Monitorul Oficial 79/1993: Diferență între versiuni

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare
(Pagină nouă: __FORCETOC__ *1993 0079 = Monitorul Oficial al României = Anul V, Nr. issue::79 - Partea I - Luni, 26 aprilie year::1993 == Hotărâri ale Ca...)
 
(convertesc issue:: la patru cifre.)
 
(Nu s-a afișat o versiune intermediară efectuată de un alt utilizator)
Linia 3: Linia 3:


= Monitorul Oficial al României =
= Monitorul Oficial al României =
Anul V, Nr. [[issue::79]] - Partea I - Luni, 26 aprilie [[year::1993]]
Anul V, Nr. [[issue::0079]] - Partea I - Luni, 26 aprilie [[year::1993]]


== Hotărâri ale Camerei Deputaților ==
== Hotărâri ale Camerei Deputaților ==
Linia 99: Linia 99:
Totodată, Guvernul cere tuturor ministerelor de resort să evalueze efectele, pentru economia României, ale aplicării hotărârilor privind respectarea sancțiunilor instituite de Consiliul de Securitate al O.N.U. împotriva R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru).
Totodată, Guvernul cere tuturor ministerelor de resort să evalueze efectele, pentru economia României, ale aplicării hotărârilor privind respectarea sancțiunilor instituite de Consiliul de Securitate al O.N.U. împotriva R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru).


{{Semn-p-Pm|Dan Mircea Popescu|București|26 aprilie 1993|181}}  
{{Sem-p-Pm|pt=p. |nume=Dan Mircea Popescu|func= |București|dataAct=26 aprilie 1993|nrAct=181}}  


Contrasemnează:
Contrasemnează:

Versiunea curentă din 7 aprilie 2012 10:26


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0079 - Partea I - Luni, 26 aprilie year::1993

Hotărâri ale Camerei Deputaților

Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Camerei Deputaților nr. 59/1992 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților

Camera Deputaților adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Hotărârea Camerei Deputaților nr. 59/1992 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaților se modifică în sensul că domnul deputat Mihail Iușut, din Grupul parlamentar al Frontului Democrat al Salvării Naționale, trece de la Comisia pentru industrii și servicii (anexa nr. 3) la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții (anexa nr. 14).

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase | București, 26 aprilie 1993 | Nr. 35.

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind aplicarea de către România a Rezoluției nr. 820/1993 a Consiliului de Securitate al O.N.U.

Având în vedere prevederile Rezoluției nr. 820, adoptată la 17/18 aprilie 1993 de către Consiliul de Securitate al O.N.U., privind înăsprirea regimului de sancțiuni împotriva R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru),

  • în continuarea măsurilor stipulate în Hotărârea Guvernului nr. 765 din 8 noiembrie 1991, referitoare la aplicarea Rezoluției nr. 713/1991 a Consiliului de Securitate al O.N.U., precum și a măsurilor de aplicare, începând cu data de 7 iunie 1992, conform ordinelor emise de autoritățile guvernamentale de resort și instrucțiunilor aprobate de Guvern la 20 august și 9 septembrie 1992, privind întreruperea schimburilor economice, financiare, tehnico-științifice, culturale și turistice cu R. F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru) și supravegherea traficului internațional pe Dunăre, cât și în Hotărârea Guvernului nr. 771 din 27 noiembrie 1992 privind aplicarea de către România a Rezoluției nr. 737/1992 a Consiliului de Securitate al O.N.U.,
  • luând în considerare obligațiile ce revin României, prin Carta O.N.U., privind respectarea prevederilor rezoluțiilor Consiliului de Securitate al O.N.U.,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se interzice transportul tuturor produselor și mărfurilor din și spre R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru) peste frontierele României. Se interzice, de asemenea, intrarea pe teritoriul României a mijloacelor de transport fluviale și maritime, indiferent de naționalitate, care urmează să opereze sau provin din R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru). Singurele excepții sunt următoarele:

a) importul furniturilor medicale și al produselor alimentare în R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru), după cum prevede Rezoluția nr. 757/1992, în legătură cu care Comitetul de sancțiuni va elabora reguli privind o supraveghere care să asigure respectarea integrală a rezoluțiilor pertinente;
b) importurile în R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru) ale altor furnituri umanitare esențiale autorizate, caz cu caz, prin procedura de lipsă a obiecțiilor de către Comitetul de sancțiuni;
c) transbordări strict limitate, prin teritoriul R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru), care sunt autorizate de Comitetul de sancțiuni.

