Monitorul Oficial 208/1996: Diferență între versiuni
Lgall (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1996 0208 = Monitorul Oficial al României = Anul VIII, Nr. issue::208 - Partea I – Marți, 3 septembrie year::1996 == Hotăr...) |
(convertesc issue:: la patru cifre.) |
||
Linia 3: | Linia 3: | ||
= Monitorul Oficial al României = | = Monitorul Oficial al României = | ||
Anul VIII, Nr. [[issue:: | Anul VIII, Nr. [[issue::0208]] - Partea I – Marți, 3 septembrie [[year::1996]] | ||
Versiunea curentă din 7 aprilie 2012 10:34
Monitorul Oficial al României
Anul VIII, Nr. issue::0208 - Partea I – Marți, 3 septembrie year::1996
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind aprobarea Regulamentului de acordare a granturilor pentru cercetare științifică
În temeiul prevederilor art. 26 lit. b) din Ordonanța Guvernului nr. 25/1995 privind reglementarea organizării și finanțării activității de cercetare-dezvoltare, aprobată și modificată prin Legea nr. 51/1996,
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă Regulamentul de acordare a granturilor pentru cercetare științifică, elaborat de către Ministerul Cercetării și Tehnologiei, Academia Română, Ministerul Învățământului și Ministerul Finanțelor, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Contrasemnează:
p. Ministrul cercetării și tehnologiei, Florin Tănăsescu, secretar de stat
p. Ministrul învățământului, Ecaterina Andronescu, secretar de stat
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Anexă
Regulament de acordare a granturilor pentru cercetare științifică
- Capitolul I
Dispoziții generale
Art. 1. - (1) Grantul este o formă specifică de finanțare, pe baze competitive, a temelor de cercetare științifică de interes național, cu un pronunțat caracter de originalitate.
(2) Finanțarea prin granturi se utilizează cu scopul de promovare a descoperirilor științifice, de formare și de dezvoltare a carierelor științifice și de stimulare a integrării cercetării românești în circuitele științifice internaționale.
Art. 2. - Acordarea de granturi pentru temele de cercetare are loc anual, prin evaluare și finanțare în sistem competitiv, pe baza prezentului regulament.
Art. 3. - (1) Ministerul Cercetării și Tehnologiei, Academia Română și Ministerul Învățământului vor stabili, fiecare în parte, în cadrul alocațiilor bugetare aprobate pentru activitatea de cercetare științifică, sumele destinate finanțării temelor de cercetare în sistem competitiv, sub formă de granturi.
(2) În înțelesul prezentului regulament, prin ordonatorii principali de credite cu rol de coordonare în domeniul cercetării-dezvoltării se înțelege: Ministerul Cercetării și Tehnologiei, Academia Română și Ministerul Învățământului, denumite în continuare organisme centrale cu rol de coordonare în domeniul cercetării-dezvoltării.
(3) Comisia pentru granturi a Ministerului Cercetării și Tehnologiei, aprobată prin ordin al ministrului, Consiliul pentru granturi al Academiei Române și Consiliul Național al Cercetării Științifice Universitare (consiliu consultativ) vor fi denumite în continuare organisme pentru granturi.
(4) Sistemul competitiv este deschis tuturor categoriilor prevăzute la art. 3 din Ordonanța Guvernului nr. 25/1995, aprobată și modificată prin Legea nr. 51/1996.
(5) Organismele centrale cu rol de coordonare în domeniul cercetării-dezvoltării vor stabili, fiecare în parte, la propunerea organismelor corespunzătoare pentru granturi, nivelul sumelor ce se vor aloca sub formă de granturi, care se vor repartiza pentru următoarele destinații generale:
- a) teme de cercetare în domenii de vârf;
- b) proiecte majore de cercetare;
- c) teme de cercetare propuse de tinerii cercetători sau care pot conduce la obținerea de titluri științifice (doctorat, postdoctorat) ori de brevete;
- d) teme de cercetare incluse în proiecte de cercetare internaționale;
- e) teme de cercetare care conduc la creșterea calității și la dezvoltarea învățământului superior.
(6) Temele de cercetare pentru care se solicită granturi se propun la libera inițiativă a solicitanților și pot intra sub incidența tematică a programelor și subprogramelor din cadrul Programului național de cercetare-dezvoltare.
Art. 4. - (1) Organismele centrale cu rol de coordonare în domeniul cercetării-dezvoltării vor stabili, fiecare în parte, la propunerea organismelor corespunzătoare pentru granturi, un program anual propriu pentru acordarea de granturi, care va fi mediatizat.
(2) Programul anual poate cuprinde una sau mai multe sesiuni de evaluare a cererilor de granturi.
(3) Calendarul acțiunilor desfășurate în cadrul fiecărei sesiuni de evaluare va fi alcătuit și mediatizat de către organismele pentru granturi.
Art. 5. - (1) Propunerile de teme de cercetare și de acțiuni în sprijinul acestora, pentru care se solicită finanțare în regim de granturi, se fac la nivel de colectiv de cercetare sau individual.
(2) Cererea pentru grant se face în numele solicitantului, care se încadrează în una dintre categoriile prevăzute la art. 3 din Ordonanța Guvernului nr. 25/1995, aprobată și modificată prin Legea nr. 51/1996.
(3) În cazul utilizării lucrărilor de cercetare elaborate pe bază de grant pentru obținerea titlurilor științifice, solicitantul își va declara această intenție în momentul contractării și va încheia contractul de grant prin intermediul unității la care a fost înscris pentru obținerea titlului științific, în calitate de colaborator, în cazul în care nu este salariat al acestei unități.
(4) Cercetătorii de origine etnică română din afara frontierelor României pot participa la competiția de acordare de granturi în colective mixte care efectuează activități de cercetare științifică, pe baza unor acorduri de colaborare tehnico-științifică.
Art. 6. - Evaluarea în sistem competitiv a cererilor pentru granturi, precum și evaluarea și avizarea lucrărilor se fac în conformitate cu criteriile generale de evaluare prevăzute la art. 9 și cu procesul de evaluare prevăzut la art. 11 din prezentul regulament.
Art. 7. - (1) În vederea evaluării în sistem competitiv a cererilor de granturi, organismele pentru granturi organizează comisii de evaluare specializate în domeniile sau ariile tematice pentru care se solicită granturi.
(2) În vederea evaluării, pe parcurs și finale, a lucrărilor derulate în cadrul temelor de cercetare pentru care s-au acordat granturi, organismele pentru granturi organizează comisii de avizare, care pot avea aceeași componență cu comisiile de evaluare a cererilor de granturi.
(3) Organismele pentru granturi planifică etapele procesului de evaluare a cererilor de granturi și asigură derularea acestora, conform prevederilor art. 11 din prezentul regulament.
(4) La nivelul ordonatorilor principali de credite cu rol de coordonare în domeniul cercetării-dezvoltării, în cadrul numărului mediu de personal aprobat, pot funcționa compartimente pentru granturi (în cazul Ministerului Cercetării și Tehnologiei această funcție va fi îndeplinită de secretariatul permanent al Comisiei pentru granturi, iar în cazul Ministerului Învățământului și Academiei Române, această funcție va fi îndeplinită de secretariatele permanente ale Consiliului Național al Cercetării Științifice Universitare și, respectiv, Consiliul pentru granturi al Academiei Române), care au următoarele atribuții:
- a) difuzarea formularelor de cerere de grant, primirea propunerilor de teme de cercetare pentru care se solicită granturi și transmiterea lor către comisiile de evaluare organizate de organismele pentru granturi;
- b) sprijinirea activității organismelor pentru granturi și a comisiilor de evaluare a cererilor de granturi;
- c) asigurarea evidenței acordării granturilor;
- d) sprijinirea activității comisiilor de avizare.
Art. 8. - (1) Prin granturile competitive de cercetare pot fi acoperite cheltuielile necesare realizării temelor de cercetare propuse: salarii, cheltuieli pentru procurarea unor materiale și obiecte de inventar necesare realizării temei, cheltuieli indirecte, amortismente pentru mijloace fixe proprii utilizate de către agenții economici, cheltuieli de informare-documentare, cheltuieli pentru organizarea în țară sau în străinătate a unor acțiuni, în vederea realizării temei de cercetare sau valorificării rezultatelor.
(2) De asemenea, prin granturile de cercetare științifică se pot efectua cheltuieli pentru procurarea unor echipamente, aparatură de laborator, tehnică de calcul, pachete de programe necesare. Contravaloarea acestor dotări care pot fi acoperite din granturile de cercetare științifică nu poate depăși 50% din valoarea totală a grantului. Agenții economici nu calculează amortizarea pentru mijloacele fixe procurate din granturi de cercetare.
(3) La valoarea cheltuielilor necesare realizării temei de cercetare se poate accepta o cotă de profit de cel mult 5% pentru agenții economici cu profil de cercetare care au obținut grantul respectiv sau o cotă de venit net de până la 5% pentru instituțiile publice de cercetare care, potrivit dispozițiilor legale, pot reține și utiliza venitul net respectiv.
(4) Echipamentele și aparatura de laborator, tehnica de calcul, pachetele de programe, precum și materialele rămase neconsumate la finalizarea lucrărilor de cercetare au următorul regim:
- a) rămân ca bunuri proprietate publică în administrarea unității de cercetare-dezvoltare cu care s-a încheiat contractul de grant, dacă aceasta este din sectorul public, sau în acord cu prevederile contractului, în condițiile legii;
- b) vor fi predate organismului central finanțator, urmând a fi trecute ca bunuri proprietate publică în administrarea unei unități de cercetare-dezvoltare din subordinea acestuia, cu activitate în domeniul de cercetare specific temei finalizate, dacă contractul de grant s-a încheiat cu o instituție din sectorul privat sau cu o persoană fizică.
(5) Prin granturile de cercetare se poate finanța integral sau parțial contravaloarea temelor de cercetare propuse, conform recomandării comisiilor de evaluare a cererilor de grant.
- Capitolul II
Criterii generale de evaluare a cererilor de granturi pentru teme de cercetare
Art. 9. - (1) Criteriile generale de evaluare și selectare a cererilor de granturi pentru temele și programele de cercetare prevăzute la art. 3 alin. (5) din prezentul regulament sunt următoarele:
- a) credibilitatea solicitanților/solicitantului: credibilitate în plan științific (prestigiul științific, valoarea și experiența profesională), credibilitate în plan tehnic (accesul la dotări tehnice necesare realizării temei de cercetare propuse), rezultatele preliminare obținute în domeniul temei;
- b) claritatea obiectivelor de cercetare urmărite prin realizarea temei respective;
- c) originalitatea propunerii în comparație cu programele de cercetare-dezvoltare și tendințele în curs pe plan intern și internațional: abordarea unor direcții de avangardă, deschiderea unor noi orizonturi de cunoaștere;
- d) impactul previzibil în lumea științifică și tehnologică: posibilități de integrare în circuite științifice existente (interne și internaționale) sau de formare a unor grupuri, centre sau rețele de cercetare noi, interesate în aria tematică abordată;
- e) calitatea științifică a propunerii: complexitatea și originalitatea soluțiilor preconizate, gradul de inovare;
- f) calitatea managerială a propunerii: corelarea obiectivelor cu resursele existente și/sau solicitate, organizarea lucrărilor, delimitarea și planificarea etapelor;
- g) perspective potențiale de difuzare și valorificare a rezultatelor;
- h) acordarea anterioară de granturi (în țara sau străinătate) și rezultatele obținute în cadrul acestora;
- i) posibilitățile de susținere financiară din surse multiple (inclusiv surse externe, utilizatori potențiali direct interesați etc.).
(2) Ierarhizarea și ponderea diferitelor criterii intră în atribuțiile fiecărui organism pentru granturi, în funcție de specificul propunerii.
- Capitolul III
Comisiile de evaluare a cererilor de granturi și de avizare a lucrărilor derulate în cadrul temelor de cercetare pentru care s-au acordat granturi
Art. 10. - (1) Comisiile de evaluare a cererilor de granturi și cele de avizare a lucrărilor pentru care s-au acordat granturi sunt formate din specialiști de valoare din domeniile științifice și tehnologice în care își desfășoară activitatea.
(2) Fiecare organism pentru granturi va organiza comisii de evaluare și de avizare în domeniile sau ariile tematice pentru care s-au formulat cereri de grant.
(3) Componența comisiilor de evaluare și de avizare va fi aprobată de conducerea organismului central cu rol de coordonare în domeniul cercetării-dezvoltării, corespunzător.
(4) Pentru același domeniu sau arie tematică, comisia de evaluare a cererilor de granturi și comisia de avizare a lucrărilor pentru care s-au acordat granturi pot avea aceeași componență, asigurând continuitatea în urmărirea lucrărilor respective.
