Monitorul Oficial 205/1995

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 17 decembrie 2011 11:37, autor: Lgall (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1995 0205 = Monitorul Oficial al României = Anul VII, Nr. issue::205 - Partea I – Luni, 4 septembrie year::1995 == Decrete =...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::205 - Partea I – Luni, 4 septembrie year::1995


Decrete

Decret privind acreditarea unui ambasador

În temeiul art. 91 alin. (2) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Domnul Constantin Mihail Grigorie se acreditează în calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Italiană.


Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.
Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu

București, 28 august 1995 | Nr. 296.


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 645/1991 privind înființarea Regiei Autonome „Editura Didactică și Pedagogică” pentru editarea manualelor școlare, a manualelor universitare și a altor lucrări destinate învățământului

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Hotărârea Guvernului nr. 645/1991 privind înființarea Regiei Autonome „Editura Didactică și Pedagogică” pentru editarea manualelor școlare, a manualelor universitare și a altor lucrări destinate învățământului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 202 din 3 octombrie 1991, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 1 alineatul 2 se modifică după cum urmează:

„Regia Autonomă «Editura Didactică și Pedagogică» are personalitate juridică și funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară, rolul de minister de resort revenindu-i Ministerului Învățământului.”

2. Articolul 6 se modifică și va avea următoarea redactare:

"Art. 6. - Regia Autonomă «Editura Didactică și Pedagogică» își acoperă cheltuielile, inclusiv dobânzile, amortizarea investițiilor și rambursarea creditelor din venituri provenite din activitatea proprie."

3. Regulamentul de organizare și funcționare prevăzut în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 645/1991 se modifică după cum urmează:

3.1. Articolul 1 se completează și va avea următoarea redactare:

„Regia Autonomă «Editura Didactică și Pedagogică» editează manuale școlare pentru învățământul primar, gimnazial, liceal, postliceal și universitar, în limba romană și în limbile minorităților naționale, manuale pentru școli profesionale și de maiștri, tratate, lucrări de pedagogie, lucrări metodice, lucrări pentru perfecționarea profesorilor și pentru activități individuale ale elevilor și studenților, discuri, compact-discuri, casete video și audio, ca material auxiliar necesar diferitelor obiecte de studiu, materiale grafice în domeniul mijloacelor de învățământ, precum și alte lucrări necesare învățământului."

3.2. După punctul 4.7. al articolului 4 se introduce punctul 4.7.1 care va avea următoarea redactare:

"4.7. 1 realizarea de discuri, compact-discuri, casete video și audio, ca și material auxiliar necesar diferitelor obiecte de studiu;”

3.3. După punctul 4.9. al articolului 4 se introduce punctul 4.9. 1 cu următoarea redactare:

"4.9. 1 desfacerea produselor editoriale prin structuri specifice, inclusiv prin librării proprii;”

3.4. Punctul 5.3. al articolului 5 se modifică și va avea următoarea redactare:

"5.3. asigură realizarea producției editoriale de carte școlară și a altor lucrări destinate învățământului, în concordanță cu nevoile acestuia și cu programele stabilite de Ministerul Învățământului;”

3.5. Punctul 5.4. al articolului 5 se modifică și va avea următoarea redactare:

„5.4. pregătește și negociază cu reprezentanții organelor competente volumul producției editoriale posibil de realizat, contractarea și desfacerea acesteia;”

3.6. Punctul 5.5. al articolului 5 se modifică și va avea următoarea redactare:

„5.5. fundamentează cheltuielile de producție și prețurile de livrare ale produselor editoriale;”

3.7. Articolul 11 se modifică și va avea următoarea redactare:

„Art. 11. - Conducerea Regiei Autonome «Editura Didactică și Pedagogică» se asigură potrivit legii."

3.8. Alineatul 1 al articolului 12 se modifică astfel:

„Consiliul de administrație se numește prin ordin de către ministrul învățământului și este compus din 5 persoane, după cum urmează:

  • directorul Regiei Autonome «Editura Didactică și Pedagogică»;
  • reprezentantul Ministerului Învățământului;
  • reprezentantul Ministerului Finanțelor;
  • redactori șefi, director adjunct economic, șefi de compartimente, juriști și alți specialiști;”

3.9. Articolul 19 se modifică și va avea următoarea redactare:

„Art. 19. - Anual, consiliul de administrație prezintă Ministerului Învățământului un raport asupra activității în perioada expirată și asupra programului de activitate pentru perioada în curs.”