Art. 2. - În scopul prevenirii deturnării spre teritoriul R. F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru) de mărfuri și produse destinate altor zone, importurile spre și din, precum și transbordarea prin zonele de sub protecția O.N.U. din Republica Croația și zonele din Republica Bosnia-Herțegovina, aflate sub controlul forțelor sârbe bosniace - cu excepția ajutoarelor umanitare de bază, inclusiv cele distribuite prin organizațiile umanitare internaționale - sunt permise numai în baza autorizațiilor exprese emise de Guvernul Republicii Croația sau, respectiv, de Guvernul Republicii Bosnia-Herțegovina.

Art. 3. - Trecerea vehiculelor de transport mărfuri și a materialului rulant, având ca destinație sau provenind din R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru), este permisă numai prin punctele de frontieră Jimbolia și Stamora-Moravița, pe baza aprobărilor, caz cu caz, date de Comitetul de sancțiuni 724. Prin punctele de frontieră Porțile de Fier I și Porțile de Fier II este permis doar traficul de furnituri umanitare esențiale, autorizate, caz cu caz, de Comitetul de sancțiuni 724.

Art. 4. - Tranzitul de mărfuri și produse pe Dunăre prin R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru) este permis numai în baza prezentării autorizației exprese, emise în scris, pentru fiecare navă, de către Comitetul de sancțiuni 724, deținută de exportatorul sau importatorul mărfurilor respective. Fiecare navă, astfel autorizată, va fi supusă inspectării și verificării încărcăturii și destinației, de către autoritățile române competente (căpităniile de port și vamă), cu asistența misiunilor de experți internaționali aflate pe teritoriul României.

Nu sunt autorizate să treacă prin instalații, inclusiv ecluze sau canale de pe teritoriul României: a) navele proprietate publică sau particulară ori înmatriculate în R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru); b) sau în care o persoană ori o întreprindere din R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru) are un control majoritar sau preponderent; c) sau navele care au încălcat, încalcă sau sunt pe cale de a încalcă rezoluțiile pertinente ale Consiliului de Securitate al O.N.U.

Întregul trafic de cabotaj, în toate punctele situate între Calafat și Baziaș, va fi supus unei supravegheri adecvate.

Art. 5. - De la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, în conformitate cu art. 21 al Rezoluției nr. 820/1993 a Consiliului de Securitate al O.N.U., se blochează toate fondurile aflate pe teritoriul României provenind din proprietăți: a) ale autorităților din R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru); b) ale întreprinderilor comerciale, industriale sau de servicii publice din R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru) sau c) controlate direct sau indirect de autoritățile publice sau de întreprinderi ori entități din R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru).

Art. 6. - Toate navele, vehiculele de mărfuri, materialul rulant și aeronavele ce aparțin majoritar sau cu control preponderent unei întreprinderi din sau care funcționează în R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru), care se află pe teritoriul României la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, sunt sechestrate şi pot fi confiscate potrivit procedurii prevăzute de legislația internă.

Toate navele, vehiculele de mărfuri, materialul rulant, aeronavele care au încălcat sau sunt suspectate de încălcarea rezoluțiilor pertinente ale Consiliului de Securitate al O.N.U. vor fi reținute din dispoziția autorităților competente române în vederea anchetei. Dacă se constată încălcarea prevederilor rezoluțiilor nr. 713/1991, 757/1992, 787/1992 și 820/1993, mijloacele de transport respective, împreună cu încărcătură, vor fi sechestrate sau vor fi confiscate, după caz.

Cheltuielile ocazionate de operațiunea de sechestrare a mijloacelor de transport vor fi stabilite, după caz, în sarcina proprietarilor.

