Monitorul Oficial 262/1992

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 7 aprilie 2012 10:24, autor: CivvicBot (discuție | contribuții) (convertesc issue:: la patru cifre.)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::0262 - Partea I - Miercuri, 21 octombrie year::1992

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre privind trecerea în administrarea unor instituții publice și agenți economici a unor imobile

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Clădirile și terenurile aferente prevăzute în anexa nr. 1 se transmit din administrarea Serviciului Român de Informații în administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat".

Art. 2. - Clădirile și terenurile aferente prevăzute în anexa nr. 2 se transmit din administrarea Serviciului Român de Informații în administrarea Institutului Român de Management.

Art. 3. - Corpul de clădire prevăzut în anexa nr. 3 se transmite din administrarea Serviciului Român de Informații în administrarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Art. 4. - Clădirile și terenurile aferente prevăzute în anexa nr. 4 se transmit din administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” în administrarea Institutului Român de Management.

Art. 5. - Clădirile și terenurile aferente prevăzute în anexa nr. 5 se transmit din administrarea Institutului Român de Management în administrarea Serviciului Român de Informații.

Art. 6. - Predarea-primirea imobilelor prevăzute în anexele nr. 1-5 se va face prin protocoale, la valorile de bilanț stabilite la 30 septembrie 1992.

Cheltuielile necesare efectuării mutării, reparațiilor și amenajărilor la imobilele și terenurile aferente prevăzute în anexele nr. 2 și 4, precum și funcționării Institutului Român de Management pe perioada de întrerupere a activității, în valoare de 198 milioane lei, vor fi suportate 50% din bugetul alocat Serviciului Român de Informații pe anul 1992 și 50% din rezerva bugetară a Guvernului.

Operațiunile de predare-primire, inclusiv încheierea protocoalelor, vor fi definitivate în termen de 45 de zile de la virarea sumei prevăzute în alineatul precedent în contul Institutului Român de Management.

Art. 7. - Pe bază de protocoale, părțile interesate vor conveni asupra bunurilor mobile care să fie transferate, fără plată, de la o gestiune la alta.

Clădirile cu destinație hotelieră și de alimentație, prevăzute în anexele nr. 4 și 5, se predau împreună cu obiectele de mobilier, utilajele și instalațiile aferente.

Art. 8. - Instituțiile prevăzute în anexele nr. 1-5 pot conveni, prin protocoale, personalul care să fie preluat de la una la alta din aceste unități.

Personalul preluat se consideră transferat.

Art. 9. - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 10. - Orice dispoziții contrare prevederilor prezentei hotărâri se abrogă.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 22 septembrie 1992 | Nr. 572.

Contrasemnează:
Ministrul muncii și protecției sociale,
Dan Mircea Popescu
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea
Secretarul general al Guvernului,
Paul Jerbas
Directorul Serviciului Român de Informații,
Virgil Măgureanu


Anexa Nr. 1

Lista clădirilor și terenurilor aferente, aflate în administrarea Serviciului Român de Informații, care se transmit în administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”

1. București, str. Atena nr. 11, sector 1

Clădiri și teren aferent:
  • suprafață teren: 820 mp
  • suprafață construită: 486 mp

2. București, str. Șerban Vodă nr. 22-24, sector 4

Clădiri și teren aferent:
  • suprafață teren: 1.112 mp
  • suprafață construită: 990 mp


Anexa Nr. 2

Lista clădirilor și terenurilor aferente, aflate în administrarea Serviciului Român de Informații, care se transmit în administrarea Institutului Român de Management

1. București, str. Povernei nr. 6 (str. V. Alecsandri nr. 4), sector 1

2 clădiri (A + D), inclusiv anexele, cu teren aferent:
  • suprafață teren: 1.954 mp
  • suprafață construită: 1.087 mp

2. București, str. Povernei nr. 8, sector 1

2 clădiri (B + C), cu teren aferent:
  • suprafață teren: 1.403 mp
  • suprafață construită: 713 mp


Anexa Nr. 3

Lista corpului de clădire aflat în administrarea Serviciului Român de Informații, care se transmite în administrarea Ministerului Munții și Protecției Sociale

1. București, str. Eforiei nr. 5, sector 5

Corp clădire - etajele I-VII
(Suprafață utilă birouri): 1.411,85 mp


Anexa Nr. 4

Lista clădirilor și terenurilor aferente, aflate în administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, care se transmit în administrarea Institutului Român de Management

1. București, str. Emanuel Bacaloglu nr. 2, sector 1

Complexul de cazare și alimentație publică „Batiștei", compus din: hotel cu restaurant, bucătărie, laborator, cofetărie-patiserie și anexe, cu terenul aferent.


