Monitorul Oficial 164/1992: Diferență între versiuni

Sari la navigare Sari la căutare
fără descrierea modificării
Fără descriere a modificării
Fără descriere a modificării
Linia 914: Linia 914:
Art. 53. - (1) Alegătorii pot vota la secția de votare unde își au domiciliul sau la secțiile de votare organizate potrivit art. 19 și 20. Alegătorii care votează la secțiile organizate potrivit art. 19 și 20 se înscriu în liste electorale speciale.
Art. 53. - (1) Alegătorii pot vota la secția de votare unde își au domiciliul sau la secțiile de votare organizate potrivit art. 19 și 20. Alegătorii care votează la secțiile organizate potrivit art. 19 și 20 se înscriu în liste electorale speciale.


(2) Alegătorii care, în ziua votării, se află într-o altă localitate decât aceea în care sunt înscriși în listele electorale, pot să-și exercite  
(2)(2) Alegătorii care, în ziua votării, se află într-o altă localitate decât aceea în care sunt înscriși în listele electorale, pot să-și exercite dreptul, de vot pe baza cărții de alegător la orice secție de votare, urmând a fi înscriși într-o listă electorală specială de către biroul electoral al secției de votare.


(3) Prevederile alin. (2) se aplică și cetățenilor români cu domiciliul în străinătate care, în ziua votării, se află în țară, pe baza pașaportului.


Circumscripția electorali» nr....--
Art. 54. -  (1) Accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Fiecare va prezenta cartea de alegător și actul de identitate biroului electoral al secției de votare care, după verificarea înscrierii în lista electorală sau, după caz, înscrierea în lista electorală specială prevăzută la art. 53, îi va încredința buletinele de vot și ștampila pentru votare, pe baza semnăturii în lista electorală. Dacă un alegător se prezintă cu duplicatul cărții de alegător, biroul electoral al secției de votare va menționa aceasta în lista electorală.
 
(2) Alegătorii care ridică, potrivit art. 16 alin. (2) lit. c), cartea de alegător de la secția de votare, vor semna de primire în procesul-verbal întocmit la predarea de către primari a cărților de alegător neridicate.
 
(3) Dacă alegătorul, din motive constatate de către președintele biroului secției de votare, nu poate semna în lista electorală, se va face mențiune în listă, cu confirmarea, pe bază de semnătură, a unui membru al biroului electoral.
 
(4) Alegătorii vor vota separat în cabine închise, aplicând ștampila care poartă mențiunea „Votat” înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidați sau prenumele și numele candidatului independent pe care îl votează.
 
(5) Ștampila cu mențiunea „Votat” trebuie astfel dimensionată încât să fie mai mică decât patrulaterul.
 
(6) După ce au votat, alegătorii vor îndoi buletinele, astfel ca pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară, și le vor introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă.
 
(7) Îndoirea greșită a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.
 
(8) În cazul în care buletinul se deschide din eroare, la cererea alegătorului se anulează și se va da numai o singură dată un nou buletin, făcându-se mențiunea corespunzătoare în procesul-verbal al operațiunilor de votare.
 
(9) Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui, după care acesta o va aplica pe cartea de alegător în locul corespunzător numărului de scrutin.
 
(10) Președintele poate lua măsuri ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.
 
Art. 55. -  Președinții, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, precum și persoanele însărcinate cu menținerea ordinii, vor vota în secția la care își desfășoară activitatea, după înscrierea lor în lista electorală specială prevăzută de art. 53.
 
Art. 56. - (1) Candidații și oricare alegător au dreptul să conteste identitatea persoanei care se prezintă la vot. În acest caz, identitatea se stabilește de președinte prin orice mijloace legale.
 
(2) În cazul în care contestația este întemeiată, președintele va opri de la votare pe alegătorul contestat, vă consemna faptul într-un proces-verbal și va sesiza această situație autorităților polițienești.
 
Art. 57. - (1) Președintele biroului electoral al secției de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice.
 
(2) Suspendarea nu poate depăși o oră și va fi anunțată prin afișare la ușa localului de vot cu cel puțin o oră înainte. Durata totală a suspendărilor nu poate depăși 2 ore.
 
(3) În timpul suspendării, urnele de votare, ștampilele, buletinele de vot și celelalte documente și materiale ale biroului electoral vor rămâne sub pază permanentă, iar membrii biroului nu vor putea părăsi sala de votare toți în același timp.
 
(4) Persoanele care, în baza art. 51 alin. (3), asistă la votare nu pot fi obligate să părăsească sala de votare în acest timp.
 
