Monitorul Oficial 110/1992

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 1 august 2011 16:16, autor: Cosmin Drula (discuție | contribuții) (Pagină nouă: Anul IV - Nr. 110 LEGI, DECRETEOTAÎr/șI ALTE ACTE Joi' 28 mai 1992 HOTĂRÎRI ALE GUVERNULUI ROMÂNIEI Hotărâri cuprinse în anexa Ia Hotărârea Guvernului României nr. 102/1...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare

Anul IV - Nr. 110 LEGI, DECRETEOTAÎr/șI ALTE ACTE Joi' 28 mai 1992

HOTĂRÎRI ALE GUVERNULUI ROMÂNIEI

Hotărâri cuprinse în anexa Ia Hotărârea Guvernului României nr. 102/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 68 din 16 aprilie 1992

GUVERNUL ROMÂNIEI

H O T A R I R E

privind constituirea Societății Comerciale cu capital integral străin „Witschi (România) Electronic" - S.R.L,

Guvernul României hotărăște ;

Art, 1. - Se aprobă constituirea, în conformitate cu prevederile Decretului-lege nr. 96/1990, a Societății Comerciale cu capital integral străin denumită „Witschi (România) Electronic" - S.R.L., cu sediul în București, potrivit statutului convenit de părți și care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - Capitalul social inițial este de 50.000 dolari S.U.A., subscris în proporție de 30% în numerar și 70% aport în natură, în valută.

Art. 3. - Obiectul de activitate al societății îl constituie :

- montarea și comercializarea de aparate electronice de măsură și control ;

- conceperea, proiectarea și producerea în România de aparatură electronică de măsură și control.

Art. 4. - Societatea se poate aproviziona direct de la producătorii români cu mărfuri deștinate exportului, cu plata parțial în valută convertibilă, într-o cotă care să acopere, cel puțin, valoarea energiei, materiilor prime și materialelor deficitare folosite.

PRIM-MINISTRU PETRE ROMAN

București, 23 noiembrie 1990. Nr. 1229.

ANEXĂ

STATUT

S J. A 1

Capitolul I

Forma, denumirea, obiect, sediu, durata

Articolul 1 Forma

între proprietarii părților sociale de mai jos și ai celor care vor putea fi emise în viitor, a fost constituită o societate română cu răspundere limitată, cu capital social subscris în întregime de persoane juridice și fizice elvețiene, guvernată de prevederile Decretului-lege nr. 96/1990 și ale celorlalte dispoziții legale sau reglementări din România, ca și de cele ale prezentului statut.

Articolul 2 Denumirea

Societatea are următoarea denumire socială : „WITSCHI (ROMÂNIA) ELECTRONIC" - S.R.L.

In toate documentele sociale, această denumire va fi precedată sau urmată de mențiunea „Societate cu răspundere limitată" sau ;>S.R.L." și de capitalul social.

Articolul 3 Obicei

Societatea are ca obiect montarea, producția, comercializarea, cumpărarea, vânzarea, importul, exportul, reexportul, service după vânzare, asistență tehnică, marketing, precum' și cercetarea și dezvoltarea tuturor produselor, materialelor, aparatelor și sistemelor de măsură și control electronice, ca și a altor produse industriale.

îndeosebi, va dezvolta montajul, producția și comercializarea produselor sale în numele si Ia comanda Societății „WITSCHI ELECTRONIC A.G.* din Elveția și va reprezenta produsele acestei din urmă societăți în următoarele țări : România, Bulgaria, Cehoslovacia, Iugoslavia, Polonia, Ungaria și U.R.S.S. La dispoziția societății din Elveția, care este proprietara licențelor de producție și de vânzare, va putea livra aceste produse și în alte țări.

Societatea va putea să-și realizeze obiectul direct sau indirect, în contul său sau în contul unor terți în calitate de consultant, agent, reprezentant, comisionar sau prestator de servicii.

Va putea acționa fie singură, fie în participare, în special prin dobândirea de drepturi de orice fel în întreprinderi cu un obiect similar sau qonex și se va putea angaja în acelaș scop la constituirea oricăror întreprinderi noi.

Va avea dreptul să desfășoare orice activitate, servicii sau prestări de servicii, care vor permite realizarea obiectului de activitate.

Articolul 4 Sediul social

Sediul social al societății este stabilit în București (76.208), str. Dr. Lister nr. 1.

Acesta va putea fi transferat în orice alt loc din București prin hotărârea comitetului de direcție, ce va fi în mod obligatoriu ratificată de adunarea generală ordinară sau în orice alt loc din România, prin hotărârea adunării generale a asociaților.

Vor putea fi constituite filiale, birouri sau agenții în orice localitate de pe teritoriul român, prin decizia unanimă a comitetului de direcție ratificată de următoarea adunare generală.

Articolul 5 Durata

Durata societății este de 20 (douăzeci) ani din momentul înregistrării la Ministerul Finanțelor.

Asociații pot hotărâ în cadrul adunării generale extraordinare asupra prelungirii sau reducerii acestei durate.

Rezoluțiile în această privință vor trebui să fie adoptate în unanimitatea asociaților prezenți.

Capitolul II Capitalul social, părțile sociale, aporturi, vărsămânle

Articolul 6 Capitalul social

Capitalul social a fost stabilit la suma de 50.000 (cincizeci mii) dolari S.U.A., divizat în 100 (una sută) părți sociale cu o valoare nominală de 500 (cinci sute) dolari S.U.A. fiecare, numerotate de la 1 la 100.

Părțile sociale sunt repartizate în două categorii :

- părțile sociale din clasa A sunt atribuite Societății „WITSCHI ELECTRONIC A.G., CH - BUREN a.d.A." Elveția, Bahnhof Strasse nr. 26, persoană juridică ;

- părțile sociale din clasa B sunt atribuite asociaților persoane fizice.

Există 90 părți sociale din clasa A, numerotate de la 1 la 90, în valoare de 45.000 dolari S.U.A., reprezentând 90% din capitalul social, în întregime subscrise de firma „WITSCHI ELECTRONIC A.G.",

Există 5 părți sociale din clasa B, numerotate de la 91 la 95, în valoare de 2.500 dolari S.U.A., reprezen-tând 5% din capitalul social, în întregime subscrise de dl. VICTOR MANTA, cu domiciliul în Brunnrnatt 9, CH-2552 Ospund, Elveția.

Există încă 5 părți sociale din clasa B, numerotate de la 96 la 100 în valoare de 2.500 dolari S.U.A., re-prezentând 5% din valoarea capitalului social, în întregime subscrise de dl. FRIEDRICH WITSCHI, cu domiciliul în Reibenweg nr. 5, CH-3294 Biiren a.d.A., Elveția.

Toate părțile sociale au aceleași drepturi asupra activului social și sunt indivizibile față de societate.

Articolul 7

Aporturi, vărsământe

Aporturile la capitalul social al Societății „WITSCHI ELECTRONIC A.G.", Elveția vor fi constituite în proporție de 30% din vărsămintele în numerar și 70% din- echipamente, aparate de birou și din alte produse

necesare funcționării societății constituite la București (anexa nr. 1 : Structura aporturilor în natură).

Aporturile la capitalul social ale celorlalți asociați, deținători de părți sociale din clasa Bs vor fi formate din vărsăminte în numerar.

Din vărsămintele în numerar, 30% va trebui să fie depuse la o bancă din România în termen de cel mult 45 de zile de la înregistrarea societății la Ministerul Finanțelor, iar diferența de 70% cel târziu în următoarele 10 luni. Eliberarea acestor din urmă părți sociale poate fi făcută într-una sau în mai multe etape, potrivit cererilor comitetului de direcție ce vor fi aduse la cunoștința asociaților prin scrisoare recomandată cu adeverință de primire, expediată cel puțin cu 30 de zile înaintea datei fixate pentru fiecare vărsământ.

Orice întârziere în vărsarea sumelor datorate sau în aportarea bunurilor de investiție sau a altor produse similare din suma părților sociale neeliberate antrenează, de plin drept și fără să fie nevoie să se aplice vreo formalitate, plata unei doblnzi fixată la 7% pe an, în beneficiul societății.

Articolul 3 Majorarea capitalului social

Capitalul social va putea fi majorat o dată sau de mai multe ori, fie prin emisiunea de părți sociale noi de aceeași valoare nominală, fie prin ridicarea valorii nominale a părților sociale deja emise. Adunarea generală extraordinară este singurul organ competent pentru a hotărâ asupra modalităților de majorare a capitalului social.

