Monitorul Oficial 79/1991
Monitorul Oficial al României
Anul III, Nr. issue::0079 - Partea I - Marți, 16 aprilie year::1991
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind rectificarea unor prevederi din Hotărârea Guvernului nr. 79 din 26 ianuarie 1991
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se rectifică art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 79/1991 și art. 7 din statutul Societății comerciale „Solaris” - S.A., în sensul că valoarea capitalului social este de 1.441 mii lei împărțit în 2.882 acțiuni nominative cu valoare nominală de 5.000 lei fiecare.
Art. 2. - Hotelul „Astoria” și restaurantele din gările unităților de căi ferate fac parte din patrimoniul Societății Naționale a Căilor Ferate Române.
- Nota Civvic.ro: Cele două documente menționate la art. 1 au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 22/1991 din 29 ianuarie 1991.
Hotărâre privind înființarea Societății Naționale a Căilor Ferate Române
- Guvernul României hotărăște:
- Capitolul I
- Denumirea, obiectul de activitate, sediul și patrimoniul
Art. 1. - Se înființează Societatea Națională a Căilor Ferate Române denumită prescurtat C.F.R., cu sediul în municipiul București, bd. Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1.
Societatea Națională a Căilor Ferate Române are statut de regie autonomă de interes național, este persoană juridică, se organizează și funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară.
Art. 2. - Societatea Națională a Căilor Ferate Române are ca obiect de activitate efectuarea transporturilor de călători și mărfuri pe calea ferată, în scopul satisfacerii interesului public, social și de apărare.
În acest scop, în calitate de proprietar al bunurilor din patrimoniul său, administrează și asigură exploatarea căilor ferate din domeniul public, colaborează cu alte căi ferate străine în cadrul traficului internațional și participă la toate organismele internaționale de profil.
Societatea Națională a Căilor Ferate Române desfășoară și activități industriale, de cercetare și proiectare, construcții, aprovizionare, comerciale, de comerț exterior, medicale, de învățământ, social-culturale, precum și alte activități necesare realizării obiectului său de activitate.
Art. 3. - În cadrul exploatării și administrării căilor ferate publice, Societatea Națională a Căilor Ferate Române are obligația să asigure dezvoltarea și modernizarea liniilor, instalațiilor, materialului rulant, clădirilor și celorlalte mijloace din dotare, întreținerea și reparațiile acestora, precum și introducerea tehnologiilor moderne de transport, ținând cont și de asigurarea transporturilor militare.
De asemenea, va asigura construirea de noi linii și modernizarea celor existente pentru introducerea circulației trenurilor de călători și marfă de mare viteză.
Art. 4. - Societatea Națională a Căilor Ferate Române stabilește programul de dezvoltare, modernizare și dotare a căilor ferate pe perioade de cinci ani și de perspectivă, având în vedere și nevoile de apărare, care, după ce a fost însușit de ministrul lucrărilor publice, transporturilor și amenajării teritoriului, se supune aprobării guvernului. Anual, obiectivele cu alocațiile de la bugetul statului se nominalizează într-o anexă la bugetul societății, iar valoarea totală a acestora se include în capitolul subvenții și alocații.
Art. 5. - Din punct de vedere tehnic și metodologic, Societatea Națională a Căilor Ferate Române coordonează activitatea de transport feroviar pe rețeaua C.F.R. și stabilește condițiile de folosire de către beneficiarii de transport a mijloacelor C.F.R. și ale căilor ferate străine.
Societatea Națională a Căilor Ferate Române avizează proiectarea și construcția de linii industriale racordate la rețeaua C.F.R., instalații aferente, material rulant care circulă pe rețeaua C.F.R., modificări sau modernizări ale celor existente și emite acorduri și autorizații de construcții; avizează și își dă acordul pentru executarea de orice fel de lucrări de construcții și instalații, care se execută în zona C.F.R. sau care pot afecta stabilitatea și securitatea căii și instalațiilor feroviare, conform prevederilor legii de exploatare a căii ferate în vigoare.
Art. 6. - Societatea Națională a Căilor Ferate Române întocmește și aprobă documentații, normative, regulamente și instrucțiuni de serviciu pentru siguranța circulației, exploatarea, întreținerea, proiectarea și repararea liniilor, instalațiilor, materialului ru1ant, construcțiilor și celorlalte mijloace din dotare, pentru operațiunile financiar-contabile specifice, recrutarea, pregătirea și perfecționarea personalului și alte activități.
Art. 7. - Patrimoniu inițial al Societății Naționale a Căilor Ferate Române este de 170.706 milioane lei, constituit prin preluarea activului și pasivului de la unitățile economice, social-culturale, medicale și de învățământ, prevăzute în anexa nr. 1, care pe data prezentei hotărâri, se reorganizează în cadrul acestei societăți.
Societatea Națională a Căilor Ferate Române va definitiva patrimoniul pe baza reevaluării acestuia în condițiile prevăzute de lege.
- Capitolul II
- Conducerea Societății Naționale a Căilor Ferate Române
Art. 8. - Conducerea Societății Naționale a Căilor Ferate Române este asigurată de:
- a) consiliul de administrație;
- b) președintele Societății Naționale a Căilor Ferate Române;
- c) comitetul director, organ operativ de conducere.
Art. 9. - Conducerea Societății Naționale a Căilor Ferate Române revine consiliului de administrație al societății, care este compus din 15 membri și își desfășoară activitatea în baza regulamentului propriu de organizare și funcționare stabilit potrivit legii.
Ministerul Finanțelor și Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Amenajării Teritoriului reprezintă interesele statului în consiliul de administrație al societății.
Art. 10. - Președintele Societății Naționale a Căilor Ferate Române conduce activitatea curentă a societății și este numit în condițiile legii.
El este ajutat de 4 vicepreședinți numiți de consiliul de administrație, la propunerea președintelui.
Președintele societății reprezintă personal sau prin delegat Societatea Națională a Căilor Ferate Române în raport cu celelalte organe și organizații din țară, precum și în relațiile internaționale.
Art. 11. - Comitetul director este organul de conducere operativă al societății și este compus din președintele societății, vicepreședinți, directori generali și directori din aparatul propriu al societății.
Art. 12. - Comitetul director își desfășoară activitatea în conformitate cu propriul său regulament de organizare și funcționare. Directorii generali și directorii din aparatul propriu al societății se numesc de președintele societății.
Art. 13. - Societatea Națională a Căilor Ferate Române are în structură regionale și direcții de căi ferate și de exploatare a metroului, întreprinderi de reparații, de construcții, de trafic combinat, precum și unități de cercetare, studii și proiectare, aprovizionare, informatică și altele.
Societatea Națională a Căilor Ferate Române poate înființa agenții în străinătate și poate participa cu capital la societăți comerciale și la alți agenți economici.
Art. 14. - Structura organizatorică și funcțională, precum și înființarea unităților din structură se stabilesc de consiliul de administrație al societății.
Art. 15. - Activitatea Societății Naționale a Căilor Ferate Române, precum și a unităților sale, se desfășoară în conformitate cu regulamentul de organizare și funcționare prevăzut în anexa nr. 2.
Art. 16. - Societatea Națională a Căilor Ferate Române are un sistem propriu sanitar și de asistență medicală.
Asistența medicală se va acorda în limita capacităților și pe bază de convenție și celorlalte sectoare de transport din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor și Amenajării Teritoriului.
Art. 17. - Regionalele, direcțiile de căi ferate și de exploatare a metroului, unitățile de reparat material rulant, unitățile de construcții, proiectare, cercetare și informatică sunt conduse de consilii de conducere proprii, numite de președintele societății.
Președintele societății poate aproba să funcționeze consilii de conducere și la alte unități.
Atribuțiile consiliilor de conducere se stabilesc de către consiliul de administrație al societății.
- Controlul activității Societății Naționale a Căilor Ferate Române
Art. 18. - Controlul activității de exploatare, producție și siguranță a circulației se va realiza atât la nivelul societății, cât și la nivelul unităților din structură, de către organe proprii specializate.
