Monitorul Oficial 355/1994

De la wiki.civvic.ro
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VI, Nr. issue::0355 - Partea I - Joi, 22 decembrie year::1994

Hotărâri ale Camerei Deputaților

Hotărâre privind validarea unui mandat de deputat

În temeiul art. 67 alin. (1) din Constituția României, al art. 66 alin. (9) și al art. 68 alin. (3) din Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și având în vedere Raportul Comisiei de validare,
Camera Deputaților hotărăște:

Articol unic. - Se validează mandatul de deputat al domnului Georgică Alexandrache, ales în Circumscripția electorală nr. 38 Vaslui, mandat devenit vacant ca urmare a decesului deputatului Emil Cojocariu.

Președintele Camerei Deputaților, Adrian Năstase | București, 19 decembrie 1994 | Nr. 37.



Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind alocarea din Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova pe anul 1994 a sumei de 100 milioane lei pentru finanțarea înzestrării cu carte în limba română a bibliotecilor publice de stat din Republica Moldova

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă alocarea din Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova pe anul 1994 a sumei de 100 milioane lei pentru finanțarea înzestrării cu carte în limba română a bibliotecilor publice de stat din Republica Moldova.

Art. 2. - Ministerul Culturii va lua măsurile necesare pentru efectuarea operațiunilor implicate de realizarea prevederilor art. 1 din prezenta hotărâre, precum și pentru controlul respectării destinației fondurilor alocate.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 9 decembrie 1994 | Nr. 880.

Contrasemnează:

Ministrul culturii,
Marin Sorescu
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Meleșcanu


Hotărâre privind alocarea din Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova pe anul 1994 a sumei de 100 milioane lei pentru sprijinirea elevilor și studenților din Republica Moldova, bursieri ai statului român

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă alocarea din Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova pe anul 1994 a sumei de 100 milioane lei, în vederea majorării, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, a bursei pe luna decembrie 1994 pentru elevii și studenții din Republica Moldova, bursieri ai statului român, aflați la studii în România.

Art. 2. - Suma prevăzută la art. 1 va fi repartizată pe instituții de învățământ superior și inspectorate școlare județene, în funcție de numărul bursierilor, de către Ministerul Învățământului.

Art. 3. - Ministerul Învățământului va lua măsurile necesare pentru efectuarea operațiunilor implicate de realizarea prevederilor prezentei hotărâri, precum și pentru controlul respectării destinației fondurilor alocate.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 9 decembrie 1994 | Nr. 882.

Contrasemnează:

Ministrul învățământului,
Liviu Maior
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Meleșcanu
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat


Hotărâre privind alocarea din Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova pe anul 1994 a sumei de 100 milioane lei pentru finanțarea unor teme de cercetare-dezvoltare

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă alocarea din Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova pe anul 1994 a sumei de 100 milioane lei pentru finanțarea unor teme de cercetare-dezvoltare - potrivit tematicii prevăzute în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Temele se vor realiza în comun de către unități de cercetare-dezvoltare din România și din Republica Moldova.

Art. 2. - Ministerul Cercetării și Tehnologiei va contracta temele respective cu unități de cercetare-dezvoltare din România, urmând ca acestea să încheie contracte de colaborare cu unități de cercetare din Republica Moldova.

Art. 3. - Ministerul Cercetării și Tehnologiei va lua măsurile necesare pentru efectuarea operațiunilor implicate de realizarea prevederilor prezentei hotărâri, precum și pentru controlul respectării destinației fondurilor alocate.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 9 decembrie 1994 | Nr. 884.

Contrasemnează:

Ministrul cercetării și tehnologiei,
Doru Dumitru Palade
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Meleșcanu


Anexă

Tematica
lucrărilor de cercetare-dezvoltare din Programul de colaborare științifică și tehnică cu Republica Moldova, care se propun a fi finanțate din Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova pe anul 1994
  1. Materiale semiconductoare;
  2. Circuite hibride;
  3. Traductoare, senzori;
  4. Tehnologii noi în industria chimică;
  5. Terapie cu laser;
  6. Cercetări în biologie cu aplicații în medicină și agricultură (2 teme);
  7. Cercetări în matematică;
  8. Tehnologii noi în agricultură;
  9. Etnografie și folclor;
  10. Donație către Republica Moldova de cărți tehnice românești;
  11. Inventică;
  12. Protecția muncii.


Hotărâre privind alocarea din Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova pe anul 1994 a sumei de 31,8 milioane lei pentru finanțarea a 200 abonamente complete la publicațiile Institutului Român de Standardizare

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă alocarea din Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova pe anul 1994 a sumei de 31,8 milioane lei pentru finanțarea a 200 abonamente complete la publicațiile Institutului Român de Standardizare.

Art. 2. - Institutul Român de Standardizare va contracta cu autoritățile abilitate tipărirea și transportul în Republica Moldova a celor 200 abonamente complete.

Art. 3. - Institutul Român de Standardizare va lua măsurile necesare pentru efectuarea operațiunilor implicate de realizarea prevederilor prezentei hotărâri, precum și pentru controlul respectării destinației fondurilor alocate.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 9 decembrie 1994 | Nr. 885.

Contrasemnează:

p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Meleșcanu


Hotărâre pentru aprobarea modificării bugetelor de venituri și cheltuieli pe anul 1994 ale regiilor autonome „Poșta Română" și „Radiocomunicații" de sub autoritatea Ministerului Comunicațiilor

În temeiul art. 18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1994 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 1994 și al art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 548/1994 pentru aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli pe anul 1994 ale regiilor autonome, care își desfășoară activitatea sub autoritatea ministerelor și a altor organe de specialitate ale administrației publice centrale,
Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă modificarea bugetelor de venituri și cheltuieli pe anul 1994 ale regiilor autonome „Poșta Română" și „Radiocomunicații" de sub autoritatea Ministerului Comunicațiilor, prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre și se transmit Ministerului Comunicațiilor.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 9 decembrie 1994 | Nr. 889.

Contrasemnează:

Ministrul comunicațiilor,
Adrian Turicu
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat
Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu


Hotărâre privind stabilirea și sancționarea contravențiilor în domeniul radiocomunicațiilor și al protecției radioelectrice

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Spectrul de frecvențe radioelectrice reprezintă o resursă naturală limitată. Accesul utilizatorilor la această resursă, în condițiile unei utilizări eficiente și ale evitării perturbațiilor electromagnetice, impune respectarea strictă a reglementărilor interne și internaționale în domeniu.

Art. 2. - Ministerul Comunicațiilor este autoritatea publică care coordonează modul de utilizare a spectrului de frecvențe radioelectrice în România și asigură gestionarea și controlul utilizării frecvențelor din spectrul destinat serviciilor de radiocomunicații neguvernamentale.

