Monitorul Oficial 213/1991: Diferență între versiuni

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare
Fără descriere a modificării
(Migrat la civvic.ro)
 
(Nu s-a afișat o versiune intermediară efectuată de același utilizator)
Linia 1: Linia 1:
{{MigrationWarning}}
__FORCETOC__
__FORCETOC__
[[Category:Monitorul Oficial|*1991 0213]]
[[Category:Monitorul Oficial|*1991 0213]]

Versiunea curentă din 22 august 2012 09:18

Această pagină a fost migrată la Civvic.ro. Orice modificări veți aduce aici nu vor mai fi propagate pe Civvic.ro. Vă rugăm să faceți orice modificări doriți direct pe Civvic.ro.

Monitorul Oficial al României

Anul III, Nr. issue::0213 - Partea I - Luni, 21 octombrie year::1991

Hotărâri ale Senatului

Hotărâre privind validarea unui mandat de senator

În temeiul art. 72 alin. 4 din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului și a Președintelui României,
Senatul hotărăște:

Articol unic. - Se validează mandatul de senator al domnului Mihai Ţălpeanu în Circumscripția electorală nr. 13 Cluj.

Președintele Senatului, academician Alexandru Bîrlădeanu | București, 10 octombrie 1991 | Nr. 14.



Hotărâri ale Adunării Deputaților

Hotărâre privind demisia unui deputat

În temeiul art. 166 din Regulamentul Adunării Deputaților,
Adunarea Deputaților hotărăște:

Articol unic. - Adunarea Deputaților ia act de cererea de demisie prezentată de domnul Marinel Burduja, deputat în Circumscripția electorală nr. 28 Neamț, aparținând Grupului parlamentar al Frontului Salvării Naționale, și declară vacant, de la data de 1 octombrie 1991, locul de deputat deținut de acesta.

Președintele Adunării Deputaților, Marțian Dan | București, 10 octombrie 1991 | Nr. 19.



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind înființarea și organizarea Centrului de studii europene în probleme etnice

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se înființează Centrul de studii europene în probleme etnice, denumit prescurtat C.S.E.P.E., având personalitate juridică și sediul în București.

Art. 2. - C.S.E.P.E. va fi organizat și va funcționa ca institut al Academiei Române, prin reorganizarea Laboratorului privind comunicarea socială și interetnică al acesteia. În realizarea scopurilor sale, centrul va colabora cu instituții, asociații sau organizații interesate din România și din alte state europene, precum și cu organisme de profil ale O.N.U., U.N.E.S.C.O. și Consiliului Europei și alte organizații internaționale, guvernamentale și neguvernamentale cu preocupări în acest domeniu.

Art. 3. - C.S.E.P.E. are ca scop studierea diverselor aspecte cu privire la grupurile etnice, lingvistice sau religioase din Europa, a evoluției acestora și a comunicării interetnice, precum și promovarea unor standarde comune în ceea ce privește drepturile persoanelor aparținând minorităților etnice, religioase sau lingvistice și păstrarea identității acestora.

Art. 4. - Pentru realizarea acestui scop, C.S.E.P.E. va desfășura, în principal, următoarele activități:

a) elaborarea de studii, monografii, albume și alte materiale ilustrative referitoare la grupuri etnice care trăiesc pe teritoriile statelor europene, cum sunt: aria de răspândire, compoziția numerică, evoluția și particularitățile istorice, limbile vorbite, religiile practicate, cultura, educația, etnografia, folclorul, legislația specifică, instituțiile democratice etc.;

b) elaborarea de studii interdisciplinare și comparative, inclusiv cu participarea unor cercetători și specialiști din alte țări, cu privire la situația grupurilor etnice din țările europene;

c) organizarea de reuniuni, seminarii, simpozioane, consultări și alte activități comune cu organizații neguvernamentale care au preocupări în domeniul etnic, schimburi de publicații și materiale, precum și alte activități, cu participare românească și internațională;

d) asigurarea documentării și informării referitoare la grupurile etnice (convenții și documente internaționale, legi, studii și publicații, filme documentare, video-casete, discuri, referințe bibliografice, alte lucrări), inclusiv prin conectarea la rețele informatice de documentare din România și din alte țări.

Unele din aceste activități pot fi desfășurate și contra cost, la cererea beneficiarilor.

