Monitorul Oficial 93/1995: Diferență între versiuni
(Pagină nouă: __FORCETOC__ *1995 0093 = Monitorul Oficial al României = Anul VII, Nr. issue::93 - Partea I - Miercuri, 17 mai year::1995 == Hotărâri ale...) |
(convertesc issue:: la patru cifre.) |
||
Linia 3: | Linia 3: | ||
= Monitorul Oficial al României = | = Monitorul Oficial al României = | ||
Anul VII, Nr. [[issue:: | Anul VII, Nr. [[issue::0093]] - Partea I - Miercuri, 17 mai [[year::1995]] | ||
Versiunea curentă din 7 aprilie 2012 10:33
Monitorul Oficial al României
Anul VII, Nr. issue::0093 - Partea I - Miercuri, 17 mai year::1995
Hotărâri ale Guvernului României
Guvernul României
Hotărâre referitoare la reorganizarea Institutului de Hematologie București și stabilirea unor măsuri în aplicarea Legii nr. 4/1995 privind donarea de sânge, utilizarea terapeutică a sângelui uman și organizarea transfuzională în România
În temeiul art. 41 alin. (3) din Legea nr. 4/1995,
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - (1) Pe data prezentei hotărâri Institutul de Hematologie București se reorganizează în Institutul Național de Hematologie Transfuzională, instituție cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătății, și în Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului București.
(2) Institutul Național de Hematologie Transfuzională are ca obiect de activitate conducerea, organizarea, coordonarea și controlul activității transfuzionale, cercetarea științifică medicală, precum și învățământul medical de specializare în domeniul transfuziologiei sanguine.
(3) Structura, precum și normele de organizare și funcționare a Institutului Național de Hematologie Transfuzională se stabilesc și se aprobă prin ordin al ministrului sănătății.
În structura Institutului Național de Hematologie Transfuzională se organizează Agenția Română a Sângelui, care conduce, organizează, coordonează și controlează activitatea transfuzională în România.
Art. 2. - Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului București se organizează ca unitate sanitară cu personalitate juridică, în subordinea Institutului Național de Hematologie Transfuzională, prin desprinderea unor laboratoare și compartimente din structura Institutului de Hematologie București.
Art. 3. - (1) Patrimoniul - activ și pasiv - al Institutului de Hematologie București trece la Institutul Național de Hematologie Transfuzională și la Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului București, pe bază de protocol aprobat de Ministerul Sănătății.
(2) Personalul Institutului de Hematologie București se preia prin transfer de către Institutul Național de Hematologie Transfuzională și de Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului București.
(3) Drepturile salariale ale personalului din Institutul Național de Hematologie Transfuzională și ale celui din Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului București sunt cele prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unitățile bugetare.
Art. 4. - (1) În aplicarea dispozițiilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 4/1995 se stabilește următorul nivel al alocațiilor și recompenselor prevăzute de lege, ce vor fi indexate cu indicele creșterii prețurilor la produsele alimentare pentru consumurile colective:
Nivelul alocației/ recompensei:
a) alocație de hrană sau bon valoric pentru produse alimentare, conform art. 10 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 4/1995 - 16.000 lei
b) recompensă sub forma unor bonuri valorice pentru produse alimentare, conform art. 10 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 4/1995 - 40.000 lei
(2) Cheltuielile privind donatorii onorifici de sânge se suportă din bugetele locale, iar cele aferente donatorilor de plasmă prin plasmoforeză, din bugetul alocat Ministerului Sănătății.
Art. 5. - Centrele de transfuzie sanguină județene își modifică subordonarea pe data prezentei hotărâri, trecând de la direcțiile sanitare în subordinea Institutului Național de Hematologie Transfuzională.
Art. 6. - (1) Reorganizarea unităților sanitare prevăzute în prezenta hotărâre se realizează în cadrul fondurilor bugetare alocate Ministerului Sănătății și al numărului de personal aprobat.
(2) De la 1 ianuarie 1996, finanțarea centrelor de transfuzie sanguină se face prin Institutul Național de Hematologie Transfuzională, subordonat Ministerului Sănătății, din bugetul aprobat acestuia.
Art. 7. - Pe data prezentei hotărâri se modifică anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 460/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății - poziția 26 de la subcapitolul „Institute, centre medicale”, în sensul înscrierii Institutului Național de Hematologie Transfuzională în locul Institutului de Hematologie București.