Art. 3. - (1) Comercializarea, procurarea, instalarea, experimentarea și utilizarea instalațiilor, echipamentelor și aparatelor radioelectrice, precum și a celor care pot constitui surse de perturbații radioelectrice se efectuează numai în conformitate cu reglementările emise de Ministerul Comunicațiilor.

(2) Fac excepție de la prevederile alin. (1) instalațiile și echipamentele din dotarea Ministerului Apărării Naționale și din serviciile de radiocomunicații guvernamentale.

Art. 4. - Constituie contravenții în domeniul radiocomunicațiilor și al protecției radioelectrice următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, sunt considerate infracțiuni:

  1. comercializarea sau procurarea în vederea comercializării ori utilizării a instalațiilor, echipamentelor și aparatelor radioelectrice fără respectarea dispozițiilor legale privind radiocomunicațiile;
  2. schimbarea echipamentului înscris în autorizația de funcționare cu altul de același tip sau de tip diferit, fără aprobarea prealabilă a organului emitent al autorizației;
  3. schimbarea amplasamentului stațiilor de radiocomunicații înscris în autorizația de funcționare, fără aprobarea prealabilă a organului emitent al autorizației;
  4. utilizarea altor frecvențe decât cele înscrise în autorizația de funcționare;
  5. utilizarea echipamentelor la parametrii tehnici care depășesc valorile înscrise în autorizația de funcționare;
  6. nerespectarea limitelor prevăzute în specificațiile tehnice în vigoare, pentru toleranțele de frecvențe sau pentru radiațiile nedorite;
  7. utilizarea altor lărgimi de bandă sau clase de emisie decât cele înscrise în autorizația de funcționare;
  8. folosirea, în vederea coordonării activității de radiocomunicații sau deservirii stațiilor de radiocomunicații aparținând serviciului mobil maritim și fluvial sau fix și mobil aeronautic, a unor persoane care nu posedă ori le-au fost suspendate certificatele de operator de stații de radiocomunicații eliberate, în conformitate cu reglementările în vigoare, de Ministerul Comunicațiilor;
  9. deservirea unei stații de radiocomunicații aparținând serviciului mobil maritim și fluvial sau fix și mobil aeronautic, fără a poseda certificatul corespunzător de operator radiotelegrafist sau radiotelefonist eliberat de Ministerul Comunicațiilor, cu excepția cazurilor prevăzute de reglementările legale în vigoare;
  10. deservirea unei stații de radiocomunicații a cărei funcționare nu este autorizată de Ministerul Comunicațiilor;
  11. nerespectarea regulilor de procedură a desfășurării traficului radiotelegrafic sau radiotelefonic;
  12. transmiterea sau acordarea permisiunii de a transmite semnale sau mesaje neidentificabile de la stațiile de radiocomunicații, precum și de semnale false, înșelătoare sau alte semnale neautorizate, neemiterea indicativului de apel, cu excepția cazurilor prevăzute de reglementările legale în vigoare;
  13. intrarea în legătură cu stații de radiocomunicații care nu sunt corespondenți autorizați ai rețelei, precum și cu stații de radiocomunicații care nu-și dau indicativul de apel. Fac excepție situațiile de primejdie stabilite prin Regulamentul stațiilor de radiocomunicații;
  14. transmiterea sau recepționarea de corespondență cu alt caracter decât cel prevăzut în autorizația de funcționare a stației. Fac excepție situațiile de primejdie stabilite prin Regulamentul stațiilor de radiocomunicații;
  15. nerespectarea regulilor privind emisiunile de încercare și reglaj, prevăzute în Regulamentul stațiilor de radiocomunicații;
  16. interferarea în mod voit a traficului altor stații de radiocomunicații;
  17. nerespectarea normelor privind evidența activităților stațiilor de radiocomunicații;
  18. comercializarea sau procurarea în vederea comercializării ori utilizării a aparatelor, instalațiilor sau echipamentelor care pot constitui surse de perturbații electromagnetice, inclusiv aparatură electrocasnică, și care nu se încadrează în prevederile standardelor sau ale normelor de protecție radioelectrică în vigoare privind nivelul perturbațiilor electromagnetice;
  19. (1) utilizarea aparatelor și a instalațiilor generatoare de radiofrecvență de uz industrial, științific și medical, fără autorizație de funcționare eliberată de Ministerul Comunicațiilor;
    (2) nerespectarea de către titularul autorizației de funcționare, pentru aparatele și instalațiile menționate la alin. (1), a condițiilor prevăzute cu privire la amplasare, putere, frecvențe și orar de lucru, înscrise în autorizația de funcționare;
  20. nerespectarea termenului fixat de Ministerul Comunicațiilor pentru luarea măsurilor de antiparazitare radioelectrică a aparatelor, instalațiilor sau echipamentelor depistate ca fiind surse de perturbații, inclusiv a rețelelor de distribuție pe cablu a programelor audiovizuale, ori înlăturarea sau deteriorarea dispozitivelor de antiparazitare electromagnetică;
  21. neacceptarea efectuării verificărilor agentului constatator, împuternicit al Ministerului Comunicațiilor, în cazul folosirii sau comercializării mijloacelor de radiocomunicații ori a aparatelor sau instalațiilor pentru producerea energiei de radiofrecvență sau de aparate ori instalații electrice ce produc perturbații electromagnetice;
  22. opunerea la sigilarea mijloacelor de radiocomunicații, a aparatelor sau instalațiilor pentru producerea energiei de radiofrecvență ori a aparatelor sau instalațiilor ce produc perturbații electromagnetice sau ruperea sigiliului aplicat.

Art. 5. - (1) Contravențiile prevăzute la art. 4 se sancționează cu amendă, după cum urmează:

  • de la 150.000 lei la 400.000 lei, faptele prevăzute la pct. 2, 8, 11, 13, 14, 15, 17;
  • de la 400.000 lei la 600.000 lei, faptele prevăzute la pct. 1, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 19, 20;
  • de la 600.000 lei la 1.000.000 lei, faptele prevăzute la pct. 3, 4, 16, 18, 21, 22.

(2) Dacă faptele prevăzute la art. 4 pct. 2, 5, 7 - 17 și 19 au fost comise pentru prima dată, se sancționează cu avertisment, însoțit de luarea măsurilor de intrare în legalitate.

Art. 6. - Amenda se aplică pentru fiecare aparat, echipament sau instalație în parte, iar în cazul repetării faptelor, agentul constatator poate propune suspendarea autorizației pentru o perioadă de până la 6 luni sau retragerea acesteia.

Art. 7. - În cazul contravențiilor prevăzute la art. 4 pct. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 19, 20 și 21, agentul constatator poate lua măsura interzicerii folosirii instalațiilor și sigilării aparatelor și mijloacelor respective, până când deținătorii lor le aduc în starea de funcționare cerută de normele și caracteristicile tehnice, de prevederile din autorizația de funcționare sau de normele de protecție a recepției, ori până la obținerea autorizației legale de funcționare.