Controlul economico-financiar la unitățile din structură se execută de organele de control ale societății constituite potrivit dispozițiilor legale.
Regionalele de căi ferate, direcțiile de căi ferate și de exploatare a metroului și alte unități din structură, stabilite de comitetul director, au aparat propriu de control financiar.
- Capitolul III
- Buget, subvenții și credite
Art. 19. - Veniturile, cheltuielile, subvențiile și alocațiile de la bugetul statului se stabilesc prin buget pentru fiecare exercițiu bugetar, care se aprobă potrivit legii.
Societatea Națională a Căilor Ferate Române aprobă bugetele și execuția acestora la unitățile sale.
Art. 20. - Dotările cu material rulant, utilaje de cale, mijloace de intervenție și mijloace informatice, dezvoltările de linii, instalații, tunele, poduri, viaducte și alte lucrări de artă, dezvoltările de capacități, reparațiile capitale la linii, funcționarea rețelei medico-sanitare și de învățământ, precum și prestările nerentabile în traficul de călători și mărfuri determinate de nivelurile tarifelor de bază stabilite de Guvern, care nu acoperă cheltuielile, se suportă de la bugetul statului, după folosirea resurselor financiare proprii, în condițiile prevăzute de reglementările legale.
Art. 21. - În cazurile, în care, interese de stat inclusiv cele de ordin militar, vor necesita executarea de lucrări sau prestări de servicii speciale, beneficiarii acestora, împreună cu Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Amenajării Teritoriului, cu avizul Ministerului Finanțelor, vor face propuneri corespunzătoare de modificare a bugetului de venituri și cheltuieli și de stabilire a surselor de acoperire a costurilor suplimentare, care se aprobă potrivit legii.
Acoperirea deficitului Societății Naționale a Căilor Ferate Române determinat de menținerea tarifelor în transportul de călători și mărfuri, în condițiile fluctuației prețurilor în economie, se face operativ în cadrul lunii următoare, prin subvenții de la bugetul de stat, stabilite potrivit legii.
Art. 22. - Pentru acoperirea cheltuielilor curente, în situația în care pe parcursul execuției bugetului de venituri și cheltuieli, mijloacele Societății Naționale a Căilor Ferate Române nu sunt suficiente, societatea poate contracta credite financiare cu băncile, în valoare de cel mult 20% din veniturile brute realizate în anul precedent pentru toate activitățile.
Art. 23. - Societatea Națională a Căilor Ferate Române, cu avizul Ministerului Apărării Naționale, poate cere aprobarea guvernului de a suprima exploatarea unor linii neeficiente.
În cazul când interesele economice, sociale și cele de apărare a țării impun menținerea acestora, pierderile vor fi acoperite prin subvenții de la bugetul de stat sau de unitățile administrativ-teritoriale și de agenții economici interesați.
Societatea Națională a Căilor Ferate Române beneficiază de subvenții de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului prevăzut, datorat înghețării tarifelor la transportul de călători și mărfuri, în condițiile fluctuației prețurilor în economie, pentru funcționarea rețelei medico-sanitare, de învățământ și ocrotiri sociale, precum și în situațiile prevăzute la art. 20 și 21 din prezenta hotărâre.
Pentru dotările cu material rulant, utilaje de cale, linii, instalații, lucrări de artă, dezvoltări de capacități, societatea beneficiază de alocații de la buget.
Art. 24. - În cadrul activității de exploatare feroviară, Societatea Națională a Căilor Ferate Române poate închiria vagoane și orice alte mijloace la și de la administrații de căi ferate.
- Capitolul IV
- Tarife
Art. 25. - Tarifele se stabilesc în așa fel încât veniturile realizate să acopere cheltuielile și dobânzile la creditele contractate în condițiile stabilite prin prezenta hotărâre.
Art. 26. - Consiliul de administrație face propuneri pentru tarifele de bază ale căii ferate, care se prezintă guvernului pentru aprobare de către ministrul lucrărilor publice, transporturilor și amenajării teritoriului.
Tarifele de bază ale căii ferate reprezintă tarifele plătite de beneficiarii de transport pentru deplasarea pe calea ferată a călătorilor și mărfurilor de la stația de îmbarcare, respectiv încărcare, la stația de destinație.
Celelalte tarife pentru prestații și servicii, altele decât cele prevăzute la alineatul precedent, precum și tarifele din trafic internațional se stabilesc și se modifică de Societatea Națională a Căilor Ferate Române.
Art. 27. - Societatea Națională a Căilor Ferate Române poate acorda reduceri de tarife cu scop comercial pentru a menține, spori sau crea un anumit trafic, cu asigurarea echilibrului bugetar.
Art. 28. - În perioada când leul nu este convertibil:
- la transportul de mărfuri import-export pentru plățile în valută efectuate de C.F.R. către căile ferate străine, beneficiarii de transport - în cazul în care își asumă plata taxelor de transport pe parcursul căilor ferate respective - vor achita Societății Naționale a Căilor Ferate Române tarifele și eventualele sume în valută;
- la transportul de călători, legitimațiile de călătorie în traficul internațional vor fi eliberate cu plata în lei sau în valută, potrivit legislației în vigoare.
Art. 29. - Încasările în valută din activitatea proprie de prestări de servicii și export a Societății Naționale a Căilor Ferate Române se folosesc de aceasta pentru plata cotizațiilor la organismele feroviare internaționale, acoperirea cheltuielilor privind decontările cu căile ferate străine, deplasările în străinătate, achiziții de materiale și piese de schimb și alte cheltuieli necesare desfășurării normale a activității C.F.R.
Din venitul net în valută realizat, Societatea Națională a Căilor Ferate Române are dreptul sa dispună de o cotă potrivit reglementărilor în vigoare.
Importurile pentru dotări care depășesc venitul net în valută vor fi aprobate de guvern și acoperite din fondul valutar al statului.
Art. 30. - Gratuitățile de transport pe calea ferată sunt interzise, cu excepția celor stabilite potrivit reglementărilor legale.
Art. 31. - Din considerente sociale sau de altă natură, se pot acorda reduceri de tarife sau gratuități pentru transportul călătorilor și al mărfurilor, pe bază de hotărâri ale guvernului, care vor stabili modul de aplicare și sursele de acoperire a diferențelor de tarif rezultate.
Art. 32. - Raporturile de muncă se stabilesc prin statutul personalului C.F.R. Până la aprobarea statutului personalului C.F.R. pentru raporturile de muncă ale personalului societății, inclusiv pentru drepturile membrilor de familie, ale pensionarilor C.F.R. și membrilor lor de familie, se vor aplica reglementările legale în vigoare și acordurile încheiate între administrație și sindicate, în condițiile legii.
Art. 33. - Normele de muncă, normativele de personal, funcțiile și meseriile din activitatea de cale ferată, se stabilesc de Societatea Națională a Căilor Ferate Române, cu respectarea prevederilor legale.
Art. 34. - Nomenclatorul funcțiilor și meseriilor, condițiile de acordare a salariilor, sporurilor și premiilor specifice activității căii ferate și relațiile de muncă se vor stabili prin statutul personalului C.F.R.
Salariile personalului de la C.F.R. se vor stabili în conformitate cu prevederile legilor în vigoare, pe baza contractului colectiv de muncă negociat între organele de conducere ale Societății Naționale a Căilor Ferate Române și sindicat.
În condițiile creșterii prețurilor și tarifelor, sistemul de compensare - indexare a salariilor de bază se stabilește cu consultarea sindicatelor și a conducerii societății, prin hotărâre a Guvernului.
Art. 35. - Comitetul director poate aproba introducerea de funcții noi, salarizate prin asimilare cu cele existente.
Art. 36. - Personalul căilor ferate române nu poate desfășura nici un fel de activitate politică în cadrul unităților Societății Naționale a Căilor Ferate Române.
- Capitolul V
- Dispoziții generale
Art. 37. - Societatea Națională a Căilor Ferate Române editează buletine comerciale și foi oficiale C.F.R.
Prin buletinul comercial C.F.R. se vor publica informații privitoare la transporturi, tarife, licitații și alte dispoziții ce trebuie cunoscute de beneficiarii de transport și personalul C.F.R., iar prin foaia oficială C.F.R. se vor publica ordinele, instrucțiunile, reglementările și informațiile privind situația personalului și altele, care trebuie să fie cunoscute de personalul C.F.R.
Art. 38. - Societatea Națională a Căilor Ferate Române va prelua în proprietate de la Departamentul transporturilor clădirea Palatului C.F.R. București, situată în bd. Dinicu Golescu nr. 38, sector 1.
Art. 39. - Întreprinderea poligrafică Filaret, cu sediul în municipiul București, din subordinea Ministerului Culturii se reorganizează în cadrul Societății Naționale a Căilor Ferate Române.
Art. 40. - Personalul din cadrul Departamentului căilor ferate și unităților ce se reorganizează sau se desființează ca urmare a aplicării prezentei hotărâri, trecut în funcții cu nivel de salarizare mai mic în cadrul Societății Naționale a Căilor Ferate Române, beneficiază de salariul avut, sporul de vechime și indemnizație de conducere, după caz, pe o perioadă de trei luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.
Art. 41. - Departamentul căilor ferate se desființează.
- Capitolul VI
- Dispoziții finale
Art. 42. - Paza obiectivelor de importanță deosebită, precum și paza și ordinea din unele stații și triaje de cale ferată, pe secții de circulație și în trenuri de călători, se asigură de organele Ministerului de Interne, pe bază de convenție.
Art. 43. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 44. - Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Amenajării Teritoriului va prezenta Guvernului, în termen de cel mult un an, un proiect de lege privind domeniul căilor ferate.
Art. 45. - Societatea Națională a Căilor Ferate Române va prelua toate obligațiile ce reveneau căilor ferate române stabilite prin convenții și acte normative care nu contravin reglementărilor legale în vigoare.
Anexa Nr. 1
Nr. crt. | Denumirea unităților economice de stat care se reorganizează | Nr. crt. | Denumirea unităților Societății Naționale a Căilor Ferate Române |
1. | Regionala de căi ferate București | 1. | Regionala de căi ferate București |
2. | Regionala de căi ferate Craiova | 2. | Regionala de căi ferate Craiova |
3. | Regionala de căi ferate Timișoara | 3. | Regionala de căi ferate Timișoara |
4. | Regionala de căi ferate Cluj | 4. | Regionala de căi ferate Cluj |
5. | Regionala de căi ferate Brașov | 5. | Regionala de căi ferate Brașov |
6. | Regionala de căi ferate Iași | 6. | Regionala de căi ferate Iași |
7. | Regionala de căi ferate Galați | 7. | Regionala de căi ferate Galați |
8. | Regionala de căi ferate Constanța | 8. | Regionala de căi ferate Constanța |
9. | Direcția de căi ferate Port Constanța | 9. | Direcția de căi ferate Port Constanța |
10. | Întreprinderea de exploatarea metroului București | 10. | Direcția de exploatare a metroului București |
11. | Institutul de cercetări și proiectări tehnologice în transporturi București | 11. | Institutul de cercetări și proiectări tehnologice în transporturi București |
12. | Compania de exploatare a vagoanelor restaurant și de dormit din România „Varored” | 12. | Întreprinderea de exploatare a vagoanelor restaurant și de dormit din România „Varored” |
13. | Întreprinderea de sudare a liniilor și regenerare a șinelor de cale ferată | 13. | Întreprinderea de sudare a liniilor și regenerare ai șinelor de cale ferată |
14. | Centrala mecanică de material rulant cu întreprinderile: | 14. | Se desființează |
15. | Întreprinderea mecanică de material rulant Grivița Roșie | 15. | Întreprinderea de reparat material rulant Grivița București |
16. | Întreprinderea mecanică de material rulant București Triaj | 16. | Întreprinderea de reparat material rulant București Triaj |
17. | Întreprinderea mecanică de material rulant Roșiori de Vede | 17. | Întreprinderea de reparat material rulant Roșiori de Vede |
18. | Întreprinderea mecanică de material rulant Brașov | 18. | Întreprinderea de reparat material rulant Brașov |
19. | Întreprinderea mecanică de material rulant 16 Februarie Cluj-Napoca | 19. | Întreprinderea de reparat material rulant 16 Februarie Cluj-Napoca |
20. | Întreprinderea mecanică de material rulant Craiova | 20. | Întreprinderea de reparat material rulant Craiova |
21. | Întreprinderea mecanică de material rulant Pașcani | 21. | Întreprinderea de reparat material rulant Pașcani |
22. | Întreprinderea mecanică de material rulant Simeria | 22. | Întreprinderea de reparat material rulant Simeria |
23. | Întreprinderea mecanică de material rulant Ploiești | 23. | Întreprinderea de reparat material rulant Ploiești |
24. | Secția de vagoane Timișoara | 24. | Întreprinderea de reparat material rulant Timișoara |
25. | Secția de vagoane Craiova | 25. | Întreprinderea de reparat material rulant Craiova |
26. | Antrepriza de construcții-montaj București | 26. | Întreprinderea de reparații și construcții-montaj București |
27. | Antrepriza de construcții-montaj Craiova | 27. | Întreprinderea de reparații și construcții-montaj Craiova |
28. | Antrepriza de construcții-montaj Timișoara | 28. | Întreprinderea de reparații și construcții-montaj Timișoara |
29. | Antrepriza de construcții-montaj Cluj | 29. | Întreprinderea de reparații și construcții-montaj Cluj |
30. | Antrepriza de construcții-montaj Brașov | 30. | Întreprinderea de reparații și construcții-montaj Brașov |
31. | Antrepriza de construcții-montaj nr. 1 Iași | 31. | Întreprinderea de reparații și construcții-montaj nr. 1 Iași |
32. | Antrepriza de construcții-montaj Galați | 32. | Întreprinderea de reparații și construcții-montaj Galați |
33. | Brigada complexă de construcții-montaj Constanța | 33. | Grup de șantiere de reparații și construcții-montaj Constanța |
34. | Întreprinderea de producție industrială pentru construcții căi ferate Buzău (I.P.I.C.) | 34. | Întreprinderea de producție industrială pentru construcții căi ferate Buzău (I.P.I.C.) |
35. | Institutul de proiectări căi ferate | 35. | Institutul de studii și proiectări căi ferate București |
36. | Centrul de calcul electronic al Departamentului căilor ferate | 36. | Centrul de informatică și calcul electronic al Căilor Ferate Române |
37. | Clubul sportiv „Rapid” C.F.R. | 37. | Clubul sportiv „Rapid” C.F.R. |
38. | Ziarul „Transporturile române” | 38. | Ziarul „Transporturile române” |
39. | Brigada de căi ferate București | 39. | Brigada de căi ferate București |
40. | Serviciul vagon de măsurat calea | 40. | Serviciul vagon de măsurat calea |
41. | Serviciul comenzi recepție și expediții bilete și imprimate strict socotite și cu vânzare C.F.R. | 41. | Serviciul comenzi recepție și expediții bilete și imprimate strict socotite și cu vânzare C.F.R. |
42. | Serviciul telex și telegraf | 42. | Serviciul telex și telegraf |
43. | Laborator central automatizări, telecomunicații, electrificare | 43. | Laborator central automatizări telecomunicații, electrificare |
44. | Baza de aprovizionare și desfacere Chitila | 44. | Baza de aprovizionare și desfacere Chitila |
45. | Baza de aprovizionare și desfacere Brașov | 45. | Baza de aprovizionare și desfacere Brașov |
46. | Centrul de perfecționare a personalului din transporturile feroviare și auto București, inclusiv Biblioteca tehnică specializată în transporturi și Muzeul C.F.R. | 46. | Centrul de perfecționare, documentare și editură al căilor ferate (inclusiv Biblioteca tehnică specializată în transporturi, Muzeul C.F.R. și Oficiul de informare documentară în transporturi). |
47. | Oficiul de informare documentară în transporturi și telecomunicații | 47. | Se desființează |
48. | Centrul de medicină preventivă căi ferate București | 48. | Centrul de medicină preventivă regional căi ferate București |
49. | Centrul de medicină preventivă căi ferate Craiova | 49. | Centrul de medicină preventivă regional căi ferate Craiova |
50. | Centrul de medicină preventivă căi ferate Timișoara | 50. | Centrul de medicină preventivă regional căi ferate Timișoara |
51. | Centrul de medicină preventivă căi ferate Cluj | 51. | Centrul de medicină preventivă regional căi ferate Cluj |
52. | Centrul de medicină preventivă căi ferate Brașov | 52. | Centrul de medicină preventivă regional căi ferate Brașov |
53. | Centrul de medicină preventivă căi ferate Iași | 53. | Centrul de medicină preventivă regional căi ferate Iași |
54. | Centrul de medicină preventivă căi ferate Galați | 54. | Centrul de medicină preventivă regional căi ferate Galați |
55. | Centrul de medicină preventivă căi ferate Constanța | 55. | Centrul de medicină preventivă regional căi ferate Constanța |
56. | Spitalul regional căi ferate București | 56. | Spitalul nr. 1 căi ferate București |
57. | Spitalul regional căi ferate Craiova | 57. | Spitalul căi ferate Craiova |
58. | Spitalul regional căi ferate Timișoara | 58. | Spitalul căi ferate Timișoara |
59. | Spitalul regional căi ferate Cluj | 59. | Spitalul căi ferate Cluj |
60. | Spitalul regional căi ferate Brașov | 60. | Spitalul căi ferate Brașov |
61. | Spitalul regional căi ferate Iași | 61. | Spitalul căi ferate Iași |
62. | Spitalul regional căi ferate Galați | 62. | Spitalul căi ferate Galați |
63. | Spitalul regional căi ferate Constanța | 63. | Spitalul căi ferate Constanța |
64. | Spitalul căi ferate Witting | 64. | Spitalul nr. 2 căi ferate Witting |
65. | Spitalul căi ferate Ploiești | 65. | Spitalul căi ferate Ploiești |
66. | Spitalul căi ferate Sibiu | 66. | Spitalul căi ferate Sibiu |
67. | Spitalul căi ferate Simeria | 67. | Spitalul căi ferate Simeria |
68. | Spitalul căi ferate Oradea | 68. | Spitalul căi ferate Oradea |
69. | Spitalul căi ferate Drobeta-Turnu Severin | 69. | Spitalul căi ferate Drobeta-Turnu Severin |
70. | Spitalul căi ferate Pașcani | 70. | Spitalul căi ferate Pașcani |
71. | Întreprinderea poligrafică Filaret | 71. | Întreprinderea poligrafică Filaret |
72. | Asociația sportivă „Locomotiva" | 72. | Asociația sportivă „Locomotiva” |
73. | Antrepriza de construcții-montaj Nr. 2 Iași | 73. | Întreprinderea de reparații și construcții-montaj nr. 2 Iași |
74. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate București | 74. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate București |
75. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Craiova | 75. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Craiova |
76. | Liceul industrial Piatra-Olt | 76. | Liceul industrial Piatra-Olt |
77. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Timișoara | 77. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Timișoara |
78. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Arad | 78. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Arad |
79. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Cluj | 79. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Cluj |
80. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Oradea | 80. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Oradea |
81. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Satu Mare | 81. | Trece la Ministerul Învățământului și Științei |
82. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Brașov | 82. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Brașov |
83. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Sibiu | 83. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Sibiu |
84. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Iași | 84. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Iași |
85. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Galați | 85. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Galați |
86. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Buzău | 86. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Buzău |
87. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Constanța | 87. | Grupul școlar industrial transporturi căi ferate Constanța |
88. | Grupul școlar industrial material rulant București | 88. | Grupul școlar industrial material rulant București |
89. | Grupul școlar industrial material rulant Pașcani | 89. | Grupul școlar industrial material rulant Pașcani |
90. | Grupul școlar industrial material rulant Cluj | 90. | Grupul școlar industrial material rulant Cluj |
91. | Grupul școlar industrial material rulant Simeria | 91. | Grupul școlar industrial material rulant Simeria |
92. | Grupul școlar industrial material rulant Roșiori de Vede | 92. | Grupul școlar industrial material rulant Roșiori de Vede |
93. | Centrul de calificare C.F. București | 93. | Centrul de calificare C.F. București |
94. | Centrul de calificare C.F. Craiova | 94. | Centrul de calificare C.F. Craiova |
95. | Centrul de calificare C.F. Timișoara | 95. | Centrul de calificare C.F. Timișoara |
96. | Centrul de calificare C.F. Cluj | 96. | Centrul de calificare C.F. Cluj |
97. | Centrul de calificare C.F. Brașov | 97. | Centrul de calificare C.F. Brașov |
98. | Centrul de calificare C.F. Iași | 98. | Centrul de calificare C.F. Iași |
99. | Centrul de calificare C.F. Galați | 99. | Centrul de calificare C.F. Galați |
100. | Centrul de calificare C.F. Constanța | 100. | Centrul de calificare C.F. Constanța |
Notă:
- Unitățile Societății Naționale a Căilor Ferate Române nominalizate în prezenta anexă sunt direct subordonate acesteia.
- Grupurile școlare industriale cuprind: licee industriale, școli profesionale, școli de maiștri, școli postliceale.
Anexa Nr. 2
- Capitolul I
- Prevederi generale
- Articolul 1
- Denumirea
Societatea Națională a Căilor Ferate Române, prescurtat „C.F.R.”.
- Articolul 2
- Natura juridică
Societatea Națională a Căilor Ferate Române este persoană juridică, funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară și își desfășoară activitatea pe baza prezentului regulament.
- Articolul 3
Sediul Societății Naționale a Căilor Ferate Române este în București, bd. Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1.
- Capitolul II
- Obiectul de activitate
- Articolul 4
Societatea Națională a Căilor Ferate Române are ca obiect de activitate efectuarea transporturilor de călători și mărfuri pe calea ferată și îndeplinește rol de serviciu public. În acest scop, în calitate de proprietar al bunurilor din patrimoniul său, administrează și asigură exploatarea căilor ferate din domeniul public și colaborează cu alte căi ferate străine, în traficul internațional.
În cadrul activității sale, societatea efectuează și transportul de călători cu metroul.
Societatea Națională a Căilor Ferate Române desfășoară și activități industriale, de cercetare și proiectare, construcții, aprovizionare, comerciale, de comerț exterior, medicale, de învățământ, social-culturale, precum și alte activități în scopul realizării obiectului său de activitate.