Art. 7. - Se interzice furnizarea de servicii financiare sau nefinanciare oricărei persoane sau organism, pentru activități desfășurate pe teritoriul R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru), cu excepția telecomunicațiilor, serviciilor poștale și judiciare, în conformitate cu Rezoluția nr. 757/1992 a Consiliului de Securitate al O.N.U.

Fac excepție, de asemenea, potrivit aprobărilor date pentru fiecare caz în parte, serviciile necesare asigurării ajutorului umanitar și unor scopuri excepționale.

Art. 8. - Se interzice navelor sub pavilion românesc accesul în apele maritime teritoriale ale R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru), excepție făcând cazurile pentru care Comitetul de sancțiuni 724 a acordat autorizații nominale sau în caz de forță majoră.

Art. 9. - Încălcarea prevederilor prezentei hotărâri va atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau, după caz, penală a persoanelor vinovate, potrivit legii.

Art. 10. - Toate ministerele de resort vor întreprinde măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentei hotărâri.

Totodată, Guvernul cere tuturor ministerelor de resort să evalueze efectele, pentru economia României, ale aplicării hotărârilor privind respectarea sancțiunilor instituite de Consiliul de Securitate al O.N.U. împotriva R.F. Iugoslavia (Serbia și Muntenegru).

p. Prim-ministru, Dan Mircea Popescu | București, 26 aprilie 1993 | Nr. 181.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Marcel Dinu, secretar de stat

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Dan Mogoş, secretar de stat

Ministrul justiției, Petre Ninosu

p. Ministrul transporturilor, Teodor Groza, secretar de stat

Ordine

Ordin privind prohibiția pescuitului în anul 1993

Ministrul agriculturii și alimentației,

  • având în vedere prevederile art. 15, art. 17 lit. A alin. a) și lit. B alin. c) și d), art. 18 și art. 19 din Legea nr. 12/1974 privind piscicultura și pescuitul,
  • văzând Nota Departamentului industriei alimentare nr. 980/16.04.1993,
  • în temeiul art. 2 pct. 14 din Hotărârea Guvernului nr. 785/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Alimentației,

emite următorul ordin:

Art. 1. - Se interzice pescuitul industrial și sportiv al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și altor viețuitoare acvatice, după cum urmează:

a) în apele colinare, de șes și în Dunăre cu delta sa, se declară prohibiție generală pe durata a 60 de zile, în perioada 18 aprilie -16 iunie inclusiv;
b) în Complexul Razelm-Sinoe, ghiolurile Belciuc, Erenciuc și lacurile litorale se declară prohibiție generală pe durata a 90 de zile, în perioada 1 aprilie- 30 iunie;
c) în fața gurii Dunării, meleaua Sfîntu Gheorghe pană la Ciotic se declara prohibiție generală pe durata a 121 de zile, în perioada 1 aprilie - 31 iulie.

Art. 2. - Se limitează pescuitul anumitor specii de pești pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării Tulcea, după cum urmează:

a) se interzice, pe toată durata anului, pescuitul următoarelor specii: vaduviţă, caracudă, morunaş, lin;
b) se interzice pescuitul sturionilor și scrumbiei în tot cursul anului, în fața gurilor de vărsare a Dunării în mare, pe o lungime de 5 km în largul mării și un coridor lat de 2 km, socotit câte 1 km de o parte și de alta a axului brațelor Sfîntu Gheorghe și Sulina. În fața brațului Chilia lățimea coridorului interzis este de 1 km spre sud de axul brațului, iar spre nord până la limitele apelor naționale române;
c) se interzice în tot cursul anului pescuitul sturionilor cu carmace și cărmăcuțe în șenalul Dunării și pe brațele sale, iar în zona litoralului în perioada 15 februarie - 15 mai, cu carmace și ohane.

