Monitorul Oficial 146/1995
Monitorul Oficial al României
Anul VII, Nr. issue::146 - Partea I - Miercuri, 12 iulie year::1995
Legi și Decrete
Parlamentul României
Camera Deputaților
Senatul
Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 8/1995 cu privire la taxele de timbru stabilite pe tranșe de valori, la actele între vii, translative ale dreptului de proprietate și ale altor drepturi reale privind bunurile imobiliare
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articol unic. - Se aprobă Ordonanța Guvernului nr. 8 din 27 ianuarie 1995 cu privire la taxele de timbru stabilite De tranșe de valori, la actele între vii, translative ale dreptului de proprietate și ale altor drepturi reale privind bunurile imobiliare, emisă în temeiul art. 1 lit. e) din Legea nr. 1/1995 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 20 din 31 ianuarie 1995, cu următoarele modificări:
1. Literele a)-e) de la articolul 1 alineatul 1 se modifică și vor avea următorul cuprins:
„a) până la 1.000.000 lei - 7%
b) de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei - 70.000 lei + 5% pentru suma care depășește 1.000.000 lei
c) de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei - 270.000 lei + 4% pentru suma care depășește 5.000.000 lei
d) de la 10.000.000 lei la 15.000.000 lei - 470.000 lei + 3% pentru suma care depășește 10.000.000 lei
e) peste 15.000.000 lei - 620.000 lei + 2% pentru suma care depășește 15.000.000 lei.”
2. Alineatul 2 al articolului 1 va avea următorul cuprins:
„Pentru alte imobile decât construcțiile și terenurile ocupate de construcții, taxa se calculează în funcție de valoarea declarată de părți, dar nu mai mică decât valoarea actualizată rezultând din orice alte acte privind proprietatea bunurilor respective, prin aplicarea cotelor prevăzute la alin. 1 lit. a)-e).”
3. După articolul 3 se introduce un nou articol, care devine articolul 4, cu următorul cuprins:
„Art. 4. - Dispozițiile art. 1 și 2 se aplică și succesiunilor pentru rude până la gradul al doilea. Ceilalți moștenitori care nu intră în aceste categorii plătesc taxa majorată cu 50%.”
4. Articolul 4 devine articolul 5 prin renumerotare, textul completându-se astfel:
„Art. 5. - Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, prevederile referitoare la imobile, cuprinse în art. 9 alin. 1 și în art. 10 lit. a), precum și în art. 10 lit. o) din Hotărârea Guvernului nr. 1.295/1990 privind taxele de timbru pentru acțiunile și cererile introduse la instanțele judecătorești, precum și asupra actelor de notariat și a serviciilor prestate de acestea, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 148 din 20 decembrie 1990 și orice alte dispoziții contrare se abrogă.
Pe aceeași dată își încetează valabilitatea prevederile art. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 1.295/1990, precum și majorarea prevăzută la pct. 8 din anexa la Ordonanța Guvernului nr. 15/1992 cu privire la impozitele și taxele locale, aprobată prin Legea nr. 114/1992, referitoare la operațiunile notariale menționate la art. 1, 2 și 4 din prezenta ordonanță.”
Președintele României
Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 8/1995 cu privire la taxele de timbru stabilite pe tranșe de valori, la actele între vii, translative ale dreptului de proprietate și ale altor drepturi reale privind bunurile imobiliare
În temeiul art. 77 alin. (1) și al art. 99 din Constituția României,
Președintele României decretează:
Articol unic. - Se promulgă Legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 8/1995 cu privire la taxele de timbru stabilite pe tranșe de valori, la actele între vii, translative ale dreptului de proprietate și ale altor drepturi reale privind bunurile imobiliare, și se dispune publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
Parlamentul României
Camera Deputaților
Senatul
Lege privind protecția personalului și a patrimoniului din sectorul producției de apărare
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Capitolul I
Dispoziții generale
Art. 1. - Protecția personalului și a patrimoniului din sectorul producției de apărare a României se realizează în condițiile prezentei legi.
