Monitorul Oficial 159/1996: Diferență între versiuni

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare
(Pagină nouă: __FORCETOC__ *1996 0159 = Monitorul Oficial al României = Anul VIII, Nr. issue::159 - Partea I – Miercuri, 24 iulie year::1996 == Legi și...)
 
(convertesc issue:: la patru cifre.)
 
Linia 3: Linia 3:


= Monitorul Oficial al României =
= Monitorul Oficial al României =
Anul VIII, Nr. [[issue::159]] - Partea I – Miercuri, 24 iulie [[year::1996]]
Anul VIII, Nr. [[issue::0159]] - Partea I – Miercuri, 24 iulie [[year::1996]]





Versiunea curentă din 7 aprilie 2012 10:34


Monitorul Oficial al României

Anul VIII, Nr. issue::0159 - Partea I – Miercuri, 24 iulie year::1996


Legi și decrete

Legea îmbunătățirilor funciare

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Capitolul I

Dispoziții generale

Art. 1. - (1) Amenajările de îmbunătățiri funciare sunt lucrări complexe de construcții hidrotehnice și agropedoameliorative, de prevenire și înlăturare a acțiunii factorilor de risc - secetă, exces de apă, eroziunea solului și inundații - pe terenurile cu destinație agricolă sau silvică, având ca scop valorificarea capacității de producție a terenurilor și a plantelor și introducerea în circuitul economic a terenurilor neproductive.

(2) Prin amenajările de îmbunătățiri funciare se asigură, după caz, surse de apă pentru irigarea culturilor agricole și alimentarea cu apă a unor localități, amenajări piscicole, incinte agricole și industriale, precum și protecția localităților și a căilor de comunicație împotriva efectelor alunecărilor de teren, a inundațiilor și protecția lacurilor de acumulare împotriva colmatării.

(3) Amenajările de îmbunătățiri funciare contribuie, prin efectul lor, la protecția și ameliorarea mediului.

Art. 2. - (1) Prin amenajări de îmbunătățiri funciare, în sensul prezentei legi, se înțelege următoarele lucrări de construcții, instalații și dotări aferente:

a) îndiguiri și regularizări ale cursurilor de apă prin care se asigură, în principal, protecția terenurilor și a drumurilor împotriva inundațiilor, surse locale de apă și emisari pentru scurgerea apelor.
b) amenajări de irigații, orezării, prin care se asigură aprovizionarea controlată a solului și a plantelor cu cantitățile de apă necesare dezvoltării culturilor și creșterii producției agricole. Aceste amenajări cuprind lucrări de captare, pompare, transport, distribuție și evacuare a apei și, după caz, lucrări de nivelare a terenului;
c) amenajări de drenaj și de desecare, care au drept scop prevenirea și înlăturarea excesului de umiditate de la suprafața terenului și din sol, în vederea asigurării condițiilor favorabile de utilizare a terenurilor. Aceste amenajări cuprind lucrări de colectare, de transport și de evacuare în emisari a apei în exces;
d) amenajări de combatere a eroziunii solului și de ameliorare a terenurilor afectate de alunecări, prin care se previn, se diminuează sau se opresc procesele de degradare a terenurilor. Aceste amenajări cuprind lucrări pentru protecția solului, regularizarea scurgerii apei pe versanți, stingerea formațiunilor torențiale, stabilizarea nisipurilor mișcătoare;
e) amenajări pedoameliorative pe terenurile sărăturate, acide și pe nisipuri, pe terenurile poluate, inclusiv cu reziduuri petroliere, cu halde de la exploatările miniere, pe alte terenuri neproductive, cuprinzând și lucrările de nivelare-modelare, de scarificare, de afânare adâncă, rigole și șanțuri de scurgere a apei, arăturile în benzi cu coame, udările de spălare a sărurilor, aplicarea de amendamente, precum și îngrășăminte, în scopul valorificării pentru agricultură și, după caz, pentru silvicultură;
f) amenajări silvice de înființare a perdelelor forestiere de protecție a terenurilor agricole și a plantațiilor antierozionale.