Art. 3. - Se interzice folosirea următoarelor metode și scule de pescuit pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării Tulcea:

a) utilizarea setcilor fixe în zona litoralului Mării Negre;
b) folosirea setcilor și avelor de orice tip în Complexul Razelm-Sinoe, ghiolurile Belciuc, Erenciuc și lacurile litorale;
c) pescuitul cu unelte tip traul, tip năvoade îngemănate sau cu prostovoale;
d) pescuitul electric, cu materii explozive, precum și cu substanțe narcotice de orice fel;
e) pescuitul speciilor sub dimensiunile prevăzute de Legea nr. 12/ 1974, precum și al următoarelor specii sub dimensiunile de mai jos:
  • știuca sub 40 cm;
  • biban sub 12 cm;
  • avat sub 30 cm;
  • somn sub 50 cm;
f) pescuitul cu năvoadele pe canale în bazinele naturale.

Art. 4. - Prohibiția pescuitului în apele curgătoare, frontieră de stat, se stabilește după cum urmează:

a) în apele fluviului Dunărea:
  • pentru zona de frontieră cu Ucraina (Marea Neagră - Gura Prutului) și Republica Moldova, pe durata a 30 de zile, în perioada 26 aprilie - 25 mai inclusiv;
  • pentru zona de frontieră cu Bulgaria (Silistra - Gura Timocului) pe durata a 30 de zile, pe perioada 26 aprilie - 25 mai inclusiv;
  • pentru zona bazinului Panonic (Gura Timocului - Baziaș), ce constituie frontieră de stat cu Iugoslavia, se stabilește prohibiția, conform acordului bilateral, la următoarele specii:
  • pentru cegă de la 15 mai la 15 iunie;
  • pentru șalău de la 15 martie la 15 iunie;
  • pentru crap de la 15 aprilie la 15 iunie;
  • pentru somn de la 15 aprilie la 30 iunie;
  • pentru păstrugă de la 15 mai la 15 iunie;
  • pentru nisetru de la 15 mai la 15 iunie;
  • pentru morun de la 15 mai la 15 iunie;
  • pentru plătică de la 15 aprilie la 15 iunie;
  • pentru zona de frontieră cu Republica Moldova, pe durata a 60 de zile, în perioada 15 aprilie - 13 iunie inclusiv;
  • pentru zona de frontieră cu Ucraina, pe durata a 30 de zile, în perioada 26 aprilie- 25 mai inclusiv;
c) în apele râului Tisa, pentru zona de frontieră cu Ucraina, pe durata a 30 de zile, în perioada 26 aprilie - 25 mai inclusiv.

Art. 5. - Prohibiția pescuitului scrumbiei de Dunăre se stabilește, pe sectoare, după cum urmează:

  • în sectorul I (Marea Neagră-Ceatalul Ismail), pe durata a 5 zile, în perioada 18 - 22 aprilie inclusiv;
  • în sectorul II (Ceatalul Ismail-Vadul Oii), pe durata a 20 de zile, în perioada 19 aprilie - 8 mai inclusiv;
  • în sectorul III (Vadul Oii-Gura Timocului), pe durata a 30 de zile, în perioada 3 mai -3 iunie inclus1v.

Art. 6. - Prohibiția pescuitului sturionilor se stabilește, pe sectoare, după cum urmează:

  • în sectorul de la Marea Neagră până la Gura Prutului, pe durata a 30 de zile, în perioada 15 martie 1994 - 15 aprilie 1994;
  • în sectorul de la Guta Prutului până la Gura Timocului, pe durata a 30 de zile, în perioada 15 aprilie - 15 mai;
  • în sectorul Gura Timocului până la Baziaș, pe durata a 30 de zile, în perioada 31 mai-30 iunie

(conform acordului bilateral).

Art. 7. - Pescuitul oricăror specii de pești sau al altor animale acvatice în scopuri științifice, pentru cultură artificială sau repopulare, cât și pentru protecția fondului piscicol, se poate efectua numai cu autorizarea Ministerului Agriculturii și Alimentației - Deparlamentul industriei alimentare.

Art. 8. -Departamentul industriei alimentare, Departamentul regiilor autonome și societăților comerciale pe acțiuni, direcțiile agricole județene, Prefectura și Consiliul Județean Tulcea, Rezervația Biosferei Delta Dunării Tulcea, Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor din România, precum și toate societățile comerciale, unitățile de cercetare și toți agenții economici care dețin sau exploatează bazine piscicole vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Ministrul agriculturii și alimentației, Ioan Oancea

București, 16 aprilie 1993, Nr. 23.