Monitorul Oficial 281/1993
Monitorul Oficial al României
Anul V, Nr. [[issue:: 281]] - Partea I - Joi, 2 decembrie year::1993
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile de organizare a licitațiilor, prezentarea ofertelor și adjudecarea investițiilor publice
În temeiul prevederilor art. 11 din Ordonanța Guvernului nr. 12/1993 privind achizițiile de bunuri și investiții publice,
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă Regulamentul privind procedurile de organizare a licitațiilor, prezentarea ofertelor și adjudecarea investițiilor publice, prevăzut în anexă.
Art. 2. - Execuția investițiilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul de stat, din bugetele locale, din fondurile special constituite prin lege în afara acestor bugete, din credite externe garantate sau contractate direct de stat, precum și din surse proprii și credite bancare acordate regiilor autonome, se adjudecă pe bază de licitație publică, în condițiile stabilite de ordonanțele Guvernului nr. 12/1993 și nr. 15/1993.
Art. 3. - Prevederile prezentului regulament se aplică pentru investițiile publice ale căror valori totale depășesc 100 milioane lei. Acest cuantum valoric va fi actualizat la propunerea Ministerului Finanțelor și Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, în funcție de evoluția prețurilor.
Art. 4. - Pentru investițiile publice ale căror valori totale depășesc 6.000 milioane lei, contractanții pot participa la procedura de licitație, indiferent de naționalitate, în condițiile stabilite potrivit prevederilor art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 12/1993.
Art. 5. - Veniturile realizate din execuția investițiilor publice pe teritoriul României de rezidenți străini se supun impozitării potrivit legislației române în materie, coroborat cu prevederile convențiilor de evitare a dublei impuneri la care România este parte contractantă.
Art. 6. - Se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 291/1991, cu modificările ulterioare, pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea licitațiilor, prezentarea ofertelor și adjudecarea lucrărilor publice.
Contrasemnează: Ministru de stat, ministrul finanțelor, |
Anexă
Regulament privind procedurile de organizare a licitațiilor, prezentarea ofertelor și adjudecarea investițiilor publice
- Capitolul 1
- Dispoziții generale
Art. 1.1. - Scopul regulamentului este de a crea cadrul organizatoric și de a asigura metodologia unitară de desfășurare a licitațiilor și de adjudecare a investițiilor publice.
Art. 1.2. - Regulamentul se referă la următoarele investiții publice:
- executarea de lucrări de construcții, inclusiv instalațiile aferente, de toate categoriile;
- modernizări, transformări, extinderi și consolidări la construcții și instalații;
- reparații capitale, reparații curente și demolări la construcții și instalații;
- livrări și montaje de utilaje și echipamente tehnologice în cadrul investițiilor noi, al modernizărilor, al transformărilor și al extinderilor, precum și în cazul reparațiilor capitale;
- lucrări de foraje, cartare a terenului, fotogrammetrie și alte activități similare.
Art. 1.3. - Prin sistemul de licitare-ofertare-adjudecare se creează contractanților condiții egale de contractare a investițiilor publice și se asigură entității achizitoare posibilitatea de a alege contractantul cel mai competitiv.
Art. 1.4. - Termenii utilizați în prezentul regulament sunt explicați în cap. 16.
- Capitolul 2
- Organizarea procedurilor de licitații
Art. 2.1. - Pentru investițiile publice finanțate integral sau parțial din bugetul de stat, din bugetele locale, din fondurile speciale constituite prin lege în afara acestor bugete, din credite externe garantate sau contractate direct de stat, precum și din surse proprii și credite bancare acordate regiilor autonome, funcțiile de îndrumare metodologică unitară, verificarea organizării, desfășurării și adjudecării licitației, constatarea contravențiilor, aplicarea sancțiunilor și avizarea deciziilor entității achizitoare, de soluționare a contestațiilor, revin Ministerului Finanțelor și Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.
Art. 2.2. - În activitatea de licitație a investițiilor publice, Ministerul Finanțelor și Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului au următoarele atribuții:
a) elaborează norme, prescripții și reglementări pentru conținutul proiectelor și al documentelor licitațiilor, conținutul ofertelor, organizarea, desfășurarea și adjudecarea licitațiilor, contractarea investițiilor publice;
b) îndeplinesc funcția de îndrumare metodologică unitară pentru toate licitațiile organizate de entitățile achizitoare;
c) controlează respectarea regulilor de organizare, desfășurare și adjudecare a licitațiilor;
d) constată contravențiile prevăzute la art. 18 și aplica sancțiunile stabilite la art. 19 din Ordonanța Guvernului nr. 12/1993 entității achizitoare, organizatorilor sau persoanelor care s-au făcut vinovate de abaterile respective;
e) avizează deciziile luate de entitățile achizitoare ca răspuns la contestațiile contractanților;
f) țin „lista specială” cu contractanții care au comis, ei sau prepușii lor, vreo infracțiune ori contravenție la prevederile legale privind licitațiile și care au interdicție de a intra într-un contract de execuție de investiții publice pe o perioadă de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare sau a actului de sancționare contravențională și emit decizii privind includerea pe lista specială de interdicție a ofertanților, ca urmare a sesizării entităților achizitoare sau organelor de control care au din oficiu obligația sesizării;
g) la solicitarea entităților achizitoare, în baza notei justificative înaintate de acestea, emit avizul comun privind încredințarea directă a investițiilor publice;
h) desemnează și participă prin specialiștii săi, ca reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, în comisiile de licitație;
i) avizează eventualele modificări ale documentelor licitației efectuate de entitatea achizitoare, după vânzarea lor contractanților;
j) țin evidența activității de licitație pentru investițiile publice, informații la zi privind listele de investiții publice pe titluri, entitățile achizitoare și finanțatori, stadiul derulării licitațiilor, adjudecarea și date sintetice privind ofertele câștigătoare;
k) îndrumă activitatea de informare privind pregătirea și organizarea licitațiilor, obiectul acestora, organizatorii, termenele, precum și alte informații referitoare la licitații.
Art. 2.3. - Pentru desfășurarea corespunzătoare a activității de licitație, entitatea achizitoare numește prin decizie, pentru fiecare investiție publică în parte, o comisie de licitație.
Art. 2.4. - Comisia de licitație răspunde de activitatea de deschidere, examinare, clarificare, evaluare și adjudecare a ofertelor pentru licitația publică pentru care a fost înființată, de respectarea procedurii desfășurării acesteia, în conformitate cu prevederile prezentului regulament și în conformitate cu precizările și reglementările transmise de Ministerul Finanțelor și Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.
Art. 2.5. - Comisia de licitație este compusă din minimum 5 membri și va cuprinde:
- președintele comisiei, care este, de regulă, un specialist al entității achizitoare;
- reprezentantul Ministerului Finanțelor;
- reprezentantul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului;
- alți reprezentanți, ca membri în comisia de licitație, care vor fi specialiști cu experiență profesională în domeniul achiziției publice respective și cu probitate morală.
Art. 2.6. - Onorariile participanților în comisia de licitație, care nu sunt angajați permanenți ai entității achizitoare, se suportă de către entitatea achizitoare și cuantumul acestora se va stabili de către Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Art. 2.7. - Organizatorul licitației poate fi însăși entitatea achizitoare sau un agent economic de specialitate, angajat de entitatea achizitoare.
Organizatorul licitației răspunde de pregătirea și desfășurarea licitației, în limitele contractului încheiat cu entitatea achizitoare.
Art. 2.8. - Organizarea unei licitații de investiții publice se poate face numai după parcurgerea tuturor etapelor prevăzute de lege pentru promovarea investițiilor publice și după obținerea tuturor avizelor, acordurilor și autorizației de construire anterior deschiderii licitației investiției publice.
Art. 2.9. - Entitatea achizitoare își va desfășura activitatea numai pe baza procedurii de licitație, cu excepția cazurilor prevăzute în Ordonanța Guvernului nr. 12/1993.
Este interzisă împărțirea contractului de execuție în mai multe contracte de valoare mai mică, în scopul de a evita organizarea unei proceduri de licitație.
În cazul în care unele obiecte din componența obiectivului de investiție publică pot funcționa independent, entitatea achizitoare poate proceda la organizarea licitației pentru obiectele respective, cu avizul prealabil al Ministerului Finanțelor și Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.
