Monitorul Oficial 135/1995
Monitorul Oficial al României
Anul VII, Nr. [[issue:: 135]] - Partea I - Luni, 3 iulie year::1995
Decizii ale Curții Constituționale
Decizia Nr. 14[1] din 3 februarie 1995
- Miklós Fazakas - președinte
- Antonie Iorgovan - judecător
- Victor Dan Zlătescu - judecător
- Constantin Burada - magistrat-asistent
Completul de judecată, convocat potrivit art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, constată următoarele:
Prin Încheierea din 20 octombrie 1994 a Tribunalului Brăila, Curtea Constituțională a fost sesizată cu soluționarea excepției de neconstituționalitate a art. 14 (art. 15 după republicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 7 din 19 ianuarie 1993) din Regulamentul privind procedura de constituire, atribuțiile și funcționarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului și modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum și punerea în posesie a proprietarilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 131/1991, ridicată de recurentul Munteanu Vasile în Dosarul nr. 2090/1994 al Tribunalului Brăila.
În motivarea excepției, Munteanu Vasile consideră că dispozițiile art. 14 din regulament contravin prevederilor art. 42 din Constituție, care prevede că dreptul la moștenire este garantat, și ale art. 669 din Codul civil.
Instanța, în opinia exprimată, apreciază că excepția nu este întemeiată, deoarece Legea nr. 18/1991, fiind o lege specială, derogă de la regula dreptului comun, potrivit căreia succesiunea se deschide la data decesului, și prin art. 12 alin. 2 stabilește un regim juridic deosebit pentru moștenirea pământului.
având în vedere încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecătorul-raportor, dispozițiile art. 144 lit. c) și ale art. 145 alin. (2) din Constituție, precum și ale art. 24 din Legea nr. 47/1992, reține următoarele:
Din examinarea excepției se constată că aceasta se referă la art. 14 (art. 15 după republicarea în Monitorul Oficial al României) din regulamentul elaborat în temeiul Legii nr. 18/1991 și aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 131/1991.
În legătură cu competența de soluționare a excepțiilor ridicate în fața instanțelor judecătorești, este de menționat că atribuțiile Curții Constituționale sunt expres și limitativ prevăzute în art. 144 lit. c) din Constituție, care se referă doar la controlul constituționalității „legilor și ordonanțelor", dispoziție preluată și în art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992. Întrucât prin lege se înțelege actul legislativ adoptat de Parlament și promulgat de Președintele României, iar prin ordonanță, actul adoptat pe baza unei delegări legislative, este evident că soluționarea excepției de neconstituționalitate privind alte acte normative nu este de competența Curții Constituționale.
De aceea controlul legalității actelor normative și individuale ale Guvernului, ale ministerelor și celorlalte autorități ale administrației publice locale, indiferent de materia la care se referă, este de competența instanțelor judecătorești, respectiv a secțiilor de contencios administrativ constituite potrivit Legii nr. 29/1990. Practica Curții Constituționale este constantă în acest sens, astfel cum rezultă din deciziile sale nr. 5/1994, nr. 7/1994 și nr. 113/1994.
Ca atare, rezolvarea de principiu cuprinsă în aceste decizii își menține valabilitatea și în ce privește soluționarea excepției de față, care vizează unele prevederi din regulamentul elaborat în baza Legii nr. 18/1991 și aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 131/1991 și, întrucât nu au intervenit elemente noi care să le infirme și deci să facă necesară modificarea practicii jurisdicționale, excepția urmează a fi respinsă ca vădit nefondată.
Pentru motivele arătate, în temeiul art. 144 lit. c) și al art. 145 alin. (2) din Constituție, precum și al art. 13 alin. (1) lit. A.c) și al art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, în unanimitate,
În numele legii
Decide:
Respinge ca vădit nefondată excepția de neconstituționalitate a art. 14 (art. 15 după republicarea în Monitorul Oficial al României) din regulamentul elaborat în baza Legii nr. 18/1991 și aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 131/1991, invocată de Munteanu Vasile în Dosarul nr. 2.090/1994 al Tribunalului Brăila.
Cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare.
Pronunțată la data de 3 februarie 1995.
Președinte, dr. Miklós Fazakas |
Magistrat-asistent, Constantin Burada |
Decizia Nr. 51 din 23 mai 1995
- Vasile Gionea - președinte
- Viorel Mihai Ciobanu - judecător
- Mihai Constantinescu - judecător
- Ioan Muraru - judecător
- Florin Bucur Vasilescu - judecător
- Raul Petrescu - procuror
- Constantin Burada - magistrat-asistent
Pe rol soluționarea recursului declarat de Munteanu Vasile împotriva Deciziei Curții Constituționale nr. 14 din 3 februarie 1995.
Președintele declară ședința deschisă.
La apelul nominal au răspuns recurentul Munteanu Vasile, prin procurator Mărgean-Neacșu Ioan, și Hudeșteanu Nastasia, personal. A lipsit intimata, Prefectura Județului Brăila, cu care procedura de citare a fost legal îndeplinită.
Magistratul-asistent referă că recursul este declarat în termen și motivat.
Cauza fiind în stare de judecată, președintele completului acordă cuvântul părților.
Mărgean-Neacșu Ioan, pentru Munteanu Vasile, solicită admiterea recursului și modificarea deciziei în sensul admiterii excepției, iar în subsidiar, suspendarea judecării și sesizarea Președintelui României în vederea modificării art. 144 lit. c) din Constituție, în sensul includerii și a hotărârilor Guvernului în competența Curții Constituționale.
Hudeșteanu Nastasia este de acord cu admiterea recursului.
Procurorul solicită respingerea recursului, Curtea Constituțională fiind competentă să verifice, sub aspectul constituționalității, potrivit art. 144 lit. c) din Constituție, numai legile și ordonanțele.
Președintele declară închise dezbaterile, Curtea urmând a se pronunța după deliberare.
examinând actele și lucrările dosarului, constată următoarele:
Prin Decizia nr. 14 din 3 februarie 1995, potrivit art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, s-a respins ca vădit nefondată excepția de neconstituționalitate a art. 14 (art. 15 după republicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 7 din 19 ianuarie 1993) din Regulamentul privind procedura de constituire, atribuțiile și funcționarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului și modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum și punerea în posesie a proprietarilor, elaborat în baza Legii nr. 18/1991 și aprobat prin Hotărârea Guvernului nr 131/1991, invocată de Munteanu Vasile în Dosarul nr. 2.090/1994 al Tribunalului Brăila. Pentru a pronunța această soluție s-a reținut, în esență, că, în raport cu prevederile art. 144 lit. c) din Constituție, dispoziții preluate și în art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, Curtea Constituțională este competentă de a soluționa numai excepțiile privind neconstituționalitatea „legilor și ordonanțelor”, în acest sens fiind și practica jurisdicțională constantă a Curții Constituționale.
Împotriva acestei decizii, Munteanu Vasile a declarat recurs, susținând că s-a făcut o aplicare greșită a legii, motiv de casare prevăzut de art. 304 pct. 9 din Codul de procedură civilă, interpretarea corectă a art. 144 lit. c) din Constituție fiind aceea că actele adoptate de Guvern, hotărâri sau ordonanțe, care sunt sinonime, pot fi supuse controlului Curții sub aspectul constituționalității.
Întrucât excepția a fost respinsă ca vădit nefondată, fără citarea părților, pentru soluționarea recursului au fost solicitate puncte de vedere Camerei Deputaților, Senatului și Guvernului.
În punctul de vedere al Guvernului se arată că atribuțiile Curții Constituționale sunt expres și limitativ prevăzute de art. 144 lit. c) din Constituție, care se referă numai la „legi și ordonanțe”, iar nu și la alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului, situație în care recursul este nefondat.
Senatul și Camera Deputaților nu au comunicat punctele lor de vedere.
Curtea Constituțională, examinând decizia atacată, motivul de recurs invocat, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile părților, dispozițiile art. 144 lit. c) din Constituție, precum și ale Legii nr. 47/1992, constată că recursul este nefondat.
Susținerea recurentului, în sensul că hotărârile și ordonanțele Guvernului sunt sinonime și, deci controlul lor, sub aspectul constituționalității, aparține Curții Constituționale, nu poate fi acceptată, deoarece, așa cum prevede art. 107 alin. (2) din Constituție, hotărârile se emit pentru organizarea executării legilor, iar potrivit alin. (3) din același articol, ordonanțele se emit în temeiul unei legi speciale de abilitare, în limitele și în condițiile prevăzute de aceasta. În mod corespunzător, hotărârea, ca act administrativ, poate fi atacată în fața instanței de judecată, îndeosebi a instanței de contencios administrativ, potrivit art. 48 din Constituție și Legii nr. 29/1990, iar ordonanța, care nu se referă la organizarea executării legii și, prin conținutul său, are caracter legislativ, fiind consecința unei delegări legislative, intră, sub aspectul controlului constituționalității, în competența jurisdicțională a Curții Constituționale, conform art. 144 lit. c) din Constituție.