- Articolul 5
În realizarea obiectului său de activitate, Societatea Națională a Căilor Ferate Române exercită următoarele atribuții principale:
1. elaborează și aprobă norme, instrucțiuni și regulamente privind activitățile pe care le desfășoară, obligatorii, după caz, și pentru beneficiarii de transport și deținătorii de linii industriale și mijloace de transport de cale ferată cu acces pe rețeaua C.F.R.;
2. stabilește și asigură condițiile generale de transport, precum și măsurile de siguranță a circulației transporturilor, în scopul prevenirii evenimentelor de cale ferată;
3. stabilește măsuri în vederea realizării programelor de activitate, îmbunătățirii calității prestațiilor și lucrărilor, utilizării și gospodăririi raționale a mijloacelor economice, precum și îmbunătățirii tehnologiilor de lucru în toate activitățile;
4. elaborează și aprobă instrucțiuni de exploatare, tehnice și economice;
5. organizează și exercită, prin organele proprii specializate, controlul activității de exploatare, producție, siguranța circulației și economico-financiară;
6. exercită controlul permanent în probleme legate de buna funcționare, întreținere și reparare a mijloacelor de transport, liniilor, instalațiilor, utilajelor și mașinilor și acționează pentru prevenirea oricăror cauze care pot produce perturbații în desfășurarea transporturilor și proceselor de producție;
7. ia măsuri pentru folosirea rațională și în condiții de siguranță a mijloacelor de transport, a instalațiilor, utilajelor și mașinilor, respectarea normativelor tehnice privind întreținerea și repararea acestora;
8. coordonează activitatea de organizare a producției, stabilește și aprobă norme privind activitatea tehnică, de programare, de contabilitate și financiară, norme de muncă, normative și număr de personal, funcțiile și meseriile necesare, precum și introducerea de funcții noi, în concordanță cu trecerea la economia de piață;
9. elaborează studii și programe privind proporțiile, nivelurile și ritmurile de dezvoltare în perspectivă a activităților proprii de exploatare, industrie, construcții-montaj etc.;
10. asigură proiectarea, execuția și punerea în funcțiune, prin unitățile proprii sau pe bază de contracte cu alte unități, a noilor obiective, în conformitate cu programele aprobate de Guvern sau de consiliul de administrație;
11. asigură programarea și urmărirea transporturilor, producției în industrie, construcții-montaj și celelalte activități proprii;
12. pregătește și negociază cu beneficiarii și furnizorii volumul producției, contractarea acesteia în condițiile asigurării resurselor și bazei materiale prin repartiții sau direct de pe piața liberă și din import;
13. pregătește elementele necesare și fundamentează cheltuielile de producție, tarifele de bază și nivelul subvențiilor;
14. aprobă studiile tehnico-economice pentru modernizări, obiective noi și asimilarea produselor noi de mare importanță, care privesc transporturile pe căile ferate, în limita competențelor;
15. stabilește caracteristicile de construcție ale mijloacelor proprii de transport și soluțiile tehnice pentru lucrările privind construirea și darea în exploatare a liniilor noi și a instalațiilor de transport pe căile ferate, precum și în cazul modernizării celor existente;
16. avizează caracteristicile de construcție ale mijloacelor de transport pe căile ferate, din dotarea unităților din afara C.F.R., precum și soluțiile tehnice pentru construirea și respectarea caracteristicilor tehnice ale liniilor, construcțiilor și instalațiilor de transport ale acestora, avizează sau autorizează funcționarea mijloacelor de transport și exercită controlul tehnic pe liniile ferate și industriale ale unităților din afara C.F.R., verifică pregătirea și capacitatea personalului care le deservește, în condițiile stabilite de reglementările în vigoare;
17. avizează tipurile și caracteristicile tehnico-economice ale instalațiilor complexe ce urmează a fi importate, precum și ale mașinilor și instalațiilor unicate de mare importanță ce urmează a fi procurate din țară sau din străinătate pentru transporturile pe căile ferate, avizează și își dă acordul pentru executarea de orice fel de lucrări de construcții și instalații care se execută în zona C.F.R. sau care pot afecta stabilitatea și securitatea căii și instalațiilor feroviare, conform prevederilor Legii de exploatare a căii ferate, în vigoare;
18. stabilește norme tehnice privind exploatarea, întreținerea și repararea mijloacelor de transport pe căile ferate, inclusiv pe liniile ferate industriale, care sunt obligatorii și pentru unitățile din afara C.F.R.;
19. aprobă normative, regulamente și instrucțiuni de serviciu pentru exploatarea, întreținerea, siguranța circulației, proiectarea și repararea liniilor, instalațiilor, materialului rulant, construcțiilor și tuturor utilajelor din dotare, precum și pentru operațiunile comerciale, financiar-contabile specifice, recrutarea, pregătirea și perfecționarea personalului;
20. asigură îndrumarea și urmărește executarea de către unitățile proprii a lucrărilor de construcții-montaj și a reparațiilor mijloacelor din dotare;
21. organizează recepția materialului rulant, liniilor, instalațiilor, echipamentelor și altele, la întreprinderile furnizoare și reparatoare, în scopul asigurării unei calități corespunzătoare și siguranței în circulație a acestora;
22. întocmește lucrările privind necesarul de materii prime, materiale și utilaje și balanțele materiale și colaborează cu celelalte organe centrale la echilibrarea acestora;
23. asigură aplicarea măsurilor privind activitatea de protecție a muncii și îmbunătățirea mediului înconjurător, în scopul prevenirii accidentelor de muncă și a îmbolnăvirilor profesionale și controlează modul de realizare a acestora;
24. organizează activitatea de prevenire și stingere a incendiilor, mecanic și energetic, și urmărește îndeplinirea sarcinilor de metrologie în unități subordonate;
25. coordonează activitatea de transport cu mijloace auto proprii;
26. exercită atribuțiile ce-i revin, potrivit legii, cu privire la stabilirea și aplicarea tarifelor și prețurilor în ramura și subramurile sale de activitate;
27. organizează, îndrumă și coordonează activitatea unităților din rețeaua proprie medico-sanitară și de învățământ, potrivit legislației în vigoare;
28. întocmește și execută, potrivit legii, bugetul de venituri și cheltuieli pentru activitatea proprie;
29. efectuează centralizat vărsămintele la buget pentru obligațiile către stat;
30. aprobă casarea fondurilor fixe în cadrul competențelor stabilite;
31. organizează activitatea proprie de cercetare, proiectare, informatică, perfecționare profesională și ia măsuri pentru înzestrarea cu mijloace tehnico-materiale necesare; urmărește rezultatele cercetărilor științifice și valorificarea acestora; organizează activitatea de documentare tehnică specifică ramurii și subramurilor sale și asigură informarea unităților subordonate, cu privire la tendințele progresului tehnico-științific pe plan național și mondial; editează publicații și lucrări privitoare la probleme de producție, știință și tehnică, specifice activității pe care o desfășoară; face propuneri privind standardele de stat;
32. efectuează atestarea unităților de studii, cercetare-proiectare și a agenților particulari pentru elaborarea documentațiilor și executarea lucrărilor specifice căii ferate;
33. organizează activitatea de management, marketing și consulting în unitățile sale;
34. asigură respectarea disciplinei muncii în desfășurarea proceselor de producție, respectarea atribuțiilor de serviciu și prevederilor legale de către întregul personal, conform reglementărilor stabilite prin Statutul personalului C.F.R.;
35. organizează și coordonează activitatea de colaborare și cooperare economică, tehnică și științifică cu alte organe din țară și străinătate și instituții specializate în ramura și subramurile sale de activitate; asigură aplicarea convențiilor și acordurilor internaționale privitoare la activitatea de transport pe căile ferate și controlează îndeplinirea obligațiilor ce decurg din această activitate;
36. propune elaborarea proiectelor de acte normative privind activitatea de transport pe căile ferate; este consultată la avizarea proiectelor de acte normative care interesează ramura sa de activitate;
37. exercită și alte atribuții care decurg din actele normative în vigoare.
- Capitolul III
- Patrimoniul
- Articolul 6
Societatea Națională a Căilor Ferate Române are un patrimoniu constituit prin însumarea patrimoniilor unităților din structură, care urmează să fie reevaluat, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 945/1990, valoarea inițială fiind de 170.706 milioane lei.
- Articolul 7
Societatea Națională a Căilor Ferate Române este proprietarul bunurilor din patrimoniul său. În exercitarea dreptului de proprietate, societatea posedă, folosește și dispune în mod autonom, de bunurile pe care le are în patrimoniu pentru realizarea obiectului său de activitate și beneficiază de rezultatele utilizării acestora.
- Capitolul IV
- Structura societății
- Articolul 8
Societatea Națională a Căilor Ferate Române are în structura sa organizatorică direcții generale, direcții, servicii, oficii, birouri și compartimente de muncă, care asigură îndeplinirea funcțiilor de exploatare, producție, aprovizionare, comercială, cercetare, dezvoltare, financiar-contabilă, protecția socială și de personal și unități exterioare organizate în regionale și direcții de căi ferate, de exploatare a metroului, întreprinderi de reparații, de construcții, de prestări servicii, baze de aprovizionare, unități de cercetare, studii și proiectare, centre de informatică și calcul electronic, inspectorat de examinare medico-psihologică pentru siguranța circulației cu comisii de expertiză și recuperare a capacității de muncă, inspectorat sanitar antiepidemic și sanitar-veterinar în transporturi, unități de alimentație publică și altele. Aceste unități au în structură: divizii, servicii, birouri, compartimente de muncă, regulatoare de circulație, stații de cale ferată, agenții de voiaj, depouri și remize de locomotive, revizii de vagoane, ateliere de zonă, secții, fabrici, uzine, grupuri de șantiere, loturi, stații de utilaj-transport, laboratoare și altele.
- Articolul 9
Societatea Națională a Căilor Ferate Române are sistem propriu de învățământ, precum și sistem propriu sanitar, de asistență medicală și ocrotire socială.
- Articolul 10
Structura organizatorică a Societății Naționale a Căilor Ferate Române, înființarea și structura organizatorică a regionalelor și direcțiilor de căi ferate și de exploatare a metroului, a întreprinderilor, a unităților de cercetare, proiectare, informatică, aprovizionare, precum și înființarea de agenții în străinătate, se aprobă de către consiliul de administrație al societății. Gradarea acestor unități și subunități se aprobă conform competențelor stabilite de consiliul de administrație al Societății Naționale a Căilor Ferate Române.
- Articolul 11
Regionalele și direcțiile de căi ferate și de exploatare a metroului, întreprinderile, institutele de cercetare, studii și proiectare, centrele de informatică și calcul electronic, bazele de aprovizionare, au competențele stabilite de consiliul de administrație, fără a avea relații directe cu bugetul statului.
Consiliul de administrație al societății poate să aprobe ca și alte unități să funcționeze potrivit principiilor prevăzute la alineatul precedent.
- Articolul 12
Consiliul de administrație al societății stabilește, prin regulamentul său de organizare și funcționare, relațiile unităților în cadrul societății și cu terți, în domeniile tehnic, de exploatare, economic, comercial, administrativ, financiar, juridic și altele.
- Articolul 13
Toate unitățile subordonate Societății Naționale a Căilor Ferate Române răspund în fața consiliului de administrație al acesteia de îndeplinirea tuturor atribuțiilor, responsabilităților și competențelor încredințate de acesta prin hotărâri și decizii de delegare, precum și de realizarea sarcinilor.
- Articolul 14
Atribuțiile direcțiilor generale, direcțiilor și celorlalte compartimente, precum și ale unităților componente, se stabilesc prin regulamente aprobate de consiliul de administrație al societății. Pentru subunități, atribuțiile se stabilesc prin regulamente aprobate de organele ierarhice ale acestora.
- Capitolul V
- Organele de conducere ale Societății Naționale a Căilor Ferate Române
- Articolul 15
Conducerea Societății Naționale a Căilor Ferate Române este asigurată de:
- consiliul de administrație;
- președintele societății;
- comitetul director, organ operativ de conducere.
- Articolul 16
Consiliul de administrație se numește prin ordin al ministrului lucrărilor publice, transporturilor și amenajării teritoriului și este compus din 15 membri, după cum urmează:
- președintele societății, care este și președintele consiliului de administrație;
- un reprezentant al Ministerului Finanțelor;
- un reprezentant al Ministerului Resurselor și Industriei;
- un reprezentant al Ministerului Muncii și Protecției Sociale;
- un reprezentant al Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor și Amenajării Teritoriului;
- ingineri, tehnicieni, economiști și juriști dintre salariații societății, specialiști din ramurile de activitate ale acesteia.
La lucrările consiliului de administrație pot participa ca invitați un delegat al Ministerului Apărării Naționale, pentru consultare în probleme care privesc armata și nevoile de apărare ale țării, precum și delegați ai altor organe și instituții.
De asemenea, la ședințele consiliului de administrație vor participa în probleme cu caracter profesional și social și șapte reprezentanți ai sindicatelor pe ramuri de activitate, aleși, prin vot secret, câte unul din fiecare ramură.
Reprezentanții sindicatelor nu au drept de vot în consiliul de administrație.
Consiliul de administrație își desfășoară activitatea în baza propriului regulament de funcționare.
- Articolul 17
Membrii consiliului de administrație sunt numiți pe o perioadă de patru ani, jumătate din ei pot fi înlocuiți la fiecare doi ani.
Consiliul de administrație poate propune Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor și Amenajării Teritoriului înlocuirea unui membru necorespunzător, precum și completarea locurilor vacante ivite din diferite motive, în cursul perioadei de patru ani. Membrul numit va funcționa numai până la împlinirea acestei perioade.
Completarea locurilor vacante ivite se va face cu persoane din aceeași categorie cu membrii pe care îi înlocuiesc.
Membrii consiliului de administrație nu pot face parte din mai mult de două consilii de administrație sau participa la societăți comerciale cu care Societatea Națională a Căilor Ferate Române întreține relații de afaceri sau are interese contrare.
- Articolul 18
Membrii consiliului de administrație își păstrează calitatea de angajați la unitatea sau instituția de la care provin, cu toate drepturile și obligațiile derivând din această calitate.
Pentru activitatea depusă de consiliul de administrație, aceștia primesc o indemnizație al cărei cuantum se stabilește prin hotărâre a consiliului de administrație, care se plătește independent de orice alte drepturi de salariu.
- Articolul 19
Consiliul de administrație se întrunește ori de câte ori necesită interesele societății și cel puțin o dată pe lună.
El este convocat de președintele consiliului, care hotărăște ordinea de zi sau la solicitarea a cel puțin jumătate plus unu din membrii consiliului.
- Articolul 20
Pentru luarea unor decizii complexe, consiliul de administrație poate atrage în activitatea de analiză consilieri și consultanți din diferite sectoare. Activitatea acestora poate fi compensată material conform înțelegerii, pe bază de contract.
- Articolul 21
Dezbaterile consiliului de administrație sunt conduse de președinte, iar în lipsa acestuia, de cel mai în vârstă dintre membri.
Ministrul lucrărilor publice, transporturilor și amenajării teritoriului participă, ori de câte ori socotește că este cazul, la ședințele consiliului de administrație.
- Articolul 22
Consiliul de administrație poate hotărî dacă majoritatea simplă a membrilor săi este prezentă.
Dacă nu este îndeplinită această majoritate simplă, reuniunea consiliului de administrație se reprogramează într-un interval de cel mult 15 zile, cu aceeași ordine de zi.
Deciziile consiliului de administrație se iau cu majoritatea voturilor membrilor prezenți, dar nu mai puțin de jumătate plus unu din numărul membrilor consiliului.
- Articolul 23
Consiliul de administrație are în principal următoarele atribuții:
1. aprobă concepția și strategia de dezvoltare a societății;
2. aprobă introducerea de noi tehnologii și modernizarea celor existente;
3. aprobă bugetul de venituri și cheltuieli și asigură execuția acestuia; repartizează între sectoarele de activitate ale societății, bugetul de venituri și cheltuieli după aprobare;
4. analizează bilanțul și contul de profit și pierderi anual și le înaintează pentru a fi aprobate de Ministerul Finanțelor;
5. aprobă sau propune spre aprobare, potrivit competențelor, investițiile ce urmează a se realiza de către societate;
6. aprobă înființarea, structura organizatorică și gradarea regionalelor și direcțiilor de căi ferate și de exploatare a metroului, a întreprinderilor, a unităților de cercetare-proiectare, informatică, aprovizionare, precum și înființarea de agenții în străinătate;
7. aprobă structura organizatorică și funcțională a societății;
8. stabilește și aprobă relațiile compartimentelor din aparatul propriu și al unităților subordonate în cadrul societății și cu terții, în domeniile tehnic, de exploatare, economic, comercial, administrativ, financiar, juridic și altele;
9. stabilește și aprobă competențele și atribuțiile unităților din cadrul și din componența societății;
10. prezintă ministrului propunerile de subvenții pentru a fi aprobate de organele competente;
11. aprobă volumul maxim al creditelor bancare;
12. aprobă propunerile de depășire a cheltuielilor totale prevăzute în buget, în cazul în care există un plus de venituri care să acopere plusul de cheltuieli;
13. propune majorarea sau diminuarea patrimoniului societății în condițiile legii;
14. aprobă sau propune, după caz, modificări în volumul fondului de rezervă;
15. prezintă ministrului propuneri de înființare de diferite fonduri speciale de care C.F.R. are nevoie pentru mersul normal al exploatării și a căror aprobare intră în competența ministrului lucrărilor publice, transporturilor și amenajării teritoriului, respectiv a ministrului finanțelor, care stabilesc sursele de acoperire;
16. aprobă competențe privind angajarea și efectuarea de cheltuieli de orice natură, inclusiv investiții, tranzacții financiare și comerciale, vânzări sau închirieri de bunuri mobile și imobile, care nu mai sunt necesare sau ale căror cheltuieli cu întreținerea sunt nejustificate în condițiile legii;
17. prezintă ministrului, pentru a fi supuse Guvernului, proiectele de linii noi și modernizarea celor existente, potrivit competențelor stabilite;
18. prezintă ministrului proiectele tarifelor de bază pentru călători și mărfuri, pentru a fi supuse spre aprobare Guvernului;
19. stabilește condițiile de bază în aplicarea reglementărilor privind transporturile aprobate de Guvern;
20. analizează raportul trimestrial al societății privind activitatea pe bază de bilanț și aprobă măsuri pentru desfășurarea activității în condiții de echilibrare a bugetului;
21. prezintă ministrului propuneri de acte normative și modificări ale celor existente, pentru a fi supuse aprobării, potrivit legii;
22. analizează și face propuneri pentru definirea, delimitarea și reglementarea legală a zonei C.F.R. și a metroului, în scopul asigurării stabilității și securității căii și instalațiilor feroviare și de metrou, precum și a siguranței circulației;
23. tratează și stabilește, împreună cu organele Ministerului de Interne, relațiile și condițiile de colaborare pentru asigurarea pazei obiectivelor, bunurilor și mărfurilor încredințate la transport, precum și ordinii publice în stații și trenuri;
24. analizează și aprobă propunerile comitetului director de participare la societățile comerciale cu capital român sau străin;
25. aprobă închirierea de clădiri, spații și terenuri ale căii ferate;
26. își dă acordul la propunerile de concesionări, potrivit legii;
27. aprobă utilizarea fondului valutar;
28. asigură respectarea dispozițiilor legale privind protecția mediului înconjurător;
29. aprobă regulamentul de organizare și funcționare propriu;
30. exercită orice atribuții ce-i revin din prevederile legale și regulamentul său de organizare și funcționare și aprobă orice alte măsuri privind activitatea societății, cu excepția celor date, potrivit legii, în competența altor organe.
- Articolul 24
Președintele societății conduce activitatea curentă a societății și este numit în condițiile legii dintre specialiștii C.F.R.
- Articolul 25
Președintele societății reprezintă personal sau prin delegat, Societatea Națională a Căilor Ferate Române în raporturile cu celelalte organe și organizații din țară, precum și în relațiile internaționale.
- Articolul 26
Președintele societății are în principal următoarele atribuții și competențe:
1. asigură conducerea curentă a societății, ajutat de vicepreședinți și de comitetul director;
2. dispune și controlează executarea hotărârilor consiliului de administrație, precum și a convențiilor încheiate de C.F.R.;
3. aprobă la propunerea comitetului director normative, regulamente și instrucțiuni de serviciu pentru exploatarea, întreținerea, siguranța circulației, proiectarea și repararea liniilor, instalațiilor, materialului rulant, construcțiilor și tuturor utilajelor din dotarea Societății Naționale a Căilor Ferate Române, precum și pentru operațiunile comerciale, financiar-contabile specifice, recrutarea, pregătirea și perfecționarea personalului;
4. aprobă, în condițiile Statutului personalului C.F.R., angajarea și concedierea personalului din aparatul propriu al societății și numește, prin decizie, conducătorii unităților direct subordonate; deleagă competențe de personal conducătorilor unităților subordonate;
5. aprobă în condițiile legii, angajarea de specialiști pe termen limitat, pentru efectuarea de studii, lucrări, determinări și alte asemenea, necesare societății;
6. aprobă trimiterea de delegați sau participă personal la congrese, adunări generale, conferințe interne sau internaționale, întâlniri de afaceri sau studii, de interes pentru C.F.R.;
7. aprobă tarife auxiliare și altele decât tarifele de călători și mărfuri, asupra cărora informează consiliul de administrație;
8. aprobă convenții cu administrațiile de cale ferată străine sau alte organizații de transport străine, în limita competențelor legale;
9. aprobă funcționarea de consilii de conducere la subunitățile din structură;
10. exercită orice atribuții ce-i revin din prevederile legale și regulamentul de organizare și funcționare al consiliului de administrație și aprobă orice alte măsuri privind activitatea societății, cu excepția celor date potrivit reglementărilor în competența altor organe.
- Articolul 27
Președintele poate delega parte din atribuțiile sale vicepreședinților sau altor persoane.
Unul din vicepreședinți înlocuiește în lipsă președintele societății, pe bază de delegație primită în acest scop, din partea acestuia.
- Articolul 28
Comitetul director este compus din președintele societății, vicepreședinți, directorii generali și directorii din aparatul propriu al societății.
- Articolul 29
Comitetul director își desfășoară activitatea în conformitate cu propriul său regulament de organizare și funcționare și are următoarele atribuții principale:
1. examinează și avizează toate problemele care se supun hotărârii consiliului de administrație și asigură aducerea la îndeplinire a hotărârilor acestuia;
2. aprobă angajarea și efectuarea de cheltuieli de orice natură și a tranzacțiilor comerciale și financiare în limita competențelor aprobate de consiliul de administrație;
3. analizează și își însușește proiectele de norme, normative, regulamente și instrucțiuni de serviciu pentru proiectarea, construcția, exploatarea, întreținerea, siguranța circulației și repararea liniilor, instalațiilor, materialului rulant, construcțiilor și tuturor mijloacelor din dotarea societății și pentru operațiunile comerciale, financiar-contabile specifice și altele care se aprobă de către președinte;
4. examinează și avizează normele de muncă, normativele de personal, funcțiile și meseriile necesare, care se aprobă de consiliul de administrație;
5. exerciții orice atribuții ce-i revin din prevederile legale și regulamentul său de organizare și funcționare și aprobă orice alte măsuri privind activitatea societății, care îi sunt conferite de consiliul de administrație.
- Articolul 30
Comitetul director se întrunește săptămânal sau ori de câte ori este necesar.
Hotărârile comitetului director se iau cu majoritatea voturilor membrilor prezenți, dar nu mai puțin de jumătate plus unu din numărul membrilor săi.
- Articolul 31
Conducerea regionalelor și direcțiilor de căi ferate și de exploatare a metroului, a întreprinderilor, a unităților de cercetare și proiectare, informatică și aprovizionare, este asigurată de consiliile de conducere proprii, la care participă, fără drept de vot, și reprezentanți ai sindicatelor, aleși de către aceștia prin vot secret.
- Capitolul VI
- Bugetul de venituri și cheltuieli
- Articolul 32
Societatea Națională a Căilor Ferate Române determină anual volumul total de venituri și cheltuieli și formulează propunerile de subvenții și alocații de la bugetul statului, în conformitate cu prevederile legale.
- Articolul 33
Partea de cheltuieli care depășește nivelul veniturilor se subvenționează de la bugetul de stat, în condițiile legii.
- Articolul 34
Odată cu aprobarea subvențiilor se stabilesc cuantumul și sursele de compensare a pierderilor.
- Articolul 35
Bugetul de venituri și cheltuieli al Societății Naționale a Căilor Ferate Române se stabilește pentru fiecare exercițiu financiar și cuprinde:
- venituri: sumele provenite din încasări din activitatea de transport, industrie, construcții-montaj și altele, pentru prestații, servicii și produse;
- subvenții și alocații de la buget;
- cheltuieli: valorile consumate în activitatea de transport, industrie, construcții-montaj și altele, inclusiv cheltuielile cu amortizarea, întreținerea, repararea și exploatarea mijloacelor din dotare, precum și rambursarea creditelor și dobânzilor.
Bugetul de veniri și cheltuieli se întocmește anual și trimestrial.
Societatea Națională a Căilor Ferate Române aprobă bugetele și execuția acestora la unitățile din componență.
- Articolul 36
Societatea Națională a Căilor Ferate Române întocmește anual bilanțul contabil și contul de profit și pierderi, după modelele stabilite de Ministerul Finanțelor.
Bilanțul contabil anual se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
- Articolul 37
Societatea Națională a Căilor Ferate Române constituie fondul de rezervă, de dezvoltare și fondul de calamități, asigură sumele necesare pentru perfecționarea și recalificarea personalului, precum și pentru cointeresarea prin premiere sau alte forme ale acesteia, plata taxelor, cotelor de asigurări și securitate socială și alte fonduri necesare desfășurării activității.
- Articolul 38
Veniturile locale nete realizate de unitățile societății se pot folosi de către acestea pentru constituirea de fonduri pentru finanțarea de lucrări destinate îmbunătățirii servirii publicului călător, îmbunătățirii condițiilor sociale, dotării și alte dezvoltări în condițiile stabilite de consiliul de conducere al acestora.
- Articolul 39
Partea de venituri rămasă după constituirea fondurilor proprii în efectuarea plăților prevăzute de lege reprezintă profitul net. Din acest profit net o parte se utilizează pentru constituirea fondului de participare a angajaților la profituri.
- Articolul 40
Pe parcursul executării bugetului, dintr-un exercițiu financiar, în caz de necesitate sau pentru a obține rezultate mai bune în activitate, se pot depăși cheltuielile totale prevăzute, cu condiția să se realizeze ulterior sporuri de venituri care să acopere plusul de cheltuieli.
Aprobarea se dă de consiliul de administrație al societății pe baza propunerilor însușite de președintele societății.
- Articolul 41
În situația în care în cursul exercițiului financiar, veniturile nu sunt suficiente pentru acoperirea cheltuielilor, Societatea Națională a Căilor Ferate Române, pe baza calculelor de fundamentare, determină volumul împrumuturilor necesare, care pot fi de cel mult 20% din veniturile brute realizate în anul precedent și negociază nivelul dobânzilor percepute de băncile finanțatoare din sectorul de stat sau particular.
- Articolul 42
Societatea Națională a Căilor Ferate Române hotărăște cu privire la investițiile ce urmează a fi realizate în limita competențelor ce-i sunt acordate, stabilește nivelul surselor proprii de finanțare și propune volumul alocațiilor de la bugetul statului și creditelor bancare pentru obiectivele de investiții.
- Articolul 43
Societatea Națională a Căilor Ferate Române poate contracta credite și pentru acoperirea necesităților curente, în situația în care pe parcursul execuției bugetului de venituri și cheltuieli, mijloacele societății nu sunt suficiente.
- Articolul 44
Relațiile financiare între unitățile societății se stabilesc prin reglementări aprobate de consiliul de administrație.
- Articolul 45
Operațiunile de încasări și plăți ale Societății Naționale a Căilor Ferate Române se efectuează prin conturi deschise la unitățile bancare.
- Articolul 46
Exercițiul economico-financiar al Societății Naționale a Căilor Ferate Române se corelează cu exercițiul economico-financiar al bugetului de stat.
- Capitolul VII
- Relațiile societății
- Articolul 47
Modul de contractare, de stabilire a volumelor de transport și defalcare a acestora pe perioade, regimul de funcționare al unităților și subunităților, se stabilesc prin regulamente și instrucțiuni aprobate potrivit competențelor.
- Articolul 48
Societatea Națională a Căilor Ferate Române poate aproba angajările de combustibili și materiale în contul bugetului intern de aprovizionare al exercițiului următor.
Pentru lucrările cu ciclu lung de execuție, poate încheia contracte de lucrări și furnitură, cu plăți eșalonate în rate, ce se prevăd în mai multe exerciții bugetare.
Pentru a face față nevoilor de combustibili, materii și materiale necesare funcționării și dezvoltării, societatea constituie din timp stocuri de siguranță care se înscriu în bugetul de cheltuieli.
- Articolul 49
Societatea Națională a Căilor Ferate Române poate realiza, conform legii, lucrări și să-și asigure furnitură pe bază de licitație publică, prin orice agent economic din țară și străinătate.
Adjudecarea licitațiilor se efectuează conform prevederilor legale. Licitațiile cu valoare și importanță mare se vor publica în Monitorul Oficial și în presă.
Termenele pentru licitațiile publice sunt de cel puțin 30 de zile de la data publicării.
- Articolul 50
Regionalele și direcțiile de căi ferate și de exploatare a metroului, întreprinderile și celelalte unități din componența societății își desfășoară activitatea și execută sarcinile ce le revin din competențele și împuternicirile acordate și aprobate de președintele societății și de consiliul de administrație.
- Articolul 51
Relațiile unităților în cadrul Societății Naționale a Căilor Ferate Române, precum și atribuțiile, competențele și împuternicirile acestora se stabilesc și se aprobă de președintele societății și de consiliul de administrație al societății.
- Articolul 52
Unitățile prevăzute la art. 51, prin delegare de competențe din partea consiliului de administrație al societății, pot încheia contracte cu persoane fizice sau juridice.
- Articolul 53
În cazul oricăror litigii, Societatea Națională a Căilor Ferate Române se poate adresa instanțelor judecătorești direct sau prin unități subordonate, pe bază de delegare de competențe.
- Articolul 54
În relațiile cu căile ferate străine, Societatea Națională a Căilor Ferate Române tratează cu administrațiile respective, direct sau prin unitățile subordonate, pe bază de delegare de competențe.
- Capitolul VIII
- Controlul activității
- Articolul 55
Gestiunea Societății Naționale a Căilor Ferate Române este controlată conform reglementărilor elaborate de Ministerul Finanțelor.
Controlul activității de exploatare, producție și siguranța circulației se va realiza, atât la nivelul societății, cât și la nivelul unităților din componență, de către organe proprii, specializate.
Controlul economico-financiar la unitățile din componență se execută de organele de control ale societății constituite potrivit dispozițiilor legale.
Regionalele de căi ferate, direcțiile de căi ferate și de exploatare a metroului și alte unități din componență stabilite de comitetul director au aparat propriu de control financiar.
- Capitolul IX
- Dispoziții referitoare la personal
- Articolul 56
Personalul Societății Naționale a Căilor Ferate Române de orice categorie sau specialitate este supus prevederilor Statutului personalului, precum și prevederilor regulamentelor și instrucțiunilor specifice.
- Articolul 57
În timp de pace, personalul Societății Naționale a Căilor Ferate Române, aflat în poziție de rezervist poate fi scutit de concentrări de instrucție, la propunerea consiliului de administrație, aprobată de Marele Stat Major, în cazul când prezența la serviciu a acestuia este strict necesară.
- Capitolul X
- Dispoziții finale
- Articolul 58
În prima lună a fiecărui an consiliul de administrație al Societății Naționale a Căilor Ferate Române, prezintă Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor și Amenajării Teritoriului un raport asupra activității desfășurate de societate în anul precedent și asupra programului de activitate pentru anul în curs.
- Articolul 59
Societatea Națională a Căilor Ferate Române respectă și răspunde de aplicarea tuturor prevederilor din legile generale și specifice. Litigiile societății se rezolvă prin instanțele judecătorești de drept comun.
- Articolul 60
Prezentul regulament se completează cu celelalte reglementări legale.