Art. 2.10. - Anterior lansării documentelor de licitație, entitatea achizitoare are obligația să transmită un exemplar din acestea, gratuit, reprezentanților Ministerului Finanțelor și Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului pentru a fi studiate.
- Capitolul 3
- Formele de licitație
Art. 3.1. - Organizatorii licitațiilor, în funcție de valoarea și complexitatea investițiilor publice, pot folosi una dintre următoarele forme de licitație:
- licitație publică deschisă fără preselecție;
- licitație publică deschisă cu preselecție;
- licitație publică restrânsă.
Art. 3.2. - Licitația publică deschisă fără preselecție se organizează într-o singură etapă, pentru investițiile publice la care poate participa un număr nelimitat de contractanți interni și externi și care îndeplinesc condițiile din documentele de licitație, impuse de organizator.
Art. 3.3. - Licitația publică deschisă cu preselecție este licitația organizată în două etape distincte: în prima etapă participă toți contractanții interesați, care răspund anunțului publicitar, iar în a doua etapă participă numai contractanții selecționați de organizatori în baza îndeplinirii condițiilor de competitivitate solicitate.
Această formă se aplică pentru investițiile publice complexe, la care entitatea achizitoare dorește să selecționeze în prealabil contractanții potențial competitivi, în care caz scopul primei etape este întocmirea listei contractanților selecționați.
În vederea preselecției, organizatorul licitației transmite prin poștă sau prin ridicare directă de la sediul organizatorului informații tehnice și economice privind viitoarea licitație, precum și instrucțiunile de prezentare a documentelor de preselecție.
Documentele de preselecție constau în informații privind calificarea contractanților conform cap. 8.
După primirea documentelor de preselecție de la contractanți, în prima etapă, organizatorul le studiază, compară performanțele acestora și întocmește lista contractanților selecționați.
Organizatorul licitației are obligația de a comunica tuturor contractanților participanți, în scris, rezultatul preselecției.
Numărul minim de contractanți selecționați trebuie să fie 3 (trei).
Entitatea achizitoare va face cunoscut fiecărui contractant care a înaintat o cerere de preselecție, indiferent dacă respectivul contractant a fost selecționat sau nu, numele contractanților care au fost selecționați.
Entitatea achizitoare va comunica, la cerere, contractanților care nu au fost selecționați motivele respingerii, dar nu este obligată să ofere dovezi sau justificări privind faptele concrete care au fundamentat respingerea.
Entitatea achizitoare poate cere unui contractant selecționat să-și reconfirme calificarea în concordanță cu aceleași criterii utilizate pentru preselecția respectivului contractant.
Entitatea achizitoare va descalifica orice contractant selecționat care nu reușește să-și reconfirme calificarea și poate descalifica în orice moment un contractant dacă descoperă că informația furnizată pentru preselecție sau reconfirmare a fost falsă sau inexactă.
Entitatea achizitoare va face cunoscut în mod prompt fiecărui contractant căruia i s-a cerut să-și reconfirme calificarea dacă acesta a reușit sau nu să-și reconfirme calificarea.
Art. 3.4. - Licitația publică restrânsă se aplică atunci când:
- investiția publică, datorită specificului acesteia, poate fi executată, de regulă, de un număr restrâns de contractanți specializați;
- a existat o licitație publică deschisă anterioară, nefinalizată prin încheierea unui contract;
- apar motive de păstrare a caracterului secret al investiției publice.
Numărul minim de participanți la licitația publică restrânsă trebuie să fie 3 (trei).
Anunțarea licitației se face prin invitații adresate direct contractanților care răspund condițiilor prevăzute la alineatele de mai sus.
- Capitolul 4
- Achiziția dintr-o singură sursă (încredințare directă)
Art. 4.1. - Achiziția dintr-o singură sursă (încredințare directă) a realizării investițiilor publice se practică cu titlu de excepție pe baza unei singure cereri de ofertă adresată unui singur contractant care îndeplinește condițiile de contractare.
Art. 4.2. - Este admisă achiziția dintr-o singură sursă (încredințare directă) în următoarele circumstanțe:
- investițiile publice pot fi realizate doar de un singur contractant, care are drepturi exclusive în privința investițiilor publice respective, cum ar fi lucrările artistice speciale și lucrările sub protecția drepturilor de autor;
- din cauze de forță majoră (calamități naturale, conflagrații etc.) care fac imposibilă aplicarea procedurii de licitație publică;
- entitatea achizitoare care a achiziționat bunuri, echipamente sau tehnologie de la un anumit contractant hotărăște că o serie de elemente adiționale trebuie procurate de la același contractant din motive de standardizare sau pentru că se dorește compatibilitatea cu echipamentele sau tehnologia deja existente, luând în considerare eficiența achiziției inițiale în ceea ce privește satisfacerea nevoilor entității achizitoare, dimensiunea restrânsă a respectivei achiziții în raport cu achiziția inițială, prețul rezonabil și inexistența unei alternative privind achiziționarea echipamentelor în cauză, precum și investițiile publice care nu pot fi realizate decât de contractantul inițial al lucrării;
- în cazul în care la două licitații publice deschise, consecutive, nu s-a prezentat decât un singur contractant cu o ofertă corespunzătoare;
- în cazul în care entitatea achizitoare realizează investiții publice cu forțe proprii;
- achiziții dintr-o singură sursă (încredințări directe), stabilite la nivel național, ca urmare a unor relații internaționale și acorduri între guverne.
Art. 4.3. - Entitatea achizitoare care utilizează această metodă va include în dosarul achiziției o notă justificativă aprobată de conducătorul acesteia privind motivele și circumstanțele pe care s-a bazat pentru a alege respectiva metodă de achiziție, împreună cu avizul comun al Ministerului Finanțelor și Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.
- Capitolul 5
- Publicitatea
Organizatorul licitației, în funcție de importanța investiției publice și de interesele entității achizitoare, face anunțuri publicitare pentru licitațiile investițiilor publice în presa internă și, după caz, în presa internațională.
Anunțurile publicitare se fac cu minimum 30 de zile înainte de data limită stabilită pentru depunerea ofertei.
- Art. 5.1. - Anunțul în presa internă și internațională
Publicitatea anunțurilor referitoare la licitații se face prin cel puțin 3 anunțuri în cotidiene de largă circulație și, după caz, în publicațiile de specialitate.
În situația în care se urmărește și atragerea contractanților străini, licitația va fi cu participare internațională, caz în care publicarea anunțului de licitație se face și în cel puțin un cotidian de largă circulație internațională și, după caz, într-o publicație internațională de specialitate.
În cazul finanțării investițiilor publice de către organisme internaționale bancare sau alți finanțatori externi, precum și în cazul cofinanțării, publicarea anunțului de licitație se va face și în conformitate cu instrucțiunile finanțatorului.
Conținutul minim al anunțului licitației este:
- numele entității achizitoare și al organizatorului licitației (dacă este cazul) și sediile acestora;
- locul de unde se pot obține documentele licitației și alte informații;
- obiectul licitației și descrierea sintetică a investiției publice;
- data și ora limită a depunerii ofertelor, adresa de depunere a acestora, precum și data, ora și locul deschiderii licitației publice.
După caz, anunțul licitației poate fi completat cu:
- forma și cuantumul garanțiilor solicitate;
- prețul și modul de obținere a documentelor licitației.
Art. 5.2. - În cazul unei investiții publice complexe unde apare necesitatea unei informări suplimentare sau a vizitării prealabile a amplasamentului cu scopul de a obține un nivel competitiv ridicat, aceasta se realizează prin preaviz de licitație în presă și cu respectarea prevederilor art. 5.1.
Preavizul de licitație poate să conțină:
- denumirea și sediul entității achizitoare și ale organizatorului licitației publice;
- descrierea succintă a obiectului licitației publice;
- localizarea amplasamentului și modul în care acesta poate fi vizitat;
- data anunțului publicitar.
Informarea prealabilă, prin acțiunile care decurg din aceasta, nu dă naștere la nici o obligație între părți, contractanții fiind înregistrați pe lista contractanților posibili numai după înscrierea pentru participare, în conformitate cu anunțul publicitar al licitației.
Art. 5.3. - Publicitatea anunțului pentru forma de licitație publică deschisă cu preselecție se face în mod similar anunțului descris la art. 5.1., cu precizarea suplimentară că se organizează preselecția contractanților.
Art. 5.4. - Invitațiile de participare la licitația publică se fac de către entitatea achizitoare sau organizatorul licitației pentru:
- etapa a doua a licitației publice deschise cu preselecție;
- forma de licitație publică restrânsă.
Invitațiile de participare la licitația publică se transmit numai contractanților selecționați.
Contractanții care primesc invitația de participare la licitație, dacă doresc să participe, transmit în scris organizatorului cererea de includere pe lista contractanților potențiali.
Contractanții care nu primesc invitații nu pot participa la licitație.
- Capitolul 6
- Documentele licitației
Art. 6.1. - În vederea organizării licitației pentru realizarea unei investiții publice, entitatea achizitoare are obligația să elaboreze documentele licitației, care se pun la dispoziția contractanților pentru întocmirea ofertelor.
Documentele licitației se pun la dispoziție numai contractanților care au transmis organizatorului cererea de includere pe lista contractanților potențiali, în cazul licitației publice deschise, sau numai contractanților selecționați care au primit invitații de participare.
Art. 6.2. - Documentele licitației pot fi elaborate și de către organizator sau alt agent economic de specialitate (consultant, proiectant etc.), angajat de entitatea achizitoare în acest scop.
Art. 6.3. - Documentele licitației sunt:
- anunțul publicitar și/sau invitația de participare la licitație;
- instrucțiunile pentru contractanți (conform cap. 7);
- formularele de ofertă;
- formularul de contract;
- condițiile generale de contractare;
- condițiile suplimentare de contractare și condițiile speciale de contractare;
- proiectul tehnic cu piese scrise și desenate selecționate în scopul licitației;
- caietul/caietele de sarcini (specificații tehnice cu caracter general și special, probe, încercări și standarde ce trebuie respectate);
- listele cu cantități de lucrări;
- listele cu cantități de utilaje și echipamente;
- graficul general de realizare a investiției publice, livrări, recepții;
- alte condiții sau precizări de elaborare și de prezentare a ofertelor, pe care entitatea achizitoare sau organizatorul licitației le consideră necesare (date cu privire la starea terenului, a drumurilor, a situației hidrologice, a rețelelor sub și supraterane, alte particularități ale amplasamentului etc.).
Art. 6.4. - Documentele licitației se pun la dispoziția contractanților, contra cost, de către organizatorul licitației.
Prețul de vânzare al documentelor licitației nu poate depăși costul multiplicării acestora.
Art. 6.5. - Modificarea conținutului documentelor licitației, după vânzarea lor, poate fi făcută numai de către entitatea achizitoare în situații deosebite și cu avizul Ministerului Finanțelor și Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.
Art. 6.6. - Notificarea modificării documentelor licitației se face de către organizatorul licitației înainte de termenul de depunere a ofertelor și obligatoriu tuturor contractanților care au cumpărat documentele licitației.
Art. 6.7. - În cazul în care, ca urmare a modificării documentelor licitației, este necesar să se prelungească termenul de depunere a ofertelor, noul termen se va comunica de către organizatorul licitației tuturor contractanților, o dată cu notificarea modificării, pe baza aprobării prealabile a entității achizitoare.
- Capitolul 7
- Instrucțiuni pentru contractanți
Art. 7.1. - Instrucțiunile pentru contractanți fac parte din documentele licitației și cuprind date și informații asupra organizării și desfășurării licitației, precum și precizări asupra modului de întocmire și prezentare a ofertei.
Art. 7.2. - Aceste instrucțiuni au caracter obligatoriu, iar nerespectarea lor de către contractanți atrage după sine descalificarea automată a ofertei.
Art. 7.3. - Instrucțiunile pentru contractanți cuprind:
- lista (borderoul) documentelor licitației;
- informații generale (se vor înscrie informații generale privind obiectul contractului, scopul investiției), precum și informații importante privind lucrările și elementele particulare ale amplasamentului și anume:
- denumirea investiției;
- entitatea achizitoare (denumirea, sediul);
- proiectantul (denumirea, sediul sau domiciliul);
- consultantul (denumirea, sediul sau domiciliul);
- organizatorul licitației (denumirea, sediul);
- localitatea;
- topografia;
- climatul și fenomenele naturale specifice zonei;
- geologia, descrierea solurilor, nivelul freatic;
- împrejurimile, vecinii;
- perioada de execuție;
- accesul la amplasament, drumuri, căi ferate, aeroport, ape etc.;
- telecomunicații;
- asistența socială și servicii medicale;
- organizarea de șantier;
- limba folosită în corespondența și relațiile dintre părți;
- alte informații speciale;
- descrierea investiției (se va face o descriere sintetică generală a lucrărilor care privesc obiectul contractului, informațiile trebuind să corespundă cu desenele și piesele scrise ale proiectului tehnic);
- informații financiare care vor cuprinde sursele de finanțare.
Dacă se cere contractanților să participe cu credit și sub ce formă la constituirea surselor de finanțare, se va preciza valoarea creditelor de participare sau procente din valoarea totală a ofertei etc. În acest caz se vor face precizările necesare privind perioadele de rambursare a creditelor, nivelul dobânzii, moneda, spezele bancare etc.; - cerințe impuse de entitatea achizitoare privind forma de contract și formele de organizare a contractanților participanți la licitație și la execuția lucrărilor;
- criteriile de calificare și eligibilitate pentru contractanți (conform cap. 8);
- precizări privind prezentarea autorizațiilor de funcționare, înregistrări, taxe, asigurări etc.;
- specificații referitoare la modul de prezentare a ofertei tehnice, ofertei valorice și de transmitere și depunere a acestora;
- precizări referitoare la valabilitatea prețurilor și tarifelor pentru resursele ce se vor utiliza la analizele de preț cuprinse în listele cu cantități de lucrări;
- precizări referitoare la modul de prezentare a valorii ofertei (total și/sau parțial), exprimată în lei și/sau în valuta indicată de entitatea achizitoare;
- instrucțiuni privind forma de prezentare a garanției pentru oferta depusă (de participare) și a garanției de bună execuție, precum și valorile și durata de valabilitate a acestora;
- precizări privind modul de completare și de semnare a contractului și eventualele negocieri ale clauzelor contractuale;
- termene pentru recepții parțiale, pe faze și perioade;
- precizări privind prezentarea ofertei pe secțiuni, pe capitole sau categorii de lucrări.
În cazul licitației cu participare internațională, atunci când unele dintre documentele licitației sunt redactate în mai multe limbi, se va preciza în mod explicit că limba română va avea prioritate; - data și ora limită a depunerii ofertelor;
- adresa de depunere a ofertelor și modul de înregistrare a depunerii;
- condiții privind retragerea ofertei, despăgubiri;
- semnăturile și parafele necesare pe documentele ofertei;
- precizări privind procedura de deschidere a ofertelor, ziua, ora, locul și condițiile de reprezentare;
- informații privind examinarea, selectarea, compararea și adjudecarea ofertelor, criteriile de selecție, tehnica de calcul și punctajul sau coeficienții ce vor fi folosiți la evaluarea și departajarea ofertelor;
- menționarea dreptului organizatorului licitației de a accepta sau de a respinge orice ofertă sau toate ofertele și în situațiile în care condițiile tehnice și/sau economice prezentate de contractanți sunt inacceptabile pentru entitatea achizitoare;
- menținerea dreptului entității achizitoare de a modifica unele termene, livrări sau lucrări și în ce condiții;
- precizarea modului de notificare a organizatorului licitației către contractant privind adjudecarea acesteia;
- alte informații și precizări pe care entitatea achizitoare și/sau organizatorul licitației le consideră necesare.
- Capitolul 8
- Condiții de calificare a contractanților
Art. 8.1. - Contractantul este admis să participe la licitație în condițiile în care este declarat calificat de către entitatea achizitoare.
Art. 8.2. - Criteriile de stabilire a calificării contractanților sunt:
a) calitatea de agent economic autorizat și înregistrat în domeniul investiției publice supuse licitației (certificat emis de Camera de Comerț și Industrie - Oficiul Registrului comerțului);
b) informațiile generale despre contractant (sediul ofertantului și al filialelor acestuia, capitalul social, principalele lucrări sau afaceri pe domenii de activitate etc.);
c) performanțele anterioare în domeniu;
d) lipsa sancțiunilor penale sau contravențiilor pentru săvârșirea următoarelor fapte: gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, înșelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luate de mită sau alte abateri prevăzute în Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale;
e) asigurarea cu personal de specialitate care poate fi disponibilizat pentru realizarea investiției publice;
f) dotarea tehnică cu utilaje și echipamente care pot fi disponibilizate pentru realizarea investiției și care sunt în stare de funcționare;
g) situația financiară pe baza datelor din ultimul bilanț și valoarea lucrărilor rămase de executat la investițiile în derulare la care este executant;
h) să nu fie insolvabili, blocați financiar, în stare de faliment, sau afacerile lor să nu fie administrate de un judecător sindic, activitățile lor să nu fie suspendate, iar ei să nu facă obiectul unei anchete legale pentru una dintre faptele menționate mai sus;
i) îndeplinirea obligațiilor de plată a impozitelor și a contribuției pentru asigurări sociale;
j) să nu se afle în situația prevăzută la art. 2.2 lit. e) din prezentul regulament;
k) informațiile privind asocierea cu alți agenți economici;
l) capacitatea și resursele de executare a investiției respective;
m) certificatele de bună execuție;
n) scrisorile de recomandare;
o) naționalitatea contractantului;
p) agentul economic care a elaborat proiectul tehnic nu poate fi declarat eligibil ca contractant pentru realizarea investiției publice respective.
Art. 8.3. - În vederea participării la licitație, este de datoria contractanților să se informeze dacă sunt eligibili sau nu.
Art. 8.4. - Organizatorul licitației, la solicitarea oricărui contractant, este obligat să răspundă asupra aprecierii dacă acesta este calificat sau nu.
Art. 8.5. - Contractant eligibil nu înseamnă și contractant selecționat.
- Capitolul 9
- Oferta
Art. 9.1. - Oferta reprezintă angajamentul ferm al contractantului în conformitate cu documentele licitației, este secretă și se depune, în vederea participării la licitație, la organizatorul acesteia.
Oferta se întocmește de contractant sau de către altă societate comercială de specialitate (de consultanță, proiectare etc.) angajată de contractant în acest scop, cu condiția păstrării caracterului secret al acesteia.
Art. 9.2. - Modul de structurare a documentației și modul de prezentare a ofertei vor respecta întocmai prevederile din documentele licitației (cap. 6).
Art. 9.3. - Oferta trebuie să fie fermă, să aibă caracter definitiv și obligatoriu asupra conținutului documentației pe care o alcătuiește pe toată perioada de valabilitate precizată.
Art. 9.4. - Oferta este supusă clauzelor juridice și financiare înscrise în documentele care o alcătuiesc.
Art. 9.5. - Organizatorul licitației ale dreptul de a descalifica orice contractant care nu îndeplinește prin oferta prezentată una sau mai multe cerințe din documentele licitației, din instrucțiunile pentru contractant și din condițiile de calificare.
Art. 9.6. - Depunerea ofertei reprezintă manifestarea voinței contractantului de a realiza investiția publică în conformitate cu documentele licitației și de a semna contractul cu entitatea achizitoare.
Art. 9.7. - Adjudecarea unei oferte reprezintă manifestarea voinței entității achizitoare de a încredința investiția publică contractantului, a cărui ofertă a fost declarată câștigătoare și de a semna contractul cu acesta.
Art. 9.8. - Revocarea ofertei de către contractant, după deschiderea acesteia și înainte de adjudecare, atrage după sine pierderea garanției pentru oferta depusă (de participare).
Art. 9.9. - Revocarea de către contractantul câștigător a ofertei după adjudecare atrage pierderea garanției pentru oferta depusă (de participare), precum și suportarea de către contractant a altor despăgubiri stabilite prin documentele licitației.
Art. 9.10. - Contractanții care sunt dovediți că dețin informații despre valoarea altor oferte din licitație sau au stabilit cu alți contractanți înțelegeri pentru falsificarea rezultatului licitației, spre a obține prețuri mai mari, vor fi excluși automat de la licitație.
Art. 9.11. - Data și ora limită până la care pot fi depuse ofertele sunt denumite termenul de închidere a depunerii ofertelor. Ofertele depuse după termenul de închidere sunt automat excluse de la licitație și se restituie contractanților nedesfăcute.
Art. 9.12 - Perioada de timp necesară elaborării ofertelor (de la data anunțului publicitar sau de la data expedierii invitațiilor, până la data depunerii ofertelor) se stabilește de organizatorul licitației, dar nu va fi mai mică de 30 de zile calendaristice, iar în cazul unor lucrări de mare complexitate va fi de minimum 60 de zile calendaristice.
Art. 9.13. - Durata de valabilitate a ofertei se stabilește de către organizatorul licitației ținând seama că aceasta se consideră de la data deschiderii ofertelor și până la data semnării de către ambele părți a contractului.
Art. 9.14. - La stabilirea duratei de valabilitate a ofertei, organizatorul licitației va avea în vedere o perioadă de timp necesară pentru: studierea și compararea ofertelor; luarea deciziei de adjudecare; comunicarea deciziei de adjudecare; soluționarea contestațiilor; finalizarea negocierilor și semnarea contractului.
Art. 9.15. - Oferta trebuie să conțină, în mod expres, durata de valabilitate a acesteia, în conformitate cu precizările cuprinse în cap. 7.
Art. 9.16. - În situații excepționale, înainte de expirarea duratei inițiale de valabilitate a ofertelor, entitatea achizitoare poate să ceară contractanților o prelungire a acestei durate. Solicitarea și răspunsul se vor face în scris sau telegrafic.
Contractantului care acceptă solicitarea nu i se va cere și nici nu i se va permite să-și modifice oferta, ci să extindă în mod corespunzător valabilitatea garanției sale pentru oferta depusă (de participare). Prevederile art. 9.8, referitoare la plata și pierderea garanției pentru oferta depusă (de participare), vor fi valabile și pe durata de extindere a valabilității ofertei.
În situația în care durata de prelungire a valabilității ofertei este mai mare de 30 de zile, entitatea achizitoare poate solicita contractanților și modificarea valorii ofertelor.
Contractantul poate să refuze prelungirea duratei de valabilitate a ofertei fără pierderea garanției pentru oferta depusă (de participare).
Art. 9.17. - Valoarea totală și pe secțiuni a investiției publice care face obiectul ofertei, denumită în continuare valoarea ofertei, se înscrie de către contractant în formularele de ofertă.
Art. 9.18. - Valoarea ofertei se stabilește de către contractant, de regulă prin aplicarea prețurilor sale unitare, care vor fi înmulțite cu cantitățile din listele cu cantități de lucrări, de utilaje și echipamente (primite de la organizatorul licitației prin documentele licitației), după care acesta va stabili valorile pe capitole de lucrări, secțiuni, cheltuieli generale și, în final, valoarea totală a ofertei, conform instrucțiunilor pentru contractanți.
Art. 9.19. - Articolele din listele cu cantități de lucrări și din listele cu utilaje și echipamente, nespecificate de către organizatorii licitațiilor prin documentele licitației, se vor înscrie și se vor cota de către contractant separat, fără a fi incluse în valoarea ofertei.
Art. 9.20. - Articolele din listele cu cantități de lucrări și din listele cu utilaje și echipamente necotate de către contractant nu vor fi plătite de entitatea achizitoare și se consideră că acestea sunt incluse în alte prețuri ale cantităților de lucrări cuprinse în liste, deci rămân în obligația contractantului și se includ în valoarea ofertei.
Art. 9.21. - Valoarea ofertei se poate stabili de către contractant și prin alte metode, atunci când documentele licitației le precizează.
Art. 9.22. - În valoarea ofertei contractantul va include și contravaloarea taxelor, impozitelor, asigurărilor etc., în conformitate cu prevederile condițiilor contractuale.
Art. 9.23. - Prețurile unitare și totale pe articole și capitole de lucrări ale ofertei pot fi:
- fixe, în cazul în care condițiile contractuale prevăd ca acestea să rămână nemodificate pe întreaga durata a contractului;
- modificabile (indexate), atunci când valorile cotate de contractant pot fi modificate pe durata contractului.