Art. 8. - (1) Contravențiile prevăzute la art. 4 se constată de agenți anume împuterniciți de Ministerul Comunicațiilor prin Regia Autonomă „Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor", care aplică și sancțiunile.

(2) În cazurile prevăzute de art. 4 pct. 21 și 22, agenții constatatori pot solicita și sprijinul organelor de poliție în raza cărora se află sediul sau domiciliul contravenientului.

Art. 9. - Contravențiilor prevăzute la art. 4 le sunt aplicabile dispozițiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, cu modificările ulterioare.

Art. 10. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă cap. IV din H.C.M. nr. 2487/1969 pentru stabilirea și sancționarea contravențiilor la dispozițiile legale privind funcționarea serviciilor de poștă și telecomunicații, publicată în Buletinul Oficial nr. 158/1969, precum și orice alte dispoziții contrare.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 9 decembrie 1994 | Nr. 890.

Contrasemnează:

Ministrul comunicațiilor,
Adrian Turicu
p. Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Dan Mogoș,
secretar de stat


Hotărâre privind alocarea din Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova pe anul 1994 a sumei de 150 milioane lei pentru plata livrărilor de utilaje la Fabrica de Țevi Sudate din Fălești - Republica Moldova în anul 1994

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă alocarea din Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova pe anul 1994 a sumei de 150 milioane lei pentru plata livrărilor de utilaje la Fabrica de Țevi Sudate din Fălești - Republica Moldova în anul 1994.

Art. 2. - Ministerul Industriilor va lua măsurile necesare pentru efectuarea operațiunilor implicate de realizarea prevederilor art. 1 din prezenta hotărâre, precum și pentru controlul respectării destinației fondurilor alocate.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 16 decembrie 1994 | Nr. 897.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Meleșcanu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu


Hotărâre privind alocarea din Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova pe anul 1994 a sumei de 100 milioane lei pentru finanțarea unor proiecte teatrale și de presă cultural-artistică din Republica Moldova

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă alocarea din Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova pe anul 1994 a sumei de 100 milioane lei pentru finanțarea unor proiecte culturale lansate de Teatrul Național „M. Eminescu", teatrele „Luceafărul", „Eugen Ionescu", „Vasile Alecsandri", „B.P. Hasdeu", precum și a unor reviste cultural-artistice din Republica Moldova.

Art. 2. - Ministerul Culturii va lua măsurile necesare pentru efectuarea operațiunilor implicate de realizarea prevederilor art. 1 din prezenta hotărâre, precum și pentru controlul respectării destinației fondurilor alocate.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 16 decembrie 1994 | Nr. 898.

Contrasemnează:

Ministrul culturii,
Marin Sorescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Meleșcanu


Hotărâre privind alocarea din Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova pe anul 1994 a sumei de 45 milioane lei în vederea înzestrării cu carte în limba română a unor instituții culturale din Republica Moldova

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Se aprobă alocarea din Fondul la dispoziția Guvernului României pentru relațiile cu Republica Moldova pe anul 1994 a sumei de 45 milioane lei pentru finanțarea achiziționării de carte în limba română din producție editorială națională, pentru a fi donată unor instituții culturale din Republica Moldova.

(2) Din suma menționată se vor suporta și cheltuielile pentru transportul donației.

Art. 2. - Ministerul Culturii va lua măsurile necesare pentru efectuarea operațiunilor implicate de realizarea prevederilor art. 1 din prezenta hotărâre, precum și pentru controlul respectării destinației fondurilor alocate.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 16 decembrie 1994 | Nr. 899.

Contrasemnează:

Ministrul culturii,
Marin Sorescu
Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu
p. Ministru de stat, ministrul afacerilor externe,
Marcel Dinu,
secretar de stat



Acte ale organelor administrației publice

Ordin privind stabilirea procedurii de acordare a Autorizației de tip și a Avizului individual de utilizare pentru echipamentele terminale de telecomunicații

Ministerul Comunicațiilor

Având în vedere necesitatea asigurării calității, fiabilității și siguranței în funcționarea rețelei publice de telecomunicații în condițiile obținerii și comercializării pe piața liberă a echipamentelor terminale de telecomunicații,
ținând seama de recomandarea Conferinței Europene a Administrațiilor de Poștă și Telecomunicații (C.E.P.T.) nr. T/SF 47 referitoare la procedurile formale de aprobare a furnizorilor particulari de echipamente terminale în vederea conectării la rețelele publice de telecomunicații și/sau accesului la servicii publice,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 797/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Comunicațiilor și a Decretului nr. 223/1992 privind numirea Guvernului,
Ministrul comunicațiilor emite prezentul ordin.

Autorizarea furnizării și comercializării echipamentelor terminale de telecomunicații se efectuează în următoarele condiții:

Capitolul 1
Dispoziții generale

Art. 1. - Echipamentul terminal de telecomunicații este un echipament sau o parte a unui echipament care se conectează, direct sau indirect, la un punct terminal al rețelei publice de telecomunicații, astfel încât permite transmiterea, prelucrarea sau/și recepția informațiilor.

Punctul terminal reprezintă punctul de conexiune fizică necesar în vederea asigurării accesului la rețeaua publică de telecomunicații din care face parte integrantă.

Nu fac obiectul prezentului ordin echipamentele terminale care utilizează transmisii radioelectrice în spațiu (fără ghidare artificială) și care nu sunt conectate direct la rețeaua telefonică publică.

Art. 2. - Furnizarea, comercializarea și instalarea echipamentelor terminale de telecomunicații pot fi efectuate numai după obținerea, în prealabil, a autorizației eliberate de Ministerul Comunicațiilor.

Prin autorizație se înțelege, după caz:

a) autorizație de tip (anexa nr. 1), numită în continuare autorizație, eliberată în vederea furnizării sau comercializării, de către o persoană juridică română, a unui tip de echipament terminal de telecomunicații;
b) aviz individual de utilizare (anexa nr. 2), numit în continuare aviz, eliberat numai în cazuri izolate, în vederea conectării la rețeaua publică de telecomunicații a unui echipament terminal singular, proprietate a unei persoane fizice sau juridice și care nu face obiectul unei autorizații conform lit. a).

Art. 3. - Autorizarea echipamentelor terminale de telecomunicații are ca scop confirmarea compatibilității cu rețeaua publică și prevenirea producerii, de către acestea, a unor perturbații sau daune asupra:

  • rețelei publice de telecomunicații;
  • personalului de exploatare și întreținere;
  • altor utilizatori ai acesteia.