în cazul majorării capitalului social asociații au, proporțional cu suma părților sociale, un drept de preempțiune la subscrierea noilor părți sociale emise.

Articolul 9

Reducerea capitalului social

Adunarea generală extraordinară a asociaților poate, de asemenea, dacă'va fi cazul și sub rezerva drepturilor creditorilor, să autorizeze reducerea capitalului social, fără ca prin această reducere să se afecteze proporțiile dintre asociați.

* Reducerea capitalului social nu poate, pe de altă parte, sa aibă ca efect situarea capitalului social la un nivel inferior minimumului legal.

Articolul 10 Forma părților sociale

Părțile sociale sunt nominative, indivizibile și egale.

"Simpla realizare a aportului la capitalul social creează dreptul și obligația eliberării certificatelor (titlurilor) corespunzătoare de către societate.

Certificatele (titlurile) asociaților rezultă din prevederile prezentului statut, ca și din orice act ulterior care va modifica statutul din punct de vedere al capitalului social, sau care va constata cesiunea unor părți sociale.

Certificatele pentru părțile sociale sunt extrase din registrele societății, numerotate, ștampilate și semnate de directorul general al societății.

Fiecare certificat trebuie să prevadă ;

- denumirea și durata societății ;

- numărul și data înregistrării la Ministerul Finanțelor, numărul și data Monitorului Oficial al României în care a fost publicat prezentul statut;

- capitalul social, numărul total al părților sociale, numărul lor de ordine, valoarea nominală a părților sociale și vărsămintele efectuațe ;

- numele, prenumele (denumirea) și domiciliul (sediul social) asociatului ;

- o mențiune privind caracterul nenegociabil al certificatului.

Certificatele eliberate pentru alte aporturi decât cele în numerar vor trebui să poarte mențiunea că sunt netransmisibile cel puțin 2 ani de la înregistrarea societății.

Articolul II Cesiunea părților sociale

Părțile sociale sunt liber transmisibile în interiorul fiecăreia dintre grupele de asociați.

Orice cesiune de părți sociale care ar avea ca rezultat sâ modifice paritatea între părțile sociale din grupa A și cele din grupa B va trebui în mod obligatoriu să fie supusă aprobării adunării generale a asociaților.

Cesiunea părților sociale se face printr-o declarație de transfer semnată de cedant sau de mandatarul său și înscrisă în registrul de transferuri al societății.

Orice transmitere în favoarea unui terț, care nu este încă asociat este supusa aprobării adunării generale a .asociaților. Asociatul cedant va trebui să adreseze comitetului de direcție o cerere de acord indicându-și numele, prenumele și calitatea cesionarului, numărul părților sociale incluse în cesiune și prețul oferit.

Comitetul de direcție trebuie să informeze asociatul cedant despre hotărârea luată, într-un termen de 3 luni.

Comitetul de direcție, luând act de dorința unuia dintre asociați de a ceda titluri, va trebui să informeze pe ceilalți asociați din grupul respectiv de părți sociale informându-i asupra .dreptului preferențial de achiziționare a. certificatelor (titlurilor) de care aceștia dispun, drept care va putea fi exercitat într-o perioadă de 60 de zile de la acordul dat de comitetul de direcție.

în caz de concurență între asociați pentru achiziționarea certificatelor puse în vânzare, vechii asociați vor dispune de un drept de achiziție proporțional cu numărul de părți sociale pe care le dețin.

în cazul în care nici unul din vechii asociați nu dorește să-și exercite dreptul de preferință în termenul de 60 de zile, comitetul de direcție va putea să-și dea acordul pentru cesiunea propusă sau să refuze acest lucru și să decidă să cumpere el însuși cer-? tificatele.

O hotărâre a adunării generale extraordinare va trebui să intervină asupra acestei probleme.

Drepturile și obligațiile legate de părțile sociale urmează certificatul (titlul) indiferent la cine se află acesta. Singurul drept al cesionarului este acel la dividendele curente și la părți eventuale din rezerve.

Posesiunea unei părți sociale atrage după sine, de drept, adeziunea la statutul societății.

Articolul 12 Drepturile și obligațiile asociatului

In condițiile egalității valorii nominale și în lipsa unei hotărâri contrare a adunării generale extraordinare a asociaților, toate părțile sociale sunt absolut identice între ele din punct de vedere al exercitării tuturor drepturilor (votul în adunare, proprietatea asupra activului social, repartizarea beneficiilor), precum și al imputării tuturor taxelor sau exonerărilor fiscale.

In consecință, orice parte socială va da drept, în perioada de funcționare a societății sau în cea de lichidare, la reglementarea pe baza egalității valorii nominale a aceleiași sume nete pentru orice alocare sau rambursare, astfel încât, atunci .când va fi cazul, se va face masă între toate părțile sociale, independent de orice exonerare sau de reducere de impozit, ca și de orice taxe cărora le vor putea da naștere aceste alocări sau rambursări.

Obligațiile sociale sunt garantate prin patrimoniul social al societății. Asociații sunt ținuți datori numai pentru depunerea părților sociale subscrise și nu răspund decât în limitele valorii acestor părți sociale.

Patrimoniul societății nu poate fi grevat de datoriile sau de alte obligații personale ale asociaților. Un creditor al unui asociat poate formula pretenții numai asupra acelei părți a profitului societății care va fi repartizată acestui asociat prin hotărârea adunării generale a asociaților sau asupra acelei cote-părți care îi va reveni acestuia de drept la lichidarea societății, efectuată în condițiile prezentului statut.

Articolul 13 Pierderea unei părți sociale

In cazul pierderii unei părți sociale, proprietarul va trebui să anunțe comitetul de direcție și să publice acest fapt în presă. Numitul proprietar va putea să obțină, în termân de 6 luni de la publicarea anunțului, un duplicat al acestei părți sociale.

Capitolul III Gestiunea intereselor societății

A. Adunările generale

B. Comitetul de direcție

C. Controlul societății

D. Anul social - bilanțul social

E. Reducerea activului net.

A. Adunările generale

Articolul 14 Adunările generale

Adunarea generală constituită legal reprezintă universalitatea asociaților. Hotărârile sale, luate în conformitate cu legea și cu statutul, sunt obligatorii pentru toți asociații.

Adunările generale ordinare sau extraordinare vor trebui, pentru a fi valabil reunite, să reprezinte cel puțin 2/3 din asociați.

Pe de altă parte, rezoluțiile vor trebui să fie adoptate, atât în adunările generale ordinare cât și în cele extraordinare, cu o majoritate de 2/3 din asociații prezenți.

Adunările generale sunt de două feluri : -- adunări generale extraordinare ; - adunări generale ordinare.

Articolul 15 Adunarea generală extraordinară

Adunările generale extraordinare pot fi convocate ori de câte ori apar ca fiind necesare în funcție de nevoile societății.

Adunările generale extraordinare pot modifica statutul, majora sau reduce capitalul social, schimba adresa sediului social și pot lua toate hotărârile privitoare,, la viața societății care implică modificări ale statutului, în conformitate cu reglementările în vigoare în România.

Articolul 16

Adunarea generală ordinară

Adunarea generală ordinară se convocă o dată pe an în cursul primului trimestru al anului, în vederea examinării bilanțului, a contului de profit și pierderi, precum și a. afectării rezultatelor ultimului exercițiu încheiat.

Adunarea numește și revocă directorii și experții autorizați de Ministerul Finanțelor, completează efectivul comitetului de direcție și ratifică numirile provizorii de directori.

Adunarea ratifică bugetul previzional și programul de activitate al societății pe anul în curs.

Adunarea generală ordinară ia orice alte hotărâri, în afara celor care sunt de competența adunării generale extraordinare.

Articolul 17 Compoziția și deliberările

Adunările generale sunt convocate de comitetul de direcție ; în cazul în care comitetul nu face acest lucru, acestea pot fi convocate fie de expertul autorizat de Ministerul Finanțelor, fie de unul sau mai mulți asociați, fie de lichidatori.

Ordinea de zi este stabilită de autorul convocării.

Convocările adunărilor generale se fac cu 30 de zile înainte, prin scrisoare recomandată, expediată fiecărui asociat.

Adunările generale nu pot delibera valabil asupra problemelor înscrise pe ordinea de zi decât în condițiile de cvorum și de majoritate prevăzute prin prezentul statut.

Pentru orice adunare generală, unul sau mai mulți asociați pot da unui alt asociat mandat ca să-i reprezinte ; societățile sau alte persoane juridice sunt reprezentate de o persoană fizică dispunând de un mandat special și legal, acest mandatar putând să nu fie asociat.