În acest caz, entitatea achizitoare, prin documentele licitației (instrucțiunile pentru contractanți și condițiile speciale de contractare), va face precizări speciale privind redactarea valorii ofertei, precum și, în situațiile în care acceptă indexarea prețurilor, procedura de indexare.
Art. 9.24. - Valoarea totală și parțială a ofertei se va prezenta în lei și, după caz, în valută, conform instrucțiunilor pentru contractanți, și de regulă:
- în lei pentru lucrările, utilajele și echipamentele care se procură din țară;
- în valuta indicată pentru lucrările, utilajele și echipamentele procurate din alte țări.
Art. 9.25. - Cu privire la eventualele modificări ale prețurilor și ale legislației în vigoare până la data depunerii ofertelor, în perioada de valabilitate a ofertei și în perioada de realizare a investiției publice, în scopul de a nu se produce diverse interpretări de către contractanți la stabilirea valorii ofertei, se vor face precizări clare de către organizatorul licitației în instrucțiunile pentru contractanți și în condițiile speciale de contractare.
Art. 9.26. - Contractantului i se recomandă să viziteze și să examineze amplasamentul investiției publice și împrejurimile acesteia și să obțină pentru el însuși, pe proprie răspundere, toate informațiile necesare pentru elaborarea ofertei și încheierea contractului. Costul acestei vizite va fi suportat de contractant.
Art. 9.27. - Entitatea achizitoare va permite contractantului și personalului acestuia sau agenților săi să pătrundă în incinta și pe terenurile respective, în scopul efectuării acestei vizite, dar numai cu condiția expresă ca contractantul, personalul sau agenții săi să suporte eventualele daune cauzate ca urmare a vizitei.
Art. 9.28. - Contractanții care doresc să ofere alternative tehnico-economice nesolicitate (față de cerințele din documentele licitației) trebuie mai întâi să întocmească oferta de bază pentru cerințele tehnice incluse în documentele licitației, după care să furnizeze suplimentar toate elementele necesare pentru o evaluare completă a ofertelor alternative, inclusiv calculele proiectului, specificațiile tehnice, listele cu cantități de lucrări, de utilaje și echipamente și prețurile lor parțiale și totale, metodologia de execuție propusă și alte detalii relevante.
Comisia de licitație va lua în considerare ofertele alternative, dacă acestea sunt acceptate din punctul de vedere al soluțiilor și exigențelor de calitate de către entitatea achizitoare și proiectant.
Art. 9.29. - Oferta va cuprinde, de regulă: scrisoarea de transmitere a ofertei; formularul de ofertă; garanția pentru oferta depusă (de participare); liste cu cantități de lucrări; liste cu cantități de utilaje și echipamente; tabele cu informații suplimentare; informații și documente despre eligibilitate și calificări; oferte alternative (dacă se prezintă); documente nominalizate de reprezentare și orice alte materiale care se cer a fi completate și transmise conform instrucțiunilor pentru contractanți.
Art. 9.30. - Ofertele se depun de contractant, în conformitate cu instrucțiunile pentru contractanți, în două exemplare, un exemplar în original și o copie.
Se pot prezenta și mai multe copii (dacă organizatorul licitației o cere prin instrucțiuni), în scopul folosirii lor de către finanțator.
Art. 9.31. - Contractantul va introduce originalul și fiecare copie, separat, în câte un plic interior, acestea introducându-se într-un plic exterior, notând corespunzător plicurile interioare cu „original” și „copie”.
Art. 9.32. - Pe plicuri se va scrie, clar și citeț, în conformitate cu prezentările din instrucțiuni:
- a) Pe plicul exterior:
- sediul organizatorului licitației;
- titlul investiției publice sau obiectul contractului și numărul acestuia, dacă există;
- cuvintele: a nu se deschide înainte de (ora și data):
- nici o altă inscripție nu se inserează pe plicul exterior.
- b) Pe plicul interior:
- se vor înscrie denumirea și sediul contractantului, pentru ca oferta să poată fi returnată nedeschisă, în cazul în care aceasta a fost trimisă prea târziu sau nu a fost acceptată din orice alt motiv.
Art. 9.33. - Plicul exterior și plicul interior vor fi sigilate de către contractant. Dacă plicul exterior nu este sigilat și notat conform art. 9.32, organizatorul licitației nu va purta nici o răspundere pentru adresarea greșită. Organizatorul licitației va refuza primirea ofertelor în plicuri deteriorate sau desfăcute, indiferent din vina cui s-au produs acestea.
Art. 9.34. - Contractantul va suporta toate cheltuielile aferente elaborării și prezentării ofertei sale. Entitatea achizitoare nu va fi, în nici un caz, răspunzătoare pentru aceste costuri, indiferent de derularea sau rezultatul obținut la adjudecarea ofertei.
- Capitolul 10
- Deschiderea, examinarea și clarificarea ofertelor
Art. 10.1. - Ofertele depuse de contractanți până la data și ora precizată pentru depunere se vor păstra de organizatorul licitației sub cheie, după ce s-a verificat în prealabil dacă plicurile și sigiliile sunt intacte.
Art. 10.2. - La data, ora și locul anunțate pentru deschiderea licitației vor fi prezenți membrii comisiei de licitație, reprezentanții contractanților, care vor prezenta și documentele de împuternicire, reprezentanții entității achizitoare și, după caz, alți specialiști invitați.
Toți cei prezenți vor semna de participare.
Art. 10.3. - La deschiderea licitației, președintele comisiei de licitație va anunța numele contractanților, după care va deschide ofertele (plicurile), inclusiv documentele introduse în acestea.
În continuare va anunța clar: numele contractanților; valorile ofertelor totale și pe secțiuni; propunerile de oferte alternative, inclusiv valorile și caracteristicile principale ale acestora; notificările în scris referitoare la modificările și retragerile de oferte (dacă există); existența garanțiilor pentru oferta depusă (de participare) solicitate; orice alte detalii pe care comisia le consideră necesare.
Art. 10.4. - După deschiderea licitației și anunțarea contractanților, conform art. 10.3, pentru propriile sale evidențe, comisia de licitație va întocmi un proces-verbal care se va citi în prezența participanților, în care se va menționa:
- lista ofertelor; denumirea și sediile contractanților; valorile totale și pe secțiuni ale ofertelor; notificările în scris referitoare la modificările și retragerile de oferte; existența garanțiilor pentru oferta depusă (de participare), precum și alte informații dezvăluite;
- lista ofertelor respinse ca urmare a unor lipsuri sau neconformități față de prevederile documentelor licitației.
Procesul-verbal va fi semnat obligatoriu de membrii comisiei de licitație, de reprezentanții contractanților și, după caz, de invitați.
Art. 10.5. - Ofertele pentru care s-au transmis notificările de retragere, ofertele întârziate sau ofertele care nu prezintă garanția pentru oferta depusă (de participare) la licitații conform instrucțiunilor pentru contractanți se vor înapoia contractanților respectivi, nedeschise.
Art. 10.6. - După deschiderea în public a ofertelor, acestea se vor păstra sub cheie.
Art. 10.7. - Orice încercare a unui contractant de a influența comisia de licitație în procesul de examinare, clarificare, evaluare și comparare a ofertelor și în luarea deciziilor cu privire la încredințarea contractului poate avea ca rezultat respingerea ofertei respective.
Art. 10.8. - Comisia de licitație procedează, în continuare, pe loc sau în zilele următoare, cu respectarea prevederilor art. 10.6 și 10.7, la stabilirea situațiilor în care fiecare ofertă răspunde sau nu cerințelor prevăzute în documentele licitației și după aceea trece la examinarea, clarificarea și evaluarea de detaliu a ofertelor.
Art. 10.9. - În scopul examinării, evaluării și comparării obiective a ofertelor, comisia de licitație poate să ceară contractanților, individual, să-și clarifice ofertele, inclusiv să defalce prețurile unitare.
Solicitarea de clarificare și răspunsul aferent se vor face în scris, telegrafic, prin telex sau telefax, dar nu se va permite nici o modificare a valorii sau conținutului ofertei, exceptând cazurile în care se solicită corecția erorilor aritmetice descoperite de comisia de licitație în cursul examinării ofertelor.
Art. 10.10. - Dacă o ofertă nu răspunde cerințelor documentelor licitației, aceasta va fi respinsă de către comisia de licitație, în situația în care contractantul nu poate corecta sau clarifica ulterior, conform art. 10.9, erorile sau omisiunile din ofertă, spre a deveni corespunzătoare.
Art. 10.11. - Se interzice factorilor care participă la activitatea de licitație aducerea la cunoștința contractanților sau a altor persoane fizice și juridice a unor informații suplimentare despre licitație, în afara informațiilor rezultate cu ocazia deschiderii ofertelor (art. 10.3 și art. 10.4) și a anunțului final de încredințare a contractului în favoarea contractantului câștigător.
- Capitolul 11
- Evaluarea și compararea ofertelor
Art. 11.1. - Comisia de licitație va evalua și va compara ofertele stabilite ca fiind corespunzătoare, inclusiv cele care au fost corectate de către contractanți (la cererea comisiei), ale căror corecturi au fost acceptate și care răspund în mod substanțial cerințelor din documentele licitației.
Art. 11.2. - Evaluarea ofertelor se face de către comisia de licitație prin aprecierea simplă a calităților tehnice și valorice sau aprecierea prin punctaj, care reprezintă rezultatul aplicării unor coeficienți la elementele principale ale ofertelor, stabiliți în prealabil de către entitatea achizitoare împreună cu reprezentanții Ministerului Finanțelor și Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, delegați în comisiile de licitație, și înscrise în instrucțiunile pentru contractanți.
Art. 11.3. - Criteriile de selecție și punctajele care se acordă fiecărui criteriu se stabilesc, după caz, în ordinea importanței lor, pentru:
- valoarea ofertei;
- durata de execuție a investiției;
- competitivitatea echipamentelor și utilajelor tehnologice care fac parte din investiție;
- asigurarea service-ului și pieselor de schimb;
- facilități financiare asigurate de contractant;
- performanțele tehnice și bonitatea contractantului;
- situația financiară a contractantului;
- performanțele contractantului în domeniu;
- calificarea personalului disponibilizat pentru execuția investiției;
- asigurarea utilajelor și echipamentelor pentru realizarea investiției, eficiența și competitivitatea acestora;
- eficiența metodelor tehnologice și organizarea șantierului;
- performanțe de calitate asumate de contractant pentru realizarea investiției publice.
Art. 11.4. - Sistemul de punctaj, coeficienții de evaluare și modul de aplicare a acestora se vor comunica în prealabil contractanților prin documentele licitației.
Art. 11.5. - În cazul aprecierii simple, oferta adjudecată (desemnată câștigătoare) reprezintă acea ofertă cu valoarea cea mai scăzută, în condițiile calității tehnice, respectării documentelor licitației, precum și demonstrării eligibilității și capacității contractantului de a executa investiția publică.
Art. 11.6. - În cazul aprecierii prin punctaj, oferta adjudecată (desemnată câștigătoare) reprezintă acea ofertă care prin însumare totalizează punctajul maxim, cuantificând elementele precizate la art. 11.3.
Art. 11.7. - Atât în cazul evaluării ofertelor prin metoda aprecierii simple, cât și prin metoda aprecierii prin punctaj, oferta adjudecată (desemnată câștigătoare) reprezintă oferta cea mai competitivă, conform prevederilor art. 11.5 și 11.6, cu condiția ca contractantul să aibă capacitatea și resursele să execute contractul în mod eficient.
Art. 11.8. - În cazul prezentării ofertelor alternative, comisia de licitație va cota atât oferta de bază, cât și oferta alternativă prezentată; adjudecarea se va face pe criteriul definit la art. 11.2 și 11.3, contractantul respectiv participând la licitație cu două oferte.
- Capitolul 12
- Adjudecarea, informarea și semnarea contractului
Art. 12.1. - Comisia de licitație întocmește o hotărâre de adjudecare în 4 (patru) exemplare, care va cuprinde:
- numele membrilor comisiei de licitație și al specialiștilor invitați care au participat la evaluarea și compararea ofertelor;
- nominalizarea contractantului a cărui ofertă a fost adjudecată;
- justificarea criteriilor tehnice și economice ale hotărârii de adjudecare;
- semnăturile tuturor membrilor comisiei de licitație și, după caz, ale invitaților.
Art. 12.2. - Hotărârea întocmită și semnată conform art. 12.1 se va transmite:
- 1 (un) exemplar (originalul) entității achizitoare;
- 1 (un) exemplar Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului;
- 1 (un) exemplar Ministerului Finanțelor;
- 1 (un) exemplar rămâne pentru evidență la dispoziția comisiei de licitație.
Art. 12.3. - Hotărârea de adjudecare în favoarea contractantului câștigător se supune la vot de către membrii comisiei de licitație și se adjudecă cu minimum 2/3 din numărul voturilor membrilor acesteia, în care se vor include în mod obligatoriu și voturile reprezentanților entității achizitoare, Ministerului Finanțelor și Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.
Art. 12.4. - Imediat după întocmirea hotărârii de adjudecare, organizatorul licitației va anunța atât contractantul câștigător, cât și contractanții necâștigători, telegrafic, prin telex sau telefax, precum și printr-o scrisoare recomandată cu confirmare de primire, semnată de entitatea achizitoare.
În cazul în care nu s-au depus contestații în 7 zile de la notificarea scrisă, entitatea achizitoare invită contractantul câștigător pentru încheierea contractului și constituirea garanției de bună execuție.
În cazul primirii uneia sau mai multor contestații, acest termen se prelungește cu încă 10 zile până la soluționarea contestațiilor de către entitatea achizitoare, cu avizul Ministerului Finanțelor și Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.
În cazul în care contestatorii acționează în justiție în termenul de 10 zile de la data comunicării deciziei de soluționare prealabilă a contestațiilor, termenul de încheiere a contractului se poate suspenda pe o perioadă de maximum 30 de zile.
Comunicarea, denumită scrisoare de acceptare, va conține:
- notificarea referitoare la acceptarea ofertei;
- valoarea ofertei acceptate și deci valoarea investiției publice și a contractului;
- notificarea încredințării contractului;
- invitația către contractantul câștigător ca acesta să constituie garanția de bună execuție și de semnare a documentelor contractului pe durata de valabilitate a ofertei.
După constituirea de către contractantul câștigător a garanției de bună execuție, organizatorul licitației va comunica prin scrisori semnate de el și entitatea achizitoare, celorlalți contractanți, că, ofertele lor fiind necâștigătoare, li se restituie garanția pentru oferta depusă (de participare).
Art. 12.5. - Hotărârea de adjudecare a comisiei de licitație în favoarea unui contractant constituie actul în baza căruia entitatea achizitoare va încredința acestuia contractul de realizare a investiției publice.
Art. 12.6. - După notificarea printr-o scrisoare de acceptare a ofertei către contractantul câștigător se procedează la semnarea contractului, care include toate acordurile și documentele între părți, și se procedează la constituirea garanției de bună execuție, conform art. 14.4, art. 14.5, art. 14.7 și prevederilor din documentele licitației.
Semnarea documentelor contractuale (contractul, condițiile generale de contractare, condițiile suplimentare și speciale de contractare și anexele acestora) se face prin negociere la sediul uneia dintre părți, cu care ocazie părțile vor prezenta și documentele de împuternicire în vederea semnării, dacă este cazul.
Art. 12.7. - Dacă contractantul câștigător, după ce a primit scrisoarea de acceptare conform art. 12.4, nu semnează contractul și documentele acestuia conform art. 12.5 și 12.6 și nu constituie garanția de bună execuție conform art. 14.4, unul dintre aceste două refuzuri constituie un motiv de anulare a încredințării contractului și de pierdere a garanției pentru oferta depusă (de participare), precum și de plată a daunelor determinate și dovedite. În acest caz, comisia de licitație poate adjudeca realizarea investiției publice contractantului clasat pe locul al doilea.
- Capitolul 13
- Anularea sau amânarea licitației
Art. 13.1. - De regulă, nu se permite anularea licitației.
În mod excepțional, anularea licitației se face:
- în cazul în care diferența dintre valoarea investiției publice estimate anterior de entitatea achizitoare și valoarea ofertei prezentate de contractanți nu poate fi acceptată de entitatea achizitoare;
- în cazul unor nereguli importante, din care cauză entitatea achizitoare, Ministerul Finanțelor și Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului anulează licitația;
- în cazul unor contestații ale contractanților întemeiate, admise;
- în alte cazuri specificate în mod expres prin documentele licitației.
Amânarea deschiderii licitației se poate face în cazurile în care documentele de licitație sunt incomplete sau nu respectă prevederile prezentului regulament și precizările metodologice elaborate de Ministerul Finanțelor și Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.
Art. 13.2. - În cazul anulării licitației, organizatorul comunică hotărârea, în scris, tuturor contractanților participanți și se înapoiază garanțiile pentru oferta prezentată (de participare) integral.
Dacă este cazul, se organizează o nouă licitație conform prezentului regulament.
- Capitolul 14
- Garanțiile
Art. 14.1. - În vederea participării la licitație, contractantul este obligat să depună la entitatea achizitoare garanția pentru oferta depusă (de participare), pentru ca entitatea achizitoare să fie asigurată, în cazul adjudecării ofertei în favoarea unui contractant, și de semnarea contractului.
Art. 14.2. - Contractanților necâștigători ai licitației li se restituie garanția pentru oferta depusă (de participare), fără nici un fel de rețineri, direct sau pe bază de scrisoare din partea organizatorului licitației. Confirmarea pentru restituire trebuie să fie cât mai promptă posibil.
Art. 14.3. - Garanția pentru oferta depusă (de participare) se pierde în următoarele cazuri:
- dacă contractantul își retrage oferta în cursul duratei de valabilitate a acesteia;
- în cazul contractantului câștigător, dacă acesta, pe durata de valabilitate a ofertei, nu semnează contractul sau, după caz, nu depune garanția de restituire a avansului și garanția de bună execuție.
Art. 14.4. - Contractantul căruia i s-a adjudecat oferta este obligat să constituie o garanție de bună execuție în scopul asigurării entității achizitoare de realizare la calitatea convenită prin contract și la termene a investiției publice.
Art. 14.5. - Modul de restituire a garanției de bună execuție se precizează prin condițiile contractuale convenite.
Art. 14.6. - Cuantumul garanțiilor se stabilește de entitatea achizitoare și reprezintă un anumit procent din valoarea investiției publice.
Art. 14.7. - Formele de constituire a garanțiilor pot fi:
- sume cash depuse la casieria organizatorului licitației contra unei chitanțe;
- dispoziție de plată sau cecuri acceptate la o bancă indicată de organizatorul licitației, scrisori de garanție bancară, acreditive sau alte forme stabilite de organizatorul licitației (cu acordul entități achizitoare) prin documentele licitației; acestea se vor depune separat, nefiind introduse în plicurile sigilate.
- Capitolul 15
- Dispoziții finale
Art. 15.1. - Ministerul Finanțelor și Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului vor elabora norme, prescripții și reglementări pentru: conținutul proiectelor tehnice, al documentelor de licitații, al ofertelor; contractarea investiției publice; organizarea, desfășurarea și adjudecarea licitațiilor, în termen de 60 de zile de la publicarea prezentului regulament în Monitorul Oficial al României.
Art. 15.2. - Dispozițiile prezentului regulament se completează cu dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 12/1993 privind achizițiile de bunuri și investiții publice.
- Capitolul 16
- Termeni utilizați
- 1. Entitate achizitoare (investitor)
- 2. Consultant
- 3. Contractant (ofertant)
- 3.1. Contractant (antreprenor sau antreprenor general)
- 3.2. Contractant de specialitate (antreprenor sau subantreprenor de specialitate)
- 3.3. Furnizor
- furnizor general
- furnizor de specialitate
- 4. Licitația
- 5. Caietul de sarcini (specificații tehnice)
- 6. Proiectul tehnic
- 7. Adjudecarea ofertei realizării investițiilor publice
- 8. Contractul
- 8.1. Contract „la cheie”
- 8.2. Contract global
- 8.3. Contract separat
- 8.4. Subcontract
- 8.5. Contracte pentru servicii de consultanță și asistență tehnică
- 8.6. Condiții generale de contractare
- 8.7. Condiții suplimentare de contractare
- 8.8. Condiții speciale de contractare
- 8.9. Grafic general de realizare a investiției
- 9. Grafic de execuție.
- 1. Entitatea achizitoare (investitorul)
Entitatea achizitoare este investitorul care, având sursele de finanțare asigurate, contractează cu un contractant realizarea investiției publice.
- 2. Consultantul
Consultantul poate fi o regie autonomă, o societate comercială de proiectare sau o persoană fizică autorizată, împuternicită de entitatea achizitoare (investitorul) să o reprezinte în realizarea investițiilor publice.
În cazul în care entitatea achizitoare (investitorul) consideră necesar, aceasta poate angaja un consultant - persoană juridică (societate comercială, regie autonomă) sau persoană fizică - care să-i reprezinte interesele pe toată durata derulării contractului.
Consultantul poate supraveghea direct sau prin reprezentantul său desfășurarea lucrărilor pe șantier.
În cazul în care entitatea achizitoare (investitorul) este organizată corespunzător, nu apelează la consultant.
Relațiile entității achizitoare (investitorului) cu contractantul (antreprenorul) sunt directe sau prin intermediul consultantului sau reprezentantului acestuia.
Reprezentantul consultantului va fi răspunzător în fața consultantului pentru urmărirea și supravegherea lucrărilor, precum și pentru testarea și examinarea materialelor care vor fi folosite; de asemenea, va fi răspunzător și pentru oricare din împuternicirile pentru care consultantul l-a învestit.
Consultantul mai poate executa, la cererea entității achizitoare (investitorului), pe bază de contract, studii de prefezabilitate, de fezabilitate, tehnico-economice, de teren etc., proiectare, specificații tehnice și cantitative de lucrări, liste cu utilaje și echipamente, documentele licitației, întreaga pregătire și organizare a licitației, în care caz îndeplinește funcția de organizator; să reprezinte entitatea achizitoare (investitorul) pe parcursul execuției investiției publice în conducerea și coordonarea lucrărilor (proiect, management), precum și în alte servicii de consultanță și asistență tehnică.
- 3. Contractantul (ofertantul)
Este regia autonomă, societatea comercială sau o firmă străină organizată și dotată corespunzător pentru realizarea execuției investiției publice, care are dreptul legal de a desfășura acest gen de activitate și de a semna și derula contracte având ca obiect realizarea acesteia.
Contractantul (ofertantul) depune oferta pentru participarea la licitație și, în cazul în care i-a fost adjudecată oferta realizării investiției publice, încheie cu entitatea achizitoare (investitorul) contractul pentru execuția acestor lucrări și le execută în conformitate cu cele convenite prin acest contract.
Contractantul (ofertantul), în sensul în care a fost definit mai sus, poate să îndeplinească funcția de contractant (antreprenor sau antreprenor general), contractant de specialitate (antreprenor sau subantreprenor de specialitate), furnizor general sau furnizor de specialitate, în funcție de specificul și complexitatea investiției publice ce urmează să facă obiectul contractului.
3.1. Contractantul (antreprenorul sau antreprenorul general)
Este contractantul (antreprenorul) care are capacitatea tehnică și organizatorică de a se angaja exclusiv în nume propriu în relații contractuale cu entitatea achizitoare (investitorul), pentru execuția de lucrări complexe pe care urmează să le execute prin forțe proprii sau pe baze contractuale împreună cu alți contractanți (antreprenori de specialitate) și furnizori. Aceștia din urmă vor avea față de contractantul (antreprenorul sau antreprenorul general) statut de contractanți (antreprenori sau subantreprenori de specialitate), respectiv furnizori de specialitate.
3.2. Contractantul (antreprenorul sau subantreprenorul de specialitate)
Este contractantul (antreprenorul) care are ca obiect de activitate execuția unui anumit gen de activități din domeniul investițiilor publice, pentru care este specializat.
3.3. Furnizorul
Este regia autonomă sau societatea comercială care asigură, pe bază de oferte și contracte, livrarea de materiale, utilaje și echipamente și, după caz, montarea acestora. După complexitatea sarcinilor pe care le contractează și le realizează, furnizorul poate fi: furnizor general sau furnizor de specialitate.
- 4. Licitația
Este un concurs la care entitatea achizitoare (investitorul), direct sau prin intermediul organizatorului licitației, pe baza documentelor licitației, invită contractanți (ofertanți) care să prezinte oferte în scopul adjudecării realizării investiției publice, în favoarea celui mai competitiv contractant (ofertant).
- 5. Caietul de sarcini (specificații tehnice)
Este documentația scrisă care însoțește proiectul tehnic elaborat de proiectant și care detaliază condițiile tehnice de execuție și de montaj al lucrărilor: calitățile materialelor, utilajelor și echipamentelor, standarde care trebuie respectate, toleranțe de execuție și montaj, protecția muncii, protecția mediului, tehnologii, transporturi, inspecții, teste, verificări, modificări, măsurători, întreținere etc.
În cazul unor investiții publice mai simple, se pot organiza licitații la care proiectul tehnic se întocmește de către contractanți (ofertanți), pe baza unui caiet de sarcini elaborat de entitatea achizitoare (investitor) și pus la dispoziția contractanților (ofertanților) o dată cu celelalte documente ale licitației.
În acest caz, durata de elaborare a ofertei poate fi mai mare. Valoarea proiectului elaborat de contractant (ofertant), în cazul în care se precizează prin documentele licitației, va fi inclusă în valoarea ofertei.
- 6. Proiectul tehnic
Este documentația scrisă și desenată care se elaborează la solicitarea entității achizitoare (investitorului), pe bază de contract, de către regii autonome, societăți comerciale de proiectare sau consultanță, care fac parte din documentele licitației și pe baza cărora se elaborează ofertele.
Se întocmește, de regulă, pe baza studiului de fezabilitate și/sau a studiului tehnico-economic aprobat și trebuie să conțină, în principal: planurile și toate detaliile necesare stabilirii cantităților de lucrări, listele cu cantități de lucrări, listele cu cantități de utilaje și echipamente, capacități de producție, planuri de ansamblu și de montaj, indicatori tehnico-economici, soluții constructive, studii de teren, autorizații, avize etc.
Listele cu cantități de lucrări și listele cu cantități de utilaje și echipamente fac parte din proiect și din documentele licitației și pe baza lor se întocmesc ofertele. Aceste liste trebuie să conțină: numărul curent, codul articolului de deviz, descrierea lucrărilor, unitatea de măsură, cantitatea.
Formularele acestor liste conțin în ultimele coloane și rubricile de preț unitar și preț total, dar fără valori, acestea urmând a fi înscrise de către contractant (ofertant).
Dacă din descrierea utilajelor și echipamentelor nu rezultă clar datele necesare întocmirii ofertelor, la aceste liste se anexează fișele tehnice ale acestor utilaje și echipamente.
- 7. Adjudecarea ofertei realizării investițiilor publice
Stabilirea, pe bază de licitație, a contractantului (ofertantului) căruia i se încredințează investiția publică pe care urmează să o realizeze pe bază de contract încheiat cu entitatea achizitoare (investitorul).
- 8. Contractul
Este actul juridic încheiat prin acordul de voință între entitatea achizitoare (investitor) și contractantul (ofertantul) în favoarea căruia s-a adjudecat investiția publică, în vederea realizării acesteia.
Forma de contract este, de regulă, cea din condițiile generale de contractare, transmise contractanților (ofertanților) de către entitatea achizitoare (investitor) prin documentele licitației.
În unele cazuri, până la încheierea contractului acesta poate trece prin următoarele faze: forma de contract propusă de entitatea achizitoare (investitor) și care face parte din documentele licitației; forma de contract, acceptată de contractant (ofertant) și care însoțește oferta; forma finală de contract definitivat și semnat de părți după adjudecare și negociere.
Contractul este compus din formularul de contract, din condiții generale, suplimentare și speciale de contractare și celelalte documente precizate în formularul de contract în accepțiunea prezentului regulament. Contactele pot fi: „la cheie”, globale, separate, subcontracte, precum și contracte pentru servicii de consultanță și asistență tehnică.
8.1. Contractul „la cheie”
Este cel mai complex contract care se încheie între entitatea achizitoare (investitor) și un contractant (antreprenor general), în scopul realizării complete a unei investiții publice, inclusiv punerea în funcțiune a acesteia.
8.2. Contractul global
Contractul global se încheie între entitatea achizitoare (investitor), pe de o parte, și contractant (antreprenorul general) și furnizorul general, pe de altă parte, aceștia din urmă asumându-și răspunderea realizării în ansamblu a investiției publice, având dreptul să încheie contracte de subantrepriză (subcontracte) cu contractanți (antreprenori) sau furnizori de specialitate.
Același contract global se poate încheia între entitatea achizitoare (investitor) atât cu contractantul (antreprenorul general), cât și cu furnizorul general, în care caz între contractantul (antreprenorul general) și furnizorul general intervine un contract de asociere, răspunderile fiind delimitate în acest contract.
8.3. Contracte separate
Contractele separate se încheie între entitatea achizitoare (investitor) și mai mulți contractanți (antreprenori) și furnizori, câte un contract cu fiecare din aceștia, în cazul în care entitatea achizitoare (investitorul) are capacitatea tehnică și organizatorică de a îndeplini funcțiile de furnizor și de contractant (antreprenor general).
În acest caz răspunderea generală de realizare în totalitate a investiției publice rămâne în sarcina entității achizitoare (investitorului), contractanții (antreprenorii) și furnizorii răspunzând strict pentru lucrările, livrările și serviciile contractate separat.
8.4. Subcontractul
Subcontractele se încheie între contractanții (antreprenorii generali) și/sau furnizorii generali, pe de o parte, și contractanții (antreprenorii) și furnizorii de specialitate, pe de altă parte, pentru realizarea diverselor secțiuni (părți) din investiția publică, ce fac obiectul contractului global sau „la cheie”.
8.5. Contracte pentru servicii de consultanță și asistență tehnică
Aceste contracte se încheie de către entitatea achizitoare (investitor) cu agenți economici de proiectare și/sau consultanță pentru întocmirea de: studii de fezabilitate, studii tehnico-economice, proiecte tehnice, liste cu cantități de lucrări, liste cu cantități de utilaje și echipamente, caiete de sarcini (specificații tehnice), condiții speciale contractuale, documentații pentru licitații, oferte ș.a.
De asemenea, se pot încheia contracte și pentru: organizarea licitațiilor, reprezentarea entității achizitoare (investitorului) și/sau furnizorului pe parcursul execuției în conducerea și coordonarea lucrărilor, alte servicii de consultanță și asistență tehnică etc.
8.6. Condiții generale de contractare
Documentul care pune la dispoziția părților contractuale principiile generale aplicabile pentru contractarea lucrărilor de construcții. În toate cazurile, ele devin parte integrantă a unui contract de executare a lucrărilor de construcții.
8.7. Condiții suplimentare de contractare
Documentul complementar la condițiile generale de contractare, prin care se fixează clauze specifice contractelor încheiate de o anumită entitate achizitoare (investitor).
8.8. Condiții speciale de contractare
Documentul care completează sau, eventual, modifică condițiile generale de contractare și condițiile suplimentare de contractare, aplicabile unui anumit contract.
8.9. Graficul general de realizare a investiției
Documentul care indică datele de începere și terminare a investiției, termene intermediare, precum și intervențiile diferiților participanți.
- 9. Graficul de execuție
Documentul detaliat care se înscrie în termenele intermediare ale graficului general de realizare a investiției. El precizează termenele pentru diferitele faze ale realizării investiției publice, participanții, categoriile de lucrări și etapele intervenției participanților.
Hotărâre privind trecerea Complexului Sportiv Național Poiana Brașov de la Ministerul Tineretului și Sportului în folosință gratuită, pe termen determinat, la Comitetul Olimpic Român
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Pe data prezentei hotărâri, Ministerul Tineretului și Sportului dă în folosință gratuită Comitetului Olimpic Român, pentru o perioadă de 25 de ani, Complexul Sportiv Național Poiana Brașov.
Actualul complex va purta denumirea Centrul Olimpic Poiana Brașov.
Art. 2. - Predarea-primirea Complexului Sportiv Național Poiana Brașov se va face pe bază de protocol de predare-primire, în maximum 30 de zile de la publicarea prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României.
Contrasemnează: Ministrul tineretului și sportului, |