Monitorul Oficial 80/1993

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 9 septembrie 2011 13:02, autor: Lgall (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1993 0080 = Monitorul Oficial al României = Anul V, Nr. issue::80 - Partea I - Marți, 27 aprilie year::1993 == Hotărâri ale ...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul V, Nr. issue::80 - Partea I - Marți, 27 aprilie year::1993

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre cu privire la încasările în valută din operațiunile cu străinătatea

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Nerespectarea de către persoanele juridice române, indiferent de forma de organizare și titularul dreptului de proprietate, a obligației prevăzute în Regulamentul privind efectuarea operațiunilor valutare, emis de Banca Națională a României, de a încasa valuta realizată din exporturi de mărfuri, executări de lucrări, prestări de servicii internaționale, precum și din orice alte operațiuni și tranzacții externe în conturile în valută deschise la bănci comerciale române sau străine autorizate să funcționeze în România, constituie contravenție, în măsura în care, potrivit legii, nu este infracțiune, se sancționează cu amendă de la 800.000 lei la 1.000.000 lei, cu obligarea la repatrierea sumelor și a dobânzilor aferente, în termen de 30 de zile de la data constatării contravenției.

În cazul neîndeplinirii obligației de repatriere a valutei în acest termen, unitățile bancare la care sunt deschise conturile în valută ale agenților economici vor bloca, din disponibilitățile în valută ale acestora, suma respectivă, fără acceptul titularului de cont, pe baza procesului-verbal de constatare a contravenției, rămas definitiv.

În situația în care agenții economici nu au în cont disponibilități în valută, suma respectivă se blochează în lei, la cursul de schimb în vigoare.

Blocarea sumelor în valută sau a celor în lei se menține până la transferarea în țară a valutei în cauză.

Pentru perioada de întârziere în repatrierea valutei, persoanele juridice sunt obligate la plata în valută a unei dobânzi la nivelul LIBOR la 30 de zile, majorată cu 2%, calculată în raport cu numărul zilelor de întârziere.

Totodată, organele care au constatat contravenția sesizează Ministerul Comerțului pentru a aplica măsuri de neacordare a licenței pentru operațiuni de export și import, pe o perioadă de 2-10 ani, sau, după caz, de retragere a avizului de a efectua operațiunea de comerț exterior agentului în cauză.

Art. 2. - Persoanele juridice sancționate potrivit art. 1, inclusiv numele asociaților sau acționarilor, după caz, precum și ale membrilor consiliului de administrație și activitățile nelegale desfășurate de acestea, vor fi comunicate de Ministerul Finanțelor, pentru a fi înscrise într-o listă specială de evidență la Registrul comerțului, care va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

În cazul persoanelor juridice române cu capital integral sau majoritar de stat, deosebit de sancțiunile prevăzute în acest articol, membrii consiliului de administrație vor fi penalizați de către Ministerul Finanțelor cu 0,15% din echivalentul în lei al sumei în valută netransferate în țară.

Art. 3. - Persoanele juridice române, indiferent de forma de organizare și titularul dreptului de proprietate, care dețin sume în valută în conturi la bănci din străinătate provenite din operațiunile prevăzute la art. 1, sunt obligate să le transfere, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, în conturile lor valutare, deschise la bănci comerciale române sau străine, autorizate să funcționeze în România.

Nerespectarea acestei obligații se sancționează potrivit art. 1 și 2.

Art. 4. - Sunt exceptate de la prevederile art. 1 operațiunile de cliring, barter și compensație, efectuate în baza unor acorduri guvernamentale, prin care se asigură importurile de produse energetice, substanțe minerale de bază și produse agroalimentare vitale, necesare economiei naționale.

Operațiunile respective vor fi avizate de ministerele de resort și autorizate de Ministerul Comerțului, cu acordul prealabil al Ministerului Finanțelor.

De asemenea, sunt exceptate operațiunile legate de export-import, încheiate la nivel de agent economic, efectuate pe baza licențelor de export și import, eliberate de Ministerul Comerțului, în condițiile legii; operațiunile de schimb de mărfuri, destinate completării fondului de marfă pe piața internă, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 72/1992, urmează a fi avizate, în prealabil, de Ministerul Finanțelor.

Totodată, sunt exceptate de la prevederile art. 1 și 2 conturile valutare autorizate de Banca Națională a României în condițiile pct. 11 alin. 2 din Regulamentul privind efectuarea operațiunilor valutare, emis de Banca Națională a României.

Operațiunile prevăzute la acest articol, efectuate fără obținerea autorizărilor sau avizelor legale menționate, în măsura în care, potrivit legii, nu sunt infracțiuni, constituie contravenții și se sancționează potrivit art. 1.

Art. 5. - Organele vamale române nu vor efectua vămuirea și nu vor permite trecerea frontierei de stat a mărfurilor livrate la export pentru care nu sunt prezentate „declarațiile de încasare valutară” prevăzute în Normele [1] Băncii Naționale a României nr. V/32/1/1992 de control valutar asupra încasărilor din activitatea de export, cu completările ulterioare, precum și în cazurile în care se constată neconcordanțe între datele din aceste declarații și celelalte documente ce se prezintă la controlul vamal, potrivit reglementărilor în vigoare.

Înscrierea de date false în „declarațiile de încasare valutară” se sancționează potrivit prevederilor Codului penal.

Art. 6. - Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de personalul de specialitate al Ministerului Finanțelor, iar sancțiunile prevăzute la art. 1 alin. 5, de către organele de specialitate ale Ministerului Comerțului, pe baza sesizărilor primite de la Ministerul Finanțelor, Banca Națională a României sau alte organe de stat cu atribuții de control.

Împotriva procesului-verbal de constatare a contravențiilor prevăzute la art. 1, 2 și 3 se poate face plângere în termen de 15 zile de la data întocmirii acestuia la judecătoria în raza căreia își are sediul societatea în cauză.

Art. 7. - Dispozițiile prezentei hotărâri se completează cu prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu excepția art. 25 și 26.

Art. 8. - În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, Ministerul Finanțelor și Ministerul Comerțului, împreună cu Banca Națională a României vor elabora norme tehnice de aplicare a prevederilor acesteia.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 12 aprilie 1993 | Nr. 148.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul comerțului, Constantin Teculescu

Ministrul justiției, Petre Ninosu

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu

Hotărâre privind aprobarea renunțării la cetățenia română de către unele persoane

În temeiul art. 27 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991,

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Se aprobă renunțarea la cetățenia romană persoanelor prevăzute în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 12 aprilie 1993 | Nr. 152.

Contrasemnează:

Ministrul justiției, Petre Ninosu

Anexă

Lista persoanelor pentru care s-a aprobat renunțarea la cetățenia română

Hotărâre privind eliberarea din funcție a unui subprefect

În temeiul art. 96 alin. 3 din Legea administrației publice locale nr. 69/1991,

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Domnul Iorga Nicolae se eliberează din funcția de subprefect al municipiului București și sectorului agricol Ilfov, începând cu data prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 15 aprilie 1993 | Nr. 153.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă

Hotărâre privind demiterea din funcție a unui primar, precum și stabilirea datei pentru noi alegeri

În temeiul art. 41 alin. 1, coroborat cu art. 34 alin, 1 lit. b) și c) și alin. 2 din Legea administrației publice locale nr. 69/1991,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Domnul Sagadin Horia se demite din funcția de primar al comunei Bunești-Averești, județul Vaslui.

Art. 2. - Se stabilește data de 20 iunie 1993 pentru alegerea primarului în Circumscripția electorală Bunești-Averești, județul Vaslui.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 15 aprilie 1993 | Nr. 154.

Contrasemnează:

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă

  1. Normele sunt publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 9 din 30 ianuarie 1992.