Monitorul Oficial 137/1992

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0137 - Partea I - Sâmbătă, 2 iunie year::1992

Hotărâri ale Parlamentului României

Hotărâre privind numiri în funcție la Curtea Supremă de Justiție

În temeiul art. 151 alin. (2) din Constituția României,

Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Se numesc în funcție la Curtea Suprema de Justiție următorii:

  1. Bogdănescu Valeriu - vicepreședinte
  2. Ivanov Costache Alexe - președinte al Secției civile
  3. Pastor Leonida - președinte al Secției penale
  4. Popa Eugenia - președinte al Secției economic-comercială
  5. Uglean Gheorghe - președinte al Secției contencios administrativ
  6. Bădoiu Cornel - președinte al Secției militare
  7. Anghel Viorel - judecător
  8. Aron Mircea - judecător militar
  9. Boroi Vasile - judecător
  10. Bucur Gheorghe - judecător
  11. Coca Cozma Maria - judecător
  12. Cocaină Aurică - judecător
  13. Dănilă Ștefan - judecător militar
  14. Firuleasa Georgeta - judecător
  15. Florea Paul - judecător
  16. Gazetovici Dumitru - judecător
  17. Gherguț Emil - judecător
  18. Giurgiu Liviu - judecător
  19. György Bela - judecător
  20. Ionescu Costică - judecător
  21. Ionescu Gabriel - judecător
  22. Iosivoiu Eugen - judecător
  23. Manea Dragulin Vasile - judecător
  24. Marica Cornelia Silvia - judecător
  25. Mateescu Ștefan - judecător
  26. Mitroi Paul - judecător
  27. Moisescu Sorin - judecător
  28. Nițoiu Adrian - judecător
  29. Onică Dimitrie - judecător
  30. Osipenco Elena - judecător
  31. Palaghiciuc Florica - judecător
  32. Pandrea Anton - judecător
  33. Popa Marin - judecător
  34. Pușcariu Eugenia - judecător
  35. Robescu Florica - judecător
  36. Roșu Maria - judecător
  37. Sabău Silviu Dorin - judecător militar
  38. Savin Ana Alexandrina - judecător
  39. Selyem Andrei - judecător
  40. Similean Petre - judecător militar
  41. Sîrbu Benedict - judecător
  42. Stecoza Gabriela - judecător
  43. Tiucă Ion - judecător
  44. Toader Nicolae Gheorghe - judecător militar
  45. Vorobciuc Ecaterina - judecător
  46. Zărnescu Ovidiu - judecător

Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședința comună din 16 iunie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Marțian Dan

Președintele Senatului, academician Alexandru Bîrlădeanu

București, 16 iunie 1992 | Nr. 6.


Hotărâre cu privire la depunerea jurământului de către judecătorii numiți la Curtea Supremă de Justiție

Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - (1) Judecătorii, numiți la Curtea Supremă de Justiție prin Hotărârea Parlamentului României nr. 6/1992, vor depune, în fața Președintelui României și s președinților celor doua Camere ale Parlamentului, următorul jurământ:

„Jur să respect Constituția și legile țării, să apăr interesele României, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, să-mi îndeplinesc cu onoare, conștiință și fără părtinire atribuțiile ce-mi revin. Așa să-mi ajute Dumnezeu !”

(2) Jurământul prevăzut la alin. (1) se depune individual.

Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaților și Senat în ședința comună din 16 iunie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.

Președintele Camerei Deputaților, Marțian Dan

Președintele Senatului, academician Alexandru Bîrlădeanu

București, 16 iunie 1992 | Nr. 7.


Acte ale Băncii Naționale a României

Regulament privind efectuarea și controlul operațiunilor de decontare între societățile bancare

Capitolul I

Dispoziții generale

Art. 1. - în conformitate cu prevederile ari 2 și 15 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară, precum și ale art. 21 din Legea. nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naționale a României, decontările între societățile bancare se vor efectua potrivit prezentului regulament.

Art. 2. - Decontările între unitățile aceleiași societăți bancare (denumite în continuare decontări intrabancare) se efectuează prin sistemul propriu al fiecărei societăți bancare, cu respectarea prevederilor art. 10 din prezentul regulament.

Art. 3. - Decontările între societățile bancare (denumite în continuare decontări interbancare) se pot realiza prin intermediul conturilor curente deschise la sucursalele Băncii Naționale a României sau prin intermediul conturilor pe care societățile bancare le deschid reciproc, cu respectarea prevederilor art. 10 al prezentului regulament.

Art. 4. - Direcția contabilității generale și decontărilor bancare din Banca Națională a României poate aproba, pentru societățile bancare nou înființate și numai pentru o perioadă de timp determinată, efectuarea decontărilor intrabancare ale acestora prin sistemul de decontări intrabancare al Băncii Naționale a României.

Art. 5. - Societăților bancare (centrale, sucursale, filiale) le este interzis să inițieze operațiuni de decontare în numele Băncii Naționale a României.

Capitolul II

Decontări interbancare în cadrul aceluiași județ

Art. 6. - (1) Documentele emise de agenții economici și alți clienți ai societăților bancare privind decontări interbancare în cadrul aceluiași județ se grupează de unitatea societății bancare care inițiază operațiunea, pe unități bancare destinatare, separat documentele de debit de cele de credit, iar în cadrul acestora din urmă, filialele societăților bancare vor proceda și la gruparea documentelor pe modalități de transmitere - telegrafic, telex sau letric. Astfel grupate, documentele se totalizează în benzi de control, al căror total se preia în dispoziții de încasare (plată) centralizatoare.

(2) Transferul sumelor între unitățile bancare partenere se realizează astfel:

a) în cazul în care unitatea bancară care a inițiat operațiunea are sediul în aceeași localitate cu sucursala Băncii Naționale a României la care are deschis contul curent - prin depunerea dispoziției de plată (încasare) centralizatoare la sucursala Băncii Naționale a României;
b) în cazul în care unitatea bancară care a inițiat operațiunea are sediul în altă localitate decât sucursala Băncii Naționale a României la care are deschis contul curent - prin transmitere (telex, telegrafic sau fax, după caz), remitere poștală sau depunerea dispoziției de plată centralizatoare și prin remiterea sau depunerea dispoziției de încasare centralizatoare la sucursala Băncii Naționale a României.

(3) O dată cu dispoziția de plată (încasare) centralizatoare se vor depune, transmite sau remite, după caz, anexate la aceasta, și documentele de decontare și benzile de control.

(4) În cazul transmiterii telex, telegrafic sau fax, sucursala Băncii Naționale a României preia dispozițiile aferente documentelor într-o bandă de control, confruntă totalul benzii cu valoarea dispoziției de plată centralizatoare, după care procedează la înregistrarea acesteia din urmă. Banda de control, la care se vor anexa dispozițiile aferente documentelor de decontare, se predă unității bancare destinatare, o dată cu extrasul de cont. Exemplarul nr. 2 (roșu) al dispoziției de plată centralizatoare, purtând mențiunea „Confirmare”, documentele anexate și banda de control se remit de filiala care a inițiat operațiunea prin poștă, direct unității bancare beneficiare. Exemplarul nr. 1 (negru) al dispoziției de plată centralizatoare, purtând aceeași mențiune, se remite sucursalei Băncii Naționale a României la care filiala care a inițiat operațiunea are deschis cont curent.

(5) Modul de completare a dispoziției de plată (încasare) centralizatoare este prezentat în anexa nr. 1[1].

(6) În scopul urgentării efectuării operațiunilor în conturile agenților economici, în cazurile când unitățile societăților bancare partenere au sediul în aceeași localitate, unitatea bancară care inițiază operațiunea poate preda documentele de decontare și banda de control direct unității bancare beneficiare; în această situație, dispoziția de plată/încasare se va întocmi în 4 exemplare, ultimul exemplar urmând a fi depus la banca beneficiară împreună cu documentele introduse de agenții economici și banda de control. Primirea acestui set de documente va fi confirmată prin semnătura contabilului șef (sau a înlocuitorului de drept al acestuia) și ștampila unității, pe exemplarul nr. 1 (negru) al dispoziției de plată/încasare centralizatoare care se va depune sau, în cazul filialelor, transmite, la sucursala Băncii Naționale a României.