Ca atare, se constată că în mod corect instanța de fond a respins excepția de neconstituționalitate invocată, aceasta privind dispozițiile unui regulament aprobat printr-o hotărâre a Guvernului al cărui control de legalitate, inclusiv în ce privește respectarea Constituției, este de competența instanțelor judecătorești.
Menținerea soluției din decizia atacată cu recurs se impune ținând seama și de practica constantă a Curții Constituționale în materie, așa cum rezultă din deciziile sale nr. 5/1994, nr. 7/1994, nr. 113/1994 și nr. 43/1995, neexistând elemente noi care să justifice schimbarea acesteia.
Cu privire la cererea recurentului de a se suspenda judecarea cauzei și de a fi sesizat Președintele României în vederea modificării art. 144 lit. c) din Constituție, în sensul de a se înscrie printre atribuțiile Curții Constituționale și soluționarea excepțiilor referitoare la neconstituționalitatea hotărârilor Guvernului, se constată că aceasta excede competența Curții, revizuirea Constituției neputându-se face decât în condițiile și în cazurile expres prevăzute în art. 146 din Constituție.
Față de considerentele expuse, văzând și dispozițiile art. 144 lit. c) și ale art. 145 alin. (2) din Constituție, precum și ale art. 1, art. 3, art. 13 alin. (1) lit. A.c), art. 23, art. 25 și art. 26 din Legea nr. 47/1992,
În numele legii
Decide:
Respinge recursul declarat de Munteanu Vasile împotriva Deciziei nr. 14 din 3 februarie 1995 a Curții Constituționale.
Definitivă.
Pronunțată în ședința publică din 23 mai 1995.
Președintele Curții Constituționale, prof. dr. Vasile Gionea |
Magistrat-asistent, Constantin Burada |
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre pentru modificarea și completarea Regulamentului privind organizarea licitațiilor pentru achizițiile publice de bunuri, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 63/1994
- Guvernul României hotărăște:
Art. I. - Regulamentul privind organizarea licitațiilor pentru achizițiile publice de bunuri, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 63/1994 și republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 278 din 30 septembrie 1994, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 2.5, după liniuță a 4-a se adaugă un nou text, cu următorul cuprins:
„- reprezentantul ministerului de resort, pentru licitațiile organizate de regiile autonome, în conformitate cu art. 13 din Ordonanța Guvernului nr. 15/1993;"
2. La articolul 2.8, după alineatul 1 se introduc două noi alineate, cu următorul cuprins:
„Nu este admisă achiziționarea de bunuri ale căror caracteristici depășesc necesitățile concrete de utilizare ale persoanei juridice achizitoare.
Pentru cheltuielile suplimentare ocazionate de realizarea unor achiziții nejustificate se fac răspunzătoare persoanele vinovate, potrivit reglementărilor în vigoare."
3. Liniuța a 2-a din alineatul 3 al articolului 2.8 se modifică și va avea următorul cuprins:
„- dacă în termenul menționat în adresa prin care s-a solicitat oferta au fost făcute numai două oferte, vor fi achiziționate bunurile pentru care s-a prezentat prețul cel mai avantajos și care corespund calitativ cerințelor persoanei juridice achizitoare.”
4. La articolul 2.13, după alineatul 1 se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:
„Prețul din oferta acceptată în urma desfășurării unei proceduri de licitație publică este ferm și nu poate fi modificat la încheierea contractului de achiziție și nici ulterior, pe toată perioada derulării contractului.”
5. Articolul 3.2 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 3.2. - Publicarea anunțului referitor la licitație se face în cotidianul Guvernului „Vocea României”, la tariful stabilit de Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, cu acordul Ministerului Finanțelor, și, după caz, într-o publicație de răspândire locală.”
