Monitorul Oficial 306/1992
Monitorul Oficial al României
Anul IV, Nr. issue::0306 - Partea I - Vineri, 27 noiembrie year::1992
Hotărâri ale Camerei Deputaților
Hotărâre privind demisia unui deputat
În temeiul art. 67 alin. (2) din Constituția României și al art. 166 din Regulamentul Camerei Deputaților,
Camera Deputaților hotărăște:
Articol unic. - Camera Deputaților ia act de cererea de demisie prezentată de domnul Miron Chichișan, deputat ales în Circumscripția electorală nr. 32 Sălaj, aparținând Grupului parlamentar al Partidului Unității Naționale Române, și declară vacant locul de deputat deținut de acesta.
Hotărâre privind validarea mandatelor unor deputați
În temeiul art. 66 alin. (9) din Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, al art. 159 din Regulamentul Camerei Deputaților și având în vedere Raportul Comisiei de validare, Camera Deputaților hotărăște:
Articol unic. - Se validează mandatele deputaților Adrian Constantin Pitcă, ales în Circumscripția electorală nr. 30 Prahova, și Spiridon Tudorachi, ales în Circumscripția electorală nr. 40 Vrancea.
Hotărâre privind desemnarea unor deputați în Comisia pentru cinstirea și sprijinirea eroilor Revoluției din decembrie 1989
În temeiul art. 4 și lit. A din anexa la Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri și acordarea unor drepturi urmașilor acestora, răniților, celor care au fost reținuți în perioada 16-22 decembrie 1989 ca urmare a participării la acțiunile revoluției, precum și celor care au participat direct, în perioada 16-25 decembrie 1989, la luptele pentru victoria Revoluției din decembrie 1989,
Camera Deputaților adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic. - Se desemnează în Comisia pentru cinstirea și sprijinirea eroilor Revoluției din decembrie 1989 următorii deputați:
- Constantin Ivanovici - Grupul parlamentar al Frontului Democrat al Salvării Naționale
- Remus Opriș - Grupul parlamentar al Partidului Național Țărănesc - creștin democrat și al Partidului Ecologist Român
- Rada Istrate - Grupul parlamentar al Frontului Salvării Naționale
- Petru Burcă - Grupul parlamentar al Partidului Unității Naționale Române
- Ervin Zoltán Székely - Grupul parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România.
Hotărâri ale Curții Constituționale
Hotărârea Nr. 43 din 11 noiembrie 1992
Vasile Gionea - președinte
Viorel Mihai Ciobanu - judecător
Mihai Constantinescu - judecător
Miklós Fazakas - judecător
Ion Filipescu - judecător
Antonie Iorgovan - judecător
Ioan Muraru - judecător
Florin Bucur Vasilescu - judecător
Victor Dan Zlătescu - judecător
Raul Petrescu - procuror
Florentina Geangu - magistrat-asistent.
Pe rol soluționarea cererii Partidului pentru Cinstirea Eroilor Revoluției și Salvare Națională, înregistrată sub nr. 463 din 3 noiembrie 1992, prin care se
contestă, pe de o parte, rezultatele alegerilor locale și
parlamentare din mai 1990 și septembrie 1992 și ale
celor prezidențiale din 27 septembrie 1992, iar, pe de
altă parte, se solicita constatarea nesoluționării de către Curtea Supremă de Justiție a recursului ce formează obiectul dosarului nr. 45/1992 privind prejudiciile suferite de acest partid în campania electorală din
iarna 1991-1992, precum și a contestațiilor înaintate
Curții Constituționale în legătura cu alegerile prezidențiale.
În motivarea cererii se arată că rezultatele alegerilor parlamentare din septembrie 1992 nu reflectă realitatea voturilor exprimate de electorat, Partidul pentru Cinstirea Eroilor Revoluției și Salvare Națională obținând mult mai multe voturi decât cele comunicate de Biroul Electoral Central, fapt ce nu a putut fi dovedit din cauza lipsei de acces la verificarea voturilor nule și a documentelor primare de evidență pe circumscripții electorale. De asemenea, cu privire la alegerile prezidențiale, se consideră ca fiind nelegal refuzul Biroului Electoral Central de a înregistra candidații la președinție, propuși de Partidul pentru Cinstirea Eroilor Revoluției și Salvare Națională.
Contestația se judecă potrivit art. 14 din Legea nr. 47/1992, art. 85 din Legea nr. 68/1992, art. 28 alin. (1) din Legea nr. 69/1992 și art. 581 din Codul de procedură civilă.
Reprezentantul Procuraturii a solicitat respingerea contestației pe motiv că aceasta este tardivă și, totodată, nu intră în competența de soluționare a Curții Constituționale.
- Curtea Constituțională
Luând în dezbatere contestația, reține următoarele:
Potrivit art. 144 lit. d) din Constituția României și art. 27 din Legea nr. 47/1992, Curtea Constituțională veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României și confirmă rezultatele sufragiului.
Față de prevederile constituționale și legale menționate, Curtea Constituțională constată că cererea referitoare la activitatea Curții Supreme de Justiție și la contestarea alegerilor locale și parlamentare nu intră în competența sa de soluționare. De asemenea, contestarea alegerilor locale și parlamentare nu mai este posibilă deoarece termenele legale de contestare au expirat, iar birourile electorale, cât și Biroul Electoral Central și-au încetat activitatea. În consecință, cu privire la aceste motive, cererea este inadmisibilă.
În legătură cu cererea referitoare la contestațiile înaintate Curții Constituționale, se constată că Partidul pentru Cinstirea Eroilor Revoluției și Salvare Națională a formulat doar o singură contestație, având ca obiect neînregistrarea candidaturii domnului Seneca Sandrin Bergheanu la funcția de Președinte al României care s-a soluționat prin Hotărârea nr. 3 din 1 septembrie 1992, pronunțată în dosarul nr. 10 D și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234 din 23 septembrie 1992, care a intrat în puterea lucrului judecat.
- Pentru motivele arătate, Curtea Constituțională,
Hotărăște:
- Respinge contestația și acțiunea în constatare formulate de Partidul pentru Cinstirea Eroilor Revoluției și Salvare Națională, cu sediul în b-dul George Coșbuc nr. 1, bl. P 5, sc. 2, et. 4, ap. 36, sector 4, București.
- Hotărârea este definitivă și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Președintele Curții Constituționale prof. dr. Vasile Gionea |
Magistrat-asistent, Florentina Geangu |
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind transformarea unui post de consilier de stat în post de secretar de stat
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Începând cu data de 20 octombrie 1992, un post de consilier de stat din cadrul aparatului Guvernului României se transformă în post de secretar de stat, împuternicit special al Guvernului în relațiile cu sindicatele și patronatul.
Contrasemnează: | |
Secretarul general al Guvernului, Paul Jerbas |
Hotărâre privind unele numiri în funcție la Centrul Național al Cinematografiei
În temeiul prevederilor Decretului-lege nr. 80/1990,
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Începând cu data de 1 noiembrie 1992 se numesc la Centrul Național al Cinematografiei București următorii:
- Marin Alexandru, în funcția de vicepreședinte;
- Florescu Grigore, în funcția de secretar.
Contrasemnează: | |
Secretarul general al Guvernului, Paul Jerbas |
Hotărâre privind demiterea din funcție a unor consilieri din consiliile locale ale unor comune din județele Dolj și Giurgiu
În temeiul art. 35 alin. (2) din Legea administrației publice locale nr. 69/1991,
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Domnul Gîrd Gheorghe se demite din funcția de consilier al Consiliului Local al comunei Celaru, județul Dolj.
Art. 2. - Domnul Radu Cristache se demite din funcția de consilier al Consiliului Local al comunei Ghimpați, județul Giurgiu.
Contrasemnează: | |
Secretarul general al Guvernului, Paul Jerbas |
Hotărâre privind schimbarea sediului Regiei Autonome de Exploatare, Transport și Prelucrare Primară a Lemnului „Vestrel” Brașov
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Sediul Regiei Autonome de Exploatare, Transport și Prelucrare Primară a Lemnului „Vestrel” Brașov se schimbă din str. Ciucaș nr. 5, municipiul Brașov, în strada Valter Wagner nr. 5 (fostă Smîrdan) din același municipiu.
Hotărârea Guvernului nr. 34 din 14 ianuarie 1991, inclusiv anexele, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 11 din 19 ianuarie 1991, se modifică în mod corespunzător.
Contrasemnează: | |
Ministrul industriei, Dan Constantinescu |
Hotărâre privind modificarea articolului 7 din Hotărârea Guvernului nr. 405 din 27 iulie 1992
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Articolul 7 din Hotărârea Guvernului nr. 405 din 27 iulie 1992 cu privire la înființarea Fundației „Centrul Român pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii” se modifică și se completează, având următorul conținut:
„Art. 7. - Fondurile necesare finanțării cheltuielilor de funcționare, întreținere și dotare ale Fundației „Centrul Român pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii” pentru anul 1992, în sumă de 20 milioane lei, se asigură din bugetul Secretariatului General al Guvernului, care se majorează cu suma respectivă din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
În perioada 1993-1995, cheltuielile de dotare, funcționare și întreținere ale Fundației „Centrul Român pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii” vor fi finanțate din subvenții anuale alocate de la bugetul de stat, pe baza bugetului de venituri și cheltuieli avizat de Ministerul Economiei și Finanțelor.”
Contrasemnează: | |
Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu | |
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea |
Hotărâre pentru aprobarea Acordului privind colaborarea în domeniile culturii, științei și învățământului dintre Guvernul României și Guvernul Ucrainei
Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă Acordul privind colaborarea în domeniile culturii, științei și învățământului dintre Guvernul României și Guvernul Ucrainei, încheiat la București la 3 septembrie 1992.
Contrasemnează: | |
Ministrul afacerilor externe, Adrian Năstase | |
Ministrul culturii, Ludovic Spiess | |
Ministrul învățământului și științei, Mihail Golu |
Acord privind colaborarea în domeniile culturii, științei și învățământului între Guvernul României și Guvernul Ucrainei
- Guvernul României și Guvernul Ucrainei, denumite în continuare părți,
- ținând cont de transformările fundamentale care au loc în România și în Ucraina,
- călăuzindu-se de dorința de a dezvolta și întări legăturile prietenești dintre cele două state,
- acționând în spiritul Actului final al Conferinței pentru securitate și cooperare în Europa și al Cartei de la Paris pentru o nouă Europă,
- apreciind importanța dezvoltării contactelor dintre oameni și a unei largi informări a opiniei publice dintr-un stat cu privire la activitatea celuilalt în domeniile culturii, științei și învățământului,
- dorind să dezvolte și să aprofundeze colaborarea în domeniile culturii, științei și învățământului, precum și în alte sectoare, inclusiv în conformitate cu prevederile acordurilor internaționale la care România și Ucraina sunt părți,
- au convenit următoarele:
- Articolul 1
Părțile vor dezvolta colaborarea în domeniile culturii, științei, învățământului, sportului, schimburilor pe linie de tineret și de altă natură, care vin în sprijinul acesteia, precum și contactele între persoane.
Părțile vor încuraja contactele directe între instituțiile corespunzătoare ale celor două state, uniunile de creație, organizațiile guvernamentale și neguvernamentale, precum și între cetățeni, pe bază individuală sau colectivă.
Părțile vor sprijini cunoașterea reciprocă a modului de viață din țările lor pe calea difuzării libere și pe scară largă a informațiilor respective.
- Articolul 2
Părțile vor favoriza dezvoltarea colaborării culturale bilaterale.
În acest scop, ele vor stimula diverse forme de colaborare, printre care:
- schimbul de informații despre viața culturală în fiecare dintre cele două țări;
- schimbul de cărți și de publicații periodice de artă și știință;
- schimbul de expoziții artistice și științifice, de fotografii și cărți de artă și știință;
- schimbul pe baze comerciale și necomerciale în domeniul activității scenice: artă dramatică, spectacole de operă, balet, muzicale, de circ și de estradă;
- contactele între muzee, biblioteci și arhive din cele două țări;
- stabilirea unor contacte directe de colaborare între uniunile de creație, inclusiv ale scriitorilor, artiștilor plastici, compozitorilor, lucrătorilor din domeniul teatrului și cinematografiei, precum și între comisiile naționale pentru UNESCO.
- Articolul 3
Părțile vor încuraja colaborarea în domeniile științei și învățământului prin:
- schimbul de cadre didactice, lucrători științifici și alți specialiști, pentru a lua cunoștință de sistemul de învățământ, prezentarea de prelegeri științifice, inclusiv pentru efectuarea unor lucrări comune de cercetare;
- schimbul de elevi din școli sau instituții de învățământ de specialitate, studenți, doctoranzi și tineri cercetători științifici, oferirea de burse pentru studii, stagii de scurtă durată sau cercetare științifică;
- schimbul de informație științifică și pedagogică;
- sprijinirea studierii limbii, literaturii și artei celeilalte țări;
- pregătirea, inclusiv în comun, a unor manuale și publicații științifice noi.
- Articolul 4
Părțile vor studia problema recunoașterii reciproce a diplomelor, certificatelor de studii, a gradelor și titlurilor științifice, în scopul încheierii unei înțelegeri de echivalare a acestora.
- Articolul 5
Părțile vor facilita crearea condițiilor necesare pentru satisfacerea nevoilor culturale și religioase, precum și pentru păstrarea limbii și culturii naționale și a tradițiilor cetățenilor de origine etnică română care trăiesc pe teritoriul Ucrainei și ale cetățenilor de origine etnică ucraineană care trăiesc pe teritoriul României.
- Articolul 6
Fiecare parte se va îngriji de păstrarea și, în măsura posibilităților, de restaurarea monumentelor istorice și culturale ale poporului din cealaltă țară, aflate pe teritoriul său, și de asigurarea accesului la acestea.
- Articolul 7
Părțile vor putea deschide pe teritoriul celeilalte țări un centru cultural propriu care să faciliteze atingerea scopurilor prezentului acord. Statutul juridic și condițiile de funcționare ale unui asemenea centru vor fi reglementate printr-un acord separat.
- Articolul 8
Părțile vor încuraja colaborarea între edituri în domeniul traducerilor și al coeditărilor. Ele vor facilita colaborarea în domeniul protejării drepturilor de autor.
- Articolul 9
Părțile vor încuraja colaborarea dintre cele două țări în domeniul cinematografiei prin schimburi de filme, inclusiv pe bază comercială, organizarea de festivaluri cinematografice, coproducția de filme.
- Articolul 10
Părțile vor facilita colaborarea directă între instituțiile de televiziune și radiodifuziune, între organele de presă și între agențiile de știri, inclusiv prin sprijinirea schimburilor de programe și a contactelor directe dintre reprezentanții acestor instituții.
- Articolul 11
Părțile vor facilita dezvoltarea legăturilor în domeniul sportului prin organizarea unor competiții sportive și a unor schimburi sportive.
- Articolul 12
Părțile vor facilita stabilirea și dezvoltarea unor largi schimburi pe linie de tineret, în scopul apropierii și cunoașterii reciproce a tineretului din cele două țări.
- Articolul 13
Pentru îndeplinirea prevederilor prezentului acord, ministerele, departamentele, instituțiile și organizațiile interesate pot încheia înțelegeri corespunzătoare.
- Articolul 14
Părțile, pe bază de egalitate, vor institui comisii mixte, care se vor întruni, pe măsura necesităților, dar nu mai rar decât o dată la 2 ani, alternativ în România și Ucraina, pentru a analiza rezultatele colaborării și a elabora recomandări vizând realizarea acesteia.
- Articolul 15
Prezentul acord se încheie pe o durată de 5 ani și va intra în vigoare după schimbul de note privind îndeplinirea formalităților impuse de legislația națională în acest scop.
Valabilitatea prezentului acord se prelungește automat pentru următorii 5 ani, dacă nici una dintre părți nu va informa cealaltă parte, în timp util, dar cel puțin cu 6 luni înainte de încheierea perioadei de valabilitate a acordului, despre dorința de a-l denunța.
În caz de denunțare a prezentului acord, înțelegerile încheiate în cadrul lui rămân în vigoare pentru toată perioada convenită.
Încheiat la București la 3 septembrie 1992, în două exemplare originale în limba româna și limba ucraineană, ambele texte având aceeași valoare.
Pentru Guvernul României, Adrian Năstase, ministrul afacerilor externe |
Pentru Guvernul Ucrainei, Anatoli Zlenko, ministrul afacerilor externe |
Diverse
Rectificare
Denumirea societății comerciale înființate prin Hotărârea Guvernului nr. 326/1991, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 113 din 23 mai 1991, cuprinsă în anexa nr. 1 a hotărârii la nr. crt. 1, este „Intec” - S.A. București.