Monitorul Oficial 95/1995
Monitorul Oficial al României
Anul VII, Nr. issue::95 - Partea I - Vineri, 19 mai year::1995
Legi și Decrete
Parlamentul României
Camera Deputaților
Senatul
Lege pentru modificarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articol unic. - Articolul 3 alineatele (1) și (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 310 din 7 noiembrie 1994 se modifică și vor avea următorul cuprins:
„Art. 3. - (1) Persoanele care s-au aflat în situațiile prevăzute la art. 1, cu excepția celor care se încadrează în situația prevăzută la lit. d), au dreptul la o indemnizație lunară de 8.800 lei pentru fiecare an de detenție, internare abuzivă în spitale psihiatrice, strămutare, deportare sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu pensionate.
(2) Persoanele care s-au aflat în situația prevăzută la pentru fiecare an de domiciliu obligatoriu, indiferent dacă sunt art. 1 lit. d) au dreptul la o indemnizație lunară de 6.600 lei sau nu pensionate.”
Președintele României
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat
În temeiul art. 77 alin. (1) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,
Președintele României decretează:
Articol unic. - Se promulgă Legea pentru modificarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, și se dispune publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
Hotărâri ale Guvernului României
Guvernul României
Hotărâre privind efectuarea unor schimburi de imobile situate în județul Sălaj
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă transmiterea, cu titlu gratuit, a imobilului compus din obiectivul „Baza de întreținere auto” și terenul aferent în suprafață de 4.750 m2, situat în orașul Cehu Silvaniei, str. Gheorghe Doja nr. 79, județul Sălaj din patrimoniul Societății Comerciale „Autotrans-Marfă” - S.A., Sălaj în proprietatea publică a statului și în administrarea Regiei Autonome de Transport în Comun „Transurbis” Sălaj.
Art. 2. - Se aprobă transmiterea, cu titlu gratuit, în schimbul imobilului prevăzut la art. 1, a imobilului compus din construcții în suprafață de 130,80 m2 și terenul aferent, situat în Municipiul Sălaj, str. Fabricii nr. 30A, județul Sălaj, din proprietatea publică a statului și din administrarea Regiei Autonome de Transport în Comun „Transurbis” Sălaj în patrimoniul Societății Comerciale „Autotrans-Marfă” - S.A. Sălaj.
Art. 3. - Imobilul prevăzut la art. 1 din prezenta hotărâre se transmite din administrarea Regiei Autonome de Transport în Comun „Transurbis” Sălaj în administrarea Ministerului de Interne, în vederea asigurării sediului unei subunități de pompieri militari din orașul Cehu Silvaniei.
Art. 4. - Capitalul social al Societății Comerciale „Autotrans-Marfă” - SA Sălaj se diminuează cu valoarea actualizată conform Hotărârii Guvernului nr. 500/1994, în condițiile compensării de către Fondul Proprietății de Stat a cotei de capital aferente Fondului Proprietății Private I - Banat-Crișana.
Art. 5. - Predarea-preluarea imobilelor ce formează obiectul schimbului se face prin protocol încheiat între părțile interesate, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.
Contrasemnează:
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Ministru de interne, Doru Ioan Tărăcilă
Guvernul României
Hotărâre referitoare la aprobarea Regulamentului privind organizarea examenelor pentru dobândirea calității de expert contabil și de contabil autorizat
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă Regulamentul privind organizarea examenelor pentru dobândirea calității de expert contabil și de contabil autorizat, prevăzut în anexa la prezenta hotărâre.
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Ministrul învățământului, Liviu Maior
Anexă
Regulament privind organizarea examenelor pentru dobândirea calității de expert contabil și de contabil autorizat
Capitolul 1
Organizarea examenelor
Art. 1. - Examenele pentru dobândirea calității de expert contabil și de contabil autorizat se organizează de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați, denumit în continuare Corpul, potrivit prevederilor prezentului regulament.
În fiecare an au loc două sesiuni de examene, în trimestrele II și IV, la datele stabilite de Consiliul superior al Corpului, valabile pentru toate comisiile de examinare.
Art. 2. - Examenele pentru dobândirea calității de expert contabil se organizează pe centre teritoriale, cu aprobarea Consiliului superior al Corpului.
