Monitorul Oficial 133/1992
Monitorul Oficial al României
Anul IV, Nr. issue::133 - Partea I - Miercuri, 17 iunie year::1992
Hotărâri ale Senatului
Hotărâre privind demisia unor senatori
În temeiul art. 67 alin. (2), art. 68 alin. (2) și art. 142 din Constituția României, al art. 145 din Regulamentul Senatului, precum și al art. 38 alin. (2) și art. 40 alin. (2) din Legea nr. 47/l992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale,
Senatul hotărăște:
Articol unic. - Senatul ia act de cererile de demisie prezentate de domnii senatori Fazakas Miklos, aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, Circumscripția electorală nr. 8 Brașov, și Iorgovan Antonie, independent, aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, Circumscripția electorală nr. 11 Caraș-Severin, în prezent judecători la Curtea Constituțională, și declară vacante locurile de senatori deținute de aceștia.
Hotărâre privind validarea unui mandat de senator
În temeiul art. 67 din Constituția României, al art. 72 alin. 4 din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului și a Președintelui României, precum și al art. 134 alin. 3 din Regulamentul Senatului,
Senatul hotărăște:
Articol unic. - Se validează mandatul de senator al domnului Reiff Stefan în Circumscripția electorală nr. 8 Brașov.
Hotărâri ale Camerei Deputaților
Hotărâre privind validarea unor mandate de deputați
În temeiul art. 71 alin. final din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului și a Președintelui României, al art. 159 din Regulamentul Camerei Deputaților și având în vedere Raportul Comisiei de validare,
Camera Deputaților hotărăște:
Articol unic. - Se validează mandatele următorilor deputați:
- Enache Dragoș - Circumscripția electorală nr. 11 Caraș-Severin
- Goga Petru - Circumscripția electorală nr. 11 Caraș-Severin
- Opriș Constantin Remus - Circumscripția electorală nr. 30 Prahova.
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind protejarea producătorilor naționali și a pieței interne de competiția neloială rezultată din importul unor produse la preț de dumping sau subvenționat, precum și de exportul la prețuri sub nivelul celor practicate pe piața internă
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Importul unor produse la preț inferior valorii lor normale poate fi supus taxelor antidumping.
Prin preț inferior valorii normale se înțelege un preț inferior prețului comparabil practicat în cursul operațiunilor comerciale normale pentru un produs similar pe piața internă a exportatorului, iar în cazul absenței unui astfel de preț:
- un preț inferior prețului comparabil cel mai ridicat utilizat pentru exportul unui produs similar de către țara exportatoare către o țară terță în cursul unei operațiuni comerciale normale, sau
- un preț inferior costurilor de producție ale produsului respectiv în țara de origine, plus un supliment rezonabil reprezentând cheltuielile de comercializare și profitul.
Art. 2. - Pentru neutralizarea sau împiedicarea practicării unor prețuri de dumping la produsele importate, se percep taxe antidumping.
Valoarea taxei antidumping nu va fi superioară marjei de dumping aferente produsului respectiv.
Prin marjă de dumping se înțelege diferența între prețul de export și elementele menționate la art. 1.
Art. 3. - Importul unor produse subvenționate la producție sau la export, direct sau indirect, în țara de origine sau în țara exportatoare, inclusiv subvențiile acordate pentru transportul produselor respective, poate fi supus taxelor compensatorii.
Prin taxă compensatorie se înțelege taxa specială percepută în scopul neutralizării oricărei subvenții acordate, direct sau indirect, în țara de origine sau în țara exportatoare pentru producerea, exportul sau transportul unui produs.
Valoarea taxei compensatorii nu va depăși suma estimată ca reprezentând subvenția acordată, direct sau indirect, în țara de origine sau în țara exportatoare, pentru producerea, exportul sau transportul unui produs.
Art. 4. - În cazul în care importul unor produse în cantități sau în condiții de natură să producă sau să amenințe cu producerea unui prejudiciu grav producătorilor naționali de produse similare sau direct concurente, se pot institui măsuri de salvgardare.
Măsurile de salvgardare pot lua forma de suprataxe sau de restricții cantitative (contingente) la import.
Instituirea de suprataxe la import pe motive de salvgardare se face prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Comerțului și Turismului împreună cu Ministerul Economiei și Finanțelor.
Instituirea de restricții cantitative la import pe motive de salvgardare se face prin ordin al ministrului comerțului și turismului.
Art. 5. - Taxele antidumping, taxele compensatorii și suprataxele instituite pentru motive de salvgardare se plătesc de agenții economici importatori și se varsă la bugetul de stat.
Art. 6. - Pentru desfășurarea investigațiilor în materie de instituire a taxelor antidumping, a taxelor compensatorii și a măsurilor de salvgardare, precum și pentru analiza prețurilor de export se organizează, în Ministerul Comerțului și Turismului, în cadrul numărului de posturi aprobat, Direcția de supraveghere a concurenței la import și export. În cadrul Direcției de supraveghere a concurenței la import și export se constituie Comisia pentru taxe antidumping, taxe compensatorii și măsuri de salvgardare, precum și Oficiul de prețuri.
Art. 7. - Taxele antidumping și taxele compensatorii se stabilesc, pentru fiecare caz în parte, prin decizie definitivă și executorie, de Comisia pentru taxe antidumping, taxe compensatorii și măsuri de salvgardare.
Art. 8. - Regulile de aplicare și procedurile de instituire a taxelor antidumping, a taxelor compensatorii și a măsurilor de salvgardare se stabilesc prin ordin comun al ministrului comerțului și turismului și al ministrului economiei și finanțelor.
Art. 9. - Agenții economici vor stabili în contractele încheiate cu partenerii străini prețuri de export care să reflecte nivelul prețurilor practicate în cadrul operațiunilor comerciale normale pe piața internă și internațională.
Art. 10. - În vederea sprijinirii activității de export a agenților economici, Oficiul de prețuri va organiza un sistem de informare privind nivelul prețurilor practicate pe piața internațională, pe produse și grupe de produse, pe care le va publica periodic.
La solicitarea agenților economici, Oficiul de Prețuri va acorda gratuit acestora servicii de consultanță, inclusiv în scris, privind prețul uzual, la calitate standard, pe o anumită piață.
Art. 11. - În vederea respectării prevederilor prezentei hotărâri, Oficiul de prețuri va efectua, periodic, analize privind nivelul prețurilor practicate la export de către agenții economici.
Analiza prețurilor de export se poate face la cererea agenților economici sau din inițiativa Oficiului de prețuri, pe baza verificării declarațiilor vamale sau a altor documente ori la vămuire, după caz.
În cazul în care, la verificarea declarațiilor vamale sau a altor documente, se constata încălcări grave ale normelor legale, reprezentanții Oficiului de prețuri vor sesiza Garda Financiara pentru aplicarea măsurilor legale.
În cazul în care, la analiza la frontieră se constată încălcări grave ale normelor legale, reprezentanții Oficiului de prețuri pot dispune reținerea în vamă a bunurilor pe cheltuiala agenților economici.
La verificările ulterioare se vor lua în considerare și atestările scrise, eliberate conform prevederilor art. 10 alin. 2.
Art. 12. - Constituie contravenție nerespectarea de către agenții economici a prevederilor art. 9, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât să fie considerată, potrivit legii penale, infracțiune și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.
Contravențiile prevăzute de prezenta hotărâre se constată și amenzile se aplică de către Garda Financiară și organele controlului financiar.
Prevederile prezentei hotărâri se completează cu dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.
Art. 13. - Regulamentul de lucru al Comisiei pentru taxe antidumping, taxe compensatorii și măsuri de salvgardare, precum și cel al Oficiului de prețuri se stabilesc prin ordine ale ministrului comerțului și turismului.
Contrasemnează:
Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota
p. Ministrul economiei și finanțelor, Florian Bercea
Hotărâre privind importul unor materii prime furajere, boabe soia și ulei brut de floarea-soarelui în perioada mai-august 1992 și modul de decontare la intern a cantităților respective
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă importul de materii prime furajere, boabe soia și ulei brut de floarea-soarelui în limita sumei de 163 milioane dolari U.S. inclusiv cheltuielile de transport, asigurare, dobânzi, speze bancare.
Art. 2. - Importurile prevăzute la art. 1 se vor face în perioada mai-august 1992, pe bază de credite externe acordate pe o perioadă de 360 de zile.
Art. 3. - Diferența rezultată între prețul în lei determinat pe baza prețului extern și a cursului unic de schimb al leului în vigoare la data importului, și prețul intern în vigoare la aceeași dată se regularizează cu bugetul de stat, în cadrul fondurilor aprobate Ministerului Agriculturii și Alimentației pe anul 1992.
Art. 4. - Contravaloarea în lei a importurilor la prețul intern se va depune într-un cont special deschis la Ministerul Economiei și Finanțelor - Direcția generală a trezoreriei.
În vederea reducerii efortului bugetar Ministerul Economiei și Finanțelor va plasa disponibilitățile în lei, rezultate din plata la intern a produselor importate, pentru acoperirea diferențelor de curs valutar cu dobândă încasată din aceste plasamente.
Art. 5. - Produsele importate cuprinse în art. 1 sunt scutite de taxe vamale.
Contrasemnează:
Ministrul agriculturii și alimentației, Petru Mărculescu
Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu