Monitorul Oficial 38/1990: Diferență între versiuni

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare
Linia 61: Linia 61:


12. Încadrarea în grupele I și II de muncă privind perioada anterioară datei de 18.03.1969 se face cu respectarea prevederilor instrucțiunilor nr. 1040/1967 de aplicare a Legii nr. 27/1966 prin care au fost preluate tabelele 1 și 2, anexe la Regulamentul de aplicare a Decretului nr. 292/1959, care cuprind meseriile și funcțiile prevăzute în grupele I și II de muncă.
12. Încadrarea în grupele I și II de muncă privind perioada anterioară datei de 18.03.1969 se face cu respectarea prevederilor instrucțiunilor nr. 1040/1967 de aplicare a Legii nr. 27/1966 prin care au fost preluate tabelele 1 și 2, anexe la Regulamentul de aplicare a Decretului nr. 292/1959, care cuprind meseriile și funcțiile prevăzute în grupele I și II de muncă.
13. Perioada lucrată după data de 18.03.1969 până
în prezent și în Continuare se încadrează în ști-unele I
și ll de muncă în conformitate cu prevederile prezentului ordin ce înlocuiește ordinele nr. 59/1969, 105/1976
și 210/1977 ale ministrului muncii și ministrului sănă-
tații, care își încetează aplicabilitatea.
14. Pentru perioada do activitate desfăsuratâi intre
18.03.1969 și 31.12.1975 încadrarea în grupele I și lI
de muncă sc face proporțional cu timpul lucrat. ziua
cum a fost stabilit prin Preriizările l\/iinislnrului Muncii
și Ministerului Sănătălil nr. 11860/1969, fără a sr condiționa de existența buletinelor de dc€orman::ri> ii noxelor.
Pentru perioada lucralăi intre 1.01.1976 ei 31.12.1989
încadrarea în grupele I și Il de muncă, de ixserncnca,
nu este condiționată do existența buletinelor de determinare a noxelor.
15. Dovedirea perioadelor de activitate dvsfisinntc în
locurile de muncă și activitățile ce se încadrează în
grupele I și II de muncă în vederea pensiunăriise face
pe baza înregistrării acestora în carnetul de muncă
conform metodologiei de completare a acestuia stabilite de Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale.
Totodată, ținând seama de prevederile art. 2 și 3
din Decretul-lege nr. 58/1990, unitățile au obligația să
analizeze și să precizeze, în termen de 30 de zile de la
data aprobării prezentului ordin, pe baza documentelor
existente în unitate, situația încadrării personalului în


MONITORUL OFICIAL
13. Perioada lucrată după data de 18.03.1969 până în prezent și în continuare se încadrează în grupele I și II de muncă în conformitate cu prevederile prezentului ordin ce înlocuiește ordinele nr. 59/1969, 105/1976
grupele 1 și n de muncă începând cu 19.03.1969 și până
și 210/1977 ale ministrului muncii și ministrului sănătății, care își încetează aplicabilitatea.
în prezent.
 
14. Pentru perioada de activitate desfășurată între 18.03.1969 și 31.12.1975 încadrarea în grupele I și II de muncă se face proporțional cu timpul lucrat, așa cum a fost stabilit prin Precizările Ministerului Muncii
și Ministerului Sănătății nr. 11860/1969, fără a se condiționa de existența buletinelor de determinare a noxelor.
 
Pentru perioada lucrată intre 1.01.1976 și 31.12.1989 încadrarea în grupele I și II de muncă, de asemenea, nu este condiționată de existența buletinelor de determinare a noxelor.
 
15. Dovedirea perioadelor de activitate desfășurate în locurile de muncă și activitățile ce se încadrează în grupele I și II de muncă în vederea pensionării se face pe baza înregistrării acestora în carnetul de muncă conform metodologiei de completare a acestuia stabilite de Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale.
 
Totodată, ținând seama de prevederile art. 2 și 3 din Decretul-lege nr. 68/1990, unitățile au obligația să analizeze și să precizeze, în termen de 30 de zile de la data aprobării prezentului ordin, pe baza documentelor existente în unitate, situația încadrării personalului în grupele I și II de muncă începând cu 18.03.1969 și până în prezent.
 
16. Institutele de proiectare și cercetare sunt obligate
16. Institutele de proiectare și cercetare sunt obligate
să prevadă, conform reglementărilor în vigoare, Încă
să prevadă, conform reglementărilor în vigoare, Încă

Versiunea de la data 5 ianuarie 2011 17:25


Monitorul Oficial al României

Anul II, Nr. 38 - Marți, 20 martie 1990

Decrete

Decret privind rechemarea unui ambasador

Consiliul Provizoriu de Uniune Națională decretează:

Articol unic. - Angelo Miculescu se recheamă din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Populară Chineză.

Președintele Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, Ion Iliescu | București, 19 martie 1990 | Nr. 170.

Ordine

Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale

Ministerul Sănătății

Comisia Națională pentru Protecție Muncii

Ordin pentru precizarea locurilor de muncă, activităților și categoriilor profesionale cu condiții deosebite care se încadrează în grupele I și II de muncă în vederea pensionării

În baza Legii nr. 3/1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat și asistența socială și în conformitate cu prevederile art. 2 din Decretul-lege nr. 68/1990 pentru înlăturarea unor inechități în salarizarea personalului, Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale, Ministerul Sănătății și Comisia Națională pentru Protecția Muncii emit prezentul ordin, prin care se precizează locurile de muncă, activitățile și categoriile de personal care lucrează în condiții deosebite, ce se încadrează în grupele I și II de muncă în vederea pensionării.

1. În grupa I de muncă. se încadrează locurile de muncă, activitățile și categoriile profesionale cuprinse în anexa nr. 1.

2. În grupa II de muncă se încadrează locurile de muncă, activitățile și categoriile profesionale cuprinse în anexa nr. 2.

3. Beneficiază de încadrarea în grupele I și II de muncă, potrivit celor menționate, fără limitarea numărului, personalul care este în activitate: muncitori, ingineri, subingineri, maiștri, tehnicieni, personal de întreținere și reparații, controlori tehnici de calitate, precum și alte categorii de personal care lucrează efectiv la locurile de muncă și activitățile prevăzute în anexele nr. 1 și 2.

Beneficiază, de asemenea, de aceleași drepturi personalul muncitor din construcții-montaj sau din alte activități, care realizează lucrări de extinderi, modernizări sau reparații ale capacităților de producție și care își desfășoară activitatea în aceleași condiții cu personalul beneficiarului încadrat în grupele I și II de muncă.

4. Încadrarea în grupele I și II de muncă se va face în situația în care, cu toate măsurile luate de unitate pentru normalizarea condițiilor de muncă, nivelul noxelor existente la locurile (activitățile, meseriile, funcțiile) prevăzute în aceste grupe depășește nivelul maxim admis prevăzut în Normele republicane de protecție a muncii.

5. Existența condițiilor deosebite la locurile de muncă cu noxe trebuie să rezulte din determinările de noxe, efectuate de către organele Ministerului Sănătății sau de laboratoarele de specialitate proprii ale unităților. Aceste determinări trebuie confirmate de către inspectorii de stat teritoriali pentru protecția muncii care, la data efectuării analizei, constată că s-au aplicat toate măsurile posibile de normalizare a condițiilor și că toate instalațiile de protecție a muncii funcționau normal.

Buletinele de determinare prin expertizare, care se eliberau pentru locurile cu condiții grele sau periculoase de muncă, nu mai sunt necesare.

6. Nominalizarea persoanelor care se încadrează în grupele I și II de muncă se face de către conducerea unităților împreună cu sindicatele libere din unități, ținându-se seama de condițiile deosebite de muncă concrete în care își desfășoară activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, condiții nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizică sau nervoasă, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.).

7. Încadrarea în grupele I și II de muncă se face proporțional cu timpul efectiv lucrat la locurile de muncă incluse în aceste grupe, cu condiția ca, pentru grupa I, personalul să lucreze în aceste locuri cel puțin 50%, iar pentru grupa II, cel puțin 70% din programul de lucru.

În mod excepțional, personalul care, prin natura sarcinilor ce-i revin, lucrează o parte din timp în subteran poate fi încadrat în grupa I sau II de muncă, chiar dacă acest timp este sub plafonul de 50% prevăzut în grupa I și 70% pentru grupa II, luându-se în calcul numai timpul efectiv lucrat în subteran.

8. Perioada de timp în care o persoană are sarcina să lucreze integral sau o parte din programul de muncă în astfel de locuri se stabilește prin dispoziția conducerii unității sau prin prevederile legale care reglementează atribuțiile de serviciu ce revin fiecărei persoane în raport cu funcția îndeplinită.

Anul de muncă efectiv lucrat în locuri cu condiții deosebite se stabilește prin totalizarea, până la obținerea unui an complet de muncă, a perioadelor în care personalul a lucrat efectiv în locuri ce se încadrează în grupele I și II de muncă.

9. În cazul personalului care își desfășoară activitatea în locuri de muncă prevăzute atât la grupa I cât și la grupa II, iar timpul lucrat în grupa I este sub 50% din programul de lucru, încadrarea se face în grupa II, dacă din cumularea timpului efectiv lucrat în grupele I și II se obține o perioadă ce reprezintă cel puțin 70%, cât este prevăzut pentru grupa II de muncă.

