Monitorul Oficial 101/1995: Diferență între versiuni
Linia 1.091: | Linia 1.091: | ||
101, 102 etc. - numărul de ordine al camerei, apartamentului | 101, 102 etc. - numărul de ordine al camerei, apartamentului | ||
[[Fișier:Screenshot at 2011-12-20 14-20-37.png]] | [[Fișier:Screenshot at 2011-12-20 14-20-37.png]] | ||
[[Fișier:Screenshot at 2011-12-20 14-20-55.png]] | [[Fișier:Screenshot at 2011-12-20 14-20-55.png]] | ||
[[Fișier:Screenshot at 2011-12-20 14-20-01.png]] | |||
== Referințe == | == Referințe == | ||
<references/> | <references/> |
Versiunea de la data 20 decembrie 2011 14:28
Monitorul Oficial al României
Anul VII, Nr. issue::101 - Partea I - Joi, 25 mai year::1995
Acte ale organelor de specialitate ale administrației publice centrale
Ministerul turismului
Ordin pentru aprobarea normelor și a criteriilor minime privind clasificarea pe stele a pensiunilor turistice și a fermelor agroturistice
Ministrul turismului,
în temeiul prevederilor Decretului nr. 233/1992 pentru numirea Guvernului României,
în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 455/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Turismului,
având în vedere prevederile Ordonanței Guvernului nr. 62/1994 privind stabilirea unor facilități pentru dezvoltarea sistemului de turism rural din zona montană, Delta Dunării și litoralului Mării Negre, aprobată prin Legea nr. 145/1994,
ținând seama de propunerile Direcției generale a clasificării, brevetării, licențierii și control servicii turistice din Ministerul Turismului,
emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă normele și criteriile minime privind clasificarea pe stele a pensiunilor turistice și a fermelor agroturistice, cuprinse în anexă, care fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Criteriile de clasificare prevăzute la art. 1 se aplică experimental pe o perioadă de 12 luni de la publicarea a prezentului ordin în Monitorul Oficial al României.
Art. 3. - Pe data intrării în vigoare a prezentului ordin își încetează aplicabilitatea criteriile minime pentru clasificarea pe stele a pensiunilor, prevăzute în anexa nr. 2 j) la Ordinul ministrului comerțului și turismului nr. 87/1992.
Art. 4. - Certificatele de clasificare a pensiunilor turistice, eliberate de Ministerul Turismului până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, își păstrează valabilitatea.
Art. 5. - Direcția generală a clasificării, brevetării, licențierii și control servicii turistice va lua măsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Ministrul turismului, Dan Matei Agathon
București, 4 aprilie 1992. Nr. 20
Anexă
Norme privind clasificarea pensiunilor turistice și a fermelor agroturistice
I. Dispoziții generale
1. Prin prezentele norme, elaborate în conformitate cu prevederile Legii nr. 145/1994 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 62/1994 privind stabilirea unor facilități pentru dezvoltarea sistemului de turism rural din zona montană, Delta Dunării și litoralul Mării Negre și ale Hotărârii Guvernului nr. 455/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Turismului, se stabilesc metodologia și criteriile de clasificare pentru pensiunile turistice și fermele agroturistice.
2. În scopul protecției turiștilor, activitatea pensiunilor turistice și a fermelor agroturistice se va realiza cu respectarea actelor normative ce reglementează turismul în România.
În funcție de nivelul de dotare și de calitatea serviciilor oferite, pensiunile turistice și fermele agroturistice se clasifică pe stele potrivit criteriilor prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentele norme.
3. Amplasarea pensiunilor turistice și a fermelor agroturistice trebuie realizată în locuri ferite de surse de poluare și de orice alte elemente care ar pune în pericol sănătatea sau viața turiștilor.
4. Spațiile pentru prepararea și servirea mesei din cadrul pensiunilor turistice și al fermelor agroturistice, în cazul când sunt destinate și pentru consumatori din afară, numărul locurilor la mese fiind mai mare decât al celor de cazare, dar nu mai mic de 16 locuri la mese, se clasifică ca unități de alimentație pentru turism potrivit normelor specifice elaborate de Ministerul Turismului.
II. Documentația necesară pentru clasificare
în vederea obținerii certificatului de clasificare, agentul economic care administrează pensiuni turistice sau ferme agroturistice va întocmi și va transmite Ministerului Turismului, cu 30 de zile înaintea începerii activității pensiunii turistice sau a fermei agroturistice, următoarea documentație:
- cerere-tip (anexa nr. 2);
- fișa de prezentare a unității, cu precizarea modului de îndeplinire a criteriilor aferente numărului de stele solicitat;
- copia de pe autorizația de funcționare pentru agenții economici constituiți ca asociații familiale sau persoane fizice autorizate conform Decretului-lege nr. 54/1990;
- copia de pe statutul sau de pe hotărârea judecătorească de înființare, din care să rezulte obiectul de activitate (numai pentru agenții economici constituiți ca societăți comerciale potrivit legii);
- copia de pe certificatul de înmatriculare în Registrul comerțului (numai în cazul agenților economici constituiți ca societăți potrivit legii);
- autorizația sanitară de funcționare;
- autorizația sanitar-veterinară;
- avizul P.S.I.;
- schița privind structura, amplasarea și nominalizarea camerelor, întocmită conform modelului din anexa nr. 3;
- avizul specific privind amplasamentul și funcționalitatea unității, emis de Ministerul Turismului în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării construcțiilor și unele măsuri pentru realizarea locuințelor (pentru obiectivele nou-constituite, situate în stațiuni turistice).
III. Eliberarea, retragerea și anularea certificatului de clasificare
1. Direcția generală a clasificării, brevetării, licențierii și control servicii turistice din cadrul Ministerului Turismului verifică la fața locului, prin comisia tehnică, îndeplinirea criteriilor minime de clasificare, întocmește certificatul de clasificare și îl supune spre aprobare conducerii ministerului.
2. Comisia tehnică de verificare este constituită din specialiști ai Ministerului Turismului și ai Asociației Naționale de Turism Rural Ecologic și Cultural (ANTREC).
Reprezentanții asociaților profesionale din turism (Asociația Națională de Turism Rural Ecologic și Cultural, Asociația Hotelierilor, Asociația Cabanierilor) pot să participe la activitatea comisiilor tehnice de verificare, acordând consultanță tehnică de specialitate pentru întocmirea documentației de clasificare.
3. În funcție de condițiile concrete constatate în unitatea verificată, comisia tehnică de verificare poate propune unele compensări de dotări și servicii pentru acordarea sau menținerea categoriei de clasificare.
4. Eliberarea certificatului de clasificare se face în termen de cel mult 60 de zile de la data primirii documentației de clasificare completă din partea agentului economic.
5. Certificatul de clasificare se afișează la loc vizibil în unitatea respectivă, pentru a fi cunoscut de turiști.
6. Însemnele privind numărul de stele se înscriu pe o plachetă montată la loc vizibil pentru turiști, plachetele vor fi confecționate din materiale rezistente la intemperii, pe care vor fi înscrise următoarele informații: pensiune turistică, respectiv fermă agroturistică, și numărul de stele reprezentând categoria de clasificare.
Fondul plachetei va fi de culoare verde deschis, iar literele, respectiv stelele, de culoare galben auriu. Dimensiunile plachetei vor fi de 50/40 cm.
Procurarea și montarea plachetelor revin agentului economic care deține pensiunea turistică sau ferma agroturistică.
7. Unitățile care la data verificării nu îndeplinesc criteriile nici pentru categoria minimă nu se clasifică și, în consecință, nu mai pot funcționa. Motivația neclasificării se consemnează de către comisia tehnică de verificare în procesul-verbal de constatare, din care un exemplar se predă agentului economic care administrează unitatea, în acest caz procesul-verbal de verificare având rol de comunicare cu privire la neeliberarea certificatului de clasificare.
8. În situația în care comisia tehnică de verificare constată neîndeplinirea unor criterii care permit totuși asigurarea serviciilor minime pentru turiști, cu respectarea normelor igienico-sanitare și de confort termic, unitățile în cauză pot fi clasificate la categoria minimă pe o perioadă limitată de maximum un an. La expirarea acestui termen, unitățile la care n-au fost realizate integral criteriile nici pentru categoria minimă vor fi închise.
9. Agenții economici au obligația să respecte condițiile și criteriile care au stat la baza clasificării pe toată perioada funcționării pensiunilor turistice sau a fermelor agroturistice.
10. Direcția generală a clasificării, brevetării, licențierii și control servicii turistice din Ministerul Turismului verifică periodic starea și funcționarea dotărilor, calitatea serviciilor prestate, respectarea normelor de igienă și a celorlalte criterii care au stat la baza clasificării unității. Nerespectarea acestora atrage după sine măsuri de declasificare sau, după caz, de retragere și de anulare a certificatului de clasificare.
Propunerile privind declasificarea sau retragerea certificatului de clasificare se fac de către specialiști din cadrul Ministerului Turismului, împuterniciți în acest scop, și ai asociațiilor profesionale din turism legal constituite, precum și de către reprezentanții oficiilor pentru protecția consumatorilor. Aceste propuneri se depun în scris, cu motivația necesară, la compartimentul de specialitate din minister. Decizia definitivă privind declasificarea sau retragerea certificatului de clasificare se ia de către conducerea Ministerului Turismului, cu avizul Direcției generale a clasificării, brevetării, licențierii și control servicii turistice.
Ridicarea efectivă a certificatelor de clasificare se face numai de către delegații sau împuterniciții Ministerului Turismului. În toate cazurile se va consemna ridicarea certificatului de clasificare în Registrul unic de control al unității respective, iar certificatele vor fi predate la Ministerul Turismului prin registratură.
11. Contestațiile asupra neeliberării sau anulării certificatelor de clasificare se depun la Ministerul Turismului în termen de 15 zile de la primirea comunicării cu privire la neacordarea sau anularea certificatului de clasificare, soluționarea fiind de competența conducerii acestuia în termen de 30 de zile.
Persoanele nemulțumite de soluția dată de Ministerul Turismului se pot adresa instanțelor de contencios administrativ, în condițiile Legii nr. 29/1990.
12. În cazul în care s-au modificat condițiile existente la data eliberării certificatului de clasificare în sensul neîndeplinirii integrale a criteriilor de clasificare, schimbării capacității sau structurii spațiilor, trecerii în administrarea altui agent economic, administratorul pensiunii sau al fermei este obligat ca în termen de 30 de zile să solicite eliberarea unui nou act de clasificare a unității.
Titularul certificatului de clasificare poate solicita reclasificarea unității în cauză, dacă în urma unor lucrări de modernizare și de îmbunătățire a dotărilor și a serviciilor estimează că unitatea corespunde unei categorii superioare de clasificare.
Solicitarea va fi însoțită de un memoriu justificativ privind eliberarea noului certificat de clasificare. Memoriul justificativ va fi însoțit de documentația de clasificare prevăzută la cap. II din prezentele norme.
IV. Alte precizări
1. Agenții economici care construiesc sau amenajează pensiuni turistice și ferme agroturistice au obligația să asigure, încă din faza de proiectare, respectarea criteriilor de clasificare prevăzute în prezentele norme.
2. Activitățile desfășurate în cadrul pensiunilor turistice și al fermelor agroturistice (cazare, alimentație, agrement și divertisment) constituie un tot unitar, fiind părți componente ale produsului turistic.
În acest sens, este obligatorie asigurarea unei corelații corespunzătoare între calitatea dotărilor, a echipamentelor și aspectul general al spațiilor de cazare cu cele pentru alimentație și agrement.
3. În funcție de nivelul de dotare și de calitatea serviciilor oferite, spațiile de cazare (camere, garsoniere sau apartamente) se clasifică pe categorii de încadrare potrivit criteriilor prevăzute la pct. 2 din anexa nr. 1 la prezentele norme.
Categoria de clasificare a pensiunii turistice și a fermei agroturistice este dată de cea la care au fost încadrate majoritatea spațiilor de cazare din incinta acestuia, cu condiția îndeplinirii și a criteriilor prevăzute la pct. 1 din anexa susmenționată.
4. În toate pensiunile turistice și fermele agroturistice, atât în spațiile de cazare cât și în cele pentru alimentație, sunt obligatorii păstrarea ordinii, liniștii publice, moralității, curățeniei și respectarea cu strictețe a normelor sanitare și a celor de prevenire și stingere a incendiilor.
5. La pensiunile turistice și fermele agroturistice unde grupurile sanitare ale camerelor sau ale spațiilor de folosință comună nu sunt perfect întreținute (sub aspectul igienei, al integrității și funcționării obiectelor de dotare), certificatul de clasificare va fi ridicat pe loc, iar unitatea va fi închisă (prin excepție de la prevederile pct. 10 din prezentele norme) în cazul în care agentul constatator este reprezentant al Ministerului Turismului, cu atribuții speciale în acest domeniu.
Anexa nr. 1 la norme
Criterii minime privind clasificarea pe stele a pensiunilor turistice și a fermelor agroturistice
Criterii minime | Pensiuni turistice -stele- | Ferme agroturistice -stele- | |||||
4 | 3 | 2 | 1 | 3 | 2 | 1 | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
1. Criterii privind construcțiile, instalațiile și spațiile de folosință comună | |||||||
1.1. Clădirile, inclusiv anexele gospodărești, să fie în stare foarte bună, perfect întreținute și cu arhitectură specifică zonei | x | x | - | - | x | - | - |
1.2. Clădirile și anexele gospodărești să fie în bună stare, curat întreținute și cu aspect general corespunzător | - | - | x | x | - | x | - |
1.3. Căile de acces proprii și spațiile înconjurătoare (din raza vizuală a turiștilor cazați) să fie perfect întreținute | x | x | - | - | x | - | - |
1.4. Căile de acces proprii și spațiile înconjurătoare (din raza vizuală a turiștilor) să fie întreținute corespunzător | - | - | x | x | - | x | x |
1.5. Holul de primire, în suprafață minimă de 12 m2, să fie mobilat și decorat corespunzător | x | - | - | - | - | - | - |
1.6. Anexele gospodărești pentru creșterea animalelor și păsărilor vor fi astfel amplasate și întreținute, încât să nu creeze disconfort pentru turiști | - | - | - | - | x | x | x |
1.7. Împrejmuiri estetice și eficiente | - | - | - | - | x | x | - |
1.8. Curte proprie, cu spații verzi, flori, arbuști etc, bine întreținute | - | - | - | - | x | x | - |
1.9. Animalele de la care provin lactatele să fie atestate ca sănătoase, iar produsele din carne destinate turiștilor să fie examinate sanitar-veterinar | - | - | - | - | x | x | x |
1.10. Spații de joacă pentru copii | - | - | - | - | x | - | - |
1.11. Turiștii să poată asista la activitățile specifice fermei | - | - | - | - | x | x | x |
1.12. Spațiile aflate mai sus de etajul 2 să fie deservite de lift | x | - | - | - | - | - | - |
1.13. Spațiile aflate mai sus de etajul 4 să fie deservite de lift | - | x | x | - | - | - | - |
1.14. Spații corespunzătoare și igienice pentru prepararea și servirea mesei | |||||||
1.14.1. Bucătărie dotată cu echipamente moderne de preparare și conservare a alimentelor: | |||||||
- plită electrică sau cu gaze | x | x | - | - | - | - | - |
- mașină de gătit sau reșou electric cu minimum două ochiuri | - | - | x | x | x | x | x |
- cuptor cu microunde | x | - | - | - | - | - | - |
- vase pentru prepararea alimentelor și ustensile de bucătărie din inox sau alt material de calitate superioară1' | x | - | - | - | - | - | - |
- vase pentru prepararea alimentelor și ustensile de bucătărie[1] | - | x | x | x | x | x | x |
- echipamente pentru păstrarea prin frig a alimentelor[1] | x | x | x | x | x | x | x |
- instalație de apă curentă caldă și rece | x | x | x | - | x | - | - |
- instalație de apă curentă rece | - | - | - | x | - | x | - |
1.14.2. Sufragerie dotată cu mobilier adecvat, de calitate superioară și inventar de servire de cea mai bună calitate[2] | x | - | - | - | - | - | - |
1.14.3. Spațiu pentru servirea mesei, dotat cu mese, scaune și inventar de servire[2] | - | x | x | - | x | x | - |
1.15. Aer condiționat | x | - | - | - | - | - | - |
1.16. Racord la rețeaua publică de canalizare sau la mijloace proprii de colectare și epurare | x | x | x | x | x | x | - |
1.17. Clădirea să fie racordată la rețeaua electrică publică | x | x | x | x | x | x | - |
1.18. Accesul în camerele de dormit și la grupurile sanitare să fie direct, fără a se trece prin alte camere folosite pentru dormit | x | x | x | x | x | x | x |
1.19. Garaj sau parcare proprie - numărul locurilor de parcare va fi de cel puțin 30% din numărul camerelor | x | - | - | - | - | - | - |
2. Criterii privind spațiile de cazare | |||||||
2.1. Număr maxim de locuri (paturi) într-o cameră | 2 | 2 | 3 | 4 | 2 | 3 | 4 |
2.2. Suprafața minimă a camerelor (în mp): | |||||||
- cameră de 1 loc | 15 | 10 | 9 | 8 | 10 | 9 | 8 |
- cameră de 2 locuri | 18 | 13 | 12 | 11 | 13 | 12 | 11 |
- cameră de 3 locuri | - | - | 16 | 14 | - | 16 | 14 |
- cameră cu 4 locuri | - | - | - | 16 | - | - | 16 |
- dormitorul din apartamente | 18 | 14 | 12 | 11 | 14 | 12 | 11 |
- salonul din apartamente | 18 | 14 | 12 | 11 | 14 | 12 | 11 |
2.3. Pardoselile să fie acoperite cu covoare sau mochetă de bună calitate care atenuează zgomotul (pardoselile din parchet, marmură și alte materiale similare pot fi acoperite și parțial) | x | - | - | - | - | - | - |
2.4. Pardoselile să fie acoperite integral sau parțial cu covoare sau carpete | - | x | x | - | x | x | - |
2.5. Camerele să dispună de grup sanitar propriu | x | x | - | - | x | - | - |
2.6. Grup sanitar comun, compus din: | |||||||
- 1 cabină WC la 10 locuri[3] | - | - | x | x | - | x | x |
- 1 spălător cu un lavoar cu apă curentă caldă și rece la 10 locuri[3] | - | - | x | x | - | x | x |
- 1 cabină duș cu apă caldă și rece la 15 locuri[3] | - | - | x | x | - | x | - |
2.7. Încălzire centrală sau cu gaze la sobă de teracotă[4] | x | x | - | - | - | - | - |
2.8. Încălzire cu sobă de teracotă sau alte echipamente admise de P.S.I.[4] | - | - | x | x | x | x | x |
2.9. Sursă proprie de încălzire în camerele de baie (încălzire centrală sau alte mijloace admise de P.S.I.)[4] | x | x | - | - | x | x | - |
2.10. Televizor color în camere sau apartamente | x | - | - | - | - | - | - |
2.11. Televizor în camere sau apartamente | - | x | - | - | - | - | - |
2.12. Televizor în spațiu comun | - | - | x | - | x | - | - |
2.13. Radio în camere sau apartamente | x | - | - | - | - | - | - |
2.14. Radio în spațiu comun | - | x | x | - | x | x | - |
2.15. Telefon la dispoziția turiștilor | x | x | - | - | x | - | - |
3. Dotarea cu mobilier, lenjerie și alte obiecte | |||||||
3.1. Mobilier uniform ca stil și calitate | x | x | - | - | x | - | - |
3.2. Pat cu somieră, cu saltea sau pat cu saltea relaxa | x | x | - | - | x | - | - |
3.3. Pat cu saltea | - | - | x | x | - | x | x |
3.4. Saltea în grosime de 5 cm din lână | x | - | - | - | - | - | - |
3.5. Husă de protecție[5] | x | x | - | - | x | - | - |
3.6. Masă și scaune | x | x | x | x | x | x | x |
3.7. Dulap sau spațiu amenajat pentru haine și umerașe | x | x | - | - | x | - | - |
3.8. Cuier | x | x | x | x | x | x | x |
3.9. Oglindă sau toaletă la dispoziția turiștilor | x | x | x | x | x | x | x |
3.10. Plapumă, pled sau pătură de calitate superioară (pătură sau pled - câte 2 buc/persoană[6] | x | x | x | x | x | x | x |
3.11. Perne mari cu fulgi | x | x | x | - | x | x | - |
3.12. Perne mari | - | - | - | x | - | - | x |
3.13. Cearșaf pentru pat și cearșaf plic pentru pled, pătură sau plapumă | x | x | x | x | x | x | x |
3.14. Fețe de pernă | x | x | x | x | x | x | x |
3.15. Cuvertură pentru pat | x | x | x | - | x | x | - |
3.16. Prosoape pentru față (1 buc/persoană) | x | x | x | x | x | x | x |
3.17. Prosoape plușate pentru baie (1 buc/persoană) | x | x | x | - | x | x | - |
3.18. Halat baie | x | - | - | - | - | - | - |
3.19. Veioză sau aplică la capătul patului | x | x | x | - | x | x | - |
3.20. Perdele transparente | x | x | - | - | x | - | - |
3.21. Perdele obturante sau alte mijloace estetice de obturare a luminii | x | x | x | x | x | x | x |
3.22. Perii pentru haine și pantofi | x | x | x | x | x | x | x |
3.23. Scrumiere (opțional) | x | x | x | x | x | x | x |
3.24. Pahare (2 buc/persoană) | x | x | x | x | x | x | x |
3.25. Vaze de flori | x | x | - | - | x | - | - |
4. Garsonierele și apartamentele vor avea în plus: | |||||||
4.1. Fotolii sau canapea | x | x | - | - | x | - | - |
4.2. Demifotolii | - | - | x | - | - | x | - |
4.3. Scaune tapițate | - | - | - | x | - | - | x |
4.4. Masă sau măsuță | x | x | x | x | x | x | x |
4.5. Frigider | x | x | - | - | x | - | - |
4.6. Servantă-bar cu pahare de apă, vin, coniac | x | x | - | - | - | - | - |
4.7. Perdea, covor etc. de calitatea celor din dormitor | x | x | x | x | x | x | x |
Notă:
Dotările din camerele și din grupurile sanitare destinate turiștilor vor fi puse în exclusivitate la dispoziția acestora. Îninteriorul acestora nu se admit lucruri personale ale proprietarului (obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte, bibelouri sau alte obiecte care ar putea stânjeni turiștii etc.)</ref>
Anexa nr. 2 la norme
Către Ministerul Turismului
(denumirea agentului economic)
..................................................,
cu sediul în localitatea.........................................., str............................................ nr............., având ca obiect de activitate ......................................................................................................... reprezentată prin....................................................................., funcția ................................................., în calitate de (președinte, director, administrator etc.) ................................................................................................................................ vă rugăm să aprobați eliberarea certificatului de clasificare pentru (denumirea unității) ......................................................, situată în localitatea...................................................., str. ..................................................., nr. ........., județul/sectorul ........................
Declarăm că unitatea întrunește criteriile de clasificare la categoria..............., conform normelor emise de Ministerul Turismului.
Anexăm documentația de clasificare:
- fișa de prezentare a unității, cu precizarea modului de îndeplinire a criteriilor de clasificare aferente numărului de stele solicitat;
- copia de pe autorizația de funcționare pentru agenții economici constituiți ca asociații familiale sau persoane fizice autorizate, conform Decretului-lege nr. 54/1990;
- copia de pe statutul societății sau de pe hotărârea judecătorească de înființare, din care să rezulte obiectul de activitate (numai pentru agenții economici constituiți ca societăți comerciale potrivit legii);
- copia de pe certificatul de înmatriculare în Registrul comerțului (numai în cazul agenților economici constituiți ca societăți comerciale potrivit legii);
- autorizația sanitară de funcționare;
- autorizația sanitar-veterinară;
- avizul P.S.I.
Anexa nr. 3 la norme
Scheme convenționale
101, 102 etc. - numărul de ordine al camerei, apartamentului
Referințe
- ↑ 1,0 1,1 De dimensiuni și în cantități corelate cu numărul locurilor de cazare.
- ↑ 2,0 2,1 Prepararea și servirea mesei pot fi realizate de către personalul pensiunii turistice/fermei agroturistice sau direct de turiști în funcție de condițiile existente în pensiunea turistică/ferma agroturistică respectivă.
- ↑ 3,0 3,1 3,2 La fermele agroturistice de 1 stea se admit și WC-uri uscate și spălătoare exterioare alimentate de la surse naturale sau din rezervoare.
- ↑ 4,0 4,1 4,2 Pe timp de iarnă va fi asigurată, în camerele de dormit, în spațiile pentru servirea mesei și în băi, o temperatură minimă de 18 grade Celsius.
- ↑ Din material absorbant și lavabil (molton, țesătură matlasată sau pânză absorbantă) care se pune între saltea și cearșaf, având ca scop protejarea saltelei de îmbibare cu transpirație etc.
- ↑ La categoria de clasificare 1 stea se admit și pleduri din țesături în amestec.