Monitorul Oficial 279/1994

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 7 aprilie 2012 10:32, autor: CivvicBot (discuție | contribuții) (convertesc issue:: la patru cifre.)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0279 - Partea I - Luni, 3 octombrie year::1994

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind transmiterea unui imobil, situat în municipiul Slobozia, județul Ialomița, în folosința Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă transmiterea, din patrimoniul Societății Comerciale „Fortuna" - S.A.[1], în proprietatea publică a statului și folosința gratuită, pe durată nedeterminată, a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române a imobilului și a terenului aferent, situat în municipiul Slobozia, str. Episcopiei nr. 2, județul Ialomița, în vederea funcționării Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

Art. 2. - Capitalul social al Societății Comerciale „Fortuna" - S.A. se diminuează în mod corespunzător cu valoarea imobilului prevăzut la art. 1, fără modificarea valorii capitalului aferent Fondului Proprietății Private III - Transilvania.

Art. 3. - Predarea-primirea bunurilor transmise potrivit art. 1 se face pe bază de protocol încheiat între părțile interesate, fără bunurile mobile aferente imobilului vechi.

Art. 4. - Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 545/1993 privind transmiterea imobilului situat în str. Lucrețiu Pătrășcanu nr. 2 bis din municipiul Slobozia, județul Ialomița, în administrarea Patriarhiei Ortodoxe Române, își încetează aplicabilitatea.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 2 septembrie 1994 | Nr. 602.

Contrasemnează:

Secretariatul de Stat pentru Culte
secretar de stat,
Gheorghe Vlăduțescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă


Hotărâre privind înființarea de societăți comerciale prin reorganizarea unor subunități din cadrul Regiei Autonome a Huilei din România

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se înființează, prin reorganizarea unor subunități din cadrul Regiei Autonome a Huilei din România, societățile comerciale pe acțiuni, cu capital integral de stat, persoane juridice, cu denumirea, sediul, obiectul de activitate și capitalul social inițial prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Societățile comerciale pe acțiuni se vor organiza și vor funcționa în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare și cu statutul prevăzut în anexa nr. 2[2].

Art. 3. - Capitalurile sociale inițiale ale societăților comerciale nou-înființate se constituie prin preluarea, pe bază de protocol, a activului și pasivului subunităților Regiei Autonome a Huilei din România care se reorganizează, în conformitate cu bilanțul încheiat la 31.12.1993.

Art. 4. - Regia Autonomă a Huilei din România se reorganizează potrivit prevederilor regulamentului de organizare și funcționare din anexa nr. 3, diminuându-și patrimoniul corespunzător cu activul și pasivul preluate de societățile comerciale nou-înființate.

Art. 5. - Hotărârea Guvernului nr. 1212/1990 privind înființarea Regiei Autonome a Huilei din România se modifică corespunzător prevederilor prezentei hotărâri.

Art. 6. - Anexele nr. 1, 2 și 3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 9 septembrie 1994 | Nr. 619.

Contrasemnează:

Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu


Anexa Nr. 1

Lista
societăților comerciale pe acțiuni care se înființează
Nr. crt. Denumirea societății comerciale pe acțiuni care se înființează Obiectul de activitate al societăților comerciale Sediul principal Valoarea capitalului social inițial
—————
- mijloace fixe
- mijloace circulante
(mii lei)
Subunitatea care se reorganizează
1. „BARUMC" - S.A. Producția de utilaje miniere, producția de piese de schimb și echipamente, reparații utilaje, construcții civile și industriale, aprovizionare, desfacere, servicii Anina, str. Poștei nr. 1, județul Caraș-Severin 1.385.148
—————
1.160.276
224.872
Baza de aprovizionare Anina; Uzina de utilaj minier și reparații Anina; Lotul de construcții Anina
2. „TRANSMIN" - S.A. Transporturi de produse miniere, alte mărfuri și persoane, comercializare produse în domeniu, închirieri Brad-Țebea, județul Hunedoara 92.576
—————
91.526
1.050
Coloana de transport auto Țebea


Anexa Nr. 2

Statutul[3]
Societății Comerciale ................... S.A.
Capitolul I
Denumirea, forma juridică, sediul, durata
Articolul 1
Denumirea societății

Denumirea societății este Societatea Comercială ..................... S.A.

În toate actele, facturile, anunțurile, publicațiile și alte acte emanând de la societate, denumirea societății va fi precedată sau urmată de cuvintele „societate pe acțiuni" sau inițialele „S.A.", de capitalul social și de numărul de înregistrare.

Articolul 2
Forma juridică a societății

Societatea Comercială ....................... S.A. este persoană juridică română, având forma juridică de societate pe acțiuni. Aceasta își desfășoară activitatea în conformitate cu legile române și cu prezentul statut.

Articolul 3
Sediul societății

Sediul societății este în România, localitatea .................. str. ................. nr. ....... județul ............... Sediul societății poate fi schimbat în altă localitate din România, pe baza hotărârii adunării generale a acționarilor, potrivit legii.

Societatea poate avea sucursale, filiale, reprezentanțe, agenții, situate și în alte localități din țară și străinătate.

Articolul 4
Durata societății

Durata societății este nelimitată, cu începere de la data înregistrării la Registrul comerțului.

Capitolul II
Scopul și obiectul de activitate al societății
Articolul 5

Scopul societății este efectuarea, cu respectarea legislației române, de acte de comerț, corespunzătoare obiectului de activitate aprobat prin prezentul statut, în condiții de eficiență.

Articolul 6

Obiectul de activitate al societății este:

...................................................................................................

..................................................................................................

...................................................................................................

Capitolul III
Capitalul social, acțiunile
Articolul 7
Capitalul social

Capitalul social inițial este fixat la suma de ................ milioane lei, împărțit în ...... acțiuni nominative în valoare nominală de 10.000 lei fiecare, în întregime subscrise de acționar.

Capitalul social inițial împărțit în acțiuni nominative de 10.000 lei fiecare este în întregime subscris de statul român, în calitate de acționar unic, și vărsat în întregime la data constituirii societății.

Capitalul social inițial este deținut integral de statul român, ca acționar unic, până la transmiterea acțiunilor din proprietatea statului către terțe persoane fizice sau juridice, române sau străine, în condițiile legii.

Articolul 8
Acțiunile

Acțiunile nominative ale societății vor cuprinde toate elementele prevăzute de lege.

Acțiunile vor purta timbrul sec al societății și semnătura a doi administratori.

Societatea va ține evidența acțiunilor într-un registru numerotat, sigilat și parafat de președintele consiliului de administrație, care se păstrează la sediul societății.

Articolul 9
Reducerea sau mărirea capitalului social

Capitalul social poate fi redus sau mărit pe baza hotărârii adunării generale extraordinare a acționarilor, în condițiile și cu respectarea procedurii prevăzute de lege.

Articolul 10
Drepturi și obligații decurgând din acțiuni

Fiecare acțiune subscrisă și vărsată de acționari potrivit legii conferă acestora dreptul la un vot în adunarea generală a acționarilor, dreptul de a alege și de a fi aleși în organele de conducere, dreptul de a participa la distribuirea profitului, conform prevederilor prezentului statut și dispozițiilor legale, respectiv la alte drepturi prevăzute în statut.

Deținerea acțiunii implică adeziunea de drept la statut.