Anexa Nr. 5

Lista clădirilor și terenurilor aferente, aflate în administrarea Institutului Român de Management, care se transmit în administrarea Serviciului Român de Informații

1. București-Otopeni, șos. Odăi nr. 20, sector 1

Clădiri cu anexe gospodărești și terenuri aferente:
  • suprafață teren: 101.940 mp
  • suprafață construită: 11.460 mp


Hotărâre privind cartea de identitate a vehiculului

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Cartea de identitate a vehiculului este documentul care atestă, pentru persoana care o deține, dreptul de proprietate asupra vehiculului.

Art. 2. - (1) Cartea de identitate a vehiculului conține date despre vehicul și persoanele pe numele cărora acesta a fost înmatriculat succesiv.

(2) Datele despre vehicul se înscriu de către Registrul Auto Român și, după caz, de producătorul vehiculului sau reprezentantul autorizat al acestuia, pe baza omologării de tip sau individuale pentru circulație.

(3) Datele despre deținător se înscriu de către organul de poliție care efectuează înmatricularea, pe baza dovezii că acesta a achitat taxele cuvenite statului și că vehiculul este asigurat.

Art. 3. - La înstrăinarea vehiculului, deținătorul acestuia va transmite dobânditorului cartea de identitate a vehiculului.

Art. 4. - Se exceptează de la dispozițiile prezentei hotărâri vehiculele aparținând Ministerului Apărării Naționale.

Art. 5. - Prezenta hotărâre intră în vigoare în termen de 90 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României. În același termen, Ministerul de Interne, Ministerul Economiei și Finanțelor și Ministerul Transporturilor vor elabora instrucțiuni de aplicare a acesteia.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 30 septembrie 1992 | Nr. 610.

Contrasemnează:
Ministru de interne,
Victor Babiuc
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul transporturilor,
Traian Băsescu


Hotărâre pentru înmatricularea în România a unor autovehicule și remorcilor acestora, prin derogare de la prevederile art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 594/1991 privind verificarea îndeplinirii condițiilor tehnice de către autovehiculele și remorcile acestora care circulă pe drumurile publice

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Articolul 5 din Hotărârea Guvernului nr. 594/1991 se completează după cum urmează:

„Art. 5. - (6) Cetățenii români repatriați și persoanele care au dobândit cetățenia română, în condițiile legii, pot înmatricula în România un singur autovehicul și remorcă, cu o vechime de cel mult 12 ani de la data fabricației față de anul în care s-au efectuat formalitățile vamale în România.”

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 2 octombrie 1992 | Nr. 625.

Contrasemnează:
Ministru de interne,
Victor Babiuc
Ministrul transporturilor,
Traian Băsescu


Hotărâre privind unele măsuri de organizare a activității vamale

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Începând cu data de 15 octombrie 1992 se majorează cu 2.400 numărul maxim de posturi pentru Direcția Generală a Vămilor și unitățile teritoriale subordonate.

Repartizarea posturilor se face prin ordin al ministrului economiei și finanțelor.

Art. 2. - Se înființează direcțiile regionale vamale, ca unități interjudețene subordonate Direcției Generale a Vămilor.

Salarizarea personalului din direcțiile regionale vamale se face conform anexei nr. 9 din Legea nr. 40/1991, modificată conform Legii nr. 58/1992.

Unitățile teritoriale subordonate direcțiilor regionale vamale se salarizează, în continuare, potrivit anexei nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 307/1991, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 314/1992.

Direcția Generală a Vămilor este condusă de un director general, salarizat la nivelul funcției de secretar de stat.

Direcția inspecție și fraudă vamală, Direcția reglementări și proceduri vamale și Direcția economică din cadrul Direcției Generale a Vămilor sunt conduse de câte un director cu rang de director general adjunct.

Structura organizatorică a Direcției Generale a Vămilor este prevăzută în anexa la prezenta hotărâre.

Art. 3. - Prefecturile, consiliile județene și locale pe teritoriul cărora se înființează sau funcționează în prezent unități vamale vor asigura spațiile corespunzătoare necesare desfășurării activității vamale iar, în perspectiva dezvoltării și modernizării sistemului vamal, vor atribui terenuri pentru construirea de sedii proprii.

Art. 4. - Direcția Generală a Vămilor încheie, în condițiile legii, direct ori prin organizații economice specializate, contracte pentru procurarea bunurilor mobile și imobile, inclusiv din import, necesare desfășurării activității vamale.

Art. 5. - Bunurile devenite proprietatea statului, în condițiile legii, prin confiscare dispusă de către organele vamale sau prin abandonare în locuri unde se exercită controlul vamal, se valorifică de către Direcția Generală a Vămilor prin magazine proprii de comercializare, organizate pe bază de gestiune sau prin celelalte modalități de valorificare prevăzute de normele legale în vigoare.

Sumele obținute din valorificarea acestora se virează la bugetul de stat, conform prevederilor legale.

Art. 6. - Din totalul posturilor prevăzute la art. 1, Direcția Generală a Vămilor va putea încadra, până la sfârșitul anului 1992, personal în limita fondurilor aprobate pe anul în curs.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 2 octombrie 1992 | Nr. 630.

Contrasemnează:
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar,
Florian Bercea
p. Ministrul muncii și protecției sociale,
Gheorghe Brehoi,
secretar de stat


Anexă

Ministerul Economiei și Finanțelor

Direcția Generală a Vămilor

 


Hotărâre pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Fondului Proprietății de Stat

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă Regulamentul de organizare și funcționare a Fondului Proprietății de Stat, anexă la prezenta hotărâre.

Art. 2. - Hotărârea Guvernului nr. 254/1992 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea și funcționarea Fondului Proprietății de Stat se abrogă.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 8 octombrie 1992 | Nr. 643.

Contrasemnează:
Ministrul economiei și finanțelor,
George Danielescu


Anexă

Regulamentul de organizare și funcționare a Fondului Proprietății de Stat

Capitolul I

Art. 1. - Fondul Proprietății de stat, înființat potrivit prevederilor Legii privatizării societăților comerciale nr. 58/1991, denumită în continuare lege, este instituție publică cu personalitate juridică, cu caracter comercial și financiar.

Fondul Proprietății de Stat are patrimoniu propriu și autonomie funcțională și de decizie. În activitatea sa se conduce și ia hotărâri după principii comerciale.

Art. 2. - Fondul Proprietății de Stat administrează patrimoniul propriu și gestionează acțiunile și părțile sociale pe care le deține în societățile comerciale prevăzute în art. 2 din lege.

Activitatea Fondului Proprietății de Stat se desfășoară cu respectarea prevederilor legii, ale Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, ale prezentului regulament, precum și a altor prevederi legale aplicabile.

Art. 3. - Fondul Proprietății de Stat are siglă proprie, aprobată de consiliul de administrație.

Fondul Proprietății de Stat are sediul în București, str. C. A. Rosetti nr. 21, sector 1, c.p. 70205.

Denumirea „Fondul Proprietății de Stat” și sediul trebuie să figureze, cu caractere vizibile, pe toate actele emise de Fondul Proprietății de Stat.

Pe documentele oficiale ale Fondului Proprietății de Stat se imprimă și sigla acestuia.

Capitolul II
Obiectul activității Fondului Proprietății de Stat

Art. 4. - Fondul Proprietății de Stat are drept obiect următoarele activități:

a) pregătirea și realizarea privatizării treptate a societăților comerciale cu capital de stat, prevăzute în art. 2 din lege, tinzând să asigure reducerea participării statului la capitalul social până la completa privatizare;

b) gestionarea acțiunilor și părților sociale pe care le deține, îndeplinind atribuțiile prevăzute de dispozițiile legale în vigoare;

c) valorificarea veniturilor obținute, în vederea asigurării finanțării acțiunilor prevăzute la lit. a) și b), precum și a altor acțiuni prevăzute de lege, care revin Fondului Proprietății de Stat.

Capitolul III
Patrimoniul Fondului Proprietății de Stat

Art. 5. - Patrimoniul Fondului Proprietății de Stat este inițial constituit, conform legii, din 70% din acțiunile și, după caz, din părțile sociale ale societăților comerciale cu capital de stat prevăzute în art. 2 al legii, precum și din 70% din sumele rezultate din vânzarea acțiunilor societăților comerciale înainte de organizarea Fondului Proprietății de Stat.

