Monitorul Oficial 150/1995: Diferență între versiuni

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare
(Pagină nouă: __FORCETOC__ *1995 0150 = Monitorul Oficial al României = Anul VII, Nr. issue::150 - Partea I - Vineri, 14 iulie year::1995 == Legi și Decre...)
 
(convertesc issue:: la patru cifre.)
 
Linia 3: Linia 3:


= Monitorul Oficial al României =
= Monitorul Oficial al României =
Anul VII, Nr. [[issue::150]] - Partea I - Vineri, 14 iulie [[year::1995]]
Anul VII, Nr. [[issue::0150]] - Partea I - Vineri, 14 iulie [[year::1995]]


== Legi și Decrete ==
== Legi și Decrete ==

Versiunea curentă din 7 aprilie 2012 10:33


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0150 - Partea I - Vineri, 14 iulie year::1995

Legi și Decrete

Parlamentul României

Camera Deputaților

Senatul

Lege privind producerea, controlul calității, comercializarea și folosirea semințelor și materialului săditor, precum și înregistrarea soiurilor de plante agricole

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Capitolul I

Dispoziții generale

Art. 1. - Ministerul Agriculturii și Alimentației asigură cadrul organizatoric și respectarea prevederilor legale privind producerea, controlul calității, comercializarea și folosirea semințelor și materialului săditor, precum și înregistrarea soiurilor de plante agricole.

Art. 2. - În domeniul de activitate circumscris la art. 1, Ministerului Agriculturii și Alimentației îi revin următoarele atribuții și răspunderi:

a) autorizează agenții economici specializați, indiferent de forma de proprietate, să producă, să prelucreze și să comercializeze semințe de plante agricole și material săditor;

b) organizează certificarea și controlul purității varietale, stării fitosanitare și valorii culturale a semințelor și materialului săditor, încurajează și urmărește producerea de semințe și material săditor cu valoare biologică ridicată, în cantități suficiente pentru nevoi interne și export;

c) urmărește și controlează aplicarea, de către agenții economici autorizați, a tehnologiilor specifice și a normelor tehnice stabilite împreună cu Academia de - științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, institutele și stațiunile de cercetări agricole de profil, pentru producerea semințelor și materialului săditor;

d) sprijină dezvoltarea cercetărilor autohtone pentru crearea de soiuri de plante agricole și stabilește măsuri pentru protejarea producătorilor agricoli împotriva riscului utilizării de semințe și material săditor necorespunzător sau din soiuri neadaptate condițiilor agricole din țara noastră;

e) acordă asistență agenților economici autorizați în producerea, prelucrarea și comercializarea semințelor și materialului săditor și, de asemenea, în prognozarea necesarului de semințe pe specii, soiuri și categorii biologice, punându-le la dispoziție informațiile relevante de care dispune;

f) urmărește aplicarea prevederilor prezentei legi, precum și a prevederilor ce rezultă din convențiile și acordurile internaționale în domeniul producerii, controlului calității, comercializării și folosirii semințelor și materialului săditor, precum și înregistrării soiurilor de plante agricole, la care România este parte.

Art. 3. - Definirea termenilor de specialitate utilizați în prezenta lege este precizată în anexă.

Capitolul II

Producerea, prelucrarea și comercializarea semințelor și materialului săditor

Art. 4. - Producerea, prelucrarea și comercializarea semințelor și materialului săditor se realizează de către agenții economici - persoane fizice și juridice - autorizați în acest scop de Ministerul Agriculturii și Alimentației prin organele teritoriale de specialitate.

Autorizația se acordă la cerere acelor persoane fizice sau juridice care fac dovada că dispun de o bază materială adecvată și de personal cu pregătire corespunzătoare, pentru obținerea semințelor și a materialului săditor de calitate și pentru menținerea purității varietale a acestora, conform normelor în vigoare.

Art. 5. - Agenții economici autorizați pentru producerea, prelucrarea și comercializarea semințelor și materialului săditor au următoarele obligații:

a) să respecte cerințele tehnologiilor și ale normelor în vigoare privind producerea, prelucrarea și comercializarea semințelor și materialului săditor;

b) să țină evidența producției, tranzacțiilor și a stocurilor de semințe și material săditor, pe care să o pună la dispoziția organelor competente de control, la cererea acestora;

c) să respecte prevederile legale privind protecția soiurilor;

d) să anunțe, în termenele fixate de Ministerul Agriculturii și Alimentației, suprafețele pentru producerea semințelor și materialului săditor pe care le propun pentru certificare.

Art. 6. - Producătorii agricoli - persoane fizice sau juridice, în urma convențiilor sau înțelegerilor încheiate în scris cu producătorii de semințe, au obligația să respecte distanțele de izolare față de culturile învecinate destinate loturilor semincere, conform normelor tehnice stabilite.

Art. 7. - Creatorii de soiuri au obligația să pună la dispoziția agenților economici autorizați care multiplică aceste soiuri tehnologiile specifice de producere a semințelor și materialului săditor pe specii, soiuri și hibrizi, în condițiile legii.

Art. 8. - Autorizația acordată unui agent economic specializat în producerea, prelucrarea și comercializarea semințelor și materialului săditor poate fi retrasă de Ministerul Agriculturii și Alimentației, dacă se constată că au fost încălcate obligațiile ce îi revin potrivit art. 5.

Art. 9. - Producerea semințelor din categoriile biologice superioare, sămânța de prebază și sămânța de bază, revine persoanelor fizice și juridice specificate ca „menținător” în Registrul de stat al soiurilor de plante agricole omologate pentru a fi cultivate pe teritoriul României, denumit în continuare registrul de stat, și în Lista oficială a soiurilor și hibrizilor de plante de cultură din România pentru anul respectiv, denumită în continuare lista oficială.

Art. 10. - Agenții economici autorizați în producerea, prelucrarea și comercializarea semințelor și materialului săditor răspund de calitatea și autenticitatea acestora și vor suporta daunele provocate beneficiarilor pentru livrarea de semințe și material săditor necorespunzător.

Art. 11. - Agenții economici care produc, prelucrează sau comercializează semințe și material săditor au obligația de a le depozita, păstra, manipula și transporta, astfel încât să fie evitat orice pericol de pierdere a autenticității, iar identitatea lor să poată fi determinată cu ușurință. Păstrarea semințelor și materialului săditor se va face pe loturi, pe soiuri și pe categorii biologice, în conteinere sau în ambalaje corespunzătoare.

Art. 12. - Normele tehnice privind prelucrarea, formarea loturilor, tratarea, ambalarea, etichetarea, transportul, depozitarea și păstrarea semințelor se elaborează de către Ministerul Agriculturii și Alimentației, cu respectarea prevederilor prezentei legi, a convențiilor și a acordurilor internaționale la care România este parte.

Art. 13. - Comercializarea semințelor și materialului săditor se face numai în ambalaje specifice, etichetate oficial, care să ateste autenticitatea, identitatea și calitatea acestora potrivit normelor în vigoare.

Art. 14. - Agenții economici autorizați în producerea, prelucrarea și comercializarea semințelor și materialului săditor pot efectua importuri și exporturi de semințe și material săditor, cu avizul prealabil al Ministerului Agriculturii și Alimentației.

Art. 15. - Sunt admise la import numai semințele și materialul săditor din soiurile înscrise în registrul de stat și în lista oficială. Fac excepție:

a) eșantioanele de semințe și materialul săditor obținute în cadrul schimburilor de către institutele și stațiunile de cercetare agricolă și instituțiile de învățământ superior de profil agricol, destinate cercetărilor științifice;

b) semințele și materialul săditor din soiuri străine, care se introduc în țară în vederea testărilor oficiale la Institutul pentru Testarea și înregistrarea Soiurilor;

c) semințele și materialul săditor din soiuri străine, neînregistrate în registrul de stat, care se multiplică pe bază de contract, în vederea exportului, integral, atât ca sămânță cât și ca produs comercial.

Art. 16. - Exportul de semințe și material săditor constituit din elite, înainte de omologare, precum și din soiurile noi, omologate, înainte de brevetare, este interzis.

Capitolul III

Certificarea și controlul calității semințelor și materialului săditor

Art. 17. - Controlul calității și eliberarea certificatelor de calitate a semințelor și materialului săditor în fazele de producere, condiționare, tratare, ambalare, etichetare, depozitare, păstrare, transport și comercializare se fac de către Inspecția de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor din cadrul Ministerului Agriculturii și Alimentației, în conformitate cu normele tehnice interne și cu reglementările internaționale.

Inspectoratele teritoriale pentru calitatea semințelor și materialului săditor și Laboratorul Central pentru Controlul Calității Semințelor funcționează ca unități cu personalitate juridică, finanțate de la bugetul Ministerului Agriculturii și Alimentației și subordonate Inspecției de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor.

Inspectoratele teritoriale pentru calitatea semințelor și materialului săditor răspund de autenticitatea și calitatea semințelor și materialului săditor, prin actele pe care le emit, și vor suporta daunele provocate unităților beneficiare pentru livrarea de semințe și material săditor necorespunzătoare.

Art. 18. - Inspecția de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor are următoarele atribuții:

a) eliberează și retrage autorizațiile de funcționare pentru agenții economici care produc, prelucrează și comercializează semințe și material săditor;

b) supune spre aprobare Ministerului Agriculturii și Alimentației proiecte de acte normative privind calitatea semințelor și materialului săditor;

c) organizează, coordonează și controlează activitatea inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semințelor și materialului săditor și a Laboratorului Central pentru Controlul Calității Semințelor;

d) elaborează norme interne de certificare și difuzează celor interesați normele organismelor internaționale în domeniul semințelor și materialului săditor la care România este afiliată, avizează programele anuale de certificare și urmărește aplicarea acestora;

e) asigură și exercită controlul în scopul menținerii calității semințelor și materialului săditor la toate categoriile biologice în precontrol și postcontrol, prin scheme și tehnici științifice adecvate;

f) asigură legătura cu organizațiile internaționale specializate în domeniul semințelor și materialului săditor.

Pentru efectuarea controlului în câmp în vederea certificării și a analizelor de laborator, solicitantul va plăti contravaloarea prestațiilor, o dată cu depunerea cererii, conform tarifelor stabilite de Ministerul Agriculturii și Alimentației. Din sumele rezultate, inspectoratele teritoriale pentru calitatea semințelor și materialului săditor și Laboratorul Central pentru Controlul Calității Semințelor vor folosi 70% pentru cheltuieli de capital.

Art. 19. - Categoriile biologice de sămânță și material săditor care se supun controlului și pentru care se emit acte ce atestă autenticitatea și calitatea semințelor și materialului săditor, în condițiile prezentei legi, sunt:

a) sămânța de prebază;

b) sămânța de bază;

c) sămânța semincară.

Art. 20. - Se admit pentru certificare numai loturile semincere din soiurile care sunt înscrise în registrul de stat și publicate în lista oficială, formele parentale folosite la producerea hibrizilor înscriși în lista oficială, precum și categoriile de semințe și material săditor prevăzute la art. 15 lit. c).

Ministerul Agriculturii și Alimentației va constitui fondul semințelor de rezervă, în limita cantităților stabilite prin hotărâre a Guvernului, iar cheltuielile necesare vor fi prevăzute în bugetul Ministerului Agriculturii și Alimentației.

Art. 21. - Este interzisă comercializarea semințelor și materialului săditor a căror calitate nu a fost controlată și certificată de Inspecția de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor sau de autoritatea corespunzătoare din țara exportatorului.

Capitolul IV

Înregistrarea soiurilor de plante agricole

Art. 22. - Pe teritoriul României sunt admise producerea, multiplicarea, comercializarea și folosirea semințelor și materialului săditor numai din soiurile înscrise în registrul de stat și publicate anual în lista oficială.

Art. 23. - Se exceptează de la prevederile art. 22 semințele și materialul săditor din soiurile radiate din lista oficială, care mai pot fi comercializate în următorii 3 ani, în vederea lichidării stocurilor existente.

Art. 24. - Înscrierea unui soi în registrul de stat și în lista oficială se face prin ordin al ministrului agriculturii și alimentației, după ce s-a stabilit, în urma examinării prealabile efectuate de către Institutul pentru testarea și înregistrarea soiurilor, că îndeplinește condițiile de distinctibilitate, stabilitate și omogenitate prevăzute de reglementările în vigoare și că posedă valoare agronomică și tehnologică.

Art. 25. - La înscrierea în registrul de stat și în lista oficială, fiecare soi va fi individualizat printr-o denumire care să facă posibilă identificarea sa.

Art. 26. - Înscrierea soiurilor pentru examinare la Institutul pentru testarea și înregistrarea soiurilor în vederea înscrierii în registrul de stat și în lista oficială se face pe baza unei cereri a amelioratorului sau a reprezentantului acestuia, împuternicit în scris, însoțită de fișele descriptive ale soiului și de asigurarea cantităților de semințe necesare examinării.

Art. 27. - Radierea unui soi din lista oficială se face prin ordin al ministrului agriculturii și alimentației, în cazurile în care:

a) este depășit ca performanță agronomică și tehnologică de alte soiuri similare și nu mai prezintă interes pentru utilizarea sa de către agenții economici;

b) se dovedește necorespunzător cerințelor de distinctibilitate, stabilitate și omogenitate, în sensul în care aceste însușiri au fost luate în considerare la înscrierea sa în registrul de stat și în lista oficială;

c) au apărut elemente care ar fi împiedicat înscrierea sa în registrul de stat și în lista oficială, necunoscute la data când s-a făcut această înscriere;

d) la solicitarea menținătorului, precum și în cazul în care menținătorul nu își îndeplinește obligațiile ce îi revin de a prezenta în orice moment sămânța necesară care să asigure reproducerea soiului cu caracteristicile inițiale, avute la înregistrare, și de a se supune inspecției făcute în scopul verificării modului cum se efectuează selecția conservativă.

e) nu mai există un responsabil cu menținerea în selecție conservativă a soiului;

f) se dovedește că același soi se regăsește în registrul de stat și în lista oficială sub un alt nume;

g) titularul certificatului de omologare a soiului nu achită taxele prevăzute de lege pentru verificarea purității soiului, pe durata de înscriere în registrul de stat;

h) după 10 ani de la înscrierea în registrul de stat nu se mai solicită sau nu se mai aprobă reînscrierea;

i) la cererea autorului.

Art. 28. - Institutul de stat pentru testarea și înregistrarea soiurilor funcționează ca organ de specialitate al Ministerului Agriculturii și Alimentației și are următoarele atribuții principale:

a) elaborează metodologia de prezentare și de examinare a noilor soiuri în vederea înscrierii în registrul de stat și în lista oficială, ținând seama de reglementările interne și internaționale în materie;

b) examinează soiurile pentru care se solicită înscrierea în registrul de stat și în lista oficială;

c) previne înstrăinarea materialului biologic aflat în examinare și asigură secretul informațiilor obținute;

d) asigură conservarea eșantioanelor de semințe din soiurile înscrise în registrul de stat;

e) efectuează verificarea anuală a purității varietale a soiurilor multiplicate pentru comercializare;

f) este depozitarul registrului de stat, editează și publică anual lista oficială.

Regulamentul de organizare și funcționare a Institutului pentru testarea și înregistrarea soiurilor se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și alimentației.

Art. 29. - în cadrul Ministerului Agriculturii și Alimentației se organizează Consiliul tehnic pentru soiuri și semințe de plante agricole. Componența și atribuțiile acestuia se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii și alimentației.

Art. 30. - Pentru efectuarea lucrărilor de examinare a soiurilor, solicitantul va plăti, o dată cu aprobarea înscrierii pentru examinare, tarifele stabilite de Ministerul Agriculturii și Alimentației. Din sumele rezultate Institutul pentru testarea și înregistrarea soiurilor va folosi 70% pentru cheltuieli de capital.

Art. 31. - Soiurile care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 24 și 25 sunt considerate omologate și se înscriu în registrul de stat și în lista oficială, iar amelioratorului i se eliberează de către Institutul pentru testarea și înregistrarea soiurilor un certificat de omologare a soiului, a cărui valabilitate este de 20 de ani de la data eliberării, pentru culturile de câmp, și de 25 de ani pentru pomi și viță de vie.

La cererea amelioratorului se pot omologa și formele parentale folosite la obținerea de hibrizi comerciali.

Art. 32. - Protecția soiurilor de plante agricole este asigurată potrivit Legii nr. 64/1991 privind brevetele de invenție.

Brevetul de invenție conferă titularului dreptul exclusiv de a reproduce, multiplica, comercializa și concesiona soiul respectiv, plante întregi sau părți de plantă, elemente de reproducție sexuată sau de multiplicare vegetativă.

Dreptul de a produce și comercializa sămânța amelioratorului, sămânța de prebază și sămânța de bază aparține exclusiv titularului de brevet de invenție al soiului respectiv.

Dreptul de a produce și comercializa sămânța certificată poate fi transmis oricărei persoane fizice sau jurdice autorizate conform art. 4, care se angajează prin contract să achite titularului de brevet de invenție o redevență, stabilită de comun acord, din valoarea semințelor sau materialului săditor vândut. Nerespectarea acestui angajament atrage anularea autorizației de producere și de comercializare a semințelor și plata daunelor corespunzătoare care rezultă din aceasta. Aceste drepturi pot fi transmise, în condițiile legii, prin vânzare de licențe sau cesionare, dobânditorul devenind în mod automat menținător.

Art. 33. - Pentru soiurile omologate înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 64/1991, certificatul de omologare a soiului conferă posesorului dreptul exclusiv de a produce și comercializa sămânța amelioratorului, sămânța de prebază și sămânța de bază și de a beneficia de redevență pentru sămânța certificată produsă și comercializată.

Art. 34. - Drepturile patrimoniale cuvenite persoanelor fizice, autori de soiuri, se stabilesc pe bază de contract, din veniturile obținute de ameliorator.

Art. 35. - Institutul pentru testarea și înregistrarea soiurilor este desemnat ca instituție de depozit al materialului biologic reproductibil pentru soiurile de plante agricole.

Art. 36. - Institutul pentru testarea și înregistrarea soiurilor este împuternicit să efectueze toate experimentările și verificările în vederea controlului materialului biologic pentru care s-a acordat brevet de invenție.

Art. 37. - După obținerea certificatului de omologare a soiului titularul acestuia are obligația să pună la dispoziția Institutului pentru testarea și înregistrarea soiurilor un eșantion-martor de plante sau de semințe, care se va conserva și care va constitui proba-etalon pentru verificarea purității varietale și a autenticității.

Art. 38. - Titularul certificatului de omologare a soiului plătește efectuarea testelor de verificare a purității varietale pe toată durata în care soiul este înscris în registrul de stat.

Capitolul V

Sancțiuni

Art. 39. - Inspecția de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor poate dispune reținerea oricărui lot de sămânță sau de material săditor, care circulă fără documente de calitate sau de stare fitosanitară, până la clarificarea situației, dar nu mai mult de 30 de zile.

În situația în care lotul de sămânță sau de material săditor este necorespunzător din punct de vedere calitativ sau al stării fitosanitare, se dispune folosirea lui în alte scopuri sau distrugerea pe cheltuiala titularului.

Art. 40. - Constituie contravenții la normele privind producerea, prelucrarea, condiționarea, depozitarea, păstrarea, transportul, valorificarea și controlul calității semințelor și materialului săditor următoarele fapte, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

a) comercializarea semințelor și a materialului săditor necertificate sau din loturi provenite de la producători neautorizați;

b) producerea de semințe și material săditor în scop comercial fără autorizația eliberată de Ministerul Agriculturii;

c) introducerea în țară de semințe de plante agricole sau material săditor, neautorizate de către Ministerul Agriculturii și Alimentației;

d) comercializarea de semințe de plante agricole sau material săditor din import, neautorizate de către Ministerul Agriculturii și Alimentației;

e) nerespectarea tehnologiilor de cultură pentru producerea semințelor și a materialului săditor care determină reducerea purității biologice sub limita standardelor în vigoare;

f) neasigurarea măsurilor corespunzătoare menținerii calității și autenticității la recoltarea, prelucrarea sau condiționarea semințelor și a materialului săditor;

g) depozitarea și transportul semințelor și materialului săditor fără documente care să ateste calitatea și proveniența acestora, precum și neasigurarea măsurilor de protecție a calității și autenticității lor;

h) lipsa evidenței producerii, tranzacțiilor și stocurilor de semințe și material săditor;

i) refuzul de a prezenta documentele privind calitatea semințelor și a materialului săditor, precum și evidențele prevăzute la lit. h), la cererea organelor de control autorizate de Ministerul Agriculturii și Alimentației;

j) înscrierea unor date eronate în documentele de atestare a calității semințelor și a materialului săditor;

k) comercializarea de semințe sau material săditor fără documente care să ateste calitatea și starea fitosanitară corespunzătoare pentru însămânțare sau plantare;

I) comercializarea de semințe și material săditor care nu corespund standardelor în vigoare.

Art. 41. - Contravențiile prevăzute la art. 40 din prezenta lege se sancționează cu amendă aplicată persoanelor fizice sau, după caz, juridice, după cum urmează:

a) cele de la lit. e), f), h), i), cu amendă de la 300.000 lei la 900.000 lei;

b) cele de la lit. g), j), i), cu amendă de la 900.000 lei la 1.500.000 lei;

c) cele de la lit. a), b), k), cu amendă de la 1.500.000 lei la 3.000.000 lei;

d) cele de la lit. c) și d), cu amendă de la 3.000.000 lei la 5.000.000 lei.

Art. 42. - Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 41 se fac prin proces-verbal întocmit de către Inspecția de stat pentru calitatea semințelor și materialului săditor. Ministrul agriculturii și alimentației poate împuternici și alte persoane care să constate contravențiile și să aplice sancțiunile.

Dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor se aplică în măsura în care prezenta lege nu dispune altfel.

Capitolul VI

Dispoziții finale

Art. 43. - Prevederile prezentei legi se aplică și soiurilor care sunt înscrise în registrul de stat și în lista oficială la data intrării în vigoare a prezentei legi. Ministerul Agriculturii și Alimentației va lua măsuri ca pentru toate soiurile înscrise în registrul de stat și în lista oficială până la data intrării în vigoare a prezentei legi să se emită certificatele de omologare a soiurilor respective și să se stabilească dreptul de menținător institutelor, stațiunilor de cercetări agricole, instituțiilor de învățământ superior de profil agricol și altor amelioratori, la propunerea acestora.

Art. 44. - Societățile comerciale cu profil agricol, societățile agricole, asociațiile agricole fără personalitate juridică, precum și producătorii agricoli individuali, beneficiază de reduceri la prețurile de cumpărare ale semințelor provenite de la agenții economici autorizați, de până la 50%, dacă reînnoiesc sămânța la:

  • 3 ani - pentru soiurile de cereale păioase, leguminoase boabe, cartofi de toamnă, plante tehnice și furajere anuale;
  • anual - pentru hibrizii de porumb, floarea-soarelui, sorg, sfeclă de zahăr, legume;
  • anual - pentru soiurile de tutun, legume, cartofi timpurii și de vară, sfeclă de zahăr.

Nivelul reducerilor de prețuri pentru fiecare cultură și categorie biologică se stabilește anual, până la data de 1 septembrie pentru culturile de toamnă și cartofi, respectiv 31 ianuarie pentru culturile de primăvară, prin hotărâre a Guvernului.

Art. 45. - Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă:

  • Legea nr. 13/1971 privind producerea, folosirea și controlul calității semințelor și materialului săditor pentru producția agricolă vegetală, publicată în Buletinul Oficial nr. 132 din 21 octombrie 1971;
  • H.C.M. nr. 780/1972 privind contractarea, preluarea, condiționarea, valorificarea și controlul calității semințelor și materialului săditor în R.S. România, publicată în Buletinul Oficial nr. 77 din 17 iulie 1972;
  • orice alte dispoziții contrare prezentei legi.

Art. 46. - Prezenta lege intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României.

Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 6 iunie 1995 , cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Senatului, prof. univ. Oliviu Gherman

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 26 iunie 1995 , cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase

București, 6 iulie 1995 | Nr. 75.


Anexă

Definirea termenilor de specialitate utilizați în lege

1. Sămânță înseamnă orice material de reproducere (semințe, fructe, material săditor, produs prin orice metode de înmulțire) destinat multiplicării sau reproducerii unei plante agricole.

2. Soi înseamnă o populație de plante creată sau identificată, care:

a) se diferențiază de cele deja cunoscute prin cel puțin un caracter important, precis și puțin fluctuant, ce poate fi clar definit și descris, sau prin mai multe caractere a căror combinație este de natură să dea calitatea de nou (distinc-tibilitate);

b) este omogenă pentru ansamblul caracterelor luate în considerare de reglementările în vigoare privind uniformitatea soiurilor, cu excepția unui număr foarte redus de forme atipice, ținând seama de particularitățile de reproducere {omogenitate);

c) este stabilă în caracterele sale esențiale, adică în urma reproducerii sau multiplicării succesive, sau la sfârșitul fiecărui ciclu de reproducere definit de ameliorator, caracterele esențiale rămân așa cum au fost descrise inițial {stabilitate);

d) la hibrizii comerciali, noutatea este dată de caracterele părinților constituanți și de formula care asociază formele parentale.

3. Ameliorator înseamnă persoana juridică sau fizică care a creat sau identificat prin metode științifice un soi. Amelioratorii pot fi institutele și stațiunile de cercetări agricole, instituțiile de învățământ superior de profil agricol și alte institute, producătorii privați, specializate în acest scop, firme străine sau agenții ale acestora, asociații între instituții de cercetare, producători privați și firme străine etc.

4. Menținător înseamnă persoana juridică sau fizică indicată în registrul de stat ca responsabilă de menținerea unui soi cu caracteristicile avute la data înscrierii în registrul de stat.

Menținătorul poate fi amelioratorul soiului sau persoana autorizată căreia amelioratorul i-a transferat acest drept printr-o tranzacție legală.

5. Titular însemnă persoana juridică sau fizică cu drept de proprietate asupra soiului omologat, destinat reproducerii, comercializării etc.

6. Comercializare înseamnă oferirea spre vânzare, expunerea spre vânzare, vânzarea, posedarea în vederea vânzării și orice tranzacție prin care dreptul de proprietate al semințelor este transferat de la o persoană la alta sau prin care semințele sau materialul săditor sunt transferate de la o persoană la alta printr-un contract potrivit căruia acestea vor fi folosite pentru a produce semințe sau pentru a obține recoltă pentru orice altă utilizare.

7. Categoriile biologice din procesul de producere a semințelor sunt definite după cum urmează:

a) sămânța amelioratorului înseamnă sămânța:

  • produsă de către sau sub directa responsabilitate a amelioratorului sau a menținătorului, folosind selecția conservativă sau alte metode științifice specifice;
  • care este desemnată producerii semințelor de prebază;
  • care satisface cerințele impuse de reglementările în vigoare privind puritatea varietală pentru semințele de prebază;

b) sămânța de prebază înseamnă sămânța din toate verigile biologice dintre sămânța amelioratorului și sămânța de bază, care:

  • a fost produsă de sau sub directa responsabilitate a menținătorului;
  • a fost produsă din sămânța amelioratorului sau din sămânța de prebază;
  • este destinată producerii de sămânță de prebază sau de bază;
  • satisface cerințele impuse de reglementările în vigoare privind puritatea varietală, germinația etc., specificate pentru semințele de prebază.

În terminologia curentă, sămânța de prebază poate fi echivalentul categoriilor biologice de bază superelită și superelită linii consangvinizate (câmp de menținere), în cazul cartofului - clonele A, B, C, D, E;

c) sămânța de bază înseamnă sămânța:

  • produsă de către sau sub directa responsabilitate a menținătorului;
  • care a fost produsă din sămânța de prebază;
  • care este destinată producerii de sămânță certificată;
  • care satisface cerințele impuse de reglementările în vigoare privind puritatea varietală, germinația etc., specificate pentru semințele de bază.

În terminologia curentă, sămânța de bază corespunde categoriei biologice de elită, linii consangvinizate androsterile și restauratoare de fertilitate sau hibrizi simpli, forme parentale folosite pentru loturile de hibridare în vederea producerii seminței comerciale (F1);

d) sămânța certificată înseamnă:

  • în cazul hibrizilor comerciali, sămânța produsă în loturi de hibridare, din sămânța de bază și care este destinată producerii de recoltă pentru consum uman, animal sau industrializare;
  • în cazul soiurilor, sămânța produsă direct din sămânța de bază pentru reînmulțiri sau pentru consum și care satisface cerințele impuse de reglementările în vigoare privind puritatea varietală, germinația etc., specificate pentru semințele certificate.

În cazul speciilor autogame este admisă și producerea semințelor certificate în generația a ll-a.

În terminologia curentă, sămânța certificată corespunde categoriilor biologice:

  • înmulțirea I (I1);
  • înmulțirea a II-a (I2);
  • hibrizi comerciali (F1) HSC; HT; HD; hibrizi Top Cross, hibrizi între soiuri;
  • soi sintetic;
  • soi multilineal;
  • material săditor viticol - selecționat și autentic;
  • material săditor de dud, hamei si dendrologic - autentic.


Președintele României

Decret pentru promulgarea Legii privind producerea, controlul calității, comercializarea și folosirea semințelor și materialului săditor, precum și înregistrarea soiurilor de plante agricole

În temeiul art. 77 alin. (1) și al art. 99 din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se promulgă Legea privind producerea, controlul calității, comercializarea și folosirea semințelor și materialului săditor, precum și înregistrarea soiurilor de plante agricole, și se dispune publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Președintele României, Ion Iliescu | București, 4 iulie 1995 | Nr. 260.


Hotărâri ale Guvernului României

Guvernul României

Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Extinderea cu 4 săli de clasă, 4 săli de grădiniță și sală de sport a școlii Generale din comuna Ungheni, județul Mureș”

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Extinderea cu 4 săli de clasă, 4 săli de grădiniță și sală de sport a școlii Generale din comuna Ungheni, județul Mureș”, prevăzuți în anexa[1] la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se face din fondurile bugetului de stat și din alte fonduri legal constituite cu această destinație, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 30 iunie 1995 | Nr. 473.

Contrasemnează:

Ministrul învățământului, Liviu Maior

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Guvernul României

Hotărâre privind aprobarea garantării la extern de către Ministerul Finanțelor, în numele Guvernului României, a creditului comercial în produse tip GSM 102/1995, în valoare de 70 milioane dolari S.U.A., acordat României de către Statele Unite ale Americii prin Commodity Credit Corporation

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În temeiul prevederilor art. 12 din Legea nr, 91/1993 privind datoria publică se aplică garantarea sa extern de către Ministerul Finanțelor, în numele Guvernului României, a creditului comercial în produse tip GSM 102/1995, în valoare de 70 milioane dolari S.U.A., acordat României de către Statele Unite ale Americii prin Commodity Credit Corporation.

Art. 2. - Ministerul Finanțelor va emite garanția externă în favoarea Băncii Române de Comerț Exterior - S.A., Băncii Agricole - S.A., Băncii Comerciale Române - S.A., Băncii Comerciale „Ion Tiriac” - S.A. după încheierea cu aceste bănci a convențiilor de garantare prin care se vor stabili obligațiile care revin acestora în ceea ce privește, între altele, rambursarea creditului, achitarea dobânzilor aferente, a comisioanelor și spezelor bancare externe, precum și a comisionului de garantare.

Art. 3. - Ministerul Agriculturii și Alimentației și Ministerul Industriilor vor desemna agenții economici importatori, pe criterii de bonitate financiară și eficiență economică.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 30 iunie 1995 | Nr. 474.

Contrasemnează:

Ministrul agriculturii și alimentației, Valeriu Tabără

Ministrul industriilor, Dumitru Popescu

p. Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Marcel Dinu, secretar de stat

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Acte ale organelor de specialitate ale administrației publice centrale

Ministerul industriilor

Ordin privind aprobarea Prescripțiilor tehnice pentru recipiente stabile sub presiune pentru depozitarea clorului sau dioxidului de sulf lichefiate C12-95

În conformitate cu atribuțiile Inspecției pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat,

În temeiul Hotărârii Guvernului nr. 451/1994, modificată și completată prin Hotărârea Guvernului nr. 695/1994, privind organizarea și funcționarea Ministerului Industriilor, ministrul industriilor emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Prescripțiile tehnice pentru recipiente stabile sub presiune pentru depozitarea clorului sau dioxidului de sulf lichefiate C12-95, din anexa[2] la prezentul ordin.

Art. 2. - Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României și va intra în vigoare la data publicării.

Ministrul industriilor, Dumitru Popescu

București, 9 iunie 1995. Nr. 1.552.


Referințe

  1. Anexa se comunică numai beneficiarului de investiție.
  2. Anexa va fi pusă la dispoziția celor interesați de către Editura Tehnică, str. Oteteleșanu nr. 1, sectorul 1, București.