Art. 2. - Sectorul producției de apărare cuprinde resursele umane și patrimoniul tuturor agenților economici, utilizate în exclusivitate pentru cercetarea, proiectarea, asimilarea, fabricarea, comercializarea și repararea armamentului, muniției, tehnicii de luptă, pieselor de schimb aferente acestora și altor materiale cu destinație specific militară, necesare forțelor sistemului național de apărare, în timp de pace și de război.
Art. 3. - Bunurile care, prin natura lor sau printr-o dispoziție legală, sunt folosite exclusiv în cadrul sectorului producției de apărare fac obiectul proprietății statului.
Art. 4. - Agenții economici cu capital privat beneficiază de prevederile prezentei legi numai pentru capacitățile de producție pentru apărare.
Capitolul II
Protecția personalului care lucrează în sectorul producției de apărare
Art. 5. - Personalul care desfășoară o activitate în sectorul producției de apărare are dreptul la protecție socială a muncii în condițiile legislației în vigoare și ale prezentei legi.
Art. 6. - În cazul unor întreruperi ale activității agenților economici din cadrul sectorului producției de apărare, din lipsă de materii prime sau de comenzi, salariații afectați pot rămâne la dispoziția agenților economici, îndeplinind sarcinile ce li se vor stabili, și primesc o indemnizație egală cu 75% din ultimul salariu de bază lunar, inclusiv sporul de vechime, din care s-a dedus impozitul prevăzut de lege, cu menținerea contractului de muncă, pentru o perioadă ele cel mult 180 de zile lucrătoare, în cursul ultimelor 12 luni.
Nomenclatorul agenților economici, al sectoarelor și al categoriilor profesionale care beneficiază de prevederile alin. 1 se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului.
În perioada întreruperii activității, personalul afectat poate fi calificat, recalificat sau perfecționat profesional.
Plata acestei indemnizații și a cheltuielilor de școlarizare se va face, pe baza hotărârii Guvernului, din fondurile de șomaj constituite conform legii.
Art. 7. - În cazul întreruperii activității în condițiile precizate la art. 6, utilajele vor fi întreținute, conform prescripțiilor tehnice, pe întreaga durată a întreruperii. Salariații afectați de întreruperea activităților vor lucra în alte activități sau vor efectua lucrările de întreținere necesare, conform planificării conducerii unităților, volumul muncii prestate nedepășind 75% din timpul normal de lucru, potrivit indemnizației primite.
Capitolul III
Protecția patrimoniului sectorului producției de apărare
Art. 8. - Pentru coordonarea activității din sectorul producției de apărare se constituie Comisia de Coordonare a Producției de Apărare, condusă de secretarul de stat și șef al Departamentului înzestrării și logisticii armatei din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
Compunerea și atribuțiile Comisiei de Coordonare a Producției de Apărare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Art. 9. - În scopul protejării patrimoniului sectorului producției de apărare, se instituie „inventarul general al patrimoniului sectorului producției de apărare”, denumit în continuare inventar.
Inventarul cuprinde bunurile și valorile înregistrate, care reflectă valoarea patrimoniului destinat sectorului producției de apărare.
Documentația tehnică și tehnologică a produselor pentru producția de tehnică militară finanțată din fondurile destinate apărării este și rămâne în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale.
Departamentul înzestrării și logisticii armatei, ca organ metodologic și de control, va supune spre aprobare ministrului apărării naționale, în termen de 30 de zile de la adoptarea prezentei legi, un proiect de instrucțiuni privind modul de elaborare, evidență și utilizare a documentației pentru producția de tehnică militară.
Art. 10. - Obligația de a întocmi inventarul o au agenții economici definiți la art. 2.
Art. 11. - Inventarul se reactualizează pe bază de inventar general o dată la 5 ani și nu înlocuiește inventarierea curentă a bunurilor unității, dispusă în baza altor legi de evidență contabilă.
Inventarul se centralizează în evidența Comisiei de Coordonare a Producției de Apărare.
Art. 12. - Capacitățile de producție ale agenților economici cu capital de stat din sectorul producției de apărare, ce fac obiectul proprietății statului, pot fi concesionate sau închiriate, în condițiile legii, numai cu avizul Comisiei de Coordonare a Producției de Apărare.
Schimbarea proprietarului capacităților de producție cu capital privat se face cu avizul organului care coordonează activitatea sectorului producției de apărare.
Art. 13. - Pentru folosirea eficientă a capacităților de producție rămase temporar neutilizate, agenții economici din sectorul producției de apărare pot desfășura alte activități de producție și prestări de servicii, asigurând revenirea la activitatea de bază, conform legii.
Art. 14. - Modificarea temporară a obiectului de activitate al agenților economici din sectorul producției de apărare, asocierea acestora cu persoane fizice sau juridice, române sau străine, precum și scoaterea acestora din cadrul sectorului, se fac potrivit legii, cu avizul Comisiei de Coordonare a Producției de Apărare și al Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale.
Art. 15. - Privatizarea agenților economici care au în structură și capacități de producție pentru apărare nu poate afecta integritatea, funcționarea și nivelul producției pe aceste capacități.
Art. 16. - Capacitățile din sectorul producției de apărare care rămân neutilizate, dar care sunt prevăzute prin programe ca, în caz de necesitate, să-și reia activitatea de bază, se pot conserva pe o durată mai mare de un an, cu avizul Comisiei de Coordonare a Producției de Apărare și al Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale și se scutesc de plata amortismentelor pe perioada conservării.
Art. 17. - în situații deosebite, cauzate de calamități naturale, incendii sau alte evenimente de forță majoră, care au ca efect scoaterea din funcțiune a unor capacități destinate producerii de tehnică militară și de materiale cu destinație specific militară. Guvernul asigură prin organele de specialitate ale administrației publice centrale și agenții economici afectați, măsurile necesare repunerii imediate în funcțiune a acestora.
Art. 18. - Răspunderile pentru păstrarea integrității fizice și funcționale a bunurilor de inventar din patrimoniul sectorului producției de apărare revin fiecărui agent economic, precum și Comisiei de Coordonare a Producției de Apărare, pentru atribuțiile ce i-au fost stabilite.
Guvernul, prin organele sale specializate ori prin persoane anume împuternicite, are drept de control asupra activității sectorului producției de apărare.
Art. 19. - Finanțarea activităților din programele curente privind modernizarea, retehnologizarea, conversia, conservarea și întreținerea capacităților din sectorul producției de apărare se face din sursele proprii ale agenților economici, din sursele atrase sau bugetare, potrivit legii.
Art. 20. - Agenții economici, precum și celelalte persoane juridice care au în administrare sau în folosință terenuri proprietate a statului utilizate pentru sectorul producției de apărare, inclusiv depozitele destinate produselor militare și materialelor cu destinație specific militară, precum și zonele de siguranță ale acestora stabilite potrivit normelor, sunt scutite de plata taxelor pentru folosirea terenurilor respective și de impozitul pe clădirile folosite în acest scop.
Capitolul IV
Sancțiuni
Art. 21. - Încălcarea dispozițiilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea disciplinară, materială, contravențională sau penală a celor vinovați.
Art. 22. - Împiedicarea, sub orice formă, a organelor de control de a-și exercita atribuțiile sau nepunerea la dispoziția acestora a actelor și documentelor supuse controlului privind sectorul producției de apărare se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Art. 23. - Constituie contravenții, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiuni, următoarele fapte:
a) păstrarea necorespunzătoare a capacității de producție de apărare trecute în conservare sau neîntreținute;
b) nesolicitarea sau nerespectarea avizelor prevăzute la art. 12, 14 și 16 din prezenta lege;
c) neîntocmirea sau întocmirea parțială ori necorespunzătoare, cu date eronate, a inventarului, precum și a oricăror situații solicitate, în condițiile legii.
Art. 24. - Contravențiile prevăzute la art. 23 lit. a) și c) se sancționează cu amendă de la 500.000 lei la 1.500.000 lei, iar cea de la lit. b) se sancționează cu amendă de la 1.000.000 lei la 3.000.000 lei.
Amenzile pot fi aplicate și persoanelor juridice.
Art. 25. - Contravențiile prevăzute în prezenta lege se constată și sancțiunile se aplică de către persoanele anume împuternicite de Guvern.
Art. 26. - Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a amenzii se poate face plângere la judecătoria în raza căreia s-a săvârșit contravenția, în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia.
Art. 27. - Dispozițiile prezentei legi, referitoare la contravenții, se completează cu prevederile legale privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.
Capitolul V
Dispoziții finale
Art. 28. - Prezenta lege intră în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Pe aceeași dată se abrogă orice dispoziții contrare.
Președintele României
Decret pentru promulgarea Legii privind protecția personalului și a patrimoniului din sectorul producției de apărare
În temeiul art. 77 alin. (1) și al art. 99 din Constituția României,
Președintele României decretează:
Articol unic. - Se promulgă Legea privind protecția personalului și a patrimoniului din sectorul producției de apărare și se dispune publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
Hotărâri ale Guvernului României
Guvernul României
Hotărâre privind transmiterea unor imobile situate în orașul Costești, județul Argeș, în administrarea Ministerului de Interne și, respectiv, a Consiliului Local al Orașului Costești
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Imobilul proprietate publică a statului, compus din construcție și terenul aferent, situat în orașul Costești, str. Victoriei nr. 1, județul Argeș, având datele de identificare prevăzute în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, se transmite din administrarea Consiliului Local al Orașului Costești, județul Argeș, în administrarea Ministerului de Interne pentru Poliția orașului Costești.
Art. 2. - Imobilul proprietate publică a statului, compus din construcție și terenul aferent, situat în orașul Costești, str. Alexandriei nr. 1, județul Argeș, având datele de identificare prevăzute în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, se transmite din administrarea Ministerului de Interne în administrarea Consiliului Local al Orașului Costești, județul Argeș.
Art. 3. - Predarea-preluarea imobilelor prevăzute la art. 1 și 2 se face pe bază de protocol încheiat între cele două părți.
Contrasemnează:
Ministru de interne, Doru Ioan Tărăcilă
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Anexă
Datele de identificare a imobilelor situate în orașul Costești, județul Argeș, care se transmit în administrarea Ministerului de Interne și, respectiv, a Consiliului Local al Orașului Costești
Nr. crt. | Adresa imobilelor care se transmit | Persoana juridică de la care se transmite | Persoana juridică la care se transmite | Caracteristici tehnice |
1. | Orașul Costești, str. Victoriei nr. 1, județul Argeș | Consiliul Local al Orașului Costești, județul Argeș | Ministerul de Interne |
|
2. | Orașul Costești, str. Alexandriei nr. 1, județul Argeș | Ministerul de Interne | Consiliul Local al Orașului Costești, județul Argeș |
|
Guvernul României
Hotărâre cu privire la acordarea unui sprijin financiar din partea statului pentru continuarea construcției Bisericii Șieu, comuna Rozavlea, din cadrul Episcopiei Bisericii Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se acordă alocarea sumei de 50 milioane lei ca o contribuție de la bugetul de stat pentru completarea fondurilor proprii necesare continuării construcției Bisericii Șieu, comuna Rozavlea din cadrul Episcopiei Sătmarului și Maramureșului, a Patriarhiei Ortodoxe Române.
Art. 2. - Suma prevăzută la art. 1 se alocă, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
Art. 3. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările necesare în bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte pe anul 1995.
Art. 4. - Secretariatul de Stat pentru Culte și alte organe abilitate de lege vor controla respectarea destinației fondurilor alocate potrivit prevederilor art. 1 din prezenta hotărâre.
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Secretar de stat, șeful departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
Guvernul României
Hotărâre privind transmiterea unui imobil în administrarea Episcopiei Bisericii Ortodoxe Române a Covasnei și Harghitei
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă transmiterea, fără plată, a imobilului situat în municipiul Sfântu Gheorghe, str. școlii nr. 2, județul Covasna, împreună cu terenul aferent, având datele de identificare prevăzute în anexa la prezenta hotărâre, din patrimoniul Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., Sucursala județului Covasna, în proprietatea publică a statului și în administrarea Episcopiei Bisericii Ortodoxe Române a Covasnei și Harghitei.
Art. 2. - Predarea-preluarea imobilului prevăzut la art. 1 se face prin protocol încheiat între cele două părți.
Art. 3. - Capitalul social al Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., Sucursala județului Covasna, se micșorează cu valoarea de inventar a imobilului prevăzut la art. 1, actualizată conform legii, fără diminuarea capitalului Fondului Proprietății Private III - Transilvania.