Art. 5. - C.S.E.P.E. va publica un buletin privind activitățile sale.

Art. 6. - C.S.E.P.E. va fi condus de un colegiu general, compus din oameni de știință și experți din România și din alte țări europene, precum și din cadrul organizațiilor internaționale cu preocupări în acest domeniu, desemnați de asociațiile, instituțiile sau organizațiile române și străine interesate și confirmați de către Biroul Prezidiului Academiei Române.

Activitățile curente ale C.S.E.P.E. vor fi conduse de un consiliu științific, format dintr-un director executiv și un număr de membri desemnați de Biroul Prezidiului Academiei Române. Directorul executiv va reprezenta centrul în relațiile cu persoane fizice și juridice. Structura personalului centrului este prevăzută în anexă[1], care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 7. - Cheltuielile C.S.E.P.E. vor fi acoperite prin subvenții din partea Guvernului român, acordate prin bugetul Academiei Române, prin contribuții ale organizațiilor internaționale guvernamentale și neguvernamentale, prin donații și alte liberalități, precum și prin veniturile realizate din activitățile desfășurate contra cost.

Programele C.S.E.P.E., care au caracter de manifestări internaționale sau implică participarea unor instituții ori specialiști străini, vor fi aprobate de către colegiul general.

Art. 8. - Regulamentul de organizare și funcționare a C.S.E.P.E. și încadrarea personalului vor fi aprobate de consiliul științific, cu avizul Biroului Prezidiului Academiei Române, în condițiile legii.

Art. 9. - Personalul preluat de la Laboratorul de cercetări privind comunicarea socială și interetnică se consideră transferat în interesul serviciului, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 10. - Ministerul Economiei și Finanțelor va introduce modificări corespunzătoare în indicatorii economici și financiari ai bugetului Academiei Române.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 1 octombrie 1991 | Nr. 677.


Hotărâre privind dezvoltarea relațiilor dintre Ministerul de Interne din România și Ministerul de Interne din Republica Moldova

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Ministerul de Interne al României, prin Compania de export-import „Comicex”, exportă în Republica Moldova echipamente și produse de logistică fabricate în România pentru dotarea Ministerului de Interne din Republica Moldova, cu decontarea în lei sau în cadrul unor operațiuni comerciale legale, cu scutire de impozite pe circulația mărfurilor.

Art. 2. - Agenții economici care primesc din partea Ministerului de Interne comenzi pentru fabricarea echipamentelor și produselor de logistică destinate exportului către Ministerul de Interne din Republica Moldova le vor realiza cu prioritate, la termenele stabilite contractual și în condiții de calitate deosebite.

Art. 3. - Importurile din Republica Moldova, efectuate pentru plata exporturilor românești prevăzute la art. 1, care se vor realiza prin Compania de export-import „Comicex” și prin alți agenți economici români autorizați, sunt scutite de taxe vamale și impozite pe circulația mărfurilor.

Art. 4. - Decontarea livrărilor românești pe baza Convenției încheiate la 2 mai 1991 între Ministerul de Interne al României, pe de o parte, și Ministerul de Interne și Ministerul Resurselor Materiale ale Republicii Moldova, pe de altă parte, se va face printr-un cont în lei, deschis la Banca Română pentru Dezvoltare - S.A.

Prin același cont se vor deconta și mărfurile ce vor fi livrate din Republica Moldova pentru plata exporturilor românești potrivit alin. 1 de mai sus.

Contul va funcționa pe baza unui credit tehnic de 200 mil. lei, nepurtător de dobândă.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 1 octombrie 1991 | Nr. 681.


Hotărâre privind crearea organismelor „Tempus” în România

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În scopul realizării cadrului organizatoric necesar participării României la programul „Tempus”, se înființează, începând cu data de 1 octombrie 1991, următoarele organisme specifice:

  1. Comisia națională „Tempus”;
  2. Oficiul român „Tempus”;
  3. Comisia consultativă „Tempus”.

Art. 2. - Comisia națională „Tempus” are rolul de a asigura orientarea generală a activităților „Tempus" în România, buna desfășurare a proiectelor și acțiunilor „Tempus” în conformitate cu prioritățile naționale ale dezvoltării și perfecționării sistemelor de învățământ superior din țara noastră.

Comisia națională "Tempus” are structura următoare:

  • 4 reprezentanți ai Ministerului Învățământului și Științei;
  • 3 reprezentanți ai Conferinței naționale a rectorilor;
  • 1 reprezentant al Agenției Române pentru Dezvoltare;
  • 1 reprezentant al Ministerului Tineretului și Sportului.

Comisia națională „Tempus” funcționează la Ministerul Învățământului și Științei, având ca președinte un secretar de stat din cadrul Ministerului Învățământului și Științei.

Art. 3. - Oficiul român „Tempus" este un organism administrativ autonom, cu rolul de a asigura conlucrarea între Oficiul „Tempus” al Comunității Europene cu sediul la Bruxelles și organismele „Tempus" din România.

Raporturile Oficiului român „Tempus” cu Oficiul „Tempus" al Comunității Europene privesc exclusiv problemele de ordin administrativ al activităților „Tempus”, aspectele decizionale legate de programele și acțiunile „Tempus” fiind de competența Comisiei naționale „Tempus”.

Oficiul român „Tempus” este format din 5 (cinci) persoane.

Art. 4. - Pentru asigurarea caracterului autonom al activității Oficiului român „Tempus”, acesta va avea un sediu separat de rețeaua instituțiilor de învățământ superior, cât și de sediul propriu al Ministerului Învățământului și Științei.

Art. 5. - Finanțarea cheltuielilor pentru funcționarea Oficiului român „Tempus”, în anul 1991, se asigură de Ministerul Învățământului și Științei; începând cu anul 1992 finanțarea tuturor cheltuielilor Oficiului român „Tempus” se va asigura separat de la bugetul administrației centrale de stat conform devizului orientativ de cheltuieli prevăzut în anexă[1], care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 6. - Comisia consultativă „Tempus" de evaluare a proiectelor și acțiunilor „Tempus” este formată din 16-17 experți, cadre didactice universitare de prestigiu din principalele domenii de activitate din învățământul superior românesc.

Art. 7. - Președintele Comisiei naționale „Tempus”, directorul Oficiului român „Tempus" și membrii Comisiei consultative „Tempus” sunt numiți prin ordin al ministrului învățământului și științei.

Art. 8. - Experții Comisiei consultative „Tempus” vor fi remunerați pentru activitatea depusă.

Art. 9. - Ministerul Învățământului și Științei, Ministerul Economiei și Finanțelor și Agenția Română pentru Dezvoltare vor sprijini activitățile legate de proiectele și acțiunile „Tempus” în desfășurare, cu participarea României.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 1 octombrie 1991 | Nr. 682.


Hotărâre privind normele de desfășurare și aprobare a acțiunilor culturale din țară

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Invitarea în țară a unor delegații sau persoane străine, participante la acțiuni cu caracter cultural, se face cu aprobarea ministrului culturii pentru acțiunile proprii și cele organizate de unitățile direct subordonate, precum și a prefecților și a primarului general al municipiului București, pentru unitățile din subordine.

Art. 2. - Cheltuielile pentru acțiunile culturale prevăzute în programele de activitate ale Ministerului Culturii și ale unităților de cultură, precum și cele care decurg din acordurile și programele încheiate de România cu alte state, la nivel guvernamental, se vor suporta din creditele bugetare aprobate pentru fiecare instituție.

Art. 3. - Cheltuielile pentru invitații străini care participă la acțiunile culturale, în condițiile prevăzute la art. 1, se vor încadra în limitele stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 552/1991 privind normele de organizare în țară a acțiunilor de protocol.

Persoanele străine care nu au fost invitate și care doresc să participe la manifestările cu caracter cu1rural organizate în România vor plăti anticipat taxele stabilite de unitățile organizatoare și își vor suporta cheltuielile.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 1 octombrie 1991 | Nr. 683.


Hotărâre privind aprobarea renunțării la cetățenia română de către unele persoane

În temeiul art. 27 din Legea nr. 21/1991 a cetățeniei române,
Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă renunțarea la cetățenia română persoanelor prevăzute în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 4 octombrie 1991 | Nr. 688.


Anexă

Lista
persoanelor pentru care s-a aprobat renunțarea la cetățenia română

1. Ioniță Manuela, născută la data de 9 martie 1966 în localitatea Pașcani, România, fiica lui Măndica, domiciliată în prezent în Suedia, Rydaholm, str. Fridhemsgstsn nr. 29, 33017.

2. Moldovan Ioan, născut la data de 18 decembrie 1954 în localitatea Viișoara, Bistrița-Năsăud, România, fiul lui Dumitru și Iulica, domiciliat în prezent în Germania, 6509 Nieder-Wiesen, Kirchasestr. nr. 3.

3. Szöcs Ferencz Lajos, născut la data de 16 decembrie 1945 în localitatea Tamașfalău, Covasna, România, fiul lui Albert și Ilona, domiciliat în prezent în Germania, Regensburg, Klenzestr. nr. 10.

4. Szöcs Hajnal, născută la data de 10 aprilie 1958 în localitatea Covasna, România, fiica lui Gaspar Gall și Laszlo Irina, domiciliată în prezent în Germania, Regensburg, Klenzestr. nr. 10.

5. Stasznyi Carol Eugen, născut la data de 25 iulie 1969 în Timișoara, România, fiul lui Carol și Georgeta-Florina, domiciliat în prezent în Germania, Rheda-Wiedenbrük, Am Werlstr. nr. 6.

6. Pop Zoltan, născut la data de 24 mai 1961 în localitatea Zalău, Sălaj, România, fiul lui Ioan și Eva, domiciliat în prezent în Suedia, Tranas, str. Brinkgatan nr. 11.

7. Pataky Angela Tania, născută la data de 2 mai 1960 în localitatea Cluj-Napoca, România, fiica lui Ioan și Ana, domiciliată în prezent În Suedia, Tranas, str. Brinkgatan nr. 11, Jönköping.

8. Trefan Andrei, născut la data de 4 august 1929 în localitatea Turia, Covasna, România, fiul lui Trefan Maria, domiciliat în prezent în Suedia, localitatea Lund, str. Sunnavägen nr. 227, Malmö.

9. Barta Elisabeta, născută la data de 8 aprilie 1953 în localitatea Luna, Cluj, România, fiica lui Simion și Gherghina, domiciliată în prezent în Suedia, localitatea Skövde, str. Timmerwägen nr. 5 A, Landskrona.

10. Pascu Mihaela Sorina, născută la data de 2 iulie 1964 în localitatea Baia Mare, Maramureș, România, fiica lui Ion și Silvia, domiciliată în prezent în Suedia, Malmö, str. Kvarng nr. 59.

11. Simon Aurel, născut la data de 23 decembrie 1922 în localitatea Cluj, România, fiul lui Nastasia, domiciliat în prezent în Suedia, localitatea Lyungby, str. Stromgatan nr. 18.

12. Seidler Valeria, născută la data de 25 februarie 1951 în localitatea Medieșu Aurit, Satu Mare, România, fiica lui Ioan și Floare, domiciliată în prezent în Germania, 3500 Kassel, Susterfeldwegstr. nr. 9, Hessen.

13. Salmen Paul, născut la data de 25 decembrie 1949 În localitatea Hoghilag, Sibiu, România, fiul lui Paul și Sara, domiciliat în prezent în Germania, 6094 Bischofsheim, Rheinstr. nr. 59.

14. Toma Augustin, născut la data de 7 martie 1954 în localitatea Cicirlău, Maramureș, România, fiul lui Augustin și Floare, domiciliat în prezent în Germania, 7460 Balingen, Benneckstr. nr. 16, Zdlernalh.

15. Belei Vlad, născut la data de 15 iulie 1970 în localitatea București, România, fiul lui Andrei-Nicolae și Nicu1ina, domiciliat în prezent în Germania, 2000 Hamburg 73, Am Hegenstr. nr. 15.

16. Georgescu Mariana, născută la data de 16 mai 1945 în localitatea București, România, fiica lui Virgil și Teodora, domiciliată în prezent în Germania, 7000, Stuttgart 40, Zazenhauserstr. nr. 118.

17. Iovanovic Olga, născută la data de 8 iunie 1963 în localitatea Pojejena, Caraș-Severin, România, fiica lui Milan și Doila, domiciliată în prezent în Jugoslavia, localitatea Dragovac, Pozarevac.

18. Cuciuc Natalia, născută la data de 29 septembrie 1955 în localitatea Spanțov, Călărași, România, fiica lui Ion și Ecaterina, domiciliată în prezent în Germania, Herne, Westringstr. nr. 112, Nordhrein Westfalen.

19. Dancanet Gheorghe, născut la data de 22 aprilie 1954 în localitatea Sadu, Sibiu, România, fiul lui Constantin și Maria, domiciliat în prezent în Germania, Schönau, Seestr. nr. 52, Konigasse.

20. Faludi Herta, născută la data de 21 octombrie 1968 în localitatea Sînmartin, Arad, România, fiica lui Anton și Barbara; domiciliată în prezent în Germania, 7120 Bietingheim, Primelwegstr. nr. 22, Baden-Württemberg.

21. Faludi Barbara, născută la data de 20 aprilie 1947 în localitatea Sînmartin, Arad, România, fiica lui Iosif și Barbara, domiciliată în prezent în Germania, 7120 Bietingheim, Primelwegstr. nr. 22, Baden-Württemberg.

22. Faludi Anton, născut la data de 27 ianuarie 1943 în localitatea Sînmartin, Arad, România, fiul lui Iosif și Terezia, domiciliat în prezent în Germania, 7120 Bietingheim, Primelwegstr. nr. 22, Baden-Württemerg.

23. Amberg Hugo-Andrei, născut la data de 24 septembrie 1945 în localitatea Timișoara, România, fiul lui Emeric și Margareta, domiciliat în prezent în Germania, Jena, R. Zimmermannstr. 18, Land Thuringen.

24. Dorin Andrei-Tudor, născut la data de 7 martie 1958 în București, România, fiul lui Tudorache-Octavian și Ludmila, domiciliat în prezent în Germania, 700 Stuttgart, Grunbach, Pappelstr. nr. 22, Rems-Murr-Kries.

25. Negrea Adrian, născut la data de 27 iulie 1968 în localitatea Sibiu, România, fiul lui Petre și Joana, domiciliat în prezent în Germania, 7430 Metzingen, Reutlingerstr. nr. 46.

26. Rădulescu Steluța, născută la data de 19 iunie 1919 în localitatea Ianca, Brăila, România, fiica lui Maxim și Elena, domiciliată în prezent în Italia, Arzignano, Via Magellano, nr. 23.

27. Darlea Adrian, născut la data de 14 septembrie 1954 în localitatea Ploiești, Prahova, România, fiul lui Alexandru și Vasilica, domiciliat în prezent în Cehoslovacia, Bratislava, str. Belinskeho nr. 7.

28. Antal Artur-Iuliu, născut la data de 18 septembrie 1965 în localitatea Baia Mare, România, fiul lui Iuliu-Ciaba și Clara-Magdalena, domiciliat în prezent în Germania, Potsdam, Am Neven Marcktstr. nr. 11.

29. Damian Veliche-Dumitru, născut la data de 18 septembrie 1961 în localitatea Focșani, Vrancea, România, fiul lui Ion și Niculina, domiciliat în prezent în Germania, Amstetten, Hauptstr. nr. 59, Baden-Württemberg.

30. Damian Veliche Sandina-Daniela, născută la data de 16 decembrie 1968 în localitatea Ivești, Galați, România, fiica lui Rene și Silvia, domiciliată în prezent în Germania, Amstetten, Hauptstr. nr. 59, Baden-Württemberg.

31. Heinrich Margareta, născută la data de 6 octombrie 1923 în localitatea Vinga, Arad, România, fiica lui Ioan și Ana, domiciliată în prezent în Germania, Augsburg, Waterloostr. nr. 15.

32. Hoffmann Magda, născută la data de 4 martie 1954 în localitatea Poienari, județul Neamț, România, fiica lui Gheorghe și Gherghina, domiciliată în Germania, 3340 Wolfenbuttel, Ottmerstr. nr. 6.

33. Arus Margit, născută la data de 6 octombrie 1958 în localitatea Oradea, Bihor, România, fiica lui Ludovic și Revi-Margareta, domiciliată în prezent în Germania, Geislingen, Rorgensteigstr. nr. 32, Baden-Württemberg.

