Monitorul Oficial 266/1993
Monitorul Oficial al României
Anul V, Nr. issue::0266 - Partea I - Miercuri, 17 noiembrie year::1993
Decrete
Decret privind înființarea Misiunii permanente a României pe lângă Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg
În temeiul art. 91 alin. (2) din Constituția României și al Legii nr. 37/1991,
Președintele României decretează:
Art. 1. - Se înființează Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg, condusă de un reprezentant permanent cu rang de ambasador.
Art. 2. - Prevederile Decretului nr. 98/1990 se modifică corespunzător.
Acte ale Băncii Naționale a României
Circulara Nr. 31 privind interzicerea acordării de credite în lei cu garanții în valută
1. În vederea stimulării introducerii și utilizării unor instrumente specifice pieței monetare și creditului comercial în sistemul bancar român și pentru îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a operațiunilor pe piața valutară interbancară, începând cu data de 10 noiembrie 1993 se interzice societăților bancare să acorde credite în lei garantate cu disponibilități sau depozite în valută ale rezidenților, așa cum sunt aceștia definiți în Regulamentul privind efectuarea operațiunilor valutare.
2. Creditele în lei ce fac obiectul interdicției stipulate la pct. 1 și pentru care există convenții de credit încheiate la data de 10 noiembrie 1993 vor fi derulate până la scadența finală, conform condițiilor din contractele de credit, cu interdicția de majorare și prelungire al acestora.
3. Societățile bancare vor raporta Băncii Naționale a României - Oficiul de Control al Devizelor - până la data de 30 noiembrie 1993 situația creditelor în lei acordate cu garanții în valută, conform modelului din anexă.
Vladimir Soare
- București, 9 noiembrie 1993.
Anexă
Situația creditelor în lei acordate cu garanții în valută
Nr. crt. | Numele și adresa beneficiarului creditului | Data încheierii contractului de credit | Volumul total al creditului în lei, conform contractului | Volumul utilizărilor la data de 10.11.1993 | Soldul neutilizat la data de 10.11.1993 | Volumul garanției în valută | Felul garanției în valută |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Acte ale organelor administrației publice
Ministerul Finanțelor
Precizări privind modificarea cuantumurilor cheltuielilor de protocol și a cheltuielilor de delegare-detașare, potrivit prevederilor art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 552/1991 și ale art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 412/1991
- În legătură cu modificarea unor reglementări referitoare la cheltuielile de protocol și la cheltuielile de delegare-detașare, potrivit prevederilor art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 552/1991 și ale art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 412/1991, se precizează următoarele:
I. Normele privind organizarea în țară a acțiunilor de protocol și a unor manifestări cu caracter cultural-științific, precum și cheltuielile ce se pot efectua în acest scop de către instituțiile publice, anexă la Hotărârea Guvernului nr. 552/1991, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
- Capitolul I
- Organizarea de mese și cocteiluri
1. Mese oficiale (dejunuri, dineuri) se pot organiza cu ocazia vizitei cu caracter oficial în țară a unor persoane din străinătate, în limita următoarelor sume:
a) 8.900 lei de persoană pentru cele oferite de către miniștri, secretari de stat - șefi de departamente și asimilații acestora -, prefecții județelor și al municipiului București, președinții consiliilor județene și al Consiliului Local al Municipiului București, primarii municipiilor reședință de județ și primarul general al Capitalei, conducătorii celorlalte organe de specialitate ale administrației publice;
b) 6.700 lei de persoană pentru cele oferite de subsecretarii de stat și cei cu funcții asimilate acestora, adjuncți ai prefecților județelor și al municipiului București, vicepreședinții consiliilor județene și ai Consiliului Local al Municipiului București, viceprimarii municipiilor reședință de județ, primarii sectoarelor municipiului București, ai orașelor și comunelor, directorii generali și directorii din ministere și celelalte organe de specialitate ale administrației publice.
În situații neprevăzute, cu justificarea corespunzătoare, aceste plafoane pot fi majorate:
- cu până la 20%, cu aprobarea ministrului de stat coordonator, pentru cele de la lit. a);
- cu până la 10%, cu aprobarea miniștrilor, conducătorilor celorlalte organe de specialitate ale administrației publice, prefecților județelor și al municipiului București, președinților consiliilor județene și al Consiliului Local al Municipiului București, primarilor municipiilor reședință de județ și primarului general al Capitalei, pentru cele de la lit. b).
2. Cocteiluri pot fi organizate, în situațiile în care se impun astfel de manifestări, de către ministere și celelalte organe de specialitate ale administrației publice, în limita a cel mult 2.120 lei de persoană, cu aprobarea conducătorului instituției respective.
- Capitolul II
- Invitarea în țara noastră a unor delegații și persoane pe cheltuiala părții române
1. Invitarea în România a unor delegații sau persoane străine de către ministere, instituții și celelalte organe de specialitate ale administrației publice, prefecturi județene și a municipiului București, consilii județene, Consiliul Local al Municipiului București se face cu aprobarea miniștrilor de stat, miniștrilor, conducătorilor celorlalte organe de specialitate ale administrației publice, prefecților județelor și al municipiului București, președinților consiliilor județene și al Consiliului Local al Municipiului București.
