Monitorul Oficial 120/1995: Diferență între versiuni
Lgall (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1995 0120 = Monitorul Oficial al României = Anul VII, Nr. issue::120 - Partea I – Joi, 15 iunie year::1995 == Hotărâri ale...) |
(convertesc issue:: la patru cifre.) |
||
Linia 3: | Linia 3: | ||
= Monitorul Oficial al României = | = Monitorul Oficial al României = | ||
Anul VII, Nr. [[issue:: | Anul VII, Nr. [[issue::0120]] - Partea I – Joi, 15 iunie [[year::1995]] | ||
Versiunea curentă din 7 aprilie 2012 10:33
Monitorul Oficial al României
Anul VII, Nr. issue::0120 - Partea I – Joi, 15 iunie year::1995
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre pentru aprobarea Acordului de cooperare tehnică, științifică și tehnologică dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Columbia
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă Acordul de cooperare tehnică, științifică și tehnologică dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Columbia, semnal la București la 10 aprilie 1994.
Contrasemnează:
Ministrul cercetării și tehnologiei, Doru Dumitru Palade
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu
Acord de cooperare tehnică, științifică șI tehnologică între Guvernul României și Guvernul Republicii Columbia
Guvernul României și Guvernul Republicii Columbia, denumite în continuare părți,
- în vederea îndeplinirii Acordului general de prietenie și cooperare dintre România și Republica Columbia, semnat între cele doua guverne la Santafe de Bogota la 5 august 1993,
- animate de dorința de a întări relațiile de prietenie și cooperare și convinse de multiplele avantaje care ar rezulta dintr-o colaborare reciprocă,
- recunoscând importanța pe care cooperarea tehnică, științifică și tehnologică o reprezintă pentru stimularea acțiunilor în domeniul economic și social din ambele țări,
- evidențiind necesitatea de a stimula, concerta și moderniza infrastructura științifică, tehnică și tehnologică a celor două țări, pentru a se adapta la cerințele prezentului și viitorului într-o viziune globală,
au convenit următoarele:
- Articolul I
Scopul
1. Ambele părți se obligă, în limitele competențelor lor, să dea un nou impuls acțiunilor lor de cooperare, pe baza principiilor avantajului reciproc, respectării suveranității și neamestecului în treburile interne. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv fundamental, părțile sunt hotărâte să încurajeze dezvoltarea cooperării tehnice, științifice și tehnologice în interesul dezvoltării ambelor țări.
2. Toate programele, proiectele specifice și activitățile de cooperare științifică, tehnică și tehnologică convenite între cele două părți vor fi îndeplinite conform prevederilor generale ale prezentului acord.
- Articolul II
Entitățile împuternicite
1. Coordonarea, programarea și urmărirea îndeplinirii activităților prevăzute în prezentul acord revin organelor competente din fiecare țară, conform legislației interne. Instituțiile responsabile pentru îndeplinirea prevederilor prezentului acord:
- partea româna desemnează Ministerul Cercetării și Tehnologiei, iar
- partea columbiană desemnează Ministerul Relațiilor Extreme și Departamentul Național al Planificării.
2. Părțile pot solicita, de comun acord, participarea terților atât pentru finanțare, cât și pentru executarea programelor și proiectelor care vor apărea din activitățile de cooperare prevăzute în acest acord.
- Articolul III
Activități
Pentru realizarea obiectivelor de cooperare tehnică, științifică și tehnologică, conform legislației în vigoare din fiecare țară, părțile vor depune eforturi în vederea promovării, printre altele, a următoarelor activități:
- pregătirea și formarea de specialiști;
- acordarea de asistență tehnică, folosindu-se între altele, ca modalități, trimiterea de experți și realizarea de studii comune;
- furnizarea de materiale și echipamente necesare pentru executarea de programe și proiecte;
- utilizarea instalațiilor, centrelor și instituțiilor care fac posibilă realizarea activităților comune.
- Articolul IV
Cooperarea științifică, tehnică și tehnologică
1 Având în vedere interesul reciproc și obiectivele politicilor științifice, tehnice și tehnologice, părțile convin să dezvolte cooperarea, inclusiv favorizarea schimburilor de personal științific și tehnic provenind din cele două țări.