(2) Amenajările de îmbunătățiri funciare se asociază, după caz, cu lucrări pentru protecția terenurilor și a bunurilor împotriva inundațiilor și pentru asigurarea și exploatarea sursei de apă.

(3) Pot constitui, în condițiile legii, cauză de utilitate publică de interes național sau local amenajările de îmbunătățiri funciare care se referă la lucrările de irigații, de drenaj și de desecare, de combatere a eroziunii solului, de ameliorare a terenurilor afectate de alunecări și a nisipurilor mișcătoare, de îndiguiri și de regularizări ale cursurilor de apă, ori la înființarea perdelelor forestiere de protecție și a plantațiilor antierozionale, finanțate de la bugetul de stat sau, după caz, din alte surse.

Art. 3. - Realizarea amenajărilor de îmbunătățiri funciare la nivel național are loc pe baza Programului național de amenajare a teritoriului, iar la nivel local, conform nevoilor administrațiilor publice locale, a persoanelor juridice sau fizice interesate, pe baza programelor zonale și locale de amenajare a teritoriului, în corelare cu Programul național de amenajare a teritoriului.

Art. 4. - Proiectarea, executarea și exploatarea amenajărilor de îmbunătățiri funciare se fac în corelare cu lucrările de gospodărire a apelor, hidroenergetice, silvice, căi de comunicație, în acord cu interesele proprietarilor de terenuri și cu documentațiile de urbanism și de amenajare a teritoriului, ținând seama de cerințele de protecție a mediului.

Art. 5. - (1) Realizarea amenajărilor de îmbunătățiri funciare se face cu acordul scris al proprietarilor de terenuri, potrivit legii.

(2) Acordul se referă la:

a) amenajarea suprafețelor de teren care le aparțin;
b) trecerea liberă a personalului însărcinat cu efectuarea cercetărilor și a studiilor de teren, cu proiectarea, executarea, exploatarea, întreținerea și repararea lucrărilor și a instalațiilor de îmbunătățiri funciare, precum și a personalului autorizat conform dispozițiilor prezentei legi.

(3) Proprietarii sau, după caz, deținătorii de terenuri, împreună cu cei care inițiază realizarea amenajărilor de îmbunătățiri funciare, vor reglementa, în cadrul acordului, după caz, schimburile de terenuri și despăgubirile.

Cheltuielile generate de aceste reglementări se suportă din sursa de finanțare a lucrărilor.

Art. 6. - Realizarea lucrărilor care servesc mai mulți proprietari de terenuri necesită exproprierea pentru cauză de utilitate publică a terenului ocupat definitiv de ampriză și de zona de protecție a acestor lucrări.

Art. 7. - Ocuparea temporară sau definitivă a terenurilor aflate în circuitul agricol și silvic, dezafectările și demolările de construcții, precum și exproprierile, în scopul realizării lucrărilor de îmbunătățiri funciare, se fac potrivit legii.

Art. 8. - (1) Terenurile expropriate pentru realizarea lucrărilor de îmbunătățiri funciare aparțin domeniului privat al statului sau unităților administrativ-teritoriale.

(2) Terenurile prevăzute la alin. (1) se administrează de către persoanele fizice sau juridice care exploatează lucrările.

Art. 9. - Afectarea amenajărilor de îmbunătățiri funciare în funcțiune sau prevăzute a se realiza, de către alte investiții sau de către modificări ale folosințelor terenurilor pe care le servesc, necesită acordul proprietarului lucrărilor.

Pentru amenajările realizate sau prevăzute a se realiza cu fonduri de la bugetul de stat, acordul se emite de către Ministerul Agriculturii și Alimentației.

Art. 10. - Scoaterea din funcțiune a amenajărilor de îmbunătățiri funciare, finanțate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, se face, după caz, prin hotărâre a Guvernului sau prin hotărâri ale autorităților administrației publice locale.

Art. 11. - Organizarea și funcționarea sistemului de supraveghere, evaluare, prognoză și avertizare privind efectele economice și ecologice ale lucrărilor de îmbunătățiri funciare din domeniul agricol se asigură de către Ministerul Agriculturii și Alimentației, în colaborare cu Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului.

Art. 12. - Coordonarea activităților de îmbunătățiri funciare din domeniul agricol se face de către Ministerul Agriculturii și Alimentației.

Art. 13. - Programul privind realizarea amenajărilor de îmbunătățiri funciare prioritare, pe terenurile care aparțin domeniului public de interes național sau local, precum și domeniului privat al statului, se stabilește de către Ministerul Agriculturii și Alimentației și, după caz, de Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, pe baza strategiilor întocmite de aceste ministere și a documentațiilor tehnico-economice.

Capitolul II

Cercetare și proiectare

Art. 14. - Activitățile de cercetare, studii de teren și proiectare în domeniul îmbunătățirilor funciare se asigură, după caz, de către institute de profil, stațiuni experimentale și agenți economici de specialitate atestați.

Art. 15. - Studiile și proiectele pentru amenajările de îmbunătățiri funciare din domeniul agricol se realizează în corelare cu organizarea teritoriului agricol, se avizează de către Ministerul Agriculturii și Alimentației, prin organele sale de specialitate, și pot fi aplicate dacă conțin toate acordurile, avizele și aprobările prevăzute de lege.

Capitolul III

Executarea și recepționarea lucrărilor

Art. 16. - Delimitarea amplasamentelor lucrărilor de îmbunătățiri funciare și a suprafețelor de teren care se scot temporar sau definitiv din circuitul agricol, stabilirea și reglementarea despăgubirilor, precum și schimburile de teren se fac, potrivit legii, înainte de începerea execuției lucrărilor de către beneficiarul de investiție, proiectantul lucrărilor, proprietarii de terenuri și antreprenorul general.

Art. 17. - Urmărirea execuției lucrărilor de îmbunătățiri funciare se face de către beneficiar.

Art. 18. - (1) Sistarea execuției amenajărilor de îmbunătățiri funciare, finanțate de la bugetul de stat, se face prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort.

(2) Obiectivele de investiții sistate vor fi conservate, după caz, în condiții care să asigure integritatea corespunzătoare stadiului realizat.

Art. 19. - Recepționarea și punerea în funcțiune a amenajărilor de îmbunătățiri funciare se fac de către beneficiar, proiectant, executant și proprietarii de teren, potrivit legii.

Art. 20. - Pentru fiecare amenajare de îmbunătățiri funciare finanțată de la bugetul de stat se va întocmi cartea tehnică a construcției, prin grija investitorului, potrivit legii.

Capitolul IV

Exploatarea, întreținerea și repararea lucrărilor

Art. 21. - Lucrările de îmbunătățiri funciare din domeniul agricol, finanțate de la bugetul de stat sau din alte surse ale Regiei Autonome a Îmbunătățirilor Funciare, sunt proprietate publică.

Art. 22. - (1) Întreținerea și repararea lucrărilor sunt obligatorii pentru toți deținătorii de amenajări de îmbunătățiri funciare.

(2) Regulile generale de întreținere și de reparații ale lucrărilor de îmbunătățiri funciare se stabilesc de către Ministerul Agriculturii și Alimentației.

Art. 23. - Întreținerea și repararea lucrărilor de îmbunătățiri funciare, realizate de proprietarii de terenuri din surse proprii, din credite sau din alte surse, se execută de către aceștia.

Art. 24. - Regia Autonomă a Îmbunătățirilor Funciare și persoanele juridice sau fizice de specialitate care administrează lucrări de îmbunătățiri funciare au obligația să asigure paza acestor lucrări.

Art. 25. - Folosirea lucrărilor și a apei din amenajările de îmbunătățiri funciare, finanțate de la bugetul de stat, în alte scopuri decât cele stabilite prin documentațiile aprobate se poate face numai cu acordul organelor abilitate potrivit legii.

Art. 26. - Aplicarea agrotehnicii antierozionale pe terenurile cu potențial de eroziune sau afectate de eroziune este obligatorie pentru proprietarii acestor terenuri.

