Monitorul Oficial 229/1995

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 7 aprilie 2012 10:34, autor: CivvicBot (discuție | contribuții) (convertesc issue:: la patru cifre.)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0229 - Partea I – Joi, 5 octombrie year::1995


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 592/1993 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile de organizare a licitațiilor, prezentarea ofertelor și adjudecarea investițiilor publice

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Hotărârea Guvernului nr. 592/1993 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile de organizare a licitațiilor, prezentarea ofertelor și adjudecarea investițiilor publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 281 din 2 decembrie 1993, se modifică astfel:

1. Articolul 3 va avea următorul cuprins:

"Art. 3. - Prevederile prezentului regulament se aplică pentru investițiile publice ale căror valori totale depășesc 500 milioane lei.

Pentru investițiile publice ale căror valori totale nu depășesc cuantumul de 500 milioane lei pentru execuția lucrărilor, persoana juridică achizitoare va aplica procedura cererii de oferte de preț, conform prevederilor art. 15 din Ordonanța Guvernului nr. 12/1993, aprobată și modificată prin Legea nr. 83/1994."

2. Articolul 4 va avea următorul cuprins:

"Art. 4. - Pentru investițiile publice ale căror valori totale depășesc 12.000 milioane lei, se va organiza licitație cu participare internațională, în condițiile stabilite potrivit prevederilor art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 12/1993, aprobată și modificată prin Legea nr. 83/1994."

Art. II. - Regulamentul privind procedurile de organizare a licitațiilor, prezentarea ofertelor și adjudecarea investițiilor publice, anexă la Hotărârea Guvernului nr. 592/1993, se modifică și se completează astfel:

1. Termenul entitate achizitoare se înlocuiește cu termenul persoană juridică achizitoare în tot cuprinsul regulamentului.

2. La articolul 2.5, după liniuța a 3-a se adaugă o nouă liniuță, cu următorul cuprins:

"- reprezentantul ministerului de resort sau, după caz, al autorității publice locale, pentru licitațiile organizate de regiile autonome, în conformitate cu pct. 7 din Ordonanța Guvernului nr. 19/1995."

3. Articolul 3.1. se va completa cu un nou alineat, având următorul cuprins:

"Se va utiliza, cu prioritate, licitația publică deschisă cu preselecție."

4. Articolul 3.2. va avea următorul cuprins:

"Art. 3.2. - Licitația publică deschisă fără preselecție se organizează într-o singură etapă, pentru investițiile publice de mică complexitate, la care poate participa un număr nelimitat de contractanți și care îndeplinesc condițiile de calificare conform art. 3 din Ordonanța Guvernului nr. 12/1993, aprobată și modificată prin Legea nr. 83/1994.

Numărul de participanți la licitația publică deschisă fără preselecție, care îndeplinesc condițiile de mai sus, trebuie să fie de minimum 2 (doi)."

5. Articolul 3.3. se modifică astfel:

  • alineatul 1 va avea următorul cuprins:

"Licitația publică deschisă cu preselecție este licitația organizată în două etape distincte: în prima etapă participă toți contractanții interesați, care răspund anunțului publicitar, iar în a doua etapă participă numai contractanții selecționați de către persoana juridică achizitoare pe baza analizei efectuate de către comisia de licitație."

  • alineatul 5 va avea următorul cuprins:

"După primirea documentelor de preselecție de la contractanți, în prima etapă, comisia de licitație le studiază, compară performanțele acestora și întocmește lista contractanților selecționați."

  • alineatul 6 va avea următorul cuprins:

"Persoana juridică achizitoare are obligația de a comunica, în scris, tuturor contractanților participanți, rezultatul preselecției."

6. La articolul 4.2, după liniuța a 4-a se introduce o nouă liniuță, cu următorul cuprins:

"- în cazul în care execuția investițiilor publice de strictă specialitate intră în profilul de activitate al regiilor autonome și care îndeplinesc condițiile de calificare din Ordonanța Guvernului nr. 12/1993, aprobată și modificată prin Legea nr. 83/1994;"

7. Articolul 5.1. alineatul 1 va avea următorul cuprins:

"Publicarea anunțului licitației se va face în mod obligatoriu în cotidianul guvernamental "Vocea României" și suplimentar, după caz, la dorința persoanei juridice achizitoare, într-un cotidian local."

8. Articolul 9.12 va avea următorul cuprins:

"Art. 9.12. - De regulă, perioada de timp necesară elaborării ofertelor (de la data punerii în vânzare a documentelor de licitație și până la data depunerii ofertelor), care se stabilește de către persoana juridică achizitoare, este de 30 de zile.

În cazul lucrărilor de complexitate redusă (cu un număr mic de obiecte și categorii de lucrări), durata de elaborare a ofertelor se poate reduce până la minimum 15 zile.

Pentru lucrări de mare complexitate, durata de elaborare a ofertelor se poate stabili până la maximum 60 de zile."

9. Articolul 9.20 va avea următorul cuprins:

"Art. 9.20. - Oferta care prezintă articole din listele cu cantități de lucrări și din listele cu utilajele și echipamentele necotate de către contractant și dacă nu rezultă din clarificările prezentate de acesta conform prevederilor art. 10.9 și 10.10 că aceste valori sunt incluse în alte prețuri ale altor cantități de lucrări cuprinse în listele de cantități, aceasta va fi declarată necorespunzătoare."

10. Articolul 11.6 se abrogă.

11. Articolul 12.3 va avea următorul cuprins:

"Art. 12.3. - Oferta ce se va supune votului membrilor comisiei de licitație este oferta care totalizează punctajul maxim urmare cuantificării elementelor precizate la art. 11.3.

Hotărârea de adjudecare în favoarea contractantului câștigător se adjudecă cu minimum 2/3 din numărul voturilor membrilor comisiei de licitație, în care se vor include în mod obligatoriu două voturi din cele trei ale reprezentanților persoanei juridice achizitoare, Ministerului Finanțelor și Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, desemnați în comisia de licitație."

12. Articolul 12.4 alineatul 3 va avea următorul cuprins:

"În cazul primirii uneia sau mai multor contestații, acest termen se prelungește cu încă 10 zile, până la soluționarea contestațiilor prin decizia luată de conducerea persoanei juridice achizitoare și cu avizul reprezentanților Ministerului Finanțelor și Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, desemnați în comisia de licitație."

13. Articolul 13.1 alineatul 2 liniuțele a doua și a treia se comasează, având următorul cuprins:

"- în cazul unor abateri sesizate ca urmare a unor contestații întemeiate privind organizarea și desfășurarea licitației prin încălcarea prevederilor Regulamentului de licitații, care au afectat loialitatea concurenței, nu au asigurat transparența procedurilor de licitație sau au produs discriminări între ofertanți."

14. Articolul 13.1 se completează cu un nou alineat, având următorul cuprins:

"Decizia de anulare sau de amânare a licitației va fi luată de conducerea persoanei juridice achizitoare împreună cu reprezentanții Ministerului Finanțelor și Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, desemnați în comisia de licitație."

Art. III. - Hotărârea Guvernului nr. 592/1993 și Regulamentul privind procedurile de organizare a licitațiilor, prezentarea ofertelor și adjudecarea investițiilor publice, cu modificările și completările aduse prin prezenta hotărâre, se vor republica în Monitorul Oficial al României, dându-se textelor o nouă numerotare.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 26 septembrie 1995 | Nr. 761.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Marin Cristea

p. Ministrul apelor, pădurilor și protecției mediului, Marian Ianculescu, secretar de stat

Ministrul industriilor, Dumitru Popescu


Acte ale Organelor de specialitate ale Administrației Publice Centrale

Ordin privind modificarea și completarea Instrucțiunilor de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 152/1995 pentru modificarea și completarea unor dispoziții din Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulația pe drumurile publice și pentru stabilirea și sancționarea contravențiilor în acest sector, aprobat prin H.C.M. nr. 772/1966, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 166/1995

ministrul transporturilor,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 452/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor,
emite următorul ordin:

Art. I. - Instrucțiunile de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 152/1995 pentru modificarea și completarea unor dispoziții din Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulația pe drumurile publice și pentru stabilirea și sancționarea contravențiilor în acest sector, aprobat prin H.C.M. nr. 772/1966, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 166/1995, se modifică după cum urmează:

1. Articolul 5 alineatul 1 - se completează cu o nouă liniuță, având următorul cuprins:

"- E 70 pe tronsonul Autostrada București - Pitești."

2. Punctul II din anexa nr. 1 se completează cu litera g), având următorul cuprins:

"g) pâine proaspătă."

3. Anexa nr. 4 se completează cu punctul 5, având următorul cuprins:

Nr. crt. Tronsonul de drum cu restricții Varianta de ocolire
"5. E 70 - Autostrada București – Pitești București - Chitila - Titu - Găești - Topoloveni - Pitești."

Art. II. - Direcția generală de transporturi terestre, Direcția juridică și contencios și Regia Autonomă "Administrația Națională a Drumurilor din România" vor asigura aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin, iar Direcția generală de acorduri și convenții internaționale îl va face cunoscut celor interesați din străinătate.

Art. III. - Prezentul ordin intră în vigoare la 15 zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial al României.


Ministrul transporturilor, Aurel Novac

București, 12 septembrie 1995 | Nr. 368.


Ordin privind aprobarea Normelor metodologice de acordare a licențelor și a autorizațiilor privind efectuarea transporturilor navale de mărfuri și călători și de autorizare a funcționării agenților economici în perimetrul infrastructurilor portuare și de căi navigabile

În temeiul Hotărârii Guvernului nr. 452/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor, republicată,

ministrul transporturilor emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele metodologice de acordare a licențelor și a autorizațiilor privind efectuarea transporturilor navale de mărfuri și călători și de autorizare a funcționării agenților economici în perimetrul infrastructurilor portuare și de căi navigabile, anexă la prezentul ordin.

Art. 2. - Licențele și autorizațiile emise până în prezent rămân valabile până la data de 31 decembrie 1995.

Art. 3. - Începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentului ordin, Ordinul ministrului transporturilor nr. 308/1994, modificat prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 6/1995, aplicat experimental, precum și orice alte dispoziții referitoare la acordarea licențelor și autorizațiilor își încetează valabilitatea.

Art. 4. - Prezentul ordin împreună cu anexa se vor publica în Monitorul Oficial al României.


Ministrul transporturilor, Aurel Novac

București, 25 septembrie 1995 | Nr. 396.


Anexă

Norme metodologice de acordare a licențelor și a autorizațiilor privind efectuarea transporturilor navale de mărfuri și călători și de autorizare a funcționării agenților economici în perimetrul infrastructurilor portuare și de căi navigabile

Capitolul I

1. Dispoziții generale

Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 452/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor, republicată, acesta are ca autoritate de stat în domeniu atribuții de autorizare și acordare de licențe pentru efectuarea transporturilor de mărfuri și călători [art. 2 alin. (5)], precum și de autorizare a funcționării agenților economici în perimetrul infrastructurilor de transport [art. 5 alin. (10)].

În scopul asigurării tuturor condițiilor de siguranță a navigației, a infrastructurilor portuare și de căi navigabile, pentru evitarea blocării acestora, pentru limitarea catastrofelor, pentru asigurarea unor prestații de transport naval și de servicii conexe de calitate, precum și pentru încadrarea funcționării agenților economici în contextul activităților complexe din punct de vedere tehnic desfășurate în perimetrul infrastructurilor portuare și de căi navigabile, se instituie sistemul global de autorizare și acordare de licențe.

Acest sistem se va aplica agenților economici, prevăzuți la cap. III din prezentele norme metodologice, care desfășoară activități de transport naval de mărfuri și călători, activități publice de agrement pe apă, precum și acelora care desfășoară activități conexe transportului naval în perimetrul infrastructurilor portuare și de căi navigabile.

2. Definiții

2.1. Licența de transport naval este documentul care atestă capacitatea agentului economic de a efectua activitatea de transport naval în conformitate cu legislația internă în vigoare, precum și cu convențiile și acordurile internaționale la care România este parte semnatară (model-anexă nr. 1).

2.2. Autorizația este documentul care permite agentului economic să desfășoare activități de transport naval pe căile interioare de navigație, în apele naționale și internaționale și activități conexe transportului naval în perimetrul infrastructurilor portuare și/sau de căi navigabile (model-anexă nr. 2 pentru transporturi navale și model-anexă nr. 3 pentru funcționarea în perimetrul portuar și/sau de căi navigabile).

2.3. Caietul de sarcini este documentul-anexă la autorizații care stipulează cadrul legal normativ și condițiile pe care trebuie să le respecte agentul economic pentru desfășurarea activităților care se supun regimului de autorizare (cuprins în cap. 5).

2.4. Angajamentul este documentul prin care conducătorul agentului economic sau un împuternicit al său se angajează, pe bază de semnătură, că respectă condițiile tehnice și de conducere pentru menținerea licenței de transport naval și prevederile caietului de sarcini pentru autorizații (model-anexă nr. 4).


Capitolul II

Organismele sistemului

1. Ministerul Transporturilor - autoritatea statului român în domeniul transporturilor.

2. Direcția porturilor și navigației maritime - D.P.N.M. - și Direcția generală a Dunării și canalelor navigabile - D.G.D.C.N. -, direcții de specialitate în cadrul Ministerului Transporturilor, asigură emiterea licențelor și a autorizațiilor și efectuarea controlului privind respectarea prevederilor acestora.

3. Inspectoratul navigației civile - I.N.C. - direcție de specialitate în cadrul Ministerului Transporturilor, coordonează activitatea căpităniilor portuare, înmatriculează mijloacele de transport naval și tehnice plutitoare ale agenților economici, precum și cu rol de atestare a personalului navigant; asigură personal de specialitate pentru efectuarea controlului privind respectarea prevederilor caietelor de sarcini, anexe la autorizații.

4. Registrul Naval Român - R.N.R. - regie autonomă a Ministerului Transporturilor, împuternicită să asigure, la nave, platformele de foraj marin și mijloacele plutitoare sub pavilion român, supravegherea tehnică și certificarea pentru clasificare, respectiv certificarea conform convențiilor internaționale în vigoare la care statul român este parte, privind siguranța constructivă a navelor și navigației, siguranța oamenilor și mărfurilor transportate, prevenirea poluării.

5. Administrația de port sau de cale navigabilă - regie autonomă de administrare a infrastructurilor respective, care are obligația de a preciza Ministerului Transporturilor condițiile tehnice și funcționale specifice care trebuie cuprinse în caietele de sarcini, anexe la autorizații, și de a elibera permise de lucru pentru agenții economici care desfășoară activități în perimetrul infrastructurilor portuare și de căi navigabile, activități care nu sunt cuprinse în cap. III pct. 3.

6. Compartimentele licențe și autorizări - C.L.A. - organe de lucru în cadrul D.P.N.M. și D.G.D.C.N., în procesul de acordare a licențelor și autorizațiilor.

7. Căpitănia portului - instituție publică în subordinea Ministerului Transporturilor, cu atribuții de control al siguranței navigației, care, la solicitarea agenților economici interesați, are obligația de a aviza listele cu mijloacele de transport navale deținute în proprietate sau închiriate, care sunt înmatriculate în registrele de evidență proprii.


Capitolul III

Domeniul de aplicare

1. Se supun sistemului de acordare a licențelor de transport naval agenții economici cu capital majoritar de stat, privat sau mixt, indiferent de forma de înființare, care desfășoară următoarele activități:

1.1. transport maritim de mărfuri - MM;
1.2. transport maritim de călători - MC;
1.3. transport fluvial de mărfuri - FM;
1.4. transport fluvial de călători - FC.

2. Se supun sistemului de autorizare agenții economici cu capital majoritar de stat, privat sau mixt, indiferent de forma de înființare, care desfăşoară următoarele activități: :2.1. transport maritim de mărfuri - MM;

2.2. transport maritim de călători - MC;
2.3. transport fluvial de mărfuri - FM;
2.4. transport fluvial de călători - FC.

3. Se supun sistemului de autorizare agenții economici cu capital majoritar de stat, privat sau mixt, indiferent de forma de înființare, care desfășoară activități în perimetrul infrastructurilor portuare și de căi navigabile, după cum urmează:

3.1. pilotajul navelor în rade, porturi și pe căile navigabile - PN;
3.2. remorcajul pentru manevra navelor în rade, porturi și pe căile navigabile - RN;
3.3. încărcarea-descărcarea navelor în porturi, în rade sau în puncte izolate și amararea mărfurilor - PO;
3.4. depozitarea mărfurilor în magazii sau pe platforme portuare - PD;
3.5. legarea-dezlegarea navelor de la cheu - PL;
3.6. bunkerarea navelor - BN;
3.7. extracții de balast - EB;
3.8. depoluarea căilor navigabile și a acvatoriilor portuare - DP;
3.9. salvarea navelor - SN;
3.10. ranfluarea navelor - FN;
3.11. pescuitul industrial - PI;
3.12. măsurători batimetrice sau topometrice - MT;
3.13. dragarea, întreținerea, repararea acvatoriilor portuare și a căilor navigabile - DR;
3.14. construcții și reparații hidrotehnice pentru infrastructuri portuare și de căi navigabile - CH;
3.15. construcții și reparații civile, industriale, drumuri, poduri, căi ferate etc. - CC;
3.16. reparații utilaje portuare - RU;
3.17. reparații nave, în afara incintei șantierului naval - RN;
3.18. curățări tancuri și hambare - CT;
3.19. transport rutier - TR;
3.20. reparații auto - RA;
3.21. servicii de salubrizare și preluări reziduuri de la nave - SS;
3.22. agenții de personal navigant - AP;
3.23. agenturare nave, brokeraj, navlosire - PA;
3.24. aprovizionarea navelor cu alimente și materiale - PS;
3.25. servicii de control mărfuri - CM;
3.26. reprezentanțe firme - RF;
3.27. servicii de telecomunicații - TL;
3.28. cercetare științifică, proiectare, consultanță - CS;
3.29. activități publice de agrement pe apă - AA.

4. Sunt exceptate de la prevederile prezentelor norme metodologice administrațiile portuare și de căi navigabile, unitățile aparținând Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne, instituțiile publice și regiile autonome (R.N.R. și altele) care execută activități de control și supraveghere în perimetrele infrastructurilor portuare și/sau de căi navigabile.

5. Desfășurarea altor activități economice în perimetrul infrastructurilor portuare și/sau de căi navigabile, altele decât cele precizate la cap. III pct. 3, este permisă tuturor agenților economici pe baza unui permis de lucru eliberat de administrațiile respective. Metodologia de eliberare a permiselor de lucru se va întocmi de către administrațiile portuare și/sau de căi navigabile în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a prezentelor norme metodologice și va fi aprobată de Ministerul Transporturilor prin direcțiile de specialitate.


Capitolul IV

Documentele necesare eliberării licențelor și a autorizațiilor

1. Documentele necesare eliberării licențelor de transport naval:

1.1. Cerere (model-anexă nr. 5).
1.2. Lista parcului de nave proprii sau închiriate sub diverse forme, care corespund din punct de vedere tehnic activităților pentru care se solicită acordarea licențelor (nu se iau în considerare contractele de prestări de servicii).
1.2.1 Lista parcului de nave pentru navele din proprietatea agenților economici va fi avizată de căpităniile portuare.
1.2.2. Pentru navele închiriate se solicită ca agentul economic să prezinte un document de la proprietarul navelor, prin care se confirmă că navele sunt închiriate și forma de contract.
1.2.3. Atestarea că aceste nave (proprii sau închiriate) corespund din punct de vedere al siguranței navigației se face prin prezentarea, pentru fiecare navă, a ultimului raport de inspecție eliberat de societatea de clasificare a navei (R.N.R. sau altele similare).
1.3. Documente referitoare la pregătirea profesională a persoanei care conduce activitatea de transport naval:
  • documentul prin care persoana respectivă a fost numită să conducă activitatea de transport naval;
  • copie după actele de studii, care să ateste pregătirea profesională necesară exercitării funcției respective;
  • pentru conducătorii societăților comerciale cu capital de stat care au fost desemnați manageri prin concurs, potrivit Legii nr. 66/1993, se va prezenta o dovadă eliberată de Registrul comerțului, din care să rezulte înscrierea persoanei respective ca manager al societății.

2. Documentele necesare pentru eliberarea autorizațiilor:

2.1. Pentru activitățile prevăzute la cap. III pct. 2 se solicită următoarele documente:
  • cerere (model-anexă nr. 5);
  • licența de transport naval;
  • statutul agentului economic, din care să rezulte că sunt incluse activitățile pentru care se solicită autorizația;
  • certificatul de înmatriculare la Camera de comerț și industrie;
  • certificatul de înregistrare fiscală;
  • memoriu privind activitatea agentului economic respectiv (model-anexă nr. 7).
2.2. Pentru activitățile prevăzute la capitolul III pct. 3 se solicită următoarele documente:
  • cerere (model-anexă nr. 6);
  • statutul agentului economic, din care să rezulte că sunt incluse activitățile pentru care se solicită autorizația;
  • certificatul de înmatriculare la Camera de comerț și industrie;
  • certificatul de înregistrare fiscală;
  • documentul din care rezultă cine conduce activitatea respectivă;
  • diploma de studii a conducătorului activității respective, care să ateste pregătirea profesională necesară exercitării funcției respective;
  • pentru conducătorii agenților economici cu capital de stat, care au fost desemnați manageri prin concurs, potrivit Legii nr. 66/1993, se va prezenta o dovadă eliberată de Registrul comerțului, din care să rezulte înscrierea persoanei respective ca manager;
  • lista mijloacelor fixe (proprii sau închiriate), corespunzătoare din punct de vedere tehnic, cu care realizează activitățile supuse autorizării, însoțită de următoarele:
  • pentru mijloacele tehnice plutitoare, lista va fi avizată de căpităniile portuare și va fi însoțită, pentru fiecare navă, de ultimul raport de inspecție al unei societăți de clasificare a navelor (R.N.R. sau altele similare);
  • pentru mijloacele fixe supuse controlului I.S.C.I.R. sau B.M.L., ultimele procese-verbale sau autorizații eliberate în acest sens;
  • pentru mijloacele fixe închiriate se va prezenta un document de la proprietarul acestora, prin care se atestă acest fapt și durata contractului (nu sunt admise contracte de prestări de servicii);
  • memoriu privind activitatea agentului economic (model-anexă nr. 7).


Capitolul V

Caietele de sarcini-anexă la autorizații

1. Caietele de sarcini-anexă la autorizații vor fi elaborate de Ministerul Transporturilor și vor avea următorul cuprins:

1.1. Cadrul legal care trebuie respectat de agenții economici ce desfășoară activități de transport naval și activități conexe în perimetrul infrastructurilor portuare și de căi navigabile

Se vor prevedea actele normative interne cu privire la siguranța navigației, securitatea și protecția infrastructurilor portuare și de căi navigabile, asigurarea integrității și calității mărfurilor, protecția muncii și vieții umane, prevenirea poluării mediului, prevenirea și stingerea incendiilor, precum și actele normative internaționale impuse de convențiile internaționale și acordurile bilaterale la care România este parte semnatară.

