Monitorul Oficial 214/1992
Monitorul Oficial al României
Anul IV, Nr. issue::214 - Partea I - Vineri, 28 august year::1992
Ordonanțe și hotărâri ale Guvernului României
Ordonanță privind calitatea în construcții
În temeiul art. 107 alin. (3) din Constituția României și al Legii nr. 81/1992,
Guvernul României emite următoarea ordonanță:
- Capitolul 1
Dispoziții generale
Art. 1. - Calitatea construcțiilor este rezultanta totalității performanțelor de comportare a acestora în exploatare și al satisfacerii, pe întreaga durată de existență, a tuturor exigențelor utilizatorilor și colectivităților, exprimate sau implicite.
Art. 2. - Prevederile prezentei ordonanțe se aplică construcțiilor de orice categorie și instalațiilor aferente acestora, indiferent de forma de proprietate sau destinație - denumite în continuare construcții -, precum și lucrărilor de modernizare, modificare, transformare, consolidare și de reparații ale acestora.
Art. 3. - Prin prezenta ordonanță se instituie sistemul calității în construcții, care să conducă la realizarea și exploatarea unor construcții de calitate corespunzătoare, în scopul protejării vieții oamenilor, a societății și a mediului înconjurător.
Art. 4. – Pentru obținerea unor construcții de calitate corespunzătoare sunt obligatorii realizarea și menținerea, pe întreaga durată de existență a construcțiilor, a următoarelor exigențe de performanță esențiale:
- rezistență și stabilitate în solicitări statice și dinamice;
- siguranță în exploatare;
- siguranță la foc;
- sănătatea oamenilor și protecția mediului;
- izolație termică, hidrofugă și economie de energie;
- protecție împotriva zgomotului.
Art. 5. - Obligațiile prevăzute la articolul precedent revin tuturor factorilor care concură la conceperea, realizarea și exploatarea construcțiilor, precum și la postutilizarea lor. Acești factori sunt: investitorii, cercetătorii, proiectanții, fabricanții și furnizorii de produse pentru construcții, executanții, proprietarii, utilizatorii, precum și autoritățile publice și asociațiile profesionale de profil.
Art. 6. - În contractele ce se încheie ori, după caz, în dispozițiile sau autorizațiile ce se emit, factorii prevăzuți la articolul precedent au obligația înscrierii clauzelor referitoare la nivelul de calitate al construcțiilor corespunzătoare exigențelor de performanță, a garanțiilor materiale și a oricăror prevederi care să conducă la realizarea acestor clauze.
În contracte nu se pot înscrie niveluri și cerințe referitoare la calitate inferioare prevederilor din documentele tehnice normative în vigoare cu privire la exigențele de performanță esențiale prevăzute la art. 4.
Art. 7. - Construcțiile se clasifică în categorii de importanță în funcție de complexitate, destinație, mod de utilizare, grad de risc sub aspectul siguranței, precum și după considerente economice.
- Capitolul II
Sistemul calității în construcții
Art. 8. - Sistemul calității în construcții reprezintă. ansamblul de structuri organizatorice, responsabilități, regulamente, proceduri și mijloace, care concură la realizarea calității construcțiilor, în toate etapele de concepere, realizare, exploatare și postutilizare a acestora.
Art. 9. - Sistemul calității în construcții se compune din:
- a) asigurarea documentelor tehnice normative în construcții;
- b) certificarea calității produselor folosite la realizarea construcțiilor;
- c) agremente tehnice pentru noi produse și procedee;
- d) verificarea proiectelor, a execuției lucrărilor de construcții și expertizarea proiectelor și a construcțiilor;
- e) conducerea și asigurarea calității;
- f) autorizarea și acreditarea laboratoarelor de analize și încercări în activitatea de construcții;
- g) asigurarea activității metrologice în construcții;
- h) recepția construcțiilor;
- i) urmărirea comportării în exploatare și intervenții în timp;
- j) postutilizarea construcțiilor;
- k) controlul de stat al calității.
Sistemul calității se aplică, în mod diferențiat, în funcție de categoriile de importanță ale construcțiilor, conform regulamentelor și procedurilor de aplicare a fiecărei componente a sistemului.