Art. 58. -  (1) Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
 
(2) Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-1 ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau membrilor biroului electoral al secției de votare.
 
Art. 59. -  Pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, la solicitarea celor aflați în această situație sau a organelor de conducere ale instituțiilor sanitare sau de ocrotiri sociale în care cei netransportabili se află internați, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează, din cadrul biroului, un număr de membri care se deplasează cu o urnă specială și cu materialul necesar votării, la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.
 
Art. 60. -  La ora 21,00 sau la ora până la care s-a aprobat prelungirea votării, în condițiile art. 52, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea secției de votare.
 
Capitolul IX
 
'''Stabilirea rezultatelor obținute în alegeri'''
 
Secțiunea 1
 
''Constatarea rezultatelor votării la secțiile de votare''
 
Art. 61. -  (1) După încheierea votării, președintele biroului electoral al secției de votare va proceda, în prezența membrilor biroului și, după caz, a candidaților și a persoanelor acreditate să asiste la votare, la inventarierea și sigilarea ștampilelor cu mențiunea „Votat”, precum și la numărarea și anularea buletinelor de vot neîntrebuințate, la verificarea sigiliilor de pe carnetele de votare, iar după încheierea acestor operațiuni, la deschiderea urnelor.
 
(2) Președintele, la deschiderea fiecărui buletin, va citi cu voce tare lista de candidați care a fost votată sau, după caz, prenumele și numele candidatului independent votat și va arăta buletinul de vot celor prezenți. Buletinele de vot deschise se vor așeza pe partide, formațiuni politice și coaliții ale acestora, precum și pe candidați independenți și se vor număra și lega separat,
 
(3) Sunt nule buletinele de vot care nu au aplicată pe ele ștampila de control a secției de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, buletinele care nu au ștampila „Votat” său la care ștampila este aplicată pe mai multe patrulatere. Votul este valabil și în cazul în care, deși ștampila aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă.
 
(4) Buletinele de voi nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.
 
(5) Rezultatul votării pentru Camera Deputaților și pentru Senat se va consemna în două tabele separate. Tabelele se întocmesc de câte un membru al biroului electoral al secției de votare, desemnat de președinte. Dacă la consemnarea rezultatelor sunt prezenți și candidați, aceștia au dreptul să întocmească și ei un tabel pentru fiecare din Camerele Parlamentului.
 
(6) În tabelele prevăzute la alin. (5) se vor înscrie voturile nule, listele de candidați sau prenumele și numele candidaților, independenți și voturile valabil exprimate pentru fiecare.
 
Art. 62. -  (1) După deschiderea urnelor și numărarea voturilor, președintele biroului electoral al secției de votare va încheia, separat pentru Camera Deputaților și Senat, câte un proces-verbal, în 2 exemplare, care va cuprinde:
 
a) numărul alegătorilor, potrivit listelor electorale permanente;
 
b) numărul alegătorilor care s-au prezentai, la urne; defalcarea acestui număr în funcție de alegătorii de pe lista electorală permanentă și de pe aceea specială;
 
c) numărul total al voturilor valabil exprimate;
 
d) numărul voturilor nule;
 
e) numărul voturilor valabil exprimate, obținute de fiecare listă de candidați sau de fiecare, candidat independent;
 
f) expunerea, pe scurt, a întâmpinărilor și contestațiilor și a modului lor de soluționare, precum și a contestațiilor înaintate spre soluționare biroului electoral de circumscripție;
 
g) starea sigiliilor de pe urne la încheierea votării;
 
h) numărul buletinelor de vot primite;
 
i) numărul buletinelor de vot rămase neîntrebuințate și anulate.
 
(2) Procesele-verbale se semnează de președinte și de membrii biroului și vor avea aplicată ștampila de control. Semnăturile se pun în dreptul prenumelui, numelui și, după caz, al apartenenței politice a fiecărui membru.
 
(3) Membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare care au semnat procesul-verbal li se eliberează, la cerere, o copie certificată de către toți cei care au semnat originalul; cererea trebuie formulată înainte de întocmirea procesului-verbal.
 
(4) Lipsa semnăturii unor membrii ai biroului nu influențează asupra valabilității procesului-verbal. Președintele va menționa motivele care au împiedicat semnarea.
 
Art. 63. -  (1) În tot timpul operațiunilor de votare sau de deschidere a urnelor se pot face întâmpinări ori contestații cu privire la aceste operațiuni de către candidați, membrii biroului electoral, precum și, până la încheierea votării, de către alegători.
 
(2) Contestațiile se formulează în scris și se prezintă ptesedintelui biroului electoral al secției de votare, care va elibera dovada de primire.
 
