Monitorul Oficial 138/1993: Diferență între versiuni
Gall (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1993 0 138 = Monitorul Oficial al României = Anul V, Nr. issue:: 138 - Partea I - Luni, 28 iunie year::1993 == Hotărâri ale...) |
(convertesc issue:: la patru cifre.) |
||
Linia 3: | Linia 3: | ||
= Monitorul Oficial al României = | = Monitorul Oficial al României = | ||
Anul V, Nr. [[issue:: | Anul V, Nr. [[issue::0138]] - Partea I - | ||
Luni, | Luni, | ||
28 iunie [[year::1993]] | 28 iunie [[year::1993]] |
Versiunea curentă din 7 aprilie 2012 10:27
Monitorul Oficial al României
Anul V, Nr. issue::0138 - Partea I - Luni, 28 iunie year::1993
Hotărâri ale Senatului
Hotărâre privind Comisia pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989
În temeiul art. 25, 26, 52 și 53 din Regulamentul Senatului,
Senatul adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic. - Hotărârea Senatului nr. 51/1992 privind continuarea activității Comisiei pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 se modifică astfel:
1. Componența nominală a Comisiei pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 este următoarea, corespunzătoare configurației politice a Senatului:
- Ilie Plătică-Vidovici - Grupul parlamentar al F.D.S.N.
- Sergiu Florin Nicolaescu - Grupul parlamentar al F.D.S.N.
- Ioan Constantin Pop - Grupul parlamentar al F.D.S.N.
- Victor Apostolache - Grupul parlamentar al F.D.S.N.
- Șerban Săndulescu - Grupul parlamentar al P.N.Ț.C.D.
- Valentin-Corneliu Gabrielescu - Grupul parlamentar al P.N.Ț.C.D.
- Ionel Aichimoaie - Grupul parlamentar al P.D. (F.S.N.)
- Mircea Vâlcu - Grupul parlamentar al P.U.N.R.
- Károly Ferenc Szabo - Grupul parlamentar al U.D.M.R.
- Sabin Ivan - Grupul parlamentar de orientare civic-liberală
- Gheorghe Răboacă - Grupul parlamentar „Partida Națională”.
2. Biroul comisiei va avea următoarea componență:
- Valentin-Corneliu Gabrielescu - președinte, Grupul parlamentar al P.N.Ț.C.D.
- Sergiu Florin Nicolaescu - vicepreședinte, Grupul parlamentar al F.D.S.N.
- Ionel Aichimoaie - secretar, Grupul parlamentar al P.D. (F.S.N.).
3. Raportul comisiei va fi prezentat până la sfârșitul celei de-a treia sesiuni ordinare a actualului Senat (decembrie 1993).
4. Senatul dispune tuturor organelor de stat, instituțiilor, organizațiilor și cetățenilor să pună la dispoziția comisiei, în timp util, orice informații, date sau materiale solicitate de aceasta, care sunt de natură să servească la aflarea adevărului în cauză.
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind modul de stabilire a fondului de salarii pentru care societățile comerciale cu capital majoritar de stat și regiile autonome la care salariile se stabilesc prin negociere nu au obligația să plătească impozit suplimentar, în temeiul art. 6 din Ordonanța Guvernului nr. 1/1993
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - (1) În baza prevederilor art. 6 din Ordonanța Guvernului nr. 1/1993, la societățile comerciale cu capital majoritar de stat și la regiile autonome la care salariile se stabilesc prin negociere, fondul de salarii pentru care nu se plătește impozit suplimentar, determinat lunar potrivit prevederilor art. 2 din ordonanță, se corectează cu influențele generate de aplicarea contractului colectiv de muncă la nivel național, precum și a celor la nivel de ramură, încheiate pentru anul 1993 față de cele aplicate în anul 1992.
(2) Sumele reprezentând influențele generate de aplicarea contractelor colective de muncă prevăzute la alin. (1) se vor determina lunar pe baza diferențelor corespunzătoare majorării nivelurilor minime valorice ale drepturilor salariale, altele decât salariile de bază, precum și a numărului de personal beneficiar de majorările respective; în cazul sporurilor la care nivelurile minime sunt prevăzute pe tranșe, se vor lua în calcul aceste niveluri.
(3) Fondul de salarii pentru care nu se plătește impozit suplimentar, determinat prin aplicarea prevederilor alin. (1), se corectează și cu creșterea procentuală a raportului dintre salariul de bază minim brut negociat prin contractul colectiv de muncă la nivel de ramură și salariul de bază minim brut pe țară, în vigoare la data încheierii contractului colectiv de muncă, în anul 1993 față de anul 1992, precum și cu creșterea medie a coeficienților de ierarhizare a funcțiilor din grila de salarizare.
Art. 2. - (1) Fondul de salarii pentru care nu se plătește impozit suplimentar, determinat potrivit art. 1, se ia în calcul integral în condițiile menținerii mărimii indicatorului specific ales, dintre cei prevăzuți în anexa la prezenta hotărâre, cel puțin la nivelul realizat pe aceeași perioadă a anului 1992.
(2) Alegerea unuia dintre indicatorii specifici este de competența consiliului de administrație al fiecărei unități.
(3) În cazul în care indicatorul specific ales, realizat cumulat de la 1 mai 1993, reflectă o situație economică negativă față de realizările din perioada corespunzătoare a anului 1992, fondul de salarii pentru care nu se plătește impozit suplimentar, calculat potrivit art. 1 din prezenta hotărâre, se diminuează până la limita care asigură realizarea indicatorului specific ales la nivelul celui din perioada corespunzătoare a anului 1992.
(4) Acolo unde consiliul de administrație apreciază ca justificată schimbarea indicatorului specific ales inițial cu un alt indicator dintre cei prevăzuți în anexa la prezenta hotărâre, fondul de salarii pentru care nu se plătește impozit suplimentar se va recalcula începând cu 1 mai 1993, în raport cu evoluția noului indicator specific.
Art. 3. - (1) În mod excepțional, corectarea fondului de salarii pentru care nu se plătește impozit suplimentar, conform prevederilor prezentei hotărâri, se aplică și la societățile comerciale cu capital majoritar de stat și la regiile autonome la care salariile se stabilesc prin negociere, care fac parte din grupuri de unități la nivelul cărora s-a încheiat un contract colectiv de muncă, avându-se în vedere prevederile din aceste contracte.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică, de asemenea, și la societățile comerciale cu capital majoritar de stat și la regiile autonome la care salariile se stabilesc prin negociere, constituite ca o ramură distinctă și care nu fac parte din ramuri sau grupuri de unități la nivelul cărora s-a încheiat un contract colectiv de muncă.
Art. 4. - La regiile autonome prevăzute cu subvenții, aplicarea prevederilor prezentei hotărâri se va face cu încadrarea în subvențiile aprobate potrivit legii.
Art. 5. - Ministerul Muncii și Protecției Sociale împreună cu Ministerul Finanțelor, la propunerea patronatului și sindicatelor, vor stabili și transmite modele de calcul al fondului de salarii pentru care nu se plătește impozit suplimentar, pe ramuri de activitate.
Art. 6. - Corectarea fondului de salarii pentru care nu se plătește impozit suplimentar, potrivit prevederilor prezentei hotărâri, se face de către societățile comerciale cu capital majoritar de stat și de către regiile autonome la care salariile se stabilesc prin negociere, în mod eșalonat, de la data aplicării Ordonanței Guvernului nr. 1/1993, pe măsura intrării în vigoare a contractelor colective de muncă pe anul 1993-1994.
Contrasemnează: Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, |
Anexă
- Indicatori specifici
- Profitul impozabil[1] la 1.000 lei fond de salarii
- Rata rentabilității, respectiv profitul impozabil[1] raportat la total costuri
- Profitul impozabil[1] la 1.000 lei venituri realizate
- Ponderea fondului de salarii în total costuri[2]
- Productivitatea muncii măsurată în unități fizice[3]
- Productivitatea muncii calculată ca raport între veniturile realizate exprimate în prețuri comparabile, și numărul mediu de personal[3]
Notă:
La stabilirea gradului de realizare a indicatorului specific ales, pentru anul 19993, se are în vedere fondul de salarii pentru care nu se plătește impozit suplimentar, determinat potrivit prevederilor art. 1 din prezenta hotărâre.
Acte ale organelor administrației publice
Ministerul Finanțelor
- Nr. 77040/24.06.1993
Ministerul Muncii și Protecției Sociale
- Nr. 6094/24.06.1993
Norme metodologice cu privire la aplicarea prevederilor art. 11 din Ordonanța Guvernului nr. 1/1993 privind moderarea creșterii salariilor în anul 1993 prin introducerea unor impozite suplimentare în vederea frânării procesului inflaționist și a șomajului
I. În vederea asigurării condițiilor corespunzătoare de aplicare a prevederilor art. 11 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 1/1993 de ajustare a salariilor sau, după caz, a remunerațiilor individuale ale personalului de conducere din societățile comerciale cu capital majoritar de stat și din regiile autonome la care salariile se stabilesc prin negociere, în raport cu evoluția creanțelor pe luna curentă față de luna precedentă, se vor avea în vedere următoarele:
1. La stabilirea creșterii soldului creanțelor la finele lunii în curs față de luna anterioară, provenite din relațiile cu partenerii interni, se iau în considerare creanțele mai vechi de 30 de zile din totalul soldurilor debitoare ale conturilor: 225 „Produse lucrări și servicii facturate”, 400 „Clienți” și 498 „Debitori”.