Acțiunile și părțile sociale care formează patrimoniul inițial al Fondului Proprietății de Stat i se transmit de Ministerul Economiei și Finanțelor, în numele statului român, prin act de transmitere, întocmit potrivit anexei la prezentul regulament.

Art. 6. - Patrimoniul Fondului Proprietății de Stat este alimentat la venituri de sumele realizate din acțiunea de privatizare și orice operațiuni comerciale sau financiare efectuate de Fondul Proprietății de Stat în cadrul legii.

Art. 7. - Cheltuielile Fondului Proprietății de Stat se efectuează cu respectarea dispozițiilor legale și a normelor financiare, potrivit competențelor stabilite de consiliul de administrație.

Art. 8. - Bugetul de venituri și cheltuieli întocmit anual și contul de execuție bugetară pentru anul precedent sunt aprobate de consiliul de administrație.

Capitolul IV
Atribuțiile Fondului Proprietății de Stat

Art. 9. - Fondul Proprietății de Stat exercită, în condițiile legii, următoarele atribuții:

a) întocmește, în colaborare cu Fondurile Proprietății Private, programul anual minimal de privatizare pentru anul următor și îl prezintă Parlamentului spre aprobare și Guvernului spre informare;

b) urmărește, în cadrul programelor anuale minimale de privatizare, reducerea participării statului la capitalul social al societăților comerciale, până la privatizarea completă a acestora;

c) colaborează cu Fondurile Proprietății Private pentru stabilirea și realizarea măsurilor de accelerare a procesului de privatizare;

d) elaborează raportul anual asupra activității sale și îl prezintă Parlamentului spre aprobare și Guvernului spre informare. Raportul și contul de profit și pierderi se publică în Monitorul Oficial al României și se difuzează prin mijloace de informare în masă;

e) ia măsuri în vederea vânzării acțiunilor societăților comerciale către persoanele care se bucură de facilitățile acordate prin art. 48 și 49 din lege;

f) în calitate de acționar și titular de părți sociale ale societăților comerciale cu capital de stat, prevăzute în art. 2 al legii, exercită drepturile și-și asumă obligațiile ce-i revin în această calitate, potrivit Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale și altor legi cu caracter comercial;

g) definește criteriile de performanță minimă pentru aprecierea societăților comerciale al căror acționar este;

h) stabilește, în funcție de realizările obținute de societățile comerciale în raport cu criteriile de performanță minimă, programe pentru restructurarea și reabilitarea acestora; efectuează investiții și finanțări, fără ca prin aceasta să mărească proporția participării statului la capitalul social al societăților comerciale;

i) stabilește societățile comerciale care urmează a fi lichidate în condițiile legii, întrucât nu mai pot fi reabilitate;

j) acordă, conform legii, persoanelor îndreptățite, credite, termene de plată, plata în rate sau alte facilități pentru cumpărarea de acțiuni și active ale societăților comerciale;

k) stabilește, pentru fiecare an, politica de utilizare a dividendelor ce i se cuvin și a profitului propriu realizat;

l) participă, împreună cu Agenția Națională Pentru Privatizare și Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Fondurile Proprietății Private, la privatizarea societăților comerciale mici, în condițiile prevăzute de lege;

m) acordă mandat special Fondului Proprietății Private pentru privatizarea fiecărei societăți comerciale mijlocii, în condițiile prevăzute de lege;

n) acordă Fondului Proprietății Private mandat pentru a negocia, în numele său, condițiile de vânzare în cazul în care persoanele fizice și juridice, române sau străine, vor opta sa cumpere 100% acțiunile unor societăți comerciale;

o) efectuează, direct sau prin reprezentant, orice alte operațiuni comerciale și financiare, necesare realizării obiectului său de activitate;

p) acordă și primește orice asigurări și garanții necesare realizării obiectului său de activitate.

Capitolul V
Consiliul de administrație

Art. 10. - Organul de conducere al Fondului Proprietății de Stat este consiliul de administrație, format din 17 membri, numiți pentru un mandat de 5 ani, care poate fi reînnoit o singură dată.