(3) Președintele biroului electoral al secției de votare va hotărî, de ândată, asupra contestațiilor a căror rezolvare nu suferă întîrziere.
 
Art. 64. -  (1) Pentru Camera Deputaților și pentru Senat se întocmește câte un dosar care va cuprinde: procesele-verbale șî contestațiile privitoare la operațiunile electorale ale secției, precum. și buletinele nule și cele contestate. Dosarele sigilate și ștampilele se vor înainta biroului electoral de1 circumscripție, de președintele biroului electoral al secției de votare și membrii biroului, cu paza militară, în cel mult 24 de ore de la declararea închiderii secției de votare.
 
(2) În termen de 24 de ore de la primirea dosarului, biroul electoral de circumscripție va trimite unul din exemplarele procesului-verbal la tribunalul în a cărui rază teritorială se află circumscripția electorală; partidele și formațiunile politice, precum și candidații independenți vor putea obține copii legalizate de pe acest exemplar.
 
Secțiunea a 2-a
 
'''Stabilirea rezultatelor votării la circumscripțiile electorale'''
 
Art. 65. - (1) După primirea proceselor-verbale cu rezultatul numărării voturilor, biroul electoral de circumscripție va încheia, separat pentru Camera Deputaților și Senat, câte un proces-verbal cuprinzând voturile valabil exprimate pentru fiecare partid, formațiune politică sau coaliție a acestora, pe care îl va înainta în termen de 24 de ore la Biroul Electoral Central.
 
(2) După primirea de la Biroul Electoral Central a constatării cu privire la partidele, formațiunile politice sau coalițiile acestora ce nu întrunesc cel puțin 3% din voturile valabil exprimate pe întreaga țară, biroul electoral de circumscripție va proceda la atribuirea, potrivit art. 66, a mandatelor de deputat, respectiv de senator.
 
(3) La lucrările efectuate de biroul electoral de circumscripție au dreptul să asiste candidații și persoanele acreditate.
 
Art. 66. - (1) Atribuirea de mandate pentru candidații de pe liste se face avându-se în vedere numai partidele. Formațiunile politice sau coalițiile acestora care au întrunit, pe întreaga țară, cel puțin 3% din voturile valabil exprimate, în mod distinct pentru Camera Deputaților și pentru Senat.
 
(2) Operațiunea de atribuire a mandatelor se face după comunicarea Biroului Electoral Central cu privire la partidele, formațiunile politice și Coalițiile acestora care au întrunit cel puțin 3% din numărul total al voturilor valabil exprimate pe întreaga țară, în mod distinct pentru Camera Deputaților și pentru Senat.
 
(3) Repartizarea și atribuirea mandatelor de deputat și de senator se fac în două etape: la nivelul fiecărei circumscripții electorale și la nivel de țară.
 
(4) La nivelul circumscripției electorale, biroul electoral stabilește, separat pentru Camera Deputaților și pentru Senat, coeficientul electoral al circumscripției, prin împărțirea numărului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele de candidați ale partidelor, formațiunilor politice și coalițiilor acestora ce întrunesc condiția prevăzută la alin. (1) și pentru candidații independenți la numărul de deputați, respectiv de senatori, ce urmează să fie aleși în acea circumscripție; fiecărei liste i se vor repartiza atâtea mandate de câte ori coeficientul electoral al circumscripției electorale se include în voturile valabil exprimate pentru acea listă; atribuirea mandatelor se face de biroul electoral de circumscripție în ordinea înscrierii candidaților pe listă; pentru candidații independenți se atribuie fiecăruia câte un mandat, dacă a obținut un număr de voturi valabil exprimate cel puțin egal cu coeficientul electoral pentru deputați sau pentru senatori, după caz. Voturile rămase, adică cele neutilizate sau inferioare coeficientului electoral, obținute de listele de candidați ale partidelor, formațiunilor politice și coalițiilor acestora ce întrunesc condiția prevăzută la alin. (1), ca și mandatele ce nu au putut fi atribuite de biroul electoral de circumscripție se comunică de acesta Biroului Electoral Central, pentru a fi repartizate centralizat.
 
(5) Biroul Electoral Central însumează, pe întreaga țară, separat pentru Camera Deputaților și pentru Senat, voturile neutilizate sau cele inferioare coeficientului electoral de circumscripție din toate circumscripțiile .electorale, pentru fiecare partid, formațiune politică sau coaliție a acestora ce întrunește condiția prevăzută la alin. (1); numărul voturilor astfel obținute de fiecare partid, formațiune politică sau coaliție a acestora se împarte la % 2, 3, 4 etc., făcându-se atâtea operații de împărțire câte mandate nu au putut fi atribuite la nivelul circumscripțiilor electorale; citurile rezultate din împărțire, indiferent de lista din care provin, se clasifică în ordine descrescătoare, până la concurența numărului de mandate neatribuite -  cel mai mic din aceste cituri constituie coeficientul electoral pe țară, pentru deputați și, separat, pentru senatori; fiecărui partid, formațiune politică sau coaliție a acestora i se vor repartiza atâtea mandate de deputați sau, după caz, de senatori de câte ori coeficientul electoral pe țară se cuprinde în numărul total al voturilor valabil exprimate pentru partidul, formațiunea politică sau coaliția respectivă, rezultat din însumarea pe țară a voturilor neutilizate și a celor inferioare coeficientului electoral de circumscripție.
 
(6) Desfășurarea mandatelor repartizate pe circumscripții electorale se face de Biroul Electoral Central, după cum urmează:
 
a) pentru fiecare partid, formațiune, politică sau coabție a acestora, cărora le-au revenit mandate potrivit alin. (5), se împarte numărul voturilor neutilizate sau al celor inferioare coeficientului electoral de circumscripție, din fiecare circumscripție electorală, la numărul total al voturilor valabil exprimate pentru acel partid, formațiune politică sau coaliție avut în vedere la repartizarea mandatelor pe țară.
 
Rezultatul astfel obținut pentru fiecare circumscripție se înmulțește cu numărul de mandate cuvenite partidului, formațiunii politice sau coaliției acestora. Datele obținute se ordonează descrescător la nivelul țârii și separat descrescător în cadrul fiecărei circumscripții.
 
Pentru fiecare circumscripție se iau în calcul primele partide, formațiuni politice sau coaliții ale acestora, în limita mandatelor ce au rămas de repartizat în circumscripția respectivă. Ultimul număr din această operațiune reprezintă repartitorul acelei circumscripții.
 
În continuare, se procedează la repartizarea mandatelor pe circumscripții în ordinea partidelor, formațiunilor politice, coalițiilor acestora, precum și a circumscripțiilor din lista ordonată pe țară, astfel: primul număr din lista ordonată pe țara se împarte la repartitorul circumscripției de la care provine, rezultând numărul de mandate ce-i revin în circumscripția respectivă.  În continuare, se procedează identic cu numerele următoare din lista ordonată pe țară.
 
În situația în care s-a epuizat numărul de mandate cuvenite unui partid, unei formațiuni politice sau unei coaliții ori dintr-o circumscripție electorală, operațiunea se continuă fără acestea.
 
Dacă numărul din lista ordonată pe țară este mai mic decât repartitorul de circumscripție, se acordă un mandat;
 
b) în cazul în care nu este posibilă acordarea mandatelor în ordinea ce rezultă din prevederile de la lit. a), Biroul Electoral Central va avea în vedere circumscripția electorală în care partidul, formațiunea politică sau coaliția acestora are cel mai mare număr de candidați sau un candidat, cărora nu li s-au atribuit mandate, iar dacă și astfel au rămas mandate neindividualizate pe circumscripții, circumscripția electorală în care partidul, formațiunea politică sau coaliția respectivă are cele mai multe voturi neutilizate ori cele mai multe voturi inferioare coeficientului electoral de circumscripție;
 
c) dacă după aplicarea prevederilor de la lit. a) și b) au mai rămas mandate nedesfășurate pe circumscripții. Biroul Electoral Central le va stabili pe baza acordului partidelor, formațiunilor politice sau coalițiilor acestora cărora li se cuvin aceste mandate potrivit alin. (5), iar în lipsa unui acord, prin tragere la sorți, în termen de 24 de ore de Ia încheierea operațiunilor anterioare.
 
(7) Mandatele desfășurate pe listele de candidați, potrivit alin. (6), se atribuie candidaților de biroul electoral de circumscripție, în ordinea înscrierii acestora pe listă.
 
(8) Biroul electoral de circumscripție eliberează certificatul doveditor al alegerii deputaților și senatorilor cărora li s-au atribuit mandate, în termen de 24 de ore de la încheierea fiecărei operațiuni de atribuire,
 
(9) Candidații înscriși în liste, care nu au fost aleși, sunt declarați supleanți ai listelor respective. în caz de vacanță a mandatelor de deputați sau de senatori aleși pe liste de candidați, supleanții vor ocupa locurile-devenite vacante, în ordinea în care sunt înscriși în liste, dacă până la data validării, pentru ocuparea, locurilor vacante, partidele sau formațiunile politice pe listele cărora au candidat supleanții confirmă în scris că aparțin acestora.
 
Art. 67. -  (1) Biroul electoral de circumscripție încheie, separat, câte un proces-verbal pentru Camera Deputaților și Senat privind toate operațiunile electorale, centralizarea voturilor, constatarea rezultatului alegerilor și atribuirea mandatelor.
 
(2) Procesul-verbal trebuie să cuprindă:
 
a) numărul alegătorilor din circumscripția electorală, potrivit listelor electorale permanente;
 
b) numărul total al alegătorilor ce s-au prezentat la urne; defalcarea acestui număr în funcție de alegătorii de pe listele permanente și de pe cele speciale;
 
c) numărul total al voturilor valabil exprimate;
 
d) numărul total al voturilor valabil exprimate pentru fiecare listă de candidați și pentru fiecare candidat independent;
 
e) numărul voturilor nule;
 
f) modul de atribuire a mandatelor, potrivit art. 66, prenumele și numele candidaților aleși, precum și, după caz, partidul, formațiunea politică sau coaliția acestora ce i-a propus;
 
g) mandatele ce nu au putut fi atribuite la nivelul circumscripției electorale, precum și voturile valabil exprimate ce urmează a fi însumate, potrivit art. 66, pe întreaga țară;
 
h) expunerea, pe scurt, a întâmpinărilor, contestațiilor și hotărârilor luate de biroul electoral de circumscripție.
 
(3) Procesul-verbal, împreună cu întâmpinările, contestațiile și procesele-verbale primite de la birourile electorale ale secțiilor de votare, formând un dosar, încheiat, sigilat și semnat de membrii biroului electoral, se înaintează, cu pază militară, la Biroul Electoral Central, în cel mult 48 de ore de la primirea comunicării. Biroului Electoral Central referitoare la desfășurarea pe circumscripții electorale a mandatelor repartizate centralizat pe țară.
 
Art. 68. -  (1) Biroul Electoral Central rezolvă întâmpinările și contestațiile depuse, după care încheie separat câte un proces-verbal pentru Camera Deputaților și pentru Senat, cuprinzând, pe întreaga țară:
 
a) numărul total al alegătorilor potrivit listelor electorale permanente;
 
b) numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne;
 
c) numărul total al voturilor valabil exprimate;
 
d) numărul total al voturilor nule;
 
e) constatarea cu privire la modul de aplicare, de către birourile electorale de circumscripție, a prevederilor art. 66 alin. (4);
 
f) repartizarea pe țară a mandatelor potrivit art. 66 alin. (5) și desfășurarea acestora pe circumscripții electorale potrivit alin. (6) al aceluiași articol;
 
g) organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care, deși au participat la alegeri, nu au obținut nici un mandat de deputat sau de senator; totalitatea voturilor valabil exprimate pentru listele fiecăreia din aceste organizații și constatarea organizațiilor cărora li se cuvine câte un mandat de deputat potrivit art. 4; prenumele și numele primului candidat de pe lista organizației îndreptățite la un mandat de deputat, care a întrunit cel mai mare număr de voturi; în cazul în care listele organizației au obținut un număr egal de voturi, desemnarea se face prin tragere la sorți;
 
h) modul de soluționare a contestațiilor și întâmpinărilor primite.
 
(2) Procesele-verbale se semnează de către președinte și ceilalți membri ai biroului în prezența cărora au fost întocmite și se înaintează Camerei Deputaților și Senatului, în vederea validării alegerilor, împreună cu dosarele întocmite de birourile electorale de circumscripție.
 
(3) În vederea validării, deputații și senatorii vor depune președintelui de vârstă sau președintelui în funcție, după caz, o declarație asupra averii pe care o posedă. Declarația este confidențială și se predă cu o dovadă de depunere.
 
(4) Programul utilizat de Biroul Electoral Central pentru repartizarea centralizată a mandatelor și desfășurarea acestora pe circumscripții eleetorale se aprobă de Biroul Electoral Central și constituie anexă la procesul-verbal ce se înaintează pentru validarea mandatelor.
 
Art. 69. -  Biroul Electoral Central publică rezultatul alegerilor în presă, și în Monitorul Oficial al României, în termen util, pentru respectarea prevederilor art. 60 alin. (3) din Constituție.
 
Capitolul X
 
'''Alegerile parțiale'''
 
Art. 70. - (1) În cazul anulării alegerilor într-o circumscripție electorală, potrivit art, 25 alin. (1) lit. f), precum și în cazul în care mandatul de deputat sau de senator devenit vacant nu poate fi ocupat de supleant, se vor organiza alegeri parțiale.
 
(2) Nu se vor organiza alegeri parțiale dacă vacanța unui mandat de deputat sau de senator s-a ivit în ultimele 12 luni anterioare expirării mandatului Camerei Deputaților și Senatului, prevăzut de art. 60 alin. (1) din Constituție.
 
Art. 71. -  (1) Dacă alegerile parțiale au loc ca urmare a anulării alegerilor dintr-o circumscripție electorală, acestea se desfășoară pe baza acelorași candidaturi, birouri electorale și la aceleași secții de votare, în a treia duminică după anularea alegerilor inițiale.
 
(2) Candidații vinovați de fraudă nu mai participă la noul scrutin.
 
(3) Alegerile parțiale organizate în caz de vacanță a unui mandat de deputat sau de senator au loc în condițiile aplicării corespunzătoare a prezentei legi, în cel mult 3 luni de la sesizarea Guvernului de către președintele Camerei Deputaților sau, după caz, de către președintele Senatului, cu privire la întrunirea condițiilor prevăzute la art. 70.
 
(4) În cazul în care alegerile parțiale prevăzute la alin. (3) se organizează într-o singură circumscripție electorală, nu se mai constituie Biroul Electoral Central, atribuțiile acestuia. urmând a fi îndeplinite de biroul electoral de circumscripție.
 
(5) La alegerile parțiale participă numai alegătorii de pe listele electorale permanente ale localităților din cadrul circumscripției electorale unde se organizează alegerile.
 
Capitolul XI
 
'''Contravenții și infracțiuni'''
 
Art. 72. -  Constituie contravenții, în măsura în care, potrivit legii, nu sunt infracțiuni, următoarele fapte:
 
a) înscrierea, cu bună-știință, a unui alegător în mai multe liste electorale ale localității de domiciliu, înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot, semnarea listai de susținători cu încălcarea prevederilor art. 33. precum și încălcarea dispozițiilor referitoare la afișarea listelor de candidați și a candidaților independenți sau la folosirea semnelor electorale;
 
b) refuzul nejustificat de eliberare, la cererea scrisă a celui interesat, a cărții de alegător sau neîntocmirea cărții de alegător în termenele stabilite;
 
c) neluarea, de către organizatori, a măsurilor necesare desfășurării normale a adunărilor electorale, precum și distribuirea și consumarea de băuturi alcoolice în timpul acestor adunări;
 
d) distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor-program afișate sau a oricăror alte afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite;
 
e) afișarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele permise sau cu încălcarea prevederilor prezentei legi;
 
f) acceptarea de către un cetățean a înscrierii sale în mai multe liste de candidați;
 
g) neaducerea la cunoștință publică, de către membrii birourilor electorale de circumscripție, a propunerilor de candidaturi;
 
h) refuzul de a permite accesul în localul de vot a candidaților sau al persoanelor acreditate să asiste la desfășurarea operațiunilor electorale;
 
i) refuzul de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în Împrejurimi:
 
j) refuzul nejustificat de a înscrie pe alegător în lista specială sau de a înmâna buletinul de vot și ștampila de votare alegătorului care a semnat în lista electorală, înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă cartea de alegător și actul de identitate ori care refuză să semneze pentru primirea acestora în lista electorală în care este înscris;
 
k) întocmirea, de birourile electorale ale secțiilor de votare, a proceselor-verbale cu încălcarea dispozițiilor prezentei legi;
 
l) continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor, la sediul secțiilor de votare sau în locurile prevăzute de art. 51- alin. (2), să voteze sau să nu voteze un anumit partid, formațiune politică, coaliție a acestora sau candidat independent;
 
m) primirea de subvenții pentru campania electorală altfel decât printr-un mandatar financiar sau încălcarea de către acesta a obligațiilor ce îi revin potrivit art. 45 alin. {4};
 
n) purtarea, pe durata votării, de către membrii birourilor secțiilor de votare sau de către persoanele acreditate, de ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală;
 
o) încălcarea, de către membrii birourilor electorale, a obligației de a participa la activitatea acestor birouri.
 
Art. 73. -  Contravențiile prevăzute de art. 72 lit. d), e), h), n) și o) se sancționează cu amendă de la 5.000 la 15.000 lei, cele de la lit. f), g), k), 1) și m) cu amendă de la 15.000 la 45.000 lei, iar cele de la lit. a), b), c), i) și j) cu închisoare contravențională de la o lună la 6 luni sau cu amendă de la 45.000 la 100.000 lei.
 
Art. 74. -  (1) Constatarea contravențiilor prevăzute la art. 72 se face prin proces-verbal întocmit de către:
 
a) ofițerii și subofițerii de poliție, pentru faptele prevăzute la lit. a), b), e), d), e), g), h), i), j), l) și m);
 
b) primarii și /împuterniciții acestora, pentru faptele prevăzute la lit. d), e) și m);
 
c) președintele biroului electoral de circumscripție, pentru faptele prevăzute la lit. f), k), 1), n) și o).
 
(2) În cazul contravențiilor prevăzute la art. 72 lit. d), e), f), g), h), k), 1), m), n) și o) agentul constatator va stabili în procesul-verbal și amenda aplicată.
 
(3) Contravențiilor prevăzute la alineatul precedent le sunt aplicabile dispozițiile Legii nr. 32/1968, cu excepția art. 26.
 
(4) Procesul-verbal de constatare a contravențiilor prevăzute la art. 72 lit. a), b), c), i) și j) se va înainta judecătoriei în a cărei rază teritorială a fost săvârșită contravenția, care va aplica sancțiunea, ținând seama de dispozițiile Legii nr. 61/1991.
 
Art. 75. -  (1) Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea unor drepturi.
 
(2) În cazul în care, prin fapta prevăzută în alin. (1), s-a pricinuit o vătămare a integrității corporale sau a sănătății care necesită pentru vindecare îngrijiri mai mult de 60 de zile sau care au produs vreuna din următoarele consecințe; pierderea unui simț sau organ, încetarea funcționării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluțirea, avortul ori punerea în primejdie a vieții persoanei, pedeapsa este închisoare de la 3 la 10 ani.
 
(3) Tentativa la infracțiunea prevăzută la alin. (1) și (2) se pedepsește.
 
Art. 76. - (1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului de membrii biroului electoral al secției de votare ori de alte persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
 
(2) Tentativa se pedepsește.
 
Art. 77. - (1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze pentru o anumită listă de candidați sau candidat independent, precum și primirea acestora de către alegător, în același scop, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
 
(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a fost săvârșită de un observator intern, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.
 
(3) Pedeapsa prevăzută la alin. (1) se aplică și persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează a doua oară sau de mai multe ori în ziua alegerilor. Tentativa se pedepsește.
 
Art. 78. -  (1) Utilizarea unei cărți de alegător nule sau a unei cărți de alegător ori buletin de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele la care are dreptul un alegător sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc, cu închisoare de la 2 la 7 ani.
 
(2) Tentativa se pedepsește.
 
Art. 79. -  (1) Atacul prin orice mijloace asupra localului secției de votare, furtul urnei» sau al documentelor electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă.
 
(2) Tentativa se pedepsește.
 
Art. 80. -  Deschiderea urnei înainte de ora stabilită pentru încheierea votării se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.
 
Art, 81. -  Pentru infracțiunile prevăzute la art. 75-80, acțiunea penală se pune în mișcare din oficiu.
 
Art. 82. -  Bunurile destinate, folosite sau rezultate din contravențiile prevăzute la art. 72 sau din infracțiunile prevăzute la art. 75-80 se confiscă.
 
Capitolul XII
 
'''Dispoziții tranzitorii și finale'''
 
Art. 83. -  (1) Cheltuielile pentru efectuarea operațiunilor electorale se suportă de la bugetul de stat.
 
(2) Sediul și dotarea Biroului Electoral Central se asigură de Guvern, ale birourilor electorale de circumscripție, de prefecți, iar ale secțiilor de votare, de primari, împreună cu prefecții.
 
(3) Orice acte făcute în exercitarea drepturilor electorale prevăzute în prezenta lege sunt scutite de taxa de timbru.
 
Art. 84. -  (1) Guvernul României va asigura, pentru sprijinirea activității birourilor electorale, statisticienii și personalul tehnic auxiliar necesar.
 
(2) Pe perioada cât funcționează birourile electorale, membrii acestora, statisticienii și personalul tehnic auxiliar, încadrați cu contract de muncă, se consideră detașați:
 
Art. 85. -  (1) Judecarea de către instanțe a întâmpinărilor, contestațiilor sau a oricăror alte cereri prevăzute de prezenta lege se face potrivit regulilor stabilite de lege pentru ordonanța președînțială, cu participarea obligatorie a procurorului.
 
(2) Împotriva hotărârilor definitive, pronunțate de instanțele judecătorești potrivit prezentei legi, nu există cale de atac.
 
Art. 36. -  (1) Termenele pe zile, prevăzute de prezenta lege, se calculează din ziua când încep să curgă; până în ziua când se împlinesc, chiar dacă acestea nu sunt zile lucrătoare.
 
(2) Pe întreaga perioadă a alegerilor, birourile electorale și instanțele judecătorești vor asigura permanența activității necesare în vederea exercitării, de către cetățeni, a drepturilor electorale.
 
Art. 87. -  (1) Persoanele condamnate prin Hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale nu participă la vot și nu vor fi avute în vedere la stabilirea numărului total al alegătorilor.
 
(2) Pentru persoanele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau aflate în. executarea unei sancțiuni contravenționale privative de libertate se aplică, în mod corespunzător, dispozițiile art. 59 privind urna specială.
 
Art. 88. -  (1) Prefecții verifică corecta îndeplinire de către primari, a obligațiilor ce le revin potrivit prezentei legi și, în cazul constatării unor fraude electorale) sesizează organele în drept.
 
(2) De asemenea, în cazul în care prefecții constată că un alegător nu a fost înscris sau nu a fost radiat, potrivit legii, pe listele electorale sau că birourile electorale de circumscripție ori ale secțiilor de votare nu s-au constituit legal, vor formula întâmpinări și contestații, ce se soluționează în conformitate cu prevederile prezentei legi.
 
Art. 89. -  Prin act de identitate, în sensul prezentei legi, se înțelege buletinul de identitate, adeverința care ține loc de buletin de identitate sau pașaportul diplomatic sau de serviciu, iar în cazul militarilor în termen și elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
 
Art. 90. -  Alegerile pentru constituirea noului Parlament vor avea loc la data care va fi stabilită prin lege.
 
Art. 91. -  Pentru alegerile din anul 1992, în cazul coalițiilor electorale, la pragul de 3% prevăzut la art. 66 alin. (1) se adaugă câte un singur procent din totalul voturilor valabil exprimate pe întreaga țară pentru fiecare membru al coaliției, începând cu al doilea partid sau formațiune politică, fără a se depăși 8 procente din aceste voturi.
 
Art. 92. -  (1) Pentru alegerile din anul 1992, Votarea se face pe baza listelor electorale utilizate la alegerile locale, reactualizate în termen de 15 zile de la data stabilirii zilei votării, precum și pe baza actului de identitate pe care se va aplica ștampila de control a secției de votare asupra mențiunii, scrise cu cerneală, privind data votării.
 
(2) Până la 31 decembrie 1992, Guvernul va asigura tipărirea, întocmirea și eliberarea tuturor cărților de alegător pentru cetățenii cu drept de vot din listele electorale ale localităților unde aceștia își au domiciliul.
 
(3) Cărțile de alegător ale militarilor în-termen se vor trimite, de primar, comandanților unităților, care le vor înmâna pe bază de semnătură.
 
(4) Pentru alegerile din anul 1992, dacă nu este posibilă capsarea buletinelor de vot, acestea se vor introduce în 7urnă după ce alegătorul le-a pus în plicuri corespunzătoare dimensiunii lor, asigurate de biroul electoral al secției de votare.
 
Art. 93. -  (1) Prevederile art. 51 alin. (3) se aplică și delegaților acreditați de Biroul Electoral Central ca observatori interni, numai pentru alegerile din anul 1992, Pot fi acreditați ca observatori interni numai alegătorii împuterniciți de o organizație neguvernamentală care are ca unic scop apărarea drepturilor omului, constituită legal până la data deschiderii campaniei electorale,
 
(2) Persoanele desemnate ca observatori interni nu pot fi membri ai unui partid sau ai unei formațiuni politice. Acreditarea se face pentru o singură secție de votare. Biroul Electoral Central poate acredita la o secție de votare numai un observator intern, pe baza declarației scrise a acestuia de a respecta întocmai condițiile acreditării. Declarația se dă pe proprie răspundere și constituie act public, cu toate consecințele prevăzute de lege. Condițiile acreditării se trec în actul de acreditare; dacă sunt mai mulți împuterniciți pentru aceeași secție, acreditarea se face prin tragere la sorți.
 
(3) Organizațiilor neguvernamentale prevăzute la alin. (1) Ie sunt aplicabile, în mod corespunzător, prevederile art. 45 alin. (3) și art. 51 alin. (5).
 
Art. 94. -  În cazul Circumscripției electorale nr. 42, competențele prevăzute de prezenta lege pentru tribunalul județean se exercită de către Tribunalul municipiului București
 
Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședința comună din 17 iunie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) ți art, 76 alin. (2) din Constituția României.
 
PREșEDINTELE CAMEREI DEPUTAțILOR MARțIAN DAN
 
PREșEDINTELE SENATULUI
 
academician ALEXANDRU BÎRLADEANU
 
București, 15 iulie 1992. Nr. 68.
3.484 de modificări

Meniu de navigare