2. La stabilirea vechimii creanțelor se va lua în considerare data creării acestora, respectiv livrarea produselor, recepționarea lucrărilor sau serviciilor prestate, contractarea creditelor, emiterea titlurilor executorii pentru constituirea debitelor etc.
3. În cazul băncilor comerciale și celorlalte instituții de credit, la aplicarea prevederilor art. 11 alin. (1) din ordonanță se vor lua în considerare creanțele înregistrate în evidența contabilă a acestor unități în contul 498 „Debitori”, precum și cele înregistrate în conturile care reflectă creditele pe termen scurt, mediu și lung, acordate agenților economici și altor societăți bancare, inclusiv dobânzile aferente acestora care nu au fost rambursate la scadență.
4. Nu vor fi luate în calcul, la stabilirea coeficientului de creștere a creanțelor, sumele reprezentând:
- creanțe reflectate în contul 498 „Debitori”, pentru a căror soluționare unitățile se află în litigiu cu diverse persoane fizice sau juridice;
- creanțe reflectate în contul 498 „Debitori”, provenite din debitori insolvabili, împotriva cărora unitățile au luat toate măsurile de urmărire și recuperare a lor (lichidarea garanțiilor materiale și suplimentare legal constituite, instituirea sechestrului etc.). Toate aceste creanțe vor avea la bază documente legale din care să rezulte imposibilitatea recuperării lor.
5. Evidențierea creanțelor care se vor lua în calcul în vederea aplicării prevederilor art. 11 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 1/1993 se va efectua lunar, de către fiecare societate comercială cu capital majoritar de stat și regie autonomă la care salariile se stabilesc prin negociere, conform anexei la prezentele norme metodologice.
II. La stabilirea personalului căruia urmează să i se aplice prevederile art. 11 alin. (1) din ordonanță, consiliul de administrație va avea în vedere următoarele categorii de personal:
- membrii consiliilor de administrație;
- directorii generali adjuncți, directorii executivi și adjuncții acestora;
- șefii de serviciu, de birou, de secție, de atelier și alte funcții asimilate funcțiilor de mai sus (șefi șantier, șefi coloană transport, șefi brigadă, șefi lot etc.) care printr-o activitate necorespunzătoare au determinat creșterea creanțelor.
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu |
Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu |
Anexă
Agentul economic
Situație centralizatoare a creanțelor care se iau în calcul pentru diminuarea salariilor sau, după caz, a remunerațiilor individuale ale personalului de conducere, potrivit prevederilor art. 11 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 1/1993, la data de ............ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Nr. crt. | Denumirea debitorului | Contul în care este înregistrat | Nr. și data notei contabile de înregistrare a creanței | Felul, nr. și data documentului justificativ care a stat la baza constituirii creanței | Nr. de zile de la data constituirii creanței | Valoarea creanțelor stabilite potrivit normelor metodologice la sfârșitul lunii mai 1993[4] |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Total general: |
Conducătorul unității, | Contabil șef, |
Referințe
- ↑ 1,0 1,1 1,2 La regiile autonome la care salariile se stabilesc prin negociere, profitul impozabil ce se va lua în calcul în vederea aplicării prezentei hotărâri cuprinde și fondul de dezvoltare constituit din venituri, potrivit legii.
- ↑ În situația în care crește ponderea costurilor totale în total venituri, nivelul costurilor, luate în calcul, se diminuează cu această creștere.
- ↑ 3,0 3,1 În cazul acestor indicatori, creșterea fondului de salarii pentru care nu se plătește impozit suplimentar, calculată potrivit art. 1 din prezenta hotărâre, se limitează la creșterea indicatorului respectiv pe perioadele corespunzătoare din anul 1993 față de cele din anul 1992.
- ↑ În mod asemănător se va întocmi această situație și pentru lunile următoare, cu datele de la finele lunilor respective. Procentul de creștere a creanțelor se va determina prin raportarea sumei totale din col. 6 a situației din luna curentă la suma totală din aceeași coloană a situației lunii precedente și se va calcula începând cu luna iunie a.c.