Monitorul Oficial 303/1993: Diferență între versiuni

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare
(Pagină nouă: __FORCETOC__ *1993 0 303 = Monitorul Oficial al României = Anul V, Nr. issue:: 303 - Partea I - Miercuri, 22 decembrie year::1993 == Hotăr...)
 
(convertesc issue:: la patru cifre.)
 
Linia 3: Linia 3:


= Monitorul Oficial al României =
= Monitorul Oficial al României =
Anul V, Nr. [[issue::
Anul V, Nr. [[issue::0303]] - Partea I -  
303]] - Partea I -  
Miercuri,  
Miercuri,  
22 decembrie [[year::1993]]
22 decembrie [[year::1993]]

Versiunea curentă din 7 aprilie 2012 10:29


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::0303 - Partea I - Miercuri, 22 decembrie year::1993

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru aprobarea unor măsuri de executare a Legii contabilității nr. 82/1991

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă aplicarea, începând cu 1 ianuarie 1994, a Regulamentului de aplicare a Legii contabilității nr. 82/1991[1], a Planului de conturi general[1], a modelelor registrelor și bilanțurilor contabile[1], precum și a normelor metodologice de utilizare a acestora[1].

Art. 2. - Se aprobă metodologia de transpunere a soldurilor conturilor din balanțele contabile la 31 decembrie 1993 în conturile prevăzute în noul Plan de conturi general[1].

Administratorii regiilor autonome și societăților comerciale, precum și celelalte persoane care au, potrivit legii, obligația gestionării patrimoniului, răspund pentru transpunerea corectă a soldurilor conturilor, din balanțele de verificare la 31 decembrie 1993, în conturile prevăzute în noul Plan de conturi general, și pentru întocmirea bilanțului de deschidere a conturilor la 1 ianuarie 1994, potrivit normelor metodologice elaborate de Ministerul Finanțelor în acest sens.

Art. 3. - Ministerul Finanțelor va actualiza permanent reglementările prevăzute la art. 1, conform prevederilor actelor normative care vor fi adoptate ulterior.

Art. 4. - Administratorii, directorii financiar-contabili, contabilii șefi și orice alte persoane care au obligația gestionării patrimoniului, răspund, potrivit legii, pentru pregătirea, însușirea și aplicarea corectă a acestor reglementări. De asemenea, aceste persoane răspund pentru adaptarea corespunzătoare a programelor informatice utilizate pentru prelucrarea datelor financiar-contabile.

Unitățile de informatică, persoanele fizice și juridice autorizate, care prestează servicii în domeniul contabilității, răspund, potrivit legii, de prelucrarea cu exactitate a informațiilor financiar-contabile din documentele primite de la clienți, iar aceștia din urmă răspund pentru exactitatea și realitatea datelor pe care le transmit pentru prelucrare, respectiv înregistrare în contabilitate.

Art. 5. - În vederea aplicării corecte a reglementărilor prevăzute la art. 1, se recomandă consiliilor de administrație ale regiilor autonome și societăților comerciale conducerea, în paralel, a contabilității operațiunilor economico-financiare aferente trimestrului I/1994 potrivit vechiului plan de conturi, precum și a noului Plan de conturi general.

Pe baza analizei rezultatelor economico-financiare la sfârșitul lunilor ianuarie sau februarie 1994 și a concluziilor care oferă certitudinea aplicării corecte a reglementărilor prevăzute la art. 1, consiliile de administrație pot decide renunțarea la conducerea contabilității și după vechiul plan de conturi, înainte de închiderea trimestrului I/1994.

Art. 6. - Comisiile de cenzori, numite potrivit legii, au obligația verificării și certificării transpunerii corecte a soldurilor conturilor din balanțele contabile la 31 decembrie 1993, a bilanțului de deschidere pe anul 1994, cât și a raportărilor periodice efectuate de agenții economici în cursul anului 1994, înainte de depunerea acestora la direcțiile generale ale finanțelor publice și controlului financiar de stat județene, respectiv a municipiului București.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 14 decembrie 1993 | Nr. 704.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Hotărâre privind transmiterea în administrarea Direcției generale a finanțelor publice și controlului financiar de stat Timiș a unui imobil, proprietate publică, situat în municipiul Timișoara

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Imobilul proprietate publică, compus dintr-o construcție cu trei niveluri și terenul aferent acesteia, situat în municipiul Timișoara, b-dul Revoluției nr. 15 A, județul Timiș, înscris în Cartea funciară sub nr. 66.505, nr. topografic 494/1, se transmite, fără plată, în administrarea Direcției generale a finanțelor publice și controlului financiar de stat Timiș de la Societatea Comercială „Simtex” - S.A. București.

Art. 2. - Patrimoniul societății de la care se transmite, cât și cel al unității beneficiare se diminuează și, respectiv, se majorează cu valoarea de inventar a imobilului transmis, prin modificarea corespunzătoare a anexei nr. 1, poziția 6 coloana 5, din Hotărârea Guvernului nr. 206/1991.

Art. 3. - Predarea-primirea imobilului prevăzut la art. 1 se va face în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a prezentei hotărâri, pe bază de protocol încheiat între Direcția generală a finanțelor publice și controlului financiar de stat Timiș și Societatea Comercială „Simtex” - S.A. București.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 14 decembrie 1993 | Nr. 707.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă



Decizii ale Consiliului Național al Audiovizualului

Decizia Nr. 175 din 9 decembrie 1993 privind aprobarea Normelor obligatorii pentru acordarea și programarea dreptului la replică în cadrul programelor audiovizuale

În scopul reglementării modului de acordare și programare a dreptului la rectificare și replică în cadrul programelor audiovizuale radiodifuzate sau transmise prin cablu,
având în vedere dispozițiile art. 30 și 31 din Constituția României,
ținând seama de Recomandările adoptate de Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei în domeniul mediilor de comunicare în masă,
în dorința de a armoniza legislația română cu legislațiile în vigoare din celelalte țări în domeniul audiovizualului,
în aplicarea prevederilor art. 32 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 48/1992,
în conformitate cu dispozițiile art. 29 din Legea audiovizualului nr. 48/1992,
Consiliul Național al Audiovizualului decide:

Art. 1. - Se aprobă Normele obligatorii pentru acordarea și programarea dreptului la replică în cadrul programelor audiovizuale.

Art. 2. - Prezentele norme intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al României.

Președintele Consiliului Național al Audiovizualului,
prof. univ. dr. Titus Raveica


Norme obligatorii pentru acordarea și programarea dreptului la replică în cadrul programelor audiovizuale

Dispoziții generale

1. Libera exprimare a ideilor și a opiniilor, precum și libera comunicare a informațiilor prin mijloacele de radiodifuziune și de televiziune sunt garantate prin lege, în spiritul drepturilor și libertăților constituționale.

2. Mijloacele de informare audiovizuală, publice și private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.

3. Libertatea de exprimare audiovizuală nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine.

Dreptul la rectificare și la replică

4. Persoana fizică sau juridică care se consideră vătămată într-un drept sau într-un interes legitim, moral sau material, printr-o comunicație audiovizuală are dreptul să ceară rectificarea necesară. În cazul în care aceasta se refuză, are dreptul la replică.

Prin înțelegere mutuală, litigiul se poate stinge prin cerere de scuze din partea titularului de licență de emisie și acceptarea acestora de către persoană vătămată, rezolvare consemnată în scris.

5. Responsabilitatea, inclusiv răspunderea civilă pentru conținutul informației, al rectificării sau al replicii transmise prin mijloace de comunicare audiovizuale prin care s-au adus daune materiale sau morale revin, după caz, în condițiile legii, realizatorului, autorului, respectiv persoanei care a făcut rectificarea sau a dat replica, titularului licenței de emisie, proprietarului stației radioelectrice prin care s-a făcut comunicarea.

6. Dau dreptul la rectificare, respectiv la replică:

  • prezentarea unor fapte inexacte privind persoana, pentru rectificarea cărora se pot aduce argumente;
  • un amestec în viața particulară a persoanei;
  • o atingere a demnității, onoarei sau reputației sale.

În invocarea dreptului la rectificare sau la replică, persoana trebuie să aducă argumente care să-i justifice interesul.

7. Nu poate fi luată în considerare o cerere de rectificare sau pentru acordarea dreptului la replică referitoare la o faptă care se află pe rol, în curs de judecată.

8. Rectificarea și replica vor fi difuzate gratuit, în aceleași condiții în care dreptul sau interesul persoanei a fost lezat: pe același post și program în cadrul aceluiași fascicul orar și în limitele aceleiași durate.

9. Titularul licenței de emisie are obligația să faciliteze accesul la revizionarea sau reaudierea emisiunii invocate de persoana care se consideră vătămată.

10. Rectificarea și replica trebuie să se refere numai la elementele contestate și să fie exprimate în limitele decenței, în termeni sobri, fără să conțină amenințări, aprecieri sau comentarii marginale, ori invocarea altor căi de rezolvate a diferendului.