Drepturile și obligațiile legate de acțiuni urmează acțiunile în cazul trecerii lor în proprietatea altor persoane.

Obligațiile societății sunt garantate cu capitalul social al acesteia, iar acționarii răspund în limita valorii acțiunilor ce le dețin.

Patrimoniul societății nu poate fi grevat de datorii sau alte obligații personale ale acționarilor. Un creditor al unui acționar poate formula pretenții asupra părții din profitul societății ce i se va repartiza de către adunarea generală a acționarilor sau a cotei-părți cuvenite acestuia la lichidarea societății, efectuată în condițiile prezentului statut.

Articolul 11
Cesiunea acțiunilor

Acțiunile sunt indivizibile cu privire la societate, care nu recunoaște decât un proprietar pentru fiecare acțiune.

Cesiunea parțială sau totală a acțiunilor între acționari sau terți se face în condițiile și cu procedura prevăzute de lege.

Articolul 12
Pierderea acțiunilor

În cazul pierderii unor acțiuni, proprietarul va trebui să anunțe consiliul de administrație și să facă public faptul prin presă, în cel puțin două ziare de largă circulație din localitatea în care se află sediul societății. După 6 luni va putea obține un duplicat al acțiunii.

Capitolul IV
Adunarea generală a acționarilor
Articolul 13
Atribuții

Adunările generale ale acționarilor sunt ordinare și extraordinare și au următoarele atribuții principale:

a) aprobă structura organizatorică a societății și numărul de posturi, precum și normativul de constituire a compartimentelor funcționale și de producție;

b) aleg membrii consiliului de administrație și ai comisiei de cenzori, inclusiv cenzorii supleanți, le stabilesc remunerarea, îi descarcă de activitate și îi revocă;

c) aleg directorul general, îl descarcă de activitate și îl revocă; directorul general este și președintele consiliului de administrație;

d) stabilesc salarizarea personalului angajat, în funcție de studii și munca efectiv prestată, cu respectarea limitei minime de salarizare prevăzute de lege;

e) stabilesc nivelul de salarizare a membrilor consiliului de administrație, a directorului general și ai comisiei de cenzori, în conformitate cu prevederile legii;

f) stabilesc bugetul de venituri și cheltuieli și, după caz, programul de activitate pe exercițiul financiar următor;

g) examinează, aprobă sau modifică bilanțul și contul de profit și pierderi după analizarea rapoartelor consiliului de administrație și al comisiei de cenzori, aprobă repartizarea profitului conform legii;

h) hotărăsc cu privire la contractarea de împrumuturi bancare pe termen lung, inclusiv a celor externe; stabilesc competențele și nivelul de contractare a împrumuturilor bancare curente, a creditelor comerciale și a garanțiilor; aprobă orice fel de credit financiar acordat de societate;

i) hotărăsc cu privire la înființarea și desființarea de sucursale, filiale și agenții;

j) hotărăsc cu privire la mărirea sau reducerea capitalului social, la modificarea numărului de acțiuni sau a valorii nominale a acestora, precum și la cesiunea acțiunilor;

k) hotărăsc cu privire la adoptarea sau modificarea statutului, precum și la transformarea formei juridice a societății;

l) hotărăsc cu privire la fuziunea, divizarea, dizolvarea și lichidarea societății;

m) analizează rapoartele consiliului de administrație privind stadiul și perspectivele societății cu referire la profit și dividende, poziția pe piața internă și internațională, nivelul tehnic, calitatea, forța de muncă, protecția mediului, relațiile cu clienții;

n) hotărăsc cu privire la acționarea în justiție a membrilor consiliului de administrație, a directorului general și a cenzorilor, pentru paguba pricinuită societății;

o) hotărăsc în orice alte probleme privind societatea.

Atribuțiile adunărilor generale ordinare și extraordinare ale acționarilor se diferențiază potrivit legii.

Articolul 14
Convocarea adunării generale a acționarilor

Adunarea generală a acționarilor se convoacă de președintele consiliului de administrație sau de vicepreședinte pe baza împuternicirii date de președinte.

Adunările generale ordinare au loc cel puțin o dată pe an, la două luni de la încheierea exercițiului economico-financiar, pentru examinarea bilanțului și a contului de profit și pierderi pe anul precedent și pentru stabilirea programului de activitate și a bugetului pe anul în curs.

Adunările generale extraordinare se convoacă la cererea acționarilor, reprezentând cel puțin 1/3 din capitalul social, la cererea comisiei de cenzori, precum și în cazul în care capitalul social s-a diminuat cu mai mult de 10% timp de 2 ani consecutiv, cu excepția primilor 2 ani de la înființarea societății.

Adunarea generală va fi convocată de administratori de câte ori va fi nevoie, în conformitate cu dispozițiile din statut, cu cel puțin 15 zile înainte de data stabilită.

Convocarea va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, și într-unul din ziarele de largă circulație din localitatea în care se află sediul societății sau din cea mai apropiată localitate.

Convocarea va cuprinde locul și data ținerii adunării, precum și ordinea de zi; cu arătarea explicită a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor adunării.

Când în ordinea de zi figurează propuneri pentru modificarea statutului, convocarea va trebui să cuprindă textul integral al propunerilor.

Adunarea generală a acționarilor se întrunește la sediul societății sau în alt loc indicat în convocare.

Articolul 15
Organizarea adunării generale a acționarilor

Adunarea generală ordinară este constituită valabil și poate lua hotărâri, dacă la prima convocare acționarii prezenți sau reprezentați dețin cel puțin 2/3 din capitalul social, iar la a doua convocare, dacă dețin cel puțin 1/2 din capitalul social.

Adunarea generală extraordinară este constituită valabil și poate lua hotărâri, dacă la prima convocare acționarii prezenți sau reprezentați dețin cel puțin 3/4 din capitalul social, iar la a doua convocare, dacă dețin cel puțin 1/2 din capitalul social.

Adunarea generală a acționarilor este prezidată de președintele consiliului de administrație, iar în lipsa acestuia de către vicepreședinte, desemnat de președinte.

Președintele consiliului de administrație desemnează, dintre membrii adunării generale, un secretar care să verifice lista de prezență a acționarilor și să întocmească procesul-verbal al adunării.

Procesul-verbal al adunării se va scrie într-un registru sigilat și parafat. Procesul-verbal va fi semnat de persoana care a prezidat ședința și de secretarul care l-a întocmit.

La ședințele ordinare și extraordinare ale adunării generale a acționarilor, în care se dezbat probleme privitoare la raporturile de muncă cu personalul societății, pot fi invitați și reprezentanții salariaților.

Articolul 16
Exercitarea dreptului de vot în adunarea generală a acționarilor

Hotărârile adunărilor generale se iau prin vot deschis.

Acționarii votează, de regulă, prin ridicarea mâinii.

La propunerea persoanei care prezidează sau a unui grup de acționari prezenți sau reprezentați, ce dețin cel puțin 1/4 din capitalul social, se va putea decide ca votul să fie secret.

Votul secret este obligatoriu pentru alegerea membrilor consiliului de administrație și a cenzorilor, pentru revocarea și pentru luarea hotărârilor referitoare la răspunderea administratorilor.

Hotărârile adunării generale sunt obligatorii chiar pentru acționarii absenți sau nereprezentați.

Articolul 17

Până la aplicarea prevederilor art. 39 din Legea privatizării societăților comerciale nr. 58/1991, interesele capitalului de stat vor fi reprezentate de doi împuterniciți mandatați de către Ministerul Finanțelor și un împuternicit mandatat de către Ministerul Industriilor.

Capitolul V
Consiliul de administrație
Articolul 18
Organizare

Societatea comercială pe acțiuni este administrată de către consiliul de administrație compus din 3 administratori, aleși de adunarea generală a acționarilor pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de a fi realeși pe noi perioade de 4 ani, care pot avea calitatea de acționari.

Când se creează un loc vacant în consiliul de administrație, adunarea generală a acționarilor alege un nou administrator pentru completarea locului vacant. Durata pentru care este ales noul administrator pentru a ocupa locul vacant va fi egală cu perioada care a rămas până la expirarea mandatului predecesorului său.

Consiliul de administrație este condus de un președinte.

Componența consiliului de administrație se stabilește de adunarea generală a acționarilor.

La prima ședință, consiliul de administrație alege dintre membrii săi un președinte și un vicepreședinte.

Consiliul de administrație se întrunește la sediul societății, ori de câte ori este necesar, la convocarea președintelui sau a unei treimi din numărul membrilor săi. El este prezidat de președinte, iar în lipsa acestuia, de vicepreședinte. Președintele numește un secretar, fie dintre membrii consiliului, fie din afara acestuia.

Pentru valabilitatea deciziilor este necesară prezența a cel puțin 1/2 din numărul membrilor consiliului de administrație și deciziile se iau cu majoritatea absolută a membrilor prezenți.

Dezbaterile consiliului de administrație au loc, conform ordinii de zi stabilite pe baza proiectului comunicat de președinte, cu cel puțin 15 zile înainte. Acestea se consemnează în procesul-verbal al ședinței, care se înscrie într-un registru sigilat și parafat de președintele consiliului de administrație. Procesul-verbal se semnează de persoana care a prezidat ședința și de secretar.

Consiliul de administrație poate delega unuia sau mai multor membri ai săi unele împuterniciri pe probleme limitate și poate recurge la experți pentru studierea anumitor probleme.

În relațiile cu terți, societatea este reprezentată de către președintele consiliului de administrație pe baza și în limitele împuternicirilor date de adunarea generală a acționarilor sau, în lipsa lui, de către vicepreședinte. Cel care reprezintă societatea semnează actele care o angajează față de terți.

Membrii consiliului de administrație vor putea exercita orice act care este legat de administrarea societății în interesul acesteia, în limita drepturilor care li se conferă.

Președintele consiliului de administrație este obligat să pună la dispoziția acționarilor și comisiei de cenzori, la cererea acestora, toate documentele societății.

Membrii consiliului de administrație răspund individual sau solidar, după caz, față de societate, pentru prejudiciile rezultate din infracțiuni sau abateri de la dispozițiile legale, pentru abaterile de la statut sau pentru greșeli în administrarea societății. În astfel de situații, ei vor putea fi revocați prin hotărârea adunării generale a acționarilor.

Sunt incompatibile cu calitatea de membri în consiliul de administrație persoanele care, potrivit Legii nr. 31/1990, nu pot fi fondatori, precum și cele care, personal, rudele sau afinii acestora până la gradul al doilea inclusiv, sunt în același timp patroni sau asociați la societăți comerciale cu capital privat, cu același profil, sau cu care sunt în relații comerciale directe.

Nu pot fi directori ai societății comerciale persoanele care, potrivit Legii nr. 31/1990, nu pot fi fondatori sau administratori.

Articolul 19
Atribuțiile consiliului de administrație

Consiliul de administrație are, în principal, următoarele atribuții:

a) angajează și concediază personalul și stabilește drepturile și obligațiile acestuia;

b) stabilește îndatoririle și responsabilitățile personalului societății pe compartimente;

c) aprobă operațiunile de încasări și plăți potrivit competențelor acordate;

d) aprobă operațiunile de cumpărare și vânzare de bunuri potrivit competențelor acordate;

e) aprobă încheierea de contracte de închiriere (luarea sau darea cu chirie);

f) stabilește tactica și strategia de marketing;

g) aprobă încheierea sau rezilierea contractelor potrivit competențelor acordate;

h) supune anual adunării generale a acționarilor, în termen de 60 de zile de la încheierea exercițiului economico-financiar, raportul cu privire la activitatea societății, bilanțul și contul de profit și pierderi pe anul precedent, precum și proiectul de program de activitate și proiectul de buget al societății pe anul în curs;

i) rezolvă orice alte probleme stabilite de adunarea generală a acționarilor.

Capitolul VI
Gestiunea societății
Articolul 20
Comisia de cenzori

Gestiunea societății este controlată de acționari și de comisia de cenzori, formată din 3 membri, care trebuie să fie asociați, cu excepția cenzorilor contabili. Cenzorii se aleg de adunarea generală a acționarilor.

În perioada în care statul este acționar unic, cenzorii sunt reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.

Adunarea generală alege, de asemenea, același număr de cenzori supleanți care vor înlocui, în condițiile legii, pe cenzorii titulari.

Pentru a putea exercita dreptul de control, acționarilor li se pot prezenta, la cerere, date cu privire la activitatea societății, situația patrimoniului, a profitului și a pierderilor.

Comisia de cenzori are următoarele atribuții principale:

a) în cursul exercițiului financiar verifică gospodărirea mijloacelor fixe și a mijloacelor circulante, a portofoliului de efecte, casa și registrele de evidență contabilă și informează consiliul de administrație asupra neregulilor constatate;

b) la încheierea exercițiului financiar controlează exactitatea inventarului, a documentelor și informațiilor prezentate de consiliul de administrație asupra conturilor societății, a bilanțului și a contului de profit și pierderi, prezentând adunării generale a acționarilor un raport scris;

c) la lichidarea societății controlează operațiunile de lichidare;

d) prezintă adunării generale a acționarilor punctul său de vedere la propunerile de reducere a capitalului social sau de modificare a statutului și obiectului societății.

Comisia de cenzori se întrunește la sediul societății și ia decizii în unanimitate. Dacă nu se realizează unanimitatea, raportul cu divergențe se înaintează adunării generale.

Comisia de cenzori poate convoca adunarea generală extraordinară a acționarilor, dacă aceasta nu a fost convocată de consiliul de administrație, în cazul în care capitalul social s-a diminuat cu mai mult de 10% timp de 2 ani consecutiv (cu excepția primilor 2 ani de la constituirea societății), sau ori de câte ori consideră necesar pentru alte situații privind încălcarea dispozițiilor legale și statutare.

Atribuțiile și modul de funcționare a comisiei de cenzori, precum și drepturile și obligațiile cenzorilor se completează cu dispozițiile legale în acest domeniu.

Cenzorii și cenzorii supleanți se numesc pe o perioadă de maximum 3 ani și pot fi realeși; numărul cenzorilor trebuie să fie impar.

Sunt incompatibile cu calitatea de cenzor persoanele care intră sub incidența art. 18 penultimul alineat din prezentul statut, precum și cei care sunt rude sau afini până la al patrulea grad sau soții administratorilor, cei care primesc sub orice formă, pentru alte funcții decât aceea de cenzor, un salariu sau o remunerație de la administratori sau de la societate.

Capitolul VII
Activitatea societății
Articolul 21
Exercițiul financiar

Exercițiul financiar începe la 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie ale fiecărui an. Primul exercițiu financiar începe la data constituirii societății.

Articolul 22
Personalul societății

Personalul de conducere al societății și cenzorii sunt aleși de adunarea generală a acționarilor. În perioada cât statul este acționar unic personalul de conducere și cenzorii vor fi numiți de împuterniciții mandatați să reprezinte interesele capitalului de stat.

Restul personalului este angajat de către consiliul de administrație sau de către directorul general al societății comerciale.

Salarizarea se face conform legislației în vigoare.

Plata salariilor, a impozitelor pe acestea și a cotei de asigurări sociale se va face potrivit legii.

Drepturile și obligațiile personalului societății sunt stabilite de către consiliul de administrație sau de către directorul general al societății comerciale.

Nu pot fi directori ai societății comerciale persoanele care, potrivit Legii nr. 31/1990, nu pot fi fondatori sau administratori.

Articolul 23
Amortizarea mijloacelor fixe

Consiliul de administrație stabilește, în condițiile legii, modul de amortizare a mijloacelor fixe.

Articolul 24
Evidența contabilă și bilanțul contabil

Societatea comercială va ține evidența contabilă, în lei, va întocmi anual bilanțul și contul de profit și pierderi, având în vedere normele metodologice elaborate de Ministerul Finanțelor.

Bilanțul și contul de profit și pierderi vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, conform legii.

Articolul 25
Calculul și repartizarea profitului

Profitul societății se stabilește pe baza bilanțului aprobat de adunarea generală a acționarilor. Profitul impozabil se stabilește în condițiile legii.

Din profitul societății, rămas după plata impozitelor pe profit, se pot constitui fonduri destinate modernizării, cercetării și dezvoltării de produse noi, investițiilor.

Societatea își constituie fond de rezervă și alte fonduri în condițiile legii.

Plata dividendelor cuvenite acționarilor se face de societate, în condițiile legii, în cel mult 2 luni de la aprobarea bilanțului de către adunarea generală a acționarilor.

În cazul înregistrării de pierderi, adunarea generală a acționarilor va analiza cauzele și va hotărî în consecință.

Suportarea pierderilor de către acționari se va face proporțional cu aportul la capital și în limita capitalului subscris.

Articolul 26
Registrele societății

Societatea comercială ține registrele prevăzute de lege.

Capitolul VIII
Modificarea formei juridice, dizolvarea, lichidarea, litigii
Articolul 27
Modificarea formei juridice

Societatea comercială va putea fi transformată în altă formă de societate prin hotărârea adunării generale a acționarilor.

În perioada în care statul este unic acționar, transformarea formei juridice a societății se va putea face numai cu aprobarea împuterniciților mandatați să reprezinte interesele capitalului de stat.

Noua societate va îndeplini formalitățile legale de înregistrare și publicitate cerute la înființarea societăților.

Articolul 28
Dizolvarea societății

Următoarele situații duc la dizolvarea societății:

  • imposibilitatea realizării obiectului social;
  • falimentul;
  • pierderea unei jumătăți din capitalul social, după ce s-a consumat fondul de rezervă, dacă adunarea generală a acționarilor nu decide completarea capitalului sau reducerea lui la suma rămasă;
  • numărul de acționari va fi redus sub 5, mai mult de 6 luni;
  • la cererea oricărui acționar, dacă împrejurările de forță majoră și consecințele lor durează mai mult de 8 luni, iar adunarea generală a acționarilor constată că funcționarea societății nu mai este posibilă;
  • în orice alte situații, pe baza hotărârii adunării generale a acționarilor, luată în unanimitate.

Dizolvarea societății comerciale trebuie să fie înscrisă în Registrul comerțului și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

Articolul 29
Lichidarea societății

În caz de dizolvare, societatea comercială va fi lichidată.

Lichidarea societății și repartizarea patrimoniului se fac în condițiile și cu respectarea procedurii prevăzute de lege.

Articolul 30
Litigii

Litigiile de orice fel apărute între societăți comerciale și persoane fizice sau juridice sunt de competența instanțelor judecătorești de drept comun.

Pentru soluționarea litigiilor dintre ele societățile comerciale pot apela și la arbitraj.

Capitolul IX
Dispoziții finale
Articolul 31

Prevederile prezentului statut se completează cu dispozițiile legale referitoare la societățile comerciale.


Anexa Nr. 3

Regulament
de organizare și funcționare a Regiei Autonome a Huilei din România
Capitolul I
Dispoziții generale

Art. 1. - Regia Autonomă a Huilei din România este persoană juridică și funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară.

Activitatea acesteia se desfășoară pe baza prezentului regulament și legislației în vigoare.

Art. 2. - Sediul central al Regiei Autonome a Huilei din România este în localitatea Petroșani, str. Timișoara nr. 2, județul Hunedoara.

Regia autonomă are în structura sa subunitățile menționate în anexa la prezentul regulament.

Aceste subunități, necesare realizării obiectului de activitate, nu au personalitate juridică, au autonomie limitată, iar relațiile dintre ele și regia autonomă, cât și modalitatea de constituire sunt reglementate de prezentul regulament.

Capitolul II
Obiectul de activitate

Art. 3. - Regia Autonomă a Huilei din România are următorul obiect de activitate: gestionarea și protecția zăcămintelor de huilă, huilă cu șist, cărbune brun, lignit și argilă refractară aferente regiei; extracția din subteran și carieră a huilei, huilei cu șist, cărbunelui brun, lignitului și argilei, prepararea și comercializarea acestora; executarea de lucrări de deschidere și pregătire în subteran și de descopertă în cariere; executarea de lucrări de cercetare geologică și tehnologică pentru extinderea perimetrelor în exploatare și pentru creșterea gradului de cunoaștere a celor existente; menținerea și dezvoltarea capacităților existente, precum și deschiderea de noi câmpuri miniere; elaborarea de studii, proiecte și documentații proprii în vederea punerii în valoare de noi perimetre miniere; perfecționarea personalului în activitatea proprie, alte lucrări strict legate de obiectul de activitate în domeniile: întreținere și reparații la lucrări miniere, utilaje și instalații, construcții-montaj, transporturi tehnologice, de marfă, personal și speciale, acțiuni de import-export și de cooperare economică internațională, asigurarea mesei calde și a cazării prin unități specializate pentru nevoile regiei, servicii informatice necesare, alte servicii în condițiile legii legate de obiectul de activitate al regiei.

Art. 4. - Modificarea obiectului de activitate al Regiei Autonome a Huilei se face numai prin hotărâre a Guvernului.

Regia Autonomă a Huilei nu poate desfășura alte activități în afara celor menționate în art. 3.

Capitolul III
Patrimoniul

Art. 5. - Regia Autonomă a Huilei are, conform bilanțului de la data de 31 decembrie 1993, un patrimoniu în valoare de 242.874.089 mii lei, din care 189.128.896 mii lei mijloace fixe la valoarea rămasă și 53.128.896 mii lei mijloace circulante.

Art. 6. - Regia Autonomă a Huilei administrează bunurile publice încredințate, cu diligența unui bun proprietar.

Bunurile proprietate publică sunt inalienabile și nu se află în circuitul civil, potrivit legii, și se vor evidenția în mod distinct în patrimoniul regiei. Aceste bunuri pot fi concesionate sau închiriate în condițiile legii.

Crearea de noi bunuri publice, precum și dezafectarea unor asemenea bunuri se pot face cu aprobarea Guvernului.

În patrimoniul regiei autonome se includ numai bunurile proprietatea regiei, iar bunurile proprietate publică se evidențiază separat, potrivit legii.

În exercitarea dreptului de proprietate, regia autonomă posedă, folosește și dispune, în condițiile legii, de bunurile aflate în patrimoniul său, altele decât cele publice, în scopul realizării obiectului său de activitate și beneficiază de rezultatele utilizării acestora.

Patrimoniul regiei autonome poate fi micșorat, respectiv mărit, prin hotărâre a Guvernului.

Capitolul IV
Structura regiei autonome

Art. 7. - Structura organizatorică a Regiei Autonome a Huilei se aprobă de consiliul de administrație, la propunerea directorului general. Acesta poate aproba și înființarea altor subunități în structura regiei.

De asemenea, consiliul de administrație stabilește relațiile dintre subunitățile aflate în structura regiei autonome, precum și relațiile acestora cu terții și le poate acorda împuternicire de reprezentare în numele regiei, în domeniile tehnic, economic, comercial, administrativ, financiar, juridic, precum și în alte domenii specifice obiectului de activitate al regiei.

Modul de organizare a subunităților componente ale regiei autonome și structura organelor de conducere se stabilesc de consiliul de administrație.

Art. 8. - Prin delegare de competență, unitățile din structura regiei autonome au atribuțiile stabilite de către consiliul de administrație, cu următoarele limitări:

  • nu pot încheia direct operațiuni financiare pentru obținerea de subvenții de la bugetul de stat;
  • nu pot efectua operațiuni de comerț exterior.

Unitățile din structura regiei autonome răspund în fața consiliului de administrație de îndeplinirea tuturor atribuțiilor, responsabilităților și competențelor încredințate de acesta prin hotărâri și decizii de împuternicire.

Art. 9. - Regia Autonomă a Huilei din România are în structură direcții, servicii, birouri și compartimente.

Normele de structură și organele de conducere pentru direcții, servicii, birouri și compartimente se stabilesc de către consiliul de administrație.

Art. 10. - Atribuțiile și responsabilitățile direcțiilor, serviciilor, birourilor și compartimentelor din structura regiei autonome se stabilesc prin regulament aprobat de consiliul de administrație.

Capitolul V
Organele de conducere ale Regiei Autonome a Huilei din România

Art. 11 - Conducerea Regiei Autonome a Huilei revine consiliului de administrație al cărui președinte este directorul general al regiei.

Activitatea curentă a regiei autonome este condusă de directorul general numit pe bază de concurs de către ministerul de resort.

Relațiile dintre Ministerul Industriilor ca reprezentant al statului prin care acesta își exercită prerogativele în domeniul de activitate al regiei autonome și directorul general al regiei se stabilesc prin contract de management.

Art. 12. - Consiliul de administrație se numește prin ordin al ministrului industriilor, pe o perioadă de 4 ani, iar jumătate din numărul membrilor pot fi înlocuiți, pe motive întemeiate, la 2 ani. Prin ordin al ministrului vor fi desemna ți președintele și un vicepreședinte.

Managerul - directorul general al regiei autonome poate propune ministerului de resort înlocuirea unor membri din consiliul de administrație care desfășoară o activitate necorespunzătoare.

Consiliul de administrație este compus din 9 persoane, după cum urmează:

  • directorul general al regiei autonome - președinte;
  • reprezentantul Ministerului Finanțelor;
  • reprezentantul Ministerului Industriilor;
  • ingineri, tehnicieni, economiști și juriști specializați în domeniul de activitate al regiei autonome, dintre care unu va fi desemnat în calitate de vicepreședinte.

Art. 13. - Membrii consiliului de administrație:

a) se numesc în conformitate cu prevederile art. 12;

b) își păstrează calitatea de angajați la instituția sau unitatea de la care provin și toate drepturile și obligațiile derivând din această calitate;

c) sunt plătiți pentru activitatea desfășurată în această calitate cu o indemnizație stabilită de consiliul de administrație, care nu poate depăși 20% din salariul directorului general;

d) nu pot face parte din mai mult de două consilii de administrație sau nu pot participa în consiliul de administrație la societăți comerciale cu care respectiva regie autonomă întreține relații de afaceri sau are interese contrare;

e) nu pot fi membri în consiliul de administrație persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau au fost condamnate pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals și uz de fals, înșelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, precum și pentru alte infracțiuni de aceeași natură.

Calitatea de membru al consiliului de administrație este incompatibilă cu cei care, personal ori soția, rudele sau afinii până la gradul al doilea inclusiv, sunt în același timp patroni sau asociați la societăți comerciale cu același profil sau cu care sunt în relații comerciale directe.

Art. 14. - Consiliul de administrație își desfășoară activitatea în baza propriului regulament de funcționare și în baza legislației în vigoare și hotărăște în problemele privind activitatea regiei autonome, cu excepția celor care, potrivit legii, sunt date în competența managerului sau altor organe.

Consiliul de administrație se întrunește lunar și ori de câte ori este necesar, la convocarea președintelui sau a unei treimi din numărul membrilor săi.

El este prezidat de președinte, iar în lipsa acestuia, de către vicepreședinte.

Pentru valabilitatea deciziilor este necesară prezența a cel puțin 2/3 din numărul membrilor consiliului de administra ție și deciziile se iau cu majoritatea absolută a membrilor prezenți.

Dezbaterile consiliului de administrație au loc, conform ordinii de zi stabilite pe baza proiectului comunicat de președinte, cu cel puțin 5 zile înainte de data ținerii ședinței.

Acestea se consemnează în procesul-verbal al ședinței, care se scrie într-un registru, sigilat și parafat de președintele consiliului de administrație. Procesul-verbal se semnează de către membrii prezenți ai consiliului de administrație.

Consiliul de administrație poate delega unuia sau mai multor membri ai săi unele împuterniciri pe probleme limitate și poate recurge la experți pentru studierea anumitor probleme.

În relațiile cu terții regia este reprezentată de către directorul general sau, în lipsa acestuia, de către un director executiv.

Cel care reprezintă regia autonomă semnează actele care o angajează față de terți.

Consiliul de administrație va putea exercita orice act care este legat de administrarea regiei autonome în interesul acesteia.

Membrii consiliului de administrație vor putea exercita orice act care este legat de administrarea regiei autonome în interesul acesteia, în limitele prevederilor legale și ale drepturilor ce li se conferă.

Membrii consiliului de administrație răspund individual sau solidar, după caz, față de regia autonomă pentru prejudiciile rezultate din infracțiuni sau abateri de la dispozițiile legale, pentru abaterile de la regulament sau pentru greșeli în administrarea regiei.

În astfel de situații, ei pot fi revocați prin ordin al ministrului industriilor.

Membrii consiliului de administrație sunt răspunzători împreună cu managerul pentru realizarea contractului de management.

Art. 15. - Atribuțiile, răspunderile și competențele consiliului de administrație sunt următoarele:

15.1. asigură elaborarea bugetelor de venituri și cheltuieli anuale, precum și fundamentarea acestora pe fiecare capitol și le depune la Ministerul Industriilor în vederea aprobării prin hotărâre a Guvernului;

15.2. răspunde de execuția veniturilor și cheltuielilor, influențează asupra factorilor care le determină, în vederea creșterii productivității și eficienței economice și raportează trimestrial ministerului de resort asupra rezultatelor obținute;

15.3. aprobă programul de producție și stabilește măsurile de creștere a eficienței acesteia;

15.4. stabilește, după caz, condițiile minimale pentru asigurarea serviciilor de interes public și urmărește respectarea acestora;

15.5. hotărăște cu privire la investițiile ce urmează a fi realizate, potrivit obiectului său de activitate, care se finanțează din surse proprii, din credite bancare sau din alocații de la bugetul de stat;

15.6. propune, potrivit reglementărilor legale, investițiile a căror aprobare este în competența altor organe;

15.7. aprobă structura organizatorică și funcțională a regiei autonome;

15.8. stabilește tactica și strategia de management, marketing, restructurare, potrivit competențelor acordate;

15.9. angajează și concediază personalul la nivel de directori executivi în aparatul regiei și în subunități (filiale, sucursale) și stabilește atribuțiile, drepturile și obligațiile acestora;

15.10. stabilește principiile de salarizare, modul de corelare a salariilor cu munca efectiv prestată, respectându-se salariul minim prevăzut de lege și prevederile contractului colectiv de muncă;

15.11. răspunde de administrarea eficientă, cu respectarea prevederilor legii, a patrimoniului și a bunurilor publice pe care le are în administrare;

15.12. aprobă utilizarea fondurilor valutare;

15.13. stabilește nivelul creditelor și modul de rambursare;

15.14. aprobă asocierea, potrivit legii, cu persoane fizice sau juridice din țară și din străinătate;

15.15. aprobă înstrăinarea bunurilor mobile aparținând regiei autonome, potrivit legii;

15.16. asigură condițiile necesare îndeplinirii contractului de management;

15.17. stabilește politici pentru protecția mediului înconjurător și securitatea muncii, potrivit reglementărilor legale;

15.18. analizează bilanțul contabil anual și elaborează raportul asupra activității desfășurate de regia autonomă în anul precedent;

15.19. hotărăște constituirea fondului de rezervă, a fondului de dezvoltare, precum și a altor fonduri necesare regiei autonome;

15.20. hotărăște în orice alte probleme privind activitatea regiei autonome, cu excepția celor date, potrivit legii, în competența altor organe;

15.21. rezolvă alte probleme în baza competențelor prevăzute de legislația în vigoare.

Art. 16. - Membrii consiliului de administrație și directorul general sunt răspunzători atât pentru îndeplinirea tuturor atribuțiilor, cât și a obligațiilor prevăzute de art. 15 și 18.

Membrii consiliului de administrație și directorul general răspund împreună față de regie pentru actele îndeplinite de directori sau de personalul încadrat, când dauna nu s-ar fi produs dacă ei ar fi exercitat supravegherea impusă de îndatoririle funcției lor.

Membrii consiliului de administrație care s-au împotrivit luării unei decizii ce s-a dovedit păgubitoare pentru regie nu răspund dacă au consemnat expres punctul lor de vedere în registrul de ședințe al consiliului de administrație și au anunțat în scris, despre aceasta, ministerul de resort.

Membrii consiliului de administrație care nu au respectat prevederile art. 13 alin. 1 lit. d), e) și ale alin. 2 vor răspunde pentru daunele ce au rezultat din aceasta pentru regie.

Art. 17. - Pentru luarea unor decizii complexe, consiliul de administrație poate atrage în activitatea de analiză consilieri și consultanți din diferite sectoare. Activitatea acestora va fi compensată material conform înțelegerii, pe bază de contract, indemnizația neputând depăși 20% din salariul directorului general.

Art. 18. - Anual, consiliul de administrație prezintă Ministerului Industriilor un raport asupra activității din perioada expirată și asupra programului de activitate pe anul în curs.

Art. 19. - Directorul general al regiei conduce activitatea curentă a acesteia și reprezintă regia în relațiile cu organele administrației publice, precum și cu persoanele fizice și juridice.

În realizarea contractului de management, directorul general:

  • aduce la îndeplinire obiectivele și criteriile de performanță prevăzute în contract;
  • prezintă trimestrial Ministerului Industriilor situația economico-financiară a regiei autonome, precum și informațiile, studiile de fezabilitate, proiectele și programele de restructurare, alte documentații privind activitatea regiei, solicitate de acesta;
  • negociază și încheie contractul colectiv de muncă, angajează și concediază personalul aparatului regiei, numește și revocă prin decizie directorii subunităților din structura regiei.
Capitolul VI
Bugetul de venituri și cheltuieli și administrarea acestuia. Relații financiare

Art. 20. - Regia autonomă întocmește anual bilanțul contabil și contul de profit și pierderi după modelele stabilite de Ministerul Finanțelor.

Bilanțul contabil anual și contul de profit și pierderi se supun spre aprobare Ministerului Finanțelor și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

Art. 21. - Veniturile, în care se cuprind și subvențiile pe produse, precum și cheltuielile regiei autonome, se stabilesc prin bugetul de venituri și cheltuieli pentru fiecare exercițiu financiar.

Bugetul de venituri și cheltuieli se aprobă de Guvern, cu avizul Ministerului Finanțelor și al Ministerului Industriilor.

Din veniturile realizate, regia autonomă acoperă toate cheltuielile evidențiate în costuri, precum și cheltuielile și plățile prevăzute a fi suportate direct din venituri, potrivit legii.

Art. 22. - Corelat cu contractele încheiate pentru producția programată, Regia Autonomă a Huilei determină anual volumul de venituri de realizat, cheltuielile totale de efectuat și cota de impozit pe profit datorată bugetului de stat, conform legii.

Art. 23. - Din veniturile realizate după acoperirea cheltuielilor, regia autonomă constituie fondul de rezervă și fondul de dezvoltare, precum și fondurile necesare pentru pregătirea, perfecționarea și recalificarea personalului angajat și pentru cointeresarea prin premiere a acestuia, plătește impozitele, taxele, cotele de asigurări și securitate socială și celelalte vărsăminte prevăzute de lege.

Regia poate beneficia de subvenții care se aprobă prin legea bugetului de stat. Subvențiile pot fi utilizate numai potrivit scopurilor pentru care au fost acordate. Programul de livrări avut în vedere la fundamentarea subvențiilor constituie limita maximă de acordare a subvențiilor.

Art. 24. - În situația în care, în cursul exercițiului financiar, veniturile nu sunt suficiente pentru acoperirea cheltuielilor, regia autonomă, pe baza calculelor de fundamentare, determină volumul creditelor necesare activității de producție în valoare de cel mult 20% din veniturile brute realizate în anul precedent. Pentru acoperirea eventualelor deficite, contractarea de credite peste nivelul stabilit se face cu aprobarea Ministerului Finanțelor.

Art. 25. - Regia autonomă hotărăște cu privire la investițiile ce urmează a fi realizate, în limita competențelor ce-i sunt acordate, stabilește nivelul surselor proprii de finanțare și determină volumul creditelor bancare pentru obiectivele de investiții.

În cazul investițiilor finanțate integral sau parțial de la bugetul de stat, regia autonomă are obligația ca, în executarea bugetului de venituri și cheltuieli, să se încadreze în alocațiile bugetare aprobate.

Execuția investițiilor prevăzute la alin. 1 se adjudecă pe bază de licitație publică potrivit legii care reglementează achizițiile publice.

Contractarea de credite mai mari de 500 milioane lei în vederea realizării de investiții se face cu aprobarea prealabilă a ministerului de resort, pe baza avizului prealabil al Ministerului Finanțelor.

Art. 26. - Operațiunile de încasări și plăți ale regiei autonome se efectuează prin conturi deschise la bănci comerciale cu sediul în România.

Art. 27. - Regia autonomă își va organiza controlul financiar preventiv și controlul financiar de gestiune, potrivit legii.

Capitolul VII
Relații comerciale

Art. 28. - Prețurile de livrare la produsele, lucrările și serviciile executate de regie se stabilesc în condițiile legii.

Prețurile și tarifele la bunurile și serviciile de interes public care fac obiectul activității regiei autonome, pentru care concurența este exclusă sau substanțial restrânsă datorită existenței unui monopol, sunt supuse controlului instituit de Guvern.

Art. 29. - Livrarea produselor se va face pe bază de contracte în care vor fi menționate clauze asiguratorii și penalități pentru nerespectarea condițiilor și a termenelor de plată.

Art. 30. - Contractarea de lucrări și servicii necesare regiei se va face, de regulă, pe bază de licitație. Pentru lucrările și serviciile cu valoare scăzută, consiliul de administrație poate aproba contractarea pe bază de analiză de oferte, în condițiile legii.

În cazul angajării răspunderii contractuale sau delictuale a regiei autonome, creditorii pot cere executarea silită numai asupra bunurilor proprietatea regiei.

Capitolul VIII
Dispoziții finale

Art. 31. - Litigiile de orice fel în care este implicată regia autonomă sunt de competența instanțelor judecătorești de drept comun.

Art. 32. - Prezentul regulament se completează cu celelalte reglementări legale.


Anexă la regulament
Lista
subunităților din componența Regiei Autonome a Huilei din România
Exploatarea minieră Lonea
Exploatarea minieră Petrila
Exploatarea minieră Petrila Sud
Exploatarea minieră Dîlja
Exploatarea minieră Livezeni
Exploatarea minieră Aninoasa
Exploatarea minieră Vulcan
Exploatarea minieră Paroșeni
Exploatarea minieră Lupeni
Exploatarea minieră Bărbăteni
Exploatarea minieră Uricani
Exploatarea minieră Valea de Brazi
Exploatarea minieră Țebea
Exploatarea de preparare Petroșani
Unitatea pentru administrarea cantinelor și căminelor Petroșani
Centrul de Calcul Electronic Petroșani
Stația Centrală de salvare minieră Petroșani
Sucursala minieră - Anina.


Hotărâre privind acordarea licențelor și brevetelor de turism

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În scopul asigurării protecției turiștilor, agențiile de turism, indiferent de forma de proprietate și de organizare, își vor desfășura activitatea în baza licenței de turism.

Licența de turism este documentul prin care se atestă capacitatea agenției de turism și a filialelor acesteia de a efectua servicii în condiții de calitate și siguranță pentru turiști, în conformitate cu reglementările interne și acordurile internaționale din domeniul turismului.

În funcție de complexitatea obiectului de activitate al agențiilor de turism, licențele sunt de două categorii:

  • licență de turism - categoria A, care se acordă agențiilor de turism care operează în domeniul turismului internațional și intern ca organizatori și vânzători de programe și acțiuni turistice;
  • licență de turism - categoria B, care se acordă agențiilor de turism care operează în domeniul turismului intern și internațional ca vânzători de programe și acțiuni turistice organizate de agențiile de turism posesoare de licențe de turism - categoria A. Acestea pot opera și ca organizatori de programe și acțiuni turistice în domeniul turismului intern.

Art. 2. - Persoana care asigură conducerea operativă a unei agenții de turism sau a unui hotel, motel, camping, sat de vacanță, cabană va deține brevet de turism prin care se atestă capacitatea profesională în domeniul turismului.

Art. 3. - Licențele și brevetele de turism se acordă de Ministerul Turismului la solicitarea agenților economici.

Art. 4. - Licența de turism eliberată este valabilă pe o perioadă de 5 ani. La expirarea acestui termen se va solicita eliberarea unei noi licențe.

Art. 5. - Licențele și brevetele de turism sunt netransmisibile și se afișează la loc vizibil pentru a fi cunoscute de turiști.

Art. 6. - Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

a) funcționarea agenției de turism fără licență de turism valabilă;

b) funcționarea unui hotel, motel, camping, sat de vacanță și cabană fără ca persoana care asigură conducerea operativă să posede brevet de turism;

c) nerespectarea obiectului de activitate al agenției de turism, corespunzător categoriei de licență deținute;

d) transmiterea licenței de turism în scopul utilizării acesteia de către alte agenții de turism neposesoare de licențe de turism valabile;

e) neafișarea la loc vizibil a licenței și a brevetului de turism;

f) nerespectarea condițiilor și criteriilor în baza cărora s-a eliberat licența sau brevetul de turism.

Art. 7. - Pentru contravențiile prevăzute la art. 6 agenții economici se sancționează după cum urmează:

a) faptele prevăzute la lit. a)-d), f), cu amendă de la 800.000 la 1.000.000 lei;

b) fapta prevăzută la lit. e), cu amendă de la 250.000 la 500.000 lei.

Art. 8. - Constatarea contravențiilor prevăzute la art. 6 și aplicarea amenzilor se fac de către personalul împuternicit al Ministerului Turismului și de către ofițerii și subofițerii de poliție.

Art. 9. - Contravențiilor prevăzute la art. 6 din prezenta hotărâre le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.

Art. 10. - Condițiile și criteriile de acordare a licențelor și brevetelor de turism vor fi stabilite de Ministerul Turismului prin norme metodologice, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 11. - Licența de turism se retrage de către personalul de specialitate al Ministerului Turismului, împuternicit în acest scop, atunci când nu este respectat unul din următoarele criterii care influențează direct protecția turiștilor:

a) asigurarea de către agenția de turism organizatoare a întregului pachet de servicii, la calitatea stabilită, vândut direct sau prin alte agenții de turism;

b) asigurarea ghizilor calificați corespunzător activității desfășurate;

c) utilizarea de mijloace de transport de la agenți economici care dețin licență de transport;

d) asigurarea de servicii de cazare și masă pe teritoriul României în unități clasificate.

Art. 12. - Licențele și brevetele de turism eliberate de Ministerul Turismului până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri își păstrează valabilitatea.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 14 septembrie 1994 | Nr. 634.

Contrasemnează:

Ministrul turismului,
Dan Matei Agathon
p. Ministrul de interne,
Sandu Eugen,
secretar de stat


Hotărâre privind acordarea unui ajutor umanitar Republicii Moldova

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se acordă un ajutor umanitar gratuit Republicii Moldova în limita valorii de 1 miliard lei, constând din materiale de construcții, lapte praf, conserve din carne, anvelope (garnituri).

Art. 2. - În temeiul art. 8 alin. 4 din Legea nr. 82/1992 privind rezervele materiale naționale, se aprobă scoaterea definitivă cu titlu gratuit, din rezervele materiale naționale, a cantităților de produse prevăzute în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 3. - Administrația Națională a Rezervelor Materiale va scădea din gestiune, prin contul de finanțare, cantitățile de produse scoase din rezervele naționale conform prezentei hotărâri, pe baza avizului de însoțire a mărfii și a procesului-verbal de predare-primire semnat de reprezentantul Ambasadei României la Chișinău.

Finanțarea acumulării pentru reîntregirea stocurilor la produsele din anexă, în limita nivelurilor aprobate prin nomenclator, se asigură de Administrația Națională a Rezervelor Materiale, din disponibilul creat în condițiile art. 8 din Legea nr. 82/1992.

Art. 4. - Transportul produselor se asigură de Ministerul Transporturilor, pe calea ferată, prin grija S.N.C.F.R.

Art. 5. - Predarea produselor Comisiei Republicane din Republica Moldova se va face de către Ambasada României la Chișinău.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 16 septembrie 1994 | Nr. 651.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Meleșcanu
p. Ministrul transporturilor,
Șerban Mihăilescu,
secretar de stat


Anexă

Lista
produselor care se scot definitiv din rezervele materiale naționale ca ajutor umanitar, cu titlu gratuit, acordat Republicii Moldova
  1. Conserve din carne (inclusiv conteinerele): 25 tone
  2. Lapte praf: 50 tone
  3. Cărămidă (paletizat): 100.000 buc.
  4. Ciment (în saci): 500 tone
  5. Geamuri: 5.000 m2
  6. Oțel beton: 500 tone
  7. Anvelope pentru camioane, remorci și tractoare: 1.000 garnituri.


Hotărâre privind transmiterea etajelor I și III din imobilul situat în municipiul Slobozia, str. Lacului nr. 10, județul Ialomița, în administrarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă transmiterea, cu titlu gratuit, a etajelor I și III din imobilul situat în municipiul Slobozia, str. Lacului nr. 10, județul Ialomița, în suprafață construită de 1.450 m2 și terenul aferent în suprafață de 682 m2, din patrimoniul Societății de Servicii Informatice „Computer" Slobozia - S.A., în proprietatea publică a statului și administrarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în vederea folosirii ca sediu pentru Direcția de muncă și protecție socială a județului Ialomița.

Art. 2. - Predarea-primirea construcțiilor prevăzute la art. 1 se face pe bază de protocol încheiat între părțile interesate.

Art. 3. - Societatea de Servicii Informatice „Computer" Slobozia - S.A. își diminuează în mod corespunzător patrimoniul cu valoarea construcțiilor transmise potrivit art. 1, fără modificarea capitalului aferent Fondului Proprietății Private III - Transilvania.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 septembrie 1994 | Nr. 653.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă


Hotărâre privind transmiterea unui imobil situat în municipiul Baia Mare, județul Maramureș, în administrarea Curții de Conturi

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Imobilul, proprietate publică a statului, compus din construcție și terenul aferent, situat în municipiul Baia Mare, str. Gheorghe Șincai nr. 29, județul Maramureș, identificat potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre, se transmite din administrarea Prefecturii Județului Maramureș în administrarea Curții de Conturi, în vederea folosirii ca sediu pentru Camera de Conturi a județului Maramureș.

Art. 2. - Predarea-primirea imobilului prevăzut la art. 1 se face pe bază de protocol încheiat între cele două părți.

Art. 3. - Transmiterea imobilului se face la valoarea de inventar existentă la data predării-primirii acestuia.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 septembrie 1994 | Nr. 654.

Contrasemnează:

Președintele Curții de Conturi,
Ioan Bogdan
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă


Anexă

imobilul care se transmite în administrarea Curții de Conturi
Nr. crt. Adresa imobilului Persoana juridică de la care se transmite imobilul Persoana juridică la care se transmite imobilul Caracteristici tehnice
1. Municipiul Baia Mare, str. Gheorghe Șincai nr. 29, județul Maramureș Prefectura Județului Maramureș Curtea de Conturi Suprafață construită 783,20 m2
Suprafață teren aferent 306 m2


Hotărâre privind transmiterea unui imobil din orașul Filiași, județul Dolj, în administrarea Ministerului Sănătății

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă transmiterea imobilului situat în orașul Filiași, str. Tudor Vladimirescu nr. 1, județul Dolj, compus din teren și construcții, identificat potrivit anexei ce face parte din prezenta hotărâre, din patrimoniul Societății Comerciale „Transformatoare, Motoare, Condensatoare" - S.A. Filiași, în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Sănătății pentru Policlinica pentru adulți a Spitalului Orășenesc Filiași, județul Dolj.

Art. 2. - Predarea-primirea imobilului se face pe bază de protocol încheiat între părți.

Art. 3. - Capitalul social al Societății Comerciale „Transformatoare, Motoare, Condensatoare" - S.A. Filiași se va diminua cu valoarea imobilului prevăzut la art. 1, fără modificarea capitalului aferent Fondului Proprietății Private V - Oltenia.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 septembrie 1994 | Nr. 656.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministrul sănătății,
Iulian Mincu
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă


Anexă

Datele de identificare
a imobilului transmis Ministerului Sănătății pentru activitatea Policlinicii pentru adulți - Spitalul Orășenesc Filiași, județul Dolj
Nr. crt. Adresa imobilului Persoana juridică de la care se transmite imobilul Persoana juridică la care se transmite imobilul Caracteristicile tehnice
1. Cămin pentru nefamiliști, oraș Filiași, str. Tudor Vladimirescu nr. 1, județul Dolj Societatea Comercială „Transformatoare, Motoare, Condensatoare" - S.A. Filiași, județul Dolj Ministerul Sănătății, pentru activitatea Policlinicii pentru adulți a Spitalului Orășenesc Filiași Clădire: P+4 cu 76 camere;
Suprafață construită: 588 m2
Suprafață desfășurată: 2.920 m2
Teren total: 2.036 m2.
- Suprafața aferentă căi de transport: 197 m2
- Suprafața liberă: 1.251 m2.


Hotărâre privind alocarea unor fonduri din bugetul de stat pe anul 1994 pentru sărbătorirea a 160 de ani de la fondarea municipiului Alexandria, județul Teleorman

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă suplimentarea sumelor defalcate din impozitul pe salarii pentru județul Teleorman cu suma de 40,0 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 1994, pentru acoperirea cheltuielilor legate de sărbătorirea a 160 de ani de la fondarea municipiului Alexandria, județul Teleorman.

Art. 2. - Acțiunile și lucrările care se vor realiza pentru sărbătorirea a 160 de ani de la fondarea municipiului Alexandria se vor stabili și se vor aproba de către Consiliul Județean Teleorman, cu respectarea normelor legale în vigoare.

Art. 3. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în bugetul de stat pe anul 1994 cu suma prevăzută la art. 1.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 19 septembrie 1994 | Nr. 662.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală,
Octav Cozmâncă



Referințe

  1. Societatea Comercială „Fortuna" - S.A. a fost înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 194/1991 (anexa nr. 1, poz. 96), publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 30 iunie 1992.
  2. Anexele nr. 2.1 și 2.2 se transmit unităților interesate. Statutul-cadru al societăților comerciale înființate potrivit art. 1 este cuprins în anexa nr. 2.
  3. Denumirea, sediul și capitalul social pentru fiecare societate în parte sunt prevăzute în anexa nr. 1.