10. În cazul în care personalul lucrează întregul program la mai multe locuri de muncă, din care unele sunt încadrate în grupa I, iar celelalte în grupa II de muncă, din care timpul lucrat în grupa I este de cel puțin 50%, se va lua în considerare atât timpul efectiv lucrat în grupa I, cât și timpul efectiv lucrat în grupa II. Dacă sarcinile de muncă ce trebuie efectuate datorită specificului se succed în locuri de muncă prevăzute în grupele I și II, în situația în care nu se poate stabili cu exactitate timpul efectiv lucrat în fiecare din cele două grupe, personalul va fi încadrat în grupa II de muncă.

11. Perioada cât o persoană care lucrează în locuri de muncă încadrate în grupa I sau II de muncă a fost în concediu de odihnă sau în incapacitate de muncă se consideră ca timp în care activitatea s-a desfășurat în condițiile locurilor de muncă în care a lucrat la data ivirii acestei situații.

12. Încadrarea în grupele I și II de muncă privind perioada anterioară datei de 18.03.1969 se face cu respectarea prevederilor instrucțiunilor nr. 1040/1967 de aplicare a Legii nr. 27/1966 prin care au fost preluate tabelele 1 și 2, anexe la Regulamentul de aplicare a Decretului nr. 292/1959, care cuprind meseriile și funcțiile prevăzute în grupele I și II de muncă.

13. Perioada lucrată după data de 18.03.1969 până în prezent și în continuare se încadrează în grupele I și II de muncă în conformitate cu prevederile prezentului ordin ce înlocuiește ordinele nr. 59/1969, 105/1976 și 210/1977 ale ministrului muncii și ministrului sănătății, care își încetează aplicabilitatea.

14. Pentru perioada de activitate desfășurată între 18.03.1969 și 31.12.1975 încadrarea în grupele I și II de muncă se face proporțional cu timpul lucrat, așa cum a fost stabilit prin Precizările Ministerului Muncii și Ministerului Sănătății nr. 11860/1969, fără a se condiționa de existența buletinelor de determinare a noxelor.

Pentru perioada lucrată intre 1.01.1976 și 31.12.1989 încadrarea în grupele I și II de muncă, de asemenea, nu este condiționată de existența buletinelor de determinare a noxelor.

15. Dovedirea perioadelor de activitate desfășurate în locurile de muncă și activitățile ce se încadrează în grupele I și II de muncă în vederea pensionării se face pe baza înregistrării acestora în carnetul de muncă conform metodologiei de completare a acestuia stabilite de Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale.

Totodată, ținând seama de prevederile art. 2 și 3 din Decretul-lege nr. 68/1990, unitățile au obligația să analizeze și să precizeze, în termen de 30 de zile de la data aprobării prezentului ordin, pe baza documentelor existente în unitate, situația încadrării personalului în grupele I și II de muncă începând cu 18.03.1969 și până în prezent.

16. Institutele de proiectare și cercetare sunt obligate să prevadă, conform reglementărilor în vigoare, Încă din faza de proiect, toate soluțiile care să asigure condiții corespunzătoare de desfășurare a muncii, cu respectarea normelor legale de tehnica securității și de igienă a muncii, astfel încât să se elimine orice pericol de ĭmbclnăvire sau accidentare. 17. Ministerele, celelalte organe centrale. primăriile județene și a municipiului București, centralele industriale, întreprinderile și instituțiile sunt obligate să ia măsurile necesare pentru îmbunătățirea continuă a condițiilor.de muncă, pentru prevenirea accidentelor și irnbolnüvirilor profesionale, respectarea riguroasă a AL Bo1plan1E1Nf.sa 3 normelor de protecție a muncii, pentru apărarea vieții și sănătății salariaților în procesul de producție. Asupra rezultatelor obținută în direcția îmbunš'că'mirii condițiilor de muncă, ministerele, celelalte organe centrale, prin-ariile județene și a municipiului București vor raporta periodic guvernului și anual Ministerului Muncii și Ocrotirilor Sociale și Comisiei Naționale pentru Protecția Muncii. 18. Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale, Ministerul Sănătății și Comisia Națională pentru Protecția Muncii vor controla modul de respectare a prevederilor pre« zentului ordin și vor informa anual guvernul asupra rezultatelor obținute în îmbunătățirea condițiilor de muncă. Ministrul muncii și ucruürilor sociale Ministrul sănătății Președintele suma” M”-melgic Dan Emșchesw Comisiei Naționale pentru Protecția Muncii Bucurcșți, 5 martie 1990. Nr. 50. Dan Andreescu ANEXA Nr, 1 GRUPA l DE MUNCĂ Lista locurilor de muncă, acfiivilăților și categoriilor prolesionnle stabilite conform art. 2 din Decretul-lege nr. 68/1990 1. Activitatea desfășurată în subteran:

  • în minele de minereuri feroase, neferoase, precum șl radioactive;
  • în minele carbonifere, de minereuri nemetalifere,

precum și de alte substanțe minerale (cu excepția explnutării sării);

  • la extracția țițeiului prin galerii, precum și la exploatarea nisipurilor bituminoase;
  • la exploatarea argilelor refractare, precum și a

nisipul-ilor;

  • la explorări, deschideri, precum și la cercetări

miniere;

  • la construcții de tunele, de galerii, precum și de

centrale olcctrice subterane; la exploatări din cariere prin tunele și galerii;

  • în depozite de explozivi din sectorul minier.

2. Personalul muncitor care lucrează în instalațiile tehnologice ale centralelor nucleare. 3. Prelucrarea în fază uscată a rocilor silicioase cu conținut de bioxid de siliciu liber și trioxid de crom, precum sx a minereurilor cu steril silicios cu conținut de bioxid de siliciu liber (operațiile de concasare, să- rămâne, granulară, măcinare, clasare, ciuruire, ambalaj-e) în instalații, mori de rambleu, cariere. 4. Prelucrarea minereurilor radioactive: concasare, granulară, măcinare, sortare, concentrare. 5. Fabricarea cărămizilor din silica:

  • manipularea materiei prime;
  • rnărunțirca cuarțitei, prepararea materialului;
  • activitatea la prese, fasonarea cărămizilor, activitatea la uscătorĭi, precum și la cuptoarele de ardere;
  • polizare, sortarea, controlul tehnic, precum și

expedierea cărămizilor; 4 activitatea de curățare a filtrelor și de întreținere permanentă a instalației de ventilație;

  • activitatea din laboratoarele secțiilor de bază.

6. Fabricarea produselor refractare electrotopite și a fibrelor ceramice. 7. Zidirea și repararea cuptoarelor industriale, utilajelor de turnare, cazanelor din centralele electrice, precum și a altor asemenea utilaje, cu cărămidă din silica sau cu cărămidă din silica asociată cu alte categorii de cărămidă refractară. Executarea la cald, la utilajele de mai sus, a opera- țiilor de zidire și de reparare a zidăriei, indiferent de tipul de cărămidă refractară utilizată (activitate permanentă). 8. Fabricarea abrazivelor din cuarț (toate operațiile aferente procesului de fabricație). Șlefuârea și polizare cu abrazive naturale din cuarț. 9. Fabricarea carburi de siliciu: comasarea, maci- narea și sortarea cuarțitei, prepararea amestecuriflor de materiale, încărcarea și descărcarea cuptoarelor' electrice, zidirea cuptoarelor. 10. Fabricarea electrocorindonului: alimentarea cuptoarelor cu materii prime și topirea acestora în cup« toare electrice cu arc. 11. Sălaj uscat cu alice sau nisip (cu excepția instalațiilor ermetizate). Activitatea continuă de metalizare interioară a recipienților metalici, a cisternele' și a grinzilor casetate de la podurile metalice. Dezbaterea, precum și operațiile efectuate în cur-ățătorüle de piese tomate, în hale industriale. 12. Prepararea azbestului în unitățile de exploatare minieră. Defibrarea, măcinarea, malaxarea, granulară: azbestului, filatura de azbest, prepararea țesăturii și