Numirea membrilor consiliului de administrație se face potrivit legii. Revocarea acestora pentru abateri grave în executarea mandatului se face de aceleași organe care au făcut numirea. În cazul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art. 29 din Legea nr. 31/1990, revocarea este obligatorie.

Conducerea se exercită de consiliul de administrație, în ședințe ordinare sau extraordinare, și de președintele acestuia, în cazurile și în condițiile prevăzute de lege și de prezentul regulament.

Art. 11. - Membrii consiliului de administrație nu pot fi, în același timp:

a) membri în consiliile de administrație ale Fondurilor Proprietății Private sau cenzori ai acestora;

b) administratori sau cenzori ai societăților comerciale prevăzute la art. 2 din lege;

c) administratori sau cenzori ai societăților comerciale privatizate conform legii, decât după expirarea unei perioade de 2 ani de la încheierea privatizării.

Art. 12. - În caz de incompatibilitate sau altă cauză care provoacă vacanța unui loc în consiliul de administrație, acesta va solicita organului care a numit pe cel în cauză să facă de îndată noi numiri pentru perioada ce a mai rămas din mandatul de 5 ani.

Art. 13. - Membrii consiliului de administrație își exercită mandatul potrivit Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale. Ei răspund pentru activitatea lor, personal și solidar, potrivit legislației comerciale.

Art. 14. - Răspunderea pentru actele săvârșite sau pentru omisiuni nu se întinde și la acei membri ai consiliului de administrație care au făcut să se constate, în registrul hotărârilor consiliului, împotrivirea lor în legătură cu anumite hotărâri care au fost adoptate și au încunoștințat despre aceasta pe cenzori.

Pentru hotărârile luate în ședințele la care un membru al consiliului de administrație nu a participat, el rămâne răspunzător dacă, în termen de o lună de când a luat cunoștință de acestea, nu a făcut împotrivirea în condițiile prevăzute la alin. 1.

Art. 15. - Atunci când un membru al consiliului de administrație, soția, rudele sau afinii săi până la gradul al IV-lea inclusiv au într-o anumită operațiune, direct sau indirect, interese contrare intereselor Fondului Proprietății de Stat, el trebuie să înștiințeze despre aceasta pe ceilalți membri ai consiliului și pe cenzori și să nu ia parte la nici o deliberare privitoare la această operațiune.

Art. 16. - Nerespectarea, de către un membru al consiliului de administrație, a prevederilor art. 11 și art. 15 din prezentul regulament atrage răspunderea pentru daunele produse Fondului Proprietății de Stat.

Art. 17. - Consiliul de administrație lucrează valabil în prezența a cel puțin 12 din numărul membrilor săi și ia decizii valabile cu votul a 3/4 din numărul celor prezenți.

Art. 18. - Consiliul de administrație se întrunește în ședințe ordinare cel puțin o dată pe lună.

Consiliul de administrație poate fi convocat în ședințe extraordinare de către președinte sau la cererea a cel puțin 5 dintre membrii săi.

Art. 19. - Ședințele consiliului de administrație trebuie să fie convocate în scris, cu cel puțin 5 zile înainte de data fixată pentru ținerea acestora. Convocările pentru întrunirile consiliului de administrație vor cuprinde locul unde se va ține ședința și ordinea de zi, neputându-se lua nici o hotărâre asupra problemelor neprevăzute decât în caz de urgență.

Art. 20. - Ședințele consiliului de administrație vor fi conduse de președinte sau, în absența acestuia, de vicepreședinte.

La ședințe vor fi convocați și cenzorii, aceștia neavând drept de vot.

Art. 21. - Toate materialele, inclusiv rapoartele despre operațiunile ce s-au executat, se prezintă în ședințele consiliului de administrație numai în scris.

Art. 22. - La fiecare ședință se va întocmi un proces-verbal, care va cuprinde ordinea deliberărilor, deciziile luate, numărul de voturi întrunite și opiniile separate.

Capitolul VI
Competențele organului de conducere și ale directorului general executiv

Art. 23. - Consiliul de administrație are următoarele competențe:

a) elaborează proiectul Regulamentului de organizare și funcționare a Fondului Proprietății de Stat și propune modificarea sau completarea acestuia;

b) alege, dintre membrii săi, un președinte, un vicepreședinte și un secretar general al consiliului; secretarul de stat pentru privatizare nu poate fi ales în nici una din aceste funcții;

c) aprobă structura organizatorică a aparatului central, atribuțiile acestuia, precum și statul de funcții și numărul de salariați;

d) își dă acordul la numirea și eliberarea din funcție a directorului general executiv; numește conducătorii reprezentanțelor din străinătate;

e) aprobă, pe criterii de gestiune, eficacitate și costuri, înființarea de filiale, sucursale și agenții în țară și reprezentanțe în străinătate, structura organizatorică a acestora și statul de funcții;

f) adoptă proiectul programului anual de privatizare și raportul anual asupra activității, care se supun Parlamentului spre aprobare și Guvernului spre informare;

g) aprobă strategiile de restructurare și de privatizare ale societăților comerciale, ținând seama de obiectivele sectoriale stabilite de Guvern;

h) adoptă, în cadrul legii, norme metodologice specifice pentru realizarea și accelerarea procesului de privatizare;

i) hotărăște, în condițiile legii, constituirea de societăți comerciale care să aibă drept obiect de activitate promovarea și accelerarea procesului de restructurare economică și de privatizare;

j) aprobă contul de profit și pierderi, bilanțul și bugetul de venituri și cheltuieli ale Fondului Proprietății de Stat;

k) numește, pe bază de mandat, reprezentantul (reprezentanții) Fondului Proprietății de Stat în adunările generale ale societăților comerciale în care acesta este acționar sau titular de părți sociale; stabilește obligațiile reprezentantului de a apăra și promova interesele acționarului, atribuțiile, drepturile și răspunderile reprezentantului, precum și condițiile de retragere a mandatului, care vor fi concretizate într-un contract de reprezentare; fixează criteriile pentru stabilirea numărului reprezentanților Fundului Proprietății de Stat în adunările generale;

l) aprobă mandatul special al reprezentantului (reprezentanților) Fondului Proprietății de Stat în adunările generale ale societăților comerciale în care acesta este acționar sau titular de părți sociale, întrunite pentru a hotărî asupra:

  • divizării, fuziunii, dizolvării și lichidării din orice altă cauză;
  • participării la constituirea de noi societăți comerciale;
  • modificării participației statului la capitalul social în alt mod decât în cadrul acțiunii de privatizare stabilite prin lege;

m) desemnează delegații Fondului Proprietății de Stat care participă la privatizarea, potrivit legii, a societăților comerciale mici și stabilește poziția acestora în susținerea unei optime valorificări, prin privatizare, a participației statului la capitalul social al societății comerciale respective;

n) acordă mandat special, pentru fiecare caz în parte, Fondurilor Proprietății Private pentru privatizarea, în condițiile legii a societăților comerciale mijlocii. Desemnează delegatul său pentru a participa la procedura de privatizare și a ține la curent consiliul de administrație cu mersul privatizării. În cazul în care există neînțelegeri cu Fondul Proprietății Private, cu privire la condițiile de privatizare a unei societăți comerciale mijlocii, pentru care s-a dat mandat special, adoptă, în termen de 30 de zile, o soluție alternativă și o transmite Fondului Proprietății Private, după ce, în prealabil, a fost însușită de Agenția Națională pentru Privatizare și Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii;

o) se consultă cu Consiliul de administrație al Fondului Proprietății Private înainte de a lua o decizie de privatizare, în cazul unei societăți comerciale mijlocii care este direct legată de activitatea societăților comerciale mari;

p) adoptă criteriile de performanță minimă ale societăților comerciale;

r) aprobă proporțiile de utilizare a veniturilor Fondului Proprietății de Stat pentru:

  • depunerea în conturi purtătoare de dobânzi;
  • efectuarea de investiții și finanțări în societățile comerciale, dacă sunt necesare pentru restructurarea și reabilitarea acestora;
  • acordarea de credite persoanelor fizice sau persoanelor juridice cu capital privat, române, pentru a le facilita cumpărarea de acțiuni, părți sociale sau active ale societăților comerciale;
  • finanțarea cheltuielilor legate de pregătirea și realizarea privatizării societăților comerciale;
  • orice alte operațiuni comerciale și financiare în legătură cu obiectul de activitate;

s) stabilește numărul de acțiuni, pentru fiecare ofertă publică de vânzare, care pot fi vândute deținătorilor de certificate de proprietate cu o reducere de 10% față de prețul ofertei;