În acest scop se vor stabili legături permanente între centrele științifice și tehnice din ambele țări, se va întări capacitatea de cercetare, se va promova transferul de tehnologie, se vor intensifica relațiile cu institutele de cercetare și se va facilita schimbul de informații.
2. În vederea obținerii unei colaborări efective în ceea ce privește aspectele transferului de tehnologie, părțile vor selecționa, de comun acord, sectoarele în care va avea loc cooperarea, mecanismele de cooperare, precum și procedeele adecvate pentru asigurarea unei participări ample și a unei interacțiuni posibile între personalul tehnic, științific și centrele de cercetare.
- Articolul V
Transfer tehnologic
Ținând seama de interesul comun și în conformitate cu obiectivele pe termen scurt și lung ale economiilor lor, părțile, în limita competențelor lor, vor lua măsurile necesare pentru stabilirea unei cooperări tehnologice cât mai ample posibil, care să nu excludă a priori nici un domeniu, cu luarea în considerare a gradului diferit de dezvoltare a fiecărei țări.
Această cooperare își propune ca obiectiv să contribuie, pe ansamblu, la dezvoltarea economiei, la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor lor, în mod deosebit la punerea în valoare a:
- resurselor umane, prin crearea condițiilor pentru sporirea locurilor de muncă, precum și a productivității muncii, incluzând dezvoltarea activităților de formare și de pregătire a personalului de specialitate;
- tehnologiei, prin încurajarea dezvoltării activităților științifice și tehnologice, a transferului de tehnologie, a creșterii capacității de cercetare tehnologică.
- Articolul VI
Domeniile cooperării
Părțile stabilesc, între altele, acțiuni de cooperare în următoarele domenii, care se pot diversifica de comun acord: agricultură, agroindustrie, biotehnologie, petrochimie, educație, științe fundamentale, energie, minerit, petrol, protecția mediului, medicină, sănătate publică, transport, resurse naturale consumabile, noi surse de energie, administrație publică și modernizarea infrastructurii.
- Articolul VII
Formarea resurselor umane
Părțile vor prezenta programe specifice de formare și de Pregătire a personalului în domeniile de interes reciproc.
Acțiunile de pregătire a personalului vor ține seama de aportul noilor tehnologii în domeniu.
Părțile convin realizarea acțiunilor necesare pentru promovarea formării și pregătirii de profesioniști, tehnicieni și cercetători, acordând prioritate acelora care au ca efect sporirea numărului personalului de specialitate. Această cooperare se va realiza prin îndeplinirea de programe specifice referitoare la schimbul de experți, de informații și de materiale între instituții de pregătire a specialiștilor și centre de cercetare din ambele țări, în special în sectoarele profesionale, tehnice și științifice.
- Articolul VIII
Îndeplinirea, funcționarea și punerea în aplicare a acordului
1. În baza prevederilor Acordului general de prietenie și cooperare dintre România și Republica Columbia, semnat la Santafe de Bogota la 5 august 1993, părțile convin constituirea unei subcomisii de cooperare tehnică, științifică și tehnologică în cadrul Comisiei binaţionale.
2. Programele, proiectele și activitățile de cooperare tehnică, științifică și tehnologică se vor preciza și se vor evalua în cadrul Subcomisiei de cooperare tehnică, științifică și tehnologică compusă din reprezentanți și experți desemnați de către părți.
3. Subcomisia de cooperare tehnică, științifică și tehnologică are ca obiective:
- a) stabilirea și coordonarea activităților, proiectelor și acțiunilor concrete legate de obiectivele prezentului acord și propunerea mijloacelor necesare pentru realizarea și urmărirea acestora;
- b) identificarea de noi sectoare și arii de cooperare;
- c) urmărirea modului de aplicare a acordului;
- d) găsirea mijloacelor adecvate pentru a preîntâmpina dificultățile care pot apărea în domeniile acoperite de prezentul acord;
- e) urmărirea, supravegherea și evaluarea activităților de cooperare în vederea elaborării de recomandări și modificări necesare îndeplinirii obiectivelor propuse;
- f) informarea părților asupra recomandărilor care au ca obiectiv lărgirea ariei de schimburi și diversificarea cooperării.