(5) Componența comisiilor de evaluare și de avizare va fi stabilită pe baza listelor de membri ai organismelor pentru granturi, a listelor de experți pe domenii, de care dispun organismele pentru granturi, precum și pe baza altor propuneri de specialiști din țară și străinătate, făcute de organismele centrale cu rol de coordonare în domeniul cercetării-dezvoltării.
(6) În cazul în care comisiile de evaluare primesc cereri de granturi din partea unor membri, modalitatea de discutare a acestora se va stabili în funcție de reglementările fiecărui organism pentru granturi privind situațiile de conflict de interese.
(7) Remunerarea membrilor comisiilor de evaluare și de avizare pentru activitatea depusă se va face ca și pentru cei în calitate de colaboratori, în condițiile prevăzute pentru funcționarea Colegiului consultativ, conform art. 7 alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 25/1995, aprobată și modificată prin Legea nr. 51/1996.
- Capitolul IV
Procesul de evaluare și de selecție a cererilor de granturi
Art. 11. - (1) Calendarul acțiunilor desfășurate în cadrul fiecărei sesiuni de evaluare a cererilor de granturi cuprinde următoarele etape:
- (i) primirea de către secretariatele comisiilor de evaluare a cererilor de grant, completate conform formularelor agreate de organismele centrale finanțatoare;
- (ii) evaluarea și selecția propunerilor de către comisiile de evaluare, conform procedurilor menționate la alin. (2);
- (iii) definitivarea deciziei asupra rezultatelor competiției, la nivelul organismelor pentru granturi;
- (iv) avizarea rezultatelor competiției și aprobarea deschiderii finanțării de către conducerea organismelor centrale cu rol de coordonare în domeniul cercetării-dezvoltării sau de către persoanele delegate de conducerea organismelor cu rol de coordonare în domeniul cercetării-dezvoltării;
- (v) publicarea rezultatelor și comunicarea acestora către solicitanții de granturi.
(2) În procesul de evaluare și de selecție a cererilor de granturi, comisia de evaluare aplică următoarele proceduri:
- (i) stabilirea, în funcție de nivelul fondurilor existente, a limitei maxime a valorii unui grant;
- (ii) stabilirea modului de analiză și a grilei de apreciere a cererilor de grant pe baza criteriilor generale de evaluare (calificative, note etc.);
- (iii) stabilirea structurii fișei de evaluare pe care o completează experții evaluatori;
- (iv) organismele pentru granturi se vor informa reciproc asupra cererilor de granturi primite;
- (v) evaluarea și aprecierea fiecărei cereri de grant de către cel puțin doi experți din cadrul comisiilor respective, care utilizează fișe de evaluare proprii și recomandă finanțarea integrală sau parțială și sub semnătură;
- (vi) discutarea cererilor în plenul comisiilor de evaluare: soluționarea decalajelor de apreciere și a recomandărilor diferite de finanțare, pentru aceeași cerere;
- (vii) elaborarea listei ordonate a cererilor selectate și a celor respinse, în funcție de punctajul obținut la evaluare;
- (viii) elaborarea raportului final de evaluare de către președintele comisiei de evaluare;
- (ix) înaintarea listei cererilor selectate și a celor respinse și a raportului final de evaluare către organismul pentru granturi care a organizat comisia de evaluare respectivă.
(3) Organismele pentru granturi vor analiza listele separate de cereri admise și respinse, provenite de la comisiile de evaluare, și vor definitiva o lista unică a cererilor admise pe domenii, cu recomandarea de finanțare integrală sau parțială, care va fi înaintată spre avizare conducerii organismelor centrale cu rol de coordonare în domeniul cercetării-dezvoltării.
(4) Compartimentele specializate pentru granturi din cadrul organismelor centrale (pentru Ministerul Cercetării și Tehnologiei - Comisia pentru granturi, iar pentru Ministerul Învățământului și Academia Română - Consiliul Național al Cercetării Științifice Universitare, respectiv Consiliul pentru granturi al Academiei Române) vor asigura:
- a) publicarea listei granturilor acordate;
- b) comunicarea, în scris, către solicitanți a rezultatelor obținute în urma evaluărilor, inclusiv a aprecierilor experților evaluatori.
(5) Contractarea lucrărilor selectate se va face pe baza listei cererilor admise, în limita fondurilor disponibile pentru granturi, de către compartimentele specializate din cadrul organismelor centrale cu rol de coordonare în domeniul cercetării-dezvoltării.
- Capitolul V
Evaluarea și avizarea lucrărilor efectuate pe parcursul temelor de cercetare pentru care s-au acordat granturi
Art. 12. - (1) Evaluarea și avizarea lucrărilor efectuate și a rezultatelor obținute pe parcursul desfășurării temelor de cercetare pentru care s-au acordat granturi se efectuează de către comisiile de avizare alcătuite în acest scop, la termene liber-convenite de acestea, dar de cel puțin două ori pe an.
(2) Procesul-verbal încheiat la fiecare întrunire a comisiei de avizare se va depune la dosarul grantului.
(3) Conform cu structura pe etape prevăzută în cadrul temelor de cercetare, comisiile de avizare vor evalua:
- a) stadiul atins în derularea temei de cercetare, în raport cu obiectivele prevăzute inițial;
- b) valoarea și nivelul științific ai rezultatelor obținute până în stadiul respectiv;
- c) măsura în care rezultatele au fost difuzate (articole, cărți, comunicări la simpozioane);
- d) modul de utilizare a fondurilor până în stadiul respectiv.
(4) În urma evaluării etapelor intermediare de realizare a temei de cercetare, comisiile de avizare pot propune ordonatorului principal de credite:
- a) continuarea finanțării în condițiile prevăzute inițial;
- b) modificarea (creșterea sau reducerea) cuantumului sau frecvenței tranșelor de finanțare;
- c) sistarea finanțării în situațiile în care lucrările de cercetare științifică nu mai pot continua din motive întemeiate, constatate de instituțiile prevăzute la art. 3 alin. (2) din prezentul regulament;
- d) sistarea finanțării și restituirea sumelor primite, precum și suportarea, potrivit legii, a prejudiciilor aduse, în cazul nerespectării obligațiilor din contractul de grant.
(5) La finalizarea grantului, realizatorul va depune un raport general asupra derulării temei de cercetare, care va cuprinde:
- a) contribuția științifică și rezultatele obținute (inclusiv documentația elaborată);
- b) nivelul și aria de impact al rezultatelor (comparată cu abordări similare pe plan intern și extern, principalele modalități de difuzare, impactul în lumea științifică și impactul economic previzibil);
- c) perspectivele de extindere și continuare a cercetărilor;
- d) precizarea modului de utilizare a fondurilor.
(6) În cazul acțiunilor susținute prin granturi, raportul general depus la finalizarea acestora va prezenta:
- a) modul de derulare a acțiunii;
- b) estimarea efectelor ulterioare derulării acțiunii;
- c) precizarea modului de utilizare a fondurilor.
(7) La etapa finală a grantului, comisiile de avizare vor examina raportul general și vor evalua, în mod special, rezultatele efectiv obținute, comparativ cu prevederile inițiale (inclusiv obținerea titlului de doctor, obținerea de brevete etc.).
(8) Propunerile comisiilor de avizare, făcute către organismul central coordonator, la nivelul etapelor intermediare sau finale, devin operante prin clauze specifice prevăzute prin contractul de grant.
- Capitolul VI
Finanțarea lucrărilor efectuate pe parcursul temelor de cercetare pentru care s-au acordat granturi
Art. 13. - (1) Prin prevederile contractuale se vor stabili:
- a) modalitatea de finanțare a grantului;
- b) procedurile de punere în aplicare a recomandărilor comisiilor de avizare, conform art. 12 alin. (4) din prezentul regulament.
(2) În cazul Ministerului Învățământului, vor fi elaborate contracte-cadru cu instituțiile în care se desfășoară activități de cercetare științifică finanțată prin granturi, cu anexe cuprinzând granturile acordate.
(3) În scopul asigurării continuității finanțării activităților de cercetare-dezvoltare se pot acorda sume în avans de până la 30% din valoarea trimestrială a contractelor de cercetare-dezvoltare.
Art. 14. - Pentru anul 1996, ordonatorii principali de credite vor vira creditele bugetare aprobate, aferente granturilor de cercetare științifică, de la titlul "Cheltuieli materiale și servicii" la titlul "Transferuri".
Hotărâre pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 599/1996 privind participarea cercetării științifice românești la unele manifestări promoționale peste hotare în anul 1996
În temeiul Ordonanței Guvernului nr. 25/1995 privind reglementarea organizării și finanțării activității de cercetare-dezvoltare, aprobată și modificată prin Legea nr. 51/1996,
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 599/1996 privind participarea cercetării științifice românești la unele manifestări promoționale peste hotare în anul 1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 179 din 6 august 1996, se modifică și se înlocuiește cu anexa la prezenta hotărâre.
Contrasemnează:
Ministrul cercetării și tehnologiei, Doru Dumitru Palade
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat
Anexă
Programul de participare a cercetării științifice românești la manifestări promoționale internaționale în anul 1996
Nr. crt. | Localitatea | Ţara | Denumirea manifestării științifice | Perioada | Cheltuieli estimative | |
valută | mii lei | |||||
1. | Budapesta și itinerant în câteva orașe | Ungaria | Expoziția „România R&D'96" | august-septembrie | 940 $ | 9.300 |
2. | Istanbul | Turcia | Expoziția „Noi materiale electrotehnice românești” | iulie- decembrie | - | 40.000 |
3. | Izmir | Turcia | Târgul internațional de la Izmir | 23-28 august | - | 74.000 |
4. | Paris | Franța | Expoziția internațională C.E.E.-E.U.'96 | 23-26 octombrie | 86.352 DM | 44.163 |
Notă:
Sumele de mai sus reprezintă cheltuieli necesare pentru:
- închirierea spațiilor, plata taxelor de participare și de înscriere în cataloagele oficiale, construcția, amenajarea și funcționarea standurilor, realizarea de grafică generală și de tipărituri publicitare sau comerciale, transportul de exponate, cheltuieli de personal (transport, cazare, diurnă), precum și cheltuieli de reprezentare și protocol (acțiunile nr. 1 și 4);
- realizarea de exponate, sisteme de expunere, grafică generală, prospecte, cataloage și alte materiale publicitare, comerciale și de reprezentare (acțiunile nr. 2 și 3).
Hotărâre privind transmiterea unor imobile în administrarea Consiliului Local al Comunei Balotești, județul Ilfov
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Imobilul, compus din construcție și terenul aferent, împreună cu mijloacele fixe din dotare, situat în comuna Balotești, satul Săftica, șos. București-Ploiești, km 22+300, județul Ilfov, se transmite, fără plată, din patrimoniul Societății Comerciale "FI-BA" – S.A. Balotești în proprietatea publică a statului și în administrarea Consiliului Local al Comunei Balotești.
Art. 2. - Imobilul, compus din construcție și terenul aferent, împreună cu mijloacele fixe din dotare, situat în comuna Balotești, șos. Spitalului, județul Ilfov, se transmite, fără plată, din patrimoniul Societății Comerciale "FI-BA" – S.A. Balotești în proprietatea publică a statului și în administrarea Consiliului Local al Comunei Balotești.
Art. 3. - Imobilele prevăzute la art. 1 și 2 se identifică conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 4. - Capitalul social al Societății Comerciale "FI-BA" – S.A. Balotești se diminuează cu valoarea celor două active transferate la Consiliul Local al Comunei Balotești, proporțional cu cotele deținute de acționari.
Art. 5. - Predarea-preluarea activelor prevăzute la art. 1 și 2 se face pe bază de protocol încheiat între părți, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.
Contrasemnează:
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat
Anexă
Datele de identificare a imobilelor ce se transmit în administrarea Consiliului Local al Comunei Balotești, județul Ilfov
Nr. crt. | Locul unde este situat imobilul | Persoana juridică de la care se transmite | Persoana juridică la care se transmite | Caracteristici tehnice |
1. | Comuna Balotești, satul Săftica, șos. București-Ploiești, km 22+300, județul Ilfov | Societatea Comercială "FI-BA" – S.A. Balotești | Consiliul Local al Comunei Balotești | Sediul Consiliului Local al Comunei Balotești imobil compus din: - subsol, parter, mansardă - suprafață construită=312 m2 - suprafață locativă=738 m2 - suprafață utilă=549 m2 - suprafață teren=3.225 m2 valoare contabilă=65.796.469 lei |
2. | Comuna Balotești, șos. Spitalului, (lângă căminul cultural),județul Ilfov | Societatea Comercială "FI-BA" – S.A. Balotești | Consiliul Local al Comunei Balotești | Brutărie imobil compus din: - parter și etaj - suprafață construită=186 m2 - suprafață locativă=372 m2 - suprafață utilă=264 m2 - suprafață teren=3.448 m2 valoare contabilă=8.505.564 lei |
Hotărâre privind transmiterea unui teren în administrarea Consiliului Local al Municipiului Mangalia, județul Constanța
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă transmiterea unui teren, proprietate publică a statului, în suprafață de 2,52 ha, situat în municipiul Mangalia, județul Constanța, identificat potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din administrarea Ministerului Apărării Naționale în administrarea Consiliului Local al Municipiului Mangalia, județul Constanța, în vederea înființării unui cimitir uman.
