Monitorul Oficial 172/1991

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul III, Nr. issue::0172 - Partea I - Miercuri, 21 august year::1991

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind autorizarea Societății comerciale „Rompetrol” - S.A. să încheie contracte de concesionare a unor perimetre către investitori străini

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se autoriză Societatea comercială „Rompetrol” - S.A. să negocieze și să încheie cu parteneri străini contracte privind concesionarea, în vederea explorării, a perimetrelor aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 919 din 10 august 1990, exploatării și împărțirii producției de petrol și gaze ce se va obține din aceste perimetre.

Contractele prevăzute la alin. 1 vor produce efecte juridice numai după aprobarea lor de către Guvern.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 26 iulie 1991 | Nr. 508.


Hotărâre privind organizarea, finanțarea și coordonarea învățământului preuniversitar de petrol și gaze

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Începând cu 1 ianuarie 1991, Ministerul Industriei, prin regiile sale autonome, organizează și asigură finanțarea unităților de învățământ preuniversitar de petrol și gaze din anexa la prezenta hotărâre, ca instituții publice, dispunând de bază materială proprie, corespunzătoare necesităților procesului de învățământ și instruirii practice.

Coordonarea întregii activități de învățământ revine, potrivit legii, Ministerului Învățământului și Științei care, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 940/1990, conlucrează cu Ministerul Industriei pentru pregătirea de specialitate a elevilor.

Încadrarea, transferarea, promovarea, perfecționarea și eliberarea din funcție a cadrelor didactice, cât și numirea personalului de conducere al unităților de învățământ din anexă se vor face potrivit Hotărârii Guvernului nr. 940/1990, la propunerea Ministerului Industriei.

Art. 2. - Finanțarea grupurilor școlare se asigură:

  • de la buget prin Ministerul Industriei;
  • din fondurile proprii ale agenților economici la învățământul profesional și tehnic de maiștri pentru elevii cu care s-au încheiat contracte de școlarizare, luându-se în calcul toate cheltuielile de instruire, inclusiv salariile personalului didactic și bursele elevilor;
  • din taxe de școlarizare încasate pentru elevii care doresc să se pregătească în meseriile specifice sectorului de petrol și gaze și care nu s-au încadrat în numărul de locuri repartizate prin planul de școlarizare al școlilor profesionale și tehnice de maiștri și nu au contracte cu agenții economici. La stabilirea taxelor școlare se va lua în calcul totalitatea cheltuielilor de instruire.

Bugetele de venituri și cheltuieli ale grupurilor școlare industriale de petrol și gaze vor fi avizate de Ministerul Industriei prin regiile autonome din sistemul acestuia și vor fi înaintate la Ministerul Economiei și Finanțelor.

La stabilirea fondurilor de la buget, necesare pentru funcționarea acestor unități de învățământ, se vor avea în vedere și veniturile proprii care se realizează din activitatea practică a elevilor, taxele de școlarizare care se vor încasa, precum și alte venituri.

Fondurile de la buget, aferente anului 1991, urmează a fi asigurate, în condițiile menținerii echilibrului bugetar, potrivit Legii finanțelor publice nr. 10/1991, prin preluarea sumelor necesare din fondurile prevăzute pe seama Ministerului Învățământului și Științei, pe bază de protocol.

Art. 3. - Se interzice schimbarea destinației spațiilor de învățământ existente în rețeaua unităților școlare din anexa la prezenta hotărâre fără acordul Ministrului Învățământului și Științei.

Art. 4. - Orice dispoziții contrare prezentei hotărâri se abrogă.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 26 iulie 1991 | Nr. 509.


Anexă

Rețeaua unităților școlare
care vor funcționa în subordinea Ministerului Industriei prin Regia autonomă a petrolului „Petrom” București și Regia autonomă a gazelor naturale „Romgaz” Mediaș
Nr. crt. Unitatea școlară Județul
I. În subordinea Regiei autonome „Petrom”
1. Grupul școlar industrial de petrol Pitești Argeș
2. Grupul școlar industrial de petrol Moinești Bacău
3. Grupul școlar industrial de petrol Marghita Bihor
4. Grupul școlar industrial de petrol Moreni Dîmbovița
5. Grupul școlar industrial de petrol Tîrgoviște Dîmbovița
6. Grupul școlar industrial de petrol Cîmpina Prahova
7. Grupul școlar industrial de petrol Teleajen Prahova
8. Grupul școlar industrial de petrol Videle Teleorman
9. Grupul școlar industrial de petrol Țicleni Gorj
II. În subordinea Regiei autonome „Romgaz"
1. Grupul școlar industrial pentru gaz metan Mediaș Sibiu


Hotărâre privind salarizarea personalului din unitățile de cult

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Salarizarea personalului clerical, a deservenților de cult, precum și a celor din administrația cultelor cu funcții specifice, se recomandă a se stabili, prin asimilare cu prevederile din anexele Hotărârii Guvernului nr. 307/1991, de către conducerile cultelor în conformitate cu prevederile statutare și se aprobă de către Secretariatul de Stat pentru Culte.

Salarizarea personalului cu funcții neclericale se recomandă a se realiza corespunzător anexelor din Hotărârea Guvernului nr. 307/1991.

Art. 2. - Sumele necesare pentru salarizarea personalului prevăzut la art. 1 se asigură din fondurile proprii și dintr-o contribuție de la bugetul administrației centrale de stat. Contribuția maximă ce poate fi acordată pe funcții din partea statului este cea prevăzută în anexă și se va acorda de către Secretariatul de Stat pentru Culte în limita fondurilor aprobate cu această destinație în bugetul administrației centrale de stat.

Cuantumul contribuției prevăzute în anexă, pe fiecare funcție, se va indexa cu același indice de creștere a salariului ce se va asigura personalului din instituțiile publice, începând cu trimestrul III 1991.

Art. 3. - Volumul alocațiilor bugetare prevăzute, pentru anul 1991, Secretariatului de Stat pentru Culte se majorează cu 105 milioane lei și se suportă din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului.

Art. 4. - Ministerul Economiei și Finanțelor va introduce modificarea respectivă în bugetul administrației centrale de stat pe anul 1991.

Art. 5. - Prezenta hotărâre se aplică cu data de 1 aprilie 1991, dată de la care nu se mai aplică alte dispoziții contrare.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 26 iulie 1991 | Nr. 512.


Anexă

Contribuții maxime ce pot fi acordate de la bugetul administrației centrale de stat la salarizarea personalului din unitățile de cult și instituțiile au învățământ teologic
Denumirea funcției
Contribuția maximă lunară
-lei-
Unități de cult
Patriarh
8.000
Șef rabin, muftiu, președinte de uniune, prim-delegat centru de cult, mitropolit, arhiepiscop
7.500
Episcop, superintendent-șef de cult, episcop-vicar patriarhal
6.800
Episcop-vicar, episcop auxiliar
6.000
Arhiereu-vicar, vicepreședinte uniune, delegat, vicar-vicariat independent
5.500
Vicar administrativ, vicar general, secretar general
5.000
Consilier, provicar general[1]
4.400
Protopop, decan, stareț, rabin și asimilații
2.000
Preot, imam, haham, pastor, vestitor[2]
1.800
Cântăreț, cantor, organist, harmonist, melamed, treiber, chevrasames, majghiah[2]
1.200
Conducător al compartimentului financiar-contabil din unitatea centrală de cult (contabil șef, șef serviciu sau șef birou)
3.000
Conducător al compartimentului financiar-contabil din protopopiate și asimilate, mănăstiri
2.000
Muzeograf, arhivist, conservator, restaurator, gestionar custode sală, supraveghetor muzeu, bibliotecar[3]
2.500
Secretar (locțiitor al conducătorului din mănăstiri, protopopiate și asimilate)
1.800
Instituții de învățământ teologic
Profesor universitar, conferențiar universitar
5.000
Șef de lucrări (lector universitar), asistent universitar, preparator, profesor seminar, liceu, școală postliceală
4.000
Șef compartiment financiar-contabil, bibliotecar, secretar șef, director educativ cămine studențești
3.000
Pedagog, administrator cămin, cantină
2.000


Notă:

Anual, o dată cu propunerile pentru fondurile care urmează să fie cuprinse în bugetul administrației centrale de stat, să se prezinte spre aprobare și principiile pe baza cărora urmează să fie pusă la dispoziția cultelor contribuția acordată de stat, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte.


Hotărâre privind trecerea Muzeului civilizației populare tradiționale din subordinea Prefecturii județului Sibiu în subordinea Ministerului Culturii

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - La data prezentei hotărâri, Muzeul civilizației populare tradiționale, cu sediul în Sibiu, Piața Mică nr. 11, trece din subordinea Prefecturii județului Sibiu în subordinea Ministerului Culturii.

Art. 2. - Cu aceeași dată, resursele bugetare aferente Muzeului civilizației populare tradiționale trec de la Prefectura județului Sibiu la Ministerul Culturii, pe bază de protocol de predare-primire.

Art. 3. - Ministerul Economiei și Finanțelor va lua măsuri pentru a introduce modificările corespunzătoare în indicatorii economico-financiari ai Ministerului Culturii și Prefecturii județului Sibiu, ca urmare a aplicării prezentei hotărâri.

Art. 4. - Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 942/1990 se completează corespunzător prevederilor prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 26 iulie 1991 | Nr. 513.


Hotărâre privind înființarea Centrului național pentru așezări umane (habitat)

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se înființează Centrul național pentru așezări umane (habitat), sub patronajul primului-ministru, în componența prezentată în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Centrul național pentru așezări umane (habitat) are ca atribuții principale elaborarea și aplicarea strategiei naționale a locuirii.

Art. 2. - Secretariatul Centrului național pentru așezări umane (habitat) se organizează ca o direcție de specialitate în cadrul Departamentului pentru urbanism și amenajarea teritoriului din Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.

Art. 3. - Centrul național pentru așezări umane (habitat) va prezenta Guvernului, în termen de 60 de zile, propuneri privind principiile directoare ale strategiei naționale a locuirii, care vor avea ca scop „o locuire convenabilă pentru fiecare”, obiectiv fundamental al strategiei mondiale a locuirii.

Art. 4. - Centrul național pentru așezări umane (habitat) reprezintă România în relațiile internaționale și prin secretariatul său asigură legătura cu Comisia O.N.U. pentru așezări umane și Centrul Națiunilor Unite pentru așezări umane (habitat) de la Nairobi - Kenya, precum și cu țările membre din comisie, celelalte organizații și organisme internaționale guvernamentale și neguvernamentale de profil.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 26 iulie 1991 | Nr. 515.


Anexă

Componența Centrului național pentru așezări umane(habitat)
- Președinte: ministrul de stat însărcinat cu calitatea vieții și protecția socială
- Director executiv: secretar de stat, șeful Departamentului pentru urbanism și amenajarea teritoriului
- Secretar: directorul Secretariatului Centrului național pentru așezări umane (habitat) din Departamentul pentru urbanism și amenajarea teritoriului
- Membri: reprezentanți ai ministerelor și altor organe de stat:
  • Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului;
  • Ministerul Economiei și Finanțelor;
  • Ministerul Industriei;
  • Ministerul Mediului;
  • Ministerul Sănătății;
  • Ministerul Învățământului și Științei;
  • Ministerul Tineretului și Sportului;
  • Ministerul Culturii;
  • Comisia Națională pentru Statistică;
  • Agenția Națională pentru Privatizare și Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii;
  • Secretariatul de Stat pentru Handicapați:
  • Secretariatul de Stat pentru Culte.


Hotărâre privind suportarea din fondul de rezervă la dispoziția Guvernului a sumei de 1.067 mii lei

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se alocă Ministerului Justiției, de la rezerva bugetară la dispoziția Guvernului, suma de 1.067 mii lei, în vederea decontării cheltuielilor ocazionate de seminarul româno-american pe teme legislative, care va avea loc la Poiana Brașov în perioada 18-27 august 1991.

Art. 2. - Ministerul Economiei și Finanțelor va introduce modificările ce decurg din aplicarea prevederilor prezentei hotărâri în bugetul de venituri și cheltuieli al Ministerului Justiției pe anul 1991.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 26 iulie 1991 | Nr. 516.


Hotărâre privind valorificarea în condiții de eficiență a unor bunuri aflate în administrarea instituțiilor publice din domeniul sanitar

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Închirierea de bunuri proprietatea statului, de către instituțiile sanitare, unor persoane fizice sau juridice autorizate să presteze activități, se va face cu aprobarea consiliului de administrație al direcției sanitare și cu acordul Consiliului de administrație al Ministerului Sănătății, prin licitație publică.

Art. 2. - Instituțiile sanitare pot da în locație de gestiune, unor persoane fizice sau juridice, secții exterioare sau alte subunități care au eficiență socială și economică redusă, în vederea îmbunătățirii activității acestora. La locațiile de gestiune sunt necesare aprobarea și acordul prevăzute la art. 1. Locatarii vor desfășura activități medicale în condiții de piață, pe bază de tarife.

Art. 3. - Închirierea și locația de gestiune se fac pe bază de contract încheiat între părți, potrivit contractelor-cadru cuprinse în anexele nr. 1 și nr. 2, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 4. - Sumele obținute din închiriere, precum și cele realizate de către locator din locația gestiunii se rețin de către instituțiile sanitare care au închiriat sau au dat în locație de gestiune bunurile proprietate de stat și se utilizează potrivit regimului mijloacelor extrabugetare, pentru îmbunătățirea bazei tehnico-materiale, precum și pentru reparații curente și reparații capitale.

Art. 5. - Închirierea de spații și locația gestiunii se fac numai pentru servicii medicale și se pot acorda și la cererea unui singur ofertant, fără licitație, în cazul în care nu au fost mai mulți solicitanți.

Art. 6. - Consiliile de administrație ale instituțiilor sanitare răspund de respectarea prezentei hotărâri în condiții de eficiență socială și economică.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 26 iulie 1991 | Nr. 517.


Anexa Nr. 1

Contract de închiriere
I. Părțile contractante

Între ....................... statutul juridic ....................... actul de înființare ................. cu sediul în ......................... reprezentat prin .................... funcția .......................... în calitate de locator și ......................... statutul juridic ...................... cu sediul în ................... reprezentat prin .................... funcția .................. în calitate de locatar,

În baza aprobării ............... din ................... s-a încheiat prezentul contract de închiriere.

II. Obiectul contractului

Art. 1. - Obiectul contractului este procurarea folosinței bunului (imobil sau mobil) ................... situat în ..............................................................

Art. 2. - Predarea-primirea obiectului închirierii este consemnată în procesul-verbal, anexă la contract.

III. Termenul

Art. 3. - Termenul închirierii este de ..... ani (luni) cu începere de la data procesului-verbal menționat la art. 2.

IV. Prețul

Art. 4. - Prețul închirierii - chiria - pentru folosirea obiectului închirierii este de .......................

V. Plata chiriei

Art. 5. - Plata chiriei se face lunar (semestrial), cel mai târziu până la expirarea lunii (semestrului) pentru care se face plata.

Art. 6. - Plata chiriei se face prin conturile:

Contul locatorului nr. ................... deschis la Banca ...............................................
Contul locatarului nr. ................... deschis la Banca ...............................................

Art. 7. - Neplata chiriei la termen autoriză pe locator să ceară rezilierea contractului și plata de daune.

VI. Obligațiile locatorului

Art. 8. - Locatorul se obligă:

a) să predea bunul cu toate accesoriile sale în starea corespunzătoare folosinței pentru care a fost închiriat și să-l întrețină în această stare tot timpul cât durează închirierea;

b) să execute toate lucrările de reparații care nu sunt în sarcina locatarului;

c) să asigure folosința bunului închiriat în tot timpul contractului garantând pe locatar contra pierderii totale sau parțiale a bunului, contra viciilor bunului ori contra tulburării folosinței bunului.

VII. Obligațiile locatarului

Art. 9. - Locatarul se obligă:

a) să folosească bunul închiriat după destinația care rezultă din contract;

b) să execute la timp și în bune condiții lucrările de întreținere și reparații ce-i revin;

c) să plătească chiria la termenele fixate prin contract;

d) la sfârșitul contractului, să restituie bunul închiriat în starea în care l-a primit, fiind considerat că l-a primit în stare bună.

VIII. Alte obligații

Art. 10. - Locatorul suportă sarcinile și impozitele asupra bunului închiriat.

Art. 11. - Taxele comunale, precum și utilitățile consumate sunt în sarcina locatarului.

IX. Răspunderea contractuală

Art. 12. - Pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligațiilor contractuale părțile datorează despăgubiri.

Art. 13. - Forța majoră apără de răspundere.

X. Litigii

Art. 14. - Litigiile de orice fel decurgând din executarea prezentului contract de închiriere sunt de competența instanței judecătorești de drept comun sau arbitrajului.

XI. Clauze speciale

Art. 15. - În raport de natura și specificul obiectului închirierii, părțile pot prevedea prin contract cauzele speciale de folosire a acestor obligații și garanții suplimentare, cazuri de reziliere a contractului și altele.

XII.

Prezentul contract se încheie în 2 exemplare, câte unul pentru fiecare parte contractantă.

Anexa face parte integrantă din contract și se încheie în același număr de exemplare.

Data ............
Locator,
...................
Locatar,
...................


Anexa Nr. 2

Contract de locație a gestiunii
I. Părțile contractante

Între ........................... statutul juridic ........................... actul de înființare ........................... cu sediul în ........................... reprezentat prin ........................... funcția ........................ în calitate de locator al gestiunii și ........................... statutul juridic ....................................... actul de înființare .......................... cu sediul în ............................. reprezentat prin ....................... funcția ....................... în calitate de locatar al gestiunii, s-a încheiat prezentul contract de locație a gestiunii.

II. Obiectul contractului

Art. 1. - Obiectul contractului constă în predarea, respectiv preluarea, gestiunii (secției exterioare, altei subunități sanitare - după caz) din structura locatorului ..................................... amplasată în .........................................

Art. 2. - Predarea-primirea obiectului locației se consemnează în procesul-verbal încheiat între părți.

III. Termenul

Art. 3. - Termenul locației gestiunii este de ..... ani (luni) cu începere de la ..............

IV. Obligațiile părților

Art. 4. - Obligațiile reciproce ale părților sunt:

A. Locatorul

a) să pună la dispoziție gestiunea secției exterioare, subunității sanitare în stare de funcționare cu tot inventarul de spațiu, echipament, mijloace fixe și obiecte de inventar existente la data predării, în stoc, potrivit unui proces-verbal de evaluare încheiat conform legii;

b) să efectueze înainte sau după predare, conform convenției părților, contra cost, lucrări de amenajare, reparații capitale;

c) să asigure, la cererea locatarului, contra cost, servicii ca:

  • aprovizionare, transport, recrutarea și formarea personalului;
  • livrarea de utilități, efectuarea de reparații curente;
  • evidențe contabile și alte servicii financiare;
  • asistență tehnică de specialitate;

d) în cazul în care locatarul înțelege să-și desfășoare activitatea de gestionare în mod independent, cu mijloace proprii, aceasta se va stipula în mod expres;

e) să precizeze cu claritate condițiile puse locatarului în ce privește prețurile pe care acesta urmează a le practica.

B. Locatarul

a) să verifice, la preluarea gestiunii, integritatea și starea de folosință a patrimoniului;

b) să conserve patrimoniul primit și să îl dezvolte ca un bun gospodar;

c) să crească eficiența activității prin mijloace de organizare, investiții, politică de personal;

d) să respecte și să crească nivelul calității produselor și serviciilor;

e) să presteze serviciile convenite;

f) să respecte prețurile convenite;

g) să gospodărească rațional mijloacele materiale și financiare, să sporească fondurile gestiunii prin mijloacele legale.

Locatarul poate practica un adaos la prețurile cu ridicata pentru acoperirea unor cheltuieli proprii suplimentare sau stimularea personalului;

h) să plătească la timp sumele convenite cu locatorul ca preț pentru prestațiile acestuia, chirie pentru spațiu și obiecte de inventar;

i) locatarul își poate constitui fonduri proprii de dezvoltare, premiere, fonduri cu scop social din veniturile realizate prin gestiunea secției exterioare sau subunității luate în locație;

j) locatarul poate prelua integral sau parțial personalul salariat existent la data predării gestiunii sau să încadreze personal nou;

k) în funcție de gradul de integrare a gestiunii în economia locatorului, locatarul gestiunii participă la administrația locatorului.

V. Plățile

Art. 5. - Plățile se fac prin conturile:

al locatorului ................................ deschis la ................................;
al locatarului ................................ deschis la .................................
VI. Alte clauze

Art. 6. - La sfârșitul perioadei de locație prevăzută în contract se restituie gestiunea în bună stare de funcționare și în condițiile de eficiență stabilite.

Art. 7. - Locatarul nu are dreptul să cedeze locația gestiunii, în tot sau în parte, fără acordul scris al locatorului.

Art. 8. - Clauze speciale:

........................................................................................................................

........................................................................................................................

VII. Răspunderea contractuală

Art. 9. - Neexecutarea următoarelor obligații contractuale este sancționată cu rezilierea de plin drept a contractului și plata de daune:

  • neplata unei singure rate a obligației bănești convenite;
  • .......................................................;
  • ........................................................

Art. 10. - Forța majoră apără de răspundere partea care o invocă.

VIII. Litigii

Art. 11. - Litigiile de orice fel decurgând din executarea prezentului contract sunt de competența instanței de drept comun sau arbitrajului.

Prezentul contract s-a încheiat în 4 exemplare, câte 2 pentru fiecare parte contractantă.

Data ............
Locatorul gestiunii,
...................
Locatarul gestiunii,
...................



Referințe

  1. 1-4 posturi pentru fiecare centru de cult.
  2. 2,0 2,1 1 post pentru fiecare parohie și asimilat.
  3. 1-3 posturi pentru fiecare centru de concentrare, depozit sau colecție a obiectelor și cărților de cult care fac parte din patrimoniul cultural național și sunt în administrarea cultelor.