Monitorul Oficial 252/1992

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 7 aprilie 2012 10:24, autor: CivvicBot (discuție | contribuții) (convertesc issue:: la patru cifre.)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0252 - Partea I - Vineri, 9 octombrie year::1992

Hotărâri ale Curții Constituționale

Hotărârea Nr. 38 din 7 octombrie 1992

Vasile Gionea - președinte
Viorel Mihai Ciobanu - judecător
Mihai Constantinescu - judecător
Miklóș Fazakaș - judecător
Ion Filipescu - judecător
Antonie Iorgovan - judecător
Ioan Muraru - judecător
Florin Bucur Vasilescu - judecător
Victor Dan Zlătescu - judecător
Grigore Simion - procuror
Gabriela Dragomirescu - magistrat-asistent.

Pe rol soluționarea contestației formulate de Partidul Democrat Agrar din România, înregistrată sub nr. 370 din 6 octombrie 1992.

Judecarea se face fără citarea părților, potrivit art. 85 din Legea nr. 68/1992, coroborat cu art. 581 din Codul de procedură civilă și art. 14 alin. (1) din Legea nr. 47/1992.

Magistratul-asistent referă asupra cererii, arătând că se contestă rezultatele alegerilor datorită modului în care s-au transmis rezultatele reverificării voturilor nule, și anume: 22 județe au răspuns că nu reverifică deoarece nu au avut cazuri, 7 județe au răspuns că au făcut verificarea parțial sau prin sondaj, 7 județe comunică că verificarea s-a făcut la recepția proceselor-verbale de la secțiile de votare, 2 județe s-au opus reverificării, iar 4 județe nu au răspuns în nici un fel.

Deoarece în contestație nu se precizează dacă se contestă numai alegerile parlamentare sau și cele prezidențiale și nici nu se motivează în drept, Curtea, în temeiul art. 84 din Codul de procedură civilă, califică contestația ca o cerere de anulare a alegerilor parlamentare și a celor prezidențiale, urmând să o examineze sub aceste aspecte.

Reprezentantul Procuraturii solicită respingerea cererii de anulare a alegerilor prezidențiale, ca tardiv introdusă, iar în privința alegerilor parlamentare, declinarea competenței în favoarea Biroului Electoral Central.

Curtea Constituțională

Luând în dezbatere cerea de anulare, reține următoarele:

Potrivit art. 144 lit. d) din Constituție și art. 24 din Legea nr. 69/1992, Curtea Constituțională constată că este competentă să soluționeze cererea formulată numai în privința alegerilor prezidențiale.

În privința acestor alegeri, art. 24 alin. (2) din Legea nr. 69/1992 dispune că cererea de anulare se poate face de partidele, formațiunile politice și candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării. Acest termen este de decădere - potrivit prevederilor art. 25 alin. (3) din Legea nr. 68/1992, care se aplică în mod corespunzător și alegerilor prezidențiale, conform dispozițiilor art. 28 alin. (1) din Legea nr. 69/1992 - și a expirat pe data de 30 septembrie 1992. În speță, cererea a fost introdusă pe data de 6 octombrie și, ținând seama că, potrivit art. 86 alin. (1) din Legea nr. 68/1992, termenele pe zile se calculează din ziua în care încep să curgă până în ziua în care se împlinesc, ea este tardivă.

Cu privire la anularea alegerilor parlamentare, Curtea constată că, în temeiul art. 25 alin. (3) din Legea nr. 68/1992, competența aparține Biroului Electoral Central, căruia urmează să-i trimită contestația.

Față de cele arătate, Curtea Constituțională, în unanimitate,

În numele legii, hotărăște:
  1. Respinge ca tardivă cererea de anulare a alegerilor prezidențiale, formulată de Partidul Democrat Agrar din România, cu sediul în București, aleea Alexandru nr. 45, sector 1.
  2. Declină competența în favoarea Biroului Electoral Central cu privire la cererea de anulare a alegerilor parlamentare.
  3. Hotărârea este definitivă și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Președintele Curții Constituționale,
prof. dr. Vasile Gionea
Magistrat-asistent,
Gabriela Dragomirescu


Hotărârea Nr. 39 din 8 octombrie 1992

Vasile Gionea - președinte
Viorel Mihai Ciobanu - judecător
Mihai Constantinescu - judecător
Miklóș Fazakaș - judecător
Ion Filipescu - judecător
Antonie Iorgovan - judecător
Ioan Muraru - judecător
Florin Bucur Vasilescu - judecător
Victor Dan Zlătescu - judecător
Grigore Simion - procuror
Gabriela Dragomirescu - magistrat-asistent.

Pe rol contestația Partidului Democrat Agrar din România, înregistrată sub nr. 381 din 7 octombrie 1992, formulată împotriva rezultatelor finale comunicate de Biroul Electoral Central privind alegerile parlamentare pentru Camera Deputaților.

Judecarea se face fără citarea părților, potrivit art. 85 din Legea nr. 68/1992, coroborat cu art. 581 din Codul de procedură civilă și art. 14 alin. (1) din Legea nr. 47/1992.

Magistratul-asistent referă asupra cererii, arătând că se contestă rezultatele finale ale alegerilor parlamentare pentru Camera Deputaților, deoarece verificarea voturilor nule nu s-a efectuat în totalitatea lor în foarte multe secții de votare, iar în unele județe, într-un număr important de secții, această verificare s-a făcut prin sondaj sau nu s-a făcut deloc, ceea ce înseamnă că s-au eludat hotărârile Biroului Electoral Central. Acestea au condus la frustrarea Partidului Democrat Agrar, care nu îndeplinește pragul de 3% pentru Camera Deputaților din cauza lipsei a 118 voturi.

În dovedirea contestației se arată că la secția de votare Dagîța, județul Iași, din 1.540 voturi exprimate au fost anulate 1.173 voturi și nu s-a efectuat verificarea acestora. În județul Iași au fost verificate voturile nule la numai 55 secții de votare din cele 528 existente, situații similare existând și în alte județe, între care Mehedinți, Ialomița, Buzău.

Reprezentantul Procuraturii solicită declinarea competenței în favoarea Biroului Electoral Central.

Curtea Constituțională

Luând în dezbatere contestația formulată de Partidul Democrat Agrar din România, privind rezultatele alegerilor parlamentare pentru Camera Deputaților, constată că, întrucât motivele invocate privesc alegerile parlamentare, competența de soluționare aparține, potrivit art. 25 lit. f) din Legea nr. 68/1992, Biroului Electoral Central, căruia urmează să i se trimită cauza spre soluționare.

Având în vedere și prevederile art. 158 alin. 3 din Codul de procedură civilă, Curtea Constituțională, în unanimitate,

În numele legii, hotărăște:
  1. Declină competența de soluționare a contestației formulate de Partidul Democrat Agrar din România, cu sediul în București, aleea Alexandru nr. 45, sector 1, în favoarea Biroului Electoral Central.
  2. Hotărârea este definitivă și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Președintele Curții Constituționale,
prof. dr. Vasile Gionea
Magistrat-asistent,
Gabriela Dragomirescu



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 419/1992 privind acoperirea cheltuielilor pentru organizarea și desfășurarea alegerii Camerei Deputaților, Senatului și Președintelui României în anul 1992

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Prevederile articolelor 7 și 8 din Hotărârea Guvernului nr. 419/1992 se modifică și vor avea următorul conținut:

"Art. 7. - Persoanele detașate, potrivit art. 6 din prezenta hotărâre, indiferent de localitatea în care domiciliază, beneficiază, pentru orele prestate în zilele lucrătoare peste durata normală de lucru sau în zilele nelucrătoare, de o indemnizație fixă de 850 lei pe zi.
Pentru indemnizațiile acordate, în condițiile alineatului precedent, se datorează impozitul prevăzut de Legea nr. 32/1991.
Art. 8. - Membrii birourilor electorale, care nu au calitatea de salariați, beneficiază de o indemnizație zilnică de 850 lei, iar cei care domiciliază în alte localități beneficiază și de decontarea cheltuielilor de transport și cazare, potrivit reglementărilor în vigoare care stabilesc aceste drepturi pentru personalul din instituțiile publice."

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 2 octombrie 1992 | Nr. 621.

Contrasemnează:
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea
Ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu


Hotărâre privind suplimentarea bugetului de venituri și cheltuieli al Secretariatului General al Guvernului pentru acoperirea cheltuielilor de organizare și desfășurare a alegerilor generale, în anul 1992

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă suplimentarea bugetului de venituri și cheltuieli al Secretariatului General al Guvernului, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, cu 800,0 milioane lei, din care 300,0 milioane lei reprezintă diferența de acoperit potrivit Hotărârii Guvernului nr. 419/1992, pentru primul tur de scrutin și 500,0 milioane lei pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Art. 2. - Ministerul Economiei și Finanțelor va introduce în bugetul de stat pe anul 1992 modificările ce decurg din aplicarea prevederilor prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 8 octombrie 1992 | Nr. 642.

Contrasemnează:
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea
Secretarul general al Guvernului,
Paul Jerbas