t) stabilește condițiile de exercitare a dreptului la reducerea prețului de cumpărare a acțiunilor societăților comerciale care se privatizează, în cadrul ofertei publice de vânzare, cu respectarea prevederilor legii;

u) negociază și încheie, cu fiecare Fond al Proprietății Private, acordul acționarilor, cu respectarea legii;

v) stabilește modelul de declarație a averii și termenul înăuntrul căruia trebuie completată, potrivit art. 69 din lege;

w) aprobă contractarea, cu persoane fizice și juridice, române sau străine, de servicii de asistență de specialitate în domeniul privatizării și restructurării economice și tehnice;

z) exercită orice alte atribuții ale Fondului Proprietății de Stat prevăzute în lege și prezentul regulament.

Art. 24. - Președintele consiliului de administrație aduce la îndeplinire hotărârile consiliului de administrație și îl informează asupra modulul de realizare a acestora, în care scop are următoarele competențe și atribuții:

a) prezintă consiliului de administrație proiectele programului anual minimal de privatizare și al bugetului de venituri și cheltuieli, raportul privind execuția bugetară, precum și raportul anual de activitate;

b) numește și eliberează din funcție, cu acordul consiliului de administrație, pe directorul general executiv; numește și eliberează din funcție pe directori;

c) controlează activitatea directorului general executiv;

d) angajează și reprezintă Fondul Proprietății de Stat în relațiile cu persoanele fizice sau juridice, precum și în fața instanțelor judecătorești și arbitrale;

e) semnează sau aprobă încheierea contractelor date în competența sa;

f) aprobă angajamente de plăti date în competența sa;

g) îndeplinește orice altă atribuție dată de consiliul de administrație.

În absenta președintelui, atribuțiile acestuia se exercită de vicepreședintele consiliului de administrație.

Președintele consiliului de administrație poate să delege directorului general executiv dreptul ca acesta să angajeze și să reprezinte Fondul Proprietății de Stat în relațiile cu persoane fizice sau persoane juridice, precum și în fața instanțelor judecătorești și arbitrale.

Art. 25. - Secretarul general al consiliului de administrație are următoarele atribuții:

a) asigură pregătirea materialelor ședințelor consiliului de administrație și buna desfășurare a acestora;

b) întocmește procesul-verbal al fiecărei ședințe a consiliului de administrație;

c) coordonează activitatea aparatului tehnic al consiliului de administrație;

d) păstrează documentele consiliului de administrație;

e) îndeplinește alte sarcini încredințate de consiliu.

Art. 26. - Directorul general executiv conduce operativ activitatea curentă a aparatului Fondului Proprietății de Stat. Competențele și atribuțiile sale sunt următoarele:

a) elaborează proiectele programului anual minimal de privatizare și al bugetului de venituri și cheltuieli, raportul anual de activitate și raportul privind execuția bugetară și le prezintă președintelui consiliului de administrație;

b) angajează și concediază salariații Fondului Proprietății de Stat, cu excepția celor care sunt în competența de numire a președintelui consiliului de administrație;

c) încheie contractul colectiv de muncă și negociază, în cadrul acestuia, drepturile salariale;

d) angajează cheltuielile legate de funcționarea aparatului propriu al Fondului Proprietății de Stat;

e) prezintă consiliului de administrație sau președintelui său lucrările întocmite de organele de execuție, asigurând, după aprobarea acestora, transmiterea lor pentru executare sau comunicarea la alte organe;

f) angajează colaboratori externi pentru anumite lucrări sau avize de specialitate;

g) exercită orice alte atribuții ce-i sunt delegate de consiliul de administrație sau de președintele acestuia.

Capitolul VII
Cenzorii

Art. 27. - Cenzorii, numiți în conformitate cu legea, sunt în număr de 6, din care 3 titulari și 3 supleanți, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de a li se reînnoi mandatul o singură dată.

Art. 28. - Cenzorii supraveghează gestiunea Fondului Proprietății de Stat, inclusiv a unităților teritoriale și a reprezentanțelor din străinătate, în care scop:

a) certifică bilanțul contabil și contul de profit și pierderi;

b) certifică indemnizațiile membrilor consiliului de administrație;

c) prezintă în consiliul de administrație raportul propriu asupra bilanțului exercițiului economico-financiar încheiat.

Certificarea și raportul cenzorilor prevăzute la lit. a) și c) se anexează la raportul de activitate anual al Fondului Proprietății de Stat.