- A. Cheltuieli zilnice de masă:
a) până la 13.500 lei de persoană pe zi pentru delegațiile conduse de miniștri, din care fac parte personalități ale vieții economice, culturale, științifice, ziariști, corespondenți de presă, radioteleviziunea, precum și pentru invitații miniștrilor și ai celor cu funcții asimilate acestora, prefecților județelor și al municipiului București, președinților consiliilor județene și al Consiliului Local al Municipiului București, primarilor municipiilor reședință de județ, primarului general al Capitalei și conducătorilor celorlalte organe de specialitate ale administrației publice;
b) până la 10.800 lei de persoană pe zi pentru invitații secretarilor de stat, subsecretarilor de stat și ai celor cu funcții asimilate acestora, adjuncților prefecților județelor și al municipiului București, vicepreședinților consiliilor județene și ai Consiliului Local al Municipiului București, viceprimarilor municipiilor reședință de județ, primarilor sectoarelor municipiului București, ai orașelor și comunelor;
c) până la 8.900 lei de persoană pe zi pentru invitații directorilor generali și ai directorilor din ministere.
- B. Cheltuieli de cazare pentru o perioadă aprobată:
Cazarea invitaților la nivel de miniștri se ve asigura în hoteluri de 3 și 4 stele, iar pentru celelalte categorii de invitați, în hoteluri de 2 stele. Se va avea în vedere folosirea cu prioritate a posibilităților de cazare proprii ale instituției respective, iar tarifele practicate vor fi cele ale unităților de cazare specializate. Închirierea de apartamente este admisă numai pentru miniștri și asimilații acestora.
- C. Alte cheltuieli:
Se mai suportă, după caz, cheltuieli pentru:
- cafele, ape minerale sau sucuri în timpul tratativelor sau ședințelor de lucru; atunci când acestea sunt prelungite, se pot oferi și gustări, în limita sumei de 900 lei de persoană pe zi;
- cadouri în limita sumei maxime de 33.600 lei pentru o delegație.
- Capitolul IV
- Cheltuieli pentru însoțitori
Șoferii care se deplasează cu delegații sau invitații străini în altă localitate beneficiază, în perioada respectivă, de cazare, potrivit reglementărilor legale în vigoare. De asemenea, beneficiază de cheltuieli pentru masă, în limita unei sume stabilite cu anticipație de conducătorul instituției, de până la 1.800 lei de persoană pe zi. În perioada respectivă, aceștia nu beneficiază de indemnizație de delegare.
- Capitolul VI
- Alte prevederi
Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice, prefecturile județene și a municipiului București pot constitui un fond la dispoziția conducătorilor acestora, stabilit prin luarea în calcul a sumei de 2.500 lei anual de fiecare salariat din aparatul propriu. Acest fond se constituie din sumele totale aprobate pentru protocol și poate fi utilizat pentru acoperirea cheltuielilor de reprezentare și tratații, ocazionate de primirea unor delegați sau invitați romani, în limita a 350 lei de invitat pe zi.
La nivelul instituțiilor de învățământ superior se poate constitui, din sumele totale prevăzute la alineatul precedent, un fond la dispoziția rectorului, în limita a 2.120 lei anual pentru fiecare salariat din aparatul propriu, pentru acoperirea cheltuielilor de reprezentare și tratații, ocazionate de primirea unor delegați sau invitați români, în limita a 300 lei de invitat pe zi.
II. Cuantumul cheltuielilor de delegare-detașare prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 412/1991, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. Indemnizația de delegare-detașare pentru personalul din cadrul instituțiilor publice, care se deplasează în alte localități în interesul serviciului potrivit legii, este de 1.500 lei pe zi.
2. În cazul în care delegarea sau detașarea durează mai mult de 30 de zile neîntrerupte în aceeași localitate, personalul instituțiilor publice, delegat sau detașat, primește pentru timpul ce depășește primele 30 de zile, în locul indemnizației prevăzute la pct. 1, o indemnizație de 20.150 lei. Această indemnizație se acordă proporțional cu numărul de zile care depășește durata neîntreruptă de 30 de zile calendaristice.
3. În cazul în care cazarea personalului aflat în delegație nu poate fi asigurată în hoteluri sau în alte spații de cazare autorizate, care pot emite chitanțe oficiale privind tarifele percepute, decontarea cheltuielilor de cazare se face în limita sumei de 350 lei pentru fiecare noapte.
III. Celelalte dispoziții cuprinse în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 552/1991 și în Hotărârea Guvernului nr. 412/1991 rămân nemodificate.
IV. Aplicarea noilor cuantumuri stabilite prin prezentele precizări se face începând cu data publicării lor În Monitorul Oficial al României.
Dan Mogoș,
secretar de stat
- București, 10 noiembrie 1993 | Nr. 78636.