4 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 38 tesatoria de azbest, confecționarea sforĭi din azbest, a snurului (împletituri) din sfoară de azbest, a plăcilor din azbest; activitatea continuă de confecționare a garniturilor de etanșare din sfoară și șnur de azbest. Malaxarea și măcinarea deșeurilor de azbest și Clingherie 13. Fabric-arca feroclourilorz toate operațiile. Prelucrarea feva>dori1cr. Fabricarea și prelucrarea plăcilor de max-sit pe baza de azbest: toate operațiile. 14. Prelucrarea industrială a topiturii de sticla la țeavă, prin suflare cu gura (operații executate complet nernecanizat și preluând priza din cuptorul de topire). 15. Fabricarea carbidului 1 pregătirea materiei prime, alimentarea cuptoarelor, scurgere, concasare, sortare, ambalare. Fabricarea varului pentru carbid. 16. Cocscric; mașina de șarjare, așezarea și etanșarea ușilor, încălzirea bateriilor și a colectoarelor dc gaze (-platformclc de pe bateriile dc Cocs și se-micocs), scoaterea ușilor, transportul cocsului la stins, stingerea și sortarea cocsului. 17. Sectorul chimic al cocserii (chimizarea gazului de cocs, distilarea gudroanelor, ambalarea și încărcarea în vrac a produselor chimice rezultate și fabricate). Arderea pe vatra în cuptoare deschise a gudroanelor rezultate de la rafinarea produselor petroliere. Opera- ția de gudronarc a lingotierelor. 18. Fabricarea de alfa și bctzmaftilamină (toate npcrațiile, inclusiv ambalarea) și utilizarea industrială zi alfa și betanaftilarninei. Fabricarea bcnzidinci (toate operațiile, inclusiv anibalarea). Fabricarea hidrazobenzenului (toate operațiile aferente procesului tehnologic). 19. Sectorul de aglomerare din siderurgie: opera- țiile de la mașina de aglomerare, reintroducerea în flux a șarjei neaglcmeraâe (retur), expediția aglomeratului. Încărcarea materiei prime în copie lu jurnalele vechi (operație ce se execută sub silozuri). 20. Furnale: instalația de dozare și de încărcare a materialelor de marja, încărcarea furnalelor, epurarea gazelor de furnal, preîncălzitoare de aer, curățarea canalelor de la jurnal, activitatea prestată la creuzetul furnalelor, clesulfurarea fontei, granularea și expandarea zgurii, precum și epurarea gazelor de furnal. 21. Încălzirea metalului în vederea lnminñrii, laminarea, tăierea, presarea și refularea la cald, inclusiv ajustajul, finisarea și sortarea la cald. 22. Laminarea metalelor neferoase la cald, la cilindri sau prin extrudare la prese hidraulice. 23. Încărcarea cuptoarelor, precum și elaborarea Oțelului în cuptoare Siemens-Martin, în convertizoare, în cuptoare electrice, inclusiv REZ și VOD, care au capacitatea de cel putin 5 tone pe șarje. Turnarea oțelului prin procedeul continuu și în lingouri la uzinele siderurgice. Pregătirea gropii de turnare, turnarea și evacuarea oțelului la Uzinele Otelu Roșu din orașul Otelu Roșu și Industria sârmei din orașul Cimpia Turzii. 24. Cazanele recuperatoare de la oțelăriile cu convertizoare. 25. Activitatea din turnătoriile de fontă, otel sau neferoase cu productie industrială continuă, în care se execută și operațiile de dezbatere sau de curățare 1 pieselor în hala de turnare. Turnătoria Uzinei „Independenta” Sibiu unde se execută și turnarea tuburilor din fonta la groapa de turnare. 'Turnatoria nr. 1 de la I.U.G-,,Pr<>gl-e-sul” Brăila. Turnătoria de neferoase de la „METROM” Brașov și,,l.AROMET” Bucuresti. 26. lvletalizarea cu nicliel-carlmnil. 27. lncărcnrea și descărcarea cuplnurelor adânci (macarale Ziegler), precum și macaralele de la scoaterea oțelului din cuptoarele cu propulsie. Încălzirea țaglelor în cuptorul cu vatră înclinată la laminorul de G țoli, precum și încălzirea bandajcicr și ai discurilor pentru rotile de material rulant, încălzirea nalului pentru laminare în cuptoarele adânci. Încălzirea, scoaterea și transportul platinelor și al pachetelor de tablă, manual; de la cuptoare la caja. Extragerea manuală a oțelului cald pentru laminare din cuptoare sau a taglclnr din cuptoarele cu propulsie. Extragerea manuală a lingourilor sau a țaglclflr din cuptoarele cu propulsie Transportul manual al țaglclcr dc la cuptor la laminare. linia de 28 Presarea discurilor la Combinatul siderurgic Rc- sita. extrpclereu și expandarea țevilor la berca dc țevi,,Republica”. Întreprins29. Atelierul de fabricat furci prin [orare din cadrul Întreprinderii „Laminorul” Brăila. 30. Măcinarea, pràjirezr aglomerarea, șarjarea, precum și topirea minereurilor sau a concentratelor de plumb. Rafinnrca termică a plumbului, inclusiv cuprlarca. Elaborarea aliajului plumb-Cadmiu. Activitatea de productie în stațiile pilot cu profil de pirometalurgie neferoasă Elaborarea aluijelm' cu peste 50% plumb. Topirea aliajelor cu peste 50"/0 plumb și turnarea de piese din aceste aliaje în proces de fabricație industrială. Topirea, elaborarea și rafinarea metalelor neieioase în incinta uzinelor din mctzllurgia plumbului. Sudura în plumb. Obținerea pe cale industrială zu miniului de plumb, a ceruzei și a litargoi, toate operațiile din cadrul procesului tehnologic, precum și ambalarea acestora. Vopsirea la dublul fund al navelor. 31. Personalul din secțiile productive, de deservire a acestora de la Combinatul metalurgia de metale neferoase Copșa Mică, precum și personalul din activitatea de bază a Întreprinderii,,Carl:|osim" Copsa Mică; fabricarea și ambalarea negrului de fum de la Combinatul petrocliimic Pitești. 32. Fabricarea acumulatoarelor electrice din plumb la Întreprinderea „Acumulatorul” București și la Fabrica de acumulatoare din Întreprinderea de produse electrotehnice Bistrița, precum și atelierele speciale de reparatii capitale ale acumulatoarelor electrice din plumb din unitățile aparținând Ministerului Transporturilor; moară, malaxoare, pasiarc, uscare plăci, pregătire plăci, formare plăci, finisare plăci, îndreptare plăci, circular, montaj, asamblare, dezasamblare, plumbuire, magazii cu semifabricate din plumb, magazie de piese din plumb pentru acumulatoare, recuperarea plumbului din deșeuri tehnologice, rafinarea, topirea, alin-eu, turnarea și sudura pluunbulut 33. Uscarea, prăjire și distilarea minereurilor cinabrifcre. Distilarea și puriiicaraa mercurului în proces continuu. Instalațiile de prelucrare cu mercur a minereurilor auroargintifere. Activitatea de cianurare a minereurilor aurcargintiiere. Instalația de fabricare a acetaldehide prin procccleul cu catalizator de mercur! Regenerarea catalizatorului la fabricarea acctuldchidei; Fabricarea, condiționarea și ambalarea criptoclinuluiz Electroliza clorurii de sodiu prin procedeul cu catod

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 38 5 de mercur: operația de electroliza propriu-ziua, descompunerea amalgamului și distilarea mercurului. Incubarea, decuparea și repararea redresoarelor cu mercur, precum și a rcgulatoarelot Din. Fabricarea oxizilor de mercur. 34. Utilizarea permanentă a mercurului în diverse procese industriale. Fabricarea termometrelor cu mercur. 35. Pršjirea și flaglomerarea minereului de cupru, topirea 'concentratelor cuproase, convertizarea, prerafinarea, precum și granularea cuprului. 36. Electroliza cuprului și faluricafea industrială:J pulberilor de cupru, 37. Activitatea de la instalațiile pentru producerea lingourilor de zirconiu și titan. 38. Metalurgia zincului: activitateavla cuptoarele Walt, activitatea la peletizoare, distilarea zincului în retorte, fabricarea zincului pe cale pirometalurgică. Activitatea la cuptoarele pentru producerea trioxidului de stibiu și a bioxidului de staniu. '

 39. Electroliza aluminiului, inclusiv captarea gazelor.

1 40. Fabricarea și ambalarea în industrie a acidului clanhâdric și a compușilor cianici (acetuncianhidrină, clorură de cianuril, cianură de sodiu, atrazin, prometrin- iran). Instalația de fabricare a nitrilului acrilic, Fabricarea și ambalarea fosgenului. Fabricarea metacrilatului și și polimetacrilatului de metil, Polimerizarea nitrilului acrilic: și recuperarea sa.

  • 41. Fabricarea acidului sulfuric din gazele rezultate

din procesele metalurgiei neferoase (aglomerare, pra- fire, topire, convertizoare). 42. Fabricarea și ambalarea industrială a croaților, bâcromaților, anhidridei cronice, precum și a pigmenților din crom și plumb. 43. Fabricarea substanțelor chimice folosite ca auxiliari în industria textilă, a pielăriei și a cauciucului, 44, Prăjire, măcinarea, aglomerarea, topirea minereurilor, a Zgurilor și materialelor refolosibile neferoase, preraünarea, rafinarea, convertizarea și turnarea metalelor neferoase. 45. Fabricarea și condiĭonaca produselor organufcsiorice pe cale industrială. î 46. Steamparea minereurilor la Întreprinderea minieră Barza. 47. Silozurile de minereuri la Întreprinderea manieră Moldova Nouă. 48. Activitatea de afinare a aurului și a ar-gintului la Întreprinderea metalulțjâcă de metale neferoase Baia Mare.

  • 49, Secțiile de șiărâmare și prăjire magnetizaniš a

minereurilor la Întreprinderea de preparare Teliuc.

  • 50. Gazarea în spații închise (mori, magazii, nave,

silozuri) cu acid cianlzidric, sulfură de carbon, bromură de metil, b-ramură Cc etil, clnrupicrină și hidrogen fosforat. 51. Filatura de cord, celofibre și celofan.

  • 52. Fabricarea xantatului de sodiu.

53. Clcmrarea argilei Ia fabricarea clorurii dc aluminiu, precum și ambalarea clomrii de aluminiu. 54. Instalațiile:le sudură, tăiere și metalizare prin pulverizare cu jet de plasma. 55, Activitatea din leprozerii (toate categoriile de personal). 56. Activitatea personalului sanitar mediu de pe platformele de fără; marin, ST. Personalul sanitar care lucrează în subteran în activitățile prevăzute în grupa I de munca. 53. Lucrări permanente sub apă la suprapresiune (scafandrii și chesonierii). 59. Manipularea mărfurilor explozive, toxice și pulverulente, a produselor chimice și petrochimice, a cărbunilor și a minereurilor (docheri, docheri-mecanizat tori, conducători de utilajê portuare). 60. Curățarea tancurilor petroliere, a recipientelor și instalațiilor telmulpgice, a suprafețelor de depozitare din intcrioml navelor și silozurilor (docheri și docheri mecanizator). El. Fabricarea, manipularea, transportul nitrogljge. minei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice, în unitățile de productie a explozivilor, precum și fabricarea nitrocelulozelor și a celuloidului în aceleași unități de producție a explozivilor. 62. Fabricarea munițiilor și a elementelor de muniții (locurile de munca unde se execută operații cu explfzziv de inițiere, exploziv cu caracteristica de sensibilitate mare, precum și locurile de muncă unde se execută operații cu explozivi aromatici Ia care angajații vin în contact direct cu aceștia). Asamblarea și dezasamblarea locoaselor, șuruburilor pnrtarnnrsă și detonatoarelor (în cazul în care elementele componente sunt încărcate). Asanarea terenurilor și a apelor de muniții, produse pirotehnice, materiale explozive și mine. Operații de distrugere a munițiilor încărcate și a elementelor de muniții încărcate, a pulberilor, a explozivilor și a materialelor pirotehnice. Delaborarea luni- țiilor și a elementelor pirotehnice încărcate cu substanțe explozive sau incendiare. ' 63. Fabricarea electfuzilor siderurgiei, de sudură, a electrmjlor pentru arc voltaic, a anozilor și catnzilor precopți pentru electroliza aluminiului, a electrozilor pentru crăițuire cu arc voltaic și a electruzâlor pentru elemente galvanice, următoarele operații: degazeiiicarea cocsului și a antracitului, prepararea materiei prime (comasarea, sortarea, topirea sruoalei și a gudronului, malaxarea amestecului de materii prime pentru fabricarea pastei de electrozi, presarea și vălțuirea produselor cărbunuase), calcinarea, grafitarea, prelucrarea electrozilor, impregnarea, parafinarea, sortarea și ambalarea electrozilor, cuplarea electrozilor de cărbune, dozarea, descărcarea cuptoarelor de coacere. 84. Fabricarea pulberii de aluminiu. 65, Strigarea lingourilor și curățarea cu flacără a lingourilor, brațelor și țaglelor, precum și curățarea cu ciocane pneumatice a Iingnurilor și Laminatelor. 66. Fabricarea feroaliajelor și a siliciului metalic (concasare, sortare, uscare, depozitare, încărcare minereuri de siliciu, mangan, wolfram, vanadiu, nichel și cobalt, elaborarea în cuptoare electrice, pregătirea, turnarea, epurarea gazelor, dezbaterea și expediție feroaliajelor). 67. Secția flux de sudură (concasare, uscare, cernere, dozare, cuptoare electrice, poduri rulante și firiisare flux); 68. Combinatul de ingrășărninte chimice Turnu Mă- grele (operațiile tehnologice de la valorificarea cenușilor de pirită). 69. Fabricarea etilmercaptanului, metilmercaptanului și a dimetilsuliurii.

75. Personalul civil din Ministerul Apărării NatioMONITORUL OFICIAL AI. României Nr. 38 8 '70, Fabricarea pcntasulâurii de fostei, rafinarea fos- ĭciulei, ambalarea și depozitarea aceatcra. 71, Fabricarea oxiclorțxrii cupric. 72. Fabricarea și utilizarea sulful-il de carbon. precum și fabricarea viscozei: xantogcnare, dizolvare, saturație, filatura de mătase artificială, spălătorie și uscătcria de bobine, baia de acid sulfuric, sâatâa de epurare ai apelor industriale reziduale. ' 73. Personalul de pe platformele dc foraj marin, precum și personalul de pc plzitfonnele marine pentru cxtiwțâc și personalul care execută pe mare lucrări Gzzurn Il Lista ice-urilor de muzică, activităților ș speciale necesare extracției țițeiului. gezelcr și transportului acestora. '74, Personalul operativ de dirijare și central al traficului aerian civil de la Aeroportul Otopeni și centrele de dirijare de gradul I. nspc care lucrează la locurile de rnuncàl sau /la activitățile încadrate în grupa I sau ll de muncă, conform Decretului nr. 2>27/1977, beneficiază čc grupa de muncă aprobată pentru cadrele militare. Alĭšiüfî ne Murçcflă i categoriilor pr¢.»£cesiona!e stabilite conform afl. 2 din Decretul-ocgc nr. 68/1990 l. Tăicrca din roci cu conținut dc bioxid dc siliciu liber a placajelor sau a rnasivelcr, precum și forarea sau săparea acestor roci. Ferăstruirca mecanică a rocilor, la batere cu nisip sau cu scule diamantate. 2. Pcrfcrarea rocilor electric și rănguirca în vitatea desfășurată de Cicțiliree, sculptarea, cu perforatorul pncunzatšc sau cariere (explcaâări la zi). Actieătre crtâtâcierâi de suprafață. precum și șlcfuirca rocilor m cazul când această activ2ti;te se desâășozzră continuu (ncuconicnazl). E. Mașina de extracție acționată cu abur de le puțfnl principal nr. 1 al Exploatării miniere Anina.

  • 1. Concasarea, măcinarea și sortarea bau:-titel, a minereurilor de fier și a carburi de siliciu. Precóncasarea, concasarea, rnăcinorea, uscarea, cernerea și dozarea la fabricarea cimentului, a produselor din portelan

și faianță, precum și a produselor rciractare. Leșierca alurninei. 5. Fabricarea de produse și materiale refractare: amestecarea și umezirea materiilor prime, uscarea produselor refractare în vederea cafêânării, încărcarea, arderea și descărcarea la cuptoarele cameră și circulare. Produse din ceramică brută și fină: turnarea, retușare. încărcarea. uscarea, arderea și descărcarea cuptoarelor cameră și circulare, așezarea, arderea și scoaterea cărămizilor, țiglelor și cahlelor de teracotă la cuptoarele cu foc continuu, desprăiuiiea articolelor din ceramică brută. și fină după ardere în cuptoare, curățarea vetrei cuptoarelor și scoaterea cenușă. Produse din samota, din alte materiale refractare și ceramică, uscate sau după ardere (prelucrarea prin polizare, strunjire, cioplite, găurite). Strunjârca dopurilor și orificiilor de le căldările de turnare. Deșeuri refractare sau din ceramică (concasare, măcinare și. sfărimare). Măcinarea, arderea și sortarea șamotei refractare. Zidirea cu cărămidă refractară a cuptoarelor, utilajelor și pădurilor de turnare, precum și n altor instalații industriale asemănătoare. Confecționarea manuală a blocurilor și oalelor rciractare pentru cuptoarele de topit sticlă; confecționarea creuzetelor destinate rnetalurgiei zincului. ti. Fabricarea cărămizilor din silica.: atelierul de reparatii și confecționat modele, depozitul de materiale, laboratorul central, atelierul de metrologic. V 'ĭ. Fabricarea cărămizilor silicocalcare (toate opera- țiile aferente procesului tehnologic). Fabricarea bazaltului artificial. 8. Granulatoarc, czxlcinatocrc, concentraâoarc, cuptoare, răcitoare, grătar și federine la cuptoarele de clincher (transportoxe). Ciment, filer, var măcinat și agroealear: manipulare în spații închise. Rampa de inxăcuirc zi cimentului în fabricile de ciment, Torcretare. Prăiuitorul de granule la fabricarea granulitului. Alimentarea cuptoarelor de var cu amestec de var și cocs. Tragerea manuală a varului și a dolomitei din cuptoare vcrticclc. Descărcarea cuptouclor inelare de var și dolcniiiă. 9. Fabricarea electrocorinzâonulv.1i: dozarea motoriilcr prime și recirculate; descărcarea cuptccrclor electrice, repararea vetrclcr cuptorului și pregătirea acestora pentru 0 nouă marja, precum și spargerea cu scncta și sortarea grosâcră a blocului de elcctrccoriiv den și concasarea zgurii recirculate; concasarea grusicră și medie, măcinarea, calcinarea, cleferâzarea, cernerea și ambalarea elcctrocorindonulul. 10. Fabricarea pietrelor de polizor și a abrevjvilcx' pe suport: prepfirarea liantului ceramic sau organic (uscare, măcimre. ecrnere, malaxare) la atelierele tunel și Mendheim; încărcarea-descărcare:i uscštornlui și cuptorului tunel; finisarea corpurilor abrazive. 11. Prepararea materiilor prime, a materialelor, a amestecului pentru sticlă și geamuri în turnuri de amestec și complexe de amestec, în situația când această operație se execută fie manual, fie scmimeeanizct. ` 12. Prepararea fritea, a ernailurilor sau a glazurii din materii prime cu conținut de bioxid de siliciu liber, plumb sau silicat dc zirconiu; pr-afluirea (pudrarea) cu pulbere de email a obiectelor din fontă aflate în stare incandescenâš, precum și arderea acestor obiecte, în continuare, în cuptoare. Glazurarea produselor. 13. Emaâlarea manuală sau prin pulverizare directă emailate. cu pistolul și arderea în cuptoare a obiectelor 14. Tale 1 concasare, uscare, măcinare, însăcuĭre. IL5. Sortarea, spălarea, rnăcinarea și cei-nerea mici, tăierea și lipirea plăcilor de mică, precum și șlefuire produselor electroizolante pe bază de mică, turnarea micanitelor la instalații turn. 16. Confcctienarea garniturilor de etanșare din plăci inilor de de azbest, a rondelelor pentru valurile mas tras și laminat geam, precum și strunjire acestor val- țuri.

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 33 7 17. Azbociment: malaxare, holcndru, cernere, dm zare În site, debitarea și găurirea plăcilor, strunjire mufclor și a tuburilor din azbociment, măcinarea și malaxarea deșeurilor din azbocin1ent, confecționarea și prelucrarea tuburilor și plăcilor din azbociment. 18. Activitntna de manipulare în vrac a cercsțlelol' și cimentului în silozuri și în interiorul navelor. 19. Activitatea de exploatare portzzară (docheri, precum și incüxwšâmri»descărcat:>ri din cadrul Întreprinderii „Chimpex” Constanța; doctori-mvcanâzueori, conducători dt utilaje pcrtuarc, mașâniști, nmcazagii; muncitori și maiștri de la c:<p11>:îarca, întrcțincreași repararea instalațiilor tehnoĭogico, macaralelor Lurn și padurilor descărcătoare pentru transportul produselor chimice, metalurgice, cărbunelui, cerealelor și cimmtului; primiri-predător-i produse fluide, chimice și petrochimice, la rampele și daneĭe din pori) - cu excepția activităților prevăzute la grupa I. 20. Soțiarea, prepararea și aglcmararea minereurilor: concasare, măcinare, ciuxjuire, dozarea șurgei de aglomerat, primirea materialelor și materiei* prime la silozuri. Prăjire minereurilor de fier și de mzmgzm. Activitatea tehnologică la Uzina de preparație Teliuc (în afara activității prevăzute la grupa I). 'l'uma1*ca inntcî pe bandă și în tipare la furnal. 21. Hala de luăm-iale de adaos pentru elaborarea oțeâuâui.

 Activiüztezl în turnătoriik: de ionea, oțel sau metale neĭemise, cu producție industrială continuă ale

cărui- operații de dezbatere sau cu1'atm'c a pieselor turnate so execută în ateliere complet separate, arm plasate în afara bâlci turnătoriei, precum și la metan» ioan-ele de foma din oțelăriei. Topirea, fabricarea și csncentx-area metalelor neferoase, fabricarea litoponului și a oxâcâului de zinc. Evncuarozx zgurii și a mulozuĭui din halele de turUGTB. 23. Prepararea nisipurilor și a amcsâocuriâor zi furmarc și miezuire. Confecționarea cojilor de bfizhclită și au modelelor ușor fuzibile. Curățarea cu polizoml a pieselor tomate-, în ateliere separate, amplasate în afara halei curățătorici. Sălaj vnxed. Polimrea, alefiiren și luefruârca pieselor din metale feroase și neferoase. 24. Trefilarea sâmwlur și tragerea barele: și țevilor. 25. Normaĭzare bunduje și discuri la Combinatul siderurgic Reșița. 26. Linia de tăiere Colec de la Laminorul de benzi la cald. 27. Activitatea hxdustrĭala continuă de forjare manuală și mecanică, dc matrițare și ambutisare la cald a piaăelor în hale sau ateliere datate cu presa și ciocane mecanice;:râsul bnndajeloi' pe roțile de material rulant; acšivltatea de confecționare a tubul:-turii navale prin îndoirea țevilor la cald; aprctarca la cald a materialului mărunt de cale ferată; activitatea de confecțmnate a cazanelor și a instalațiilor de cupru. 28. Atelierele de forjat și da11tu1^at pile la Întreprixr darea de mecanică fină București. 29. Prcsatorii la strung,,Drukbank”. 30. Executarea sudurilor în interior la: nave, ca« zane, conducte, cilindri de locomotive, stâlpi metalici închiși, rezcrvozxre, bazine și:alte instalații ascmünaĭ- toare. Crai*„ui1-e:x nlcctru-pneunmtică (arc-sér). Remedierea prin sudură a pieselor turnate din fontă (operație execufatš pe piese încălzite în prealabil în vencrca sudării), Operațiunile de sudură continuă în mediu protector

ie bioxid de carbon și argon.

Sudarea șapelor de Furaj, în bârne, la Întreprinderea ,J Mai” Ploieăü. " 31. ()pe1'acțiuni de h-aiumcnt termic eĭectuafce în plumb topit. Reccacrrcu în cupajare în care se uü1izcază pentru prntccția suprafeței pieselor mediu rechâcăwr de oxid de carbon. Trnâarea termmchimică a oțelului. 32. Decaparea cu acizi în băi cu suprafață totală dc peste 20 ml sau în cazul în care suprafața produsclnr decapcxte îrzsumeaxă peste 40 m?/oră. Amelâcrarea suprafeței n1<la1eE:>r pe cale chimică (brunare, fosfatnre, paicntare, oxidare, paünznfe cu sulfură), în cazul în care activitatea se desfășoară în ateliere special amenajate în acest scop și dacă. se prelucrează piese cu o suprafață totală dc cel puțan 5 rtfl/oră. Acapcriri metalice în metal topit, în cazul în care suprafața totală a pĭselor care suferă această operație depășește 20 în?/oră. Aduperiri metalice prin pulverizare la cald. Acoperiri nxeàalice pe cale galvznică (gulvanostcgâf: și galvanopâcstic) executate în instalații care utilizează o sursă de curent de cel puțan 300 A, - 33. Nituirca, crăițuirea, șicmuirea cu ciocan pneumatic sau electric (operațiuni cu caracter continuu). Virarea betonului (numai operatorul care utilizează permanent aparatul manual de virare). Fabricarea traverselor de cale ferată din beton precomprimat. 34. ĭaaonarea, îndreptarea sau bombarea manuală cu ciocane, la rece, a tablei de peste 5 mm gmsime (adivitnfic continuă). Curățarea prin câucănire în interior a cazanelor de abur și ax cazficlor de locomotivă cu abur. Confccțâonarea prin bătaie la rece, la masini automate, a ufimotoarelor produse: cuie, agrafă, caielc, știfturi, sârmă ghimpată, splinturî, țihto, șuruburi, nituri, piulițe, lânăfi, nipluri, blindaje pentru aparataj electronic, precum și operațiile dc regulat capul, la spițe pentru roți și danmrarea pilelor nituüsa lan- țului Gall. Fabricarerz bilelor de ulmfinoi la rece (presare și pâlirc); cablarea, litarea, spiralarca, tomnaroa sârmcior și stabilizarea tomanzzlm- pentru beton precomprimzxt. ' 35. Activitatea personalului de exploatare a Suflantelor, turbosufianleluv, turn<1cnp>'eroare!m-, turbinelor cu abur, turbinelor cu gaze și erxhaustoarclor instalate în hale industriale. 36. Probe de rodat și control de recepție în Luncadrom, precum și bancurile de puha și rodat al mnwarelm' de aeronave și al motoarelor cu ardere internă de peste 2000 CP sau în cazul când se probează sau se brodează concomitent, motoare a căror putere totală însumată depășcșke 2000 CP (activitate continuă). 37. I<`abriwre.'1:xcumulnloarelur electrice din plumb În Întreprinderea,,Acum1atât'ul" București și la Fabrica de acumulatoare de la Întreprinderea de produse electrotehnice Bistrița: încărcarea bateriilor și a elementclur, atelierele de SDV, prototipuri și mecanică de producție, atelierele de întreținere elčbtrâcă și mecanică, atelierele de galvanizare, de separatori, de mase plastice, metrologic, protecție îelectrica și Xe- miere; laboratoare și spălătoria de echipament de pre:- tecție, stația de preparare a clcctrolitului, stația de redresoare. centrala termică, magazie de materii prime și materiale.

8 MONITORUL OFICIAL AL ROL/Paniei Nr.313 lĭcpnrzuea acumulatoarelor electrice din plumb. 38. Fabricarea aliajelor neferoase cu plumb sub 500/„ (activitatea industrială de elaborare și de turnare). Accporiri muialice cu plumb și aliaje de plumb prin pulvc« rizare la cald. Turnarea plumbului în orificiul pietrelor de polizor (activitate continuă). Tuzmarea ali» celor de plwnb (activitate continuă)..loncționarea și rțaararea cablurilor electrice și tcleinnice îmbrăcate în manta de plumb (operație exccutntă în spațiu închis). Prelucrarea plumbului sau a aliajelor cu peste 50% plumb (activitate industrială), Îmbrăcarea (decnjirea) cablurilor, furt\.\mu'1iar, pre« cum și a tuburilor în manta de plumb. Acoperiri cu plumb pe calc galvanice, precum și prepararea și cerecmrea electrolitului. Electroliza giumbixlui. Prepararea industrială n săpunurilor de plumb și a stabilizatoriior pe bază de plumb, care se utilizează în industria de prelucrare za maselor piustâce și operațiile de prelucrare a maselor plastice cu stabilizatori de plumb. Danturare pilelor pe pat de plumb. încercarea și capsulare în baie de plumb topit sau cu aliaje topite din plumb a cablurilor de forță sau telefonice. 39. Uzinele de producere a plumbului: atelierele de întreținere și reparații, Laboratoarele, spălătoriile de echipament de protecție și activitatea de manipulare. 40, Fabricarea industrială a grundurilor (schiturilor), a vopselelor pe bază de miniu de plumb, litarea sau cerută (pregătirea materiilor prime, nlalnxarea), fabricarea emailurilor transparente pe bază de Plumb. Aplicarea cu pensula sau cu șpaclul a grundurilor (schiturilor) și a vopseielnr pe bază de miniu de plumb, litarea sau cerută și a emailurilor transparente pe bază de plumb (operație cu caracter permanent). Curățarea -cu lampa de benzină, rașchetarea, cură- țarea cu peria de sîrma, cu dispozitive centrifugale, ciocane pneumatice și manuale, a vopselelor cu miniu de plumb aplicate pe construcții navale, construcții metalice, rezervoare, cazane, material mânt, stâlpi și piloni pentru susținerea rețelei electrice sau a antenelor de emisie pentru radio și televiziune, poduri metalice (operații continue). Platform de pregătire a materialelor și încărcarea cuptorului pentru fabricarea țevilor din sticlă cu plumb. 41. Combinatul metalurgic de metale neferoase Copșa Mică: restul personalului care nu este cuprins în grupa 1 de muncă. În cazul în care acest personal lucrează cel putin 50"/0 din timp în locurile de muncă prevăzute în grupa I de muncă va beneficia de această grupă proporțional cu timpul efectiv lucrat, 42. Extracția cadmiului ca metal însoțitor în metalurgia extractivă a zincului, cuprului și plumbului. Va« lorificarea bismutului, sibiului, cadmiului și seleniului din subprodusele metalurgiei neferoase. Seleniu: extragere, preparare, purificare. 43. Fabricarea catalizatorilor pentru industria chimică și petrolieră; fabricarea pigmenților ai-:organici; fabricarea ultramarinului. 44. Reducerea bicrornatului în tăbăcării, Croma dur și croma decorativ executat în instalatii amplasate în întreprinderi industriale.

  • 45. Fabricarea elementelor galvanice: prepararea

ȘI presarea depolarizantului. Legarea în păpuși a deDnlarizantului și asamblarea, la Întreprinderea,;Eleetrbbanat” Timișoara. 46, Fabriczirea diferitelor produsă din carburi metalice prin sintcrizarc și fabricarea feriteim' (speră- țiile de preparare a aincstemilui, presare, sinterizate, prelucrarea finală). 47. Întreiinevea, montarea și exploatarea redresarilor cu mercur. Pregătirea saramurii pentru electroliza clorurii de sodiu prin procedeul cu catod de mercur. Confecționarea elementelor luminoase ale lămpilor ele:- trice cu descărcări în gaze, a litcrelnr utilizate la compunerea firmelor luminoase (vida:-ca, pomparea, iormarca), precum și n arzătoarelor de cuarț - prin lămpi electrice cu descărcări în gaze înțelegând-se lămpi fluorescente tubulare, lămpi fluorescente cu vapori de mercur la presiune (format balon), lămpi cu neon și lămpi pentru heliograf. 48. Distilarea și dezasfnltarea gudroanelor petroliere. Rafinării cu acid sulfuric în industria de prclucrafe a țițeiului. Extracția cu bioxid de sulf în industria de prelucrare a țițeiului. Uscarea, calcinarea cursului de petrol, sortarea, măcinarea și manipularea acestuia. Fabricarea, recuperarea și distilarea acizilor naftenici și crezilici, precum și fabricarea naitenaților metalici. Activitatea permanentă de rcxázuire a instalațiilor din rafinăriile de produse petmliere și a instalațiilor de prelucrare a cursului de petrol, precum și curățarea în interior a cistcrnelur, rezervoarelor, tancurilor și instalațiilor utilizate la depozitarea, transportul și prelucrarea produselor petroliere, 49. Utilarea benzinei și verificarea cifrei oceanice la benzina etilată în rafinării și baze petroliere și controlul de calitate. 50. Distilarea lemnului: activitatea la cuptoarele de distilare, manipularea manualului, fabricarea și amba« larea acidului pirolignos, a acidului acetic, a acetonei, fabricarea creolinei, crezolului și iuzocrezolului, manipularea și evacuarea scoalei din bazine la secția de la Vasiova. Formarea și arderea bucșelor la fabricarea manualului. Creuzotarea stâlpilor din lemn, a dibluriloi' din lemn pentru traverse din beton și a traverselor din lemn. 51. Fabricarea carbunelui activ. Măcinarea, brichetarea, calcinarea, activarea și manipularea manualului. 52. Curățarea țevilor de fum,, a canalelor de fum și a cenușarelor de la lccnrnotivele cu abur (activitate continuă). Curățarea coșurilor industriale și a canale« lor de fum (activitate continuă). Gurâronarea tuburilor din manta și a accesoriilor acestora, gudrcnarea irânghiilor, odgoanclor, garniturilor din cânepă, Fabricarea blocurilor din dolomită pentru cuptoarele electrice, prin metoda știa.mpa.rii cu lianți de bitum sau de gudron. Fabricarea plăcilor izolatoare din granule de pistă și lianți bituminoși, a vatei minerale și a produselor din vată minerală. Cocserie: pregătirea materialelor de marja, bx-ichetarea cocsului, curățarea canalelor și a decazitoarelor. 53. Fabricarea periilor colectoare pentru mafinl electrice: prepararea materiei prime, presarea, coacerea, finisarea și prelucrarea. 54. Întreprinderea „Carbnsin” Copșa Mică: restul personalului necuprins în grupa I. Fluidizarea lignitului. Instalații de preparare a rar« bunului, 55- Muncitorii de la fabricarea bioxidului de mangan de la Întreprinderea metalurgica de metale neferoase Baia Mare. 56. instalații de preparare a minereurilor neferoase (mase vibratorii, prcpuzire reactivi, gelule flotație, [intrare concentrate miniere).