Contrasemnează:
Ministrul sănătății, Iulian Mincu
Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Guvernul României
Hotărâre privind stimularea agenților economici în procesul de transfer tehnologic al rezultatelor cercetării-dezvoltării finanțate din fonduri publice
În baza prevederilor art. 18 alin. (2) din Legea bugetului de stat pe anul 1995 nr. 22/1995,
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Pentru cofinanțarea acțiunilor de valorificare și transfer tehnologic al unor rezultate valoroase obținute în activitatea de cercetare-dezvoltare, precum și al unor brevete în vigoare, verificate și testate în cadrul acestei activități și finalizate ca tehnologie sau produs nou, se pot aloca, pentru anul 1995, până la 40 miliarde lei din fondurile prevăzute în bugetul Ministerului Cercetării și Tehnologiei prin Legea bugetului de stat pe anul 1995 nr. 22/1995, pentru realizarea Programului Național de cercetare-dezvoltare.
Art. 2. - Ministerul Cercetării și Tehnologiei va selecta proiecte de valorificare și transfer tehnologic în vederea finanțării în limită de până la 20% din cheltuielile totale aferente aplicării acestora, potrivit criteriilor prezentate în anexa la prezenta hotărâre.
Art. 3. - (1) Alocarea fondurilor pentru cofinanțarea proiectelor de valorificare și transfer tehnologic se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
(2) Ministerul Cercetării și Tehnologiei va încheia contracte de cofinanțare în limita sumelor aprobate de agenții economici care preiau prin transfer tehnologic rezultatele activității de cercetare-dezvoltare.
(3) Modelul contractului de cofinanțare se stabilește de Ministerul Cercetării și Tehnologiei și va cuprinde clauze asigurătorii în vederea realizării transferului tehnologic, precum și, după caz, clauze privind obligația beneficiarului de a plăti drepturile bănești ale inventatorilor, în condițiile legii.
Art. 4. - (1) Rezultatele cercetărilor, tehnologiile, procedeele tehnologice noi, know-how, cât și obiectele fizice realizate pe parcursul derulării contractelor de cercetare-dezvoltare finanțate din fonduri publice, care fac obiectul transferurilor tehnologice potrivit contractelor de cofinanțare încheiate, se înregistrează în patrimoniul agenților economici beneficiari, în condițiile legii.
(2) Rezultatele cercetărilor, tehnologiile, procedeele tehnologice noi, cât și obiectele fizice realizate pe parcursul derulării contractelor de cercetare-dezvoltare finanțate din fonduri publice, care nu fac încă obiectul unui transfer tehnologic prin cofinanțare rămân în administrarea Ministerului Cercetării și Tehnologiei, putând fi valorificată potrivit legii.
(3) Regimul prevăzut la alin. 2 se va aplica și bunurilor achiziționate pentru realizarea cercetării și neutilizate integral în procesul cercetării, dacă nu sunt valorificate prin utilizarea lor de către executant într-o nouă cercetare.
Art. 5. - (1) Transferul tehnologic al rezultatelor cercetării, care comportă o protecție specială în condițiile legii, se va realiza și cu respectarea acestor prevederi.
(2) Dreptul de exploatare a brevetelor în cadrul transferului tehnologic poate fi transmis numai prin contract de licență încheiat între titular și agentul economic, înainte de încheierea contractului de cofinanțare.
(3) Contractul de licență va cuprinde și clauze privind drepturile bănești ale inventatorilor, mărimea și modul de plată a acestora.
Contrasemnează:
Ministrul cercetării și tehnologiei, Doru Dumitru Palade
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Anexă
Criterii cu privire la selectarea proiectelor de transfer tehnologic
1. Beneficiari ai contractelor de cofinanțare pot fi numai agenții economici care îndeplinesc următoarele condiții:
a) au statut de persoană juridică română și capital integral românesc;
b) desfășoară fie o activitate de producție, fie o activitate de servicii legată direct de nevoile sectorului productiv;
c) au capacitatea legală de a fi parte în contract;
d) posedă competență tehnică, resurse financiare care le permit să-și îndeplinească obligațiile rezultate din contract.
2. În vederea selectării, agenții economici interesați în transfer tehnologic prin cofinanțare trebuie să prezinte:
a) date doveditoare din care să rezulte îndeplinirea condițiilor prevăzute la pct. 1 de mai sus;
b) studiul tehnico-economic din care să rezulte posibilitățile și avantajele economico-financiare ale asimilării în producție a rezultatelor cercetării.
În cazul efectelor în plan economic, pot fi avute în vedere:
- creșterea productivității muncii, calculată în unități fizice sau valorice, exprimată în raport cu producția-marfă facturată în prețuri comparabile;
- creșterea ratei profitului;
- creșterea ponderii producției-marfă, vândută și încasată, sau a prestației realizate la export în totalul producției-marfă, vândută și încasată, sau al prestației realizate;
- alte efecte economice;
c) surse proprii de acoperire a cel puțin 80% din costul total al aplicării practice a acțiunii de transfer tehnologic, prezentând și garanții în acest scop.
3. În selecție se va avea în vedere stimularea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.
4. Selecția agenților economici în vederea participării la competiție pentru obținerea unui contract de cofinanțare se face de către Ministerul Cercetării și Tehnologiei.
5. După încheierea procedurii de selectare a agenților și a proiectelor de contracte de cofinanțare, Ministerul Cercetării și Tehnologiei va promova un proiect de hotărâre a Guvernului, în vederea aprobării alocării sumelor necesare.
Guvernul României
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se prelungește, până la data de 31 iulie 1995, termenul de predare-preluare a instituțiilor de cultură, prevăzut la art. 15 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 442/1994.
Contrasemnează:
p. Ministrul culturii, Mihai Ungheanu, secretar de stat
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
Guvernul României
Hotărâre pentru completarea și modificarea Hotărârii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihnă și alte concedii ale salariaților din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare
Guvernul României hotărăște:
Art. I. - Hotărârea Guvernului nr. 250/1992 se modifică și se completează după cum urmează:
1. Articolul 8 alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) Persoanele care nu au efectuat, integral sau parțial, concediul de odihnă în anul calendaristic respectiv, cu excepția celor care, conform programării sau reprogramării, au început concediul de odihnă în luna decembrie și îl continuă în luna ianuarie a anului următor, vor primi o despăgubire egală cu indemnizația de concediu calculată în raport cu numărul de zile de concediu neefectuate, înmulțit cu media zilnică a salariului de bază, a sporului de vechime și, după caz, a indemnizației pentru funcția de conducere, luate împreună, corespunzătoare lunii decembrie.
Despăgubirea prevăzută mai sus, acordată în baza art. 111 din Codul muncii, urmează a fi suportată de cel din vina căruia nu s-a efectuat concediul de odihnă.”
2. Articolul 8 se completează cu alineatul (3), care va avea următorul cuprins:
„(3) Nu există vină și deci nu se impută despăgubirea plătită salariaților care s-au aflat în următoarele situații:
a) au fost reținuți la serviciu, existând în acest sens o dispoziție scrisă a conducerii unității sau instituției, după caz, cu acordul ordonatorului principal de credite. în cazul miniștrilor și al altor conducători ai instituțiilor centrale ale administrației publice, aprobarea se dă de primul-ministru;
b) nu au putut efectua concediul de odihnă programat sau reprogramat în ultimele două luni ale anului, întrucât în această perioadă au fost în concediu medical;
c) s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 10.”
Art. II. - Ministerul Muncii și Protecției Sociale împreună cu Ministerul Finanțelor, ca organe de specialitate, pot emite norme cu caracter metodologic în aplicarea prevederilor prezentei hotărâri, care se vor publica în Monitorul Oficial al României.
Art. III. - Hotărârea Guvernului nr. 250/1992, cu completările și modificările aduse prin prezenta hotărâre, va fi republicata în Monitorul Oficial al României.
Contrasemnează:
p. Ministru de stat, Ministrul muncii și protecției sociale, Adrian Neacșu, secretar de stat
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Guvernul României
Hotărâre privind garantarea creditelor externe pentru retehnologizarea rețelelor publice de radiodifuziune și televiziune
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă garantarea, de către Ministerul Finanțelor, a creditelor externe în valoare totală de 20.220,6 mii franci francezi, inclusiv dobânzile și comisioanele aferente, în vederea asigurării resurselor financiare necesare retehnologizării rețelelor publice de radiodifuziune și televiziune pentru Regia Autonomă „Radiocomunicații”.
Art. 2. - Retehnologizarea rețelelor publice de radiodifuziune și televiziune menționate la art. 1 se va efectua în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Art. 3. - Rambursarea creditelor externe, plata dobânzilor și a comisioanelor aferente, precum și a altor obligații legate de derularea contractelor se vor asigura din sursele proprii ale Regiei Autonome „Radiocomunicații” și din fondurile bugetare prevăzute anual cu această destinație în bugetul Ministerului Comunicațiilor.
Contrasemnează:
Ministrul comunicațiilor, Adrian Turicu
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Guvernul României
Hotărâre privind suplimentarea efectivelor Ministerului de Interne și transmiterea unui imobil situat în orașul Bumbești-Jiu, județul Gorj
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Pentru asigurarea personalului necesar funcționării școlii de Subofițeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica”, cu sediul în orașul Bumbești-Jiu, județul Gorj, se aprobă suplimentarea efectivelor Ministerului de Interne - Comandamentul Trupelor de Jandarmi - la pace, cu 380 posturi, din care: 94 ofițeri, 19 maiștri militari, 53 subofițeri, 51 personal civil și 163 militari în termen.
Art. 2. - Se aprobă transmiterea, fără plată, a imobilului, proprietate publică, compus din clădiri cu suprafață construită de 4.782 m2 și terenul aferent în suprafață de 20.350 m2, situat în orașul Bumbești-Jiu, str. Metalurgiei nr. 2, județul Gorj, din administrarea Ministerului învățământului în administrarea Ministerului de Interne, în vederea folosirii ca sediu pentru școala de Subofițeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica”.
Imobilul se identifică conform planului de situație.
Art. 3. - Predarea-primirea imobilului se face prin protocol încheiat între Ministerul învățământului și Ministerul de Interne.
Art. 4. - Cheltuielile determinate de punerea în aplicare a prezentei hotărâri se suportă din bugetul aprobat Ministerului de Interne pentru anul 1995.
Contrasemnează:
Ministru de interne, Doru Ioan Tărăcilă
p. Ministrul învățământului, Romulus Gheorghe Pop, secretar de stat
Guvernul României
Hotărâre privind aprobarea criteriilor de selecție a agenților economici beneficiari ai fondului de redresare financiară și a modului de gestionare a acestuia
În temeiul art. 23 din Ordonanța Guvernului nr. 13/1995 privind unele măsuri de accelerare a procesului de restructurare a regiilor autonome și a societăților comerciale cu capital majoritar de stat, de întărire a disciplinei financiare și de îmbunătățire a decontărilor în economie,
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă criteriile de selecție a agenților economici beneficiari ai fondului de redresare financiară, precum și modul de gestionare a acestuia, prevăzute în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Ministru de stat, președintele Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică, Mircea Coșea
Președintele Consiliului de administrație al Fondului Proprietății de Stat, Emil Dima
Președintele Agenției de Restructurare, Dan Dumitru Popescu
Anexă
Criteriile de selecție a agenților economici beneficiari ai fondului de redresare financiară și modul de gestionare a acestuia
I. Criteriile de selecție a agenților economici beneficiari ai fondului de redresare financiară
Criteriile de selecție a agenților economici în funcție de destinația fondului de redresare financiară sunt:
A. Acordarea de facilități personalului disponibilizat, conform prevederilor art. 22 lit. b) din Ordonanța Guvernului nr. 13/1995 privind unele măsuri de accelerare a procesului de restructurare a regiilor autonome și a societăților comerciale cu capital majoritar de stat, de întărire a disciplinei financiare și de îmbunătățire a decontărilor în economie.
Beneficiază de aceste facilități personalul disponibilizat la regiile autonome și societățile comerciale cu capital majoritar de stat, cărora prin hotărâre a Guvernului li s-a instituit regimul special de supraveghere economico-financiară, ca urmare a aplicării programelor de restructurare și redresare financiară aprobate.
Disponibilizarea personalului din cadrul agenților economici la care s-a instituit regimul special de supraveghere se face pe baza evaluărilor concrete - eșalonate în timp - de disponibilizare a personalului, care se vor constitui ca părți componente ale programelor de restructurare și redresare financiară aprobate.
B. Acordarea de credite fără dobândă consumatorilor de energie electrică și gaze naturale - regii autonome și societăți comerciale cu capital majoritar de stat.
Agenții economici beneficiari ai fondului de redresare financiară la dispoziția Guvernului sunt selectați de ministerele de resort, în cazul regiilor autonome, și de ministere împreună cu Agenția de Restructurare și Fondul Proprietății de Stat, în cazul societăților comerciale cu capital majoritar de stat.
Selecția acestora se face având în vedere îndeplinirea a minimum patru dintre următoarele criterii:
1. sunt în incapacitate de plată reflectată prin gradul scăzut de lichiditate pe termen scurt;
2. au un volum însemnat de plăți restante, acestea însumând cel puțin 1/5 din veniturile totale prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli;
3. plățile restante aferente consumului de energie electrică și/sau de gaze naturale au o pondere însemnată în totalul plăților restante;
4. prin încetarea sau restrângerea substanțială a activității generează fenomene sociale deosebite pe plan local. Se vor avea în vedere: numărul și ponderea personalului angajat în unitatea respectivă în totalul forței de muncă ocupate din localitate, structura personalului, posibilitățile de recalificare și plasare în zonă a personalului disponibilizat și altele;
5. au o pondere semnificativă în ansamblul activității ramurii sau sectorului, iar prin nefuncționare provoacă efecte negative puternice, atât economice cât și sociale, asupra celorlalți agenți economici care au contractele încheiate pentru desfacerea producției.
Analiza pentru selectarea agenților economici se face plecând de la situația economico-financiară pe bază de bilanț, raportări trimestriale și ultima balanță de verificare întocmita, agentul economic având obligația de a prezenta o sinteză potrivit modelului anexat.
Totodată, agenții economici, potențiali beneficiari ai fondului de redresare financiară, trebuie să prezinte o situație fundamentată asupra modului în care vor rezolva problema lichidităților financiare pentru o perioadă de minimum un an de la primirea împrumutului, precum și acțiunile de îmbunătățire a situației financiare, justificate prin:
- program de restructurare cu măsuri concrete de reducere a costurilor, în special a consumurilor energetice, de oprire temporară sau definitivă a instalațiilor și capacităților care generează pierderi, de dimensionare a personalului în funcție de volumul de activitate, de adaptare a producției la cerințele pieței;
- acțiuni pentru asigurarea desfacerii producției pe bază de contracte;
- măsuri de încasare a creanțelor, inclusiv prin aplicarea Legii nr. 76/1992 privind măsuri pentru rambursarea creditelor rezultate din acțiunea de compensare, regimul plăților agenților economici, prevenirea incapacității de plată și a blocajului financiar, republicată;
- respectarea disciplinei valutare cu privire la repatrierea valutei, conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 18/1994, aprobată prin Legea nr. 12/1995;
- neefectuarea de aprovizionări și plăți în avans, precum și necreditarea, sub nici un motiv, a altor agenți economici;
- dimensionarea corespunzătoare și încasarea veniturilor din locații de gestiune și închirieri;
- valorificarea mijloacelor fixe inactive, fără perspective de utilizare, potrivit prevederilor Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale și necorporale, și a normelor metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul finanțelor, nr. 746 din 9 iunie 1994.
În urma analizelor efectuate pe baza elementelor mai sus menționate, ministerele de resort pentru regiile autonome și ministerele, împreună cu Agenția de Restructurare și Fondul Proprietății de Stat, pentru societățile comerciale, vor supune spre aprobare Guvernului, cu avizul Ministerului Finanțelor și al Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică, lista agenților economici și sumele propuse a fi acordate acestora din fondul de redresare financiară, potrivit destinațiilor aprobate prin art. 18 din Ordonanța Guvernului nr. 13/1995.
II. Modul de gestionare a fondului de redresare financiară
Fondul de redresare financiară se constituie în baza prevederilor art. 18 din Ordonanța Guvernului nr. 13/1995.
Fondul de redresare financiară se prevede anual în bugetul de stat, într-o sumă globală rezervată la dispoziția Guvernului.
Fondul de redresare financiară se utilizează pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru următoarele destinații:
a) acordarea personalului disponibilizat a unei sume egale cu 6 salarii la nivelul salariului de bază net realizat în ultima lună de către acesta, conform programelor de restructurare și redresare financiară aprobate. Această sumă se acordă 6 singură dată și este neimpozabilă. Personalul care beneficiază de această sumă trebuie să aibă o vechime în muncă de minimum 12 luni în cadrul agentului economic pentru care se instituie regimul special de supraveghere economico-financiară;
b) acordarea de credite fără dobândă regiilor autonome și societăților comerciale cu capital majoritar de stat, consumatori de energie electrică și gaze naturale, nominalizați prin hotărâre a Guvernului.
Este interzis a se utiliza sumele acordate din acest fond în alte scopuri decât cele menționate la lit. a) și b).
Sumele acordate agenților economici pentru plata energiei electrice și a gazelor naturale se vor restitui de către aceștia din veniturile realizate, în termen de până la 3 ani.
În acest scop, ministerele de resort pentru regiile autonome și Fondul Proprietății de Stat pentru societățile comerciale cu capital majoritar de stat vor încheia o convenție cu agentul economic, în care se va prevedea obligația acestuia de a rambursa fondurile alocate, la convenție anexându-se și graficul de restituire.