Capitolul V

Finanțarea lucrărilor

Art. 27. - (1) Se finanțează de la bugetul de stat:

a) cercetarea în domeniul îmbunătățirilor funciare;
b) studiile de prefezabilitate, fezabilitate, proiectele tehnice, caietele de sarcini și detaliile de execuție și execuția lucrărilor pentru obiectivele de investiții prevăzute în listele de investiții aprobate în condițiile legii;
c) reabilitarea construcțiilor și a instalațiilor de îmbunătățiri funciare care condiționează funcționarea amenajărilor de utilitate publică, deteriorate de acțiunea factorilor de risc, de modificarea regimului de proprietate și de folosire a terenurilor;
d) lucrările de îmbunătățiri funciare necesare pentru protecția mediului din zone și domenii importante;
e) cheltuielile necesare pentru conservarea obiectivelor de investiții, finanțate de la bugetul de stat, sistate;
f) acțiunile de apărare împotriva inundațiilor, fenomenelor meteorologice periculoase și accidentelor la construcțiile hidrotehnice din amenajările de îmbunătățiri funciare;
g) realizarea și funcționarea sistemului național de supraveghere, evaluare, prognoză și avertizare privind efectul amenajărilor de îmbunătățiri funciare, parte componentă a sistemului național de monitorizare pentru protecția mediului;
h) cadastrul amenajărilor de îmbunătățiri funciare, componentă a cadastrului agricol de specialitate.

(2) Criteriile privind selectarea obiectivelor de investiții care se includ în listele de investiții ale Ministerului Agriculturii și Alimentației, lucrările care se finanțează de la bugetul de stat, precum și stabilirea importanței deosebite a construcțiilor, instalațiilor, obiectivelor, zonelor și domeniilor sunt prezentate în regulamentul de aplicare a prezentei legi.

Art. 28. - Cheltuielile pentru exploatarea, întreținerea și repararea lucrărilor De îmbunătățiri funciare, efectuate de Regia Autonomă a Îmbunătățirilor Funciare sau de persoanele juridice sau fizice care desfășoară astfel de activități, se suportă de către beneficiari. Aceste cheltuieli pot fi subvenționate total sau parțial de la bugetul de stat, în condițiile legii.

Capitolul VI

Sancțiuni

Art. 29. - Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea civilă, contravențională sau penală.

Art. 30. - Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de nefuncționare a lucrărilor de îmbunătățiri funciare sau împiedicarea accesului la conservarea sau salvarea acestora constituie infracțiune de distrugere și se pedepsește conform art. 217 din Codul penal.

Art. 31. - (1) Constituie contravenții la normele privind proiectarea, executarea, exploatarea, întreținerea, repararea și protecția amenajărilor de îmbunătățiri funciare următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