Art. 10. - Documentele tehnice normative în construcții au ca obiect, în principal, condițiile minime de calitate cerute construcțiilor, produselor și procedeelor utilizate în construcții, precum și modul de determinare și verificare a acestora.
Art. 11. - Certificarea calității produselor folosite în construcții se efectuează prin grija producătorului, în.conformitate cu metodologia și procedurile stabilite pe baza legii.
Se interzice folosirea de produse neomologate și fără certificarea calității lor, la lucrările de construcții la care trebuie să se asigure nivelul de calitate corespunzător exigențelor de performanță esențiale.
Art. 12. - Agrementele tehnice pentru noi produse și procedee în construcții se întocmesc și se eliberează în vederea atestării aptitudinii de utilizare, a precizării domeniului de folosire și a condițiilor de fabricație, punere în operă și de întreținere ale acestora.
Se interzice folosirea de noi produse și procedee pentru care nu există agremente tehnice la lucrările de construcții la care trebuie să se asigure nivelul de calitate corespunzător exigențelor de performanță esențiale.
Art. 13. - Verificarea proiectelor pentru execuția construcțiilor în ceea ce privește respectarea prevederilor din documentele tehnice normative referitoare la exigențele de performanță esențiale se va face numai de către specialiștii verificatori atestați, persoane fizice sau juridice, independenți de agenții economici elaboratori ai proiectelor.
Se interzice aplicarea proiectelor și detaliilor de execuție neverificate în condițiile alineatului precedent, cu excepția construcțiilor de locuințe parter, parter și etaj, cu înălțimea la cornișe de maximum 3 m, cu maximum 4 apartamente, și anexele gospodărești ale acestora, precum și construcțiile provizorii.
Verificarea execuției construcțiilor este obligatorie și se efectuează de către investitori prin diriginți de specialitate sau prin agenți economici de consultanță, specializați.
Expertizele tehnice ale proiectelor și construcțiilor se efectuează numai de specialiști atestați în acest scop.
Art.14.- Conducerea și asigurarea calității în construcții constituie o obligație principală a tuturor factorilor care participă la conceperea, realizarea și exploatarea construcțiilor printr-o strategie adecvată și prin măsuri specifice, elaborate și adoptate în scopul obținerii atestării și garantării calității construcțiilor.
Art. 15. - Autorizarea și acreditarea laboratoarelor de analize și încercări în construcții se fac în conformitate cu prevederile legale.
Art. 16. - Asigurarea activității metrologice în construcții se realizează conform prevederilor legale privind etalonarea, verificarea și menținerea în stare de funcționare a mijloacelor de măsurare și control utilizate în acest domeniu.
Art. 17. - Recepția construcțiilor constituie atestarea realizării acestora, în conformitate cu documentația de execuție, pe baza examinării lor nemijlocite și a documentelor cuprinse în cartea tehnică a construcției.
Cartea tehnica a construcției cuprinde documente privitoare la conceperea, realizarea, exploatarea și postutilizarea acesteia, se întocmește prin grija investitorului și se predă proprietarului construcției care are obligația să o păstreze și să o completeze la zi; prevederile din cartea tehnică a construcției referitoare la exploatare sunt obligatorii pentru proprietar Și utilizator.
Art. 18. - Urmărirea comportării în exploatare a construcțiilor se face pe toată durata de existență a acestora și cuprinde ansamblul de activități privind examinarea directă sau investigarea cu mijloace de observare și măsurare specifice, în scopul menținerii exigențelor de performanță esențiale.
Intervențiile la construcțiile existente se referă la lucrări de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desființare parțială, precum și la lucrări de reparații aferente structurilor de rezistența și se consemnează obligatoriu în cartea tehnică a construcției.
Art. 19. - Postuutilizarea construcțiilor cuprinde activitățile de dezafectare, demontare și demolare a construcțiilor, de recondiționare și refolosire a elementelor și produselor recuperabile, precum și de reintegrare în natură a deșeurilor nefolosibile, cu asigurarea protecției mediului. Aceste activități vor fi avute în vedere încă din etapele de concepere și realizare a construcțiilor.
Art. 20. - Controlul de stat al calității în construcții cuprinde inspecții și verificări în realizarea și exploatarea construcțiilor, în scopul respectării, de către toți factorii implicați în conceperea, realizarea, utilizarea și postutilizarea construcțiilor, a prevederilor legale privind calitatea acestora.
- Capitolul III
Obligații și răspunderi
Secțiunea 1
Obligații și răspunderi ale investitorilor
Art. 21. - Investitorii au următoarele obligații principale referitoare la calitatea construcțiilor:
- a) stabilirea nivelului calitativ ce trebuie realizat prin proiectare și execuție, pe baza documentelor tehnice normative, precum și a studiilor și cercetărilor adecvate;
- b) obținerea acordurilor și avizelor prevăzute de lege și a autorizației de construire;
- c) asigurarea verificării proiectelor, prin specialiști verificatori atestați;
- d) anunțarea, cu 30 de zile înainte, organelor teritoriale ale Inspecției de Stat în Construcții, Lucrări Publice, Urbanism și Amenajarea Teritoriului, a datei începerii execuției lucrărilor de construcții sau reconstrucție, a modificărilor, consolidărilor și reparațiilor capitale;
- e) asigurarea verificării execuției corecte a lucrărilor de construcții prin diriginți sau agenți economici consultanți, de specialitate;
- f) acționarea de îndată pentru soluționarea neconformităților, defectelor și neconcordanțelor proiectelor, sesizate pe parcursul execuției lucrărilor;
- g) asigurarea recepției lucrărilor de construcții pe faze de execuție și la terminarea lucrărilor;
- h) întocmirea cărții tehnice a construcției și predarea acesteia către proprietar.
Secțiunea a 2-a
Obligații și răspunderi ale proiectanților
Art. 22. - Proiectanții de construcții răspund pentru îndeplinirea următoarelor obligații principale referitoare la calitatea construcțiilor:
- a) precizarea, prin proiect, a categoriei de importanța a construcției;
- b) asigurarea, prin proiectele și detaliile de execuție, a nivelului de calitate corespunzătoare exigențelor de performanță, rezultat din clauzele contractuale, documentele tehnice normative în construcții și celelalte prevederi legale;
- c) susținerea proiectelor elaborate, în fața specialiștilor verificatori atestați, la cererea acestora;
- d) elaborarea caietelor de sarcini, instrucțiunilor tehnice privind execuția lucrărilor, exploatarea, întreținerea, reparațiile și postutilizarea construcțiilor;
- e) stabilirea, prin proiect, a fazelor de execuție determinante pentru lucrările aferente exigențelor de performanță, esențiale și participarea pe șantier la verificările de calitate legate de acestea;
- f) stabilirea modului de tratare a neconformităților, defectelor și neconcordanțelor apărute la execuție, precum și urmărirea aplicării pe șantier a soluțiilor adoptate la cererea investitorului;
- g) participarea la întocmirea cărții tehnice a construcției și, la cerere, la recepția lucrărilor executate.
Secțiunea a 3-a
Obligații și răspunderi ale executanților
Art. 23. - Constructorul, în calitate de executant al lucrărilor de construcții, are următoarele obligații principale:
- a) sesizarea investitorilor asupra neconformităților și neconcordanțelor constatate în proiecte, în vederea soluționării;
- b) începerea execuției lucrărilor numai la construcții autorizate în condițiile legii și numai pe bază și în conformitate cu proiecte verificate de persoane atestate;
- c) să aibă angajați responsabili tehnici atestați, în scopul obținerii unui nivel minim necesar pentru conducerea și asigurarea calității producției pe care o realizează;
- d) convocarea, în vederea verificării lucrărilor ajunse în faze determinante ale execuției, conform proiectului, a factorilor care trebuie să participe la recepție și asigurarea condițiilor necesare efectuării verificărilor, în scopul obținerii acordului de continuare a lucrărilor;
- e) tratarea neconformităților, defectelor și neconcordanțelor apărute în faza de execuție numai pe baza soluțiilor stabilite de proiectant cu acordul investitorului;
- f) utilizarea, în execuția lucrărilor care conduc la realizarea exigențelor de performanță esențiale, numai a produselor și procedeelor din proiect, certificate sau pentru care există agremente tehnice, precum și gestionarea probelor martor;
- g) respectarea proiectelor și detaliilor de execuție pentru realizarea nivelului de calitate corespunzător exigențelor de performanță rezultate din clauzele contractuale, documentele tehnice normative în construcții și celelalte prevederi legale;
- h) sesizarea, în termen de 24 de ore, a Inspecției de Stat în Construcții, Lucrări Publice, Urbanism, și Amenajarea. Teritoriului în cazul producerii unor accidente tehnice în timpul execuției lucrărilor;
- i) supunerea la recepție numai a construcțiilor care corespund cerințelor de calitate și pentru care a predat investitorului documentele necesare întocmirii cărții tehnice a construcției;
- j) aducerea la îndeplinire, la termenele stabilite, a măsurilor dispuse prin actele de control sau prin documentele de recepție a lucrărilor de construcții;
- k) remedierea, pe proprie cheltuială, a defectelor calitative apărute din vina sa în perioada de garanție, stabilită potrivit legii.
Secțiunea a 4-a
Obligații și răspunderi ale specialiștilor verificatori de proiecte, responsabililor tehnici ai execuției și experților atestați
Art. 24. - Specialiștii verificator atestați răspund în mod solidar cu proiectantul în ceea ce privește asigurarea nivelului de calitate corespunzător exigențelor de performanță esențiale.
Responsabilii tehnici atestați, în execuție, răspund conform atribuțiilor ce le revin pentru realizarea nivelului de calitate corespunzător exigențelor de performanță esențiale, la lucrările de construcții pentru care sunt angajați.
Experții atestați, angajați pentru expertizarea unor proiecte sau lucrări de construcții, răspund pentru soluțiile date.
Secțiunea a 5-a
Obligații și răspunderi ale proprietarilor
Art. 25. - Proprietarii construcțiilor au următoarele obligații principale:
- a) efectuarea la timp a lucrărilor, de întreținere și reparații care le revin conform prevederilor legale și care sunt prevăzute în documentele tehnice normative în construcții și în instrucțiunile de exploatare din cartea tehnică a construcției;
- b) păstrarea și completarea la zi a cărții tehnice a construcției;
- c) asigurarea urmăririi comportării în timp a construcțiilor, conform prevederilor din cartea tehnică și documentelor tehnice normative în construcții;
- d) efectuarea, după caz, de modificări, transformări, modernizări și consolidări ale construcției numai pe bază de proiecte întocmite de persoane autorizate, avizate și verificate potrivit legii;
- e) asigurarea realizării lucrărilor de intervenții asupra construcțiilor, impuse prin reglementări legale;
- f) asigurarea efectuării lucrărilor din etapa de postutilizare a construcțiilor, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Secțiunea a 6-a
Obligații și răspunderi ale utilizatorilor
Art. 28. - Utilizatorii construcțiilor au următoarele obligații principale:
- a) folosirea construcțiilor conform instrucțiunilor de exploatare prevăzute în cartea tehnică a construcției;
- b) efectuarea la timp a lucrărilor de întreținere și reparații care le revin conform prevederilor legale;
- c) efectuarea de modificări sau consolidări ale construcției numai cu acordul proprietarului și cu respectarea prevederilor prezentei ordonanțe;
- d) efectuarea urmăririi comportării în timp a construcțiilor, conform cărții tehnice a construcției și contractului încheiat cu proprietarul.
Secțiunea a 7-a
Obligați și răspunderi ale unităților de cercetare
Art. 27. - Unitățile de cercetare în construcții au următoarele obligații principale:
- a) fundamentarea documentelor tehnice normative în construcții;
- b) fundamentarea, elaborarea și experimentarea de soluții tehnice, produse și procedee noi pentru construcții;
- c) verificarea și controlul noilor produse și procedee propuse în vederea eliberării de agremente tehnice.
Secțiunea a 8-a
Obligații și răspunderi comune
Art. 28. - Factorii care participă la conceperea, realizarea, exploatarea și postutilizarea construcțiilor pot colabora cu asociațiile profesionale din construcții cu privire la realizarea calității.
Art: 29. - Răspunderea pentru realizarea și menținerea, pe întreaga durată de existență, a unor construcții de calitate corespunzătoare, precum și pentru îndeplinirea obligațiilor stabilite prin procedurile și regulamentele elaborate potrivit prevederilor prezentei ordonanțe, revine factorilor care participă la conceperea, realizarea, exploatarea și postutilizarea acestora.
Art. 30. - Proiectantul, verificatoru1 proiectului, executantul, responsabilul tehnic, fabricantul și furnizorii de materiale și produse răspund fiecare potrivit obligațiilor care le revin pentru viciile ascunse ale construcției, ivite într-un interval de 10 ani de la predare, conform prevederilor din Codul civil, precum și după împlinirea acestui termen, pe toată durata de existență a construcției, pentru viciile structurii de rezistență rezultate din nerespectarea normelor de proiectare și execuție în vigoare la data realizării ei.
Art. 31. - Inspecția de Stat în Construcții, Lucrări Publice, Urbanism și Amenajarea Teritoriului, precum și celelalte organisme similare cu atribuții stabilite prin dispoziții legale, răspund de exercitarea controlului statului cu privire la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calității construcțiilor, de identificarea fenomenelor negative apărute în proiectarea, execuția, recepția lucrărilor și în urmărirea comportării în timp a construcțiilor, precum și de constatarea contravențiilor, aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege și, după caz, de oprirea lucrărilor realizate necorespunzător.
- Capitolul IV
Sancțiuni
Art. 32. - Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi proiectarea și realizarea unei construcții ori executarea oricărei modificări a acesteia, fără respectarea prescripțiilor tehnice legale privind stabilitatea și rezistența, dacă acestea ar putea avea drept consecință pierderi de vieți omenești, distrugerea ori degradarea unor instalații sau utilaje importante ori alte consecințe negative.
Faptele prevăzute în alineatul precedent se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi, dacă au avut ca urmare distrugerea totală sau parțială a construcției, moartea sau vătămarea gravă a integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, distrugerea ori degradarea unor instalații sau utilaje importante ori alte consecințe grave.
Art. 33. - Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă de la 100.000 lei la 200.000 lei executarea de modificări la construcție cu încălcarea prevederilor referitoare la aprobarea și executarea acestora.
Art. 34. - Constituie contravenție la prevederile prezentei ordonanțe următoarele fapte, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni, și se sancționează cu amendă:
I. De la 100.000 lei la 200.000 lei:
- a) realizarea de construcții fără proiecte sau pe bază de proiecte neverificate de specialiști atestați conform prevederilor legale;
- b) neexecutarea obligațiilor privind urmărirea comportării în timp a construcțiilor și a obligațiilor privind întreținerea, reparațiile și consolidările care decurg din această urmărire;
- c) realizarea de modificări, transformări, modernizări, consolidări care pot afecta exigențele de performanță esențiale, fără proiect verificat de specialiști atestați conform prevederilor legale, cu excepția prevederilor de la art. 13 alin. 2.
II. De la 50.000 lei la 100.000 lei:
- a) elaborarea de proiecte incomplete sau conținând neconcordanțe între diversele secțiuni ale acestora, care pot determina nerealizarea nivelului de calitate al construcțiilor corespunzător exigențelor de performanță esențiale, precum și avizarea unor asemenea proiecte de verificatori atestați;
- b) încălcarea prevederilor din documentele tehnice normative în construcții referitoare la exigențele de performanță esențiale ale construcției;
- c) recepționarea construcției cu încălcarea prevederilor legale;
- d) necompletarea și nepăstrarea cărții tehnice a construcției conform prevederilor legale;
- e) stabilirea, în cadrul expertizei unor proiecte de execuție sau lucrări de construcții, a unor soluții care pot determina nerealizarea nivelului de calitate al construcțiilor corespunzător exigențelor de performanță esențiale.
III. De la 25.000 lei la 50.000 lei:
- a) neprecizarea în proiect, a categoriei de importantă a construcției și nestabilirea fazelor determinante supuse controlului calității;
- b) prevederea în proiect sau utilizarea unor produse necertificate sau pentru care nu există agremente tehnice;
- c) nerespectarea prin proiecte a nivelului de calitate și a celorlalte clauze contractuale referitoare la exigențele de performanță esențiale;
- d) neorganizarea și neimplementarea sistemului de conducere și asigurare a calității, inclusiv realizarea de construcții fără responsabili tehnici atestați, corespunzător prevederilor art. 14;
- e) neanunțarea prealabilă a începerii lucrărilor de construcții și reconstrucții, a reparațiilor capitale, consolidărilor sau modificărilor;
- f) neexecutarea obligațiilor de întreținere a reparației care revin proprietarilor, potrivit legii și care afectează nivelul de calitate corespunzător exigențelor de performanță esențiale.
IV. De la 10.000 lei la 25.000 lei:
- a) neconvocarea factorilor care trebuie să participe la verificarea lucrărilor ajunse în faze determinante ale execuției și neasigurarea condițiilor de recepție;
- b) lipsa nemotivată la recepția pe faze determinante, în urma convocării executantului;
- c) nesolicitarea de către investitor sau executant a soluțiilor de remediere a neconformităților, defectelor și neconcordanțelor apărute în timpul execuției, referitoare la exigențele de performanță esențiale;
- d) neîndeplinirea obligației de a stabili soluții pentru remedierea neconformităților, defectelor sau neconcordanțelor sesizate de investitor, referitoare la exigențele de performanță esențiale;
- e) neaplicarea soluțiilor stabilite de proiectant, pentru rezolvarea neconformităților, defectelor sau neconcordanțelor apărute în timpul execuției;
- f) nesesizarea Inspecției de Stat în Construcții, Lucrări Publice, Urbanism și Amenajarea Teritoriului în cazul producerii unor accidente tehnice, la construcțiile în execuție;
- g) neîndeplinirea, la termenul stabilit, a măsurilor cuprinse în actele de control.
Art. 35. - Sancțiunile contravenționale se aplică persoanelor juridice sau fizice, după caz.
Art. 36. - Constatarea contravențiilor prevăzute la art. 34 și aplicarea sancțiunilor se fac de către persoane cu atribuții de control stabilite potrivit legii.
Art. 37. - Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii, contravenientul poate face plângere în termen de 15 zile de la comunicare.
Plângerea se depune la organul din care face parte agentul constatator, care o va trimite de îndată instanței competente.
Art. 38. - În măsura în care prezenta ordonanță nu dispune altfel, contravențiilor prevăzute la art. 34 li se aplică dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu excepția cuantumurilor amenzilor.
- Capitolul V
Dispoziții finale și tranzitorii
Art. 39. - Elaborarea regulamentelor și procedurilor pentru clasificarea construcțiilor în categorii de importanță și pentru componentele sistemului calității prevăzute la art. 9 se face prin grija Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului. Elaborarea, aprobarea și gestionarea documentelor tehnice normative în construcții, atestarea tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte, a responsabililor tehnici și a experților în activitatea de construcții, eliberarea de agremente tehnice a noilor produse și procedee în acest domeniu, autorizarea și acreditarea laboratoarelor de analize și încercări se vor realiza prin grija Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, cu participarea organismelor cu atribuții stabilite prin dispoziții legale.
Art. 40. - Regulamentele și procedurile prevăzute la art. 39, precum și normele pentru elaborarea și aplicarea componentelor sistemului calității în construcții se aprobă prin hotărâri ale Guvernului.
Art. 41. - Execuția construcțiilor poate începe numai după eliberarea autorizației de construire, emise potrivit legii.
Autorizația de construire se va elibera numai pentru proiecte verificate, după caz, în condițiile stabilite la art. 13.
Art. 42. - Controlul de stat al calității în construcții pentru construcțiile din cadrul obiectivelor militare cu caracter secret, stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale, se realizează de organele proprii ale acestui minister.
Art. 43. - Prezenta ordonanță intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial al României.
Art 44. - Pe data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe, orice dispoziții contrare își încetează aplicarea.
Contrasemnează:
p. Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Victor Dumitrache, secretar de stat
Hotărâre privind instituirea garanției bancare de bună execuție a licențelor de export la produse supuse regimului de contingente
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - La eliberarea licențelor de export în cadrul contingentelor aprobate pentru unele produse se instituie o garanție bancară - conform modelului anexat - de 2% din valoarea în lei a licenței de export, care se depune de către agentul economic la Ministerul Comerțului și Turismului - Departamentul Comerțului Exterior.
Art. 2. - Produsele contingentate pentru care se va solicita garanție bancară de bună execuție a licențelor de export se vor stabili de către Ministerul Comerțului și Turismului, în funcție de volumul cererilor de licență, raportat la nivelul contingentului aprobat pentru produsele în cauză.
Art. 3. - În cazul neexecutării licenței de export pentru care s-a atribuit contingent, în termen de 30 de zile de la expirarea valabilității licenței de export emise în valorificarea contingentului în cauză, garanția bancară depusă anterior se execută de către bancă, fondurile astfel rezultate urmând a fi preluate la bugetul de stat.
Art. 4. - Deblocarea garanției bancare se face la intervenția, în scris, a Ministerului Comerțului și Turismului - Departamentul Comerțului Exterior.
Contrasemnează: Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota
Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu Ministrul agriculturii și alimentației, Petru Mărculescu
Anexă
Banca.........................
Către
Ministerul Comerțului și Turismului -
Departamentul Comerțului Exterior
Garanție bancară
Din ordinul și pentru contul ...........................................................................,
agentului economic ............................................................................,
prin prezenta garantăm irevocabil plata oricărei sume până la concurența sumei totale de
.................................. la prima și simpla cerere scrisă a Departamentului Comerțului
Exterior.
Prezenta garanție este valabilă până la................................ Garanția devine nulă
numai la prezentarea acordului scris al Ministerului Comerțului și Turismului privind deblocarea
acesteia.
Banca emitentă
(semnătura autorizată)
Hotărâre privind finanțarea de la bugetul de stat a cheltuielilor cu energia electrică pentru aducțiunea apei în sistemele de irigații
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Pentru finanțarea unei părți din cheltuielile înregistrate la sistemele de irigații cu consumuri specifice mari, se aprobă acoperirea de la bugetul de stat a costului energiei electrice necesare pompării apei de la sursă la stația de punere sub presiune.
Finanțarea acestor cheltuieli, în limita sumei de 2,9 miliarde lei, se asigură, în condițiile legii, din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Alimentației pe anul 1992.
Art. 2. - Ministerul Agriculturii și Alimentației, cu avizul Ministerului Economiei și Finanțelor, va elabora norme metodologice pentru decontarea sumelor alocate prin prezenta hotărâre.
Art. 3. - Ministerul Agriculturii și Alimentației, prin Departamentul de Îmbunătățiri Funciare, răspunde de utilizarea sumelor alocate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrică.
Contrasemnează:
Ministrul agriculturii și alimentației, Petru Mărculescu
Ministrul economiei și finanțelor, George Dinielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea
Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 768/1991 privind înființarea și funcționarea Regiei Autonome „Registrul Auto Român”
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Hotărârea Guvernului nr. 768/1991 se modifică și se completează astfel:
(1) Articolul l alineatul 1 va avea următorul conținut:
„Art 1. - Se înființează Regia Autonomă „Registrul Auto Român”, cu sediul în municipiul București, Calea Griviței nr. 391, sectorul 1, ca persoană juridică ce funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară, prin reorganizarea Registrului Auto Român din cadrul Institutului de Cercetări și Proiectări Tehnologice în Transporturi.”
(2) Articolul 4 va avea următorul conținut:
„Art. 4. - Patrimoniul Regiei Autonome „Registrul Auto Român” este de 14.886.359 lei, reprezentând mijloacele circulante, contravaloarea aparaturii din dotare și a clădirilor în care își are sediul.”
(3) Se modifică în mod corespunzător articolul 3 alineatul 1 și articolul 5 din Regulamentul de organizare și funcționare al Regiei Autonome „Registrul Auto Român”, anexă la Hotărârea Guvernului nr. 768/1991.
Contrasemnează:
Ministrul transporturilor, Traian Băsescu