Art. 29. - Cenzorii prezintă consiliului de administrație, dacă este cazul, rapoarte speciale asupra constatărilor făcute.

Capitolul VIII
Salarizarea, remunerarea și alte drepturi bănești

Art. 30. - Remunerațiile și salariile vor cuprinde o parte fixă și o parte variabilă, stabilite în raport cu performanțele Fondului Proprietății de Stat, pe baza criteriilor aprobate de consiliul de administrație.

Drepturile bănești ale reprezentanților Fondului Proprietății de Stat în adunările generale ale societăților comerciale se acordă potrivit contractului de reprezentare încheiat cu aceștia.

Art. 31. - Remunerațiile membrilor consiliului de administrație și ale cenzorilor, precum și salariul directorului general executiv se fixează de consiliul de administrație.

Capitolul IX
Încetarea activității Fondului Proprietății de Stat

Art. 32. - Fondul Proprietății de Stat își încetează activitatea pe data realizării integrale a privatizării societăților comerciale cu capital de stat prevăzute în art. 2 din lege.

Art. 33. - Lichidarea patrimoniului Fondului Proprietății de Stat se face potrivit art. 29 din lege.

Capitolul X
Dispoziții tranzitorii și finale

Art. 34. - Până la aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Fondului Proprietății de Stat, plata salariilor, a remunerațiilor, onorariilor, indemnizațiilor și a altor cheltuieli se face din sursele ce-i revin acestuia conform art. 45 din lege, precum și din alte surse atrase.

Art. 35. - Fondul Proprietății de Stat va sesiza Guvernului insuficiențele și necorelările legislative constatate în domeniile care formează obiectul activității sale, făcând propuneri în vederea inițierii unor proiecte de legi sau a unor acte normative la nivelul Guvernului.

Art. 36. - Patrimoniul stabilit conform prevederilor art. 5 din prezentul regulament nu se ia în calcul la raportările statistice și economico-financiare întocmite la nivel național.

Art. 37. - Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României.


Anexă la Regulament

Act de transmitere a 70% din acțiunile sau părțile sociale ale societăților comerciale

Între:

  • statul român, denumit în cele ce urmează statul, reprezentat de Ministerul Economiei și Finanțelor, prin ..............................................., în calitate de ministru, pe de o parte, și
  • Fondul Proprietății de Stat, denumit în cele ce urmează fondul, legal reprezentat prin ..............................................., în calitate de președinte al consiliului de administrație, pe de altă parte, s-a încheiat prezentul act de transmitere.
Preambul

Legea nr. 15/1990 a prevăzut condițiile de reorganizare a unităților economice de stat în regii autonome și societăți comerciale.

Legea nr. 58/1991 a stabilit condițiile și modalitățile de privatizare a societăților comerciale.

Art. 24 din Legea nr. 58/1991 a prevăzut că fondul deține inițial 70% din capitalul social al societăților comerciale.

Potrivit actului constitutiv din data de .................... și cererii de înmatriculare din data de ......................., înregistrată în data de ............................. la Registrul comerțului de pe lângă Camera de Comerț și Industrie, a fost creată o societate comercială cu denumirea .................................................., sub forma juridică de societate pe acțiuni/societate cu răspundere limitată, denumită în continuare societate, cu un capital social de .................. lei, compus din .......... acțiuni/părți sociale, cu o valoare nominală de ................ lei fiecare.

Statul este, până la data semnării prezentului act de transmitere, acționarul/asociatul unic al societății, potrivit art. 20 din Legea nr. 15/1990.

În consecință, au fost convenite următoarele:

Articolul 1
Transmitere

Statul transmite, pe baza prezentului act, fondului 70% din capitalul social al societății, care reprezintă ............... acțiuni/părți sociale, în valoare nominală de .............. lei fiecare, conform înregistrării la Registrul comerțului.

Transmiterea se materializează prin prezentul act.

Articolul 2
Înregistrare

Prezentul act se înregistrează la Registrul comerțului de la sediul social al societății.

Fondul se obligă să înscrie societatea pe lista societăților comerciale din al căror capital social i s-a transmis 70%.

Fondul se obligă să publice această listă în Monitorul Oficial al României.

Încheiat la .......................... la data de ..................., în patru exemplare.

Statul, Fondul Proprietății de Stat,