Monitorul Oficial 8/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0008 - Partea I - Marţi, 28 ianuarie year::1992

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind finanțarea participării României la Expoziția universală „Era descoperirilor” - Sevilla - 1992

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Participarea României la Expoziția universală cu tema „Era descoperirilor”, care va avea loc la Sevilla - Spania - în perioada 20 aprilie - 12 octombrie 1992, se organizează de un colectiv format din reprezentanți ai Ministerului Culturii, Ministerului Învățământului și Științei, Ministerului Comerțului și Turismului, Academiei Române, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne, Uniunii Arhitecților, Asociației „Știință și Responsabilitate”, Camerei de Comerț și Industrie a României, Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci.

Acțiunile privind realizarea expoziției se efectuează de către sau sub coordonarea „ARTEXPO" (Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă) din subordinea Ministerului Culturii.

Art. 2. - În vederea asigurării resurselor financiare necesare pentru organizarea și derularea în condiții optime a prezenței României la „EXPO '92” se constituie un fond special, conform anexei.

Art. 3. - Garantarea securității și integrității exponatelor, pe toată durata transportului și expunerii acestora în cadrul „EXPO '92”, se face de către Ministerul de Interne, prin personal specializat.

Art. 4. - Coordonatorul general al colectivului constituit conform art. 1 din prezenta hotărâre analizează și informează periodic Guvernul în legătură cu stadiul realizării acțiunilor privind participarea României la „EXPO '92”. Desemnarea coordonatorului general al colectivului se face în condițiile stabilite în anexa la prezenta hotărâre.

Art. 5. - Anexa este parte integrantă din prezenta hotărâre și se comunică ministerelor interesate.


Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 18 ianuarie 1992 | Nr. 23.

Contrasemnează:

Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul culturii, Ludovic Spiess


Anexă

I. Fondul special destinat finanțării acțiunilor privind participarea României la „EXPO '92” este de 260 milioane lei și 390 mii dolari, care se constituie și are următoarea structură:

a) 90 milioane lei și 350 mii dolari din bugetul Ministerului Comerțului și Turismului pentru anul 1992;
b) 110 milioane lei și 10 mii dolari, sumă cu care se suplimentează bugetul Ministerului Comerțului și Turismului, din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului;
c) 30 milioane lei și 30 mii dolari, sumă cu care se suplimentează bugetul Ministerului Culturii, din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului;
d) 20 milioane lei, sumă cu care se suplimentează bugetul Ministerului Învățământului și Științei, din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului;
e) 10 milioane lei, sumă cu care se suplimentează bugetul Secretariatului General al Guvernului pentru Departamentul Informațiilor, din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului.

Sumele menționate la lit. a) și b) se pun la dispoziția „ARTEXPO” și se utilizează de către „ARTEXPO" conform normelor financiare legale în vigoare.

II. Coordonatorul general al colectivului prevăzut la art. 1 din prezenta hotărâre este domnul general-maior Buliga Raul, din cadrul Ministerului Apărării Naționale.


Ordine

Ordin privind unele măsuri ce se impun în vederea împiedicării degradării, distrugerii, precum și protejării bunurilor imobile cu valoare de patrimoniu

Ministerul Culturii

Nr. 130/23.XII.1991


Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului și ministrul culturii,

  • având în vedere Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării construcțiilor și unele măsuri

pentru realizarea locuințelor, Hotărârea Guvernului României nr. 522/1991 privind organizarea și funcționarea Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, Hotărârea Guvernului României nr. 942/1990 privind înființarea și organizarea Ministerului Culturii și Decretul nr. 91/1990 privind înființarea și organizarea Comisiei Naționale a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice,

emit prezentul ordin:

Art. 1. - Autorizarea executării de lucrări la monumente, ansambluri și situri istorice se face în temeiul art. 3 lit. b) și art. 7 lit. a) din Legea nr. 50/1991.

Executarea fără autorizație de construire a lucrărilor prevăzute la art. 8 lit. a)-f) din Legea nr. 50/1991 nu se aplică în cazul monumentelor, ansamblurilor și siturilor istorice.

Monumentele, ansamblurile și siturile istorice sunt cele înscrise în listele aprobate de către Comisia Națională a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice.

Art. 2. - Delimitarea zonelor de protecție a monumentelor, ansamblurilor și siturilor istorice se face pe baza unor studii de specialitate, întocmite prin grija autorităților administrației publice locale, împreună cu organismele teritoriale de specialitate ale Ministerului Culturii, și vor fi avizate de către Comisia Națională a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice și Departamentul pentru Urbanism și Amenajarea Teritoriului, conform legii.

Până la definitivarea acestor studii, care vor fi integrate în documentațiile de urbanism și amenajarea teritoriului, autorizarea lucrărilor de construcții pe o rază de 100 m în localitățile urbane, 200 m în localitățile rurale și 500 m în afara localităților, față de limita exterioară a monumentelor istorice, se va efectua în condițiile prevederilor art. 7 lit. a) din Legea nr. 50/1991.

Art. 3. - Monumentele, ansamblurile și siturile istorice, cu zonele lor de protecție, se instituie ca zone protejate prin documentațiile de urbanism și amenajarea teritoriului.

Art. 4. - În cadrul fondurilor legal constituite în organele locale pentru lucrări ce privesc monumentele istorice, se recomandă autorităților administrației publice locale să acorde prioritate operațiunilor de conservare și protejare, în vederea salvării acestora.

În sensul celor de mai sus, autoritățile administrației publice locale vor înștiința pe toți deținătorii, cu orice titlu, de monumente istorice din teritoriu.

Art. 5. - Amplasarea monumentelor de for public se va face pe baza unui plan urbanistic de detaliu, avizat și aprobat conform Legii nr. 50/1991.

Avizarea concepției plastice a monumentului de for public se va face de către Comisia de experți pentru artă monumentală din cadrul Ministerului Culturii.

Prin monumente de for public se înțeleg acele construcții neutilitare, cu caracter decorativ, comemorativ și de semnal.

Art. 6. - Autorizarea lucrărilor de construire pentru lăcașurile de cult se face, în temeiul art. 4 din Legea nr. 50/1991, de către consiliile județene, pe baza avizului primăriilor comunale, și de către primăriile municipiilor și orașelor.

Avizarea oportunității, modul de amplasare în localitate, volumetria specifică a construcțiilor și expresia arhitecturală a fațadelor se fac de către Comisia de avizare a lăcașurilor de cult instituită prin Ordinul comun al Secretariatului de Stat pentru Culte și Departamentului pentru Urbanism și Amenajarea Teritoriului nr. 14/530/22 ianuarie 1991.

Art. 7. - Direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului - Departamentul pentru Urbanism și Amenajarea Teritoriului, Ministerului Culturii și Direcției Naționale a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice, împreună cu autoritățile administrației publice locale vor asigura îndeplinirea prevederilor prezentului ordin.


Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului, Dan Nicolae

Ministrul culturii, Ludovic Spiess