Autorizația nu garantează încadrarea fiecărui echipament de tipul respectiv în parametrii tehnici stabiliți, ci compatibilitatea acestuia, ca tip, cu cerințele rețelei publice.

Autorizația și avizul nu confirmă fiabilitatea echipamentului respectiv.

Calitatea, fiabilitatea și încadrarea în parametrii tehnici ale fiecărui exemplar din echipamentul respectiv sunt protejate prin legile în vigoare privind obligațiile furnizorilor și comercianților.

Art. 4. - Echipamentele terminale de telecomunicații care fac obiectul autorizării, trebuie să îndeplinească și condițiile, nespecifice domeniului telecomunicațiilor, privind siguranța utilizatorilor și/sau a personalului de întreținere, conform prevederilor legale.

Art. 5. - Autorizația nu este transmisibilă.

Avizul este transmisibil numai după obținerea acordului Direcției generale reglementări.

Capitolul 2
Procedura de autorizare

Art. 6. - Autorizația și avizul se eliberează de către Direcția generală reglementări, pe baza Certificatului favorabil de expertiză tehnică, și se înregistrează în Registrul de autorizații al Ministerului Comunicațiilor.

Art. 7. - Autorizația este valabilă pe o perioadă de 5 ani de la data eliberării, cu posibilitatea reînnoirii.

Reînnoirea autorizației se face la cerere, cu cel puțin 90 de zile înaintea expirării, și urmează procedura normală de autorizare.

Art. 8. - Expertizele tehnice necesare în vederea eliberării autorizației sau a avizului se efectuează de către Centrul Național de Studii și Cercetări pentru Comunicații (C.N.S.C.C.) - organism autonom, în maximum 30 de zile de la solicitare, cu excepția aparatelor telefonice de clasa I, pentru care termenul este de 45 de zile.

Contravaloarea expertizelor tehnice se stabilește pe bază de deviz antecalculat și se suportă de către beneficiar.

Art. 9. - Expertiza tehnică a echipamentelor terminale de telecomunicații, care se autorizează conform prezentului ordin, se execută pe baza specificațiilor sau, după caz, a standardelor în vigoare.

Specificațiile tehnice se întocmesc de către C.N.S.C.C. sau de către alte organisme desemnate în acest sens de Ministerul Comunicațiilor și se aprobă de către Direcția generală strategie.

În cazul în care nu există astfel de specificații tehnice, la cererea Direcției generale reglementări, organismele autorizate vor întocmi specificații tehnice provizorii, cuprinzând numai condițiile tehnice de compatibilitate cu rețeaua publică, în termen de 30 de zile de la data solicitării.

Art. 10. - Eliberarea autorizației sau a avizului se efectuează conform procedurii următoare:

10.1. cerere însoțită de toate datele și actele necesare, conform anexei nr. 3;
10.2. autorizația sau avizul se eliberează de către Direcția generală reglementări în termen de maximum 14 zile de la data primirii de la C.N.S.C.C. a Certificatului favorabil de expertiză tehnică;
10.3. când Certificatul de expertiză tehnică nu este favorabil, Direcția generală reglementări va înștiința în scris solicitantul în termen de maximum 7 zile, menționând motivele soluției date.
După efectuarea remedierilor, solicitantul poate cere o nouă expertiză tehnică în termen de 30 de zile de la data înștiințării.
Dacă rezultatul expertizei tehnice este din nou nefavorabil, echipamentul terminal respectiv nu poate fi autorizat;
10.4. schimbarea titularului unui aviz se aprobă de către Direcția generală reglementări în termen de maximum 14 zile de la data înregistrării solicitării (cererea va preciza numai pct. 1, 2 și 3 din anexa nr. 3 și va fi însoțită de originalul vechiului aviz).

Art. 11. - În cazul în care se solicită autorizarea unui echipament terminal de telecomunicații, iar din conținutul cererii (anexa nr. 3) se constată identitatea pct. 3 și 4 (pentru aviz) sau a pct. 3, 4, 5, 9, 10 și 11 (pentru autorizație) cu un alt echipament deja autorizat, autorizația sau avizul se eliberează fără a mai fi necesară expertiza tehnică.

Art. 12. - Procedura de autorizare se întrerupe, dacă solicitantul:

a) nu prezintă toate documentele specificate în anexa nr. 1;
b) nu prezintă C.N.S.C.C.-ului, în vederea expertizării, echipamentele terminale de telecomunicații necesare, în termen de 7 zile de la data înregistrării cererii sale.

În aceste situații, echipamentul terminal poate fi resupus autorizării conform procedurii normale.

Art. 13. - Eliberarea autorizației sau a avizului se supune tarifelor stabilite conform legii.

Art. 14. - Direcția generală reglementări va pune la dispoziție, contra cost, specificațiile tehnice în vigoare referitoare la echipamentele terminale de telecomunicații.

Lista persoanelor juridice și a echipamentelor autorizate în vederea furnizării și comercializării, elaborată și transmisă lunar de către Direcția generală reglementări, va fi publicată atât în revista „Comunicații", cât și în „Buletinul telecomunicațiilor", prin grija Regiei Autonome „Rom-Telecom".

Această listă va conține:

  • titularul autorizației;
  • denumirea și tipul echipamentului terminal;
  • numărul autorizației.

Art. 15. - Direcția generală strategie va coordona verificarea, prin sondaj, a comportării în timp a echipamentelor terminale autorizate și a influenței acestora asupra calității funcționării rețelei publice de telecomunicații. Aspectele negative sau diferendele apărute în ceea ce privește funcționarea acestor echipamente vor fi analizate de către reprezentanții autorizați ai Ministerului Comunicațiilor, care vor propune măsurile necesare, inclusiv o eventuală contraexpertiză tehnică.

În această situație, pe perioada verificărilor și a eventualei contraexpertize, se sistează furnizarea și/sau comercializarea respectivului tip de echipament.

În timpul perioadei de valabilitate a autorizației, titularul are obligația de a furniza, la cerere, reprezentanților autorizați ai Ministerului Comunicațiilor pe o perioadă de maximum 30 de zile, eșantioane din tipurile de echipamente autorizate în vederea verificării conformității acestora cu specificațiile tehnice sau cu standardele avute în vedere la eliberarea autorizației.

Art. 16. - Titularul autorizației are obligația de a furniza clienților săi următoarele documente (redactate în limba română):

  • instrucțiuni de operare;
  • caracteristici tehnice principale;
  • limitările sau restricțiile precizate în autorizație;
  • certificatul de autorizare (conform modelului din anexa nr. 4).

Art. 17. - Titularul autorizației sau al avizului are obligația de a obține de la Regia Autonomă „Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor" Certificatul de conformitate cu normele de protecție radioelectrică.

