Monitorul Oficial 24/1993
Monitorul Oficial al României
Anul V, Nr. issue::0024 - Partea I - Miercuri, 10 februarie year::1993
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind organizarea Agenției Naționale pentru Privatizare
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Agenția Națională pentru Privatizare se organizează în subordinea Guvernului, ca organ de specialitate al administrației publice centrale, care realizează, în conformitate cu legea, administrarea programelor în domeniul privatizării.
Art. 2. - Agenția Națională pentru Privatizare realizează, în condițiile prevăzute de lege, cu respectarea strategiei guvernamentale de reformă economică, în principal, următoarele atribuții:
a) coordonează, îndrumă și controlează realizarea întregului proces de privatizare;
b) participă la soluționarea eventualelor neînțelegeri dintre Fondul Proprietății de Stat și Fondurile Proprietății Private, în legătură cu privatizarea societăților comerciale;
c) finalizează, în termen de 6 luni, privatizarea societăților comerciale incluse în programul de privatizare pilot;
d) aprobă privatizarea societăților comerciale în situația în care Fondul Proprietății de Stat își pierde calitatea de acționar ce deține controlul în cadrul respectivelor societăți comerciale;
e) prezintă Guvernului, spre aprobare, norme metodologice privind condițiile de organizare și desfășurare a vânzărilor de acțiuni și active;
f) aprobă încheierea de contracte de asistență de specialitate cu firme de consultanță străine;
g) asigură, în colaborare cu Fondurile Proprietății Private, organizarea de servicii de brokeraj pentru schimbarea certificatelor de proprietate în acțiuni;
h) prezintă Guvernului, spre aprobare, proceduri de regularizare a cursului certificatelor de proprietate;
i) rezolvă, în condițiile legii, contestațiile formulate de deținătorii certificatelor de proprietate împotriva soluțiilor date de Fondurile Proprietății Private, în exercitarea dreptului de control și inițiativă al deținătorilor certificatelor de proprietate;
j} avizează propunerile de acordare de concesiuni și de organizare de licitații pentru încheierea de contracte de concesiune de activități economice, servicii publice și unități de producție ale unor regii autonome și terenuri proprietate de stat;
k) propune Guvernului, spre aprobare, încheierea de contracte de subconcesiune;
l) controlează respectarea de către concesionari a obligațiilor asumate prin contractul de concesiune;
m) controlează legalitatea actelor juridice încheiate în aplicarea Legii privatizării societăților comerciale nr. 58/1991;
n) urmărește realizarea programului de asistență tehnică din străinătate și asigură organizarea de forme de pregătire a personalului în domeniile evaluării societăților comerciale, organizării de licitații, vânzării de acțiuni, brokeraj și altor activități legate de procesul de privatizare;
o) realizează activități de comunicație, pe plan intern și extern, în vederea promovării procesului de privatizare;
p) efectuează, ținând seama de practica internațională, analize și studii în domeniul privatizării societăților comerciale cu capital de stat;
r) prestează, pe bază contractuală, servicii de asistență tehnică și consultanță în domeniile economic, financiar, comercial și juridic;
s) editează, periodic, Buletinul informativ privind desfășurarea procesului de privatizare.
Art. 3. - Agenția Națională pentru Privatizare este condusă de un președinte, care se asimilează funcției de secretar de stat. Pe lângă președintele Agenției Naționale pentru Privatizare funcționează, ca organ Consultativ, Colegiul agenției, a cărui componență se aprobă de președinte.
Președintele reprezintă Agenția Națională pentru Privatizare în raporturile cu alte organizații și instituții din țară și din străinătate.
În realizarea atribuțiilor Agenției Naționale pentru Privatizare, președintele emite, potrivit legii, ordine și instrucțiuni.
Art. 4. - Structura organizatorică și numărul de posturi aferente activității Agenției Naționale pentru Privatizare sunt prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.
Agenția Națională pentru Privatizare are, în fiecare județ și în municipiul București, câte o direcție teritorială, al cărei număr de posturi trebuie să se încadreze în numărul total aprobat.
Direcțiile teritoriale județene și a municipiului București au regim de servicii publice descentralizate ale Agenției Naționale pentru Privatizare în unitățile administrativ-teritoriale.
Atribuțiile direcțiilor generale și direcțiilor din structura organizatorică se stabilesc prin regulamentul de organizare și funcționare, aprobat de președintele Agenției Naționale pentru Privatizare.
Art. 5. - Agenția Națională pentru Privatizare are dreptul să presteze, pe bază contractuală, activități lucrative ca: servicii de asistență tehnică și consultanță, brokeraj, evaluări de societăți comerciale, studii de fezabilitate, caiete de sarcini și altele asemenea.
Pentru activitățile prevăzute la alin. 1, Agenția Națională pentru Privatizare are în subordine Oficiul de prestări servicii, organizat la nivel de direcție generală, ale cărui cheltuieli de funcționare și investiții se acoperă, în condițiile legii, din veniturile extrabugetare realizate.
Funcțiile și nivelurile de salarizare pentru personalul oficiului sunt cele prevăzute în anexa nr. 10 la Hotărârea Guvernului nr. 307/1991, republicată.
Art. 6. - Hotărârea Guvernului nr. 858/1991 privind organizarea Agenției Naționale pentru Privatizare și Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, precum și orice alte dispoziții contrare se abrogă.
Contrasemnează: Ministru de stat, președintele Consiliului pentru Coordonare, Strategie și Reformă Economică, |
Anexă
Agenția Națională pentru Privatizare
Acte ale organelor administrației publice
Ministerul Sănătății
Ordinul Nr. 59 din 18 ianuarie 1993 pentru modificarea Ordinului ministrului sănătății nr. 1010/1992 privind unele măsuri pentru supravegherea calității medicamentului și a unor produse de uz uman
- Ministrul sănătății,
- în temeiul dispozițiilor legale în vigoare privitoare la activitatea farmaceutică, al celor prevăzute în Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, precum și al prevederilor cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 799/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății,
- emite următorul ordin:
1. Anexa nr. 2 „Reguli de bună practică farmaceutică” la Ordinul ministrului sănătății nr. 1010/1992 privind unele măsuri pentru supravegherea calității medicamentului și a unor produse de uz uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 327 din 18 decembrie 1992, se modifică după cum urmează:
- Punctul 2 alineatul 1 litera d) va avea următorul cuprins:
„d) aprovizionarea unităților farmaceutice cu întreaga gamă de sortimente, ținând seama de specific și în conformitate cu Nomenclatorul de medicamente al Ministerului Sănătății.
Substanțele și produsele finite eliberate de depozite sau direct de către producător vor fi însoțite obligatoriu de certificatele (buletinele) de analiză, care vor fi prezentate inspecției de către unitățile de desfacere cu amănuntul.
În unitățile tehnofarm sau compartimentele specifice ale farmaciilor, inspecția controlează respectarea dispozițiilor Ministerului Sănătății privind produsele care pot fi deținute și eliberate de aceste unități (produse farmaceutice care se eliberează fără prescripție medicală, fitofarmaceutice, cosmetice, dietetice, anumite produse parafarmaceutice și stomatologice).”
2. Direcția generală farmaceutică din Ministerul Sănătății, precum și societățile comerciale care au ca obiect de activitate producția și distribuția de medicamente vor aduce la îndeplinire dispozițiile prezentului ordin, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
prof. dr. doc. Iulian Mincu