Monitorul Oficial 65/1990
Monitorul Oficial al României
Anul II, Nr. issue::65 - Sâmbătă, 12 mai year::1990
Decrete-lege
Decret-lege privind unele măsuri referitoare la Radioteleviziunea Română
Consiliul Provizoriu de Uniune Națională decretează:
Art. 1 - Pe data prezentului decret-lege, Decretul nr. 473/1977 privind organizarea și funcționarea Radioteleviziunii Romane se abrogă.
Art. 2 - Radioteleviziunea Română este subordonată Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, prin biroul executiv al acestuia.
Activitatea Radioteleviziunii Române este apărută prin lege de orice ingerinţe din partea organelor de putere sau ale administrației statului, de influenţele oricăror partide, formaţiuni social-politice, grupuri de presiune, din tara sau străinătate.
Acționând în spiritul dreptății, libertății și adevărului, Radioteleviziunea Română nu poate servi drept mijloc de propagare a unor concepţii extremiste, totalitare, contrare libertăţii și demnităţii umane, manifestărilor de natură şovină, revizionistăori de intoleranţă religioasă sau rasistă, precum și a celor prin care se lezează drepturile fundamentale ale omului și ale societății.
Art. 3 - Președintele Radioteleviziunii Române se numește prin decret aprobat de Biroul executiv al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională.
Art. 4 - Întregul personal al Radioteleviziunii Române nu poate face parte din niciun partid sau formaţiune politică.
Art. 5 - Radioteleviziunea Română își desfășoară activitatea potrivit actualei structuri organizatorice, iar regimul abonamentelor de radio, televizor sau de radioficare este cel existent la data adoptării prezentului decret-lege.
Decret-lege privind îmbunătățirea condițiilor pentru ocrotirea, educarea, școlarizarea și pregătirea profesională a copiilor și tinerilor cu deficienţe fizice sau intelectuale și a minorilor inadaptaţi
Consiliul Provizoriu de Uniune Națională decretează:
Art. 1 - Pentru înlesnirea accesului în unitățile de ocrotire a copiilor și tinerilor cu deficienţe fizice sau intelectuale și ai minorilor inadaptaţi, precum și pentru îmbunătăţirea condiţiilor de creștere, educare, școlarizare şi calificare a copiilor și tinerilor din leagăne, case de copii și din instituţiile speciale de învăţământ preșcolar, primar, gimnazial profesional, liceal și post-liceal, în vederea recuperării și integrării lor în sistem, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale și Ministerul Invăţământului vor asigura, prin organele lor teritoriale de specialiate, după caz:
a)depistarea activă, înregistrarea și evidența copiilor și tinerilor care, potrivit legii, trebuie să beneficieze de condiții speciale de ocrotire ce nu le pot fi asigurate în familie sau prin instituţiile de învățământ obișnuit;
b) efectuarea examenelor de bilanț medical, psihopedagogic și social, orientarea școlară și profesională a copiilor și tinerilor luați în evidență și stabilirea măsurilor de ocrotire.
Ocrotirea socială și pregătirea școlară și profesională sunt gratuite.
Art. 2- Primăriile județene, municipale, orășenești și comunale vor asigura cu prioritate clădirile necesare desfășurării activității de învățământ și ocrotire, precum și dotarea lor corespunzătoare, potrivit normelor stabilite de Ministerul Sănătății, Ministerul Învătămîntului și Ministerul Muncii și 0crotirilor sociale.
Art.3 - Drepturile materiale ale copiilor și tinerilor din instituţii de ocrotire -leagăne, case de copii și unități de învățământ special - sunt prevăzute in anexă, care face parte integrantă din prezentul decret-lege. Alocațiile zilnice de hrană pentru copiii și tinerii prevăzuți la alin 1 se vor stabili prin hotărâre a guvernului.
Art 4. - Rețeaua utilităţilor și cuprinderea ocrotiților și elevilor în casele de copii școlari și în învațământul special, structura anului școlar, durata de pre« ga1ire„ conținutul activiiățiăor, (armele de prufeeionalizare. precum și nomenclatorul profesiilor și meseriilor în care pot fi calificate persoanele handicapate- se sta« bilesc de Ministerul învățământului împreună cu Ministerul Muncii șl Ocrotirilor Sociale, Ministerul<nowiki>Introduceți text neformatat aici
</nowiki> Sănătății ai Ministerul de Interne. Ali 5 - Artis-cărui 242 alineatul 1 din Legea nr 57/ 1074 privind rctrâbuirea după cantiiaâca și calšmtea müricâi se ccmpâetează și va avea ut*mă!oz'ui cupiâns 1 „Salariul tsriiar prevăzut de lege pentru personalul didactic, personalul sanitar și pcrsonaâul auxiliar:le învățământ din leagăne, casele de copii și din unilăwțiia speciale de învățământ preșcolar, primirii”, gimnazial, liceal și postliceal, profesional, de la centrele logopedice și de la cursurile de calificare sau recalificare pentru deficienți și invalizi este mai mare cu 3 clase de salarizare. Personalul de administrație, de deservire, de întreținere și de pază din leagăne, casele de copii și unitățile de învățământ special beneficiază de un salariu tarifar cu o clasă de salarizare mai mare decât cel prevăzut de lege' Art. s. - Ammiul ia am Legea nr. 3/1970 privind regimul ocrotirii unor categurü de minori se abrogă; contribuția neachitată până la data prezentului deuetlege nu va mai fi urmărită. Art. 7. - Pentru aplicarea prevederilor prezentului decret-lege se autoriza Ministerul Finanțelor ca, pe ban docnnizntafiñm' prezentate de Ministerul Învață- mânmlui și Minigțe;-ui Muncii și Ocmtirilur Sociale, și modifice cuxspunzător indicatorii pe anul 19% PR-E$EU!'l€1'ELE consxuuwl movxzomv nu Umurm NAȚIONALĂ Zorilescu București, 11 mai 1990. Nr. 138.
cursurilor sau la internare; MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr 65 3 Anexa D B E P '.l' U B I L E materiale ale copiilor și tinerilor din instituții de ocrotire (leagăne, case de copii și unități dc învățământ apeáal) Copiilor și tinerilor din instituțiile de ocrotire li se asigură cazare, hrană, echipament, materiale pentru igiena personală, medicamente și materiale sanitare, proteze și aparate ortopedice, în limita alocațiilor și norrnativelor stabilite prin dispoziții legale 1 Preșcolarilor, elevilor deficienți din unitățile de invătămint special și minorilor din casele de copii li se asigură integral echipamentul și cazarmamentul prevăzut în baremurile stabilite potrivit legii Valoare: minimă anuală a echipamentului și cazarmamentului care se acordă ca dotare inițială și de înlocuire anuală este următoarea 1
- lei -
Grupa de vârstă valoiliiăașwăril înșdiixçliišezngirlă I Echipament
- Preșcolari 3 000 2 000
- Elevi 6-10 ani 3500 2500
- Elevi Îl-14 ani 4500 3000
- Elevi peste 14 ani 5 000 3 500
- Elevi în evidenta caselor de copii 5 200 3 500
- Studenți în evidenta caselor de copii 6 000 4 000
II Cazarmament
- Preșcolari 2 800 1 200
- Școlar și tineri 2 300 1 400
2 Elevii din unitățile speciale de învățământ și invalizii care se precalifica prin aceste unități, precum și ocrotirii din leagăne și casele de copii, primesc materiale educative, cultural-sportive, de igienă personală și rechizite școlare în valoare de 360 lei anual 3 Preșcolarii, elevii deficiente și ccrotiții din casele de copii, care nu au venituri proprii din pensie de urmaș, ajutor lunar, pensie de pierdere capacității de muncă sau din munca prestată în atelierul-școală, primesc, pentru u nevoi personale, o indemnizație lunară de 100 lei pentru preșcolari, 145 de lei pentru elevii claselor pregătitoare și Îviii, 160 de lei pentru elevii liceelor și școlilor profesionale speciale și cei ai școlilor speciale de reeducare și de 200 de lei pentru elevii școlilor postliceale și studenții aflați în întreținerea caselor de copii 4 Persoanele aflate în întreținerea caselor de copii și elevii deficienți din unitățile de învățământ special au dreptul, în mod gratuit, la călătorii cu tren de persozrne clasa a II-a și cu mijloacele auto de transport în comun inter ui ban pentru: a) transportul de la domiciliu la unități, la începerea b) transportul la locul de muncă la absolvire sau la externare; C) transportul la transferarea dintre-o unitate în alta; d) transportul dus și întors la domiciliu sau în tabere cu ocazia vacanțelor școlare; e) transportul pentru însoțitorii elevilor cu invalidități de gradul I Elevii deficienți inter nați beneficiază gratuit de călătorii dus«întors, cu mijloacele de transport în comun pentru deplasarea de la școală la internat Și la locul de instruire practică, dacă acestea sunt situate la o distanță mai mare de l km, iar cei cu invaliclitățl de gradul I și II chiar dacă distanța este mai mică 5 Asistații caselor de copii vor primi la încadrarea în muncă o indemnizație egală cu valoarea anuală de înlocuire a echipamentului și cazarmamentului D E C R E T - L E G E privind camerele de comerț și industrie din România Consiliul Provizoriu de Uniune Națională decretează: CAPITOLUL 1 Camere de comerț și industrie teritoriale Art 1 Ń Conrercierrtii, persoane juridice și persoane fizice, pot constitui, în reședințele de județ și în municipiul București, camere de comerț și industrie teritoriale, organizații autonome, destinate promovării intereselor membrilor lor pentru dezvoltarea ccmeriu' lui și industriei, corespunzător cerințelor economiei de piața.
4 MONITORUL OFICIAL AI. României Nr 65 Camerele de comerț și industrie teritoriale sprijină interesele membrilor lor în raporturile cu autoritățile române și cu organismele din străinătate Art 2 - Camerele de comerț și industrie teritoriale se înființează din inițiativa comercianților și dobindeac personalitate juridică pe data recunoaștere-ii înființării de către guvern Art 3 - Camerele de comerț și industrie teritoriale se organizează și funcționează potrivit statutelor lor, aprobate de adunarea generală a membrilor lor Camerele de comerț și industrie teritoriale se pot organiza pe secțiuni și au, după caz, următoarele organe de conducere: a) adunarea generală; b) adunările pe secțiuni; c) colegiul de conducere; ri) președiarers Art 4 - Organele centrale și locale de stat sunt obligate să acorde sprijin camerelor de comerț și industrie teritoriale în vederea realizării scopului pentru care au fost înființate și realiàrii acțiunilor pe care le inițiază Art. 5 - Camerele de comerț și industrie teritoriale desfășoară, în principal, următoarele activități: a) sprijină dezvoltarea activităților comerciale și industriale ale membrilor lor și colaborează cu reprezentanțele din România ale camerelor de comerț străine; b) tan registrul de comerț și asigură evidența armelor comerciale din unitatea administrativ-teritorială respectivă; c) desfășoară activități de informare și documentare comercială; d) eliberează certificate de origine a mărfurilor; e) tan evidența mărcilor de fabrică, de comerț și de servicii, legal înregistrate, a denumirilor de origine, indicațiilor de proveniență și semnelor comerciale, precum și a altor semne distinctive Folosite de membrii Im'; f) colaborează cu Comisia Națională de Statistică la elaborarea rapoartelor și publicațiilor privind evoluția comerțului și industriei și pentru problemele care constituie sfera lor de activitate; g) sprijină realizarea proiectelor de dezvoltare a comerțului și industriei, inclusiv a celor bazate pe liberă inițiativă; h) sprijină activitatea de specializare profesională a membrilor; i) certifică existența și obiectul de activitate a comercianților români, precum și semnăturile persoanelor care î-i angajează în mod valabil; j) organizwză, la cerere, arbitrajul ad-hoc. În condițiile prevăzute în statut, camerele de comerț și industrie teritoriale pot: a) să inițieze și să participe la înființarea de societăți având ca scop prestarea de servicii în interesul membrilor lor; b) să organizeze și să administreze târguri, precum și expoziții specializate, și să efectueze activități de reclamă comercială; e) să publice un buletin oficial al camerei și să editeze publicații de informare și reclamă comercială Art. 6 - Sursele de finanțare ale camerelor de comerț și industrie teritoriale se constituie din cotizațiile membrilor, taxe, tarife, comisioane, donații, legate și orice alte venituri realizate din activitatea desfășurată, în condițiile prevăzute de statut Taxele și tarifele se stabilesc de către camerele de comerț și industrie teritoriale, cu avizul Camerei de Comerț și Industrie a României Art 7 - Camerele de comerț și industrie teritoriale pot să înființeze, cu avizul Ministerului Muncii și Ocrotirilor Sociale, case de pensii pentru salariații lor, precum și pentru persoane fizice care au calitatea de comerciant din cadrul membrilor camerei Pentru persoanele care nu fac parte din casele de pensii prevăzute la alin 1, timpul lucrat în calitate de salariat la camerele de comerț și industrie teritoriale se consideră vechime în muncă dacă au fost vărsate pe toată această perioadă, la asigurările sociale de stat, contribuția la asigurările sociale și contribuția pentru pensia suplimentară Salariații camerelor de comerț și industrie beneficiază, în condițiile legii, de alocația de stat pentru copii, care se plătește de către camerele de comerț și industrie Salariații camerelor de comerț și industrie teritoriale care lucrează în domeniul lor de specialitate beneficiază de reglementările privind vechimea în acest domeniu Art 8 - Camerele de comerț și industrie teritoriale pot stabili raporturi de coopera e, asociere sau afiliere cu Camera de Comerț și Industrie a României Asocierea sau afilierea atrage calitatea de membru de drept al Camerei de Comerț și Industrie a României. CAPITOLUL ll Camera de Comerț și Industrie a României Art 9 - Camera de Comerț și Industrie a României este o organizație neguvernamentală, de utilitate publică, cu caracter autonom, având drept scop promovarea comerțului și industriei românești pe plan intern și extrem și sprijinirea intereselor comercianților români în raporturile cu autoritățile din țară și cu organisme specializate din str ainătate Membrii Camerei de Comerț și Industrie a României sunt comercianții, persoane fizice și juridice, care aderă la statutul camerei, precum și camerele de comerț și industrie teritoriale, potrivit art 8 Camera de Comerț și Industrie a României este persoană juridică, cu sediul în București Art 10 - Camera de Comerț și Industrie a României se organizează și funcționează potrivit statutului, aprobat de adunarea generală a membrilor săi În scopul aprobării statutului, adunarea generală va avea loc în cel mult 3 luni de la data prezentului decret-lege, cu participarea membrilor existenți la data convocării Art Îl - Camera de Comerț și Industrie a României desfășoară activitățile prevăzute la art 5 Totodată, Camera de Comerț și Industrie a României asigură: a) efectuarea de studii și acordarea de informații și consultații privind comerțul românesc, la cererea autorităților centrale de stat ș b) organizarea tirgului internațional al României și participarea tai ii la târguri și expoziții în străinătate; c) eliberarea pentru mărfurile românești de export de certificate de origine, certificate preferențiale vamale și carnete pentru admiterea temporară a mărfurilor, cu scutire de taxe vamale, precum și avizarea
MONITORUL OFICIAL facturilor, procurilor și altor documente de comerț extexiol, cl) emiterea, pe bază de documentație, a certificatelor privind evenimentele ce pot fi considerate cazuri de forța majoră Ait 12 - Camera de Comerț și Industrie a României are și poate constitui unități și societăți în domeniile privind activitatea de târguri și expoziții, reclamă comercială, protecția proprietății industriale și alte prestări de servicii Prevederile art 4, art 6 alin l și art 7 se aplică și Camerei dc Comerț și Industrie a României Art 13 - Curtea de arbitraj comercial internațional funcționează pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României Curtea nu are personalitate juridică Organizarea și funcționarea Curții de arbitraj comercial intemațional se stabilesc de adunarea generală a Camerei de Comerț și Industrie a României Curtea este condusă de un colegiu Regulile de procedură ale Curții de arbitraj comercial internațional se aprobă de colegiul acesteia Hotărârile Curții de arbitraj sunt titluri executorii și se execută în țară fără investire cu formulă executorie Normele privind taxele arbitrale și onorariile arbitrilor se aprobă de organul de conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României, prevăzut în statut AL ROMÂNIEI Nr 65 I Taxele arbitrale sunt destinate uuportăziî chdtuâeiilur legate de activitatea de olutionare a litigiilor, inclusiv de secretariat, plății onorariilor arbitrilor și documentării acestora, precum și suportării altor cheltuieli necesare funcționării curții CAPITOLUL HI Dispoziții finale Art 14 - În termen de 30 de zile de la data prezentului decret-lege, prin hotărâre a Guvernului României se va stabili regimul juridic al registrului de comerț Art 15 - Din încasările valutare realizate de camerele de comerț și industrie teritoriale, precum și de Camera de Comerț și Industrie a României și unitățile sale, un procent de 50% rămâne la dispoziția acestora, în conturi special deschise la Banca Română de Comerț Exterior Art 16 - Decretul nr 623/1973 privind organizarea și funcționarea Camerei de Comerț și Industria a Republicii Socialiste România, cu modificările ulterioare, Decretul nr 137/1976 pentru aprobarea tarifelor privind retribuirea arbitrilor Comisiei de arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Republicii Socialiste România, precum și orice alte dispoziții con; trare prezentului decret-lege, se abrogă. PR$Eden'l'ELE CONSILIULUI PROVIZORIU DE UNIUNE NAȚIONALĂ ION ruascv Buwfeșci, ll mai 1990 Nr ias D E C R E T - L E G E privind încadrarea și salarizarea personalului din unitățile de justiție și procuratură Promovarea principiului separării puterilor în stat a determinat reașezarea justiției, ca instituție principală, intr-o societate cu adevărat democratică, menită să asigure apărarea statului, a valorilor morale și materiale ale societății și drepturile fundamentale ale cetățenilor, conducând la creșterea rolului, impoitantei și răspunderii celor ce participă la înfăptuirea actului de justiție Pentru asigurarea independentei depline a judecătorilor și procurorilor în aplicarea legilor, fără imixtiuni sau influențe din partea organelor puterii legislative, executive ori politice, pentru creșterea prestigiului justiției, În raport cu misiunea pe care 0 ale de îndeplinit, Consiliul Provizoriu de Uniune Națională decretează: Art 1 - încadrarea și salarizarea judecătorilor de la judecătorii și tribunale, a procurorilor, notarilor și experților criminaliști se fac prin ordin al ministrului justiției și, respectiv, al piocuroiului general, iar a celuilalt personal de specialitate din unitățile de just- ție și procuratura se fac de către președintele tribunalului județean sau al municipiului București, respectiv de procurorul șef ai județului sau al municipiului București, având în vedere aptitudinile profesionale și comportarea în societate Ait Z - Judecătorii și procurorii se încadrează pe patru grade profesionale, gradul I, II, III și IV, potrivit anexei nr 1 Gradul profesional superior se obține numai pe bază de examen, potrivit legii, după trecerea a minimum 4 ani de activitate în gradul profesional imediat inferior, inclusiv pe baza principiului avansării pe post La ti ibunalele și procuratuiile județene și ale municipiului București se încadrează numai judecători și, respectiv, procurori de gradul I, II și III Art 3 - Judecătorii și procurorii stagiari. după promovarea examenului de definitivare, sunt încadrați la gradul IV Art 4 - În cadrul fiecărui grad profesional se instituie trei trepte de sălaj zare. potrivit anexei nr, 1.
Q MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 65 Trecerea la treapta de salarizare imediat superioară se face după o perioadă de cel puțin 3 ani, în raport cu capacitatea profesională și comportarea în societate. Art. 5. - Judecătorii și procurorii care dețin iune- ții de conducere La unitățile de justiție și procuratux-ă sunt salarizați corespunzător gz'au1u-l lor profesional, la care se adaugă o indemnizație de conducere, diferersțâată după complexitatea activității fiecărei urutăți. 'indemnizația face parte din salariul tarifar. Art. 6. - încadrarea, promovarea și salarizarea notarilor de stat și experților criminaliști se fac pe trei grade profesionale și trei trepte de salarizare, potrivit principiilor prevăzute pentru judecători și procurori, conform anexelor nr. 2 și nr. 3. În aceeași condiții vor H salarizați și notarii de stat și experții criminaliști care îndeplinesc funcții de conducere. Art. 7. - Salarizarea personalului de specialitate juridică din Ministerul Justiției și Procuratura Generală se stabilește prin asimilarea funcțiilor acestuia cu gradele profesionale ale judecătorilor și procurorilor, în raport cu pregătirea profesională și vechimea în muncă, prin ordin al ministrului justiției și, respectiv, al procurorului general. Art. 8. - Salarizarea personalului de specialitate cu pregătire medie din unitățile de justiție, procuratură, notariatele de stat și laboratoarele de expertize criminalistică se face corespunzător claselor de salarizare din anexele nr. 1-3. Trecerea de la o treaptă la alte se face după o perioadă de minimum 3 ani, în raport cu capacitatea profesională și comportarea în societate. Art. 9. - Personalul de conducere și execuție, tehnic, economic, administrativ, de deservire și pază din unitățile de justiție și procuratură va fi salarizat, poe trivit legii, la grupa V de ramuri din economie, gradul III de organizare a unității. Salariile muncitorilor calificați și ale șoĭeroilor din unitățile de justiție, procuratură și Laboratorul central de expertize criminalistică se stabilesc cu 5% mai mult, iar salariile celor din apr restul Ministerului Justiției și Procuraturii Generale se stabilesc cu 10% mai mult decât beneficiază în prezent potrivit legii. Art. 10. - Toate categoriile de personal benešâciază de sporul pentru vechime neîntreruptă în aceeași unitate, în condițiile prevăzute de lege. Art. 11. - Dispozițiile prezentului decret-lege se întregesc cu reglementările privind drepturile de personal prevăzute în legislația muncii. Ark 12. - Anexele nr. 1-3 privind indicatorii func< țiilor și salariilor fac parte integrantă din prezentul decret-lege. Art. 13. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în indicatorii financiari pe anul l990 ai Ministerului Justiției și Procuraturii Roma- niei în confnmiitate cu prevederile prezentului decretage. Art. 14. - Salarizarea potrivit prezentului decretlege se va aplica începând cu data de 1 iunie 1990. Până la dala prevăzută la alin. 1, se va asigura veri<' ficarea și selecția personalului unităților de justiție și procuratura, în scopul înlăturării persoanelor necorespunzătoare profesional sau moral, precum și recrutarea de noi specialâștl, de certă valoare, în scopul realizării condițiilor pentru instituirea principiului imemovibiiității. Art 15. - Orice dispoziții contrare prezentului decret-lege se abrogă. PE.$Din'I'E`LE CONSILIULUI Provizoriu DE UNIUNE NAȚIONALĂ RON ILIESCU București, 11 mai 1990. Nr. 140. I N D X C A T 0 B U L hmcțiilor și salariilor din instanțele judecătorești și unitățile de procuratură valabil ANEXA Nr. I de la 1 iunie 1990 'lĭelie de salarizare - - gr; mei. '- Șimi” "î$.”ț,;”;';?..*£§ț.'ă2”” clase de salarizare L Judecător, procuror gradul I 38 89 40 - - șup. juriu. 14 ani în funcții de specialitate 2. Judecător, procumr gradul II 35 36 37 - - șup. juriu. 12 ani în funcții de specialitate S.. Judecător, procuror gradul HI 32 33 34 - - șup. juriu. 8 ani în funcții de specialitate 4. Judecător, procuror gradul IV 29 30 31 - - șup. juriul. 2 ani în funcții de specialitate 5. Judecător, procuror stagiar 28 25 - - - șup. juriu. =- °- Prin»-grefier tdbunal, see-mr 22 za 24 zs 26 medii a ani m funcții audia pr. procuratură județeană liare juridice
Monitorul OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr. 65 7 Trei» de salarizare Vechimea minimă
rrmqaa x zi în iv v semn; în gpecâmzme
clase de saxarmre 7. Grefier pr., secretar pr. procu- 15 17 19 21 23 medii 5 ani în I funcții ramură locală și judecăierie auxiliare juridice 8. Grefier l, secretar I 11 13 15 17 19 3 ani în funcții juridice auxiliare, economice sau administrative 9. Areĭier ll, secretar Îl 10 12 14 16 29 medii - 10. Executor fiudecăioresc pr. 26 27 28 29 30 șup. juxid. ani în funcții juridice ll. Executor judecătoresc 21 22 23 24 25 șup. juriu. 2 ani în funcții juridice 12. Fzrecutor judecătoresc pr. 18 20 22 24 25 medii 5 ani în funcții economice sau vecin1inis« trative 13. Executorjudeeătoresc 13 15 17 19 21 medii 2 ani în funcții eConomice sau administrafive 14. Arhivar registrelor pr. 9 11 13 15 17 medii 2 ani în funcții juridice auxiliare sau administrative 15. Arhivarregistrator 8 10 12 14 16 medii - 16. Agent procedural 5 'I 9 11 13 medii sau - generale 17. Aprod 5 'I 9 11. 13 generale - N O T : a) Conducătorii unităților de justiție și procuratura județene și locale vor fi desemnați, în funcție de calitățile profesionale și organizatorice, prin ordin al ministrului justiției și procurorului general, din rândul judecătorilor și procurorilor, indiferent de gradul acestora. b) Salarizarea funcțiilor de conducere se vaâace prin indemnizația de conducere care face parte din salariul tarifar, după cum urmează:
- președinte tribunal, procuror șei procuratura județeană 500-1.206 lei
- vicepreședinte tribunal, procuror șei adjunct 300- 900 lei
- președinte secție tribunal, procuror șef 'birou 250- 800 lei
- președinte judecătorie, procuror șei procuratură locală 2G0- 700 lei
- vicepreședinte judecătoria, procuror șef adjunct procuratură locală 200- 800 lei
c) Trecerea dela treapta de salarizare inferioară la cea superioară în cadrul gradului profesional se face după o perioadă de 3 ani, în condițiile legii. d) Promovarea în grade profesionale se face pe bază de examen, după trecerea unei perioade minime de 4 ani în gradul inferior. ANEXA Nr. 2 1 N D l 0 A 'E 0 B U L limcțiilor și sahriilnx din notariatele de stat valabil de la 1 iunie 1990 neve: de salarizare cu - -mp2 Funcția 1 n în iv v semn ”în Efâțăăfighe a clase de salarizare 1 Notar gr. I 35 36 37 - -« șup. juriul. 12 ani vechime în funcții de special:- țațe 2. Notar gr. II 32 33 34 - - șup. juriu. 8 ani în funcții de specialitate 3. Notar gr. 111 29 30 31 - - șup, juriu. 2 ani în funcții de specialitate 4. Notar stagiar 22 23 - - - șup. juriu. - 5. Secretar pr. 16 13 20 22 24 medii 8 ani în funcții economice auxiliare, juridice sau administrative
S MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI Nr 65 Trepte de „im-șure V V 4 - îți rampa 1 ir în IV v small V§Ș1”§'§§§B§'fi§§Ț” clase de salarizare fi Secretar I 11 13 15 17 medii 4 ani în funcții economice sau administrative 7 Secretar II 10 12 14 16 medii - 8 Conducător carte funciară 11 13 15 17 medii 4 ani în funcții auxiliare juridice, economice sau administrative 9 Șef serviciu traduceri 28 29 30 31 șup uni- 10 ani în funcții de vei sitare specialitate 10 Traducător principal 26 27 28 29 șup uni- 8 ani în funcții de versitare specialitate ll Traducător 24 25 26 27 șup uni- 4 ani în funcții de versitare specialitate 12 Arhivar principal 6 8 10 12 medii S ani în funcții administrative 13 Aprod 5 7 9 ll școală - generală N O T Ă Z a) Șefii notariatelor de stat județene și locale, precum și notarii șefi adjuncți, vor fi desemnați prin ordin al ministrului justiției, din rândul notarilor, indiferent de gradul profesional, în funcție de calitățile profesionale și organizatorice ale acestora b) indemnizațiile de conducere în notariatele de stat sunt următoarele:
- notar șef 300-800 lei
- notar șef adjunct 200f700 lci
ANEXA Nr. 3 K N D l C A T 0 îs U I.. funcțiilor și salariilor din laboratoarele de expertize criminalistică valabil dela l iunie 1990 O Trepte de salarizare N - V h' ' ` ă că runcu 1 n Îl IV v sandu rajaafifit” clase de S3l8l'lZBl'E Î 1 Expert criminalist gr l 35 36 37 - șup juriu 12 ani în funcții de specialitate 2 Expert crirninalist gr II 32 33 34 - șup juriu 10 ani în funcții de specialitate 3 Export criminalist gr III 29 30 31 - șup juriu 6 ani în funcții de specialitate 4 Tehnician principal 22 23 24 25 medii 8 ani în funcții de tehnice specialitate 5 Tehnician 20 21 22 23 medii 4 ani în funcții de tehnice specialitate N O T Ă f a) Șeful Laboratorului central de expertize criminalistice și șeful adjunct, laboratoarele interjudețene, vor fi desemnați în funcție de calitățile profesionale și organizatorice, prin ordin al ministrului justiției, din rândul experților criminaliști cu studii superioare juridice b) În situația în care natura expertizelor criminalistice impune și altă pregătire decât cea juridică, pot fi încadrate și alte persoane cu pregătire superioară tehnică, cu aceleași condiții de vechime în specialitate precum și cei de la c) indemnizațiile de conducere pentru funcțiile prevăzute la lit a) vor fi cuprinse între 1
- 3007800 lei pentru șefii laboratoarelor de expertize criminalistice;
- 200-700 lei pentru adjuncții acestora
d):Trecerea de la treapta inferioară la cea superioară de salarizare se face din 3 în 3 ani, iar trecerea în grade profesionale din 4 în 4 ani, pe bază de examen
MONITORUL OFICIAL AI. ROMÂNIEI Nr 65 9 D E C R E T - L E G E privind organizarea activității de informare și documentare în scopul valorificării intensive a surselor de informare, al accelerării circulației informațiilor și creș- terii eficienței întregii activități de informare și documentare, Consiliul Provizoriu de Uniune Națională decretează: Art 1 - Pe data prezentului decret-lege se organizează Sistemul Național de Informare și Documentare:taie funcționează pe baza autonomiei unităților care îl compun, prin cooperarea și colcbozzuca între acestea, pentru realizat ea uimătoaieloz obiective principale z a) formularea și implementarea unei politici naționale în domeniul informării și documentații, care să pună în legătură cerințele de infoimaie ale diverselor categorii de beneficiari, persoane fizice și juridice, cu sursele de informare corespunzătoare acestor cerințe și să asigure achiziționarea și valorificarea în țară a acestor surse 3 b) asigurarea accesului liber și operativ al tuturor lactoiilor interesați la informațiile de semnalare și la materialele documentare semnalate, prin promovarea La scară națională a programelor privând controlul bibliografic internațional, accesul la publicații și la documentele de arhivă; c) valorificarea surselor de informare, pe baza principiului preluciălii unice și unitare și utilizării multiple n inioimațiilor din toate domeniile; d) asigurarea compatibilității tehnice și metodologice Între serviciile specializate de informare și documentare, în scopul facilității schimbului de informații atât pe plan intern, cât și în cadrul relațiilor externe; e) promovarea pe scară largă a colaborării interna- ționale în domeniul informării și documentării, în scopul intensificării schimbului de publicații și informații, inclusiv prin intermediul rețelelor automatizate de schimb internațional de date și informații; f) constituirea de bănci și baze de date de interes național pe domenii de cunoștințe, respectiv tipuri de documente, precum și band de date specifice diferitelor activități, în scopul formării unei rețele naționale de informare și documentare automatizate pentru accesul direct la informație Art 2 - Sistemul Național de Informare și Documentare include:
- Institutul Național de Infmmare și Documentare
și alte unități de informare și documentare care desfă- soara activități de nivel național, cum Sunt Institutul român de stand:-nizare, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, Arhivele Statului, Biblioteca centrală de stat, Biblioteca Academiei, Biblioteca centrală universitară din București, Muzeul național;
- unitățile specializate de informatic și documentare, cu sau fără personalitate juridică - la nivel de
ramura sau domeniu de activitate f, centre sau oficii de informare și documentare ale ministerelor și uni- fiți asimilate acestora;
- unități de informare și documentare la nivel teritorial, cum sunt biblioteci, arhive, muzee;
- compartimente distincte de informare și documentare, cum sunt sectoare, servicii, birouri, biblioteci
din unitățile de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și proiectare, din unitățile de învățământ sau din unitățile economice și social-culturale Activitatea de informare și documentare se poate desfășura și de alte unități decât cele prevăzute la alin 1, precum și de persoanele fizice Art 3 - Institutul Național de Informare și Documentare se reorganizează și va funcționa în subordinea Guvemului României Atribuțiile și structura organizatorică a Institutului Național de Informare și Documentare, precum și salarizarea personalului și a centrelor de informare docuse stabilesc prin hotărâre a guvernului
- Pentru fundamentarea și elaborarea promentară,
Art 4 gramelor care decurg din obiectivele Sistemului Național de Informare și Documentare și stabilirea măsurilor privind strategia realizării acestora se constituie Consiliul științific al Sistemului Național de Informare și Documentare din care fac parte reprezentanți ai ministerelor și organelor centrale, Academiei Române și academiilor de științe, personalități marcante din unită- țile de informare și documentare, biblioteci, unități de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și proiectare, din instituții de învățământ și cultură și unități economice Consiliul funcționează la Institutul Național de Informare și Documentare Modul de organizare și funcționare al consiliului științific se stabilește prin regulament aprobat de Guvernul României Art 5 - Ministerele și celelalte organe centrale și locale, Academia Română și academiile de științe înființează și stabilesc atribuțiile și structura de organizare și modul de finanțare, de la bugetul de stat sau prin autofinanțare, a unităților de informare și documentare din ramura sau domeniul lor de activitate, cu acordul Consiliului științific al Sistemului Național de Informare și Documentare Art 6 - Unitățile dc cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și proiectare, instituțiile de învățământ, unitățile economice și social-culturale pot organiza activități de informare și documentare în compartimente distincte, cu mijloace financiare piopiii, în funcție de intcxcsele, posibilitățile și necesitățile lor Art 7 - Activitatea de informare și documentare se desfășoară pe bază de contracte, comenzi, abonamente sau alte forme convenite cu beneficiarii din țară sau din străinătate - persoane juridice sau fizice
- pe bază de tarife stabilite prin acordul părților
Unitățile de informare și documentare cu personalitate juridică ce funcționează pe baza autofinanțarii hotărăsc de sine stătător asupra modului de utilizare 1 fondurilor financiare obținute pe această bază.
10 MONITORUL OFICIAL AL României Nr 65 Art 8 - Cheltuielile efectuate de unitățile cu autofinanțare pentru funcționarea bibliotecii publice specializate, dezvoltarea fondului documentar, procurarea de utilaje și echipamente de calcul se suportă de la bugetul dc stat Art 9 - Decretul nr 138/1974 privind stabilirea normelor unitare de structură pentru unitățile de informare documentară, l-I C M nr 1598/1974 pentru aplicarea Decretului nr 138/1974, precum și orice alte dispoziții contrare prezentului decret-lege, se abrogă PREȘEDINTELE CONSILIULUI PROVIZORIU DE UNIUNE NAȚIONALĂ [ON ILIESCU București, ll mai 1990 Nr I-îl D E C R E T - L E G E privind instituirea „Timbrului cinematografie” Consiliul Provizoriu de Uniune Națională decretează: Art 1 - Se instituie, începând cu data adoptării prezentului decret-lege, „Timbrul cinematografie” de 0,50 lei Timbrul prevăzut la alin 1 se va aplica pe fiecare bilet vândut la toate spectacolele cinematografice din țară și este inclus În prețul de vânzare al biletului Art 2 - Centrul Național al Cinematografiei va asigura luarea măsurilor de aplicare a prezentului decret-lege și, după punerea la dispoziția Uniunii cineaștilor din România a sumelor necesare pentru completarea celorlalte surse statutare de finanțare a acestei uniuni în limita a cel mult 50 milioane lei, va varsă diferența la bugetul de stat Ministerul Finanțelor va aloca sumele primite potrivit alin 1 pentru subvenționarea unor acțiuni legate de dezvoltarea cinematografiei PREȘEDINTELE CONSILIULUI 1=R0v1z0RIU DE UNIUNE NAȚIONALĂ ION [LIIECU București, ll mai 1990 Nr 142. D E C R E T - L E G E privind autorizarea funcționării în condiții de autonomie a Secției Naționale Române a Uniunii Medicale Balcanice Consiliul Provizoriu de Uniune Națională decretează: Art 1 - Se autoriza funcționarea Secției Naționale Române a Uniunii Medicale Balcanice ca persoană juridică, cu sediul în București Art 2 - Secția Națională Română a Uniunii Medicale Balcanice sc bucura de deplină autonomie organizatorică, funcțională, economică și financiară Modul de organizare și funcționare a Secției Române a Uniunii Medicale Balcanice sc stabilește prin statutul propriu aprobat de către adunarea generală a membrilor săi Art 3 - Pentru sprijinirea activității Secției Naționale Române a Uniunii Medicale Balcanice se aprobă de la bugetul statului o subvenție anuală în vederea acoperirii cheltuielilor ce depășesc veniturile proprii și a plății cotizației către Secretariatul Genei al Intelnatlonal al Uniunii Medicale Balcanice
MONITORUL OFICIAL AL R0MAN1E1Nr 65 11 Art. 4. - Se autoriza ca Secretariatul General În- Art 5 - Pe data prezentului decret-lege se abrogă iiemațional al Uniunii Medicale Balcanice să aibă Dispoziția Consiliului de Miniștri nr. 1335 din 31 desediul în municipiul București. tembrie 1962, precum și orice alte dispoziții contrare PREȘEDINTELE CONSILIULUI PROVIZORIU DE UNIUNE NAȚIONALĂ ION ILIESCU București, ll mai l990Nr. 143. HO'l`Arial ALE GUVERNUl.Ul noriiuiaa gzršršiad înființarea Direcției de comerț exterior die cadrul Centralei de turism 0.N.T. „Litoral” Guvernul Pwmâniei hotărăște: Art 1. - Se miiințează Direcția de comerț exterior în cadrul Centralei de turism ONT „Litoral” din subordinea I=1minister\1lui Turismului. Art 2. - Obiectul de activitate al Direcției de comerț exterior din cadrul Centralei de turism O.N.T. ,,Litoral”, pentru baza materială a centralei, îl constituie negocierea, încheierea și derularea contractelor externe pentru prestarea de servicii turistice, de cazare, masă, vânzări pe valută și alte prestații turistice pentru cetățenii străini. Direcția nou înființată preia activitatea desfășurată în acest domeniu de la Întreprinderea de turism internațional O.N.T. „Carpați” București. Art. 3. - Contractele externe de turism încheiate pentru anul 1990 se vor derula de către Întreprinderea de turism intemațional O.N.T. „Carpați” București, în colaborare cu Centrala:Ie turism ONE. ,,Litoral”. Activitatea de negociere și încâieâere de noi contracte se va realiza de către Direcția de cornel; exterior din cadrul Centralei de turism G.N.T.,,Litoral”. Art. 4. - Operațiunile de comerț exterior în domeniul turismului internațional ne se vor realiza de către Direcția de comerț exterior din cadrul Centralei de turism O.N.T. „Litoral” se autoriza, încheie și derulează conform legislației în vigoare. Art. 5. - Structura organizatorică a Centralei de turism O.N.T. „Litoral” se completează cu Direcția de comerț exterior, coordonată de un director. Direcția va funcționa ou un număr maxim de 25 posturi, iar compartimentele funcționale ale acesteia vor fi aprobate de Ministerul Turisrnului, conform prevederilor legale. PRIM-MINISTRU PETRE ROMAN București, 9 mai 1990. Nr. 508.
U)l'|'0B: CONSILIUL PEOVIZOBIU DE Uniune NAȚIONALĂ mai. penru. puuunmu cmumnmu două;-me smunwu - sn-mu ne puunumn n urmau: pam-u uammnn omul anu.-urmează. ur suma nr 1 mmm L „mon unor, E0 am 'pmu = cnmunmn pnxugrum auennfu - Meunnn uanlwnn omar' auuuresu. Prețul 1,50 lei un-..numi nr un «emc un al Moniwrul Oficiul nl României nr, 65/129| conține ll pagini.