3.10. Articolul 21 se modifică și va avea următoarea redactare:

„Art. 21. - Regia autonomă întocmește anual bugetul de venituri și cheltuieli, bilanțul contabil și contul de profit și pierderi, după modelele stabilite de Ministerul Finanțelor. Bilanțul contabil anual și contul de profit și pierderi se aprobă de Ministerul Finanțelor și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

Pentru acoperirea eventualelor deficite, regia poate contracta credite bancare.”

3.11. Articolul 28 se modifică și va avea următoarea redactare:

„Art. 28. - În activitatea sa Regia Autonomă «Editura Didactică și Pedagogică» nu poate beneficia de subvenții acordate de stat."

Art. II. - Hotărârea Guvernului nr. 645/1991 privind înființarea Regiei Autonome „Editura didactică și pedagogică” pentru editarea manualelor școlare, a manualelor universitare și a altor lucrări destinate învățământului, cu modificările și completările aduse prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, dându-se articolelor o nouă numerotare.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 11 august 1995 | Nr. 618.

Contrasemnează:

Ministrul învățământului, Liviu Maior

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Hotărâre privind transmiterea Complexului turistic „Baba Lupa”, situat în orașul Calafat, județul Dolj, în administrarea Ministerului Învățământului

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă transmiterea, cu titlu gratuit a Complexului turistic „Baba Lupa”, situat în orașul Calafat, județul Dolj, compus din construcții în suprafață de 388,89 m2, împreună cu mijloacele fixe și obiectele de inventar aferente, din patrimoniul Societății Comerciale „Jiul” - S.A. Craiova, în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Învățământului, în vederea organizării unei tabere pentru elevi de către Inspectoratul școlar al județului Dolj.

Art. 2. - Capitalul social al Societății Comerciale „Jiul” - S.A. Craiova se diminuează cu valoarea construcțiilor, a mijloacelor fixe și a obiectelor de inventar transmise potrivit art. 1.

Art. 3. - Predarea-preluarea construcțiilor împreună cu mijloacele fixe și cu obiectele de inventar aferente se face pe bază de protocol încheiat între părțile interesate, la valoarea de intrare actualizată, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 25 august 1995 | Nr. 679.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă

p. Ministrul învățământului, Romulus Gheorghe Pop, secretar de stat

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Hotărâre privind alocarea unor sume din bugetul de stat pe anul 1995 pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în unele județe

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă alocarea sumei de 3.270 milioane lei din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 1995, pentru realizarea lucrărilor de înlăturare a efectelor calamităților naturale produse în lunile iunie-iulie 1994 în județul Prahova și în lunile ianuarie-iulie 1995 în județele Alba, Botoșani, Caraș-Severin, Constanța, Iași, Maramureș, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava și Vîlcea, potrivit anexelor nr. 1-11 care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - (1) Utilizarea sumei prevăzute la art. 1 se face de către ordonatorii principali de credite, potrivit dispozițiilor legale, pentru fiecare județ, iar administrarea acesteia, de către organele teritoriale ale Ministerului Finanțelor.

(2) Sumele reprezentând ajutoare financiare pentru familiile sinistrate, în vederea refacerii și reparării gospodăriilor distruse, vor fi stabilite de către comisii constituite din reprezentanți ai consiliilor județene și ai consiliilor locale respective.

Art. 3. - Sumelor alocate potrivit art. 1 și neutilizate până la data de 31 decembrie 1995 li se aplică prevederile art. 72 din Legea nr. 10/1991 privind finanțele publice.

Art. 4. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în bugetul de stat pe anul 1995.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 29 august 1995 | Nr. 683.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul apelor, pădurilor și protecției mediului, Aurel Constantin Ilie


Anexa nr. 1

Județul Alba

Lista lucrărilor ce se realizează în județul Alba pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în lunile mai și iunie 1995

Nr. crt. Denumirea obiectivelor Suma alocată
- milioane lei –
Total: 400
din care, pentru:
1. Refacerea zidurilor de sprijin, a terasamentului și a îmbrăcăminții din beton, pe D.J. 705 Zlatna-Almașu Mare, în zona râului Ampoi 80
2. Refacerea terasamentului și a platformei pietruite, pe D.J. 705 Zlatna-Almașu Mare, în zona Pârâului Ardeu și a Pârâului Armășel 60
3. Refacerea terasamentului pe D.C. 66 Izvorul Ampoiului-Trâmpoiele 22
4. Refacerea terasamentului pe D.C. Pătrânjeni-Valea Mică 15
5. Refacerea platformei pe D.J. 68 Ampoița-Lunca Meteș 5
6. Refacerea platformei pe D.C. 64 Almașu Mare-Cib 10
7. Refacerea terasamentului și a platformei drumului D.C. 61 Băcăinți, comuna Ceru-Băcăinți 80
8. Refacerea terasamentului și a platformei pietruite pe D.C. Sălciua de Sus-Valea Largă 12
9. Refacerea D.C. Sohodol-Poiana Sohodol 60
10. Refacerea terasamentului la drumurile comunale și străzile din comuna Ighiu 25
11. Ajutoare financiare pentru familiile sinistrate, destinate reparării caselor și anexelor gospodărești din comunele Meteș și Almașu Mare, precum și din orașele Aiud și Zlatna 31


Anexa nr.2

Județul Botoșani

Lista lucrărilor prevăzute a se realiza în județul Botoșani pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în lunile iunie și iulie 1995

Nr. crt. Denumirea obiectivelor Suma alocată
- milioane lei –
Total: 100
din care, pentru:
1. Lucrări de reparare și consolidare drumuri și poduri 40
2. Lucrări de consolidare a malurilor pe râurile Siret și Prut în localitățile Bucecea, Baranca, Oroftiana, Slobozia și Horodiștea 47
3. Lucrări de reparare a școlii generale din Bălușeni 3
4. Ajutoare financiare pentru familiile sinistrate, destinate refacerii gospodăriilor avariate din localitățile Flămânzi, Copălău, Bălușeni, Stăuceni, Corni și Ştefănești 10


Anexa nr. 3

Județul Caraș-Severin

Lista lucrărilor prevăzute a se realiza în județul Caraș-Severin pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în lunile iunie și iulie 1995

Nr. crt. Denumirea obiectivelor Suma alocată
- milioane lei –
Total: 80
din care, pentru:
1. Lucrări de reparare și consolidare a podului peste Râul Bârzava, în localitatea Gherteniș 40
2. Lucrări de remediere la sistemul de alimentare cu apă în localitatea Goruia 10
3. Ajutoare financiare pentru familiile sinistrate, destinate refacerii gospodăriilor avariate din localitățile Cornereva, Giurgiova, Gârliște, Gorunu, Mehadia 30


Anexa nr. 4

Județul Constanța

Lista lucrărilor prevăzute a se realiza în județul Constanța pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în lunile aprilie, iunie și iulie 1995

Nr. crt. Denumirea obiectivelor Suma alocată
- milioane lei –
Total: 225
din care, pentru:
1. Lucrări de refacere a drumurilor și podurilor de interes județean 40
2. Lucrări de reparare a construcțiilor a doua obiective sociale în localitatea Runcu 20
3. Ajutoare financiare pentru familiile sinistrate, destinate refacerii gospodăriilor avariate din localitățile Cernavodă, Chirnogeni, Oituz, Runcu 35
4. Sprijin financiar pentru continuarea lucrărilor de reconstrucție a locuințelor țiganilor din comuna Mihail Kogălniceanu 130


Anexa nr. 5

Județul Iași

Lista lucrărilor prevăzute a se realiza în județul Iași pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în lunile mai și iunie 1995

Nr. crt. Denumirea obiectivelor Suma alocată
- milioane lei –
Total: 80
din care, pentru:
1. Lucrări de refacere a drumurilor județene și intercomunale 25
2. Lucrări de reparare a dispensarului din localitatea Brăești 20
3. Ajutoare financiare pentru familiile sinistrate, destinate refacerii gospodăriilor avariate din localitățile Stolniceni-Prajescu, Tătăruși, Țibănești 35


Anexa nr. 6

Județul Maramureș

Lista lucrărilor prevăzute a se realiza în județul Maramureș pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în lunile ianuarie- mai 1995

Nr. crt. Denumirea obiectivelor Suma alocată
- milioane lei –
Total: 150
din care, pentru:
1. Lucrări de refacere a drumurilor județene și comunale, precum și repararea și consolidarea podurilor avariate 95
2. Lucrări de reparații la 4 obiective sociale din localitățile: Baia Mare, Seini și Satulung 15
3. Ajutoare financiare pentru familiile sinistrate, destinate refacerii gospodăriilor avariate din localitățile Baia Mare, Baia Sprie, Seini, Băiuț, Bârsana, Călinești, Coroieni, Satulung, Tăuții-Măgherăuș, Vima Mică, Remetea Chioarului 40


Anexa nr. 7

Județul Prahova

Lista lucrărilor prevăzute a se realiza în județul Prahova pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în lunile iunie- iulie 1994, mai și iulie 1995

Nr. crt. Denumirea obiectivelor Suma alocată
- milioane lei –
Total: 135
din care, pentru:
1. Lucrări de refacere a drumurilor locale, de consolidare a malurilor râurilor și a zidurilor de sprijin în localitățile Secăria, Ştefești, Șotrile și Cornu 60
2. Lucrări de reparare și consolidare a unor poduri și punți pietonale în localitățile Breaza, Comarnic, Aluniș, Păulești, Secăria și Ștefești 60
3. Ajutoare financiare pentru familiile sinistrate, destinate refacerii gospodăriilor avariate din comuna Cornu 15


Anexa nr. 8

Județul Satu Mare

Lista lucrărilor prevăzute a se realiza în județul Satu Mare pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în lunile ianuarie - martie 1995

Nr. crt. Denumirea obiectivelor Suma alocată
- milioane lei –
Total: 80
din care, pentru:
1. Lucrări de refacere a drumurilor și podurilor afectate de inundații în localitățile Bătarci, Bârsău, Botiz, Bixad, Călinești-Oaș, Prilog-Vii, Remetea-Oaș, Tarna Mare, Orașu Nou, Prilog, Certeze, Gherța Mică, Racșa, Racșa-Vii 69
2. Lucrări de reparare a școlii din comuna Certeze 10
3. Ajutoare financiare pentru familiile sinistrate, destinate refacerii gospodăriilor avariate din localitatea Racșa 1


Anexa nr. 9

Județul Sălaj

Lista lucrărilor prevăzute a se realiza în județul Sălaj pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în luna mai 1995

Nr. crt. Denumirea obiectivelor Suma alocată
- milioane lei –
Total: 70
din care, pentru:
1. Lucrări de refacere a drumurilor județene și comunale afectate de inundații în localitățile Poiana Blenchii, Gostila, Ileanda și Dolheni 20
2. Lucrări de reparare și consolidare a podurilor și podețelor, inclusiv apărări de mal și ziduri de sprijin, în localitățile afectate de inundații 40
3. Ajutoare financiare pentru familiile sinistrate, destinate refacerii gospodăriilor avariate din localitățile afectate de inundații 10


Anexa nr. 10

Județul Suceava

Lista lucrărilor prevăzute a se realiza în județul Suceava pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în luna iunie 1995

Nr. crt. Denumirea obiectivelor Suma alocată
- milioane lei –
Total: 1.500
din care, pentru:
1. Lucrări de refacere infrastructură drumuri, poduri, apărări de maluri și regularizări de râuri pe raza comunelor Brodina, Ulma, Straja, Frătăuții Noi, Marginea, Izvoarele Sucevei, Moldova-Sulița, Fundu Moldovei și Broșteni 1.040
2. Lucrări de refacere infrastructură drumuri, poduri, apărări de maluri ale râurilor pe raza comunelor Râșca, Moldovița, Frumosu și Iacobeni 300
3. Lucrări de refacere a digului de protecție la Râul Moldova la alimentarea cu apă a municipiului Fălticeni 80
4. Lucrări de refacere a obiectivelor social-culturale afectate de calamități în comunele: Brodina, Ulma, Breaza, Fundu Moldovei și Moldovița 40
5. Ajutoare financiare pentru familiile sinistrate, destinate refacerii unui număr de 200 de case și anexe gospodărești dintr-un număr de 16 comune 40


Anexa nr. 11

Județul Vîlcea

Lista lucrărilor prevăzute a se realiza în județul Vîlcea pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în lunile mai-iunie 1995

Nr. crt. Denumirea obiectivelor Suma alocată
- milioane lei –
Total: 450
din care, pentru:
1. Reparare pod dalat și punte lemn peste Râul Valea Viilor, orașul Călimănești 100
2. Lucrări de refacere ziduri de sprijin gabioane, diguri de pământ, corectări maluri și torenți în localitățile: Băile Olănești, Călimănești, Sălătrucel, Păușești, Milcoiu, Băile Govora, Muereasca și Vaideeni 200
3. Lucrări de strictă necesitate pentru refacerea drumurilor județene și comunale avariate 100
4. Lucrări de refacere parțială a unor poduri, podețe și punți de trecere în 14 localități, afectate de calamități 50


Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 420/1995 privind îmbunătățirea activității unităților de schimb valutar care funcționează în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat române

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Hotărârea Guvernului nr. 420/1995 privind îmbunătățirea activității unităților de schimb valutar care funcționează în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat române, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 134 din 3 iulie 1995, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 2. - Autorizațiile de funcționare eliberate caselor de schimb valutar din punctele de control pentru trecerea frontierei de stat române, care nu aparțin societăților bancare, vor fi retrase în termen de 90 de zile de la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României."

2. La articolul 2 se introduce alineatul 2, având următorul cuprins:

„Banca Națională a României și societățile bancare vor lua măsuri pentru aducerea la îndeplinire a acestor prevederi în termenul stabilit la alin. 1.”


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 30 august 1995 | Nr. 686.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

p. Ministru de interne, George Ioan Dănescu, secretar de stat

p. Guvernatorul Băncii Naționale a României, Corneliu Croitoru, viceguvernator


Hotărâre pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 364/1995 privind organizarea Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se modifică bugetul estimativ al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, anexă la Hotărârea Guvernului nr. 364/1995, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 30 august 1995 | Nr. 687.

Contrasemnează:

Ministrul culturii, Viorel Mărginean

Ministru de stat. ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Anexă

Deviz estimativ privind bugetul de venituri și cheltuieli al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu” - București - România, 7-24 septembrie 1995

I. Venituri - mii lei
1. Din vânzarea biletelor la concerte 105.000
2. Din vânzarea materialelor publicitare 4.000
3. Donații și sponsorizări 1.018.000
Total venituri: 1.127.000
II. Cheltuieli
1. Chirie săli spectacole 85.000
2. Transport internațional invitați străini (din care, în valută: 141.000 $) 887.300
3. Transporturi interne 42.000
4. Cazare invitați străini și români 220.000
5. Plata pe bază de contract și prestații artistice (din care, în valută, pentru invitați străini: 726.000 $) 1.533.700
6. Publicitate 80.000
7. Producția și montarea spectacolelor 179.000
8. Cheltuieli la dispoziția Ministerului Culturii ce se vor repartiza în funcție de necesități 200.000
Total cheltuieli: 3.227.000
- din care, cheltuieli în valută: 867.000 $
(Curs valutar: 2.053 lei la data de 22.VIII.1995)
III. Diferențe neacoperite din veniturile realizate ce se vor suporta din prevederile bugetare aprobate Ministerului Culturii pe anul 1995 2.100.000


Hotărâre privind aprobarea prealabilă, în vederea recunoașterii judecătorești, a funcționării Filialei din România a Organizației Mondiale Evreiești pentru Restituirea Bunurilor (W.J.R.O. - World Jewish Restitution Organization)

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă, în vederea recunoașterii prin hotărâre judecătorească, funcționarea în România a Filialei Organizației Mondiale Evreiești pentru Restituirea Bunurilor (W.J.R.O. - World Jewish Restitution Organization), persoană juridică de drept privat, fără scop lucrativ, cu sediul în Ierusalim, str. Redak nr. 7, Statul Israel, constituită după legile Statului Israel.

Art. 2. - Filiala persoanei juridice prevăzute la art. 1 are sediul în municipiul București, str. Ripiceni nr. 55-57, sectorul 3.

Art. 3. - Filiala va funcționa în România, după recunoașterea ei prin hotărâre judecătorească, cu respectarea legii române.


Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 1 septembrie 1995 | Nr. 688.

Contrasemnează:

Secretarul general al Guvernului, Viorel Hrebenciuc

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu

p. Ministru de interne, George Ioan Dănescu, secretar de stat