Monitorul Oficial 161/1991

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 5 iunie 2011 17:38, autor: Lgall (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1991 0161 = Monitorul Oficial al României = Anul III, Nr. issue::161 - Partea I - Luni, 29 iulie year::1991 == Hotărâri ale G...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul III, Nr. issue::161 - Partea I - Luni, 29 iulie year::1991

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru aprobarea Înțelegerii dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Islamice Iran privind acordarea de facilități în materie de vize, încheiată la Teheran la 29 mai 1991

Guvernul României hotărăşte:

Articol unic. - Se aprobă Înțelegerea dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Islamice Iran privind acordarea de facilități în materie de vize, încheiată la Teheran la 29 mai 1991.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 5 iulie 1991 | Nr. 468.

Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Islamice Iran privind acordarea de facilități în materie de vize

Guvernul României și Guvernul Republicii Islamice Iran, ținând seama de dorința extinderii relațiilor bilaterale, au hotărât să semneze prezenta înțelegere referitoare la facilitățile de acordare a vizelor și au convenit următoarele:

Art. 1. - Cetățenii români și iranieni, deținători de pașapoarte diplomatice valabile, pot să între, să tranziteze sau să părăsească teritoriul celeilalte părți fără viză.

Art. 2. - După intrarea fără viză, persoanele menţionate la art. 1 au dreptul să rămână pe teritoriul celeilalte țări cel mult o lună.

Art. 3. - Să răspundă cererilor de viză pentru deținătorii de pașapoarte de serviciu, în cel mult 2 săptămâni.

Art. 4. - Să răspundă cererilor de viză pentru cetățenii celor două țări care, la invitația Camerei de Comerț, intenționează să intre în cealaltă țară, în cel mult 2 săptămâni.

Art. 5. - Să răspundă cererilor exprimate de reprezentanțele diplomatice ale celor două țări referitoare la obținerea de vize pentru cetățenii lor, care intenționează să călătorească pe teritoriul celeilalte părți, în scopuri comerciale, în cel mult 20 de zile.

Art. 6. - Această înțelegere rezervă dreptul fiecărei părți de a se abține de la acordarea de vize de ședere, de a scurta sau de a întrerupe șederea, pentru persoanele celeilalte părți, considerate drept elemente indezirabile.

Art. 7. - Realizarea prevederilor acestei înțelegeri trebuie să se îndeplinească în concordanță cu legile și reglementările în vigoare pe teritoriul fiecărei părți.

Art. 8. - Această înțelegere intră în vigoare la 30 de zile după semnare și se încheie pe o perioadă nelimitată.

Art. 9. - Fiecare parte poate să renunțe, în orice moment, la prezenta înțelegere, prin trimiterea unei note pe canale diplomatice.

În acest caz, renunţarea va intra în vigoare la 30 de zile după primirea notei.

Această Înțelegere a fost semnată la 29 mai 1991 (08.03.1370), la Teheran, în două exemplare originale în limbile română, persană și engleză, ambele având aceeași valabilitate.

Din partea Guvernului României, Adrian Năstase, ministrul afacerilor externe

Din partea Guvernului Republicii Islamice Iran, Ali Akbar Velayati, ministrul de externe

Hotărâre privind modul de impunere a veniturilor realizate din drepturi de autor ale artiștilor plastici

Guvernul României hotărăşte:

Articol unic. - Prevederile articolului 8 alineatul ultim din H.C.M. nr. 545/1970 se modifica, având următorul cuprins:

„Veniturile impozabile din drepturi de autor ale artiștilor plastici profesioniști, membri ai Uniunii artiștilor plastici și Fondului plastic, se determină prin scăderea din veniturile brute realizate a unei cote forfetare de cheltuieli de 50%.

În cazul lucrărilor de artă monumentală, pentru determinarea venitului impozabil din drepturi de autor, din venitul brut realizat se pot scădea cheltuielile efective, pe bază de documente justificative."

Prim-ministru, Petre Roman | București, 1991 | Nr. 470.

Hotărâre privind acordarea unor reduceri de tarife pentru călătoria pe calea ferată

Guvernul României hotărăşte:

Art. 1. - Studenții și elevii vor beneficia de reducere cu 50% la tariful trenurilor de persoane și al suplimentelor de viteză la clasa a II-a, pe durata vacanței de vară, în perioada 15 iulie - 30 septembrie 1991.

Biletele de călătorie se vor elibera pe baza legitimațiilor de student sau elev.

Art. 2. - Abonamentele lunare, cu număr limitat de călătorii, pe distanțe de până la 300 km, cu trenuri de persoane, se acordă și elevilor și studenților pentru deplasarea de la domiciliu la locul de învățământ sau practică.

Art. 3. - Potrivit convențiilor internaționale privind transportul de călători pe calea ferată, pe bază de reciprocitate cu alte administrații de căi ferate, însoțitorii persoanelor nevăzătoare beneficiază de călătorie gratuită pe calea ferată pe parcurs C.F.R., când călătoresc în trafic internațional.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 11 iulie 1991 | Nr. 480.

Hotărâre privind autorizarea înființării Institutului teologic romano-catolic de grad universitar în București

Guvernul României hotărăşte:

Art. 1. - Se autoriză Arhiepiscopia Romano-Catolică să înființeze Institutul teologic romano-catolic de grad universitar, cu sediul în municipiul București, începând cu anul universitar 1991/1992.

Institutul va funcționa cu facultăți pentru pregătirea personalului de cult, a specialiștilor pentru activități pedagogice și a celor de asistență socială.

Art. 2. - Cheltuielile privind salariile personalului institutului se acoperă în conformitate cu prevederile legale.

Fondurile necesare pe anul 1991 se asigură din economiile la creditele bugetare pentru învățământ aprobare Secretariatului de Stat pentru Culte pe acest an.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 12iulie 1991 | Nr. 484.

Hotărâre privind acordarea unui ajutor de urgență Republicii Moldova

Guvernul României hotărăşte:

Art. 1. - În vederea diminuării efectelor negative ale calamităților naturale produse în luna iulie 1991, se acordă Republicii Moldova un ajutor de urgență, constând în produse și materiale, în valoare de 92,4 mil. lei, în conformitate cu lista prevăzută în anexa la prezenta hotărâre, la care se adaugă cheltuielile de transport aferente.

Art. 2. - Finanțarea ajutorului se asigură de către Ministerul Economiei și Finanțelor din rezerva bugetară pe anul 1991 la dispoziția Guvernului.

Ministerul Economiei și Finanțelor va plăti furnizorilor contravaloarea efectivă a produselor și materialelor în limita sumelor prevăzute în anexă.

Art. 3. - Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Petre Roman | București, 13 iulie 1991 | Nr. 485.

Anexă

Lista produselor și materialelor ce urmează a fi acordate cu titlu de ajutor Republicii Moldova