Adunările generale au loc, în principiu, la sediul social, dar ele se pot desfășura în oricare alt loc precizat în avizul de convocare.

Adunările sunt prezidate de directorul general sau, în absența acestuia, de unul dintre directori.

Adunarea desemnează un secretar, care poate să nu fie asociat în societate.

Deliberările adunării generale sunt înscrise în pro-cesele-verbale semnate de asociați, în care se raen

ționează data și locul reuniunii, modul de convocare, ordinea de zi, quorumul atins, documentele și rapoartele prezentate adunării, un rezumat al dezbaterilor, textul rezoluțiilor supuse votării și rezultatul voturilor.

Copiile sau extrasele proceselor-verbale ale adunării sunt certificate valabil de președintele adunării generale.

B. Comitetul de direcție Articolul 18 Structura comitetului de direcție

Societatea este administrată de un comitet de direcție format din cel puțin 3 directori, aleși dintre asociații din grupele A și B. Durata de funcționare a directorilor este fixată la 3 ani ; directorii pot fi realeși.

Dacă locul- unui director devine vacant între două adunări generale, ca urmare a decesului sau a demisiei acestuia, comitetul de direcție poate fi completat în mod provizoriu.

Numirile făcute cu titlu provizoriu de comitetul de direcție vor fi supuse pentru confirmare, cu ocazia primei reuniuni, adunării generale ordinare, care determină durata mandatului noilor directori.

Articolul 19 Euoui comitetului de direcție

In fiecare an, în prima ședință care urmează adunării generale ordinare, comitetul de direcție alege, dintre membrii săi, un președinte-director general (P.D.G.), care trebuie să fie persoană fizică și care poate fi reales.

Comitetul desemnează, de asemenea, dintre membrii săi, un director general adjunct care îl asistă pe P.D.G. și stabilește împreună cu acesta orientările generale ale vieții economice a societății.

Dacă P.D.G. al comitetului de direcție este ales dintre directorii din grupa A, directorul general adjunct va fi ales dintre asociații din grupa B și invers.

Articolul 20 Funcționarea comitetului de direcție

Directorii sunt convocați de P.D.G. pentru reuniunile comitetului de direcție, cel puțin cu 10 zile înainte, prin scrisoare recomandată cu dovada de primire sau prin orice alt mijloc.

Ședințele sunt prezidate de P.D.G. și, în lipsa acestuia, de directorul general adjunct sau de un director delegat în acest scop la începerea ședinței.

Comitetul de direcție nu deliberează valabil decât dacă sunt prezenți 2/3 din membrii săi ; un director poate fi înlocuit de un alt director la o ședință a comitetului.

Deciziile sunt luate cu majoritatea membrilor prezenți sau reprezentați ; orice diferend care ar putea surveni va fi prezentat adunării generale reunite în mod extraordinar.

în cazul egalității de voturi, cu ocazia deliberărilor în comitet, președintele ședinței nu are vot preponderent.

Experții autorizați de Ministerul Finanțelor trebuie să fie convocați în aceleași condiții și termene ca directorii, la reuniunea comitetului de direcție care definitivează conturile exercițiului încheiat, prin scrisori recomandate cu confirmare de primire.

Deliberările comitetului sunt cuprinse în procesele-verbale care indică numărul directorilor prezenți, învoiți sau absenți, precum și prezența tuturor persoanelor care au asistat în întregime sau parțial la reuniune.

Copiile sau extrasele deliberărilor din comitetul de direcție sunt certificate valabil de P.D.G., da directorul general adjunct sau de un împuternicit abilitat în acest scop.

Articolul 21

împuternicirile comitetului de direcție

Comitetul de direcție este învestit cu puterile cele mai largi pentru a acționa în orice circumstanță în numele societății și pentru a face sau a autoriza toate actele sau operațiunile legate de obiectul acesteia și, în mod deosebit :

-■ numește și revocă președintele și pe orice mandatar ;

- întocmește inventarele și conturile care trebuie să fie prezentate adunării generale ; hotărăște în toate propunerile ce i se prezintă și întocmește ordinea de zi și textul rezoluțiilor ;

-- convoacă adunările generale ;

- avizează orice" convenții în care sunt interesați directorii ;

- stabilește lista investițiilor ce urmează a fi realizate ;

- permite președintelui-director general, în limita unei sume totale pe care o stabilește, să dispună plăți și să dea cauțiuni sau garanții în numele societății. Durata acestor împuterniciri va fi, în principiu, de un an. Cu toate, acestea, P.D.G. poate fi autorizat să dea cauțiuni sau garanții administrațiilor fiscale sau vamale, fără limitarea sumei ;

- transferă, sediul social în aceeași localitate sau în orice alt loc, sub rezerva ratificării acestei măsuri de următoarea adunare generală.

Articolul 22 Remunerarea directorilor

Directorii pot primi, ca remunerare pentru activitatea lor o sumă fixă anuală, forfetară, stabilită ca sistem de calcul și ca nivel de adunarea generală ordinară.

Adunarea generală ordinară poate, de asemenea, să acorde remunerații excepționale, ca și rambursarea tuturor cheltuielilor pentru misiunile sau mandatele încredințate directorilor.

Articolul 23 Președinția comitetului de direcție

Președintele comitetului de direcție își asumă pe propria sa răspundere conducerea generală a societății. El reprezintă societatea în raporturile acesteia cu terții. Este învestit cu" puterile cele mai largi pentru a acționa în orice împrejurare în numele societății.

Toate actele privind societatea, hotărâte de comitetul de direcție, sunt semnate de P.D.G., iar dacă

atiHwitHlMIsHdfHDlessl

este cazul, de directorul general adjunct, comitetul puțind să delege în acest scop pe orice alt mandatar.

Directorul general adjunct îl asistă pe P.D.G. și participă alături de el la conducerea afacerilor sociale.

Articolul 24 Direcția generală

La propunerea P.D.G., comitetul de direcție poate să dea mandat unei persoane sau cel mult la două persoane fizice să asiste P.D.G. în calitate de directori generali adjuncți.

Comitetul de direcție, de comun acord cu P.D.G.. determină întinderea și durata împuternicirilor, precum și dreptul de substituire delegat directorilor generali adjuncți. Comitetul le determină remunerarea.

Articolul 25 Controlul societății

Fiecare asociat are dreptul să controleze gestiunea și rezultatele activităților societății ; în acest scop, fiecare asociat are dreptul să obțină orice informație asupra acestor activități, să ia cunoștință despre documentele sociale și să le verifice.

Direcția generală și comitetul de direcție trebuie să pună la dispoziția oricărui asociat, care cere acest lucru, informația dorită asupra activităților societății și, îndeosebi, asupra bilanțului, contului de explorare anual și conturilor de profit și pierderi semestriale.

La încheierea fiecărui exercițiu financiar, P.D.G. și adjunctul său întocmesc rapoartele asupra activității economice și situației financiare a societății, precum și bilânțul și contul de profit și pierderi.

Articolul 26 Experții de gestiune

Adunarea generală ordinară desemnează doi experți de gestiune, un expert autorizat de Ministerul Finanțelor din România și un expert numit de Societatea „WITSCHI ELECTRONIC A.G." - Elveția, care îndeplinesc condițiile legale și care au mandat să verifice conturile, casa, documentele și valorile societății ; să controleze corectitudinea și realitatea inventarelor și a bilanțului, precum și exactitatea informațiilor date asupra conturilor societății în raportul comitetului de direcție.

Experții autorizați pot cere să fie asistați de alți experți sau colaboratori la alegerea lor, pe care îi vor face cunoscuți societății.

Experții trebuie, să aducă la' cunoștință comitetului de direcție controlul, verificările și diferitele sondaje pe care le-au efectuat, posturile din bilanț sau celelalte documente contabile la care sunt necesare unele modificări, cu toate remarcile asupra metodelor folosite, neregulile și inexactitățile pe care le-au descoperit.

Experții autorizați pot fi realeșâ.

Ei au dreptul la o remunerație stabilită de adunarea generală.

Articolul 27 Exercițiul social

Exercițiul social începe Ia 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie.

Ca excepție de la această regulă, primul exercițiu social începe de la data înregistrării societății la Ministerul Finanțelor și se încheie la 31 decembrie 1990.

Articolul 28 Bilanțul social

Societatea își organizează contabilitatea în conformitate cu prescripțiile legale din România. Evidența contabilă se ține și documentele contabile se întocmesc în lei.

Inventarul, bilanțul și contul de profit și pierderi sunt puse la dispoziția experților autorizați cel puțin cu 30 de zile înainte de data adunării generale ordinare anuale și prezentate în adunare de comitetul de direcție.

Articolul 29 Afectarea și repartizarea profilului

încasările în devize ale societății sunt depuse în contul bancar în devize al societății.

încasările în lei se țin în contul bancar în lei.

încasările în devize și în lei sunt afectate cheltuielilor de exploatare în devize și respectiv în lei.

Profiturile nete se calculează prin deducerea, din veniturile nete, a amortismentelor și a oricăror pro-vizoare pentru riscuri comerciale și industriale ; din venitul net se prelevă, de asemenea, 5% pentru constituirea rezervei legale până când această rezervă atinge 25% din capitalul social.

Toate rezervele suplimentare sau raportările hotă-râte de adunarea generală sunt prelevate din profitul net.

SGldul este repartizat între proprietarii de părți sociale, potrivit hotărârii adunării generale.

Toate plățile în devize ale societății, inclusiv transferul profiturilor în favoarea asociaților elvețieni, se efectuează în limitele sumelor disponibile, înscrise în creditul contului în devize al societății, deschis la o bancă comercială din România.

Articolul 30 Diminuarea activului net

în cazul reducerii activului net până la o sumă inferioară jumătății capitalului social, adunarea generală extraordinară, convocată în termen de 4 luni de la aprobarea contului, va trebui să statueze asupra căilor de urmat .*

- finanțarea pierderilor ; sau

- dizolvarea anticipată a societății.

în cazul finanțării pierderilor, fondul statutar va trebui să fie reconstituit la valoarea sa inițială.

Capitolul IV

Articolul 31 Modificarea statutului

Statutul nu poate fi modificat decât prin hotărârea asociaților, întruniți în adunări generale extraordinare.

Adunarea generală extraordinară va putea aduce statutului modificările necesare în toate prevederile acestuia și, în mod deosebit, în legătură cu :

- creșterea capitalului social;

- reducerea capitalului social pe calea răscumpărării totale sau parțiale a unor părți sociale, dacă reducerea nu are drept.cauză pierderi ;

-■ extinderea sau reducerea duratei ;

- dizolvarea anticipată a societății ;

- fuziunea cu alte societăți constituite sau în curs de constituire ;

- transferul sediului social în afara municipiului ;

- orice schimbare a obiectului social, extinderea sau restrângerea acestuia ;

- orice modificări în repartizarea beneficiilor. Aceste modificări trebuie să fie conforme cu dis-

pozițiile legislative sau cu reglementările în vigoare în România.

Articolul 32 Dizolvarea

Dizolvarea societății poate fi hotărâtă de adunarea generală în următoarele cazuri ;

- expirarea duratei societății ; un an înaintea acestei expirări, comitetul de direcție poate convoca o reuniune a adunării generale extraordinare pentru a delibera asupra prelungirii sau dizolvării societății ;

- imposibilitatea societății de a-și realiza obiectul social ;

- reducerea activului net la o sumă inferioară jumătății capitalului social ;

- hotărârea unanimă a comitetului de direcție asupra dizolvării anticipate.

Articolul 33 Lichidarea

în caz de dizolvare, societatea va fi lichidată.

în acest caz, adunarea generală ordinară va stabili modul de lichidare și vă numi comisia de lichidare căreia îi va determina atribuțiile. Comisia de lichidare va fi compusă cel puțin din doi lichidatori, dintre care unul va fi un expert român.

Numirea lichidatorilor pune capăt împuternicirilor administratorilor" (directorilor) dar nu și celor ale experților autorizați'pentru controlul documentelor contabile.

Comisia de lichidare va întocmi un bilanț de lichidare conținând în detaliu :

- natura și evaluarea activelor, pe baza- evaluării activelor similare pe piața internațională și în conformitate cu reglementările din România ;

-- natura și structura pasivului.

Lichidatorii au aceleași responsabilități'ca și directorii. Ei se obligă să asigure integritatea bunurilor și documentelor contabile ale societății și să înregistreze cronologic operațiile de lichidare.

Activitatea comisiei de lichidare este controlată de experții autorizați.

Lichidatorii răspund pentru toate operațiunile care nu au ca scop lichidarea societății.

Adunarea generală ordinară, statutar constituită, păstrează în perioada lichidării aceleași atribuții ca și în perioada funcționării societății.

Adunarea poate revoca lichidatorii, îi poate înlocui și poate chiar anula hotărârea privind dizolvarea anticipată, numind un nou comitet de direcție și noi experți autorizați, sub rezerva drepturilor dobândite între timp de terți.

Adunarea generală este convocată de lichidatori, din inițiativa lor proprie, sau la cererea asociaților, re-prezentând cel puțin un sfert din capitalul social și care indică problemele ce se includ pe ordinea de zi.

Copiile sau extrasele după procesele-v'erbale ale adunării vor fi semnate de cei doi lichidatori.

în perioada lichidării, bunurile și drepturile societății continuă să aparțină persoanei juridice.

Activele vor fi afectate cu prioritate plății salariilor, a datoriilor către autoritățile de stat și, dacă este cazul, rambursării creditelor bancare.

După reglarea pasivului și a datoriilor societății, rezultatul net al lichidării este folosit, mai întâi, pentru amortizarea integrală a capitalului părților sociale, dacă această amortizare nu a fost încheiată ; surplusul este repartizat între asociați la „pro rata" participării fiecărui asociat la fondurile statutare ale societății.

La terminarea lichidării, asociații vor fi convocați pentru a hotărâ asupra decontului definitiv, asupra descărcării de gestiune a membrilor comisiei de lichidare și asupra încetării mandatului lor, precum și pentru a se constata încheierea lichidării ; aceasta se va publica într-un jurnal local.

Articolul 34 Rezolvarea diferendelor

Toate litigiile sau diferendele care pot să apară în timpul funcționării sau lichidării societății, fie între asociați și societate, fie între asociații ei înșiși, în legătură cu afacerile, sociale legațe de interpretarea sau executarea prezentului statut și care nu vor putea fi rezolvate în condițiile unei concilieri amiabile între asociați, vor fi supuse cu excluderea oricărui recurs la tribunalele judiciare, competenței exclusive a Tribunalului Camerei de Comerț și Industrie din Paris

- Franța.

Articolul 35 Cheltuielile de constituire

Cheltuielile societății in curs de constituire și îndeosebi :

- cheltuielile de obținere a localului ;

- cheltuielile de constituire (taxa de înscriere) ;

- cheltuieli cu acte si publicitate, vor fi trecute în conturile Societății „WITSCHI (RO) ELECTRONIC"

- S.R.L.

Articolul 33 Prinșii directori

Structura ierarhică a societății (organigrama) și primii directori sunt prezentați în anexa nr. 2,

Membrii primului comitet de direcție sunt următorii :

Dr. VICTOR MANTA, domiciliat la ORPUND (CH-2552, Elveția), Brunnmatt 9 ;

Dl. FRIEDRICH WITSCHI, domiciliat la BUREN a.d.A. (CH-3294, Elveția), Reibenweg 5 ;

Dl. PORFIR POPESCU, domiciliat în BUCUREȘTI (76208, România) Dr. Lister 1.

Articolul 37 Alte dispoziții

a) Anexele la prezentul statut sunt :

- Anexa nr. 1 : Structura aportului în natură al Societății „WITSCHI ELECTRONIC A.G." - Elveția ;

- Anexa nr. 2 : Organigrama Societății „WITSCHI (RO) ELECTRONIC" S.R.L. ;

- Anexa nr. 3 : Addendumul nr. 1, cu privire la activitatea, personalul, contabilitatea societății.

„WITSCHI ELECTRONIC A.G." - Elveția

. b) Nulitatea unui articol nu afectează validitatea ansamblului de prevederi al prezentului statut. Clauza nulă va fi înlocuită printr-o altă clauză, adoptată prin-tr-o rezoluție a adunării generale.

Statutul intră în vigoare după înregistrarea societății la Ministerul Finanțelor din București.

c) în vederea înregistrării și a publicării prezentului statut sau oricăror acte sau procese-verbale ale deliberărilor ulterioare sunt acordate • puteri depline purtătorului unui original al prezentului statut.

încheiat la București, în 4 (patru) exemplare în limba română și în limba franceză, cele două texte fiind în egală măsură legale.

Victor Manta

GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRlRE

privind aprobarea componenței comisiei de recepție pentru obiectivul de investiții „Amenajarea râului Dâmbovița în municipiul București" municipiul București

Guvernul României hotărăște :

Art. 1. - Se aprobă componența comisiei de recep-;, la prezenta hotărâre. ție pentru obiectivul de investiții „Amenajarea râului Art. 2. - Pe data prezentei, Hotărârea Consiliului Dâmbovița în municipiul București" prevăzută în anexa de Miniștri nr. 139/21 iulie 1986 se abrogă.

PRIM-MINISTRU PETRE ROMAN

București, 4 decembrie 1990. Nr. 1244.

Anexă

COMISIA DE RECEPŢIE

pentru obiectivul de investiții „Amenajarea râului Dâmbovița in municipiul București", ai cărui principali indicatori tehnico-cconomici au fost aprobați prin Decretul nr. 242/1987


Președinte : Paul Gheorghiescu - secretar de stat, șef al Departamentului Apelor
Vicepreședinte : Ioan Damian - director general, Direcția generală tehnico-econo-mică, Ministerul Apelor
Membri : Stadiu Florin - director general, Ministerul Mediului - Departamentul Apelor, Direcția generală a apelor
Mircea Nicolae - ing. pr., Ministerul Mediului - Departamentul Apelor, Direcția generală a apelor
Ilie Aurel - director, * Institutul de Proiectări pentru Gospodărirea Apelor
Dinu Olimpia - director adj., Banca pentru Agricultură și Industrie Alimentară - Sucursala municipiului București
Ianuli Victor - șef lucrări, Institutul de Construcții București - Facultatea de Hidrotehnică
Gheorghiu Constantin - director adj. tehnic, întreprinderea pentru Exploatarea Lucrărilor Hidrotehnice București
Costache Cătălin - șef birou, întreprinderea pentru Exploatarea Lucrărilor Hidrotehnice București
Grou Adrian - șef formație intervenții, Secție Exploatare Dâmbovița 1 - întreprinderea pentru Exploatarea Lucrărilor Hidrotehnice București
Morcov Gheorghe - șef compartiment tehnic-explo atare, Secție exploatare Dâmbovița 3 - întreprinderea pentru Exploatarea Lucrărilor Hidrotehnice București.

GUVERNUL ROMÂNIEI

II O T A R I R E

pentru aprobarea Protocoiului sesiunii a XVI-a a Comisiei mixte economice româno-turcă

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă Protocolul sesiunii a XVI-a a Comisiei mixte economice româno-turcă, semnat la București la 28 septembrie 1990.

PRIM-MINISTRU PETRE ROMAN

București, 4 decembrie 1990. Nr. 1249.

GUVERNUL ROMÂNIEI HOTARÎRE

pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 694/18 iunie 1990 privind înființarea și funcționarea Societății Comerciale „Românoexport" - S.A.

în baza art. 54 din Legea nr. 15/1990,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Textul articolului 2 al Hotărârii Guvernului nr. 694/18.VI.1990 va avea următorul cuprins :

„Pe aceeași dată se autoriză constituirea Societății Comerciale „Românoexport" - S.A., persoană juridică română, cu un capital de 36 milioane lei.

Sediul societății este în București, str. Doamnei nr. 17-19, sectorul 3.

Societatea Comercială „Românoexport" - S.A. își desfășoară activitatea în conformitate cu statutul anexat, ce se aprobă ea parte integrantă a prezentei hotărâri."

Art. 2. - Societatea Comercială „Românoexport" - S.A., va proceda la publicarea acestei modificări și la notificarea tuturor celor interesați.

PRIM-MINISTRU PETRE ROMAN

București, 5 decembrie 1990. Nr. 1251.

Anexă

Statut

1. Societatea Comercială „Românoexport" -- S.A. este constituită și funcționează ca societate comercială pe acțiuni conform Hotărârii Guvernului nr. 694/ 18.06.1990 și prezentului statut.

„Românoexport" - S.A. se constituie ca societate comercială pe acțiuni cu personalitate juridică română.

2. Sediul societății

Sediul Societății Comerciale „Românoexport" - S.A. este în București, str. Doamnei nr. 17-19, sector 3.

Societatea poate deschide filiale, birouri sau reprezentanțe și în alte localități din țară sau străinătate, în funcție de necesitățile activității.

3. Durata societății

Societatea Comercială „Românoexport" - S.A. este constituită pe o durată nedeterminată încspmd cu data înregistrării sale" la Ministerul Finanțelor.

4. Obiectul de activitate

Obiectul de activitate al societății îl cqnslituie exportul și importul de : tricotaje ; țesături metraj și confecționate ; covoare, pături ; fire bumbac și tip bumbac fire lână sau tip lână ; perdele ; cravate, pălării, cloșuri, berete ; articole camping (corturi, saci ie dormit) ; coloranți și produse auxiliare ; bumbac ; lână ; fibre și fire chimice și aâte materii prime și auxiliare pentru industria textilă și/sau alte sectoare le activitate.

De asemenea, societatea are ca obiect și activitatea le control calitativ și cantitativ cu mandat extern, marketing, consulting/ transport, reprezentare, publicitate, schimb de mărfuri, comercializare prin magazine proprii de desfacere, putând fi dezvoltale și diversificate, în condițiile legii, în funcție de posibilitățile și cerințele pieței interne și externe.

Activitatea la intern se va desfășura prin contracte de reprezentare pe bază de comision sau de vânzare-;umpărare directă încheiate cu societăți comerciale,

regii autonome etc, pentru operațiunile comerciale de export sau import.

La extern, activitatea se va. desfășura prin contracte de vânzare-cumpărare sau de cooperare, încheiate de societate în nume propriu și/sau în contul unităților interne conform contractelor de reprezentare.

5 Capitalul social

Capitalul social este constituit din suma de 36 milioane lei • având ca acționar unic statul român până la transferul total sau parțial al acțiunilor către terțe părți din sectorul public sau privat, din țară sau din străinătate, în conformitate cu legislația specială. - în termen de 30 de zile de la constituire, Societatea Comercială, „Românoexport" - S.A. va transmite Agenției Naționale pentru Privatizare un titlu de valoare -egal cu 30% din cuantumul capitalului social stabilit.

5.1. în scopul de a nu se crea obstacole în realizarea programelor de export, activitatea 'se va desfășura, în continuare, pe baza creditelor ce se vor acorda în conformitate cu înțelegerile dintre societate și bănci, inclusiv în ce privește emiterea și preluarea acțiunilor,

Decontările interne pentru mărfurile exportate și/ sau importate se vor face conform normelor în vigoare în scopul stimulării producției prin prime de export.

5.2. După transmiterea cotei de 30% din capital către Agenția Națională pentru Privatizare, societatea va putea emite acțiuni la valoarea nominală ce va fi hotărâtă în adunarea generală a acționarilor.

5.3. Acțiunile vor cuprinde :

- denumirea și durata societății; "

- data contractului de societate ;

- numărul din registrul comerțului sub care se află înmatriculată societatea și numărul Monitorului Oficial al României în care s-a făcut publicarea ;

- capitalul social, numărul acțiunilor și numărul de ordine, valoarea nominală a acțiunilor și vărsămintele efectuate.

Pentru acțiunile nominative se vor mai specifica numele, prenumele și domiciliul acționarului sau, după caz, denumirea și sediul acestuia.

5.4. La momentul constituirii bursei de valori, acțiunile nominative pot fi transformate în acțiuni la purtător dacă sunt achitate integral.

5.5. Fiecare acțiune nominală dă dreptul la un vot. Titlurile se taie din registrul cu matcă și -poartă

semnătura președintelui consiliului de administrație sau înlocuitorilor desemnați de acesta.

8. Organele de conducere ale societății

a) Adunarea generală a acționarilor

Adunările generale sunt ordinare și extraordinare, Ele se vor ține la sediul societății, în locurile indicate în convocări.

Adunarea ordinară se întrunește cel puțin o dată pe an, în cel mult 3 luni de la încheierea exercițiului financiar.

în afară de dezbaterea altor probleme înscrise la ordinea de zi. adunarea generală ordinară este obligată :

a) să discute, să aprobe sau să modifice bilanțul, după ascultarea raportului administratorilor și cenzorilor și să fixeze dividendul ;

b) să alsagă administratorii și cenzorii ;

c) să fixeze remunerația cuvenită pentru exercițiul în curs administratorilor și cenzorilor ;

d) să se pronunțe asupra gestiunii administratorilor ;

e) să stabilească bugetul de venituri și cheltuieli și, după caz, programul de activitate pe exercițiul următor ;

f) să hotărască gajarea, închirierea sau desființarea uneia sau mai multora dintre unitățile societății.

Pentru validarea deliberărilor adunării ordinare, este necesară prezența acționarilor care să reprezinte cel puțin jumătate din capitalul social, iar hotărârile să fie luate de acționarii ce dețin majoritatea absolută din capitalul social reprezentat în adunare.

Adunarea extraordinară se întrunește ori de câte ori este nevoie a se lua o hotărâre pentru :

a) prelungirea duratei societății;

b) mărirea capitalului ;

c) modificarea obiectului societății ;

d) schimbarea formei societății;'

e) mutarea sediului;

f) fuziunea cu alte societăți ;

g) reducerea capitalului social sau reântregirea sa prin emisiune de noi acțiuni ;

h) dizolvarea anticipată a societății ; i) emisiunea de obligațiuni ;

j) orice altă modificare a contractului de societate, statutului sau oricare altă hotărâre pentru care esta necesară aprobarea adunării extraordinare.

Pentru validarea deliberărilor adunării extraordinare, sunt necesare :

- la prima convocare, prezența acționarilor repre-zentând 3/4 din capitalul social, iar hotărârile să fia luate cu votul unui număr de acționari care să reprezinte cel puțin jumătate din capitalul social;

- la convocările următoare, prezența acționarilor reprezentând jumătate din capitalul social, iar hotărârile să fie cu votul unui număr de acționari care să reprezinte cel puțin 1/3 din capitalul social.

Adunările generale convocate pentru a decide asupra modificării statutului vor decide cu votul majorității absolute.

Convocarea va cuprinde locul și data ținerii adunării, precum și ordinea de zi, cu precizarea explicită a tuturor problemelor ce vor forma obiectul dezbaterii adunării,

Când în ordinea de zi figurează propuneri pentru modificarea statutului, convocarea va trebui să cuprindă textul integral al propunerilor.

Termenul de întrunire nu poate fi mai mic de 10 .zile de la publicarea convocării.

Consiliul de administrație este obligat să convoace imediat adunarea generală la cererea acționarilor reprezentând cel puțin a 10-a parte din capitalul sociaL Adunarea va avea loc în termen de o lună de la cerere.

Acționarii exercită dreptul lor de vot în adunarea generală' proporțional cu numărul acțiunilor ce le posedă.

Acționarii vor putea fi reprezentați în adunarea generală prin alți acționari în baza unei procuri speciale date conform legii.

în ziua și la ora precizată în convocare, ședința adunării va fi deschisă de către președintele consiliului de administrație sau de către cel care-i ține locul.'

Președintele va desemna, dintre acționari, doi sau mai mulți secretari care vor verifica lista de prezență a acționarilor, arătând capitalul pe care-1 reprezintă fiecare, procesul-verbal întocmit de cenzori pentru

constatarea numărului acțiunilor depuse în îndeplinirea tuturor formalităților cerute de lege și statut pentru ținerea adunării, după care se va trece la ordinea de zi.

Hotărârile adunării generale se iau prin vot deschis.

Votul secret este obligatoriu pentru alegerea membrilor consiliului de administrație și a cenzorilor, pentru revocarea lor și pentru luarea hotărârilor referitoare la răspunderea administratorilor.

Procesul-verbal semnat de președinte și secretar, va constata îndeplinirea formalităților de convocare, data și locul adunării, acționarii prezenți, numărul acțiunilor, dezbaterile în rezumat, hotărârile luate, iar la ce-_ rerea acționarilor, declarațiile făcute de ei în ședință.

La procesul-verbal se vor anexa actele referitoare Ia convocare și listele de prezență a acționarilor.

Procesul-verbal va fi trecut în registrul ștampilat al adunării generale.

Hptărârile luate de adunarea generală în limitele legii, contractului de societate și statutului sunt obligatorii și pentru acționarii care nu au luat parte la adunare sau au votat contra.

Hotărârile adunării generale considerate contrarii actului constitutiv, statutului sau legii pot fi atacate în justiție, conform normelor legale în vigoare, la instanța pe raza teritorială unde societatea își are sediul.

în perioada cât statul este unic acționar, atribuțiile adunării generale a acționarilor vor fi exercitate de către corisilâul împuterniciților statului, alcătuit și numit în condițiile prevăzute de lege pentru regiile autonome.

b) Consiliul de administrație

Consiliul de administrație este organul de conducere executiv al societății, cu activitate permanentă.

în perioada cât statul este unic acționar, consiliul de administrație al societății este numit de către consiliul împuterniciților statului, cu acordul ministerului de resort și va fi format din 9 (sau 11) persoane.

Consiliul de administrație alege, dintre membrii săi, directorul societății comerciale, cu avizul consiliului împuterniciților statului, care va fi și președintele consiliului de administrație.

Atribuțiile consiliului de administrație :

- aducerea la îndeplinire a hotărârilor adunărilor generale a asociaților ;

- conducerea și decizia operativă a realizării sarcinilor și programelor ce formează obiectul de activitate al societății;

- stabilirea sau modificarea schemei de organizare Și funcționare a societății, numirea și revocarea conducătorilor compartimentelor și a celorlalți lucrători, acționari sau din afara societății, inclusiv stabilirea salariilor acestora, premierea sau aplicarea sancțiunilor stabilite de lege ;

■- se pronunță asupra contractelor de împrumuturi bancare și acordarea garanțiilor ;

- se pronunță cu privire la realizarea de investiții dar aceasta numai și cu q prealabilă consultare a adunării generale extraordinare a asociaților ;

- reprezintă societatea în relațiile cu terți și obligă legal societatea în semnătura președintelui consiliului sau locțiitorilor desemnați de acesta ;

-■ responsabilitatea" consiliului de administrație și a membrilor săi nu poate fi angrenată decât dacă au depășit în mod culpabil limitele mandatului de reprezentare, aducând prin aceasta prejudicii societății ;

- exercită orice altă competență stabilită» prin lege sau hotărâre a adunării generale și răspunde în fața adunării generale pentru îndeplinirea atribuțiilor ce-i revin ;

- poate decide asupra oportunități? cumpărării de acțiuni de la alte societăți (terți) ;

- consiliul de administrație va prezenta cenzorilor cu cel puțin o lună înainte de data adunării generale bilanțul exercițiului precedent împreună cu actele justificative.

c) Cenzorii

Adunarea generală va alege cel puțin trei cenzori și tot atâția supleanți, pentru supravegherea operațiunilor societății și pentru revizuirea bilanțului.

în perioada cât statul este unic acționar, cenzorii societății vor fi reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.

Cenzorii pot fi realeși sau revocați de adunarea generală.

Cenzorii sunt obligați să supravegheze gestiunea societății, să verifice dacă bilanțul și contul de profit și pierderi sunt legal întocmite și în concordanță cu registrele, dacă acestea din urmă sunt regulat ținute și dacă evaluarea patrimoniului s-a făcut conform regulilor stabilite pentru întocmirea bilanțului.

Despre toate acestea, precum și asupra propunerilor pe care le vor crede necesare asupra bilanțului și repartizării beneficiilor, cenzorii vor face adunării generale un raport amănunțit;

Adunarea generală nu va putea aproba bilanțul și contul de profit și pierderi, dacă acestea nu sunt înso- • țite de rapoi-tul cenzorilor.

Cenzorii sunt obligați, de asemenea :

a) să facă, în fiecare lună și pe neașteptate, inspecții casei și să verifice existența titlurilor sau valorilor ce sunt proprietatea societății sau au fost primite în gaj, cauțiune sau depozit ;

b) să convoace adunarea ordinară sau extraordinară, când n-au fost convocate de administratori;

c) să ia parte la adunările ordinare și extraordinare, putând face să se insereze în ordinea de zi programele pe care le vor crede necesare ;

d) să constate regulata depunere a garanției din partea administratorilor ;

e) să vegheze ca dispozițiile legii, contractului de societate și ale statutului să fie îndeplinite de administratori și lichidatori.

Cenzorii vor aduce Ia cunoștința consiliului de administrație neregularitățile în administrație și încălcările "dispozițiilor legale sjlste«ftitare pe care le constată, iar în cazurile mai irtoVtgșjrâe le vor aduce la cunoștința -adunării general e.LV'/

7. Excluderea acjtfom&TOrva putea interveni :

- atunci când, va servi de semnătura și capitalurile sociale pentru a face operațiuni în nume propriu ;

- atunci când se comit fraude în administrație sau contabilitate ;

- atunci când acționarul se amestecă în administrație în problemă de competența consiliului desemnat de adunarea generală ;

- atunci când acționarul este interzis sau devine le-galmente incapabil.

Acționarul exclus va răspunde de toate obligațiile existente la momentul excluderii și de daunele provocate.

8. încetarea activității societății intervine :

- prin trecerea timpului pentru care a fost constituită ,

- prin desființarea obiectului societății sau prin imposibilitatea de a-1 realiza ;

- prin pierderea a cel puțin 1/3 din întregul capital cu excepția cazurilor când adunarea generală hotărăște altfel sau chiar prin pierderea parțială, atunci când asociații nu mai doresc a-1 constitui sau a limita capitalul la suma rămasă ;

- prin decizia acționarilor ;

- prin fuziunea cu alte societăți.

9. Lichidare - litigii

Modalitățile de lichidare a societății, precum și de rezolvare a litigiilor se vor supune legislației române în vigoare.

Societatea Comercială „Românoexport" -• S.A. se poate asocia cu alte societăți comerciale sau regii autonome în vederea realizării activității comune care prezintă interes pentru asociați. De asemenea, Societatea Comercială „Românoexport" - S.A. se poate asocia cu terțe persoane juridice sau fizice române sau străine în scopul creării de noi societăți comerciale.

Prevederile prezentului statut se completează cu dispozițiile Legii nr. 31/1990.

GUVERNUL ROMÂNIEI

HOTĂRÎRE

privind aprobarea studiului tehnico-economic pentru obiectivul de investiții „Magistrala 5 de Metrou Drumul Taberei - Pantelimon, Tronsonul Drumul Taberei - Universitate"

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă studiul tehnico-economic pentru obiectivul de investiții „Magistrala 5 de Metrou Drumul Taberei - Pantelimon, Tronsonul Drumul Taberei - Universitate" cu caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici prevăzuți în anexa la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Finanțarea lucrărilor prevăzute la art. 1 se face potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 740/1990.

PRIM-MINISTRU PETRE ROMAN

București, 7 decembrie 1990. Nr, 1259.

ANEXĂ

CARACTERISTICILE PRINCIPALE ȘI INDICATORII TEHNICO -ECONOMICI ai obiectivului de investiții „Magistrala 5 de Metrou Drumul Taberei - Pantelimon, Tronsonul Drumul Taberei - Universitate" (S.T.E.)


L Titular de investiții : întreprinderea ..Metroul" București, iar beneficiar de dotație - întreprinderea de Exploatare a „Metroului" București, ambele din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor și Amenajării Teritoriului. Eșalonarea valorică

1991

Total C+M

200.000 mii lei 150.000

2. Obiectivul de investiții constă în extinderea rețelei de metrou a municipiului București cu tronsonul : 1992 400.000 mii lei 350.000
„Drumul Taberei - Universitate" în lungime de 9 km cu 8 stații.

3. Indicatorii tehnico-economici :

1993 1.200.000 mii lei 1.100.000
- Valoarea totală a investiției*) 4.210.000 mii lei din care : 1994 1.365.000 mii lei 964.000
• construcții-montaj 3.350.000 mii lei - Utilaje și echipamente tehnologice' 503.000 mii lei din acestea : 1995 800.000 mii lei 700.000
• import pe relația CTS

sau DL 98.000 mii lei

1996 245.000 mii lei 86.000

- Capacitate :

• lungimea traseului 9,0 km

• număr de stații de metrou 8 buc.

® capacitate maximă capabilă 50.000 căl./oră

® viteza comercială 36 km/oră

- Valoarea veniturilor anuale de prestații și a cheltuielilor de producție se vor stabili prin planurile , anuale, funcție de creșterea traficului de călători.

-- Locuri de muncă nou create

(maxime) 950 oameni

- Durata de realizare a investiției până la punerea în

funcțiune 4,5 ani

din care :

© pentru sectorul Drumul Taberei - Eroilor, cu legături la Magistrala 1 3,5 ani

- Durata probelor tehnologice 2 luni

4. Factorii de risc : - Construcțiile subterane, stații, galerii, tuneluri se proiectează pentru gradul de protecție seismică 9, conform STAS 10100/1-1977.

- Alimentarea cu energie electrică a metroului se va asigura la nivelul de siguranță al consumatorilor de clasă A.

5. Stațiile de metrou de pe tronsonul Drumul Taberei - Universitate se vor realiza cu funcțiuni de apărare civilă, conform avizului Ministerului Apărării Naționale nr. S/A/447/1990.

6. Ministerul Resurselor și Industriei prin Departamentul Energiei Electrice și Termice va realiza lucrările de alimentare cu energie electrică a acestui tron- son.de metrou (amplificarea stațiilor de transformare existente din zonă de 110/10 kV și trecerea acestora la tensiunea de 20 kV, precum și racordurile la stațiile de metrou) valorile fiind incluse în devizul general.

La finalizarea lucrărilor fondurile fixe aferente se vor transmite fără plată prin derogare de la prevederile art. 14 din Hotărârea Guvernului nr. 740/1990.

7. Primăria municipiului București în calitate de titular, proiectant și beneficiar va realiza, corelat cu soluțiile tehnice și termenele de execuție ale obiectivului de bază, lucrările colaterale, galerie edilitară, pasaje pietonale, parcaje subterane, lucrări estimate la 120.000 mii lei, din care : construcții-montaj 110.000 mii lei.

8. Valoarea de 6.230 mii lei, prevăzută în devizul general al lucrării pentru dezafectarea de construcții și ocuparea de terenuri este orientativă, urmând a se definitiva numai după intrarea în vfgoare a legislației privind dezafectarea construcțiilor și ocuparea terenurilor.

GUVERNUL ROMÂNIEI

HOTĂRÎRE

privind obiectivul de investiții „Amenajarea râului Dâmbovița, aval pod Vitan" (STE + PE) - municipiul București, sectorul agricol Ilfov și județul Călărași

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă închiderea lucrărilor cu finalizarea și conservarea obiectivului „Amenajarea râului Dâmbovița, aval pod Vitan" - municipiul București, sectorul agricol Ilfov și județul Călărași, la o valoare de finanțare,"după 1 iulie 1990, de 416,3 mii. lei, din care 359,7 mii. lei construcții-montaj, indicatorii tehnico-economici și caracteristicile principale ale obiectivului, prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.

PRIM-MINISTRU PETRE ROMAN

București, 8 decembrie 1990. Nr. 1269,

Anexă NT. I

CARACTERISTICILE PRINCIPALE ȘI INDICATORII TEHNICO-ECONOMICI ai obiectivului de investiții „Amenajarea râului Dâmbovița aval pod Vitan" - municipiul București,

sectorul agricol Ilfov și județul Călărași

7 Beneficiar : întreprinderea de Exploatare a Lucrărilor Hidrotehnice București.

II Amplasament: Obiectivul este amplasat parțial în afara perimetrului construibil, pe

terenuri productive și neproductive ale localităților din sectorul agricol Ilfov, județul Călărași, precum și din municipiul București. Prin realizarea obiectivului se ocupă o suprafață totală de teren de 308,37 ha din care :

- definitiv : 128,97 ha (98,19 ha agricol și 30,78 ha - alte categorii) ;

- temporar : 179,40 ha (163.45 ha agricol și 15,95 ha - alte categorii).

III Necesitatea și oportunitatea Canalizarea și regularizarea râului Dâmbovița între podul Vitan și N.H.

realizam investiției: Tânganu cu racordarea rețelei de canalizare a municipiului București la

stația de epurare a apelor uzate Glina și restituția acestora după epurare. Asanarea și apărarea malurilor lacului Cernica, în vederea asigurării funcționării normale a stației de pompare Cernica ce furnizează apă platformelor industriale din zona Sud-Est a municipiului București. Crearea posibilității producerii de energie electrică, prin utilizarea potențialului hidroenergetic la N.H. Tânganu.

Evacuarea apelor în exces și regularizarea nivelului pânzei freatice prin lucrări de desecare drenaje atât pentru zonele populate cât și pentru terenurile agricole riverane.

Navigație de agrement și pescuit sportiv între podul Vitan și N.H. Glina.


IV. Indicatorii tehnico-economici
1. Valoarea totală a investiției din acestea : mii lei 4.116.320
- investiții colaterale mii lei 515.370
din care:
- construcții-montaj - total mii lei 3.859.200
din care :
- construcții-montaj pentru investițiile colaterale mii lei 488.250
- utilaje și echipamente mii lei 31.600
din care :
- utilaj pentru investiții colaterale mii lei 13.000
2. Valorile de mai sus rămase de finanțat de la 1.01.1990 mii let 672.300
din care :
- construcții-montaj mii lei 591.800
• din care lucrări colaterale mii lei 103.470
din acestea :
• construcții-montaj pentru lucrări colaterale mii lei 90.900
- utilaje și echipamente mii lei 19.840
din acestea :
9 utilaje și echipamente pentru lucrări colaterale mii lei 3.750
3. Cheltuieli totale de producție mii iei 4.142
4. Capacități

-- albie regularizată între pod Vitan-N.H. Tânganu

km 13,82
- albie regularizată pe Valea Colentina km 2,5
5. Noduri hidrotehnice buc.' 4
8. Durata de realizare a investiției - locuri de muncă nou create luni persoane 42 30

V. Principalele elemente ale investiției

Investiția cuprinde următoarele lucrări principale : - amenajarea albiei râului Dâmbovița între podul Vitan și N.H, Tânganu (L == 13,62 km) ; consolidarea locală a albiei în aval de N.H. Tânganu pentru menținerea asigurării actuale a protecției zonelor riverane, precum și regularizarea văii Colentina (L = 2,5 km) ;

- nodurile hidrotehnice dintre podul Vitan și Tânganu (Sere, Popești-Leordeni și Glina) ;

- nodul hidrotehnic Tânganu, prevăzut cu o centrală hidroelectrică, un descărcător de ape mari și o ecluză simplă (neadusă la cota finală și neechipată pentru navigație) ;

- poduri rutiere : pe șoseaua de centură și pe drumul DC 55 ;

-• drumuri de exploatare în lungul râului Dâmbovița și al văii Colentina până la N.H. Tânganu. între podul Vitan și linia de centură, drumurile vor fi amenajate ca splaiuri de 7 m lățime ;

- colectoare de ape uzate pe zona Vitan - pod - Stația de epurare Glina inclusiv construcțiile aferente ;

- alte lucrări necesare investiției de bază : instalații Te, alimentare cu energie electrică, alimentări cu apă potabilă, lucrări de refacere a obiectivelor afectate, baze tehnologice, baze de producție etc. ;

■- investiții colaterale (anexa nr. 2) aferente obiectivului.

VI Investițiile conexe la obiectivul de bază

- centrala hidroelectrică Tânganu, inclusiv racordul .electric la sistemul energetic, cu o valoare de investiție de 45 mii. lei, din care 25 mii. lei construcții-montaj, precum și- amplificarea stației de 110/20 kV I.C.A.B. Glina și sistematizarea liniilor electrice de 20 kV din zonă cu valoarea de 16 mii lei, din care 12 mii. lei construcții-montaj, pentru care titular de investiție este Ministerul Resurselor și Industriei ;

- racordarea rețelei de canalizare a întreprinderii de medicamente și a întreprinderii chimice Dudești la colectorul de. ape uzate paralel cu râul Dâmbovița - valoarea avizata este de 30 mii. lei, din care 27 mii. lei construcții-montaj, pentru care titular de investiție este Ministerul Resurselor și Industriei ;

- promovarea și aprobarea documentației tehnice la valorile menționate, potrivit prevederilor Decretu-lui-Iege nr. 28/1990, urmează să se facă de fiecare titular în parte, iar execuția lucrărilor vă fi corelată cu cea a obiectivului de bază.

VII. Factori dc risc

Obiectivul de investiții respectă prevederile schemei cadru de amenajare a bazinelor hidrografice Dâmbovița și Argeș, iar lucrările se încadrează conform STAS 4273/83 și 4068/2-87, în clasa a IlI-a de importanță la care corespunde o probabilitate de depășire a debitelor maxime de 2% în condiții normale de exploatare (debitele corespunzătoare sunt de 195 mc/s, la podul Vitan și 280 mc/s la Budești).

Gradul de protecție antiseismică al amplasamentului obiectivului de investiții conform STAS 11000/1-77 este de 7 grade MKS.

VIII. Scoaterea din funețiune a fondurilor fixe afectate de executarea lucrărilor de bază și colaterale situate în municipiul București, sectorul agricol Ilfov și județul Călărași (anexa nr. 3), se face în conformitate cu Decretul-lege nr. 50/1990 art. 6 de către fiecare deținător.

IX. Lucrările, de amenajare a râului Dâmbovița, inclusiv lucrările colaterale care privesc rețelele utilitare, sunt de natura celor prevăzute la art. 4 lit. C din Legea nr. 62/1968 privind amortizarea fondurilor fixe, nefiind supuse amortizării

X. Valoarea despăgubirilor, exproprierilor și costul terenurilor ocupate, de 18.350 mu lei, estimate a fi necesare de la 1.01.1990 până la terminarea lucrărilor, sunt orientative, ele urmând a fi definitivate pe baza reglementărilor legale, la data întocmirii documentelor de decontare.

XI. Lucrările prevăzute în investiția de bază și colaterale vor fi corelate cu termenele de punere în funcțiune cu cele de la stația de epurare Glina.

XII. La faza următoare de proiectare se vor stabili obiectele care necesită urmărirea comportării în timp.

AN'EXA Nr. 2

Lista

lucrărilor colaterale pentru obiectivul de investiții „Amenajarea râului Dâmbovița, aval pod Vitan" - municipiul București, sectorul agricol Ilfov și județul Călărași


Valori (mii lei)
Nr. Beneficiarul ăe? dotare/ crt. lucraVea Investiții Executat până la 31.XII.19S9 Rămas de executat
Total C-pM înv. C+M înv. C+M
1 2 3 4 S 6 7 8
I. Ministerul Resurselor și Industriei
1. Strămutarea LEA 400 și 220 kV

2. Strămutarea LEA medie și joasă tensiune

3. Refacerea gardului la ICEMENERG

92.500 51.020 1.700 90.500 43.500 1.700 92.500 33.500 1.700 90.500 32.700 1.700 17.520 10.800
Total M.R.I. 145.220 135.700 127.700 124.900 17.520 10.800
II. Primăria municipiului București .
4. Refacerea rețelelor de termoficare la CET Sud 40,900 40.000 38.200 37.600 2.700 2.400
5. Strămutarea IACEB 2.900 2.900 2.900 2.900 -
6. Refacerea rețelelor de apă potabilă și industrială și canalizări 34.850 34.750 32.700 32.650 2.150 2.100
7. Sistematizări urbane și splaiuri 117*500 117.500 93.600 93.600 23.900 23.900
8. Refacerea Podului DJ-100 D 21.000 21.000 21.000 21.000 -
Total Primăria municipiului București 217.150 216.150 188.400 187.750 28.750 28.400
III. Ministerul Resurselor și Industriei
9. Strămutarea depozitului Vitan ai Uzinei „Timpuri Noi" 3.300 3.300 3.300 3.300 -
IV Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Amenajării Teritoriului
10. Podul C.F. Centură și strămutarea liniei colectoare de la abator 91.000 80.300 88.000 77.300 3.000 3.000
V Ministerul Comunicațiilor
11. Strămutări rețele de telecomunicații de-a lungul Dâmboviței * 3.100 3.100 3.100 3.100 - -
VI Ministerul Agriculturii și Alimentației
12. Sistematizarea utilităților la sere Popești 15.600 15.200 - - 15,600 15.200
13. Lucrări de desecare drenaj pod Vitan - șoseaua de centură 40.000 34.500 1.400 1.000 38.600 33.500
Total M.A.A. 55.600 49.700 1.400 1.000 54.200 48.700
Total general 515.370 488.250 411.900 397.350 103.470 90.900

Anexă Nr. 3

Lista

fondurilor fixe dezafectate la obiectivul de investiții „Amenajarea râului Dâmbovița, aval pod Vitan" - municipiul București, sectorul agricol Ilfov și județul Călărași


Nr. Deținătorul Valoarea fondurilor fixe dezafectate Valoarea fondurilor fixe dezafectate aprobate *) Valoarea fondurilor dezafectate rămase a fi reglementate
cart. Valoarea

de inventar

Valoarea neamortizată Valoarea

de inventar

Valoarea n©amor-tizatâ 03.05.11 04.06.11
0 1 2 3 4 5 6 7
1, Ministerul Resurselor și Industriei 63.550 27.900 7.150 3.130 56.400 24.770
2. Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Amenajării Teritoriului 23.640 10.750 _ ■.... -m 23.640 10.750
3. Ministerul Comunicațiilor 1.790 1.020 60 20 1.730 1.000
4. Ministerul Agriculturii și Alimentației 41.700 24.150 430 -- 41.270 24r150
5, Ministerul Mediului 5.080 4.000 - - 5.080 4.000
6. Primăria municipiului București 18.670 12.680 17.100 11.480 1.570 1.200
Total 154.430 80.500 24.740 14.630 129.690 65.870