Examenele pentru dobândirea calității de contabil autorizat se organizează de către consiliile filialelor, potrivit prezentului regulament, numai pentru candidații domiciliați în raza teritorială a filialei respective.
3. - Comisiile de examinare sunt compuse din profesori în specialitățile Finanțe, Contabilitate și Drept, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai Ministerului Justiției, experți contabili, și se aprobă de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului.
Art. 4. - Subiectele de examen vor fi stabilite pe probele de examinare de către președintele comisiei permanente de resort din cadrul Consiliului superior al Corpului.
Subiectele pentru proba scrisă vor fi în număr de cel puțin 10 pentru fiecare disciplină de examinare și vor acoperi întreaga tematică publicată, care va fi actualizată la fiecare sesiune de examen.
Acestea se predau în plicuri sigilate președinților comisiilor de examinare cu 48 de ore înaintea începerii examenului. Alegerea subiectelor pentru proba scrisă se va face prin tragere la sorți, în prezența candidaților și a întregii comisii de examinare. După încheierea examenelor subiectele se restituie președintelui secțiunii de resort din cadrul Consiliului
Capitolul 2
Înscrierea candidaților
Art. 5. - Pentru examenul de expert contabil, candidații care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 4 din Ordonanța Guvernului nr. 65/1994 depun la sediul Consiliului superior al Corpului cererea de înscriere, însoțită de:
a) certificatul medical;
b) copia autentificată de pe actul de studii din care să rezulte că sunt licențiați în specialitatea Contabilitate și Finanțe;
c) copia autentificată de pe cartea de muncă;
d) dovezi corespunzătoare din care să rezulte efectuarea practicii de cel puțin 3 ani în specialitate, cu menționarea atribuțiilor profesionale îndeplinite în această perioadă;
e) certificatul de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 30 de zile înainte de data depunerii cererii de înscriere.
Art. 6. - Pentru examenul de contabil autorizat, candidații care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 65/1994 depun la sediul Consiliului filialei în a cărui rază teritorială își au domiciliul cererea de înscriere, însoțită de:
a) certificatul medical;
b) copia autentificată de pe actul de studii. îndeplinesc condiția de studii licențiații facultăților cu profil economic, absolvenții liceelor comerciale, financiare, ai școlilor tehnice de administrație economică, ai liceelor economice și de drept administrativ, ai altor școli și licee cu pregătire de nivel mediu, ai școlilor postliceale cu durata de 2 ani, în specialitatea Contabilitate sau Finanțe, precum și absolvenții altor forme legale de pregătire, în urma cărora s-a acordat calitatea de contabil sau lucrător în domeniul financiar-contabil și pentru care în actele de absolvire se face mențiunea actului normativ (lege sau hotărâre a Guvernului) în baza căruia a fost organizată școlarizarea;
c) copia autentificată de pe cartea de muncă;
d) dovada practicii de cel puțin 2 ani în specialitatea contabilitate pentru candidații cu studii economice superioare și de cel puțin 4 ani pentru cei cu studii economice medii, cu menționarea atribuțiilor profesionale îndeplinite în această perioadă.
Se consideră practică în specialitate activitățile desfășurate în direcțiile cu profil economic din ministere și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, în instituțiile financiare, instituțiile de credit și asigurări, în compartimentele financiar-contabilitate, precum și activitatea de control financiar și de învățământ la disciplinele Contabilitate, Analiză financiară, indiferent de facultatea absolvită;
e) certificatul de cazier judiciar eliberat cu cel mult 30 de zile înaintea prezentării la examen.
Art. 7. - Acceptarea cererii de înscriere se face prin trecerea în catalogul examenului respectiv și prin eliberarea unei legitimații cu numele și prenumele candidatului, necesară accesului acestuia în sala de examinare.
Capitolul 3
Disciplinele de examen
Art. 8. - Candidații la examenele pentru dobândirea calității de expert contabil și de contabil autorizat trebuie să posede cunoștințe în domeniile: contabilitate generală; contabilitate de gestiune; informatizarea contabilității; audit contabil contractual și legal (cenzorial) - practici și proceduri; fiscalitate; gestiune financiară a unităților patrimoniale; expertiză contabilă; drept (civil, penal, comercial, al muncii, fiscal); noțiuni de matematică și statistică financiară; discipline ale comportamentului (concepte de psihologie și sociologie privind exprimarea și comunicarea); gestiunea și funcțiile ei.
Art. 9. - Examenul constă în verificarea cunoștințelor la disciplinele:
a) Contabilitate, Fiscalitate și Drept comercial, pentru dobândirea calității de contabil autorizat cu studii economice medii;
b) Contabilitate, Fiscalitate, Drept comercial, Audit legal - verificarea și certificarea bilanțului contabil și control financiar, pentru dobândirea calității de contabil autorizat cu studii economice superioare;
c) Contabilitate, Fiscalitate, Drept comercial, Audit legal - verificarea și certificarea bilanțului contabil, control financiar și expertiză contabilă, pentru dobândirea calității de expert contabil.
Art. 10. - Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați va stabili anual conținutul general și în variante, pe domenii de activitate, al tematicii fiecărei discipline și o va aduce la cunoștința celor interesați prin publicare și afișare la sediile filialelor.
Capitolul 4
Probele examenelor
Art. 11. - Verificarea nivelului de pregătire teoretică și practică a candidaților se face prin examene scrise și orale, diferențiate pentru dobândirea calității de expert contabil și a celei de contabil autorizat.
Art. 12. - Pentru examenul de contabil autorizat cu studii economice medii, candidații trebuie să dovedească că au nivelul de cunoștințe teoretice și practice necesare ținerii contabilități financiare și de gestiune, precum și întocmirii bilanțului contabil.
Probele sunt:
A. Lucrare scrisă, cu o durată de 6 ore, necesare rezolvării a trei subiecte teoretice și a cinci subiecte practice.
B. Susținerea orală a unui raport scris privind atribuțiile îndeplinite și lucrările efectuate în perioada practicii în specialitate; acest raport scris va permite comisiei să aprecieze calitatea practicii în specialitatea efectuată și aptitudinea candidatului de a se exprima tot atât de bine în scris, cât și oral.
C. Proba orală, constând în tragerea la sorți a unui subiect și rezolvarea lui în fața comisiei; subiectele vor fi stabilite din disciplinele fundamentale cuprinse în programa publicată sau afișată anual, detaliată și actualizată.
Pentru absolvenții cu studii economice superioare în specialitatea Contabilitate, examenul de contabil autorizat va consta în susținerea probei prevăzute la lit. B privind practica în specialitate.
Pentru examenul de contabil autorizat cu studii economice superioare, în afara celor trei probe (A, B, C), prevăzute mai sus, vor fi susținute în plus probe privind auditul legal (îndeplinirea atribuțiilor prevăzute pentru cenzorii societăților comerciale; verificarea și certificarea bilanțului contabil).
Fiecare dintre cele trei probe este notată de la 0 la 10. Pentru promovare, media notelor la cele trei probe trebuie să fie de minimum 6, iar notele la probele scrise (A și B) să nu fie mai mici de 5.
Art. 13. - Pentru dobândirea calității de expert contabil, examenul constă în trei probe scrise și o probă orală, astfel:
a) o probă care constă într-un caz practic de audit (5 ore);
b) o probă care constă în răspunsuri la întrebări din contabilitate și fiscalitate (3 ore);
c) o probă care constă în răspunsuri la întrebări privind ansamblul materiilor cuprinse în programa destinată a aprecia calitățile de reflecție și de redactare ale candidatului (4 ore).
Fiecare dintre cele trei probe este notată de la 0 la 10. Pentru a fi admis la proba orală, media celor trei probe scrise, obținută de candidat, trebuie să fie minimum 6, iar nota pentru fiecare probă să nu fie mai mică de 5.
Probele orale, notate de la 0 la 10, constau în:
- un subiect din disciplinele: Contabilitate, Finanțe, Fiscalitate;
- un comentariu de text din reglementările de specialitate.
Pentru promovare, media notelor la cele trei subiecte trebuie să fie de minimum 7. Candidatul care nu a obținut nota de admitere la probele orale păstrează dreptul de a se prezenta la sesiunea următoare numai la probele orale.
Art. 14. - Pentru absolvenții cu studii superioare economice aprofundate în specialitatea Audit și management contabil, calitatea de expert contabil se dobândește numai prin susținerea probei prevăzute la art. 13 lit. c).
Art. 15. - Susținerea probelor va fi notată de fiecare membru al comisiei, în borderouri de notare cuprinzând numele și prenumele candidaților; fiecare notă și medie obținute se înscriu în catalogul examenului, de către secretarul comisiei, pe baza borderourilor de notare nominală ale membrilor comisiei.
Art. 16. - Persoanele fizice străine care nu au domiciliul în România, dar care au calitatea de expert contabil sau contabil autorizat în țara de origine și care, potrivit convențiilor bilaterale încheiate de România, pot exercita activitatea de expert contabil sau contabil autorizat pe teritoriul României, vor susține în fața unei comisii, desemnată de Consiliul superior al Corpului, un examen care are ca obiectiv verificarea cunoștințelor de legislație românească în domeniul financiar-contabil, precum și în domeniul organizării și funcționării societăților comerciale.
Capitolul 5
Stabilirea rezultatului examenelor
Art. 17. - Secretariatul comisiilor de examinare de la sediile filialelor este asigurat de secretarul consiliului filialei, iar secretariatul comisiei de examinare a experților contabili, de către secretarul general al Corpului.
Art. 18. - Pe baza notelor înscrise în catalogul examenului semnat de toți membrii comisiei, președintele și secretarul întocmesc procesul-verbal de stabilire a rezultatelor examenului.
Procesul-verbal se afișează la sediul consiliilor filialelor sau al Consiliului superior al Corpului.
Art. 19. - Împotriva rezultatului obținut, candidatul poate face contestație în termen de 10 zile de la afișare, pe care o depune președintelui biroului permanent al filialei sau al Consiliului superior al Corpului, după caz.
Art. 20. - În termen de 15 zile de la primirea contestației, președinții birourilor permanente analizează împreună cu secțiunile respective din cadrul consiliilor filialelor sau al Consiliului superior al Corpului, după caz, și comunică răspunsul, prin scrisoare cu confirmare de primire, contestatorului.
Art. 21. - În termen de 30 de zile de la terminarea examenelor, secretarii comisiilor de examinare trimit, prin delegat, Consiliului superior al Corpului documentele sesiunii de examene încheiate, cuprinzând: cererile de înscriere a candidaților, cu dovezile corespunzătoare; probele scrise; rapoartele și memoriile scrise; borderourile de notare nominală ale fiecărui membru al comisiei de examinare; cataloagele examenelor; procesele-verbale de stabilire a rezultatelor examenelor respective.
Art. 22. - Prezentul regulament se aplică de la data publicării lui în Monitorul Oficial al României.
Guvernul României
Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Alimentare cu apă a satului Măgura, comuna Hulubești, județul Dâmbovița”
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Alimentare cu apă a satului Măgura, comuna Hulubești, județul Dâmbovița”, prevăzuți în anexa[1] la prezenta hotărâre.
Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se face din fondurile bugetului local și din alte fonduri legal constituite cu această destinație, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
Guvernul României
Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Canal colector mal drept Someșul Mic, tronson str. lașilor-Stadion, în municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj”
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Canal colector mal drept Someșul Mic, tronson str. lașilor-Stadion, în municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj”, prevăzuți în anexa[1] la prezenta hotărâre.
Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se face din surse proprii, din credite bancare, din alte fonduri legal constituite cu această destinație și, în completare, de la bugetul local, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
Guvernul României
Hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Pod peste râul Mureș în zona industrială Sud, în municipiul Arad, județul Arad”
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Pod peste râul Mureș în zona industrială Sud, în municipiul Arad, județul Arad”, prevăzuți în anexa[1] la prezenta hotărâre.
Art. 2. - Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 se face din fondurile bugetului local și din alte fonduri legal constituite cu această destinație, conform listelor de investiții aprobate potrivit legii.
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
Guvernul României
Hotărâre privind aprobarea garantării unui credit extern pentru achiziționarea de aparatură medicală necesară Ministerului Sănătății
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă garantarea unui credit extern de către Ministerul Finanțelor, în valoare de 1.089.087 dolari S.U.A., în vederea achiziționării unui echipament multifuncțional pentru litotriție extracorporală pentru Spitalul Clinic „Prof. Dr. Th. Burghele”, București, pe bază de licitație organizată conform legii și în limita intrărilor de credite externe aprobate Ministerului Sănătății pentru anul 1995.
Art. 2. - Plata avansului, rambursarea ratelor de capital, plata dobânzilor și a altor costuri aferente creditului extern, precum și cele legate de derularea contractului se vor asigura prin bugetul anual al Ministerului Sănătății, din fondurile alocate cu această destinație.
Contrasemnează:
Ministrul sănătății, Iulian Mincu
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Guvernul României
Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 1995 al Regiei Autonome „Societatea Națională a Căilor Ferate Române” de sub autoritatea Ministerului Transporturilor
În temeiul art. 45 alin. 2 din Legea bugetului de stat pe anul 1995 nr. 22/1995,
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 1995 al Regiei Autonome „Societatea Națională a Căilor Ferate Române”, de sub autoritatea Ministerului Transporturilor, prevăzut în anexa nr. I.
Indicatorul specific de măsurare a creșterii productivității muncii este cel prevăzut în anexa nr. li.
Defalcarea pe trimestre a indicatorilor înscriși în bugetul de venituri și cheltuieli al regiei autonome se aprobă de către Ministerul Transporturilor, cu respectarea prevederilor anuale.
Art. 2. - Cheltuielile totale aferente veniturilor înscrise în bugetul de venituri și cheltuieli al Regiei Autonome „Societatea Națională a Căilor Ferate Române”, prevăzute la art. 1 din prezenta hotărâre, reprezintă limite maxime și nu pot fi depășite decât în cazuri justificate și numai cu aprobarea Guvernului, la propunerea Ministerului Transporturilor, cu avizul Ministerului Finanțelor și al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
În cazurile în care, în execuție, se înregistrează abateri în plus sau în minus ale veniturilor aprobate, Regia Autonomă „Societatea Națională a Căilor Ferate Române” poate modifica, proporțional cu gradul de realizare a veniturilor, nivelul cheltuielilor materiale aferente acestora.
Art. 3. - Regia Autonomă „Societatea Națională a Căilor Ferate Române”, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 13/1995, va elabora programe proprii de activitate, stabilind măsuri de eficiență în utilizarea fondurilor, concomitent cu reducerea costurilor de producție, restructurarea unor activități și creșterea profitabilității.
Ministerul Transporturilor va analiza și va verifica modul de realizare a obiectivelor stabilite prin programele proprii, iar în raport cu concluziile, va hotărî oportunitatea menținerii în funcție a managerului regiei autonome și a membrilor consiliului de administrație și va dispune măsuri concrete de îmbunătățire a activității Regiei Autonome „Societatea Națională a Căilor Ferate Române”.
Art. 4. - Nerespectarea prevederilor art. 2 constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune și se sancționează cu amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei
Art. 5. - Contravenția se constată și amenda se aplică de către organele de control financiar ale statului, împuternicite potrivit legii, persoanelor găsite răspunzătoare de nerespectarea prezentei hotărâri.
Art. 6. - Anexa nr. I reprezentând bugetul de venituri și cheltuieli al Regiei Autonome „Societatea Națională a Căilor Ferate Române” se transmite Ministerului Transporturilor.
Art. 7. - Anexele nr. I și II fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Contrasemnează:
Ministrul transporturilor, Aurel Novac
p. Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Adrian Neacșu, secretar de stat
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Anexa Nr. II
Indicatorul specific de creștere a productivității muncii la Regia Autonomă „Societatea Națională a Căilor Ferate Române”
Indicatorul specific de productivitate a muncii ce se va utiliza pentru justificarea creșterii salariului mediu în cursul anului 1995 față de cel aferent lunii noiembrie 1994:
- Creșterea productivității muncii calculată ca raport între veniturile totale (exclusiv transferurile de la bugetul de stat), în tarife comparabile, și numărul mediu scriptic de salariați.
Referințe
- ↑ 1,0 1,1 1,2 Anexa se comunică numai beneficiarului de investiție.
- ↑ Notă:Din efectul economic rezultat, fondul de salarii va prelua până la 50%. Cota ce se va prelua din efectul economic se va stabili de către Consiliul de administrație al Regiei Autonome „Societatea Națională a Căilor Ferate Române”, cu avizul Ministerului Transporturilor.