Monitorul Oficial 198/1994
Monitorul Oficial al României
Anul VI, Nr. [[issue:: 198]] - Partea I - Vineri, 29 iulie year::1994
Ordonanțe ale Guvernului României
Ordonanță privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională
- În temeiul art. 107 alin. (1) și (3) din Constituția României și al art. 1 lit. g) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
- Guvernul României emite următoarea ordonanță:
Art. 1. - Personalul din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne, Ministerul Justiției - Direcția generală a penitenciarelor, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Telecomunicații Speciale are dreptul, în timp de pace, la hrană gratuită.
Art. 2. - (1) Hrănirea personalului instituțiilor publice menționate la art. 1 se face, de regulă, în natură, în limita unor plafoane calorice diferențiate pe categorii, care constituie norme de hrană zilnice.
(2) Normele de hrană pe plafoane calorice, categoriile de personal pentru care se acordă și instituțiile publice în care se aplică se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
(3) Hrănirea personalului se poate face și pe bază de alocație valorică, cu aprobarea miniștrilor sau a conducătorilor instituțiilor publice prevăzute la art. 1.
(4) Rezerviștii primesc, pe timpul concentrării sau mobilizării, aceleași drepturi de hrană ca și militarii activi.
Art. 3. - (1) Structura normelor de hrană care se aplică în două sau mai multe instituții publice prevăzute la art. 1 se stabilește, în mod unitar, de Ministerul Apărării Naționale împreună cu celelalte instituții publice, în limita valorii calorice a fiecărei norme, în concordanță cu nevoile nutritive ale personalului și în raport cu eforturile depuse în procesul de instruire și de îndeplinire a misiunilor, condițiile de mediu și alți factori specifici.
(2) Structura normelor de hrană specifice Direcției generale a penitenciarelor se stabilește de Ministerul Justiției.
Art. 4. - (1) Hrănirea personalului fiecărei instituții publice prevăzute la art. 1 se face, de regulă, prin unitățile subordonate.
(2) Hrănirea personalului se poate face și prin reciprocitate între instituțiile publice menționate la art. 1, potrivit convențiilor încheiate între acestea, cu decontarea valorii financiare a normelor de hrană folosite.
(3) În cazurile în care hrănirea unor categorii de personal nu se poate asigura potrivit alin. (1) sau (2), aceasta se va realiza prin agenți economici, în limita valorii financiare a normei de hrană la care au dreptul, plus adaosul comercial negociat.
(4) Cadrele militare, militarii angajați pe bază de contract și salariații civili care au dreptul la hrană potrivit normelor, atunci când nu beneficiază de hrană preparată, primesc, în locul produselor agroalimentare prevăzute de norme, valoarea financiară neimpozabilă a normei de hrană la care au dreptul.
Art. 5. - (1) Valoarea financiară a normelor de hrană aprobate prin hotărâre a Guvernului se stabilește și se actualizează, în mod unitar, de Ministerul Apărării Naționale împreună cu celelalte instituții publice, respectiv de Ministerul Justiției, în funcție de prețurile medii cu care se aprovizionează sortimentele de produse cuprinse în structura normelor de hrană.
(2) Actualizarea valorii financiare a normelor de hrană se face trimestrial, pe baza evoluției efective a prețurilor la care se aprovizionează produsele agroalimentare, dacă rezultă diferențe de peste 5% față de trimestrul în care s-a stabilit ultima valoare.
Art. 6. - (1) Instituțiile publice prevăzute la art. 1 pot înființa, în unitățile subordonate și în garnizoane, popote sau bucătării de unitate pentru hrănirea personalului din subordine, pentru care cheltuielile de organizare și de funcționare se suportă din creditele bugetare aprobate.
(2) Regulile privind organizarea și funcționarea popotelor și bucătăriilor de unitate se aprobă de către miniștrii sau conducătorii instituțiilor publice respective.
(3) Cheltuielile pentru procurarea produselor agroalimentare necesare popotelor pentru cadre se acoperă din fondurile proprii ale acestora provenite din sumele încasate de la abonați.
(4) Produsele agroalimentare necesare popotelor pentru cadre se asigură, în principal, prin depozitele unităților militare, la prețurile la care acestea au fost aprovizionate, plus o cotă reprezentând cheltuieli de transport și de aprovizionare.
(5) În situațiile în care prin popotele pentru cadre trebuie să se asigure hrănirea unor efective mai mari (participanți la convocări, aplicații, tabere de odihnă, activități de protocol și altele), se pot acorda avansuri din creditele bugetare aprobate, în vederea realizării stocurilor de produse la nivelul necesarului pentru activitățile ce se vor desfășura, urmând ca justificarea lor sa se facă la terminarea activităților, pe măsura recuperării contravalorii produselor consumate. De asemenea, se pot constitui stocuri de siguranță pentru consumul pe timpul iernii, prin procurarea produselor necesare și achitarea contravalorii ambalajelor aferente produselor aprovizionate.
Art. 7. - Cadrele militare permanente, militarii angajați pe bază de contract și salariații civili care domiciliază în localități rurale sau în puncte izolate pot primi, pentru ei și membrii lor de familie, unele produse agroalimentare din depozitele unităților, contra cost, la prețul cu care au fost aprovizionate, plus o cotă reprezentând cheltuieli de transport și de aprovizionare.
Art. 8. - (1) Pentru asigurarea hrănirii efectivelor în situații neprevăzute, instituțiile publice menționate la art. 1 vor constitui un stoc de siguranță din produse agroalimentare neperisabile, calculat pentru 30 de zile, peste cantitățile destinate nevoilor de consum lunare.
(2) În cazul unor unități sau subunități izolate, stocul de siguranță prevăzut la alin. (1) poate fi asigurat pentru maximum 7 luni.
(3) Aprovizionarea cu produse pentru iarnă, fasole uscată, zahăr, orez, ceai și furaje, se poate face în cantitățile necesare până la noua recoltă, fără a depăși nevoile de consum pentru un an.
Art. 9. - (1) Normele de hrană pentru animalele și păsările prevăzute în statele de organizare, precum și normele de înzestrare cu bunuri materiale necesare aprovizionării, depozitării și păstrării produselor agroalimentare, preparării, transportului și servirii hranei preparate, sacrificării animalelor, precum și cele necesare dotării dormitoarelor, sălilor de cursuri, căminelor de garnizoană, cabinetelor și altele asemenea cu materiale specifice hrănirii efectivelor, se aprobă de către miniștrii sau conducătorii instituțiilor publice menționate la art. 1.
(2) Instituțiile publice prevăzute la art. 1 pot constitui stocuri de siguranță pentru bunurile materiale ce fac obiectul normelor de înzestrare prevăzute la alin. (1), care nu vor depăși 20% din necesarul anual la materialele destinate servirii hranei și 10% la celelalte bunuri materiale.
Art. 10. - (1) Instituțiile publice prevăzute la art. 1 pot înființa, în unitățile subordonate și în garnizoane, gospodării agrozootehnice care se vor organiza și vor funcționa potrivit normelor aprobate de către miniștrii sau conducătorii instituțiilor respective.
(2) Pentru organizarea, dezvoltarea și funcționarea gospodăriilor agrozootehnice, instituțiile publice prevăzute la art. 1 prevăd și utilizează credite bugetare.
(3) Produsele realizate vor fi folosite pentru consum la asigurarea normelor de hrană și pentru reluarea procesului de producție în cadrul gospodăriilor agrozootehnice. Până la 5% din cantitățile de produse realizate se pot consuma, gratuit, pentru îmbunătățirea hrănirii personalului peste prevederile normelor de hrană. În situația depășirii nevoilor de consum, produsele realizate pot fi valorificate contra cost.
Art. 11. - (1) Pentru asigurarea militarilor în termen, elevilor și studenților cu unele mărfuri (produse alimentare, articole de igienă personală și întreținere, rechizite și altele asemănătoare) de strictă necesitate, contra cost, unitățile militare din subordinea instituțiilor publice prevăzute la art. 1 pot înființa puncte de desfacere.
(2) Sumele necesare punctelor de desfacere pentru procurarea mărfurilor prevăzute la alin. (1) se pun la dispoziția acestora sub formă de avansuri din creditele bugetare. Avansurile nejustificate la sfârșitul anului vor fi reportate în anul următor.
(3) Valoarea creditelor bugetare necesare funcționării punctelor de desfacere, competențele și criteriile de acordare a acestora se stabilesc de către miniștrii sau conducătorii instituțiilor publice prevăzute la art. 1.
(4) Produsele și mărfurile aprovizionate se vor desface la prețurile la care au fost achiziționate.
Art. 12. - Sumele încasate potrivit prevederilor art. 4 alin. (2), art. 6 alin. (4), art. 7 și art. 10 alin. (2) constituie venituri ale bugetului de stat.
Art. 13. - (1) Prevederile prezentei ordonanțe intră în vigoare începând cu luna iulie 1994.
(2) Decretul-lege nr. 101 din 21 martie 1990, precum și orice alte dispoziții contrare prevederilor prezentei ordonanțe se abrogă.
Contrasemnează: p. Ministrul apărării naționale, |
Ordonanță pentru completarea și modificarea Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranță a fondului construit existent
- În temeiul art. 1 lit. j) din Legea nr. 72/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe,
- Guvernul României emite următoarea ordonanță:
Art. I. - Se modifică și se completează Ordonanța Guvernului nr. 20/1994 privind punerea în siguranță a fondului construit existent, astfel:
1. La articolul 4, ultimul alineat se modifică și va avea următorul cuprins:
„Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului va coordona acțiunea de punere în siguranță a fondului construit existent, colaborând cu consiliile județene și locale care urmăresc inventarierea, expertizarea, elaborarea proiectelor și realizarea lucrărilor de punere în siguranță la nivel județean sau local, după caz, a fondului construit existent cu destinație de locuință.”
2. La articolul 6, litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
„a) pentru construcțiile cu destinația de locuință, proprietate privată ori aflate în proprietatea sau în administrarea agenților economici - societăți comerciale cu capital majoritar de stat și regii autonome, după caz -, din:
- sursele proprii ale proprietarilor;
- despăgubiri acordate de societățile de asigurare;
- credite bancare cu o durată de rambursare cuprinsă între 10 și 20 de ani și cu o dobândă de 15% pe an; în acest scop, Banca Națională a României va deschide o linie de creditare la Banca Română pentru Dezvoltare - S.A.; diferența dintre dobânda de creditare, care include dobânda de referință a Băncii Naționale a României plus comisionul Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A. și dobânda plătită de beneficiarii de credite se va suporta de la bugetul de stat; nivelul comisionului se stabilește anual între Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și Banca Română pentru Dezvoltare - S.A., cu avizul Ministerului Finanțelor; pană la rambursarea integrală a creditului se instituie ipotecă asupra locuinței; în cazul vânzării locuinței, din prețul convenit se asigură rambursarea integrală a creditului, inclusiv a dobânzilor aferente, conform evidenței bancare de la data vânzării locuinței; radierea ipotecii se face numai cu dovada achitării integrale a creditului bancar acordat și a dobânzilor aferente.”
3. După articolul 6 se introduce articolul 61, care va avea următorul cuprins:
„Art. 61. - Solicitările pentru alocațiile bugetare, conform art. 5 lit. a) și art. 6 lit. a), se fac de către proprietari și/sau administratori, prin consiliile județene și locale."
4. După articolul 9 se introduce articolul 91, care va avea următorul cuprins:
„Art 91. - Nerespectarea prevederilor prezentei ordonanțe atrage răspunderea materială, disciplinară, contravențională sau penală, după caz, potrivit dispozițiilor legale în vigoare.”
Art. II. - Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, cu modificările din prezenta ordonanță, se va republica în Monitorul Oficial al României.
Contrasemnează: Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, |