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu
Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă
Anexă
Datele de identificare a imobilului situat în municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, care se transmite, fără plată, în proprietatea publică a statului și în folosința gratuită, pe durată nedeterminată, a Episcopiei Bisericii Ortodoxe Române a Covasnei și Harghitei
Nr. crt. | Locul unde este situat imobilul care se transmite și destinația acestuia | Societatea comercială în proprietatea căreia se află imobilul | Caracteristicile imobilului care se transmite |
1. | Municipiul Sfântu Gheorghe, str. școlii nr. 2, județul Covasna Sediul Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., Sucursala județului Covasna | Banca Română pentru Dezvoltare - S.A., Sucursala județului Covasna | Parter + subsol parțial în suprafață de 328,40 m2 |
Guvernul României
Hotărâre pentru aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli pe anul 1995 ale regiilor autonome de interes național de sub autoritatea Ministerului Agriculturii și Alimentației
În temeiul art. 45 alin. (2) din Legea bugetului de stat pe anul 1995 nr. 22/1995,
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă bugetele de venituri și cheltuieli pe anul 1995 ale regiilor autonome de interes național de sub autoritatea Ministerului Agriculturii și Alimentației, prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la prezenta hotărâre.
Indicatorii de măsurare a creșterii productivității muncii, respectiv a eficienței economice, sunt cei prevăzuți în anexa nr. 3.
Defalcarea pe trimestre a indicatorilor înscriși în bugetele de venituri și cheltuieli ale regiilor autonome de interes național se aprobă de către Ministerul Agriculturii și Alimentației, cu respectarea prevederilor anuale.
Art. 2. - Cheltuielile totale aferente veniturilor înscrise în bugetele de venituri și cheltuieli ale regiilor autonome prevăzute la art. 1 din prezenta hotărâre reprezintă limite maxime și nu pot fi depășite decât în cazuri justificate și numai cu aprobarea Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii și Alimentației, cu avizul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și al Ministerului Finanțelor.
În cazurile în care în execuția bugetului de venituri și cheltuieli se înregistrează abateri în plus sau în minus ale veniturilor aprobate, regiile autonome pot modifica, proporțional cu gradul de realizare a veniturilor, nivelul cheltuielilor materiale aferente acestora.
Art. 3. - Regiile autonome de interes național vor elabora programe proprii de activitate, stabilind măsuri de eficiență în utilizarea fondurilor, concomitent cu reducerea costurilor de producție, restructurarea unor activități și creșterea profitabilității.
Ministerul Agriculturii și Alimentației va analiza și va verifica modul de realizare a obiectivelor stabilite prin programele proprii și, în raport cu concluziile, va hotărî oportunitatea menținerii în funcție a managerilor regiilor și a membrilor consiliilor de administrație și va dispune măsuri concrete de îmbunătățire a activității regiilor în cauză.
Art. 4. - Nerespectarea prevederilor art. 2 constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune și se sancționează cu amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.
Contravențiilor prevăzute în prezenta hotărâre li se aplică dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.
Art. 5. - Contravenția se constată și amenda se aplică de către organele de control financiar ale statului, împuternicite potrivit legii, persoanelor găsite răspunzătoare de nerespectarea prezentei hotărâri.
Art. 6. - Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre și se transmit Ministerului Agriculturii și Alimentației.
Contrasemnează:
p. Ministrul agriculturii și alimentației, Alexandru Lăpușan, secretar de stat
p. Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Adrian Neacșu, secretar de stat
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor, Nicolae Constantinescu, secretar de stat
Guvernul României
Hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Tineretului și Sportului pe anul 1995
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se suplimentează creditele bugetare aprobate Ministerului Tineretului și Sportului pe anul 1995 în cadrul capitolului bugetar „Activitatea sportivă și de tineret” cu suma de 200 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru continuarea lucrărilor de modernizare și de amenajare a Stadionului Național din București, bulevardul Basarabiei nr. 37-39, sectorul 2.
Art. 2. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în bugetul de stat pe anul 1995.
Contrasemnează:
Ministrul tineretului și sportului, Alexandru Mironov
Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu