Monitorul Oficial 226/1991
Monitorul Oficial al României
Anul III, Nr. issue::0226 - Partea I - Marți, 12 noiembrie year::1991
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind impozitul pe spectacole
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Agenții economici, persoane fizice și juridice, care organizează, cu plată, spectacole, manifestări artistice sau sportive, activități artistice și distractive organizate de videoteci și discoteci, denumite în continuare spectacole, datorează impozit pe spectacole, calculat în cote procentuale asupra încasărilor din vânzarea biletelor de intrare, după cum urmează:
a) Spectacole | |
|
2% |
|
5% |
|
5% |
b) Competiții sportive: | |
|
2% |
|
5% |
c) Activități cu caracter distractiv sau artistic organizate de videoteci și discoteci | 10% |
Art. 2. - Plătitorii de impozit pe spectacole au obligația de a înregistra biletele de intrare la organele fiscale pe raza cărora au loc spectacolele și să afișeze tarifele la casele de vânzare a biletelor și la locul de desfășurare a acestora.
Art. 3. - Impozitul pe spectacole se plătește chenzinal, în termen de 3 zile de la data expirării chenzinei, în cazul spectacolelor organizate la sediu.
Pentru spectacolele organizate în deplasare sau turneu, precum și pentru cele ocazionale, plata impozitului se face în ziua următoare celei în care a avut loc spectacolul.
Plătitorii de impozit pe spectacole răspund de exactitatea calculului și vărsării la timp a impozitului.
Art. 4. - Neplata în termen a impozitului pe spectacole atrage majorarea sumei de plată cu 0,05% pentru fiecare zi de întârziere. În cazuri justificate, Ministerul Economiei și Finanțelor poate aproba reducerea sau scutirea de plată a majorărilor de întârziere.
Art. 5. - Pentru sumele cedate din încasările de la spectacole organizate în scopuri umanitare nu se datorează impozit pe spectacole.
Art. 6. - Tipărirea, înregistrarea, evidența și gestionarea biletelor de intrare la spectacole se fac potrivit normelor elaborate de Ministerul Economiei și Finanțelor, împreună cu Ministerul Culturii și Centrul Național al Cinematografiei.
Art. 7. - Constituie contravenții următoarele fapte, dacă, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracțiuni:
a) încălcarea reglementărilor în vigoare cu privire la tipărirea, înregistrarea, evidența și gestionarea biletelor de intrare la spectacole sau permiterea intrării fără bilet;
b) nedeclararea spectacolelor sau prezentarea de declarații incomplete sau nesincere;
c) folosirea de bilete nevizate de organele fiscale, precum și neeliberarea de bilete pentru toate sumele încasate de la spectatori, practicarea de tarife majorate față de cele vizate;
d) împiedicarea exercitării controlului sau nepunerea la dispoziția organelor de control a documentelor care atestă dreptul de a organiza spectacole, a documentelor de plată a impozitului, a biletelor sau registrelor impuse de lege.
Contravenția de la lit. a) se sancționează cu amendă de la 3.000 la 5.000 lei, iar contravențiile de la lit. b), c) și d), cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.
Sancțiunea se aplică agentului economic plătitor de impozit pe spectacole.
Art. 8. - În măsura în care prezenta hotărâre nu dispune altfel, contravențiilor prevăzute la art. 7 li se aplică dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.
Art. 9. - Constatarea contravențiilor, precum și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 7 și 8 se fac de către organele de specialitate din Ministerul Economiei și Finanțelor și din unitățile sale teritoriale.
Art. 10. - Contestațiile privind stabilirea și încasarea impozitului pe spectacole, a majorărilor ale întârziere, precum și aplicarea sancțiunilor potrivit prevederilor prezentei hotărâri, se depun în termen de 30 de zile de la data înștiințării plătitorului și se rezolvă de către direcțiile generale ale finanțelor publice județene și a municipiului București, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrare.
Împotriva deciziei date se poate face contestație la Ministerul Economiei și Finanțelor care, în cel mult 40 de zile de la înregistrare, este obligat să o soluționeze. Soluție dată este definitivă.
Depunerea contestației nu suspendă obligația plătitorilor cu privire la virarea la bugetul administrației centrale de stat a sumelor datorate potrivit prezentei hotărâri.
Art. 11. - Contestațiile cu privire la stabilirea impozitului pe spectacole, a majorărilor de întârziere, precum și a sancțiunilor aplicate potrivit prezentei hotărâri, sunt supuse unei taxe de timbru de 2%, calculată la suma contestată. Taxa nu poate fi mai mică de 100 lei.
În vederea calculării taxei de timbru, plătitorii de impozit pe spectacole sunt obligați să specifice în scris cuantumul sumei contestate.
În situația admiterii integrale sau parțiale a contestației, taxa de timbru se restituie integral sau proporțional cu reducerea sumei contestate.
Art. 12. - După intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, Ministerul Economiei și Finanțelor va emite norme de aplicare a prevederilor acesteia și formularistica corespunzătoare, care se vor publica în Monitorul Oficial al României.
Art. 13. - Prevederile prezentei hotărâri se aplică de la data de 1 octombrie 1991.
Pe aceeași dată se abrogă:
- H.C.M. nr. 1278 din 19 decembrie 1962 privind impozitul pe spectacole;
- art. 5 din Decretul Consiliului de Stat nr. 295 din 9 august 1983 privind regimul de stabilire a tarifelor de intrare la spectacole teatrale, muzicale și cinematografice;
- orice alte dispoziții contrare.
Hotărâre privind unele măsuri de finanțare a activității de control al statului asupra calității construcțiilor, lucrărilor publice, urbanismului și amenajării teritoriului
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Finanțarea activității organismelor teritoriale ale Inspecției de stat în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului, prin care se realizează controlul statului privind calitatea și disciplina în construcții, se realizează dintr-un fond special, constituit din următoarele surse:
a) o cotă procentuală de 0,5% din valoarea lucrărilor de construcții și instalații aferente, reparații capitale, consolidări, modificări structurale, ce se suportă de persoane fizice sau juridice investitoare, indiferent de forma de organizare sau de proprietate;
b) o cotă procentuală anuală de 0,005% din valoarea de inventar sau de asigurare construcțiilor cu proiecte de urmărire specială la care, potrivit legii, se exercită controlul statului asupra modului de efectuare a urmăririi comportării în timp, cotă ce se suportă de către proprietarii construcțiilor;
c) tarife pentru atestarea de specialiști în domeniul calității construcțiilor și acreditare de laboratoare în construcții, atestarea de stații de betoane, ce se suportă de către cei interesați;
d) venituri realizate din activități exercitate pe bază de contract privind încercări de laborator, asistență tehnică și alte activități din domeniul calității construcțiilor;
e) venituri realizate din organizarea de cursuri de perfecționare profesională, manifestări cu caracter tehnico-științific, editare de ziare, reviste, cărți în domeniul calității în construcții.
Art. 2. - Tarifele prevăzute la art. 1 lit. c), d) și e) se stabilesc de Inspecția de stat în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului, cu respectarea prevederilor legale.
Art. 3. - Investitorii și proprietarii construcțiilor au obligația de a vira sumele prevăzute la art. 1 lit. a) și b) în contul Inspecției de stat în construcții, lucrări publice, urbanism și amenajarea teritoriului, pentru protecția socială În domeniu, după cum urmează:
a) trimestrial, pentru activitățile prevăzute la art. 1 lit. a);
b) bianual, până la 31 martie pentru semestrul I, respectiv 30 septembrie pentru semestrul II al anului în curs, pentru activitățile prevăzute la art. 1 lit. b).
În cazul nerespectării termenelor stabilite mai sus se aplică penalizări și sancțiuni prevăzute de lege.
Art. 4. - În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, împreună cu Ministerul Economiei și Finanțelor vor elabora norme metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei hotărâri, obligatorii pentru toate persoanele fizice sau juridice investitoare sau proprietare.
Diverse
Circulara Nr. V/1471/57 privind modul de efectuare a transferurilor de capital cu mijloace de plată străine
1. Transferurile de capital cu mijloace de plată străine se efectuează în conformitate cu dispozițiile prezentei circulare.
2. În sensul prevederilor prezentei circulare, constituie transferuri de capital cu mijloace de plată străine sumele în valută transferate în străinătate, indiferent de forma sub care se efectuează - transferuri bancare, plăți în numerar, compensații de creanțe etc. -, care sunt destinate pentru:
a) investițiile de capital în străinătate ale persoanelor juridice și fizice române, sub formă de investiție directă sau sub formă de participații la capitalul social, la firme din străinătate;
b) investițiile de portofoliu (acțiuni, obligațiuni, titluri de stat și alte hârtii de valoare, cumpărate de pe piața financiară externă de către persoane juridice și fizice române);
c) creditele externe acordate de persoanele juridice și fizice române, cu excepția creditelor bancare pe termen de până la un an inclusiv;
d) rambursarea ratelor de credite externe primite de persoane juridice și fizice române;
e) orice alte transferuri de sume în valută, în străinătate, care nu au drept corespondent o contraprestație (livrări de mărfuri, executări de lucrări, prestări de servicii etc.).
3. Operațiunile de transferuri externe prezentate la pct. 2 de mai sus sunt supuse autorizării Băncii Naționale a României, după cum urmează:
a) operațiunile prezentate la pct. 2 lit. a) și b), precum și creditele bancare pe termen de peste un an se autoriză de Banca Națională a României - Oficiul de control al devizelor;
b) pentru operațiunile prevăzute la pct. 2 lit c), d) și e) sunt delegate băncile comerciale românești, prin care se derulează operațiunile respective, să le autorize și să le efectueze direct în baza atribuțiilor prevăzute în autorizațiile lor de funcționare.
4. Sunt supuse, de asemenea, autorizării Băncii Naționale a României - Oficiul de control al devizelor - succesiunile, sumele realizate de persoane fizice străine din valorificarea în România de bunuri imobiliare, precum și din transferuri de pensii în străinătate, autorizare care se va da pe baza avizului Ministerului Economiei și Finanțelor în conformitate cu prevederile legale și cu acordurile încheiate de România cu alte state.
5. Plățile pentru cotizații și contribuții la organisme și organizații din străinătate ale persoanelor juridice și fizice române se efectuează prin băncile comerciale românești, care vor controla, pe baza documentației prezentate de solicitanți afilierea la organismul sau organizația respectivă.
6. Pentru obținerea avizului Ministerului Economiei și Finanțelor și a autorizării Băncii Naționale a României, solicitanții vor prezenta documentația din care să rezulte sursa de proveniență a sumei pentru care se solicită transferul în străinătate, precum și dovada scrisă din partea organelor financiare că titularul sumei nu are debite în România reprezentând impozite sau alte obligații legale de plată față de stat, neachitate.
7. Pentru aducerea la îndeplinire a reglementărilor din prezenta circulară, băncile comerciale vor urmări ca pe documentele ce le sunt prezentate de persoanele juridice și persoanele fizice în vederea efectuării oricărei operațiuni de transfer bancar sau de ridicări de valută în numerar, solicitanții să menționeze destinația pe care o vor da sumelor respective.
Totodată, băncile comerciale vor solicita documentele justificative corespunzătoare din care să rezulte natura operațiunilor ce le-au fost depuse de titular și, după caz, autorizările prevăzute de prezenta circulară.
8. Având în vedere prevederile Regulamentului valutar emis de Banca Națională a României la 13 mai 1991, referitoare la limita maximă de valută efectivă (numerar) pe care persoanele fizice rezidente în România o pot scoate din țară, băncile comerciale pot elibera valută în numerar pentru operațiuni de natura transferurilor de capital numai până la echivalentul a 5.000 dolari S.U.A., indiferent de categoria titularului sumei (persoană juridică sau persoană fizică).
Sumele peste această limită se transferă numai pe cale bancară, în baza autorizărilor și controlului prevăzute în prezenta circulară.
9. Băncile comerciale vor ține evidența tuturor operațiunilor reprezentând transferuri de capital executate și le vor raporta Băncii Naționale a României, conform modelului din anexă.
Mugur Isărescu |
- București, 7 octombrie 1991.
Anexă
Banca ......................
Direcția ....................
Situația transferurilor de capital efectuate în luna .................. 199... | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Nr. crt. | Titularul și adresa | Suma | Nr. și data documentului bancar | Modalitatea de efectuare (transfer bancar, ridicare numerar etc.) | Ţara și banca unde s-a efectuat transferul | Scopul (destinația) sumei transferate | Nr. și data autorizației sau aprobării de transfer |
- Notă:
- Situația se întocmește centralizat de băncile comerciale și se remite Băncii Naționale a României - Oficiul de control al devizelor până la data de 10 a lunii următoare.