Capitolul III

Decontări interbancare între județe diferite

Art. 7. - (1) Decontările interbancare între județe diferite se realizează prin transferul sumelor între societățile bancare partenere, după caz, astfel:

  • la sucursala Băncii Naționale a României din județul de destinație;
  • la sucursala Băncii Naționale a României din județul în care s-a inițiat operațiunea;
  • prin sistemul de decontări intrabancare al Băncii Naționale a României.

(2) Decontările interbancare prin transferul sumelor între societățile bancare, partenere, la sucursala Băncii Naționale a României din județul de destinație se realizează în toate cazurile în care societatea bancară care a inițiat operațiunea are o sucursală în județul de destinație. În acest scop, unitatea societății bancare care a inițiat operațiunea grupează documentele de decontare pe județe de destinație. Astfel grupate, documentele de decontare se transmit (letric, telex, telegrafic sau fax), prin sistemul propriu de decontări intrabancare, sucursalei din județul de destinație a societății bancare care a inițiat operațiunea. La primirea documentelor, sucursala societății bancare grupează documentele pe unități bancare beneficiare, separat documentele de credit de cele de debit. Astfel grupate, documentele se totalizează în benzi de control al căror total se preia în dispoziții de plată (încasare) centralizatoare care, însoțite de documentele anexate și benzile de control, se depun la sucursala Băncii Naționale a României, în vederea înregistrării. În vederea urgentării înregistrării sumelor în conturile agenților economici, banda de control și documentele care fac obiectul dispoziției de plată (încasare) centralizatoare, care urmează a se deconta cu o sucursală a altei societăți bancare, se pot preda acesteia din urmă.

Primirea documentelor și a benzii de control va fi confirmată prin semnătura contabilului șef (sau a înlocuitorului de drept al acestuia), pe exemplarul nr. 1 (negru) al dispoziției de plată (încasare) centralizatoare, care se va depune la sucursala Băncii Naționale a României. Modul de completare a dispoziției de plată (încasare) centralizatoare este prezentat în anexa nr. 2[1].

(3) Decontările interbancare prin transferul sumelor între societăți bancare, partenere, la sucursala Băncii Naționale a României din județul în care s-a inițiat operațiunea se realizează în cazul în care societatea bancară care a inițiat operațiunea nu are sucursală în județul de destinație. În aceste condiții, unitatea societății bancare grupează documentele de decontare pe societăți bancare destinatare, separat documentele de credit de cele de debit. Astfel grupate, documentele se totalizează în benzi de control al căror total se preia în dispoziția de plată (încasare) centralizatoare care, împreună cu documentele anexate și benzile de control, se depun la sucursala Băncii Naționale a României la care unitatea bancară care a inițiat operațiunea are deschis cont curent. Dacă operațiunea a fost inițiată de o sucursală a unei societăți bancare, pentru urgentarea înregistrării sumelor în conturile agenților economici, documentele și benzile de control anexate la dispoziția de plată (încasare) centralizatoare se pot prezenta sucursalei societății bancare din județul în care s-a inițiat operațiunea. Primirea documentelor și a benzii de control va fi confirmată prin semnătura contabilului șef (sau a înlocuitorului de drept al acestuia), pe exemplarul nr. 1 (negru) al dispoziției de plată (încasare) centralizatoare, care se va depune în aceeași zi, de către sucursala societății bancare care a inițiat-o, la sucursala Băncii Naționale a României. Sucursala Băncii Naționale a României procedează la înregistrarea dispoziției de plată (încasare) centralizatoare în debitul (creditul) contului curent al unității bancare care a inițiat operațiunea și în creditul (debitul) contului curent al sucursalei societății bancare destinatare din județul în care s-a inițiat operațiunea. La primirea documentelor, sucursala societății bancare destinatare procedează la gruparea lor pe unități bancare destinatare și le transmite acestora (telex, telegrafic, letric) prin sistemul propriu de decontări. Modul de completare a dispoziției de plată/încasare centralizatoare este prezentat în anexa nr. 3[1].

(4) Decontările interbancare prin transferul sumelor între societățile bancare, partenere, prin sistemul de decontări intrabancare al Băncii Naționale a României se realizează în cazul în care societatea bancară care a inițiat operațiunea nu are sucursală în județul de destinație, iar societatea bancară destinatară nu are sucursală în județul în care s-a inițiat operațiunea. În acest caz, unitatea bancară care inițiază operațiunea grupează documentele de decontare pe unități bancare destinatare, separat documentele de debit de cele de credit, iar în cazul acestora din urmă, pe modalități de transmitere. Grupate astfel, documentele se totalizează în benzi de control. Totalul benzilor de control se preia în dispoziții de plată/încasare centralizatoare. Dispozițiile de plată/încasare centralizatoare se depun de către unitatea societății bancare care a inițiat operațiunea la sucursala Băncii Naționale a României, care verifică documentele și întocmește aviz OIS de creditare/debitare. În cadrul acestei operațiuni sediul B este sucursala Băncii Naționale a României la care își are deschis contul curent unitatea bancară beneficiară de sumă. În aviz se va înscrie totalul documentelor, respectiv valoarea dispoziției de plată/încasare centralizatoare. Modul de completare a dispoziției de plată/încasare centralizatoare este prezentat în anexa nr. 4[1].

Capitolul IV

Dispoziții comune

Art. 8. - Documentele întocmite de agenții economici privind operațiuni de creditare, precum și cecurile de decontare se anexează la dispoziția de plată/încasare centralizatoare, într-un singur exemplar, iar restul documentelor de debitare, în 2 exemplare. La dispozițiile de plată/încasare se anexează documentele de decontare admise de normele în vigoare.

Art. 9. - În cazul operațiunilor pentru care Banca Națională a României nu percepe comision (venituri ale bugetului de stat, plăți pentru constituirea fondului de ajutor de șomaj, plăți în contul fondului extrabugetar al statului etc.), unitățile bancare întocmesc dispoziții de plată distincte.

Art. 10. - (1) În vederea accelerării decontărilor în economie, societățile bancare au obligația să își organizeze un sistem informațional și să își stabilească un asemenea program de lucru la ghișeu, care să permită:

  • înregistrarea documentelor în conturile agenților economici, în ziua în care au fost introduse în bancă, dacă sunt îndeplinite condițiile necesare în acest scop (corectitudinea întocmirii documentelor, existența disponibilului în cont etc.);
  • gruparea documentelor, după caz, pe județe de destinație (art. 7 alin. 2), pe societăți bancare destinatare (art. 7 alin. 3), sau pe unități bancare destinatare sau beneficiare (art. 7 alin. 2, 3 și 4), în ziua primirii documentelor;
  • depunerea (în cazul sucursalelor societăților bancare), respectiv remiterea sau transmiterea (în cazul filialelor) a dispoziției de plată (încasare) centralizatoare, cel mai târziu în prima zi lucrătoare după primirea documentelor de decontare de la clienți (agenți economici) sau prin sistemul propriu de decontare;
  • remiterea documentelor prin sistemul propriu de decontări intrabancare cel mai târziu în ziua următoare înregistrării lor în conturile agenților economici;
  • înregistrarea documentelor în conturile agenților economici, cel mai târziu în ziua următoare primirii extraselor de cont de la Banca Națională a României;
  • transferul sumelor prin sistemul propriu de decontări intrabancare (situație prevăzută la art. 7 alin. (2)) să se facă cel mai târziu în ziua următoare primirii extrasului de cont de la Banca Națională a României.

(2) Termenele prevăzute la alin. (1) sunt maximale.

(3) Societățile bancare pot propune Băncii Naționale a României adoptarea altor măsuri care să aibă ca efect reducerea duratei decontărilor.

(4) Sucursala județeană a Băncii Naționale a României are obligația:

a) de a verifica:
  • dacă dispozițiile de plată/încasare centralizatoare au fost corect întocmite;
  • dacă documentele anexate la dispoziția de plată/încasare centralizatoare au fost corect grupate;
  • dacă valoarea documentelor anexate la dispoziția de plată/încasare centralizatoare a fost preluată corect în banda de control și dacă totalul benzii de control corespunde cu valoarea dispoziției de plată/încasare centralizatoare;
  • dacă dispozițiile de plată/încasare centralizatoare neînsoțite de documentele de decontare și benzi de control au fost confirmate pe verso în condițiile stabilite prin prezentul regulament;
b) de a restitui, fără a le înregistra, documentele care nu sunt întocmite corect;
c) de a înregistra, în ziua primirii, dispozițiile de plată/încasare centralizatoare depuse de societățile bancare care inițiază operațiunea, atât în conturile acestora, cât și în conturile societăților bancare partenere.

Art. 11. - Societățile bancare vor păstra, timp de cel puțin 90 de zile, documentația care atestă respectarea termenelor prevăzute la art. 10 (registre de corespondență; recipise poștale etc).

Art. 12. - (1) Banca Națională a României, prin persoanele împuternicite în acest scop conform legii, verifică la sediul unităților societăților bancare respectarea prevederilor prezentului regulament și, în mod deosebit, a termenelor prevăzute la art. 10.

(2) Verificarea se efectuează prin sondaj, cel puțin o data pe trimestru, la fiecare sucursală, filiala sau agenție a societății bancare. Rezultatele verificării vor fi consemnate într-un proces-verbal, întocmit în 2 exemplare, din care unul rămâne la unitatea verificată.

(3) Verificarea fiecărei operațiuni de decontare va cuprinde toate etapele care sunt parcurse în cadrul unităților aceleiași societăți bancare.

(4) Pentru documentele de decontare a căror evidență, lacunar sau greșit întocmită, nu permite determinarea parcursului poștal, acesta va fi considerat din oficiu o zi lucrătoare.

Capitolul V

Contravenții și sancțiuni

Art. 13. - Constituie contravenție la prezentul regulament nerespectarea prevederilor art. 10 și art. 11 și se sancționează astfel:

a) cu avertisment scris, în cazul în care abaterile constatate au un caracter vădit accidental, iar unitatea societății bancare a dovedit preocupare în scurtarea duratei decontărilor sub termenele limită prevăzute la art. 10;
b) cu amendă de 0,1% din sumele nedecontate în termen, pentru fiecare zi de întârziere peste duratele stabilite la art. 10 și pentru fiecare document, verificat prin sondaj potrivit art. 12, care nu respectă termenele prevăzute la art. 10;
c) cu amendă de la 1 milion la 20 milioane lei, în cazul în care nerespectarea disciplinei decontărilor are caracter vădit sistematic.

Art. 14. - (1) Sancțiunile prevăzute la art. 13 lit. a) și b) se aplică de către persoanele împuternicite cu efectuarea verificărilor la sediul unităților societăților bancare.

(2) Sancțiunile prevăzute la art. 13 lit. c) se aplică, la propunerea directorilor sucursalelor județene ale Băncii Naționale a României, de către persoanele special împuternicite de către Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României.

(3) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se realizează în conformitate cu prevederile art. 49, 50 și 51 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară.

CAPITOLUL VI

Dispoziții finale și tranzitorii

Art. 15. - Prevederile prezentului regulament se aplică corespunzător și în cazul în care societățile bancare stabilesc de comun acord să efectueze decontările interbancare prin alte sisteme decât cel al Băncii Naționale a României.

Art. 16. - Prin sistemul de decontări intrabancare al Băncii Naționale a României se vor derula și operațiunile privind transferul de disponibilități între subunitățile aceleiași societăți bancare (inclusiv transferul sumelor în vederea închiderii conturilor de decontări intrabancare ale societăților bancare), precum și eventualele rambursări de credite efectuate de subunități în favoarea societății bancare centrale.

Art. 17. - Prezentul regulament intră în vigoare la data de 1 iulie 1992. La aceeași dată se anulează Normele nr. VI/3149/1991 privind efectuarea și controlul operațiunilor de decontare între societățile bancare, precum și orice alte dispoziții contrare.

Art. 18. - Sancțiunile prevăzute la art. 13 se aplică numai pentru operațiunile inițiate începând cu data de 1 iulie 1992.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu

București, 11 iunie 1992. Nr. I/1045.

Referințe

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Anexa se comunică unităților interesate.