1.2. Condiții tehnice privind mijloacele fixe utilizate

Aceste condiții se vor referi la aspecte privind siguranța navigației, infrastructurilor portuare și de căi navigabile, protecția muncii, prevenirea poluării apei și mediului înconjurător, prevenirea și stingerea incendiilor și, după caz, la realizarea unor performanțe impuse de desfășurarea ritmică a activităților în perimetrul infrastructurilor portuare și de căi navigabile.

1.3. Condiții tehnice specifice de funcționare în perimetrul infrastructurilor portuare și de căi navigabile

Se vor prevedea condițiile tehnice privind funcționarea agentului economic în complexul activităților ce se desfășoară în acest sector (norme de depozitare și manipulare a mărfurilor, norme de circulație, de acces în perimetrul portuar și de utilizare a facilităților portuare etc.).

Administrațiile portuare și/sau de căi navigabile sunt obligate ca, în termen de 60 de zile de la publicarea prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, să elaboreze și să înainteze Ministerului Transporturilor, spre aprobare, regulamente de exploatare portuară și/sau de căi navigabile din care să rezulte condițiile tehnice specifice de funcționare în perimetrul infrastructurilor portuare și/sau de căi navigabile, pentru toți agenții economici, în funcție de zonă și de activitatea desfășurată.

1.4. Condiții privind raportarea activității

În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii publice, aprobată și modificată prin Legea nr. 114/1992, se vor solicita indicatorii statistici necesari pentru uzul propriu al Ministerului Transporturilor, în vederea elaborării Strategiei naționale de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană.


Capitolul VI

Durata de valabilitate a licențelor și autorizațiilor

1. Modificările în structura mijloacelor fixe, a personalului de conducere, retehnologizarea, completarea cadrului legal, schimbarea unor condiții tehnice privind integrarea funcționării agenților economici în activitățile complexe ale infrastructurilor portuare și de căi navigabile implică stabilirea unei durate de valabilitate a licențelor și autorizațiilor. În acest sens, se stabilesc următoarele:

1.1. Licențele de transport naval se acordă pe o durată de 4 (patru) ani calendaristici, începând cu data de 1 ianuarie și expirând la 31 decembrie.
1.2. Autorizațiile de transport naval și pentru funcționare în perimetrul infrastructurilor portuare și/sau de căi navigabile se acordă pe o durată de 4 (patru) ani calendaristici, începând cu data de 1 ianuarie și expirând la 31 decembrie.

2. Pentru societățile comerciale care exploatează nave și mijloace fixe închiriate sub diverse forme, licențele și autorizațiile de transport naval și autorizațiile de funcționare în perimetrul infrastructurilor portuare sunt valabile în cadrul perioadelor stabilite la pct. 1.1 și 1.2 de mai sus, până la expirarea sau rezilierea contractelor respective.

3. Autorizațiile eliberate pentru activitățile care urmează să se concesioneze de către administrațiile portuare și/sau de căi navigabile sunt valabile în cadrul perioadei de 4 (patru) ani, până la data adjudecării licitației și încheierii contractului de concesiune a activității respective. Autorizația rămâne valabilă pe toată perioada înscrisă pe aceasta pentru agentul economic care a câștigat licitația pentru activitatea concesionată.

4. Licențele și autorizațiile emise în cursul anului 1995 în baza prezentelor norme metodologice sunt valabile până la 31 decembrie 1999.


Capitolul VII

Metodologie pentru obținerea licențelor/autorizațiilor. Eliberarea unor noi licențe/autorizații. Control. Contestații și mod de rezolvare

1. Obținerea licenței de transport naval

1.1. Agenții economici, în funcție de specificul activității, de dotările cu mijloace fixe și de încadrare cu personal de conducere, se vor adresa în scris Ministerului Transporturilor - D.P.N.M. și/sau D.G.D.C.N. - Compartimentul licențe și autorizări, cu documentele prezentate la cap. IV pct. 1.

1.2. Specialiștii din compartimentele licențe și autorizări analizează dosarul și propun, prin raport al expertului respectiv, acordarea/neacordarea licenței de transport naval și elaborează documentul respectiv.

1.3. Licențele de transport naval vor fi semnate de directorul direcției de resort și de secretarul de stat care coordonează direcția respectivă.

1.4. Licențele se înmânează agentului economic pe baza semnăturii conducătorului activității respective sau a unui delegat împuternicit în acest scop, dată pe angajamentul imprimat în două exemplare, dintre care unul rămâne la agentul economic.

1.5. Direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor vor ține evidența cererilor depuse și a licențelor de transport naval eliberate.

2. Obținerea autorizației de transport naval și de funcționare în perimetrul infrastructurilor portuare și/sau de căi navigabile

2.1. Agenții economici, în funcție de specificul activității, de dotările cu mijloace fixe și de încadrare cu personal de conducere și de execuție, se vor adresa în scris Ministerului Transporturilor - D.P.N.M. și/sau D.G.D.C.N. - Compartimentul licențe și autorizări - cu documentele prezentate la cap. IV pct. 2.

2.2. Specialiștii din Compartimentele licențe și autorizări analizează dosarul și propun, prin raportul expertului respectiv, acordarea/neacordarea autorizației de transport naval și de funcționare în perimetrul infrastructurilor portuare și/sau de căi navigabile, elaborează caietele de sarcini conform prevederilor cap. V și documentul respectiv.

2.3. Autorizațiile vor fi semnate de directorul direcției de resort și de secretarul de stat coordonator și vor purta ștampilele respective, iar caietul de sarcini va fi semnat și ștampilat pe fiecare pagină de șeful Compartimentului licențe și autorizări.

2.4. Autorizațiile se înmânează agentului economic pe baza semnăturii conducătorului activității respective sau a unui delegat împuternicit în acest scop, dată pe angajamentul imprimat în două exemplare, dintre care unul rămâne la agentul economic.

2.5. Direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor vor ține evidența cererilor depuse și a autorizațiilor eliberate.

3. Eliberarea unei noi licențe

3.1. Eliberarea unei noi licențe de transport naval se face pe baza solicitării în scris a agentului economic, prezentată Ministerului Transporturilor - Direcția porturilor și navigației maritime sau Direcția generală a Dunării și canalelor navigabile -, în perioada ultimului trimestru din ultimul an de valabilitate.

3.2. În cazul în care au apărut modificări în structura mijloacelor fixe, a personalului de conducere, cererea va fi însoțită de documentele respective prezentate la cap. IV.

3.3. Pe baza documentelor respective se va elibera altă licență de transport naval.

4. Eliberarea unei noi autorizații

4.1. Eliberarea unei noi autorizații se face pe baza solicitării în scris a agentului economic, prezentată Ministerului Transporturilor - Direcția porturilor și navigației maritime sau Direcția generală a Dunării și canalelor navigabile -, în perioada ultimului trimestru din ultimul an de valabilitate.

4.2. În cazul în care s-au produs modificări ale statutului, ale parcului de mijloace fixe sau ale structurii de personal, cererea va fi însoțită de documentele respective prezentate la cap. IV.

4.3. Pe baza documentelor respective, conform procedurii stabilite la cap. VII pct. 2, se va elibera altă autorizație și se va reactualiza caietul de sarcini.

5. Controlul agenților economici privind modul de respectare a condițiilor de acordare a licențelor și a prevederilor caietelor de sarcini-anexă la autorizații

5.1. Controlul agenților economici privind modul de respectare a licențelor/autorizațiilor se face de către experți din cadrul D.P.N.M., D.G.D.C.N. și I.N.C., special împuterniciți.

5.2. Expertul care deține legitimația de control (anexa nr. 8) poate efectua controlul la un agent economic numai în baza unei delegări semnate de directorii direcțiilor de specialitate (D.P.N.M. și D.G.D.C.N.).

5.3. Controlul se efectuează în concordanță cu caietul de sarcini. În urma controlului expertul întocmește un proces-verbal de control (model-anexă nr. 9). Expertul are obligația de a propune menținerea, suspendarea sau retragerea licenței/autorizației.

5.4. Decizia de suspendare sau de retragere a licenței/sau autorizației revine secretarului de stat, la propunerea directorilor direcțiilor de specialitate (D.P.N.M. și D.G.D.C.N.).

5.5. Decizia de suspendare sau de retragere a licenței și/sau a autorizației se comunică agentului economic în termen de 10 zile de la data încheierii procesului-verbal de control.

5.6. Această decizie se comunică prin grija Compartimentului licențe și autorizări și Administrației portuare sau a căii navigabile unde a fost autorizat să funcționeze agentul economic. Administrația va rezilia contractul său cu agentul economic căruia i s-a retras autorizația.

5.7. În cazul suspendării autorizației se stabilește un termen în care agentul economic are obligația de încadrare în prevederile caietului de sarcini. În acest caz, administrația nu are obligația de a rezilia contractul său cu agentul economic respectiv.

5.8. Direcțiile de specialitate (D.P.N.M., D.G.D.C.N.) au obligația de a verifica dacă agentul economic a luat măsurile necesare în vederea încadrării în prevederile caietului de sarcini și să anuleze suspendarea sau să propună retragerea licenței și/sau autorizației.

5.9. Măsura de retragere a licenței și/sau a autorizației se propune de către expertul-controlor în toate cazurile când se constată următoarele:

  • nu mai sunt îndeplinite condițiile inițiale privind siguranța navigației, mărfurilor, călătorilor și protecția muncii și a mediului;
  • nu mai sunt îndeplinite condițiile de încadrare în normele internaționale recunoscute sau adoptate în țară;
  • nu se iau măsurile de încadrare în prevederile caietului de sarcini în cadrul termenului de suspendare a licenței și/sau a autorizației.

5.10. Măsura de suspendare a licenței și/sau a autorizației se propune de către expertul-controlor în toate cazurile în care nu se respectă prevederile caietului de sarcini, cu excepția cazurilor când se propune retragerea.

5.11. Expertul-controlor nu are dreptul să oprească derularea unor activități, chiar dacă se încalcă condițiile de licențiere și/sau de autorizare.

6. Contestații și modul de rezolvare

6.1. Agentul economic care este nemulțumit de neacordarea licenței sau a autorizației, ori de măsura suspendării sau retragerii licenței și/sau a autorizației, se poate adresa instanțelor judecătorești competente, potrivit legii.


Capitolul VIII

Renunțarea agenților economici la licențe și autorizații

1. Agenții economici care nu mai desfășoară activitățile pentru care dețin licențe și/sau autorizații în baza art. 2 alin. 5 și a art. 5. alin. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 452/1994, republicată, vor depune la Ministerul Transporturilor - Direcția porturilor și navigației maritime și/sau Direcția generală a Dunării și canalelor navigabile - Compartimentul licențe și autorizări - documentele respective.

2. Ministerul Transporturilor - Direcția porturilor și navigației maritime și/sau Direcția generală a Dunării și canalelor navigabile - Compartimentul licențe și autorizări - va proceda la scoaterea din evidențe.


Capitolul IX

Dispoziții finale

1. Agenții economici sunt obligați să solicite, după caz, acordarea de licențe și/sau autorizații în termen de 60 de zile de la publicarea prezentelor norme metodologice în Monitorul Oficial al României.

2. Ministerul Transporturilor, prin direcțiile de resort, va elibera licențele și autorizațiile în termen de 30 de zile de la primirea documentației complete, prevăzute în prezentele norme metodologice.

3. Documentele care se eliberează agenților economici se vor redacta în mod unitar, pe baza anexelor la prezentele norme metodologice, utilizând mijloace performante de prelucrare automată a datelor, pe baza unui soft specializat, elaborat prin programe de cercetare-dezvoltare.

4. Evidențele se vor ține atât în registre, cât și pe computere.

5. Lista agenților economici care au obținut licențe și autorizații de transport naval va fi comunicată căpităniilor portuare, prin Inspectoratul navigației civile, de către direcțiile de resort din Ministerul Transporturilor.

6. Lista agenților economici care au obținut autorizații de funcționare în perimetrul infrastructurilor portuare și/sau de căi navigabile se va comunica administrațiilor respective de către direcțiile de resort din cadrul Ministerului Transporturilor.


Ministrul transporturilor, Aurel Novac



Anexa nr. 1 la normele metodologice

Ministerul Transporturilor

Licență de transport naval
Seria ........ Nr. ............


În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului transporturilor nr. ............. și ale documentelor prezentate,

agentul economic ..................................................................., înregistrat în Registrul comerțului, la Camera de Comerț și Industrie a Județului ................................................., sub numărul .........., codul fiscal ...................................................., are capacitatea tehnică și profesională de a executa următoarele activități de transport naval:


1 Transport maritim de mărfuri MM
2 Transport maritim de călători MC
3 Transport fluvial de mărfuri FM
4 Transport fluvial de călători FC


Director,


Secretar de stat,


Data emiterii:

Valabilă până la:


D.P.N.M./D.G.D.C.N./C.L.A./L ­


Anexa nr. 2 la normele metodologice

Ministerul transporturilor


Autorizație de transport naval
Seria ........ Nr. ............


În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului transporturilor nr. ............. și ale documentelor prezentate,

agentul economic ..................................................................., înregistrat în Registrul comerțului, la Camera de Comerț și Industrie a Județului ................................................., sub numărul .........., codul fiscal ...................................................., este autorizat să efectueze următoarele activități de transport naval:

1 Transport maritim de mărfuri MM
2 Transport maritim de călători MC
3 Transport fluvial de mărfuri FM
4 Transport fluvial de călători FC


cu obligativitatea respectării prevederilor caietului de sarcini anexat la prezenta autorizație.


Director,


Secretar de stat,


Data emiterii:

Valabilă până la:

D.P.N.M./D.G.D.C.N./C.L.A./A -


Anexa nr. 3 la normele metodologice

Ministerul Transporturilor


Autorizație pentru funcționare în perimetrul infrastructurilor portuare și/sau de căi navigabile
Seria ........ Nr. ............


În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului transporturilor nr. ................... și ale documentelor prezentate,

agentul economic ....................................................................................................., înregistrat în Registrul comerțului, la Camera de Comerț și Industrie a Județului ............................................................, sub numărul ....................................., codul fiscal ................................................................................., este autorizat să funcționeze în perimetrul infrastructurilor portuare și/sau de căi navigabile din administrarea ............................................................................ și să efectueze următoarele activități: .....................................................................................[1], cu obligativitatea respectării prevederilor caietului de sarcini anexat la prezenta autorizație.


Director,


Secretar de stat,


Data emiterii:

Valabilă până la:'


D.P.N.M./D.G.D.C.N./C.L.A./A -


Anexa nr. 4 la normele metodologice

Angajament


1. Subscrisul ............................................., persoană juridică cu sediul în ................................., str. ................................................................. nr. ........., înregistrat în Registrul comerțului la Camera de Comerț și Industrie a Județului .......................................... sub nr. .............., prin reprezentantul său ................................., domiciliat în ......................................................., str. ....................................... nr. ............, posesor al buletinului de identitate seria ............ nr. ......................., eliberat de .................................., având funcția de .................................................................., sunt de acord cu condițiile pentru acordarea Licenței de transport naval seria .......... nr. ........ și cu prevederile Caietului de sarcini seria .......... nr. ............. pentru autorizarea de transport naval și/sau de funcționare în perimetrul portuar din administrarea ........................................................... și mă oblig să conduc și să organizez activitățile pentru[2]:



Data .........................


Semnătura conducătorului și ștampila agentului economic,


D.P.N.M./D.G.D.C.N./C.L.A./L/A -


Anexa nr. 5 la normele metodologice

Agentul economic .................................................................

Nr. de înregistrare (din registrul de evidență al acestuia)


CERERE pentru acordarea licenței sau a autorizației pentru efectuarea de transporturi navale


Agentul economic ..................................................................................................................................... ..................................................................................................., cu sediul în .........................................., str. ......................................................... nr. .........., înregistrat în Registrul comerțului la Camera de Comerț și Industrie a Județului ................................................. sub nr. ......................................., codul fiscal .............................................., telefon ..................................................., telex ..............................., fax ........................, reprezentat prin ....................................................................................., domiciliat în ......................................................................., str. ................................................. nr. ................., posesor al buletinului de identitate seria ............. nr. ......................, eliberat de ........................, având funcția de ........................................................, pe baza pieselor anexate la dosar[3], solicit eliberarea licenței/autorizației pentru activitatea[4]:


Maritim Fluvial
Transport de mărfuri MM FM
Transport de persoane MC FC


Data ............................

Semnătura conducătorului și ștampila agentului economic,



Ministerului Transporturilor - Direcția ..................

Compartimentul licențe și autorizări



Anexa nr. 6 la normele metodologice

Agentul economic.................................................................

Nr. de înregistrare (din registrul de evidență al acestuia)


Cerere
pentru acordarea autorizației de funcționare în perimetrul infrastructurilor portuare sau de căi navigabile


Agentul economic ............................................................, cu sediul în ............................................., str. ............................................................. nr. ......, înregistrat în Registrul comerțului la Camera de Comerț și Industrie a Județului ............................................. sub nr. ........................................, codul fiscal ...................................., telefon ................................, telex ............................., fax ....................., reprezentat prin ....................................................................., domiciliat în ............................................., str. .............................................................. nr. ......., posesor al buletinului de identitate seria ............., nr. ................................., eliberat de ..................................., având funcția de ......................................, pe baza pieselor anexate la dosar[5] solicit eliberarea autorizației pentru activitatea:

3.1. pilotajul navelor în rade, porturi și pe căile navigabile - PN;
3.2. remorcajul pentru manevra navelor în rade, porturi și pe căile navigabile - RN;
3.3. încărcarea-descărcarea navelor în porturi, în rade sau în puncte izolate și amararea mărfurilor - PO;
3.4. depozitarea mărfurilor în magazii sau pe platforme portuare - PD;
3.5. legarea-dezlegarea navelor de la cheu - PL;
3.6. bunkerarea navelor - BN;
3.7. extracții de balast - EB;
3.8. depoluarea căilor navigabile și a acvatoriilor portuare - DP;
3.9. salvarea navelor - SN;
3.10. ranfluarea navelor - FN;
3.11. pescuitul industrial - PI;
3.12. măsurători batimetrice sau topometrice - MT;
3.13. dragarea, întreținerea, repararea acvatoriilor portuare și a căilor navigabile - DR;
3.14. construcții și reparații hidrotehnice pentru infrastructuri portuare și de căi navigabile - CH;
3.15. construcții și reparații civile, industriale, drumuri, poduri, căi ferate etc. - CC;
3.16. reparații utilaje portuare - RU;
3.17. reparații nave, în afara incintei șantierului naval - RN;
3.18. curățări tancuri și hambare - CT;
3.19. transport rutier - TR;
3.20. reparații auto - RA;
3.21. servicii de salubrizare și prelucrări reziduuri de la nave în incinta perimetrului portuar - SS;
3.22. agenții de personal navigant - AP;
3.23. agenturare nave, brokeraj, navlosire - PA;
3.24. aprovizionarea navelor cu alimente și materiale - PS;
3.25. servicii de control mărfuri - CM;
3.26. reprezentanțe firme - RF;
3.27. servicii de telecomunicații - TL;
3.28. cercetare științifică, proiectare, consultanță - CS;
3.29. activități publice de agrement pe apă - AA.


Data .........................


Semnătura conducătorului și ștampila agentului economic,


Ministerului Transporturilor - Direcția .......................

Compartimentul licențe și autorizări



Anexa nr. 7 la normele metodologice

Memoriu
privind activitățile pentru care se solicită autorizații


1. Denumirea agentului economic

1.1. Agentul economic, denumirea completă, conform statutului.
1.2. Codul fiscal.
1.3. Numărul de înmatriculare în Registrul comerțului la Camera de comerț și industrie.
1.4. Adresa completă.
1.5. Numere de telefon/fax/telex.

2. Descrierea agentului economic

2.1. Principalele activități prevăzute în statut.
2.2. Capitalul social, cu specificarea formei de proprietate (de stat, privată, mixtă).
2.3. Structura personalului de execuție pe meserii, din care: numărul de salariați angajați permanent, angajați prin convenție de lucru, autorizați de I.S.C.I.R., R.N.R., B.M.L. etc.
2.4. Principalii beneficiari ai prestațiilor efectuate.

3. Zonele de navigație și din perimetrul infrastructurii portuare unde se desfășoară activitățile pentru care solicită autorizație (după caz):

3.1. Zonele de navigație.
3.2. Porturile din perimetrul infrastructurilor portuare și de căi navigabile, cu specificarea administrației respective.
3.3. Danele unde se desfășoară activitatea.

4. Prognoza volumului de activitate

4.1. Indicatorii fizici/Cifra de afaceri. Realizări din anul precedent autorizării.
4.2. Indicatorii fizici/Cifra de afaceri. Prognoză pentru anii de valabilitate ai autorizării.


Semnătura conducătorului agentului economic,


Anexa nr. 8 la normele metodologice

Ministerul Transporturilor


Foto


Legitimație de control
Seria ......... Nr. ...........


Dl .........................................................., posesor al buletinului de identitate seria .......... nr. ...................., are dreptul de control asupra modului de respectare a prevederilor caietelor de sarcini-anexă la autorizații și a condițiilor de acordare a licențelor în conformitate cu Ordinul ministrului transporturilor nr. ..............


Director, ........................................



Anexa nr. 9 la normele metodologice

Ministerul Transporturilor


Proces-verbal de control Nr.................................


Subsemnatul .........................................................., posesorul legitimației de control seria ............. nr. ........................, eliberată de Ministerul Transporturilor, am efectuat controlul privind modul de respectare a prevederilor caietelor de sarcini-anexă la Autorizația seria ...................... nr. ...................... și/sau a condițiilor de acordare a Licenței seria ......................... nr. ....................., eliberate în baza Ordinului ministrului transporturilor nr. .......................... pentru agentul economic ..............................., cu sediul în .........................................., și am constatat următoarele:[6]............................................ ..................................................................................................................................................................

Față de cele constatate propun:

  • menținerea licenței/autorizației;
  • suspendarea licenței/autorizației;
  • retragerea licenței/autorizației.


Expert-controlor,


Reprezentantul agentului economic,


Referințe

  1. Vor fi menționate activitățile pentru care se solicită autorizarea, prezentate la cap. III pct. 3 din normele metodologice.
  2. Se vor menționa activitățile pentru care se eliberează licența/autorizația.
  3. Componența dosarului este prevăzută la cap. IV pct. 1 și 2.1. din normele metodologice.
  4. Se barează activitățile pentru care nu se solicită licența.
  5. Componența dosarului este prevăzută la cap. IV pct. 2.2 din normele metodologice.
  6. Se vor prezenta prevederile din fiecare capitol și articol ale caietului de sarcini și condițiile de acordare a licenței, care nu au fost respectate.