Monitorul Oficial 129/1992
Monitorul Oficial al României
Anul IV, Nr. issue::129 - Partea I - Joi, 11 iunie year::1992
Hotărâri ale Senatului
Hotărâre prind stabilirea unor norme de procedură în legătură cu numirea judecătorilor la Curtea Constituțională
Având în vedere că în Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale nu este prevăzută în întregime procedura potrivit căreia trebuie să se desfășoare prezentarea candidaților, desfășurarea votului și valorificarea rezultatului acestuia, criteriile de numire pe 9 ani, 6 ani și, respectiv, 3 ani, precum și alte elemente privind procedura numirii judecătorilor la Curtea Constituțională, din partea Senatului,
considerând că aceste norme este necesar să fie stabilite printre-o hotărâre a Senatului, prealabilă numirii judecătorilor la Curtea Constituțională,
Senatul hotărăște:
1. Prezentarea Raportului Comisiei juridice se va face motivat pentru fiecare candidat, în ordinea alfabetică a candidaților și fără opțiuni.
2. După prezentarea raportului în plenul Senatului se vor face dezbateri în legătură cu datele acestuia, se vor da explicații și adresa întrebări raportorului sau candidaților.
3. Dosarele întocmite de Comisia juridică se vor afla în sală, la dispoziția senatorilor, pentru a putea fi, eventual, consultate.
4. Biroul permanent al Senatului va propune plenului Senatului, spre dezbatere și votare, pe toți candidații, fără opțiuni, în ordinea alfabetică.
5. Pentru scrierea buletinelor de vot și distribuirea lor, numărarea voturilor și stabilirea rezultatului votării, se constituie o comisie formată din secretarii și chestorii Senatului.
6. Votul este secret, pe buletine de vot, cu înscrierea candidaților în ordine alfabetică.
7. Vor fi declarați aleși primii 3 candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi peste numărul reprezentând majoritatea membrilor Senatului, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi. În caz de egalitate de voturi, se va repeta votul pentru departajarea candidaților.
8. Pentru stabilirea perioadei de numire de 9 ani, 6 ani și 3 ani, se va proceda la un al doilea tur de scrutin, pe bază de înscriere pe o jumătate de coală de hârtie, ștampilată, în ordinea preferențială, notată cu 1, 2 și 3. Se acordă 3 puncte pentru fiecare loc 1, 2 puncte pentru fiecare loc 2 și un punct pentru fiecare loc 3. Candidatul cu cel mai mare punctaj va fi numit pe 9 ani, următorul pe 6 ani și ultimul pe 3 ani. În caz de egalitate de punctaj pentru locul 1 sau 2, se va repeta votul pentru departajarea candidaților.
9. Se recomandă senatorilor care sunt candidați să nu participe la vot.
10. Pe baza rezultatului votului, se va redacta Hotărârea Senatului privind numirea judecătorilor la Curtea Constituțională, din partea Senatului. Hotărârea, semnată de președintele Senatului, va fi înaintată Președintelui României, spre a convoca de urgentă ședința de constituire a Curții Constituționale, în condițiile art. 51 alin. (3) din Legea nr. 47/1992.
Hotărâre privind numirea unor judecători la Curtea Constituțională
În temeiul art. 140 alin. (2) și art. 152 alin. (2) din Constituția României, precum și al art. 7 și art. 51 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale,
având în vedere prevederile proceselor-verbale din 2 iunie 1992 referitoare la rezultatul voturilor întrunite de persoanele care au candidat pentru a fi numite în calitate de judecător la Curtea Constituțională, din partea Senatului, precum și la durata mandatului acestora,
Senatul hotărăște:
Art. 1. - Domnul Antonie Iorgovan, conferențiar universitar, doctor în drept, se numește în calitate de judecător la Curtea Constituțională, pentru o perioadă de 9 ani.
Art. 2. - Domnul Viorel-Mihai Ciobanu, conferenţiar universitar, doctor în drept, se numește în calitate de judecător la Curtea Constituțională, pentru o perioadă de 6 ani.
Art. 3. - Domnul Miklós Fazakas se numește în calitate de judecător la Curtea Constituțională, pentru o perioadă de 3 ani.
Hotărâri ale Camerei Deputaților
Hotărâre privind numirea unor judecători la Curtea Constituțională
În temeiul art. 140 alin. (2) și art. 152 alin. (2) din Constituţia României, precum și al art. 7 și art. 51 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale,
având în vedere prevederile proceselor-verbale din zilele de 2 și 3 iunie 1992 referitoare la rezultatul voturilor întrunite de persoanele care au candidat pentru a fi numite în calitate de judecător la Curtea Constituțională, din partea Camerei Deputaților precum și la durata mandatului acestora,
Camera Deputaților hotărăște:
Art. 1. - Domnul Ioan Muraru, profesor universitar, doctor în drept, se numește în calitate de judecăților la Curtea Constituțională, pentru o perioadă de 9 ani.
Art. 2. - Domnul Victor Dan Zlătescu, doctor în drept, se numește în calitate de judecător la Curtea Constituțională, pentru o perioadă de 6 ani.
Art. 3. - Domnul Ioan Filipescu, profesor universitar, doctor-docent în drept, se numește în calitate de judecător la Curtea Constituțională, pentru o perioadă de 3 ani.
Decrete
Decret privind acordarea gradului de general-maior unui colonel din Ministerul Apărării Naționale
În temeiul art. 94 lit. b) din Constituția României,
Președintele României decretează:
Articol unic. - Se acordă gradul de general-maior colonelului Oțelea Dumitru Cornel.
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind completarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 559/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din industria chimică și petrochirnică
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Prevederile art. 1 și 2 din Hotărârea Guvernului nr. 559 din 17 mai 1990 se aplică în mod corespunzător și personalului care este în activitate la Societatea Comercială'„Spumotim” - S.A. Timișoara.
Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 559 din 17 mai 1990 se completează după cum urmează:
„19. Sinteza-fabricarea spumelor poliuretanice flexibile, semirigide și rigide în sistem continuu și în forme, prelucrarea acestora, injectarea spumelor și elastomerilor poliuretanici."
Art. 2. - HOtărârea Guvernului nr. 559/1990[1] privind acordarea unor drepturi personalului din industria chimică și petrochimică, astfel cum a fost modificată prin prezenta, se publică în Monitorul Oficial al României.
Contrasemnează:
p. Ministrul industriei, Dumitru Popescu, secretar de stat
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea
Ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu
Ordine
Ordinul nr. 88 al Ministerului Comerţului şi Turismului, privind măsuri de aplicare a Rezoluției nr. 751/1992 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite
În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 805/1990, cu modificările ulterioare, privind organizarea și atribuțiile Ministerului Comerțului și Turismului,
având în vedere declarația Guvernului României din 3 iunie 1992 în legătură cu Rezoluția nr. 757/1992 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru impunerea de sancțiuni Republicii Federale Iugoslavia (Serbia și Muntenegru),
ministrul comerțului și turismului emite următorul ordin:
Art. 1. - Începând cu data de 7 iunie 1992, ora 0,00, se interzic importul și exportul oricăror produse de bază și mărfuri provenind din sau având ca destinație Republica Federală Iugoslavia (Serbia și Muntenegru).
Art. 2. - Începând cu aceeași dată, licențele de import și de export eliberate de către Ministerul Comerțului și Turismului, având ca țară de origine, respectiv de destinație, Iugoslavia (cod 890), se suspendă.
În cazul licențelor de import și de export eliberate anterior pentru Iugoslavia (cod 890), dar care au ca țara de origine și, respectiv, de destinație Bosnia și Herțegovina (cod 070), Croația (cod 190) și Slovenia (cod 708), agenții economici din România interesați se vor prezenta la Ministerul Comerțului și Turismului pentru reconfirmarea acestora.
Art. 3. - Se exceptează de la prevederile art. 1 vânzarea sau furnizarea către Republica Federală Iugoslavia (Serbia și Muntenegru) de bunuri în scopuri strict medicale și de produse agroalimentare, notificate ca atare comitetului înființat prin Rezoluția nr. 724/1991, precum și schimburile de mărfuri și servicii rezultate din activitățile integrate de cooperare în curs de desfășurare (Porțile de Fier I și II, energie electrică, Complexul Petrochimie Pancevo-Timișoara și altele de asemenea natură).
Art. 4. - Agenții economici din România cu activități de comerț exterior, desfășurate sau operate pe sau de pe teritoriul Republicii Federale Iugoslavia (Serbia și Muntenegru), vor sista orice activitate de natură să promoveze și/sau favorizeze vânzarea sau furnizarea de produse de bază sau mărfuri din și către Republica Federală Iugoslavia (Serbia și Muntenegru).
Art. 5. - Se suspendă executarea tuturor contractelor pentru primiri și trimiteri de turiști, încheiate de către societățile comerciale de turism și alți agenți economici din România cu firme din Republica Federală Iugoslavia (Serbia și Muntenegru), și se interzice încheierea de noi contracte pentru aducerea sau trimiterea de turiști.
Art. 6. - Prevederile prezentului ordin se aplică pe perioada de valabilitate a Rezoluției nr. 757/1992 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și se dă publicității.
Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota
București, 6 iunie 1992.
Referinţe
- ↑ Hotărârea Guvernului nr. 559/1990 este publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 87 din 8 mai 1992.