a) nerespectarea prevederilor din regulamentele și normativele tehnice în vigoare privind proiectarea, execuția, exploatarea, întreținerea, repararea și protecția lucrărilor;
b) executarea de lucrări agricole pe terenurile amenajate antierozional fără respectarea regulilor și a tehnologiilor prevăzute în documentațiile tehnico-economice aprobate, pe baza cărora s-au realizat amenajările, precum și neaplicarea agrotehnicii antierozionale pe terenurile cu potențial de eroziune;
c) neîntreținerea și nerepararea lucrărilor, inclusiv a instalațiilor și a echipamentelor din amenajări, precum și risipa de apă ca urmare a nerespectării regulilor de folosire a echipamentelor de udare și a regulamentelor de exploatare, de către administratorii lucrărilor sau de către persoanele juridice sau fizice care exploatează lucrările;
d) refuzul de a permite accesul persoanelor împuternicite pe terenurile pe care se află lucrări de îmbunătățiri funciare, în vederea exercitării dreptului de control asupra modului cum se execută, se exploatează, se întrețin și se repară lucrările, în afară de cazul în care, potrivit actelor normative, este necesară o autorizație specială;
e) depozitarea de materiale și utilaje, neautorizată de către Regia Autonomă a Îmbunătățirilor Funciare sau, după caz, de către persoanele juridice sau fizice de specialitate care exploatează lucrările, precum și depunerea gunoaielor și a altor deșeuri în canale, în bazine de aspirație și de refulare ale stațiilor de pompare, în spațiile tehnice și în zonele de protecție a lucrărilor;
f) pășunatul animalelor pe canale, în plantații și perdele forestiere de protecție, fără autorizarea administratorilor legali sau a proprietarilor;
g) scăldatul oamenilor și animalelor și adăparea animalelor în canale, în bazinele stațiilor de pompare a apei sau în alte locuri decât cele destinate și amenajate în acest scop;
h) executarea de construcții ori înființarea de plantații în zona de protecție a lucrărilor, fără acordul Regiei Autonome a Îmbunătățirilor Funciare sau, după caz, a persoanelor juridice sau fizice care exploatează aceste lucrări;
i) tăierea arborilor, tufărișurilor și puieților din perdelele și plantațiile forestiere de protecție aferente lucrărilor, fără acordul Regiei Autonome a Îmbunătățirilor Funciare sau, după caz, al persoanelor juridice sau fizice care exploatează aceste lucrări și fără respectarea normelor silvice;
j) extragerea de pământ, nisip, pietriș sau orice materiale din zona de protecție a lucrărilor;
k) folosirea lucrărilor și a apei din amenajări în alte scopuri decât cele stabilite prin documentațiile tehnico-economice aprobate sau convenite prin contract;
l) nerespectarea dispozițiilor privind sistarea sau refacerea lucrărilor realizate necorespunzător față de prevederile din documentațiile tehnico-economice aprobate;
m) modificarea, degradarea sau folosirea în alte scopuri a zonei de protecție a lucrărilor;
n) deversarea și depozitarea de substanțe chimice, radioactive și alte substanțe, reziduuri sau deșeuri toxice în/pe lucrări sau în spațiile tehnice și în zona de protecție a lucrărilor sau pe terenurile amenajate;
o) executarea de construcții ori modificarea sau extinderea construcțiilor în amenajările de îmbunătățiri funciare, fără acordul deținătorului acestor amenajări sau cu încălcarea condițiilor prevăzute în acord;
p) darea în exploatare a construcțiilor sau a instalațiilor în amenajările de îmbunătățiri funciare în zona de protecție, fără autorizația deținătorului acestor amenajări;
r) dislocarea, deteriorarea și manevrarea de către persoane neautorizate a stăvilarelor, grătarelor, vanelor, bazinelor și a altor construcții și instalații de îmbunătățiri funciare.

(2) Zonele de protecție ale lucrărilor de îmbunătățiri funciare sunt stabilite prin documentațiile tehnice de execuție.

Art. 32. - Contravențiile prevăzute la art. 31 se sancționează astfel:

a) cele prevăzute la lit. a), cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei;
b) cele prevăzute la lit. b), f) și g), cu amendă de la 50.000 lei la 250.000 lei;
c) cele prevăzute la lit. e), cu amendă de la 250.000 lei la 500.000 lei;
d) cele prevăzute la lit. h), i) și k), cu amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei;
e) cele prevăzute la lit. c) și d), cu amendă de la 1.000.000 lei la 2.000.000 lei;
f) cele prevăzute la lit. j), l), m) și r), cu amendă de la 2.000.000 lei la 5.000.000 lei;
g) cele prevăzute la lit. n), o) și p), cu amendă de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei.

Art. 33. - (1) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac prin procese-verbale încheiate de specialiștii împuterniciți în acest scop de către Ministerul Agriculturii și Alimentației și de către Regia Autonomă a Îmbunătățirilor Funciare.

(2) Ofițerii și subofițerii de poliție au obligația ca, la cererea organului constatator, să asigure sprijin pentru legitimarea contravenientului în vederea întocmirii procesului-verbal.

Art. 34. - (1) Sancțiunile contravenționale se aplică atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice.

(2) La aplicarea sancțiunilor, pe lângă împrejurările prevăzute de lege, se vor avea în vedere și constatările referitoare la importanța lucrărilor de îmbunătățiri funciare afectate.

Art. 35. - Contravențiilor prevăzute la art. 31 și sancțiunilor prevăzute la art. 32 li se aplică prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, în măsura în care prezenta lege nu dispune altfel.

Capitolul VII

Dispoziții finale

Art. 36. - Ministerul Agriculturii și Alimentației, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, va elabora regulamentul de aplicare a acesteia, care va stabili modul de aducere la îndeplinire a prevederilor sale, cu avizul Ministerului Finanțelor, al Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și al Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului. Regulamentul se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Art. 37. - Pentru folosirea eficientă a apei și a instalațiilor de irigații, precum și pentru protecția antierozională a solului, proprietarii terenurilor din aceeași amenajare de îmbunătățiri funciare se pot constitui în asociații de îmbunătățiri funciare, potrivit legii și statutelor proprii.

Art. 38. - Amenajările de îmbunătățiri funciare din domeniul agricol, finanțate de la bugetul de stat, sunt supuse controlului și supravegherii de specialitate din partea Ministerului Agriculturii și Alimentației, Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și Ministerului Finanțelor, pe toată durata execuției și funcționării acestora.

Art. 39. - Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă:

  • Legea nr. 7/1974 cu privire la realizarea, exploatarea, întreținerea și finanțarea amenajărilor de irigații și a celorlalte lucrări de îmbunătățiri funciare, cu modificările și completările aduse prin decretele Consiliului de Stat nr. 55/1975 și nr. 68/1983;
  • H.C.M. nr. 152/1975 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor în domeniul irigațiilor și al celorlalte lucrări de îmbunătățiri funciare;
  • prevederile art. 3 din Decretul-lege nr. 43/1990, referitoare la suportarea în totalitate de la bugetul de stat a activităților de îmbunătățiri funciare;
  • prevederile anexei nr. 2, liniuța a 7-a, la Hotărârea Guvernului nr. 740/1990 privind unele măsuri în domeniul finanțării-creditării investițiilor la unitățile de stat, precum și cu privire la transmiterea fondurilor fixe între întreprinderile de stat;
  • orice alte dispoziții contrare prevederilor prezentei legi.


Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 27 iunie 1996 , cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituția României.

p. Președintele Senatului, Valer Suian

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 27 iunie 1996 , cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 12 iulie 1996 | Nr. 84.


Decret pentru promulgarea Legii îmbunătățirilor funciare

În temeiul art. 77 alin. (1) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se promulgă Legea îmbunătățirilor funciare și se dispune publicarea ei în Monitorul Oficial al României.


Președintele României, Ion Iliescu | București, 11 iulie 1996 | Nr. 284.


Decret privind acordarea drapelului de luptă Centrului 1 Radiolocație

În temeiul art. 99 alin. (1) din Constituția României și al art. 1 din Legea nr. 34/1995 privind acordarea drapelului de luptă marilor unități și unităților militare,

având în vedere propunerea ministrului apărării naționale,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se acordă drapelul de luptă Centrului 1 Radiolocație.


Președintele României, Ion Iliescu | București, 15 iulie 1996 | Nr. 300.


Decret privind acordarea drapelului de luptă Centrului 4 Radiolocație

În temeiul art. 99 alin. (1) din Constituția României și al art. 1 din Legea nr. 34/1995 privind acordarea drapelului de luptă marilor unități și unităților militare,

având în vedere propunerea ministrului apărării naționale,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se acordă drapelul de luptă Centrului 4 Radiolocație.


Președintele României, Ion Iliescu | București, 15 iulie 1996 | Nr. 301.


Decret privind acordarea drapelului de luptă Centrului 6 Radiolocație

În temeiul art. 99 alin. (1) din Constituția României și al art. 1 din Legea nr. 34/1995 privind acordarea drapelului de luptă marilor unități și unităților militare,

având în vedere propunerea ministrului apărării naționale.

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se acordă drapelul de luptă Centrului 6 Radiolocație.


Președintele României, Ion Iliescu | București, 15 iulie 1996 | Nr. 302.


Decret privind acordarea drapelului de luptă Centrului 8 Radiolocație

În temeiul art. 99 alin. (1) din Constituția României și al art. 1 din Legea nr. 34/1995 privind acordarea drapelului de luptă marilor unități și unităților militare,

având în vedere propunerea ministrului apărării naționale,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se acordă drapelul de luptă Centrului 8 Radiolocație.


Președintele României, Ion Iliescu | București, 15 iulie 1996 | Nr. 303.


Decret privind acordarea drapelului de luptă Batalionului 341 Infanterie

În temeiul art. 99 alin. (1) din Constituția României și al art. 1 din Legea nr. 34/1995 privind acordarea drapelului de luptă marilor unități și unităților militare,

având în vedere propunerea ministrului apărării naționale,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se acordă drapelul de luptă Batalionului 341 Infanterie.


Președintele României, Ion Iliescu | București, 15 iulie 1996 | Nr. 304.


Decret privind acordarea drapelului de luptă Divizionului 508 Rachete de Coastă

În temeiul art. 99 alin. (1) din Constituția României și al art. 1 din Legea nr. 34/1995 privind acordarea drapelului de luptă marilor unități și unităților militare,

având în vedere propunerea ministrului apărării naționale,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se acordă drapelul de luptă Divizionului 508 Rachete de Coastă.


Președintele României, Ion Iliescu | București, 15 iulie 1996 | Nr. 305.


Decret privind acordarea drapelului de luptă Grupului de Pompieri „Barbu Știrbei” al Județului Călărași

În temeiul art. 99 alin. (1) din Constituția României și al art. 1 din Legea nr. 34/1995 privind acordarea drapelului de luptă marilor unități și unităților militare,

având în vedere propunerea ministrului de interne,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se acordă drapelul de luptă Grupului de Pompieri „Barbu Știrbei” al Județului Călărași.


Președintele României, Ion Iliescu | București, 15 iulie 1996 | Nr. 306.


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind acordarea primelor de la bugetul de stat pentru cantitățile de grâu preluate la fondul de consum de către Agenția Națională a Produselor Agricole - R.A.

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Valoarea primelor cuvenite producătorilor agricoli care livrează grâu la Agenția Națională a Produselor Agricole - R.A. se va acorda, în avans, de către direcțiile generale pentru agricultură și alimentație județene ale Ministerului Agriculturii și Alimentației, sucursalelor Agenției Naționale a Produselor Agricole – R.A.

Sumele existente în prezent la dispoziția direcțiilor generale pentru agricultură și alimentație județene vor fi acordate imediat sucursalelor Agenției Naționale a Produselor Agricole - R.A., ca avans, pentru preluarea grâului la fondul de consum.

Art. 2. - Justificarea utilizării sumelor acordate ca avans în condițiile art. 1 se va face lunar pe decontul prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.

La predarea cantităților de grâu, producătorii agricoli vor încasa prețul de achiziție garantat de stat, inclusiv prima de 100 lei/kg, provenită din avansurile acordate conform art. 1 din prezenta hotărâre.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 iulie 1996 | Nr. 588.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației, Valeriu Tabără

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Anexă

Agenția Națională a Produselor Agricole - R.A.

Județul.................
Nr........

Direcția Generală pentru Agricultură și Alimentație
a Județului...........

Verificat și avizat
pentru suma de............. lei

Director general
(data avizării)

Decont
pentru justificarea primelor acordate de la bugetul de stat pentru cantitățile de grâu pentru panificație STAS 813-68, contractate și preluate la fondul de consum în perioada..................... conform Hotărârii Guvernului nr. 588/1996


Produsul U.M. Cantitatea achiziționată
(kg/STAS)
Prima de la bugetul de stat
(lei/U.M.)
Valoarea totală a primei
(col.3xcol.4)
- lei –
Suma primită în avans de la buget
- lei –
Diferențe (+ -)
col. 5 – col. 6
1 2 3 4 5 6 7
Grâu pentru panificație 100

Director,

Contabil șef,