11. Cererea pentru rectificare sau pentru replică poate fi refuzată de către titularul de licență de emisie în următoarele cazuri:

a) cererea nu a fost depusă în termenele prevăzute la pct. 13;
b) nu sunt respectate cerințele prevăzute la pct. 10;
c) lungimea textului depășește cu mult necesarul pentru corectarea informației pretinse a fi inexacte sau defăimătoare, iar persoana lezată nu acceptă scurtarea textului;
d) răspunsul ar putea constitui o infracțiune;
e) răspunsul ar putea fi contrar intereselor terților, protejate juridic;
f) persoana care solicită rectificarea sau dreptul la replică nu justifică existența unui interes legitim.
Cererea pentru rectificare și cererea pentru acordarea dreptului la replică

12. Cererea pentru rectificare, respectiv pentru acordarea dreptului la replică, se depune în scris și poate fi susținută de persoana fizică sau juridică care se consideră vătămată sau de un reprezentant autorizat al acesteia, la sediul legal al titularului licenței de emisie, care va proceda la înregistrarea acesteia cu precizarea datei și a orei depunerii.

13. Termenul de depunere a cererii pentru rectificare este de cel mult 7 zile calendaristice de la data emisiunii în care s-a produs vătămarea.

În cazul în care titularul de licență refuză difuzarea rectificării solicitate, cererea pentru acordarea dreptului la replică se poate depune în termen de cel mult 12 zile calendaristice de la data emisiunii.

14. Cererea pentru rectificare sau pentru acordarea dreptului la replică trebuie să conțină cel puțin următoarele:

  • numele persoanei care se consideră vătămată, adresa, telefonul, telefaxul sau orice altă modalitate care să facă posibilă contactarea rapidă și eficientă în termenul de rezolvare prevăzut în prezentele norme;
  • stația care a emis, data, ora, postul, programul, eventual autorul și realizatorul;
  • prezentarea elementelor contestate și indicarea drepturilor sau a intereselor lezate;
  • rectificarea, respectiv replica solicitată;
  • dacă a fost deschisă o acțiune în justiție referitoare la faptele invocate.

La cerere se poate anexa o documentație justificativă.

Rectificarea

15. Titularul de licență de emisie analizează cererea pentru rectificare și în termen de maximum 2 zile, fie difuzează rectificarea, în condițiile menționate la pct. 8, fie comunică în scris solicitantului refuzul motivat al difuzării rectificării.

Replica

16. Titularul de licență de emisie asigură programarea difuzării replicii în maximum 2 zile de la depunerea cererii pentru acordarea dreptului la replică, în condițiile menționate la pct. 8.

17. Dreptul la replică se exercită fie prin depunerea textului replicii, care va fi citit pe post prin grija titularului de licență de emisie, fie prin realizarea unei înregistrări de către solicitant sau de către titularul de licență de emisie, care va fi difuzată pe post în condițiile prevăzute la pct. 8.

Sesizarea C.N.A.

18. Solicitantul unei cereri pentru acordarea dreptului la replică poate sesiza C.N.A. în cazul în care apreciază că procedura stabilită în prezentele norme nu a fost respectată de titularul de licență de emisie, în termen de maximum 18 zile de la emisiunea invocată a produce vătămarea.

19. Sesizarea va conține, în afara informațiilor prevăzute la pct. 14, argumentele solicitantului privind abaterile de la prezentele norme și solicitarea concretă a modului și a condițiilor în care dorește să se facă rectificarea.

20. Sesizarea se înregistrează le registratura C.N.A.

În maximum 10 zile de la înregistrarea sesizării, C.N.A. deliberează, se pronunță asupra modului de rezolvare a sesizării conform prerogativelor legale de garant al interesului public și comunică rezoluția dată solicitantului și titularului licenței de emisie.

În cazul în care rezoluția dă câștig de cauză solicitantului, titularul de licență de emisie o va aduce la îndeplinire în termen de 3 zile de la data luării la cunoștință, în condițiile prevăzute la pct. 8.

21. Întreaga documentație referitoare la cerere sau sesizare se va atașa la dosarul cererii de licență de emisie.

Dispoziții finale

22. Titularii de licență de emisie vor informa C.N.A. semestrial asupra numărului de rectificări sau replici solicitate, difuzate, și a duratei de emisie a acestora.

23. Nerespectarea de către titularul de licență de emisie a prezentelor norme constituie o încălcare a obligațiilor decurgând din Legea audiovizualului nr. 48/1992 și se sancționează potrivit dispozițiilor cap. V din lege.

24. Prezentele norme intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al României.



Referințe

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Regulamentul de aplicare a Legii contabilității nr. 82/1991, Planul de conturi general, modelele registrelor și bilanțurilor contabile, normele de utilizare a acestora, precum și metodologia de transpunere a soldurilor conturilor din balanțele contabile la 31 decembrie 1993 în conturile prevăzute în noul Plan de conturi general se publică ulterior.