6. Articolul 4.11 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 4.11. - În cazul evaluării ofertelor pe bază de simplă apreciere, hotărârea de acceptare a ofertei se adoptă în favoarea ofertei cu prețul cel mai scăzut și care întrunește calitățile tehnice minimale cerute prin caietul de sarcini.
În sistemul de punctaj adoptat, ponderea prețului ofertei va fi de minimum 70% din numărul total de puncte.
În cazul în care sunt oferite atât produse indigene, cât și produse din import, pentru produsele indigene se va acorda o marjă de preferință de 20% la punctajul realizat pentru preț, dacă bunurile sunt oferite direct de producător, și 10% în cazul în care sunt oferite de alt furnizor."
7. Articolul 6.1 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 6.1. - Până la aprobarea legii bugetului de stat, persoanele juridice achizitoare pot organiza proceduri de achiziționare de bunuri pentru consumul curent din prima parte a anului, ținând seama de nivelul creditelor bugetare ce pot fi utilizate cu acea destinație potrivit legii, în perioada respectivă."
8. Anexa la Regulamentul privind organizarea licitațiilor pentru achizițiile publice de bunuri se înlocuiește cu anexa la prezenta hotărâre.
Art. II. - În Regulamentul privind organizarea licitațiilor pentru achizițiile publice de bunuri, termenul entitate se înlocuiește cu termenul persoană juridică.
Art. III. - Se abilitează Ministerul Finanțelor să modifice în mod corespunzător Normele metodologice privind organizarea și desfășurarea licitațiilor pentru achizițiile publice de bunuri.
Art. IV. - Regulamentul privind organizarea licitațiilor pentru achizițiile publice de bunuri, modificat și completat prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României.
Contrasemnează: Ministru de stat, ministrul finanțelor, |
Anexa
cuprinzând grupele de produse din categoria tehnicii militare, armamentului, mijloacelor și instalațiilor speciale, precum și a materialelor cu caracteristici specifice care implică apărarea țării, ordinea publică și siguranța națională
- 1. Avioane, elicoptere, parașute și sisteme de parașute cu specific militar
- 2. Submarine, nave maritime de luptă, nave fluviale de luptă, tancuri maritime și fluviale pentru alimentarea navelor, nave de asigurare de luptă (inclusiv șalupe, bărci cu și fără motor)
- 3. Tehnică de aerodrom, mijloace și aparatură pentru navigație navală și aeriană, echipamente de semnalizare pentru nave și aeronave, cu specific militar
- 4. Tancuri, autotunuri, tunuri, obuziere, tunuri-obuziere și alte categorii de guri de foc de toate tipurile și calibrele
- 5. Rachete și instalații de lansare rachete
- 6. Armament de infanterie, mitraliere și aruncătoare
- 7. Arme albe
- 8. Bombe, torpile, rachete și muniție pentru toate categoriile de armament
- 9. Mijloace și materiale speciale pentru intervenții și control antiterorist, de împiedicare și neutralizare a acțiunilor agresive (bastoane, scuturi, căști de protecție, veste antiglonț, aparate cu raze X, detectoare, sisteme de supraveghere a aeroporturilor și alte produse specifice)
- 10. Tehnică specifică de instrucție (aparatură pentru poligoane automatizate, simulatoare pentru pregătirea de luptă, ținte)
- 11. Aparatură artileristică, sisteme și subsisteme de conducere a focului
- 12. Puncte de comandă mobile și de stat major
- 13. Mașini de luptă, autospeciale blindate, autospeciale cu dotări specifice apărării țării, ordinii publice și siguranței naționale
- 14. Autostații, radiorelee, stații complexe de radio și stații de radiolocație destinate apărării țării, ordinii publice și siguranței naționale
- 15. Aparatură, mijloace și echipamente de transmisiuni destinate apărării țării, ordinii publice și siguranței naționale:
- 15.1. Aparatură de multiplexare, comutare și terminală pentru transmisiuni voce, date, fax cu posibilitatea de protecție, criptare, secretizare a comunicațiilor, inclusiv autospeciale ce conțin aceste tipuri de echipamente
- 15.2. Echipamente pentru criptarea și decriptarea semnalelor analogice și digitale și sisteme de management ale cheilor de codificare
- 15.3. Aparatură de măsură, control și aparatură specifică utilizate în controlul antiinterceptare și controlul radiațiilor parazite emise de echipamentele de telecomunicații și prelucrare a datelor
- 15.4. Stații fixe, receptoare mobile și portabile, convenționale și cu acces multiplu în VHF și UHF prevăzute cu echipamente de secretizare cu grad sporit de criptare, inclusiv sisteme de antene
- 15.5. Radiorelee, stație în unde scurte, echipamente pentru transmisii de date, terminale de satelit pentru interconectarea și extensia locală a punctelor de radiocomunicații și a nodurilor de transmisiuni cu posibilități de criptare a semnalelor, inclusiv autospeciale ce conțin aceste tipuri de echipamente
- 15.6. Mijloace de determinare a poziției autospecialelor aflate în deplasare
- 15.7. Mijloace de pază și alarmare a obiectivelor militare, precum și sisteme de anunțare operativă a personalului
- 15.8. Receptoare de trafic, panoramice, de bandă largă pentru analiza complexă și criptografică a semnalelor analogice și digitale
- 15.9. Aparatură de goniometrie fixă, mobilă și portabilă, inclusiv autospeciale astfel echipate
- 16. Utilaje militare de geniu, mijloace pentru cercetare genistică, control tehnic și materiale pentru mascarea genistică
- 17. Mijloace și materiale pentru lucrări de distrugeri și minare-deminare
- 18. Mijloace explozive și de dare a focului
- 19. Tehnică și materiale pentru decontaminarea chimică, radioactivă și biologică, precum și materiale de protecție individuală împotriva efectelor armelor de nimicire în masă
- 20. Tehnică și materiale pentru controlul nuclear și chimic cu specific militar
- 21. Produse pentru stocul de mobilizare, altele decât cele comune
- 22. Uniforme militare pentru protecție împotriva factorilor nocivi, intervenție și luptă și accesorii pentru acestea
- 23. Corturi militare pentru protecție împotriva factorilor nocivi
- 24. Mănuși și costume compensatoare pentru piloți
- 25. Subansambluri, accesorii, piese de schimb și componente pentru bunurile cuprinse în listă
- 26. Reparații, modernizări, recondiționări și revizii la produsele și materialele specifice menționate în listă
- 27. Prestații și lucrări ce se execută cu produsele și mijloacele specifice menționate în listă
- 28. Sigilii, ștampile, distincții și alte însemne care implică siguranța națională.
Hotărâre cu privire la asigurarea surselor de creditare pentru preluarea, la fondul de consum, semințe și furaje, a cantităților de grâu contractate și de orz, din producția anului 1995
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Pentru preluarea, la fondul de consum, semințe și furaje, a cantităților de grâu contractate cu producătorii agricoli, precum și a orzului necesar pentru sămânță și furajarea efectivelor de animale din complexele zootehnice, se vor acorda credite în limita sumei de 1.100 miliarde lei.
Art. 2. - Creditele prevăzute la art. 1 se vor acorda de către băncile comerciale Regiei Autonome „Romcereal” și Societății Comerciale „Semrom” - S.A., pentru preluarea, la fondul de consum, semințe și furaje, a grâului și orzului contractate cu producătorii agricoli, precum și societăților comerciale cu profil zootehnic și societăților comerciale de producere a nutrețurilor combinate, pentru achizițiile de orz necesare furajării efectivelor de animale.
Art. 3. - (1) Băncile comerciale vor acorda creditele cu o rată a dobânzii stabilite la nivelul costului mediu al resurselor cu această destinație, plus o marjă de 5 puncte.
(2) Agenții economici prevăzuți la art. 2 vor beneficia de dobânda bonificată, la nivelul de 15% pe an, iar diferența până la dobânda practicată de băncile comerciale, conform alin. (1), va fi suportată din bugetul Ministerului Agriculturii și Alimentației.
Art. 4. - Rambursarea creditelor și plata dobânzilor către băncile comerciale se vor face pe bază de grafice, corelate cu perioadele de valorificare a stocurilor creditate, dar nu mai târziu de 30 iulie 1996.
Art. 5. - (1) Se autorizează Ministerul Finanțelor să garanteze, în numele și în contul statului, creditele acordate în temeiul prezentei hotărâri de către Băncile comerciale Regiei Autonome „Romcereal”, Societății Comerciale „Semrom” - S.A., societăților comerciale producătoare de nutrețuri combinate și complexelor zootehnice cu profil avicol și de creștere a porcilor.
(2) Complexele zootehnice cu profil avicol și de creștere a porcilor, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 212/1995, aflate în proces de restructurare, beneficiază de garantarea acestor credite în baza prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 13/1995.
(3) Băncile comerciale stabilesc condiții asiguratorii, verifică la agenții economici menționați la alin. (1) existența faptică a garanției materiale a creditului acordat și dispun măsurile corespunzătoare pentru rambursarea împrumutului, în raport cu valorificarea stocurilor de cereale, creditate cu garanția statului.
Art. 6. - Ministerul Agriculturii și Alimentației și Ministerul Finanțelor vor elabora, în termen de 30 de zile, norme metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 3 alin. (2) din prezenta hotărâre.
Contrasemnează: Ministrul agriculturii și alimentației, |
Hotărâre privind aprobarea criteriilor de acordare a sumelor sub formă de alocații nerambursabile (granturi) pentru finanțarea unor teme de cercetare de către Academia Română
- În baza prevederilor anexei nr. 3/31 la Legea bugetului de stat pe anul 1995 nr. 22/1995,
- Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă criteriile de acordare a sumelor sub formă de alocații nerambursabile (granturi) pentru finanțarea unor teme de cercetare, cuprinse în Programul național de cercetare-dezvoltare, din fondurile prevăzute cu această destinație în bugetul Academiei Române pe anul 1995, potrivit anexei, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Contrasemnează: Președintele Academiei Române, |
Anexă
de acordare a sumelor sub formă de alocații nerambursabile (granturi)
1. Sub formă de granturi pot fi contractate teme cuprinse în Programul național de cercetare-dezvoltare aprobat de către Guvern.
2. Finanțarea se realizează pe bază de contracte de granturi încheiate de către Academia Română direct sau prin intermediul institutelor de cercetare din subordine.
3. Selecția executanților se va face de către Academia Română, pe bază de competiție.
4. Contractul de grant se întocmește potrivit modelului stabilit de către Academia Română.
5. Recepția lucrărilor prezentate de către executanți se va face de către Academia Română în raport cu condițiile stipulate în contractul de grant.
6. Nerespectarea obligațiilor din contractul de grant atrage după sine restituirea sumelor primite și suportarea, potrivit legii, a prejudiciilor aduse.
7. Pentru participarea la competiție în vederea câștigării unui grant, solicitanții sunt obligați să întocmească, pe lângă documentația solicitată în vederea calificării, și un deviz al cheltuielilor necesare realizării obiectivului de cercetare-dezvoltare respectiv. În deviz se pot cuprinde și cheltuieli pentru procurarea unor materiale informative, participarea la acțiuni organizate în țară și în străinătate în vederea realizării temelor sau valorificării rezultatelor cercetării finanțate pe bază de grant, ca: studii, articole sau alte publicații.
8. În cazul în care, după finalizarea cercetărilor pe bază de granturi, au rămas neconsumate materiale, echipamente, piese achiziționate în scopul realizării contractului sau, dacă în procesul cercetării au rezultat ca obiect al cercetării asemenea elemente, precum și prototipuri, acestea se predau Academiei Române sau institutului din subordine cu care s-a încheiat contractul de grant, urmând a fi înregistrate în evidența acestora și administrate ca bunuri proprietate publică.
9. În cazul utilizării unor lucrări de cercetare elaborate pe bază de grant pentru obținerea titlului de doctor în științe, solicitantul își va declara această intenție în momentul contractării și va încheia contractul de grant prin intermediul unității la care a fost înscris pentru obținerea titlului de doctor, putând primi drepturile bănești în calitate de colaborator, în cazul în care nu este salariat al acestei unități.
Hotărâre privind suplimentarea bugetului Agenției Naționale pentru Privatizare pe anul 1995
- În vederea aplicării dispozițiilor art. 2 alin. (2) și ale art. 17 din Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare,
- în temeiul art. 17 din Legea nr. 10/1991 privind finanțele publice,
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă suplimentarea bugetului Agenției Naționale pentru Privatizare pe anul 1995 cu suma de 14,0 miliarde lei la capitolul „Alte acțiuni”, din care 2,0 miliarde lei cheltuieli de personal și 12,0 miliarde lei cheltuieli materiale și servicii, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în vederea acoperirii cheltuielilor aferente realizării acțiunilor prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.
Art. 2. - Agenția Națională pentru Privatizare va realiza achiziționarea cupoanelor nominative de privatizare, cu respectarea reglementărilor legale privind achizițiile din fonduri publice.
Art. 3. - (1) Bunurile prevăzute la pozițiile tarifare din anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, în limita unui contingent tarifar în valoare de 3,5 milioane U.S.D., care sunt strict necesare pentru realizarea cupoanelor nominative de privatizare, se exceptează, până la 31 august 1995, de la plata taxelor vamale.
(2) Contingentul tarifar prevăzut la alin. (1) se administrează prin licențe eliberate de Ministerul Comerțului.
Art. 4. - Ministerul Finanțelor este autorizat să introducă modificările ce decurg din aplicarea art. 1 în structura bugetului de stat pe anul 1995.
Art. 5. - Sumele rămase necheltuite, până la 15 decembrie 1995, se vor restitui de către Agenția Națională pentru Privatizare la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
Art. 6. - Anexele nr. 1 și nr. 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Contrasemnează: Președintele Agenției Naționale pentru Privatizare, |
Anexa Nr. 1
acțiunilor ce vor fi întreprinse de către Agenția Națională pentru Privatizare în vederea realizării dispozițiilor art. 2 alin. (2) și ale art. 17 din Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare
- Tipărirea și imprimarea cupoanelor nominative de privatizare.
- Elaborarea dischetelor și editarea Listei cetățenilor îndreptățiți să primească cupoane nominative de privatizare.
- Organizarea și paza centrelor de distribuire la nivel teritorial.
- Transportul și distribuirea către populație a cupoanelor nominative de privatizare.
- Urmărirea informatizată a procesului de schimbare a cupoanelor nominative de privatizare și a certificatelor de proprietate contra acțiuni la societățile comerciale supuse privatizării în masă.
- Mediatizarea în țară și în străinătate a acțiunii de accelerare a privatizării.
- Alte acțiuni legate de funcționarea Secretariatului național și a secretariatelor județene pentru urmărirea aplicării Legii nr. 55/1995 privind accelerarea procesului de privatizare, de procesul emiterii și distribuirii cupoanelor nominative de privatizare, precum și de schimbarea acestora în acțiuni la societăți comerciale.
Anexa Nr. 2
bunurilor exceptate, până la 31 august 1995, de la plata taxelor vamale
Poziția tarifară | Denumirea mărfii |
Ex. 4911.99.00 | Cupoane nominative de privatizare (semifabricat, tipărit, neimprimat) |
Ex. 8471.20.80 | PC; 486 DX 4; 8 Meg RAM 520 Meg HD |
Ex. 8471.92.80 | Kituri de LAN |
Ex. 8471.92.20 | Line Matrix Imprinter LPM |
Ex. 8471.92.20 | Imprimantă HP Laser Jet 4 SI |
Ex. 8471.92.20 | Imprimantă HP Laser Jet 4 L |
Ex. 8471.92.20 | Imprimantă matricială |
Ex. 8441.10.20 | Dispozitive de tăiere |
Ex. 8441.80.00 | Echipamente de finisare |
Ex. 9612.10.10 | Riboane |
Ex. 3707.90.90 | Toner |
Ex. 4821.10.10 | Etichete imprimate autoadezive din hârtie sau carton |
Ex. 4821.90.10 | Etichete, altele decât imprimate autoadezive din hârtie sau carton |
Ex. 3919.10.39 | Etichete autoadezive din material plastic în role de o lățime sub 20 cm |
Ex. 3919.90.39 | Etichete autoadezive din material plastic, altele decât în role de o lățime sub 20 cm |
Ex. 8523.20.10 | Dischete rigide |
Ex. 8523.20.90 | Dischete, altele decât rigide |
Ex. 3926.90.99 | Casete de bandă magnetică |
Ex. 8523.11.00 | Casete cu benzi magnetice de o lățime de maximum 4 mm |
Ex. 8523.12.00 | Casete cu benzi magnetice de o lățime de peste 4 mm, dar de maximum 6,5 mm |
Ex. 8523.13.00 | Casete cu benzi magnetice de o lățime de peste 6,5 mm |
Ex. 4819.50.00 | Alte ambalaje, inclusiv mape pentru discuri. |
Referințe
- ↑ A se vedea și Decizia Curții Constituționale nr. 51 din 23 mai 1995, publicată în continuare la pag. 2 (Nota civvic.ro: adică aici).