4. Subcomisia de cooperare tehnică, științifică și tehnologică se va întruni în sesiuni de lucru la 2 ani, alternativ în fiecare țară semnatară a prezentului acord. Părțile vor putea convoca, de comun acord, alte reuniuni sau sesiuni extraordinare.
5. Fiecare sesiune a subcomisiei va stabili un program Bianual, în vederea prezentării obiectivelor specifice a surselor de finanțare și tehnice, precum și a programelor de lucru ce ar putea fi adoptate.
- Articolul IX
Instrumente și mijloace pentru realizarea cooperării
Părțile își vor acorda reciproc facilitățile administrative și fiscale necesare intrării și ieșirii personalului, precum și pentru componentele, elementele și echipamentele necesare executării proiectelor, în conformitate cu legislația națională din fiecare țară.
- Articolul X
Intrarea în vigoare și durata
1. Prezentul acord va intra în vigoare la data la care părțile își notifică reciproc că toate formalitățile legale interne pentru aprobarea acestuia au fost îndeplinite. Data ultimei notificări se consideră data intrării în vigoare.
Acordul este valabil pe o perioadă de cinci (5) ani și se prelungește pentru perioade succesive de câte un an, cu condiția ca nici una dintre părți să nu-l fi denunțat, în scris, cu șase (6) luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate.
2. Prezentul acord poate fi modificat sau completat de către părți, de comun acord. Modificările sau completările convenite vor intra în vigoare conform aceleiași proceduri prevăzute la paragraful 1 al prezentului articol.
3. În cazul în care prezentul acord își încetează valabilitatea, programele și proiectele în execuție vor fi finalizate, exceptând cazurile în care părțile convin în alt mod.
- Articolul XI
Clauza evolutivă
În ceea ce privește aplicarea prezentului acord, fiecare parte poate formula propuneri în scopul lărgirii ariei de cooperare bilaterală, ținând seama de experiența dobândită pe parcursul executării acestuia.
Semnat la București la 10 aprilie 1994, în două exemplare originale, în limbile română și spaniolă, ambele texte având aceeași valabilitate.
Din partea Guvernului României,
Doru Dumitru Palade,
ministrul cercetării și tehnologiei
Din partea Guvernului Republicii Columbia, Noemi Sania De Rubio, ministrul relațiilor externe
Hotărâre privind formarea unor stocuri de medicamente de către Ministerul Sănătății
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Din contingentul de medicamente achiziționate în cadrul Acordului de împrumut 3409 RO încheiat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Ministerul Sănătății poate constitui stocuri de medicamente în vederea rezolvării situațiilor urgente de epidemii, calamități naturale și a altor situații deosebite, în limita fondurilor bugetare aprobate special cu această destinație.
Art. 2. - Nomenclatorul medicamentelor ce fac obiectul stocurilor constituite pentru rezolvarea situațiilor prevăzute la art. 1 este prezentat în anexa nr. 1.
Art. 3. - Achiziționarea, depozitarea, stocarea și conservarea medicamentelor se asigură de către Regia Autonomă "Unifarm” și societățile comerciale farmaceutice, menționate în anexa nr 2, unități care sunt abilitate pentru realizarea acestor operațiuni.
Art. 4. - Regia Autonomă "Unifarm” și societățile comerciale farmaceutice menționate în anexa nr. 2 au obligația de a vira în contul Ministerului Sănătății contravaloarea medicamentelor livrate la unitățile beneficiare, în termen de 5 zile de la încasarea sumelor respective.
Stocurile constituite vor fi valorificate și încasate până cel mai târziu la data de 30 noiembrie 1996.
Plata celorlalte medicamente importate în cadrul împrumutului 3409 RO se va efectua în termen de 60 de zile de la emiterea ordinului de preț și a buletinelor de analiză.
Art. 5. - Se aprobă Normele privind încasarea contravalorii în lei a medicamentelor livrate în cadrul Acordului de împrumut încheiat cu B.I.R.D., cuprinse în anexa nr. 3.