Art. 2. - Predarea-preluarea terenului prevăzut la art. 1 se face prin protocol încheiat între părțile interesate.
Contrasemnează:
Ministrul apărării naționale, Gheorghe Tinca
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Anexă
Datele de identificare a terenului care se transmite în administrarea Consiliului Local al Municipiului Mangalia, județul Constanța
Locul unde este situat terenul | Persoana juridică de la care se transmite | Persoana juridică la care se transmite | Caracteristici tehnice ale terenului |
Şos. Mangalia-Vama Veche nr. 2, municipiul Mangalia, județul Constanța | Ministerul Apărării Naționale | Consiliul Local al Municipiului Mangalia, județul Constanța | Teren fără construcții S=2,52 ha |
Hotărâre pentru completarea unor prevederi ale Hotărârii Guvernului nr. 837 din 19 octombrie 1995 cu privire la criteriile de salarizare în valută și celelalte drepturi în valută și în lei ale personalului trimis în misiune permanentă în străinătate
Guvernul României hotărăște:
Art. I. - Hotărârea Guvernului nr. 837 din 19 octombrie 1995 cu privire la criteriile de salarizare în valută și celelalte drepturi în valută și în lei ale personalului trimis în misiune permanentă în străinătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 249 din 1 noiembrie 1995, se completează după cum urmează:
La articolul 12, după alineatul (3), se introduc 6 noi alineate, având următorul cuprins:
"(3)1. La propunerea misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României din străinătate, Ministrul Afacerilor Externe este autorizat să aprobe încheierea unor contracte sau alte înțelegeri pe baza cărora personalul trimis în misiune permanentă în străinătate, precum și soțiile (soții) acestora, care au depășit vârsta de 50 de ani, să beneficieze de asigurări medicale.
(3)2. În vederea aprobării încheierii de contracte sau alte înțelegeri prevăzute la alin. (3)1, misiunile diplomatice și oficiile consulare au obligația să transmită cel puțin trei oferte, cuprinzând tarife și condiții minime, privind asigurarea asistenței medicale.
(3)3. Cheltuielile în valută reprezentând asigurarea medicală, pentru care s-a primit aprobarea încheierii de contracte sau alte înțelegeri, se suportă astfel:
- 75% de către Ministrul Afacerilor Externe;
- 25% de către fiecare persoană asigurată.
(3)4. În cazul încheierii contractelor și înțelegerilor menționate la alin. (3)1, de prevederile acestora beneficiază și personalul trimis în misiune permanentă în străinătate de către alte unități trimițătoare, în condițiile prezentei hotărâri, care vor suporta cheltuielile respective pentru personalul propriu.
(3)5. În situația în care o parte din personal nu optează pentru încheierea unor astfel de contracte sau înțelegeri, acesta beneficiază în continuare de suportarea cheltuielilor medicale, în condițiile prezentei hotărâri.
(3)6. Prevederile alin. (3)1, (3)2, (3)3, (3)4 și (3)5 se aplică experimental până la data de 31 decembrie 1997, după care, pe baza concluziilor rezultate, Ministrul Afacerilor Externe va face propuneri corespunzătoare."
Art. II. - Hotărârea Guvernului nr. 837/1995, cu completările și modificările aduse prin hotărârile Guvernului nr. 174/1996 și 480/1996, precum și prin prezenta hotărâre, se republică în Monitorul Oficial al României, dându-se articolelor o nouă numerotare.
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Diverse
Rectificare
În anexa nr. IV "Dezvoltarea rețelei de căi feroviare" din Legea privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea I – Căi de comunicație, nr. 71 din 12 iulie 1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 166 din 29 iulie 1996, se consideră reprezentat cu culoare roșie traseul liniei cu viteză sporită Cluj-Napoca – Dej – Vatra Dornei – Suceava.