34. Rus Csaba-György, născut la data de 8 februarie 1956 în localitatea Oradea, Bihor, România, fiul lui Gheorghe și Irina, domiciliat în prezent în Germania, Geislingen, Rorgensteigstr. nr. 32, Baden-Württemberg.

35. Gartner Walburga-Anna, născută la data de 13 ianuarie 1958 în localitatea Denta, Timiș, România, fiica lui Iosif și Margareta-Barbara, domiciliată în prezent în Germania, 8960 Kempten, Rottachstr. nr. 20.

36. Pomeran Vlad-Mihnea, născut la data de 22 august 1964 în localitatea București, România, fiul lui Ștefan Ciocîlteu și Aurora Pomeran, domiciliat în prezent în Germania, 7750 Konstanz, Schottenstr. 71.

37. Băileșteanu Mircea, născut la data de 25 aprilie 1960 în localitatea Reșița, județul Caraș-Severin, România, fiul lui Dumitru și Maria, domiciliat în prezent în Germania, Borsigstr. 3 B, 3180 Wolfsburg 1.

38. Schinteie Nicoleta, născută la data de 4 iulie 1967 în localitatea Reșița, județul Caraș-Severin, România, fiica lui Georgescu Valeriu și Maria, domiciliată în prezent în Germania, Gummersbach, Nordringstr. nr. 12.

39. Schinteie Ioan-Lucian, născut la data de 21 martie 1968 în localitatea Reșița, județul Caraș-Severin, România, fiul lui Ioan și Ana, domiciliat în prezent în Germania, Gummersbach, Nordringstr. nr. 12.


Hotărâre pentru acordarea cetățeniei române

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În temeiul art. 9 din Legea nr. 21/1991 a cetățeniei române, se acordă cetățenia română persoanelor străine prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - În temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991, se acordă cetățenia română persoanelor care au avut această cetățenie, și care cer redobândirea ei, cu păstrarea domiciliului în străinătate, prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 4 octombrie 1991 | Nr. 689.


Anexa Nr. 1

Lista
persoanelor pentru care s-a aprobat dobândirea cetățeniei române în temeiul art. 9 din Legea nr. 21/1991

1. Curtali Cula, fără cetățenie, născută la data de 12 mai 1921 în localitatea Volos, Grecia, fiica lui Apostoli și Maria, domiciliată în București, într. Dridu nr. 3, bl. M.3, sc. B, ap. 27.

2. Dumitrescu Dorothea, cetățean grec, născută la data de 13 martie 1924 în localitatea Călărași, România, fiica lui Demostene și Stamatina, domiciliată în București, șoș. Colentina nr. 31, bl. R48, ap. 73, sectorul 2.

3. Ghiba Ion, cetățean sovietic, născut la data de 27 ianuarie 1912 în localitatea Briceni, Lipscani, R.S. Moldova, fiul lui Alexandru și Maria, domiciliat în București, str. Popa Savu nr. 22, sectorul 1.


Anexa Nr. 2

Lista
persoanelor pentru care s-a aprobat dobândirea cetățeniei române în temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991

1. Dumitrache Simona-Giorgiana, fără cetățenie, născută la data de 25 martie 1970 în localitatea Arad, România, fiica lui Dumitru și Carmen, domiciliată în prezent în Germania, Aalen, Hindemithstr. 11, Baden-Württemberg.

2. Dumitrache Alexandru, fără cetățenie, născut la data de 26 ianuarie 1967 în București, România, fiul lui Valeriu și Necula, domiciliat în Germania, Aalen, Hindemithstr. 11, Baden-Württemberg.


Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1001/1990 privind stabilirea unui sistem unitar de plăți pentru produsele și serviciile de gospodărire a apelor

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Anexele nr. 1-4 la Hotărârea Guvernului nr 1001/1990 se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 1-4 la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Prevederile prezentei hotărâri se aplică începând cu data de 1 octombrie 1991.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 4 octombrie 1991 | Nr. 694.


Anexa Nr. 1

Prețuri de livrare
pentru produsele de gospodărire a apelor din sursele de apă brută
Nr. crt. Produsul de gospodărire a apelor și utilizatorii Preț de livrare apă brută
lei/1.000 mc prelevată
1. Apă din râurile interioare
1.1. unități industriale, de construcții-montaj, de transporturi, de gospodărie comunală (pentru industrii), unități agrozootehnice de tip industrial, termocentrale în limita volumului de apă asigurat 710
1.2. irigații și piscicultură 65
1.3. termocentrale, apă peste volumul asigurat 5
1.4. unități de gospodărie comunală (pentru populație) 200
1.5. păstrăvării 3
1.6. alte unități 710
2. Apă din Dunăre
2.1. unități industriale, de construcții-montaj, de transporturi, de gospodărie comunală (pentru industrii), unități agrozootehnice de tip industrial, termocentrale în limita volumului asigurat 85
2.2. irigații și piscicultură 15
2.3. unități de gospodărie comunală (pentru populație) 50
2.4. alte unități 80
3. Apă din subteran
3.1. unități industriale pentru gospodărie comunală (pentru industrii) și altele care au nevoie de apă, cu caracter potabil 875
3.2. unități de gospodărie comunală (pentru populație) 200
3.3. irigații 235
3.4. unități agrozootehnice 265
Notă:
Sunt supuse regimului de prețuri numai debitele mai mari de 0,2 l/s sau volumele mai mari de 7.500 mc/an.
Nu se aplică regimul de prețuri pentru apa provenită din surse mici, locale, necesară gospodăriilor populației din localitățile urbane și rurale, utilizată pentru băut, spălat, scăldat, adăpat animale, acționări hidraulice de mică putere și irigarea terenurilor din gospodăria proprie, cu excepția celor situate în suprafețele amenajate special pentru irigații.
Nu se aplică regimul de prețuri la apa tranzitată pentru navigație pe căile navigabile artificiale.


Anexa Nr. 2

Tarife
pentru serviciile realizate prin unitățile de gospodărire a apelor
Nr. crt. Serviciul de gospodărire a apelor U.M. Tarif (lei/U.M.)
1. Primirea în apele de suprafață a substanțelor evacuate în cadrul limitelor reglementate prin acte normative
1.1. pentru suspensii și substanțe în soluții (toți indicatorii din autorizație) t 235
1.2. pentru substanțele consumatoare de oxigen t 950
2. Concentrarea prin baraje din administrarea organelor de gospodărire a apelor a potențialului hidroenergetic
2.1. pentru cădere medie asigurată de baraj
  • la hidrocentrale cu putere medie instalată mai mică de 4 MW
m cădere 4.255
  • la hidrocentrale cu putere instalată cuprinsă între 4 MW și 8 MW
m cădere 5.720
  • la hidrocentrale cu putere instalată peste 8 MW
m cădere 7.050
2.2. pentru volumul de apă utilizat:
  • la hidrocentrale cu putere instalată mai mică de 4 MW
10.000 mc 9
  • la hidrocentrale cu putere instalată cuprinsă între 4 MW și 8 MW
10.000 mc 12
  • la hidrocentrale cu putere instalată peste 8 MW
10.000 mc 20
3. Gospodărirea debitelor solide pentru extragerea balastului, pietrișului, nisipului și altele 1 mc material extras 15


Anexa Nr. 3

Servicii de gospodărire a apelor
în scopul prelucrării și utilizării acestora
  1. Servicii de captare, tratare, pompare și transport al apei
  2. Servicii de distribuire a apei prin rețeaua publică
  3. Servicii de distribuire a apei pe platforme industriale
  4. Servicii de distribuire a apei brute prin rețeaua de irigații
  5. Servicii de distribuire a apel prin rețeaua altor unități
  6. Servicii de canalizare, epurare și pompare a apelor uzate
  7. Servicii de asigurare a folosirii potențialului de turism și agrement al lacurilor naturale și de acumulare
  8. Servicii de asigurare a folosirii potențialului piscicol al lacurilor naturale și de acumulare
  9. Alte servicii privind prelucrarea și utilizarea apei.


Anexa Nr. 4

Penalități
pentru abateri de la normele privind prelevarea apelor din surse și evacuarea apelor impurificate
Nr. crt. Natura abaterii Mărimea abaterii U.M. Nivelul penalităților
lei/U.M.
1. Depășirea debitelor sau volumelor prelevate, prevăzute în actele de reglementare în vigoare peste 10% până la 20% de două ori prețul de livrare
peste 20% până la 50% de trei ori prețul de livrare
peste 50% de patru ori prețul de livrare
2. Depășirea, în perioade de restricții, a debitelor sau volumelor prelevate, prevăzute în planurile de restricții aprobate, potrivit legii, de unitățile de gospodărire a apelor peste 10% până la 20% de două ori prețul de livrare
peste 20% până la 50% de trei ori prețul de livrare
peste 50% până la 75% de patru ori prețul de livrare
peste 75% de șase ori prețul de livrare
3. Preluarea din subteran a unor volume de apă mai mari decât cele prevăzute în actele de reglementare în vigoare volum de cinci ori prețul de livrare a apei
4. Preluarea produselor și serviciilor fără acte de reglementare în vigoare și fără contract volum de zece ori prețul de livrare sau tariful
5. Folosirea apei în alt scop decât cel prevăzut în actele de reglementare în vigoare volum de trei ori prețul de livrare
6. Depășirea valorilor medii zilnice ale indicatorilor de calitate înscriși în actele de reglementare în vigoare Diferența dintre valorile indicatorilor de calitate efectiv realizați și valorile din actele de reglementare în vigoare
  • suspensii totale
kg 0,50
  • cloruri, sulfați, magneziu
kg 0,75
  • sodiu, calciu
  • azotați, substanțe organice (CCOCr)
kg 1,00
  • substanțe organice (CBO5)
kg kg 2,00
  • amoniu, azotiți, cobalt
kg 5,00
  • crom trivalent, detergenți, anioni activi, fluor, fier total
kg 10,00
  • amoniac, fosfor total, mangan, nichel, produse petroliere, extractivele în eter de petrol
kg 30,00
  • cromhexavalent, molibden, plumb, cupru, sulfuri sau hidrogen sulfurat
kg 100
  • argint, arsen, seleniu
kg 200
  • cianuri
kg 300
  • clor rezidual liber (Cl2)
kg 400
  • cadmiu, fenoli, nitroderivați
kg 500
7. Substanțe cu efect deosebit de toxic a căror evacuare în sursele de apă este interzisă prin lege
  • mercur și compuși organici ai mercurului
kg 6.000
  • pesticide organohalogenice persistente, organosilicice persistente, organofosforice
kg 10.000
  • substanțe cancerigenice (benzpirenul și compușii lui, benzantracenul și compușii lui etc.)
kg 25.000
  • deșeuri radioactive, care se concentrează în mediu sau organisme acvatice
conform reglementării în vigoare
Notă:
Valorile penalităților de la pct. 6 și 7 sunt valabile pentru anii 1994 și 1995, iar pentru anii 1991, 1992 și 1993 se aplică reducerile prevăzute la art. 16.
Începând cu anul 1996, valoarea penalităților se dublează până în momentul atingerii parametrilor nominali autorizați. Se exceptează indicatorul „cloruri” de la C.P.S. - Govora, C.P.S. - Ocna Mureș și C.C.H. - Borzești, pentru care nivelul de penalități se va menține la valorile anului 1991 până la rezolvarea problemei epurării acestora.
Determinarea cantităților de substanțe impurificatoare evacuate și analizele de constatare a depășirii valorilor medii zilnice se vor realiza pentru toți indicatorii de calitate stipulați în contract în conformitate cu instrucțiunile tehnice pentru aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 1001/1990.
Depășirea valorilor medii zilnice, constatată la determinări, atrage după sine penalizarea.
Valoarea penalizări se determină cu diferența între valoarea medie zilnică constatată la măsurătoarea curentă și valoarea medie zilnică înscrisă în contract, aplicată pe durata de timp dintre măsurătoarea curentă și cea anterioară.
Sumele cu care se penalizează depășirea fiecărui indicator de calitate se cumulează.
Penalitățile cuprinse în prezenta anexă se referă și la serviciile de gospodărie comunală privind distribuția apei potabile și preluarea în rețeaua de canalizare publică a apelor uzate, în relațiile unităților de gospodărie comunală cu celelalte unități integrate total sau parțial sistemelor hidroedilitare ale localităților.
Întocmirea și aplicarea planurilor de secetă pentru irigații se va face de comun acord cu Ministerul Agriculturii și Alimentației.



Referințe

  1. 1,0 1,1 Anexa se comunică celor interesați.