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Contrasemnează:
Ministrul sănătății, Iulian Mincu
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Anexa nr. 1
Nomenclatorul medicamentelor ce fac obiectul stocurilor constituite pentru rezolvarea situațiilor urgente de epidemii, calamități naturale și a altor situații deosebite
Nr. crt. | Denumirea comună internațională | Forma farmaceutică | Grupa terapeutică | Prețul unitar estimativ - lei - | Cantitatea totală (x unit.) | Valoarea totală - lei – |
1. | Amantadine | Capsule | Antiparkinsonian | 141,20 | 607.500 | 85.779.000 |
2. | Aminocaproic acid | Fiole | Antihemoragic | 2000,00 | 60.000 | 120.000.000 |
3. | Amiodarone Hydrochloride | Comprimate | Terapia cordului | 143,32 | 266.900 | 38.252.108 |
4. | Amoxycilin | Suspensie orală | Antibiotic | 1316,00 | 93.200 | 122.651.200 |
5. | Aprotinin | Fiole | Antihemoragic | 6800,00 | 25.000 | 170.000.000 |
6. | Asparaginase | Flacoane | Antimicotic | 68420,00 | 1.000 | 68.420.000 |
7. | Azathioprine | Comprimate | Antimetabolit | 292,60 | 124.000 | 36.282.400 |
8. | Betamethasone | Fiole | Corticosteroizi | 2868,00 | 101.200 | 290.241.600 |
9. | Bleomycin | Flacoane | Antibiboitic cistostatic | 65588,00 | 4.950 | 324.660.600 |
10. | Bromocriptine | Drajeuri | Dopaminergic | 332,00 | 182.500 | 60.590.000 |
11. | Carbamazepine | Tablete | Antiepileptic | 74,40 | 7.866.150 | 585.241.560 |
12. | Cephalosporin 2nd generation | Comprimate | Antibiotic | 520,00 | 146.550 | 76.206.000 |
13. | Cephalosporin 3rd generation | Flacoane injectabile | Cefalosporine | 26220,00 | 7.950 | 208.449.000 |
14. | Ciprofloxacin | Tablete | Chinolone | 1060,00 | 11.300 | 11.978.000 |
15. | Codein phosphate | Tablete | Antitusiv | 29,20 | 32.831.100 | 958.668.120 |
16. | Co-dergocrine | Fiole | Vasodilatator periferic | 960,00 | 64.370 | 61.795.200 |
17. | Cyclosporin | Soluție orală | Imunosupresor | 469080,00 | 150 | 70.362.000 |
18. | Cyclosporin | Capsule | Imunosupresor | 7100,40 | 15.000 | 106.506.000 |
19. | Cyproterone acetate | Tablete | Antiandrogenic | 3180,00 | 5.750 | 18.285.000 |
20. | Cytarabine | Fiole | Antimetabolic | 1902,00 | 4.000 | 7.608.000 |
21. | Desferrioxamine | Fl. injectabile | Antidot | 11260,00 | 2.100 | 23.646.000 |
22. | Desmopressin | Soluție intranazală | Antidiuretic | 34880,00 | 10.150 | 354.032.000 |
23. | Dexamethason | Fiole | Corticosteroizi | 2940,00 | 4.900 | 14.406.000 |
24. | Dopamine | Fiole | Simpatomimetic | 1515,00 | 31.800 | 48.177.000 |
25. | Droperidol | Fiole | Neuroleplic | 791,60 | 37.750 | 29.882.900 |
26. | Ergometrine maleat | Fiole | Ocitocic | 155,40 | 758.300 | 117.839.820 |
27. | Erythromycin | Suspensie orală | Antibiotic | 6000,00 | 40.800 | 244.800.000 |
28. | Fenoterol hydrobromide | Aerosol | Antiastmatic | 13660,00 | 13.200 | 180.312.000 |
29. | Fentanyl | Fiole | Analgezice | 1237,60 | 308.300 | 381.552.080 |
30. | Ferrous fumarate | Fiole | Antianemic | 7475,00 | 5.050 | 37.748.750 |
31. | Fluorouracil | Fiole | Citostatice | 3000,00 | 35.000 | 105.000.000 |
32. | Fluphenazine decanoate | Fiole | Neuroleptic | 4700,00 | 11.750 | 55.225.000 |
33. | Folicum acid | Fiole | Antidot | 2500,00 | 4.000 | 10.000.000 |
34. | Gallamine | Fiole | Miorelaxant | 451,60 | 76.550 | 34.569.980 |
35. | Gentamicin | Fiole | Antibiotic | 258,00 | 824.050 | 212.604.900 |
36. | Gentamicin | Fiole | Antibiotic | 154,00 | 79.200 | 12.196.800 |
37. | Glyceryl trinit. (Nitroglycerin) | Fiole | Antianginos | 7894,00 | 17.600 | 138.934.400 |
38. | Haloperidol | Fiole | Neuroleptic | 248,00 | 271.150 | 67.245.200 |
39. | Haloperidol | Soluție orală | Neuroleptic | 1100,00 | 521.700 | 573.870.000 |
40. | Halothane | Flacoane | Anestezic | 56.360,00 | 21.400 | 1.206.104.000 |
41. | Heparine | Calcium Fiole | Anticoagulant | 6540,00 | 9.850 | 64.419.000 |
42. | Human Albumine | Flacoane | Substituent de plasmă | 140.440,00 | 2.300 | 323.012.000 |
43. | Hyaluronidase | Fiole | Enzime | 1.844,00 | 3.450 | 6.361.800 |
44. | Hydrocortisone Hemisuccinat | Fiole | Corticosteroizi | 920,00 | 606.500 | 557.980.000 |
45. | Hydroxiurea | Capsule | Antimetabolit | 1.000,00 | 10.000 | 10.000.000 |
46. | Infant Dietary Formula | Lapte praf | Aliment dietetic | 3.180,00 | 5.000 | 15.900.000 |
47. | Kanamycin | Flacoane | Antibiotic | 735,60 | 2.122.500 | 1.561.31 1.000 |
48. | Ketamine | Flacoane | Anestezic | 10.616,00 | 14.200 | 150.747.200 |
49. | Levodopa/Carbidopa | Tablete | Antiparkinsonian | 250,00 | 1.611.000 | 402.750.000 |
50. | Levothyroxine+Thzron | Tablete | Hormoni antitiroidieni | 193,00 | 1.486.000 | 286.798.000 |
51. | Lincomycin | Fiole | Antibiotic | 474,00 | 44.700 | 21.187.800 |
52. | Mebendazole | Tablete | Antihelmintic | 50,00 | 1.119.000 | 55.950.000 |
53. | Mercaptopurine | Tablete | Antimetabolit | 525,60 | 27.700 | 14.559.120 |
54. | Methyldopa | Tablete | Antihipertensiv | 73,60 | 418.000 | 30.764.800 |
55. | Mianserin 30 | Tablete | Antidepresiv | 207,53 | 616.000 | 127.832.320 |
56. | Mianserin 10 | Tablete | Antidepresiv | 76,80 | 954.000 | 73.267.200 |
57. | Nicergoline | Tablete | Vasodilatator periferic | 260,00 | 1.127.000 | 293.020.000 |
58. | Oxytocin | Fiole | Ocitocic | 500,00 | 355.000 | 177.500.000 |
59. | Pancuronium bromide | Fiole | Miorelaxant | 1.526,00 | 185.900 | 283.683.400 |
60. | Penicillamine | Tablete | Antidot | 750,00 | 50.650 | 37.987.500 |
61. | Pentazocine | Fiole | Analgezic | 652,00 | 773.500 | 504.322.000 |
62. | Pentazocine | Tablete | Analgezic | 248,40 | 2.961.000 | 735.512.400 |
63. | Pimozide | Tablete | Neuroleptic | 380,00 | 22.000 | 8.360.000 |
64. | Pipecuronium bromide | Fiole | Miorelaxant periferic | 1.888,00 | 19.700 | 37.193.600 |
65. | Procarbazine | Capsule | Citostatic | 824,80 | 9.150 | 7.546.920 |
66. | Protamine sulphate | Fiole | Antidot | 4.000,00 | 23.600 | 94.400.000 |
67. | Salbutamol | Comprimate | Bronhodilatatoare | 24,60 | 747.300 | 18.383.580 |
68. | Sodium cromoglycate | Aerosol | Bronhodilatatoare | 172,00 | 127.200 | 21.878.400 |
69. | Sod thiopental (Thiopentone sod) | Fiole | Anestezic | 1.263,80 | 27.150 | 34.312.170 |
70. | Spironolactone | Fiole | Diuretic | 6.038,00 | 2.250 | 13.585.500 |
71. | Streptokinase | Flacoane | Hemostatic | 7.786,00 | 2.960 | 23.046.560 |
72. | Sulfadiazine silver | Cut. 1% | Antimicrobian | 29.140,00 | 3.650 | 106.361.000 |
73. | Sulphasalazine | Tub 1% | Antimicrobian | 220,00 | 518.700 | 114.114.000 |
74. | Suxamethonium chloride | Fiole | Miorelaxant | 306,00 | 148.500 | 45.441.000 |
75. | Tetracosactrin (Tetracosactide) | Fiole | Corticosteroizi | 3.458,00 | 12.550 | 43.405.430 |
76. | Thiabendazole | Tablete | Antihelmintic | 1.240,00 | 277.100 | 343.604.000 |
77. | Thiamazole | Tablete | Antitiroidian | 40,00 | 312.000 | 12.480.000 |
78. | Trometamol | Soluție perf. | Echil. acido-bazic | 12.180,00 | 9.700 | 118.146.000 |
79. | Tropicamide | Colir | Midriatic | 4.300,00 | 2.150 | 9.245.000 |
80. | Valproic acid | Capsule | Antiepileptic | 214,60 | 408.500 | 87.664.100 |
81. | Valproic acid (Sod valproate) | Sirop | Antiepileptic | 6.960,00 | 2.150 | 14.964.000 |
Anexa nr. 2
Unitățile care asigură achiziționarea, depozitarea, stocarea și conservarea medicamentelor
- Regia Autonomă „Unifarm”
- Societatea Comercială Farmaceutică „Pharma” - S.A. București
- Societatea Comercială Farmaceutică "Medica” - S.A. Bacău
- Societatea Comercială Farmaceutică "Heliofarm” - S.A. Constanța
- Societatea Comercială Farmaceutică „Argeșfarm” - S.A. Pitești
- Societatea Comercială Farmaceutică „Gallenus” - S.A. Satu Mare
- Societatea Comercială Farmaceutică "Remedica” - S.A. Deva
- Societatea Comercială Farmaceutică "Olfarm” - S.A. Craiova
- Societatea Comercială Farmaceutică „Napofarm” - S.A. Cluj-Napoca.
Anexa nr. 3
Norme privind încasarea contravalorii în lei a medicamentelor livrate în cadrul Acordului de împrumut 3409 RO încheiat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare
În aplicarea art. IV, secțiunea 4.03. lit. a) a Acordului de împrumut 3409 RO, ratificat prin Legea nr. 79/1991, se emit următoarele norme:
1. Livrarea medicamentelor importate în cadrul Acordului de împrumut 3409 RO se face pe bază de contract-cadru ce se încheie între Ministerul Sănătății, în calitate de beneficiar al contractului extern de achiziție, și societățile comerciale farmaceutice sau Regia Autonomă "Unifarm” în calitate de agenți importatori și derulator ai acestui contract.
2. Societățile comerciale farmaceutice și, respectiv, Regia Autonomă "Unifarm” livrează și facturează medicamentele importate către beneficiari, unități sanitare din subordinea Ministerului Sănătății, farmacii publice și farmacii particulare, la prețurile cu ridicata negociate sub supravegherea Ministerului Finanțelor.
În facturi se vor menționa și prețurile cu amănuntul negociate sub supravegherea Ministerului Finanțelor, care cuprind și adaosul comercial cuvenit farmaciilor.
Prețul cu ridicata se determină pe baza prețului extern, în condiții de livrare CIF, transformat în lei la cursul de schimb valutar din data întocmirii declarației vamale și a celorlalte elemente de preț, potrivit Normelor de stabilire a prețurilor la medicamentele din import elaborate de Ministerul Sănătății cu avizul Ministerului Finanțelor.
3. Societățile comerciale farmaceutice importatoare și, respectiv, Regia Autonomă „Unifarm” vor achita Ministerului Sănătății, în termen de 60 de zile de la emiterea ordinului de preț și a buletinului de analiză, valoarea în lei a medicamentelor procurate din credite B.I.R.D., care se calculează astfel: valoarea în valută înmulțită cu cursul de schimb valutar din ziua întocmirii declarației vamale plus cota de risc de devalorizare inclusă, potrivit metodologiei existente, în calculul prețului cu ridicata.
În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme se va achita și contravaloarea în lei a medicamentelor importate în cadrul Acordului de împrumut 3409 RO și care există în stoc la societățile comerciale farmaceutice și, respectiv, la Regia Autonomă "Unifarm” la data publicării prezentelor norme.
Termenele de valorificare și de încasare a medicamentelor care fac obiectul stocurilor prevăzute în prezenta hotărâre sunt cele prevăzute în art. 4 alin. 1 și 2 din aceasta.
Sumele astfel determinate se virează în contul 64.59 "Disponibil din contravaloarea medicamentelor din creditul B.I.R.D.”, deschis la Banca Comercială Română - S.A., Sucursala municipiului București, pe seama Ministerului Sănătății (contul funcționează în cadrul contului 51...).
4. Beneficiarii vor achita societăților comerciale farmaceutice și, respectiv, Regiei Autonome „Unifarm” contravaloarea în lei a medicamentelor achiziționate de la acestea din împrumutul B.I.R.D., în termen de 30 de zile lucrătoare de la recepționarea medicamentelor.
5. Sumele încasate de la societățile comerciale farmaceutice și, respectiv, de la Regia Autonomă „Unifarm” în contul 64.59 se virează de către Ministerul Sănătății în ultima zi lucrătoare a lunii, în contul Trezoreriei statului, cod 64.72.2.01.60 „Disponibil din contravaloarea în lei a creditelor externe guvernamentale”, deschis pe seama Ministerului Finanțelor la centrala Băncii Naționale a României.
Ministerul Sănătății are obligația să urmărească încasarea sumelor de la societățile comerciale farmaceutice și de la Regia Autonomă „Unifarm" și să asigure contabilizarea acestor acțiuni.
Rambursarea ratelor și a dobânzilor aferente creditului B.I.R.D. se asigură la scadență de către Ministerul Sănătății din sumele încasate din vânzarea medicamentelor importate în cadrul acestui credit, din dobânzi încasate la aceste disponibilități și în completare de la bugetul de stat, în condițiile legii.
6. Pentru nevirarea sumelor în termenele stabilite se aplică măsurile prevăzute de lege pentru întărirea disciplinei financiare, respectiv plata majorărilor de întârziere pentru nevirarea la timp a unor sume cuvenite statului.
Hotărâre privind acordarea din fondul de redresare financiară la dispoziția Guvernului de facilități personalului disponibilizat potrivit art. 22 lit. b) din Ordonanța Guvernului nr. 13/1995, precum și de credite fără dobândă unor regii autonome și societăți comerciale consumatoare de energie electrică și gaze naturale potrivit art. 18 lit. b) din aceeași ordonanță
În temeiul art. 18 și al art. 22 lit. b) din Ordonanța Guvernului nr. 13/1995 privind unele măsuri de accelerare a procesului de restructurare a regiilor autonome și a societăților comerciale cu capital majoritar de stat, de întărire a disciplinei financiare și de îmbunătățire a decontărilor în economie,
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se alocă suma de 2.722.452 mii lei Ministerului Transporturilor pentru acordarea de facilități personalului disponibilizat de la Regia Autonomă „Societatea Națională a Căilor Ferate Române”, de sub autoritatea acestuia, căreia i s-a instituit regimul special de supraveghere economico-financiară, potrivit anexei nr. 1.
Se alocă suma de 12.000.000 mii lei Ministerului Industriilor pentru achitarea contravalorii energiei electrice și gazelor naturale de către Regia Autonomă a Cuprului Deva, de sub autoritatea acestuia, potrivit anexei nr. 1.
Se alocă suma de 60.000.000 mii lei Fondului Proprietății de Stat pentru achitarea contravalorii energiei electrice și gazelor naturale de către societățile comerciale cu capital majoritar de stat, potrivit anexei nr. 2.
Art. 2. - Sumele prevăzute la art. 1 se alocă din fondul de redresare financiară la dispoziția Guvernului, constituit potrivit Hotărârii Guvernului nr. 372/1995.
Art. 3. - Ministerul Finanțelor este autorizat să introducă modificările corespunzătoare, ce decurg din prezenta hotărâre, în structura bugetului de stat și în bugetele Ministerului Industriilor, Ministerului Transporturilor și Fondului Proprietății de Stat pe anul 1995.
Art. 4. - Circuitul financiar al sumelor acordate din fondul de redresare financiară la dispoziția Guvernului, precum și al celor rezultate din redistribuire este prevăzut în anexa nr. 3.
Art. 5. - Anexele nr. 1, 2 și 3 vor fi transmise ministerelor interesate.
Contrasemnează:
Ministrul industriilor, Dumitru Popescu
Ministrul transporturilor, Aurel Novac
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin GeorgescuBucurești, 9 iunie 1995.
Anexa nr. 1
Ministerele și regiile autonome de sub autoritatea acestora, pentru care se alocă sume din fondul de redresare financiară la dispoziția Guvernului
- mii lei –
Nr. crt. | Regii autonome | Sume alocate din fondul de redresare financiară la dispoziția Guvernului | |||
Credite fără dobândă pentru plata: | Sume acordate personalului disponibilizat | Total | |||
energiei electrice | gazelor naturale | ||||
Ministerul Transporturilor | 2.722.452 | 2.722.452 | |||
1. | Regia Autonomă „Societatea Națională a Căilor Ferate Române” | 2.722.452 | 2.722.452 | ||
Ministerul Industriilor | 11.000.000 | 1.000.000 | 12.000.000 | ||
2. | Regia Autonomă a Cuprului Deva | 11.000.000 | 1.000.000 | 12.000.000 | |
Total | 11.000.000 | 1.000.000 | 2.722.452 | 14.722.452 |
Anexa nr. 2
Societățile comerciale cu capital majoritar de stat pentru care se alocă sume din fondul de redresare financiară la dispoziția Guvernului
- mii lei –
Societăți comerciale | Sume alocate din fondul de redresare financiară la dispoziția Guvernului | |||
Credite fără dobândă pentru plata: | Sume acordate personalului disponibilizat | Total | ||
energiei electrice | gazelor naturale | |||
27 societăți comerciale din ramurile industriei metalurgice, construcții de mașini, chimie-petrochimie, sticlă | 40.000.000 | 20.000.000 | - | 60.000.000 |
Anexa nr. 3
Situația circuitului financiar al sumelor acordate din fondul de redresare financiară la dispoziția Guvernului, precum și al celor rezultate din redistribuire
- mil. lei -
Nr. crt. | Agenții economici | Alocări din fondul de redresare financiară la dispoziția Guvernului | Sume primite prin redistribuire | S.N.C.F.R.- R.A. | RENEL – R.A. | ROMGAZ – R.A. | CUPRU Deva – R.A. | PETROM – R.A. | RAL Oltenia | RAH Petroșani | 19 societăți comerciale | Banca | Alți furnizori |
1. | Regia Autonomă „Societatea Națională a Cailor Ferate Române” | 2.723 | X | 2.723 | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
2. | 27 societăți comerciale[1] | 60.000 | X | X | 40.000 | 20.000 | X | X | X | X | X | X | X |
3. | Regia Autonomă a Cuprului Deva | 12.000 | X | X | 11.000 | 1.000 | X | X | X | X | X | X | X |
4. | Regia Autonomă de Electricitate "Renel” | X | 72.000 | X | X | X | X | X | 39.000 | 33.000 | X | X | X |
5. | Regia Autonomă a Gazelor Naturale „Romgaz” Mediaș | - | 21.000 | X | X | X | X | 21.000 | X | X | X | X | X |
6. | Regia Autonomă a Petrolului „Petrom” București | - | 21.000 | X | 21.000 | X | X | X | X | X | X | X | X |
7. | Regia Autonomă a Lignitului Oltenia | - | 39.000 | X | X | X | X | X | X | X | X | 15.000 | 24.000 |
Total: | 74.723 | X | 2.723 | 72.000 | 21.000 | X | 21.000 | 39.000 | 33.000 | X | 15.000 | 24.000 |
Referințe
- ↑ Societățile comerciale înscrise în anexa nr. 2.