Monitorul Oficial 215/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::215 - Partea I - Vineri, 28 august year::1992

Ordonanțe și hotărâri ale Guvernului României

Ordonanță privind taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor în domeniul construcțiilor

În temeiul art 107 alin. (3) din Constituția României și al Legii nr. 81/1992,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Art. 1. - Taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor, prevăzute în Legea nr. 50/ 1991 privind autorizarea executării construcțiilor și unele măsuri pentru realizarea locuințelor, se stabilesc de consiliile locale, făcându-se venit la bugetele locale. Valoarea minimă a acestor taxe este prevăzută în anexa la prezenta ordonanță.

Art. 2. - Valoarea autorizată a lucrărilor prevăzute în anexă și pentru care se percep taxe se stabilește pe baza datelor declarate de solicitant în cererea pentru eliberarea autorizației de construire.

Consiliile locale, prin organele tehnice de specialitate, împreună cu solicitantul, vor regulariza taxa pentru autorizația de construire prin declararea, de către solicitant, a valorii reale a lucrării, în termen de 15 zile de la data expirării termenului de executare stabilit prin autorizația de construire.

Art. 3. - Se abrogă orice alte dispoziții contrare.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 26 august 1992 | Nr. 26.

Contrasemnează:

p. Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Victor Dumitrache, secretar de stat

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea

Anexă

Taxe minime pentru eliberarea certificatelor, autorizațiilor și avizelor

1. Certificatul de urbanism:

Suprafața terenurilor pentru care se solicita certificatul de urbanism - mp - Taxa - lei –
- pentru mediul urban
a) până la 150
500
b) pană la 250
750
c) până la 500
1.000
d) până la 750
1.250
e) până la 1.000
1.500
f) peste 1.000
1.500 + 1 leu pe mp pentru suprafețe mai mari de 1.000 mp.
- pentru mediul rural se percepe 50% din taxa prevăzută pentru mediul urban

2. Autorizația de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, protejare, restaurare și conservare prevăzută la art. 3 lit a), b) și c) din Legea nr. 50/1991:

  • 2% din valoarea autorizată a lucrării sau a construcției, inclusiv instalațiile aferente acesteia.
    Pentru construcțiile de locuințe, taxele astfel stabilite vor fi reduse cu 50%.

3. Autorizația de desființare parțială sau totală a construcțiilor și amenajărilor prevăzute la art. 3 din Legea nr. 50/1991:

  • 1% din valoarea înregistrată de organele fiscale, potrivit legii, a construcției, instalației sau amenajării.

4. Autorizarea de foraje și excavări necesare studiilor geotehnice și ridicărilor topografice, exploatări de cariere, balastiere, sonde de gaze și petrol, precum și alte exploatări, prevăzute la art. 3 lit. d) din Legea nr. 50/1991:

  • pentru fiecare mp 1.000 lei.

5. Autorizarea construcțiilor provizorii de șantier necesare execuției lucrărilor de bază, (dacă nu au fost autorizate o dată cu acestea), prevăzute la art. 3 lit. e), din Legea nr. 50/1991:

  • 3% din valoarea autorizată a construcțiilor provizorii.

6. Autorizații de construire pentru organizarea de tabere de corturi, căsuțe sau rulote prevăzute la art. 3 lit. f) din Legea nr. 50/1991:

  • 2% din valoarea autorizată a lucrării sau a construcției.

7. Autorizarea construcțiilor pentru lucrări cu caracter provizoriu: chioșcuri, tonete, cabine, spații de expunere situate pe căile și în spațiile publice, precum și proiectele pentru realizarea corpurilor și panourilor de afișaj, firmelor și reclamelor, prevăzute la art. 3 lit. g) din Legea nr. 50/1991:

  • pentru fiecare mp 200 lei, dar nu mai puțin de 1.000 lei.

8. Pentru prelungirea certificatului de urbanism, ca și a autorizațiilor, conform art. 34 din Legea nr. 50/ 1991, taxa ce se percepe este de 50% din valoarea taxei inițiale.

9. Autorizațiile pentru lucrările de racorduri și branșamente la rețele publice de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrică și telefonie:

  • de fiecare instalație - 1.000 lei.

10. Aviz comisie urbanism și amenajarea teritoriului - 5.000 lei.

11. Certificat namenclatura stradală și adresa – 1.000 lei.

Ordonanță privind unele măsuri pentru protecția patrimoniului cultural național

În temeiul art. 107 alin. (3) din Constituția României și al Legii nr. 81/1992,

Guvernul României emite următoarea ordonanță:

Capitolul 1

Dispoziții generale

Art. 1. - Până la adoptarea prin lege a unor reglementări speciale privind protejarea patrimoniului cultural național, persoanele fizice sau juridice deținătoare, cu orice titlul a unor bunuri culturale mobile sau imobile au obligația de a le păstra și conserva, ținând seama de condițiile stabilite prin prezenta ordonanță.

Art. 2. - Calitatea de bun imobil aparținând patrimoniului cultural național este atestată prin clasificarea acestuia în Lista monumentelor, ansamblurilor și siturilor istorice, aprobată de Comisia Națională a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice.

Lista se revizuiește anual și se comunică deținătorilor împreună cu obligațiile ce le revin.

În ce privește bunurile mobile, calitatea de bun aparținând patrimoniului cultural național este atestată, la solicitarea administrației publice sau a autorității judecătorești, prin expertiză de către specialiștii oficiilor locale pentru patrimoniul cultural național.

Pentru situații de contraexpertiză sau atunci când nu există specialiști la oficii, desemnarea specialiștilor se va face de Comisia Muzeelor și Colecțiilor și de Ministerul Culturii.

Capitolul II

Circulația bunurilor culturale mobile

Art. 3. - Bunurile culturale mobile deținute la data prezentei ordonanțe de muzee, colecții, biblioteci, în calitate de instituții publice, nu pot fi scoase din inventarul acestora până la apariția legii speciale.

Art. 4. - Magazinele, anticariatele, consignațiile, galeriile, precum și casele de licitație care comercializează bunuri culturale, cu excepția creației artistice curente, au obligația să obțină autorizația de funcționare de la Ministerul Culturii, cu avizul Comisiei Muzeelor și Colecțiilor, eliberată pe baza angajamentului scris de respectare a Regulamentului de desfășurare a activităților comerciale cu bunuri culturale, întocmit de Comisia Muzeelor și Colecțiilor.

Art. 5. - Scoaterea din țară a bunurilor culturale mobile, temporar sau definitiv, de către persoanele fizice sau juridice, se poate face numai cu prezentarea la unitățile vamale a adeverinței eliberate de oficiul local pentru patrimoniul cultural național de pe raza de domiciliu al solicitantului, în conformitate cu prevederile stabilite prin normele Ministerului Culturii și Comisiei Muzeelor și Colecțiilor.

Scoaterea din țară a bunurilor culturale mobile deținute de muzee, colecții și biblioteci, în calitate de instituții publice, se poate face numai temporar și numai cu aprobarea Comisiei Muzeelor și Colecțiilor și a Ministerului Culturii, în conformitate cu normele emise de Ministerul Culturii și Comisia Muzeelor și Colecțiilor.

Capitolul III

Competențele Comisiei Naționale a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice

Art. 6. - Comisia Națională a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice, în afara atribuțiilor stabilite prin alte acte normative, are și următoarele atribuții:

a) avizează executarea lucrărilor la monumente, ansambluri și situri istorice, inclusiv pentru lucrările prevăzute la art. 3 lit. a)-j) din Legea nr. 50/1991; de asemenea, avizează executarea lucrărilor și în zonele de protecție a monumentelor situate pe o rază de 100 m în localitățile urbane, 200 m în localitățile rurale și 500 m în afara localităților, măsurați de la

limita externă a acestora;

b) avizează planurile urbanistice generale și locale, programele de organizare și dezvoltare urbanistică a localităților, precum și programele de amenajare a teritoriului, dacă acestea includ monumente, ansambluri și situri istorice cu zonele lor de protecție;
c) avizează trecerea în domeniul public național și local a monumentelor, ansamblurilor și siturilor istorice, precum și a terenurilor pe care sunt situate acestea;
d) emite norme privind obligațiile de folosință a terenurilor care pot fa exploatate agricol și după descoperirea de situri istorice;
e) emite avize privind modificare destinației și funcțiunilor monumentelor, ansamblurilor și siturilor istorice, oricare ar fi forma de proprietate.

Se instituie Comisia de atestare tehnică a specialiștilor pe domeniile specifice lucrărilor la monumente istorice, care vor fi înscriși în Registrul specialiștilor, deschis la Comisia Națională a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice.

Stabilirea domeniilor, a numărului membrilor și numirea acestora în Comisia de atestare tehnică se fac la propunerea Ministerului Culturii și Comisiei Naționale a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice, prin hotărâre a Guvernului.

Art. 7. - În executarea atribuțiilor sale, Comisia Națională a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice poate delega competențele prevăzute la art. 6 lit. a), d) și e) comisiilor zonale ale monumentelor, ansamblurilor și siturilor istorice.

Direcția monumentelor, ansamblurilor și siturilor Istorice, ca organ operativ al Comisiei Naționale a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice, își exercită competențele în teritoriu prin specialiștii desemnați în acest scop ai oficiilor locale ale patrimoniului cultural național.

Capitolul IV

Sancțiuni

Art. 8. - Trecerea peste frontieră, fără autorizație, a bunurilor aparținând patrimoniului cultural național constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 2 ani la 7 ani și confiscarea parțială a averii.

Tentativa se pedepsește.

În cazul în care bunurile care au făcut obiectul infracțiunii nu au fost găsite, cel în cauză datorează taxele vamale aferente.

Art. 9 - Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

a) trecerea peste frontieră, fără autorizație, a bunurilor culturale mobile care nu aparțin patrimoniului cultural național;
b) efectuarea de acte sau fapte de comerț cu bunuri culturale, fără autorizația prevăzută la art. 4 din prezenta ordonanță;
c) nerespectarea prevederilor Regulamentului de desfășurare a activităților comerciale cu bunuri culturale prevăzut la art. 4 din prezenta ordonanță.

Contravențiile prevăzute la lit. a) se sancționează cu amendă de la 100.000 lei la 500.000 lei, iar cele de la lit. b) și c) cu amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.

Pentru contravențiile prevăzute la lit. a) și b), bunurile se confiscă.

Contravenția prevăzută la lit c) duce la anularea autorizației de funcționare privind activitatea cu bunuri culturale.

Art. 10. - Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât potrivit legii penele, să fie considerate infracțiuni:

a) executarea lucrărilor la monumente, ansambluri

și situri istorice, precum și în zonele de protecție ale acestora, fără avizul prevăzut la art. 6 lit a) sau cu încălcarea acestuia;

b) încălcarea normelor prevăzute la art. 6 lit. d);
c) modificarea destinației funcțiunilor monumentelor, ansamblurilor și siturilor istorice fără avizul prevăzut la art. 6 lit. c) sau cu încălcarea acestuia.

Contravențiile prevăzute la lit. a)-c) se sancționează cu amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.

Pentru contravențiile prevăzute la lit. a) și b), agentul constatator va dispune sistarea lucrărilor.

Pentru contravenția prevăzută la lit. c), agentul constatator va dispune sistarea activităților neautorizate.

Art. 11. - Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 9 lit. a) sunt de competența organelor vamale.

Art. 12. - Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 9 lit. b) și c) sunt de organelor specializate ale Ministerului Culturii, poliției și primăriilor.

Art. 13. - Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 10 lit. a)-c) sunt de competența organelor de specialitate ale Ministerului Culturii și primăriilor.

Art. 14. - Contravențiilor stabilite prin prezenta ordonanță le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 32/ 1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.

Capitolul V

Dispoziții,finale și tranzitorii Art. 15. - În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe, persoanele fizice și juridice au obligația să solicite organelor competente autorizațiile și avizele prevăzute la art. 4 și art. 6 lit. e).

Art. 16. - Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe orice alte dispoziții contrare se abrogă.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 26 august 1992 | Nr. 27.

Contrasemnează:

Ministrul culturii, Ludovic Spiess

=== Ordonanță privind accizele la produsele din import și din țară, precum și impozitul pe circulație la țițeiul din producția internă și la gazele naturale ===