcționării societății, statutul acesteia sau, după caz, copia legalizată a actului normativ de înființare);
  • copia legalizată a contractului de licență sau alt act doveditor prin care solicitantul probează că a obținut dreptul de exploatare pe teritoriul țării a filmelor din producția altor țări;
  • avizul organelor de pompieri cu privire la îndeplinirea condițiilor de funcționare a sălii în deplină siguranță contra incendiilor, precum și avizul organelor sanitare;
  • copia de atestare profesională pentru proiecționistul ce urmează să folosească aparatura de proiecție și, în cazul în care acesta este o altă persoană decât organizatorul proiecției, copia contractului de angajare a acestuia;
  • cazierul judiciar pentru persoanele fizice ce urmează să efectueze activități cu filmul în scop comercial. Nu pot cere autorizarea de a organiza, pe baze comerciale, proiecții cu filme persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau au fost condamnate pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, înșelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, precum și pentru alte infracțiuni pedepsite potrivit Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale și Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale.

Art. 3. - Difuzarea filmelor străine în scop comercial de către persoanele fizice și juridice, prin cinematografe sau videoteci ori alte asemenea locuri, se poate face numai pe baza licenței obținute de la difuzorii sau distribuitorii externi ori interni, cu respectarea drepturilor de autor.

Proiectarea de filme fără licență atrage răspunderea celor vinovați, în condițiile legii.

Persoanele care nu respectă limitele autorizației de funcționare și care difuzează pentru public filme fără licență răspund pentru faptele lor în condițiile art. 1 lit. a) din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, astfel cum a fost republicată.

Art. 4. - Persoanele autorizate să organizeze, pe baze comerciale, proiecții cu filme pot realiza, în condițiile legii, importul de filme străine sau pot încheia contracte în acest scop cu „Româniafilm” - R.A. De asemenea, pentru filmele pentru care „Româniafilm” - R.A. deține licența de exploatare se pot încheia contracte de închiriere direct cu aceasta sau prin subunitățile sale.

Art. 5. - În cazurile în care persoanele autorizate realizează direct importul filmelor străine pentru nevoile proprii, acestea sunt obligate, pentru a-și asigura protecția drepturilor de exploatare, să le înscrie în Registrul public al cinematografiei, pe baza actelor doveditoare de obținere a licenței.

Dacă filmul importat se apreciază că prezintă interes pentru exploatarea și în rețeaua cinematografică proprie, „Româniafilm” - R.A. va putea negocia și contracta de la deținătorul licenței difuzarea acestuia.

Art. 6. - Persoanele autorizate să organizeze, pe baze comerciale, proiecții cu filme pot solicita date de referință cu privire la filmele înscrise în Registrul public al cinematografiei sau pot să-l consulte direct, cu plata taxei de 2.000 lei.

Art. 7. - Multiplicarea și difuzarea pentru public a videocasetelor conținând filme cinematografice din producția națională de către persoane fizice și juridice se pot autoriza, la cerere, de către Centrul Național al Cinematografiei, cu plata licenței de exploatare reprezentând drepturile de autor și cota-parte din cheltuielile de realizare a filmului.

De asemenea, se vor putea autoriza multiplicarea și difuzarea pentru public a videocasetelor conținând filme cinematografice din producția altor cinematografii, dacă „Româniafilm” - R.A. deține licența de exploatare sau dacă solicitantul autorizației face dovada că a obținut acordul unei case producătoare sau distribuitoare pentru a folosi opera cinematografică în acest scop.

Art. 8. - Nu pot fi destinate difuzării publice filmele care propagă defăimarea țării și a națiunii, îndeamnă la război de agresiune, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incită la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum și cele care au un conținut obscen, contrar bunelor moravuri.

Răspunderea pentru difuzarea publică revine organizatorului de spectacol cinematografic.

Art. 9. - Persoanele fizice și juridice autorizate să organizeze, pe baze comerciale, proiecții cu filme, indiferent de procedeul tehnic de proiecție a imaginii în săli de cinematograf, videoteci, cluburi sau în orice alte locuri sunt obligate să țină un registru de evidență a filmelor rulate, în care se vor menționa, pe zile, titlul filmului, ora de proiecție, seria de la care a început vânzarea biletelor și cu care s-a sfârșit la începerea proiecției fiecărui spectacol cinematografic și numărul de bilete vândute. Înscrierea datelor se face la începutul și sfârșitul fiecărei proiecții.

Art. 10. - Persoanele fizice și juridice autorizate să organizeze, pe baze comerciale, proiecții cu filme, la recomandarea Centrului Național al Cinematografiei, pe baza consultării Ministerului Învățământului, vor limita intrarea în sală a copiilor și adolescenților, până la vârsta de 16 ani, în cazul filmelor cu imagini ce se constituie într-o școală a crimei sau a delictului și care sunt de natură să dăuneze grav asupra dezvoltării fizice, mentale sau morale a minorilor.

Art. 11. - Taxa de autorizare pentru organizarea, pe baze comerciale, de proiecții cu filme, indiferent de procedeul tehnic de proiecție și de natura filmului - pe peliculă, pe bandă magnetică (videocasete) sau orice alt purtător material -, precum și pentru autorizarea activității de închiriere de casete video, este de 10.000 lei, ce se achită la primirea autorizației, precum și o cotă de 15% din încasările brute rezultate din difuzarea filmului, pentru finanțarea producției naționale de filme, potrivit art. 10 din Decretul-lege nr. 80/1990, ce se virează lunar în contul Centrului Național al Cinematografiei. Condițiile de plată se vor stabili prin contract.

Art. 12. - Închirierea de filme pe peliculă sau videocasete se poate face din stocul deținut de „Româniafilm” - R.A., prin subunitățile sale teritoriale, pe bază de contract și cu plata tarifelor de închiriere, în funcție de numărul de filme cedate în exploatare și capacitatea sălii în următoarele limite:

Capacitatea sării Tarif lunar (lei)
până la 25 locuri 15.000-20.000
până la 50 locuri 21.000-25.000
până la 100 locuri 30.000-40.000
până la 150 locuri 45.000-50.000
peste 150 locuri 75.000

Pentru închirierea de casete video se vor percepe lunar următoarele tarife:

Număr de casete originale Tarif lunar (lei)
50 20.000
100 30.000
peste 100 40.000

Tarifele de mai sus vor fi corectate în raport cu coeficienții de creștere a nivelului prețurilor.

În tarifele ce se vor lua ca bază pentru negocierea contractării închirierii de filme sau pentru multiplicarea de videocasete sunt incluse drepturile de folosință cuvenite autorilor operei cinematografice, în condițiile legii, precum și cota de finanțare a producției naționale de filme potrivit art. 10 din Decretul-lege nr. 80/1990. Prin contractul de cedare a licenței de exploatare încheiat cu „Româniafilm” - R.A. se va prevedea modalitatea de plată a tarifelor prevăzute mai sus.

Art. 13. - Drepturile de folosință cuvenite autorilor se vor plăti de către „Româniafilm” - R.A. principalilor realizatori, în condițiile legii, iar cota cuvenită pentru finanțarea producției naționale de filme de 15% din sumele încasate se va vira de regie în contul Centrului Național al Cinematografiei.

Art. 14. - Controlul asupra organizatorilor de proiecții de filme, pe baze comerciale, asupra activității videotecilor și a centrelor de închiriere de casete video autorizate în condițiile prezentei dispoziții se exercită, în afara celui autorizat de lege, și de personalul anume împuternicit din cadrul Centrului Național al Cinematografiei.

Art. 15. - Activitatea de autorizare, prevăzută de Decretul-lege nr. 80/1990, se desfășoară în cadrul compartimentului „Autorizarea inițiativei particulare în cinematografie” al Centrului Național al Cinematografiei de către Comisia video.

Art. 16. - Comisia video are, în principal, următoarele atribuții:

a) eliberarea autorizațiilor de funcționare a videotecilor și a centrelor de închiriere a casetelor video în termen de cel mult 30 de zile de la înregistrarea cererilor solicitanților;

b) ținerea evidenței autorizațiilor eliberate și comunicarea acestora la „Româniafilm” - R.A.;

c) organizarea evidenței filmelor cu drept de exploatare video și asigurarea înscrierii lor în Registrul public al cinematografiei pentru secția video;

d) analiza și soluționarea sesizărilor, sugestiilor și propunerilor privind activitatea videotecilor și a centrelor de închiriere a casetelor video;

e) controlul respectării normelor legale de către toți organizatorii de spectacole video și de către cei care dau cu chirie casete video conținând filme cinematografice - persoane fizice sau juridice.

Art. 17. - Autorizațiile eliberate anterior prezentei dispoziții își păstrează valabilitatea timp de un an de la data emiterii. La împlinirea termenului, beneficiarii unor astfel de autorizații sunt obligați să solicite reconfirmarea autorizației potrivit prevederilor prezentei dispoziții. Taxa de reconfirmare este de 2.000 lei.

Art. 18. - Pe data semnării prezentei dispoziții își încetează aplicarea dispozițiile Centrului Național al Cinematografiei nr. 145 din 22 martie 1991, nr. 152 bis din 2 aprilie 1991 și nr. 157 din 10 aprilie 1991.

Art. 19. - Compartimentul Secretariat al Centrului Național al Cinematografiei va transmite prezenta dispoziție unităților interesate din cadrul cinematografiei și va lua măsuri de aducere la cunoștința publicului prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Președintele Centrului Național al Cinematografiei,
Petre Sălcudeanu
București, 30 decembrie 1992 | Nr. 349.