Art. 18. - Echipamentele terminale autorizate vor fi în mod obligatoriu marcate cu etichete conforme cu modelul din anexa nr. 4. C.N.S.C.C. va pune la dispoziția titularilor de autorizații sau avize, contra cost, etichetele de marcare și va păstra registrul cu seriile acestora pentru fiecare beneficiar.

Utilizarea altor etichete sau înscrisuri care sunt asemănătoare cu eticheta de marcare prezentată în anexa nr. 4 este interzisă.

Art. 19. - Direcția generală reglementări, Direcția generală strategie, precum și C.N.S.C.C. au obligația de a asigura păstrarea confidențialității cu privire la:

  • documentațiile primite;
  • rezultatele testelor efectuate.
Capitolul 3
Revocarea autorizației sau a avizului

Art. 20. - Autorizația sau avizul poate fi revocat de către Ministerul Comunicațiilor în următoarele situații:

a) echipamentul nu mai corespunde specificației tehnice sau standardului care a stat la baza autorizării sale;
b) echipamentul produce perturbații sau daune rețelei publice de telecomunicații, personalului de întreținere și exploatare sau altor utilizatori ai acesteia;
c) schimbarea specificației tehnice sau a standardului care a stat la baza autorizării, determinată de modificări în rețeaua publică de telecomunicații. Aceste modificări vor fi făcute publice de către Ministerul Comunicațiilor cu cel puțin 6 luni înainte de data intrării în vigoare;
d) titularul autorizației pierde calitatea de persoană juridică;
e) titularul utilizează ilegal sau falsifică autorizația, avizul sau eticheta de marcare;
f) titularul autorizației emise înainte de intrarea în vigoare a prezentului ordin nu își actualizează documentele de autorizare în conformitate cu prevederile acestuia.

Art. 21. - În funcție de motivul revocării autorizației sau a avizului:

a) se permite conectarea la rețeaua publică de telecomunicații a echipamentelor comercializate sau furnizate înainte de data revocării [în cazul situațiilor prevăzute în art. 20 lit. a) și d)];
b) în cazuri extreme, toate echipamentele terminale respective trebuie deconectate de la rețeaua publică de telecomunicații [în cazul situațiilor prevăzute în art. 20 lit. b) și c)].
Capitolul 4
Dispoziții finale și tranzitorii

Art. 22. - Autorizațiile și avizele eliberate în temeiul reglementărilor anterioare rămân valabile.

Titularii autorizațiilor urmează a se conforma dispozițiilor prezentului ordin, în termen de cel mult 6 luni de la intrarea în vigoare a acestuia.

Art. 23. - În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin Regia Autonomă „Rom-Telecom":

  • va asigura informarea și instruirea personalului implicat asupra conținutului și modului de aplicare a acestuia;
  • va modifica sau va anula toate instrucțiunile sau dispozițiile care contravin prevederilor acestuia;
  • va face publicitatea necesară în vederea înștiințării abonaților săi (prin afișe corespunzătoare dispuse în toate oficiile comerciale și prin alte metode) privind obligativitatea ca în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin aceștia să-și autorizeze echipamentele terminale pe care le utilizează, în cazul în care acestea nu sunt autorizate. Autorizarea se va efectua în conformitate cu prevederile prezentului ordin.

Art. 24. - Nu fac obiectul prevederilor art. 23 alin. 3 aparatele telefonice tip Electromagnetica aflate în exploatare, pentru acestea nemaifiind necesară obținerea avizului.

Art. 25. - Regia Autonomă „Rom-Telecom" trebuie să ofere spre închiriere sau vânzare abonaților săi numai aparatele telefonice care sunt autorizate ca tip pentru clasa I de echipamente, conform specificației în vigoare.

Art. 26. - C.N.S.C.C. va lua măsurile necesare astfel încât să se poată efectua marcarea tuturor echipamentelor terminale autorizate începând cu 1 ianuarie 1994.

Art. 27. - Prezentul ordin intră în vigoare la data emiterii, urmând a fi publicat și pus în aplicare prin grija Direcției generale reglementări.

Pe aceeași dată se abrogă Ordinul ministrului comunicațiilor nr. 165 din 20 iulie 1992, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 7 octombrie 1992.

Ministrul comunicațiilor,
Andrei Chirică
București, 9 noiembrie 1993 | Nr. 363.


Anexa Nr. 1

ROMÂNIA
Ministerul Comunicațiilor
Direcția generală reglementări
Autorizație de tip
Nr. ............. din .......................

Eliberată în baza Ordinului ministrului comunicațiilor nr. ............./1993 privind autorizarea echipamentelor terminale de telecomunicații

Titular: ....................................................

Înregistrat la Registrul comerțului sub nr./data: .................................. Adresa: Str. ............................................................. nr. ..............., localitatea .................................., județul/sectorul ........................., codul .................., telefon ........................., fax ...................

Denumirea echipamentului:

...................................................................................................................

Tip: ..........................................................................................................

Fabricat de (firma/țara): ..........................................................................

Autorizația este valabilă până la data de...........................; ea poate fi revocată în situațiile prevăzute la art. 20 și 21 din Ordinul ministrului comunicațiilor nr. ............/1993.

Autorizația confirmă compatibilitatea cu rețeaua publică de telecomunicații, dar nu reprezintă în nici un fel o garanție a calității prestațiilor oferite de echipamentul menționat.

Prezenta autorizație este valabilă pentru furnizarea și/sau comercializarea tipului de echipament terminal menționat și nu este transmisibilă.

Titularul autorizației are obligația de a furniza clienților săi documentele menționate la art. 16 din Ordinul ministrului comunicațiilor nr. ......../1993.

Prezenta autorizație nu conferă titularului dreptul de a efectua operațiuni de instalare și service, în acest scop fiind necesară obținerea acordului de la Ministerul Comunicațiilor - Direcția generală reglementări, în conformitate cu prevederile legale.

Titularul autorizației are obligația de a obține, de la Regia Autonomă „Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor", Certificatul de conformitate cu normele de protecție radioelectrică.

Observații privind utilizarea echipamentului
  1. Echipamentul poate/nu poate fi utilizat de către abonații cuplați.
Director general,


Anexa Nr. 2

ROMÂNIA
Ministerul Comunicațiilor
Direcția generală reglementări
Aviz individual de utilizare
Nr. ............. din .......................

Eliberat în baza Ordinului ministrului comunicațiilor nr. ........./1993 privind autorizarea echipamentelor terminale de telecomunicații

Titular: ..........................................................................................................

Adresa: Str. ..................................... nr. ........., localitatea ................................., județul/sectorul..........................., codul ......................., telefon ......................, fax.....................

Denumirea echipamentului:

...............................................................................................................................

Tip: ..............................................................................................................

Fabricat de (firma/țara): .........................................................................

Nr. seriei/anul fabricației: ........................................................................

Prezentul aviz confirmă compatibilitatea cu rețeaua publică de telecomunicații, dar nu reprezintă în nici un fel o garanție a calității prestațiilor oferite de echipamentul menționat.

Avizul nu poate substitui autorizația necesară furnizării sau comercializării pe piața internă.

Avizul va fi păstrat de proprietarul echipamentului terminal, în vederea prezentării la solicitarea unităților Regiei Autonome „Rom-Telecom".

Titularul avizului are obligația de a obține, de la Regia Autonomă „Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor", Certificatul de conformitate cu normele de protecție radioelectrică.

Observații privind utilizarea echipamentului
  1. Echipamentul poate/nu poate fi utilizat de către abonații cuplați.
  2. Instalarea și service-ul echipamentului pot fi efectuate numai de persoanele fizice sau juridice care dețin acordul Ministerului Comunicațiilor pentru desfășurarea unor astfel de activități.
Director general,


Anexa Nr. 3

Conținutul cererii
adresate Ministerului Comunicațiilor - Direcția generală reglementări, pentru obținerea autorizației de tip în vederea comercializării sau a avizului individual de utilizare pentru echipamente terminale de telecomunicații:
  1. *Numele solicitantului (persoană fizică sau juridică)
  2. *Adresa sau sediul acestuia
  3. *Tipul echipamentului
  4. *Producătorul acestuia (firma/țara)
  5. *Anul de fabricație
  6. *Seria aparatelor care vor fi supuse expertizei
  7. *Starea echipamentului care urmează a fi comercializat: nou, recondiționat sau uzat.
    Această cerere va fi însoțită, după caz, de următoarele documente:
  8. Certificatul de înmatriculare la Registrul comerțului (copie)
  9. *Instrucțiuni de operare (copie)
  10. Instrucțiuni de instalare și service (copie)
  11. Caracteristicile electrice principale, împreună cu toleranțele acestora
  12. Informații și/sau documente cu privire la alte autorizări ale echipamentului

Observații:

În vederea obținerii avizului individual de utilizare, se vor preciza numai punctele notate „*".

Documentele precizate la pct. 9, 10 și 11 trebuie să fie redactate în limbile română, engleză sau franceză.

În termen de maximum 5 zile de la data înregistrării cererii, Direcția generală reglementări va transmite solicitantului următoarele date:

  • numărul de înregistrare a cererii sale;
  • adresa C.N.S.C.C. și sectorul care va răspunde de efectuarea expertizei tehnice;
  • numărul de echipamente terminale necesar în vederea expertizării;
  • lista documentelor tehnice care trebuie prezentate la C.N.S.C.C. în vederea expertizării.


Anexa Nr. 4

Certificatul de autorizare este conform modelului de mai jos:
ROMÂNIA
Ministerul Comunicațiilor
Direcția generală reglementări
Certificat de autorizare

Tipul echipamentului: ......................................................................................... .........................................................................................................................

Fabricat de (firma/țara): ...............................................................................

Furnizat de: ................................................................................................

Numărul autorizației de tip eliberată de Ministerul Comunicațiilor - Direcția generală reglementări: RO. „AB". „CDEFGH" ....................................................................................................................

> Nr. serie/anul fabricației: ....................................................................

> Nr. certificatului de conformitate cu normele de protecție radioelectrică: ..........................................................................................................

> Data vânzării/furnizării: ........................................................................

Instalarea și service-ul echipamentului pot fi efectuate numai de persoane fizice sau juridice care dețin acordul Ministerului Comunicațiilor pentru desfășurarea unor astfel de activități.

Prezentul certificat va fi păstrat de proprietarul echipamentului terminal în vederea prezentării, la solicitarea unităților Regiei Autonome „Rom-Telecom" unde:

„AB" reprezintă anul autorizării;
„CDEFGH" reprezintă numărul propriu-zis al autorizației.

Exemplu:

Autorizația de tip nr. 2213/1992 pentru aparat telefonic: RO.92.AT.2213

„>" - se completează de către titularul Autorizației de tip.

Eticheta de marcare este conformă cu modelul de mai jos:

Mo355 94.jpg


Ordin privind autorizarea serviciilor de radiotelefonie, altele decât cele cu acces multiplu

Ministerul Comunicațiilor

În temeiul Hotărârii Guvernului nr. 797/1992 privind organizarea și funcționarea Ministerului Comunicațiilor și al Decretului nr. 223/1992 privind numirea Guvernului,
Ministrul comunicațiilor emite prezentul ordin.
Capitolul 1
Dispoziții generale

Art. 1. - Prezentul ordin reglementează autorizarea serviciilor de radiotelefonie din serviciul fix și/sau mobil terestru, destinate transmisiilor vocale și/sau de date.

Fac excepție de la prevederile prezentului ordin serviciile de radiotelefonie cu acces multiplu, care se autorizează în conformitate cu ordinele ministrului comunicațiilor nr. 54/1992 și nr. 224/1992.

Efectuarea serviciilor de radiotelefonie care utilizează aparate cu putere redusă și antenă încorporată și a serviciului mobil terestru cu utilizare în comun a frecvențelor (CB27MHz) este permisă numai cu echipamente autorizate conform specificațiilor tehnice în vigoare și Regulamentului stațiilor de radiocomunicații din România, fără a fi necesară autorizarea serviciului.

Art. 2. - Serviciile de radiotelefonie pot fi:

  • servicii private: serviciile destinate asigurării exclusive a legăturilor radio ale titularului documentului de autorizare, fără a fi admisă conectarea altor utilizatori;
  • servicii comerciale: serviciile oferite de către titularul documentului de autorizare și altor utilizatori, având caracter comercial.

Documentul de autorizare este autorizația, pentru serviciile private, sau licența, pentru serviciile comerciale.

Art. 3. - Pot fi autorizate servicii de radiotelefonie în situații justificate din punct de vedere al utilizării eficiente a spectrului de frecvențe radioelectrice, în conformitate cu Tabelul național al atribuirii benzilor de frecvențe și care utilizează echipamente de emisie cu putere aparent radiată de maximum 25 W/canal.

În cazul legăturilor radio între stații fixe se vor utiliza antene directive, cu excepția unor situații justificate din punct de vedere tehnic.

Numărul licențelor și al autorizațiilor este limitat de numărul canalelor radioelectrice disponibile în zona de serviciu solicitată.

Art. 4. - Pentru serviciile comerciale destinate acoperirii unor zone mari sau la nivel național, numărul de licențe se stabilește de către Ministerul Comunicațiilor, iar acordarea lor se face, de regulă, pe bază de licitație.

Interconectarea rețelelor locale din serviciile comerciale autorizate conform prevederilor prezentului ordin, în vederea formării de rețele destinate unor zone mari sau naționale, este admisă numai în condițiile alineatului precedent.

Fac excepție de la alineatele precedente rețelele destinate exclusiv unor grupuri închise de utilizatori de importanță națională.

Art. 5. - Titularii de licențe sau autorizații au obligația de a asigura funcționarea rețelei în parametrii autorizați și de a respecta reglementările interne și internaționale privind radiocomunicațiile.

Art. 6. - Valabilitatea unei licențe sau autorizații pentru servicii de radiotelefonie este de maximum 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii, cu condiția realizării în fiecare an a unei încărcări de:

a) pentru rețele cu repetor: minimum 40 abonați/canal;
b) pentru alte tipuri de rețele: stabilite în urma analizei eficienței utilizării spectrului radioelectric (în condițiile prevăzute la cap. 2) și menționate în licență sau în autorizație.

Art. 7. - Conectarea rețelelor radioelectrice destinate serviciilor ce fac obiectul prezentului ordin la rețeaua telefonică publică este interzisă.

Art. 8. - Licența sau autorizația pentru servicii de radiotelefonie este netransmisibilă și nu conferă titularului drept de exclusivitate asupra serviciului în zona respectivă.

Capitolul 2
Autorizarea serviciilor de radiotelefonie

Art. 9. - Autorizația pentru serviciile de radiotelefonie private se eliberează de către Regia Autonomă „Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor" prin delegare de competențe din partea Ministerului Comunicațiilor, pe baza unei proceduri proprii avizate de Direcția generală reglementări.

Art. 10. - Licența pentru serviciile de radiotelefonie comerciale se eliberează de către Ministerul Comunicațiilor - Direcția generală reglementări - numai persoanelor juridice române.

Titularul unei astfel de licențe nu deține exclusivitate asupra furnizării echipamentelor către utilizatori, având obligația de a accepta și alte echipamente autorizate și compatibile cu rețeaua, în limita capacității disponibile.

Acordarea licențelor se efectuează conform următoarei proceduri:

10.1. solicitantul se adresează Ministerului Comunicațiilor - Direcția generală reglementări - cu o cerere însoțită de:
a) actele juridice: statutul societății, hotărârea judecătorească de înființare, certificatul de înmatriculare la Registrul comerțului (copie);
b) studiul de fezabilitate sau proiectul întocmit de către o unitate autorizată de către Ministerul Comunicațiilor - Direcția generală reglementări -, care va cuprinde, după caz, datele din anexa la prezentul ordin;
10.2. expertiza studiului sau a proiectului se efectuează de către Regia Autonomă „Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor".
În termen de 30 de zile, Regia Autonomă „Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor" va înainta Ministerului Comunicațiilor - Direcția generală reglementări - un aviz care va cuprinde rezultatul expertizei, argumentat și din punct de vedere al eficienței utilizării spectrului.
În situația unui aviz favorabil, vor fi precizate și frecvențele asignate serviciului;
10.3. Ministerul Comunicațiilor - Direcția generală reglementări - eliberează licența în termen de 20 de zile de la primirea avizului favorabil al Regiei Autonome „Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor".

În baza acestei licențe, titularul se adresează Regiei Autonome „Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor" pentru obținerea acordului de procurare și pentru autorizarea echipamentelor care intră în componența rețelei, după caz.

Punerea în funcțiune a rețelelor se va face în termen de maximum 6 luni de la data eliberării acordurilor de procurare, pe baza măsurătorilor și a autorizațiilor tehnice de funcționare eliberate de Regia Autonomă „Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor" și va fi notificată la Ministerul Comunicațiilor - Direcția generală reglementări.

Măsurătorile se vor efectua în termen de 15 zile de la solicitare.

Art. 11. - Solicitările de reînnoire a licențelor sau a autorizațiilor vor fi depuse cu minimum 30 de zile înainte de data expirării valabilității lor la autoritatea care a eliberat documentul de autorizare.

Acestea pot fi reînnoite de către organul care le-a emis pentru încă o perioadă de maximum 5 ani, în condițiile specificate la art. 6, dacă nu intervin noi reglementări privind utilizarea spectrului în banda de radiofrecvență respectivă.

Capitolul 3
Revocarea licențelor și a autorizațiilor

Art. 12. - Licențele și autorizațiile pentru servicii de radiotelefonie se revocă de către organul care le-a emis.

Autorizațiile pentru servicii private pot fi revocate și de către Ministerul Comunicațiilor - Direcția generală reglementări.

Revocarea se face în următoarele situații:

  • nu se îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 6, art. 10 alin. 2 (cu excepția situațiilor bine justificate) și la paragraful 10.3 alin. 3;
  • abateri grave și/sau repetate de la condițiile tehnice autorizate și de la reglementările în vigoare din domeniul radiocomunicațiilor, în termen de 24 de ore de la somație (în cazul neconformării);
  • neconformarea în termen de 30 de zile de la primirea somației de neplată a tarifelor de utilizare a spectrului.
Capitolul 4
Tarife

Art. 13. - Pentru autorizarea serviciilor, rețelelor și a echipamentelor, precum și pentru utilizarea spectrului de frecvențe radioelectrice, se vor achita tarifele în vigoare ale Regiei Autonome „Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor".

Plata expertizelor tehnice neacoperite de tarifele menționate se efectuează pe bază de deviz antecalculat.

Capitolul 5
Dispoziții finale și tranzitorii

Art. 14. - În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, Regia Autonomă „Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor" va transmite Ministerului Comunicațiilor - Direcția generală reglementări - lista autorizațiilor emise pentru servicii de radiotelefonie comerciale, cuprinzând toate datele necesare pentru identificare.

Art. 15. - Ministerul Comunicațiilor - Direcția generală reglementări - va analiza situația titularilor autorizațiilor existente pentru servicii comerciale și va stabili, după caz, măsuri de corelare cu prevederile prezentului ordin.

Art. 16. - Solicitările aflate în curs de rezolvare la Regia Autonomă „Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor", la data intrării în vigoare a prezentului ordin, se vor supune prevederilor acestuia.

Art. 17. - În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, Regia Autonomă „Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor" va inventaria rețelele de radiotelefonie private în funcțiune și va stabili măsuri de conformitate a acestora cu procedura proprie de autorizare.

Art. 18. - Titularii de licențe pentru servicii comerciale au obligația de a informa anual Direcția generală reglementări asupra tarifelor practicate și de a transmite, la cerere, orice alte date statistice solicitate de către aceasta.

Trimestrial, titularii de licențe sau autorizații vor prezenta Regiei Autonome „Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor" lista completă a utilizatorilor conținând numele abonatului, seria echipamentului, indicativul de apel și perioada în care a funcționat.

Asupra posesorului echipamentului se va găsi un certificat eliberat de titularul rețelei, care va cuprinde: numele abonatului, seria echipamentului, indicativul de apel, frecvența de lucru și numele de identificare a rețelei. Acest nume va figura și pe o etichetă aplicată pe echipament.

Art. 19. - În funcție de modificarea reglementărilor interne și internaționale și de politica de gestionare a spectrului de frecvențe radioelectrice, Regia Autonomă „Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor" poate modifica frecvențele asignate, cu asigurarea de condiții similare pentru desfășurarea serviciului, fără obligația unor despăgubiri. Se recomandă, în acest sens, utilizarea echipamentelor cu sinteza de frecvență.

Art. 20. - În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, Regia Autonomă „Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor" va elabora procedura de autorizare a serviciilor de radiotelefonie private și o va supune spre aprobare Ministerului Comunicațiilor - Direcția general ă reglementări.

Art. 21. - Prezentul ordin intră în vigoare la data emiterii, urmând a fi publicat și pus în aplicare prin grija Direcției generale reglementări.

Ministrul comunicațiilor,
Andrei Chirică
București, 9 noiembrie 1993 | Nr. 364.


Anexă

Conținutul
studiului de fezabilitate sau al proiectului pentru servicii de radiocomunicații
A. Piese scrise

1. Justificarea solicitării (ținând seama și de alte posibilități de comunicații existente în zonă).

2. Tabel cu date tehnice ale stațiilor fixe:

  • amplasament (localitate, stradă, număr, coordonate geografice în grade, minute, secunde, cota terenului);
  • caracteristicile antenelor sau ale sistemului radiant (tip, câştig);
  • caracteristicile feederului de alimentare (atenuarea/unitatea de lungime la frecvența de lucru).

3. Tipul echipamentelor utilizate. Caracteristici tehnice principale.

4. Calculul puterii de recepție pe fiecare azimut în parte sau amplasament ce trebuie deservit (tabelele nr. 1.1 și 1.2).


Tabelul Nr. 1.1 - Radiotelefonie (legături între amplasamente fixe)
Nr. amplasament de emisie Amplasament de recepție Distanța Atenuare în spațiul liber Atenuare de difracție Atenuare feeder și cuplor Putere de emisie Câștig antenă Putere de recepție Observații
km dB dB dB dBm dB dBm


Tabelul Nr. 1.2 - Radiotelefonie mobilă
Nr. amplasament de emisie Azimut Par Distanța Hefectiv Câmp disponibil DH Corecție Unghi de incidență Corecție Câmp de recepție Observații
grade dBW km m dBµV/m m dB grade dB dBµV/m

În calculul zonei de serviciu, valoarea câmpului radioelectric la limita zonei se consideră de maximum 12 dBµV/m pentru zone rurale și de maximum 27 dBµV/m pentru zone urbane.

În ambele cazuri, calculele se efectuează pentru 50% din timp și 50% din amplasamente.

5. Calculul protecției la perturbații în amplasamentele de recepție (tabelul nr. 2).

În calculul zonei de protecție, valoarea câmpului la limita zonei se consideră de maximum 4 dBµV/m.

Calculele se efectuează pentru 10% din timp și 50% din amplasamente.


Tabelul Nr. 2
Nr. amplasament de recepție Amplasament de emisie perturbator Azimut Distanța Câmpul util Câmpul perturbator Raport de protecție Observații
Pe același canal Pe canalul adiacent
grade km dBµV/m dBµV/m dBµV/m dB


B. Piese desenate

1. Configurația rețelei.

2. Zona de serviciu, trasată pe hartă (scara 1:800.000), conform calculelor de la pct. A4.

3. Zona de protecție, trasată pe hartă (scara 1:800.000), conform calculelor de la pct. A5.

4. Profiluri de teren, pe baza cărora au fost efectuate calculele.

5. Diagrama de radiație a sistemelor radiante utilizate, atât în plan orizontal, cât și în plan vertical.

Notă:

Pentru rețelele care nu conțin stații fixe se vor preciza numai elementele de la pct. A1, A3, A5, B1, B2 (rezultate din zona de deplasare a mobilelor) și B3.


Ordinul Nr. 1587 din 19 decembrie 1994

Ministerul Finanțelor

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
în baza Hotărârii Guvernului nr. 449/1994 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor,
în baza prevederilor art. 7 din Legea nr. 91/1993 privind datoria publică, ale art. 27 din Legea bugetului de stat pe anul 1994 nr. 36/1994, ale Convenției nr. 20169/1994 încheiată între Ministerul Finanțelor și Banca Națională a României,
emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă lansarea unei emisiuni de titluri de stat cu discont, numite certificate de trezorerie, seria D1 95.03.30, garantată de stat, în valoare nominală de nu mai mult de 298.839.594.200 lei.

Art. 2. - Lansarea emisiunii de titluri de stat se efectuează prin Banca Națională a României, care acționează ca agent al statului de plată, înregistrare și transfer.

Art. 3. - Data emisiunii este joi, 29 decembrie 1994, cu scadența joi, 30 martie 1995.

Art. 4. - Prețul titlului de stat cu discont este de nu mai puțin de 86,831 milioane lei la 100 milioane lei valoare nominală, corespunzător unui randament de 60% determinat după formula:

<math> \text{P} = \frac {360}{\text{Y} \times \text{D} + 360} \times 100 </math>

în care:

P = prețul titlului de stat cu discont;
Y = randament (rata profitului %);
D = numărul de zile până la scadență.

Art. 5. - Lansarea emisiunii de titluri de stat se va face prin subscripție publică. Certificatele de trezorerie pot fi cumpărate de societăți bancare din România în nume propriu sau în numele clienților lor.

Cererile de subscriere se depun la Banca Națională a României până marți, 27 decembrie 1994.

După închiderea subscrierii, dar în aceeași zi, participanții vor fi informați asupra acceptării sau neacceptării totale sau parțiale a cererilor depuse.

Art. 6. - Plata certificatelor de trezorerie subscrise se va face la data emisiunii, respectiv 29 decembrie 1994, prin debitarea contului cumpărătorului, deschis la Banca Națională a României, cu suma reprezentând prețul inițial (valoarea inițială) a certificatelor de trezorerie cumpărate.

Răscumpărarea certificatelor de trezorerie se va face la data scadenței, respectiv 30 martie 1995, prin creditarea contului deținătorului cu suma reprezentând valoarea nominală a certificatelor de trezorerie deținute.

Art. 7. - Certificatele de trezorerie nu se emit în formă fizică. Proprietatea asupra acestora va fi înregistrată la Banca Națională a României, iar orice schimbare de proprietate va fi anunțată acesteia în conformitate cu procedura stabilită.

Art. 8. - Prezenta emisiune nu beneficiază de facilități fiscale.

Art. 9 - Direcția generală creanțe și angajamente interne și externe ale statului din Ministerul Finanțelor va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Ministru de stat, ministrul finanțelor,
Florin Georgescu