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 38 9 57. Instalații de prelucrare a nisipului bituminos, precum și de fabricare a bitumului. Prepararea mixturii asfaltice, stațiile de preparare a asfaltului (depozit de materii prime. dozarea materii prime, topirea bitumului și evacuarea asfaltului). Topirea și turnarea liitumului, a scoalei și a solu- ției de izolare cu bitum (operații efectuate în spații închise, precum și executarea de izolatii cu bitum și soluții dc bitum în spații închise și bazine descoperite). Bituminarea prin pulverizare, bituminarea prin imersie, pcnsularc și turnare. Smolirea (călñfătuirea) vaselor navigabile. Fabricarea cartonului asfaltat și a panaci asfaltice, a împĭsiturilor și țesăturilor din fibre de sticlă bituminată. Fabricarea brichetelor din cărbune, inclusiv manipularea și însilozarea, precum și desiiiclratarea cărbunilor. 58. Instalatii de fabricare pentru: benzen, toluen, xilen, divinilbenzen, izopropilbenzen, butadien, monoclorbcnzcn, diclorbcnzen, triclorbenzen, toluen clorură, hexaclorciclohexan, detoxan, tetraclorură de carbon, tricloretilenă și tetracloretan, polimerizarea butadienei cu alfarnctilstircn, obținerea fenolului și a acctonei din izoprepilbenzen, epiclorhidrină, clorură de etil - fabricare. Degresarea chimică cu solvenți organici sau cu soluții alcaline. Factracții cu benzen, toluen, xilen. Fabricarea paracliclorbenzenului și a nitroxanului. 59. Fabricarea și ambalarea clorului lichid, precum și a următoarelor produse: bioxid de clor, clorură de var, hipoclorit, acid clorhidric, acid clorsulfonic, acid monocloracetic, acid diclorfenoxiacetic, nldotox, dibutox: fabricare, condiționare, ambalare. Fabricarea, condiționarea și ambalarea insecticidelor și uerbicidclor clorurate. Paralel și aditivi poliiunctionali pentru uleiuri minerale: fabricare (toate operațiile aferente procesului tehnologice Cloroioz-în și cloropicrină: fabricare (toate operațiile aferente procesului tehnologic), infiolare și îmbuteliere. Savin, mutilat, cicloat, molinat, me- çloran - fabricare, condiționare, ambalare; triclorsilan - fabricare. 60. Prepararea, ambalarea și utilizarea adezivilor din rășini sintetice sau cauciuc și solvenți aromatici sau clonirați. Confecționarea articolelor din cauciuc prin Înmuiere în soluție de cauciuc preparată cu solvenți aromatici sau clorurați. Irnpregnarea și gurarea cu soluție din cauciuc preparată cu solvenți aromatici sau cloruri-ați. Fabricarea cernelurilor poligrafĭice, a pastei de carbon, a pastei indigo, inclusiv impregnarea. Gl. Impregnarea rășini poliesterice prin înfășurare, a și a altor produse. 62. Instalația de fabricare a acidului azotic, Prepararea acizilor sulfonitrici, denigrarea și concentrarea acidului sulfuric. Instalația dc fabricație a nitro și amino clerivaților, inclusiv a hidrazinei, precum și separarea de izomeri și manipularea Și prelucrarea nitro și amino derivaților. Antioxidanți PBN: fabricare (toate opera- țiile aferente procesului tehnologic). Ortofcnilen tiamină - fabricare, ambalare. Metoben - fabricare, condiționare, ambalare. Instalațiile de fabricare a sulfamiclei și a sulfutiazolului. Operațiile de sinteză fină la Fabrica „Terapia” Cluj. Instalațiile dc fabricare a intermediarilor pentru coloranți organici, a coloranților organici și a pigmenților- organici. Uscarea, condiționarea, finisarea și ambalarea coloranților și a firelor de sticlă cu amestecuri de pentru confecționarea conductelor fundurilor de recipiente industriale pigmenților organici. Activitatea la halda de șlam de la Întreprinderea „Colorom” Codlea, activitatea permanentă la prepararea pastelor, soluțiilor chimice și a amestecurilor de coloranți pentru vopsit și imprimat textile și tricotaje. 63. Captiv: fabricare și ambalare. 64. Obținerea gazului de gazogen. Fabricarea formaldehidei și a paraformnldchidei. Instalațiile de fabricare a acidului forinie, a formatului de sodiu și a acidului oxalic. Instalația dc fabricare a produsului ampor. 65. Fabricarea ivnolului și a difonolului (rezorcinei) prin procedeul cu fuziune alcalină. Fabricarea furfurolului. Sti. Fabricarea de tiugan, iran, clazoniel., inclusiv măcinare, ornngcnizare și ambalare. 67. Fabricarea medicamentelor de sinteză organice și anorganice: operațiile de biosintezü, carboxilări, clorosulfonări, condcnsări de substanțe organice, diazotări, nitrați, nitrozați, amidări, acetilări, sulfonați, sulfoclorurări și reduceri. Sinteza substanțelor odorante. 68. Fabricarea și cnnditionarea rășinilor sintetice: epoxidice, fenolformaldchidice, ureoformaldehidice, melaminoformaldchidice, nitrocelulozice, precum și schirnbătorii de ioni. Fabricarea lacurilor, vopselelor, eniailurilor sau grundurllur pe bază de nitroceluloză și rășini sintetice, precum și utilizarea acestora la vopsirea prin șptituire. Impregnarea bobinelor sau a mașinilor electrice, presarea conurilor cu poliesteri sau cu rășini sintetice. Impregnarea hârtiei, a ccloianului și a pânzei, a tucăturiî de cârpe, a țesăturilor și împâsliturilor din fibre de sticlă și din mătase, cu lacuri preparate cu rășini sau solvenți toxici (lacuri epoxidice, fenolformaldehidice, gliptalice, melaminuformaldehidice, nitrocelulozice, ureoformaldehidice) și polimerizarea rășinilor respective; emailare conductorilor electrici cu lacuri și rășini sintetice în instalații nccrmctizatc. Fabricarea tananților sintetici. 69. Anhidridă ftalică și ftalați: fabricare. 70. Fabricarea acidului sulfuric; fabricarea bioxidului de sulf prin arderea piritei în cuptoarele de la unitățile producătoare de celuloză. Lichefierea și îmbutelierea bioxidului de sulf; bioxid de sulf: fabricare prin procedeul de ardere a sulfului. Decuplarea cenușii de pirită; decuplarea prin procedeul oxidativ umed a nămolurilor de la fabricarea acidului sulfuric; granularea cedentului de cupru. Fabricarea și ambiilarea pirosulfitului. Instalația de fabricare a sulfatului de sodiu, sulfatului de cupru, sulfatului de fier, sulfatului de magneziu (fabricare și ambalare). 71. Fabricarea acidului fosforic, a superfosfatului, a tripoliiosfatului, a acidului fluorhidric, precum și a fluorurilor. Fabricarea fosiurii de zinc. Asamblare anozi și catozi la electroliza aluminiului, turnare albu'l'În`mill72. Platforma cuptoarelor pentru topirea deșeurilor din aluminiu, inclusiv sortarea. 73. Utilizarea acidului fluorhidric concentrat la alchilarea izobutanului cu butilene. 74. Curățarea canalelor de la unitățile de celuloza. Prepararea lcșiilor bisulfitice de fierbere a celulozei. Prepararea leșiilor sulfit dc fierbere a celulozei. Concentrarea, recuperarea și preîncălzirea soluțiilor de fier-

tg MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 38 bere a celulozei. Fierberco celulozei sulfat, sulfit și sulfit neutru de sodiu. Spălarea celulozei în difuzoare la Întreprinderea de celuloză, hârtie și cartoane „Reconstrucția” Piatra-Neamt. Prepararea soluțiilor de clorură de var și prcalbirea și albirea pastei de circa și celuloză în unitățile dc celuloza și hârtie. Prepararea sulfatului de aluminiu și a uleiului de colofoniu la unitățile de producere 21 hârtiei. 75. Utilizarea acetoncianhidrinei Și a rizmurii de viniliden. Statii de cercetare pentru prepararea soluțiilor cu reactivi pentru cianurare. 761 Fabricarea hidroxidului dc sodiu prin procedeul de coustiiicaro: concentrare, cvaporarc, topire și încărcarea topiturii. 77. Dozarea manuală a antioxidantilor, a acceleratorilor și a agenților de vulcanizare, prepararea solu- țiilor și amestecul-ilor prime de cauciuc în malaxoare. 78. Dezambalarea și manipularea negrului de fum. Prepararea și prcincălzirezi amestecurilor de cauciuc pe valțuri și calandre. 79. Protectia anticorosivă a utilajelor și a instala- țiilor tehnologice, precum și executarea izolațiilor și a pardoselilor anticorosive. 80. Instalația de fabricare a etilbenzcnului. 81. Policlorură de vinil: fabricarea monomerului, concentrare, purificare, polimerizare. Fabricarea perclorvinilului, precum și a acetatuluî și poliacetatului de vinil. Polietilenà, oxid de etilenă, modificator: fabricare, omogenizare, instalații de cornpundare. Fabricare de aliametilstiren. Fabricarea carbonatului de etilenă, BZ. Fabricarea acidului adipic. 83. Fabricarea caprolactamei și recuperarea produselor secundare. 84. Sulfură de sodiu: fabricare industrială. 85. Produse narcotice, moriină și derivat-ii săi: fabricare, manipulare și ambalare industrială, Alcaloizi și glucozizi puri și semipuri: fabricare. Atropină și derivații săi; fabricare. Extracte și tincturi de aconit, bcladonă, opiu, stricnină, veratrină 2 fabricare. Plante medicinale (aconit, belladona, chelidonium, colchicum, digitală, papaveris, sarothamnius, scapolia. stramoniurn veratrium, convalaria, hiosciamus, adonidis, secalac-cornuturn), precum și cântărită: condiționare, tocare, măcinare, pulverizare, tableware, ambalare. 86. Gradarea aparatelor de laborator prin acțiunea acidului sulfuric și fluorhidric; tratarea chimică a sticlei prin corodorc și lustruirea chimică a sticlei cristal cu conținut de Pb, cu acid fluorhidric, 87, Încărcarea cuptoarelor pentru fabricarea silicatului de sodiu. Alĭmentorca, reglarea și conducerea focului la cuptoarele de topit sticlă. Prelucrarea topiturii de sticlă la mașini automate. Prelucrarea topiturii de sticlă la mașini sfwmiautomate sau la prese. Instalația Fourcault și instalația de geam laminat continuu și discontinuu, până la faza de recoacerea a geamului laminat, inclusiv. Instalația dc geam turnat și plăcuțe turnate din sticlă. Prelucrarea topiturii din cuarț în țeavă prin suflare, precum și prelucrarea la cald a sticlei greu fuzibile și a cuarțului. 88. Fabricarea vatei de sticlă, precum și filarea și prelucrarea fibrelor de sticlă. Prclucrarca tuburilor Și a baglictelnr din sticlă. Utilizarea vatei de sticlă la amuțit. EQ, Proparot mase ceramice (presarea la presa filtru și la vacuum, omogenizarea, bătucirea și dospirea postei).

  • 9D. Industria poligrafice: topitorii de aliaj tipografic; coindare prin procedee chimice; retur și montaj

pentru tipar plan și tipar adânc; turnat litere și material de cules; turnat text după program; stereotipii; imprimare și locuire; culegere mecanică; culegere manuală a literelor; zincografie; fotorcproducore; foloculegere; corectură și revizie tipografĭică. 91. Activitatea prestată la locurile de muncă cu mediu radioactiv din unitățile nucleare de categoriile III stabilite de Comisia Națională pentru Controlul și IV Activității Nucleare. 92. Transportul surselor radioactive, pregătirea operațiilor și efectuarea carotajelor radioactive la sonde. Controlul nedistructiv al metalelor cu raze gama și liiientgen și depanarea aparaturii aferente. 93. Personalul muncitor din incinta întreprinderilor nuclearoelectrice, altul decât cel care lucrează direct în instalatii. 94. Activitatea continuă de curățare și de reparare zi utilajelor și a instalațiilor tehnologice, precum și zi recipientgilor care se utilizează la fabricarea, prepararea, transportul sau depozitarea produselor chimice (activitate continuă). Activitatea continuă de curățare a instalațiilor și sistemelor de pompare și vehiculate a produselor petroliere. 95. Activitatea desfășurată în subteran la extracția sarii. Executarea de drenuri cu adâncimea de peste B m (activitate continuă), 96. Personalul sanitanvctcrinar și de îngrijire cu activitate permanentă în centrele de izolare T.B,C. și leptospiroza enzootică bovină. Produse hormonale: fabricare pe bază de extracte; medicamente pe bază de extracte opoterapice: iabrif care. 97. Spitale cu profil de boli contagioase. Secții și compartimente cu profil de boli contagioase (medici, alt personal superior de specialitate, personal sanitar mediu și auxiliar). 98. Unități T.B.C, (toate categoriile de personal); secții, compartimente cu paturi de T-B.C., cabinete de consultații T.B.C. și laboratoare de analize și explorări funcționale, ce deservesc în exclusivitate aceste paturi și cabinete (medici, alt personal superior de specialitate, personal sanitar mediu și auxiliar). 99. Unități, secții și compartimente cu paturi cu bolnavi cronici nerecuperabili (medici, alt personal superior de specialitate, personal sanitar mediu și auxiliar). 100. Unități, secții și compartimente de neuropsihiatric și de psihiatrie cu paturi (medici, alt personal superior de specialitate, personalul sanitar mediu și auxiliar). 101. Laboratoare și compartimente de epidemiologie, mâcrobiolugie, toxicologic. serologie, virusologie, parazitologic, medicina legală, anatomie patologică; rncrgi și pmsecturi. 102. Activitatea presietă în laboratoare de cercetare și diagnostic, microbiologie, specializate în procesele tehnologice de producție și controlul vaccinurilor, antigenelor și serurilor în care se lucrează cu tulpini virulente sau cu toxigcncză activa sau se manipulează animale de experiență, culturi și substraturi celulare, cadavre, deșeuri și produse patologice infectate cu holeră., pastă, febră galbenă, variolă rickettsioză, omitoză, rabie, molaicloză, bruceloza, botulism, tetanos, gangrena gazoasă, leptospiroza, morva, tularemie, toxoplasmoza, histoplasmoză, rujeoplasmoză, listerioza, yersinioza, enteroviroză, meningoencefalite bacteriene și virale, pneurnocistoză, tuberculoză, lepșa, întors-

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 38 11 bacterioze, hepatite virale, aminoiază, sifilis, infecții respiratorii bacteriene și virale. 103. Personalul care lucrează la tratamente cu na- cl sau hidrogen sulfurat. 104. Laboratoare sau compartimente de radiologie (personal sanitar superior, personal sanitar mediu și personal tehnic). 105. Personalul care lucrează la întreținerea și repararea aparaturii de radiologie, fizioterapie și medicină nucleară. 106. Personalul sanitar care lucrează în subteran în activitățile prevăzute în grupa II dc muncă. 107. Transportul gunoiului de grajd provenit din grajduri și laboratoare dc preparate biologice infectate cu germeni patogeni, din laboratoare de diagnostic și control, din locuri sau ferme de izolare pentru animale bolnave; sacrificarea animalelor bolnave. Ecarisajele industriale (activitatea în sectoarele de jupuire, autopsâc, tăbăcărie, săpunari). Fabricarea făinei din sine, oase, carne, pește. Fabricarea uleiului din oase și piele, a gelatinei și a spodiumului. 108. Manevrarea manuală și prelucrarea pieilor în stare umedă până la uscarea lor în tăbšcšrii Și aria- satorii, manipularea rabaturilor carne-var. Tăbăcării și argăsitorii; preparatorii și donatorii de materiale, șprituirea și vopsirea pieilor. Prepararea pastelor și lacurilor pentru încălțăminte din cauciuc. 109. Producerea stâlpii sintetice prin procedeul discontinuu (numai muncitorii de la morile pentu dezmembrat, formarea plăcilor în filtre și alimentarea preselor cu 10 etaje). 110. Vidanjarea manuală, Curățarea canalelor subterane (personalul care lucrează în interior). Desprăfuire, sortarea, manipularea, tocarea și destrămarea cllrpelor, a maculaturii, a zdrențelor nedezinfectate și deșeurilor de maculatura în unitățile industriale. Fierberea drpelor și a maculaturii în unitățile de celuloza și de materiale de construcții. 111. Dispecer energetic național (personalul operativ de tura). 1l2. Operatorii de la conducerea circulației trenurilor la regulatonrcle de secție și la instalațiile de bloc, dispcoer de linie. Activitatea personalului de tracțiune pe locomotive și automotoare la drum sau la manevră în statii tehnice, din cadrul Ministerului Transporturilor și de pe căile ferate uzinale. Unitățile În cadrul cărora personalul dc la căile ferate uzinale beneficiază de grupa Il de muncă se stabilesc la propunerea ministerelor, cu acordul Ministerului Transporturilor”, 113. Mecanicii de locomotivă care execută pe traseele C.lF.R. probele de tracțiune și viteza ale locomotivelor nou fabricată 114. Mecanicii care conduc primele electrice de metrou, mecanicii ajutor și personalul muncitor care își desfășoară activitatea în tunel numai în timpul nopții, la revizia, întreținerea și reparația căii, tunelului și instalațiilor. 115. Exploatarea mașinilor grele de cale: Matisse, Plusser și altele de același tip pentru bararea, ciuruirea, profilarea, compactarea și riparia căii ferate. 116. Activitatea de epurare a apelor reziduale industriale sau menajere (alta dc-cit cra prevăzută la grupa Il. 117. Exploatarea, întreținerea și repararea cazanelor și instalațiilor de alimentare ale acestora cu păcură și cărbune, cât și ale instalațiilor din gospodăriile de cărbune ale centralelor termice și termoelectrica. 118. Sala mașinilor (cazanelor și motoarelor) dc pe nave oceanice maritime și fluviale. 119, Pescuitul maritim și oceanic cu nave și ambarcaĭ'lÎlblÎll. 120. Forajul sondelor de titei, gaze și alte substanțe minerale (soncloiii șefi, ajutorii sondorilor șefi, podari și condorii, cu excepția celor de la forajul cu sondele). Intervenții la sonolele de titei și gaze (condorii șefi, ajutorii sondorilor Șefi, pndarii și condorii). 121. Tratarea termică a lemnului în vederea cui-barii, turbarea pieselor dm lemn și uscarea pieselor curbate. 122. Prepararea pastei chimice pentru chibrituri. 123. Lucrările de manipulare și stivuire în sălile de congelare și camerele irigoriüce cu temperaturi sub minus 10° C. 124. Fabricarea munițiilor, a elementelor de muniții și a produselor pirotehnice (locurile de muncă unde se execută operații cu explozivi deflagranți și cu explozivi a căror caracteristică de sensibilitate.este mică). Asamblarea și dezasamblarea munițiilor în și din elemente componente încărcate, precum și a elementelor de muniții (cu excepția focoaselrzr, șuruburilor portarnorsă și a detonatoarelor prevazute la grupa I). Fabricarea munițiilor de manevră, de festivități și de lovituri hidraulice. Operații de manipulare, depozitare, întreținere și reparare a munițiilor și elementelor de unit,ii, explozivilor, pulberilor și produselor pirotehnice în depozitele de muniții și atelierele organizate în acest scop. Recepția prin trageri a armamentului după executarea reparațiilor capitale, executarea experimentărilor și recepției prin trageri a armamentului, precum și executarea tragerilor de reglaj în poligoane specializate și de experiență. Reparația și întreținerea instalațiilor de catapultare. Ermetizărilc de cabine de avioane cu reacție. Explozivi minieri: analiză, ĭnccrcarc, manipulare, cercetări tehnice miniere. Analize fizica-chimice ale explozivilor, pulberilor și produselor pirotehnice în laboratoare organizate în acest scop. Experimentarea, recepția și verificarea explozivilor, pulberi-ilor, munițiilor și elementelor de n-iunitii încărcate, precum și a produselor pirotehnice. Analiza combustibililor speciali pentru tehnica militară. 125. Personalul calc manipulează și transporta substanțe explozive. 126. Personalul (trlcfonĭst, tclcfonist supraveghetor, tclcfonist șef) care deservește centralele telefonice cu cel putin 250 abonați, precum și telcfoniștii birourilor de informații și verificare a acestor centrale. Liniile interioare ocupate de la centralele telefonice de abonat, instituție, sunt similare cu posturile telefonice de abonați din cr-ntvalvi<- telefonice P.T.T.R- prevăzute la acest punct. 127, Personalul operativ de dirijare și control al traficului aerian civil de la celelalte aeroporturi și centre de dirijare (altele decât cele prevăzute la grupa l). 128. Personalul care asigură tratomeniul bolnavilor de SIDA. 129. Activitatea prestată la confecționarea și construcția navelor, inclusiv montarea și probarea instala- țiilor și agregatelor. ' 130. Decorarea sticlei și ceramicii fine cu coloranți pe bază de nitrobenzen sau săruri și oxizi de plumb.

Editor: CONSILIUL Provizoriu DE UNIUNE NAȚIONALĂ mm» „mm mm1mm== commmmu paugrane aueureșu - mmm ce punucnm Q1 max. Dana-u mmwnu oxmn. puneau. nv. alnnauzm nr. |, memu 1. uman n.w.m. Prețul 1 an M | ma 'rxpamn cnmumamn consuma auwresu - „naum „uomwml ucm-, sueunșu. ' i nr..fiului lu. wa. mmm fis.s:x.s.u. Monitorul Oflegal:I României ` nr. 3811990 vullllne 12 DKEIDL