Restituirea de către agentul economic a sumelor primite de la bugetul de stat se face lunar, până la data de 20 a lunii, la ministerul de resort sau la Fondul Proprietății de Stat.
Sumele primite se virează de către ministerul de resort sau Fondul Proprietății de Stat, după caz, în contul bugetului de stat, subcapitolul 22.1.13 „Restituiri de credite primite din fondul de redresare financiară”, lunar, până în ultima zi a lunii respective, în situația când acestea reprezintă rate scadente aferente împrumutului acordat în anii precedenți.
În cazul când ratele reprezintă rambursări aferente împrumutului din același an, se reîntregesc cu acestea cheltuielile bugetare efectuate din fondul de redresare financiară.
Ministerul de resort sau, după caz, Fondul Proprietății de Stat va comunica Ministerului Finanțelor suma, numărul și data documentului de vărsare a sumelor restituite la bugetul de stat.
În situația în care ratele nu se depun la timp, suma de plată se consideră restantă și pe tot timpul cât este în această situație se calculează penalizări la nivelul celor care se aplică în cazul veniturilor bugetului de stat, conform prevederilor legale.
Ministerele de resort sau Fondul Proprietății de Stat, după caz, vor urmări rambursarea sumelor conform graficului de restituire întocmit de comun acord cu agentul economic.
În cazul lichidării societăților comerciale cu capital majoritar de stat cărora li s-au acordat asemenea credite, statul are prioritate absolută la recuperarea acestora.
Pentru acordarea sumelor din fondul de redresare financiară, miniștrii de resort sunt ordonatori principali de credite bugetare pentru regiile autonome, iar președintele Fondului Proprietății de Stat, pentru societățile comerciale cu capital majoritar de stat, în condițiile legii.
Trimestrial, o dată cu dările de seamă contabile, ordonatorii principali de credite întocmesc și raportează Ministerului Finanțelor situația cheltuielilor clin fondul de redresare financiară și restituirea creditelor acordate din acest fond.
Fondul Proprietății de Stat va întocmi și va prezenta dări de seamă contabile, potrivit precizărilor metodologice elaborate de Ministerul Finanțelor.
Ordonatorii principali de credite, Fondul Proprietății de Stat și agenții economici vor înregistra în contabilitatea proprie operațiunile legate de primirea fondurilor de la bugetul de stat și restituirea acestora, potrivit precizărilor întocmite în acest scop de către Ministerul Finanțelor.
Model
Județul ........................................
Ministerul ....................................
Unitatea ......................................
Adresa ........................................
Telefonul .....................................
Codul fiscal ................................
- Situația indicatorilor economico-financiari la data de ...........................
- mii, lei - | |||
Bilanț an precedent | Cumulat an curent | ||
1. | Venituri din exploatare - total, din care:
|
||
2. | Cheltuieli pentru exploatare - total, din care:
|
||
3. | Rezultatul din exploatare
|
||
4. | Venituri totale | ||
5. | Cheltuieli totale | ||
6. | Rezultatul net al exercițiului financiar (aferent livrărilor) | ||
7. | Active circulante, din care:
|
||
8. | Datorii pe termen scurt, din care:
a) curente:
b) restante:
|
||
9. | Lichiditate generală
Active circulante Datorii pe termen scurt[1] |
||
10. | Lichiditate intermediară Active circulante-stocuri Datorii pe termen scurt[1] | ||
11. | Lichiditate imediată Disponibilități bănești Datorii pe termen scurt[1] | ||
12. | Plăți restante - total, din care: | ||
- furnizori
|
|||
13. | Ponderea plăților restante aferente consumului de energie electrică și/sau gaze naturale în totalul plăților restante
(rd.8b /rd.12 )x 100 |
||
14. | Număr mediu de salariați, din care:
|
||
15. | Ponderea personalului angajat în totalul forței de muncă ocupate din localitate |
Guvernul României
Hotărâre privind exceptarea temporară de la plata taxelor vamale a hârtiei de ziar
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se exceptează temporar de la plata taxelor vamale, până la 30 septembrie 1995, în limita unui contigent de 8.000 tone, hârtia de ziar care se încadrează la poziția tarifară 4801.00.10.
Contigentul se administrează prin licențe de import eliberate de Ministerul Comerțului.
Contrasemnează:
Ministrul industriilor, Dumitru Popescu
Ministrul comerțului, Petru Crișah
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu