Monitorul Oficial 188/1992: Diferență între versiuni

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare
Linia 179: Linia 179:
b) Împrumutatul:
b) Împrumutatul:


(i) va avea documentele și conturile la care se referă paragraful a) (i) din această secțiune, inclusiv acelea pentru contul special pentru fiecare an fiscal controlat, în conformitate cu principiile de control adecvate, ce se aplică în mod curent de către experți contabili independenți,
(i) va avea documentele și conturile la care se referă paragraful a) (i) din această secțiune, inclusiv acelea pentru contul special pentru fiecare an fiscal controlat, în conformitate cu principiile de control adecvate, ce se aplică în mod curent de către experți contabili independenți, acceptabili pentru Bancă;
acceptabili pentru Bancă;


va furniza Băncii, îndată ce acesta va fi disponibil, dar în orice caz nu mai târziu de 6 luni
(ii) va furniza Băncii, îndată ce acesta va fi disponibil, dar în orice caz nu mai târziu de 6 luni după sfârșitul fiecărui an, raportul acestei expertize, efectuat de experții menționați, având sfera de cuprindere și detaliile solicitate în mod rezonabil de Bancă, inclusiv o opinie separată a experților menționați în legătură cu faptul dacă extrasele de cheltuieli propuse în timpul anului
după sfârșitul fiecărui an, raportul acestei expertize, efectuat de experții menționați, având sfera
fiscal, împreună cu procedeele și controalele interne implicate în pregătirea lor pot justifica tragerile respective; și  
de cuprindere și detaliile solicitate în mod rezonabil de Bancă, inclusiv o opinie separată a experților menționați în legătură cu faptul dacă extrasele de cheltuieli propuse în timpul anului
fiscal, împreună cu procedeele și controalele interne implicate în pregătirea lor pot justifica tragerile respective; și va furniza Băncii alte astfel de informații cu privire la evidențele și conturile menționate, precum și controlul acestora, așa cum vor fi solicitate periodic, în mod rezonabil, de către Bancă.


(ii)
(iii) va furniza Băncii alte astfel de informații cu privire la evidențele și conturile menționate, precum și controlul acestora, așa cum vor fi solicitate periodic, în mod rezonabil, de către Bancă.




ARTICOLUL V
ARTICOLUL V
rmunziçue ai-mai
 


Secțiunea 5.01. - Potrivit secțiunii 6.02. 1) din Condițiile generale, următoarele condiții suplimentare sunt specificate:
Secțiunea 5.01. - Potrivit secțiunii 6.02. 1) din Condițiile generale, următoarele condiții suplimentare sunt specificate:
a) BA. sau B.R.D. nu își îndeplinește vreunadinobligațiile lor decurgând din Proiectul de acord al EA.
a) BA. sau B.R.D. nu își îndeplinește vreunadinobligațiile lor decurgând din Proiectul de acord al EA. sau, respectiv, al B.R.D.
sau, respectiv, al B.R.D.


b) Ca urmare a unor evenimente care au avut loc după data Acordului de împrumut, dacă o situație excepțională va fi apărut și care va face improbabil os B.A. sau B.R.D. să fie în măsură să-și îndeplinească
b) Ca urmare a unor evenimente care au avut loc după data Acordului de împrumut, dacă o situație excepțională va fi apărut și care va face improbabil os B.A. sau B.R.D. să fie în măsură să-și îndeplinească obligațiile decurgând din Proiectul de acord al B.A. sau,
obligațiile decurgând din Proiectul de acord al B.A. sau,
respectiv, al B.R.D.  
respectiv, al B.R.D.  


c) Statutul B.A., Statutul B.R.D., Declarația de strategie a B.A. sau Declarația de strategie a B.R.D. se vor
c) Statutul B.A., Statutul B.R.D., Declarația de strategie a B.A. sau Declarația de strategie a B.R.D. se vor fi modificat, suspendat, abrogat, anulat sau se va fi renunțat astfel încât să afecteze material și nefavorabil operațiunile sau condițiile financiare ale B.A. sau B.B.D., sau capacitatea lor de îndeplinire a activităților decurgând din proiect sau realizarea oricăror obligații din Proiectul de acord al B.A., respectiv, B.R.D.
fi modificat, suspendat, abrogat, anulat sau se va fi renunțat astfel încât să afecteze material și nefavorabil
 
operațiunile sau condițiile financiare ale B.A. sau
d) Împrumutatul sau oricare autoritate competentă va fi acționat pentru dizolvarea sau desființarea B.A. sau B.R.D. sau suspendarea operațiunilor lor.
B.B.D., sau capacitatea lor de îndeplinire a activităților decurgând din proiect sau realizarea oricăror obligații din Proiectul de acord al B.A., respectiv, B.R.D.
 
d) Împrumutatul sau oricare autoritate competentă
va fi acționat pentru dizolvarea sau desființarea BA.
sau B.R.D. sau suspendarea operațiunilor lor.
Secțiunea 5.02. - Conform secțiunii '7.D1. h) a Condițiilor generale, sunt specificate următoarele evenimente suplimentare:
Secțiunea 5.02. - Conform secțiunii '7.D1. h) a Condițiilor generale, sunt specificate următoarele evenimente suplimentare:
a) evenimentul specificat în paragraful a) al secțiunii
a) evenimentul specificat în paragraful a) al secțiunii

Versiunea de la data 1 august 2011 11:53

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI

ANUL IV, Nr. issue::188 - Joi, 6 august year::1992

Partea I

Legi, decrete, hotărâri și alte acte

LEGI și DECRETE

PARLAMENTUL ROMĂNIEI


LEGE pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, încheiat la Washington la 15 iunie 1992

Parlamentul Rmnânlei adoptă prezenta lege.

Articol unic. - Se ratifică Acordul de împrumut pentru sprijinirea fermierilor și întreprinderilor private dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 100 milioane dolari S.U.A., încheiat la Washington la 15 Iunie 1992.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 8 iulie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

PREŞEDINTELE SENATULUI

academician ALEXANDRU BÎRLĂDEANU

*Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 10 iulie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74, alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢiLOR

IONEL ROMAN

București, 22 iulie 1992.

Nr. 89.


  • 2


Acord de împrumut

(Proiect pentru fermieri și întreprinderi private) între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Acord, din data de 15 iunie 1992, între România (Împrumutat) și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (Banca)

Având în vedere că:

(A) Împrumutatul, fiind satisfăcut de necesitatea și prioritatea proiectului descris în anexa nr. 2 la acest acord, a solicitat Băncii asistență în finanțarea proiectului;

(B) proiectul va fi realizat de Banca Agricolă (B.A.) și Banca Română de Dezvoltare (B.R.D.) cu asistența Împrumutatului și, ca parte a acestei asistente, Împrumutatul va pune la dispoziția B.A. și B.R.D. sumele provenite din împrumut, așa cum sunt prevăzute în acest acord; și

întrucât Banca a hotărât, pe baza, între altele, a celor mai sus menționate, să acorde asistență Împrumutatului printr-un împrumut potrivit termenilor și condițiilor prezentate în acest acord și în Proiectele de acord, încheiate la aceeași dată, între Bancă și, respectiv, B.A. și B.R.D.; prin urmare, luând în considerare cele de mai sus, părțile convin după cum urmează:


ARTICOLUL I


Condiţii generale; definiţii

Secțiunea 1.01. - „Condițiile generale aplicabile acordurilor de împrumut și garanție” ale Băncii din data de 1 ianuarie 1985, cu modificările prezentate în anexa nr. 5 la acest acord (Condițiile generale), constituie parte integrantă a acestui acord.

Secțiunea 1.02. - Dacă în context nu se prevede altfel, termenii definiți în Condițiile generale au sensul prezentat în acesta, iar următorii termeni adiționali au următoarele înțelesuri:

a) Proiectul de acord al B.A. reprezintă acordul dintre Bancă și B.A., prezentat alăturat, așa cum acesta poate fi modificat la anumite intervale de timp și acest termen include toate anexele și acordurile suplimentare la proiectul de acord al B.A.

b) Proiectul de acord al B.R.D. reprezintă acordul dintre Bancă și B.R.D., prezentat alăturat, așa cum acesta poate fi modificat la anumite intervale de timp, iar acest termen include toate anexele și acordurile suplimentare la proiectul de acord al B.R.D.

c) Prin Proiect de acord se înţelege proiectul de acord al B.A. și proiectul de acord al B.R.D.

d) Acordul de împrumut subsidiar al B.A. reprezintă acordul ce se va încheia între Împrumutat și B.A., potrivit secțiunii 3.01. b) la acest acord, după cum acesta poate fi modificat la anumite intervale de timp, iar acest termen include toate anexele la Acordul de împrumut subsidiar al B.A., și termenul împrumut subsidiar al B.A. reprezintă împrumutul care se va efectua ca urmare a Acordului de Împrumut subsidiar al B.A.

e) Acordul de împrumut subsidiar al B.R.D. reprezintă acordul ce se va încheia între Împrumutat și B.R.D., potrivit secțiunii 3.01. b) la acest acord, după cum acesta poate fi modificat la anumite intervale de timp, iar acest termen include toate anexele la Acordul de împrumut subsidiar al B.R.D. și termenul împrumut subsidiar al B.R.D. reprezintă împrumutul care se va efectua ca urmare a Acordului de împrumut subsidiar al B.R.D.

f) Acordul de împrumut subsidiar reprezintă Acordul de împrumut subsidiar al B.A. și Acordul de împrumut subsidiar al B.R.D.

g) Statutul B.A. reprezintă Hotărârea nr. 1196 a Guvernului Împrumutatului, din 12 noiembrie 1990, referitoare la înființarea și funcționarea B.A.

h) Statutul B.R.D. reprezintă Hotărârea nr. 1178 a Guvernului Împrumutatului, din 2 noiembrie 1990, referitoare la înființarea și funcționarea B.R.D.

i) Normele de funcționare a B.A. reprezintă declarația politicii de împrumut și investiții la care se face referire în secțiunea 2.01. b) a Proiectului de acord al B.A.

j) Normele de funcționare a B.R.D. reprezintă declarația politicii de împrumut și investiții și procedurile la care se face referire în secțiunea 2.01. b) a Proiectului de acord al B.R.D.

k) Planul strategic al B.A. reprezintă planul de acțiuni al B.A. pentru întărirea organizării și funcționării sale la care se face referire în secțiunea 2.01. c) a Proiectului de acord al B.A.

l) Planul strategic al B.R.D. reprezintă planul de acțiuni al B.R.D. pentru întărirea organizării și funcționării sale, la care se face referire în secțiunea 2.01. c) a Proiectului de acord al B.R.D.

m) Prin subîmprumut se înțelege un împrumut efectuat sau propus a fi efectuat de către B.A. sau B.R.D.; ca parte din sumele împrumutului către un beneficiar pentru un subproiect.

n) Beneficiar înseamnă un fermier privat sau o asociație de fermieri, sau un sector privat de producție agricolă, marketing sau întreprindere prestatoare de servicii, cărora B.A. sau B.R.D. le propune să le acorde sau le-a acordat un subîmprumut.

o) Subproiect înseamnă un anumit proiect de dezvoltare care urmează a se îndeplini de către beneficiar prin utilizarea sumelor unui subîmprumut.

p) Prin cont special se înțelege contul la care se face referire în secțiunea 2.02. b) a acestui acord, și

q) Lei înseamnă lei în valuta Împrumutatului.


ARTICOLUL II

Împrumutul

Secțiunea 2.01. - Banca este de acord să împrumute Împrumutatului, în termenii și condițiile stabilite sau la care se face referire în acord, diferite valute care vor avea o valoare cumulată echivalentă sumei de o sută milioane dolari S.U.A. (l00.000.000 $), reprezentând suma totală a tragerilor sumelor împrumutului, cu fiecare tragere evaluată de către Bancă la data efectuării sale;

Secțiunea 2.02. - a) Suma împrumutului poate fi trasă din contul de împrumut, în concordanță cu prevederile anexei nr. 1 la acest acord, pentru sumele plătite (sau care urmează a fi plătite, dacă Banca va accepta astfel) de către B.A. sau B.R.D. în contul tragerilor efectuate de către un beneficiar al unui subîmprumut pentru costul rezonabil al bunurilor și serviciilor solicitate pentru subproiectul pentru care este solicitată tragerea din contul de împrumut.

b) Pentru scopurile proiectului, Împrumutatul va deschide și va păstra în dolari un cont de depozit special la B.A. în termeni și condiții acceptabile Băncii, incluzând o protecție adecvată împotriva operațiunilor de compensare, confiscare și sechestrare. Depunerile în și plățile din contul special se vor efectua în concordanță cu prevederile anexei nr. 4 a acestui acord.

Secțiunea 2.03. - Data de încheiere va fi 31 decembrie 1997 sau o dată ulterioară pe care o va stabili Banca. Banca va notifica prompt pe Împrumutat asupra unei astfel de date ulterioare.

Secțiunea 2.04. - Împrumutatul va plăti Băncii o taxă de neutilizare la o rata de 0,75% (3/4 din 1%) pe an din suma împrumutului, netrasă la data respectivă.

Secțiunea 2.05. - a) Împrumutatul va plăti, periodic, dobânda la capitalul împrumutului pentru sumele trase și nerambursate, la o rată egală, pentru fiecare perioadă de dobândă, cu costul împrumuturilor calificate determinat în semestrul precedent, plus o jumatate dintr-un procent (1/2 din 1%). La fiecare din datele specificate în secțiunea 2.06. a acestui acord, Împrumutatul va plăti dobânda aferentă capitalului nerambursat în perioada de dobândă precedentă, calculată la rata aplicabilă în timpul acelei perioade de dobândă.

b) îndată ce va fi posibil, după încheierea fiecărui trimestru, Banca va comunica Împrumutatului costul împrumuturilor calificate determinat pentru acel semestru.

c) Pentru scopurile acestei secțiuni:

(i) Perioada de dobândă reprezintă o perioadă de 6 luni, care se încheie la data imediat precedentă fiecărei date specificate în secțiunea 2.06. a acestui acord, începând cu perioada de dobândă în care se semnează prezentul acord.

(ii) Costul împrumuturilor calificate reprezintă costul, așa cum este determinat în mod rezonabil de către Bancă și exprimat ca un procent pe am al împrumuturilor neachitate ale Băncii, angajate după 30 iunie 1982, excluzând acele împrumuturi sau părți din acestea aplicate de Bancă pentru a finanța: (A) investițiile Băncii; și (B) împrumuturile care vor fi fost făcute de Bancă după 1 iulie 1989, cu dobânzi determinate altfel decât potrivit paragrafului a) al acestei secțiuni.

(iii) Semestru reprezintă primele 6 luni sau următoarele 6 luni ale unui an calendaristic.

d) La acea dată, care poate fi specificată de Bancă prin preavizarea Împrumutatului cu nu mai puțin de 6 luni înainte, paragrafele a), b) și c) (iii) ale acestei secțiuni vor fi modificate după cum urmează:

„a) Împrumutatul va plăti dobânda pentru partea de împrumut trasă și nerambursată periodic, la o rată pentru fiecare trimestru egală cu costul împrumuturilor calificate determinat pentru trimestrul precedent, plus o jumătate dintr-un procent (1/2 din 1%). La fiecare din datele specificate în secțiunea 2.06. a acestui acord, Împrumutatul va plăti dobânda aferentă părții nerambursate, corespunzător perioadei de dobândă precedente, calculată la ratele aplicabile în cursul acestei perioade de dobîndă."

„b) Cât mai curând posibil după sfârșitul fiecărui trimestru, Banca va comunica Împrumutatului costul împrumuturilor calificate determinat pentru acel trimestru.” „c) (iii) Trimestru reprezintă o perioadă de 3 luni începând cu 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie sau 1 octombrie intr-un an calendaristic.”

Secțiunea 2.06. - Dobânda și alte comisioane vor fi plătibile semianual, la 15 februarie și 15 august în fiecare an.

Secțiunea 2.07. - Împrumutatul va rambursa suma împrumutului potrivit graficului de amortizare prezentat în anexa nr. 3 la acest acord.


ARTICOLUL III

Execuția proiectului; utilizarea sumelor împrumutului

Secțiunea 3.01. - a) Împrumutatul își declară angajamentul față de obiectivele proiectului, după cum se prevede în anexa nr. 2 la acest acord, și, în acest scop, fără nici un fel de limitare sau restricție a vreuneia din celelalte obligaţii din Acordul de împrumut, va determina B.A. și B.R.D. să acționeze în concordanță cu prevederile proiectului de acord B.A. și proiectului de acord B.R.D. respectiv, toate obligațiile B.A. și B.R.D., expuse în acestea, vor lua sau vor determina luarea tuturor măsurilor, inclusiv furnizarea de fonduri, facilități, servicii și alte resurse necesare sau adecvate pentru a abilita B.A. și B.R.D. să-și îndepllnească acele obligații, inclusiv realizarea de către B.A. a planului strategic al B.A. și de către B.R.D. a planului strategic al B.R.D., și nu va lua sau nu va permite luarea nici unui fel de măsuri care ar împiedica sau interveni în realizarea acestora.

b) Împrumutatul va reîmprumuta sumele din împrumut către B.A. și B.R.D., potrivit acordurilor de împrumut subsidiar care vor fi încheiate între Împrumutat și B.A., respectiv B.R.D., în concordanță cu termenii și condițiile care vor fi fost aprobate de Bancă și care vor include cele expuse în anexa nr. 5 la acest acord.

c) Împrumutatul își va exercita drepturile prin acordurile subsidiare de împrumut în așa fel încât să protejeze interesele Împrumutatului și ale Băncii și să îndeplinească scopurile împrumutului și, dacă Banca nu admite altfel, Împrumutatul nu va transfera, modifica, abroga sau nu va renunța la oricare din acordurile de împrumut subsidiar sau la oricare din prevederile prezente.

d)Împrumutatul: (i) va coordona și supraveghea execuția proiectului și va urmări îndeplinirea de către B.A. și B.R.D. a obligațiilor lor potrivit Acordului de împrumut subsidiar al B.A. și, respectiv B.R.D., în concordanță cu procedurile satisfăcătoare pentru Bancă; și (ii) se va asigura că (A) subîmprumuturile nu vor avea loc pentru finanțarea unor astfel de categorii de ferme de producție și dezvoltării unor întreprinderi, după cum se va specifica de către Bancă prin notificarea Împrumutatului ca urmare a unui schimb de păreri asupra problemei între Împrumutat și Bancă, ce va avea loc semestrial; (B) finanțarea din sumele împrumutului a capitalului circulant nu va depăși în total echivalentul a 10 milioane dolari S.U.A. și se va limita la finanțarea cerințelor beneficiarilor pentru creșterea capitalului circulant suplimentar pe baza producției crescute prin realizarea subproiectelor; și (C) suma totală a tuturor subîmprumuturilor, ori suma fiecărui subîmprumut efectuat de B.A. sau B.R.D. sau de fiecare dintre ele unui singur beneficiar să nu depășească echivalentul a 5 milioane dolari S.U.A.

e) Împrumutatul și Banca sunt de acord ca, pentru scopurile paragrafelor 3 și 4 ale Proiectului de acord al B.A. și Proiectului de acord al B.R,D., un subîmprumut nelimitat, după cum se face referire în paragrafele menționate, va constitui un subîmprumut pentru un subproiect, altul decât oricare din primele șase subîmprumuturi de efectuat de către fiecare dintre cele două bănci, respectiv B.A. și B.R.D., intr-o sumă ce va fi finanțată din sumele împrumutului, ce nu va depăși suma în echivalent a: (i) 200.000 dolari S.U.A., atunci când este adăugată la orice alte sume nerambursate, finanțate sau propuse pentru finanțare din sumele împrumutului, care s-au folosit sau se folosesc pentru finanțarea bunurilor și serviciilor în mod direct și care se referă din punct de vedere material la un astfel de subproiect; (ii) 70 milioane dolari S.U.A., atunci când este adăugată la toate celelalte subîmprumuturi nelimitate, finanțate sau propuse pentru finanțare din sumele împrumutului, sumele menționate anterior putând fi modificate periodic, așa cum Banca va considera necesar.

Secțiunea 3.02. - Banca și Împrumutatul convin prin aceasta că obligațiile stabilite în secțiunile 9.04., 9.05., 9.06., 9.07., 9.08. și 9.09. din Condițiile generale (referitoare la asigurare, folosirea bunurilor și seviciilor, planuri și anexe, evidente și rapoarte, întreținerea și, respectiv, achiziționarea terenurilor) vor fi îndeplinite de B.A. potrivit secțiunii 2.03. din Proiectul de acord al B.A. și de B.R.D. potrivit secțiunii 2.03. a Proiectului de acord al B.B..D.

Secțiunea 3.03. - Împrumutatul:

aj va pregăti, în termeni de referință satisfăcători pentru Bancă, și va furniza Băncii, până la 30 septembrie 1994, un raport cu datele disponibile privind progresele realizate în îndeplinirea proiectului în perioada precedentă datei raportului menționat și cu precizarea măsurilor recomandate pentru a asigura îndeplinirea corectă a proiectului în perioada următoare acelei date;

b) va oferi Băncii posibilitatea rezonabilă de a analiza împreună cu Împrumutatul concluziile și recomandările din raportul menționat; și

c) ca urmare, va lua toate măsurile necesare pentru asigurarea aducerii la îndeplinire a proiectului în această perioadă, pe baza concluziilor și recomandărilor raportului menționat și a comentariilor Băncii asupra acestora.


Articolul IV

Clauze financiare

Secțiunea 4.01. - a) Pentru toate cheltuielile în legătură cu care tragerile din contul de împrumut s-au făcut pe baza declarațiilor de cheltuieli, Împrumutatul:

(i) va ține sau va determina ținerea evidenței în concordanță cu practicile contabile, a înregistrărilor și conturilor care reflectă asemenea cheltuieli;

(ii) va asigura că toate înregistrările (contracte, comenzi, facturi, polițe, note de plată, chitanțe și alte documente), care evidențiază cheltuielile, sunt reținute cel puțin un an după ce Banca a primit raportul de control pentru anul fiscal în care s-a făcut ultima tragere din contul de împrumut; și

(iii) va permite reprezentanților Băncii să examineze asemenea doc.

b) Împrumutatul:

(i) va avea documentele și conturile la care se referă paragraful a) (i) din această secțiune, inclusiv acelea pentru contul special pentru fiecare an fiscal controlat, în conformitate cu principiile de control adecvate, ce se aplică în mod curent de către experți contabili independenți, acceptabili pentru Bancă;

(ii) va furniza Băncii, îndată ce acesta va fi disponibil, dar în orice caz nu mai târziu de 6 luni după sfârșitul fiecărui an, raportul acestei expertize, efectuat de experții menționați, având sfera de cuprindere și detaliile solicitate în mod rezonabil de Bancă, inclusiv o opinie separată a experților menționați în legătură cu faptul dacă extrasele de cheltuieli propuse în timpul anului fiscal, împreună cu procedeele și controalele interne implicate în pregătirea lor pot justifica tragerile respective; și

(iii) va furniza Băncii alte astfel de informații cu privire la evidențele și conturile menționate, precum și controlul acestora, așa cum vor fi solicitate periodic, în mod rezonabil, de către Bancă.


ARTICOLUL V


Secțiunea 5.01. - Potrivit secțiunii 6.02. 1) din Condițiile generale, următoarele condiții suplimentare sunt specificate: a) BA. sau B.R.D. nu își îndeplinește vreunadinobligațiile lor decurgând din Proiectul de acord al EA. sau, respectiv, al B.R.D.

b) Ca urmare a unor evenimente care au avut loc după data Acordului de împrumut, dacă o situație excepțională va fi apărut și care va face improbabil os B.A. sau B.R.D. să fie în măsură să-și îndeplinească obligațiile decurgând din Proiectul de acord al B.A. sau, respectiv, al B.R.D.

c) Statutul B.A., Statutul B.R.D., Declarația de strategie a B.A. sau Declarația de strategie a B.R.D. se vor fi modificat, suspendat, abrogat, anulat sau se va fi renunțat astfel încât să afecteze material și nefavorabil operațiunile sau condițiile financiare ale B.A. sau B.B.D., sau capacitatea lor de îndeplinire a activităților decurgând din proiect sau realizarea oricăror obligații din Proiectul de acord al B.A., respectiv, B.R.D.

d) Împrumutatul sau oricare autoritate competentă va fi acționat pentru dizolvarea sau desființarea B.A. sau B.R.D. sau suspendarea operațiunilor lor.

Secțiunea 5.02. - Conform secțiunii '7.D1. h) a Condițiilor generale, sunt specificate următoarele evenimente suplimentare: a) evenimentul specificat în paragraful a) al secțiunii 5.01. a acestui acord va surveni și va continua pe o perioadă de 60 de zile, după ce avizarea sa va fi fost dată de Bancă Împrumutatului; b) oricare eveniment, specificat în paragrafele c) și d) ale secțiunii 5.01. a acestui acord, care survine.

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA 1, Nr. 188 5 Aericorui. vi mim-es în vigime; încheierea Secțiunea 6.01. - Următoarele evenimente sunt specificate ca și condiții ale Acordului de împrumut, în sensul secțiunii 12.01. c) din Condițiile generale: a) acordurile de împrumut subsidiar au fost încheiate în numele părților; și b)» ghidul operațional al BA. a fost adoptat de BA. și ghidul operațional al Rd. a fost adoptat de B.R.D. Secțiunea 6.02. - Sunt menționate urnrnătoarele probleme anexe, în sensul secțiunii 12.02. c) a Condițiilor generale, pentru a fi incluse în avizul sau avizele furnizate Băncii: - a) că Proiectul de acord al B.A. și Proiectul de acord al B.R.D. au fost autorizate în mod competent sau ratificate de B.A. și B.R.D. și sunt legal obligatorii -pentru B.A. și B.R.D., 'în conformitate cu respectivele condiții; și ' b) că acordurile de împrumut subsidiar au fost autorizate sau ratificate în mod legal și obligă în mod corespunzător părțile în conformitate cu prevederile legii. ` Secțiunea 6.03. - Perioada de nouăzeci (90) de zile de la data acestui acord este specificată aici pentru scopurile secțiunii 12.04. din Condițiile generale. ARTICOLUL V II aemuenmicui impmmuazniui; ma Secțiunea 7.01. - Ministerul Economiei și Finanțelor al Împrumutatului este desemnat ca reprezentant ROMÂNIA prin Mihai Croitoru, reprezentant autorizat Tragerile Sumele 1. Tabelul de mai jos prezintă categoriile de articole ce vor fi -finanțate din sumeleĭîmprumutului, alocarea sumelor împrumutului pentru fiecare categorie și procentajul de cheltuieli pentru produsele astfel finanțate din fiecare categorie: Sumele din împrumut ”/„ din alocate (ex r' 1 help i ii e C”'e§°”*' în echlvșldw 8 eee Mai fi asian sim.) finanțeze 1. Subîmprumuturi

  • pentru ferme de

producție 20.000.000 2. Alte subîmprumuturi șo.ooo.ooo 800/0 Î TOTAL: 100.000.000 al Împrumutatului, în sensul arătat în secțiunea 11.03. a Condițiilor generale. Secțiunea 7.02. - Sunt specificate următoarele adrese, în sensul arătat de secțiunea 11.01. a Condi- țiilor generale: Pentru Împrumutat: Ministerul Economiei și str. Apolodor nr. 17 sector 5. București România Finanțelor Telex: l1239 Pentru Bancă: Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare 1818 H. Street, N. W. Washington I).<:. 20433 S-U.A. Adresă telegrafică: Telex: 248423 (RCA) INTBAFRAD 82987 (FTCC) Washixigton D.C. 64145 (WUI) 197688 (TRT) Luând în considerare cele de mai sus, părțile aici de față, acționând prin reprezentanții lor competent autorizați, au întocmit acest acord, pentru a fi semnat în numele lor în Districtul Columbia S.U.A., în ziua și anul scris mai jos. BANCA INTERNAȚIONALĂ PENTRU RECONSTRUCȚIE ȘI DEZVOLTARE prin Michael Wiesen, pentru vicepreședintele regional pentru Europa și Asia Centrală ANEXA NL I R Împrumutului 2. Fără prevederile paragrafului 1 de mai sus, nici o tragere nu se va face pentru: a) un subîmprumut în afară de cazul când subîmprumutul s-a făcut în concordanță cu procedurile și în termenii și condițiile specificate, sau la care se face referire în anexa Proiectului ole acord,al B,A. sau anexa Proiectului de acord al B.R-D-; și bl plățile făcute pentru cheltuieli înainte de data acestui acord, cu excepția tragerilor, în sumă totală mai mică de 10.000.000 dolari S.U.A., care se pot face în contul plăților pentru cheltuieli înaintea acestei date, dar după 1:nai 1992.

6 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA l. NI". 183 ANEXA Nr. Z DEECEIBREA Pl0lei'Unul Obiectul proiectului este să promoveze dezvoltarea economică și socială în zonele rurale, prin activități comerciale și agricole ale sectorului privat extins. Proiectul constă intr-o operațiune de linie de credit destinată finanțării unor proiecte:le dezvoltare specifice ale fermierilor privați sau ale întreprinzătorilor din sectorul privat, în scopul creșterii producției ferGEAFICUL DE Amortizare Rambursarea ., - Daia 1'z1bursa.\'ii êâfățțălăâă în dolari S.U.A.) ") La fiecare 15 februarie și 15 august începând cu 15 februarie 1998 până la 15 februarie 2009 4.165.000 La l5 august 2009 4.295.000 PRIME PENTRU PLATA ÎN AVAŃS Conform secțiunii 3.04. b) din Condițiile generale, prima plătită pentru suma inițială a fiecăreâscadențe Q împrumutului, plătită în avans, va fi un procentaj specificat care se aplică pentru timpul de plată în avans după cum urmează: 'J Cifrele din această coloană reșrezincă echivalentul Condițiile generale, secțiunile 3.04. și 4.u:<.3. CONTUL l. Scopurile acestei anexe: a) termenul cheltuieli eligibile înseamnă cheltuieli realizate pe baza unor costuri rezonabile de bunuri și servicii solicitate pentru subproiecte și care să fie finanțate din sumele împrumutului, în conformitate cu prevederile anexei nr, 1 din acord; și b) termenul alocație autorizată înseamnă e sumă totală echivalentă cu 8.000.000 dolari S.U.A., ce poate fi trasă din cont-ul de împrumut și depusă în contul special. în conformitate cu paragraful 3 a) al acestei anexe. 2. Plățile din contul special se vor face exclusiv pentru *cheltuieli eligibile, în conformitate cu prevederile acestei anexe. 3. După ce Banca a primit u dovadă acceptabilă că acest cont special a fost deschis în mod legal, tragă rile alocației autorizate și tragerile ulterioare pentru a realimenta contul special se vor face după cum urmează: a) pentru ufagerile alocației autorizate, Îmi-umutatul va furniza Băncii 0 cerere sau cereri pentru un depozit sau depozite, care să nu depășească suma to« tala a alocației autorizate. Pe baza unei asemenea cereri, Banca, în numele Împrumutatului, va trage din contul de împrumut și va depozita în contul special suma sau sumele pe care le-a solicitat Împrumutatul; melor agricole cât și al iaeilitării și dezvoltării activit- ților întreprinderilor de prelucrare agricolă în domeniul marketingului și al serviciilor; acesta poate fi supus unor modificări ulterioare asupra cărora Împrumutatul și Banca vor cădea de acord în scopul rea< vizării acestui obiectiv. Proiectul va fi tras până la 30 iunie 1997. ANEXA m. 3 'rampei de plată în avans Prim Rata dobânzii (exprimată în procente anuale) aplicabilă împrumutului la data plății în avans, înmulțită cu: Nu mai mult de 3 ani înainte de scadență 0,15 Mai mult de 3 ani, dar nu mai mult de 5 ani înainte de șea» denta 0,35 Mai mult de 6 ani, dar nu mai mult de'1l ani înainte de sca- fiență 0,65 Mai mult de ll ani,-dar nu mai mult de 15 ani înainte de sca« denta 0,88 Mai mult de 15 ani înainte de scadență 1,00 în dolari S U A Stabilĭl la d smcmr. bl (Î) mare pem/E «de trage- (vezi ANEXA m. 4 Pentru realimentarea contului special, împrumutatul va furniza Băncii cereri de depozite în contul special la acele intervale pe care le va specifica Banca. Înainte sau în același timp cu fiecare din açeste cereri, Împrumutatul va furniza Băncii documentele și alte evidența cerute, în conformitate cu paragraful 4 al acestei anexe, pentru plata sau plățile cu privire la cererea de realimentare. Pe baza fiecărei cereri, Banca, în numele Împrumutatului, va trage din contul de miprumut și-va depozita în contul special suma pe care Impmmutatul a solicitat-o și, așa cum s-aarštat, din docu« mentele amintite sau alte evidente, pentru a fi plătită din contul special pentru cheltuieli eligibile. V aceste depozite vor fi trase de Bancă din contul de împrumut în sumele echivalente respective, așa cum au Iost justificate prin documentele amintite și alte evidente. 4. Pentru fiecare plată făcută de împrumutat din (ii) Taste contul special, oricând Banca va solicita, în mod rezonabil, Împrumutatul va furniza Băncii documentele

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nu". 188 7 și alte evidente, arătând că această plată s-a făcut exclusiv pentru cheltuieli eligibile. 5. Fără a ține seama de prevederile paragraâuâui 3 al acestei anexe, Băncii nu i se va` cere să facă depo« zite ulterioare în contul special: a) dacă, oricând, Banca va fi stabilit ca toate tragerile ulterioare să fie făcute če Împrumutat direct din contul de împrumut în conformitate cu prevederile art. V al Condițiilor generale și ale paragrafului a) din secțiunea 2.02. a acestui acord; sau b) o dată ce suma totală netrasă din împrumut mai puțin suma oricărui angajament special nerambursat intrat, devenit efectiv în Bancă, în conformitate cu secțiunea 5.02. a Condițiilor generale cu privire la pmiecl., va fi egală cu echivalentul a de două ori suma din alocația autorizată. După aceea, tragerea din contul de împrumut a sumei rămase netrase va urma procedurile pe care Banca le va specifica prin aviz către Împrumutat. Asemenea trageri viitoare se vor face numai după și în măsura în care Banca va fi satisfăcută că toate aceste sume rămase în depozit în contul special pentru data la care avizul va fi utilizat pentru efectuarea plăților pentru cheltuieli eligibile. 6. a) Dacă Banca va hotărî oricând că orice plată din contul special: (ij s-a făcut pentru cheltuieli sau la 0 sumă neeligibilă, conform paragrafului 2 al aces« tei anexe; sau (ii) nu s-a justificat prin evidențele furnizate Băncii, Împrumutatul, la avizul Băncii: (A) va furniza prompt. evidențele suplimentare pe care le va solicita Banca, sau (B) va depune prompt în contul special (sau, dacă Banca o cere, îi va returna Băncii) 0 sumă egală cu valoarea acestei plăți sau o parte din ea, care nu este eligibilă sau justificată. Dacă Banca nu va hotărî altfel, nu se vor mai face depuneri în contul special până când Împrumutatul nu va furniza evidențe sau nu va face un asemenea depozit sau nu va rambu-sa, după caz. b) Dacă Banca va fi hutărit, oricând, că orice sumă restantă din contul special nu va fi solicitată pentru a acoperi plățile viitoare pentru cheltuieli eligibile, Împrumutatul va ranibursa prompt, la avizul Băncii, suma restantă. c) Împrumutatul poate, după avizarea Băncii, să returneze Băncii toate fondurile sau o parte din ele, care sunt în depoxitân contul special. d) Returnarea către Bancă, conform paragrafelor 6 a), b) și c) din această anexă, va fi cr-editată din contul de împrumut pentru tragerile următoare sau pentru anularea, în conformitate cu prevederile corespundă- toare din acest acord, inclusiv ale Condițiilor generale.

  • ANEXA Nr. 5

Condiții $I TEIIMENE ALE ACOEDUBJLOR DE ÎMPRUMUT SUBSIDIAR . Termenele și condițiile principale expuse sau la care se face referire în această anexă sunt cele care se aplică în lumina prevederilor secțiunii 3.01. la) a acestui acord. l. Suma inițială pentru fiecare împrumut subsidiar al Băncii Agricole și împrumutul subsidiar al Băncii Române de Dezvoltare va fi: a) echivalentul valorii totale a capitalului tuturor subîmprumuturilor făcute din sumele acestuia; și b) specificată în dolari S.U.A. și în lei, cu partea din valoarea exprimată în dolari, fiind suma totală a subîmprumuturilor făcute din capitalul împrumutului și exprimat în dolari S.U.A. și cu partea exprimată în lei, fiind suma totală din subîmprumuturile făcute din capitalul împrumutului și ezqnrimat în lei. MODIFICĂ!!! ALE CON Pentru`scopul1*ile acestui acord, prevederile Condi- țiilor generale se modifică după cum urmează: 1) Ultima propoziție a secțiunii 3.02. se elimină. 2) În secțiunea 6.02., subparagraful k) este descris ca paragraf I), și un nou paragraf k) se adaugă după cum urmează: „k) O situație extraordinară va fi apărut în care orice tragere ulterioară din împrumut va ii în con- țradicție cu prevederile art. III, secțiunea 3 din Acordul pe articole al Băncii* ' 3. Cuvintele „Banca poate, prin avizarea Impun1u< statului și a Garantului, anula dreptul Împrumutatul- .lui de a face trageri cu privire la această sumă.

  • Dând acest aviz, aceaštă sumă din împrumut va fi anulată”, menționate la sfârșitul secțiunii 6.D3., sunt elirmnate și sunt înlocuite cu urniătoarelez

2. Partea din impruunutul subsidiar al B.A. și din împrumutul subsidiar al B.R.D., exprimată în: a) do« lari S.U.A., va ii supusă unei dobânzi asupra sumei trase și nenambnrsate, la acea dată, la fiecare 6 luni începând cu 1 ianuarie și 1 iulie ale fiecărui an calendaristic, Ia o rată egală cu LIBOR plus u marja, așa cum va fi calculată de Împrumutat pe baza unor condiții generale acceptabile pentru Bancă; și b) lei, care nr fi supuși unei duhĭzi asupra sumei inițiale trase și nerambursate, la acea dată, la fiecare 6 luni începând cu I ianuarie și 1 iulie ale fiecărui an calendarisfic, egală cu rata de rescont za Băncii Naționale a 3. Fiecare din împrumuturile subsidiare al BA, și, respectiv, al B.R.D. se va încheia pentru o perioadă ce nu va depăși 17 ani, inclusiv perioada de. gratie, ce nu va depăși 5 ani. ANEXA Nr. S DIȚIILOR GENERALE „sau f) până la data specificată în subparagraful e) din paragraful 4 al anexei la Proiectul de acord al B.A. și al anexei la Proiectul de acord al B.R.D. (așa cum aceste acorduri sunt definite în secțiunea 1.02. a) și b) din Acordul de împrumut), Banca, cu privire la fiecare parte din împrumut: (i) a primit cereri sub incidența subparagrafelor 2) sau b) a paragrafului rne« ționat; sau (ii) va nega orice cerere. Banca poate, prin avizarea Împrumutatului, adică dreptul Împrumutatului de a prezenta cereri sau de a face trageri din contul de împrumut, după caz, cu privire la această sumă sau parte din împrumut. După ce a dat acest aviz, această sumă sau parte din împrumut va fi anu« latăfț

8 MONITORUL OFICIAL AL României, PARTEA E, Nr, 133 PREȘEDINTELE României DECRET privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, încheiat la Washington la 15 iunie 1992 În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, -promulgă Legea pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, încheiat la Washington la 15 iunie 1992, și dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României. PREȘEDIIWFELE ROMÂNIEI ION ILIWCU București, 21 iulie 1992, Nr. 171. Hotărî1ALE GUVERNULUI' ROMÂNIEI GUVERNUL României H O T Ă R-Î R E privind numirea unui consul general Guvernul României h 0 i ar ă ș t e: Articol unic. - Se numește Inn Edu în calitate de wnsul general, șef al Consulatului General al României la Cape Town (Cape of Good Hope) - Republica Africa de Sud. PRIM-MINISTRU THEODOR STOLOJAN. Contrasemnează; Ministrul afacerilor externe, Adrian Năstase' București, 3 iulie 1992, Nr. 370. EDITOR: PARLAMENTUL ROMÂNIEI - CAMERA Depus1'Utilflă\ Regia numi-..>mi „M.=anm-nu tnmn- aueufeșn. im. 1: sepiemurie - cas» mpumifii. see s. com șo.wi.u.:w| a.c.a. - s.m.e. - - - nare” pentru p«i>xi¢ime= sa-viena «ami cu pubnwi și «genu ee„mm.e§. eueufesu, sn. eiamnmea nr. I,:imo: 2.:elena iinoz. 'nparula Tipoqrafia -.1vi<>u1wm| climei” sueures-ii. nr..mixt nr, ms. omor 1. zcicšon osfium I Monlmrul oficiu ul româniei. vane» |, nr. ma/asem, conține s pagini. Pr-:un 10 lei I 4°-W r