Monitorul Oficial 149/1993
Monitorul Oficial al României
Anul V, Nr. issue::0149 - Partea I - Marţi, 6 iulie year::1993
Legi şi decrete
Lege pentru completarea și modificarea Legii nr. 76/1992 privind măsuri pentru rambursarea creditelor rezultate din acțiunea de compensare, regimul plăților agenților economici, prevenirea incapacității de plată și a blocajului financiar
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. I. - Legea nr. 76/1992 privind măsuri pentru rambursarea creditelor rezultate din acțiunea de compensare, regimul plăților agenților economici, prevenirea incapacității de plată și a blocajului financiar se modifică și se completează după cum urmează :
1. După articolul 6 se introduce articolul 61, având următorul conținut:
"Art. 61. - În cazul neîndeplinirii, în termen de 30 de zile de la data scadenței, a obligațiilor prevăzute la art. 6 alin. 1, debitorii vor plăti, în afară sumei datorate, o penalitate de 0,15% pentru fiecare zi de întârziere, cu excepția situației în care în convenții sau alte acte au fost stipulate penalități mai mari.
În convențiile comerciale dintre agenții economici, indiferent de forma în care acestea se încheie, părțile au obligația de a prevedea penalitaţi pentru întârziere în decontare de minimum 0,15% pentru fiecare zi de întârziere, în afară altor penalități contractuale ce pot fi stipulate.
Totalul penalităților pentru întârziere în decontare prevăzute la alin. 1 și 2 nu poate depăși cuantumul sumei asupra cărora sunt calculate.
În cazul în care penalitățile prevăzute în prezentul articol nu acoperă integral prejudiciul suportat prin întârzierea efectuării plății, creditorul va putea solicita acordarea de daune în completare, potrivit dispozițiilor din dreptul comun.”
2. Articolul 10 va avea următorul conținut:
"Art. 10. - După punerea în întârziere a debitorului și constatarea incapacității de plată a acestuia potrivit art. 9, creditorul poate cere oricând debitorului, în cadrul termenului general de prescripție, fie odată cu suma datorată, fie distinct de aceasta, penalitățile prevăzute la art. 61, pe calea unei acțiuni în justiție.
În acest scop, creditorul va solicita instanței competente în a cărei rază teritorială işi are sediul debitorul pronunțarea unei hotărâri prin care debitorul, pus legal în întârziere și aflat în incapacitate de plată, să fie obligat la plata sumei datorate și, după caz, a penalităților prevăzute la art. 61.
Cauza se va judeca cu celeritate.
Taxa de timbru pentru introducerea acțiunii se stabilește la 10.000 lei, indiferent de valoarea debitului."
3. După articolul 10 se introduc articolele 101 și 102, cu următorul conținut:
„Art. 101. - După rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, creditorul este în drept să urmărească, în condițiile legii, în contul sumelor acordate cu titlu de creanțe sau, după caz, de penalități, patrimoniul debitorului, în următoarea ordine:
- a) mijloace bănești, inclusiv disponibilitățile aflate în conturile bancare;
- b) active financiare de orice fel;
- c) produse finite, materii prime și materiale, mijloace fixe;
- d) creanțe şi alte componente patrimoniale aflate în circuitul civil.
Art. 102. - Titlul executor este prezentat de creditor băncilor sau oricăror persoane juridice ce dețin, sub orice formă, elemente patrimoniale ale debitorului și are drept de preempțiune asupra oricăror alte operațiuni dispuse de debitorul în cauză.”
4. Articolul 13 litera d) va avea următorul conținut:
„d) solicitarea de credite bancare, acordate cu garanțiile Guvernului, în cazuri justificate, în limita plafonului ce se aprobă anual prin legea bugetară."
5. După articolul 13 se introduce articolul 131 având următorul conținut:
„Art. 131. - Agenții economici declarați în incapacitate de plată conform art. 9, care își continua activitatea, vor adopta măsuri de îmbunătățire a lichidității, printre oare, în mod obligatoriu:
- a) vor sista orice plată în avans pentru aprovizionări;
- b) vor sista orice repartizare și plată din profitul net, din anii precedenți sau anul curent, inclusiv a cotei ce revine salariaților;
- c) vor sista orice plată privind sporuri, indemnizații sau premii pentru personalul de conducere al unității în cauză. În categoria personal de conducere se includ: directorul, directorii adjuncți, contabilul șef și celelalte funcții asimilate acestora."
6. După articolul 15 se introduce articolul 151, având următorul conţinut:
"Art. 151. - Încălcarea prevederilor art. 131 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100.000 la 300.000 lei."
7. Articolul 15 litera c) se abrogă.
8. Articolul 16 va avea următorul conținut:
„Art. 16. - Contravențiile prevăzute la art. 15 din prezenta lege se sancționează cu amendă de la 100.000 la 300.000 lei.”.
Art. II. - Legea nr. 76/1992 privind măsuri pentru rambursarea creditelor rezultate din acțiunea de compensare, regimul plăților agenților economici, prevenirea incapacității de plată și a blocajului financiar, cu modificările aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României.
Decret privind promulgarea Legii pentru completarea și modificarea Legii nr. 76/1992 privind măsuri pentru rambursarea creditelor rezultate din acțiunea de compensare, regimul plăților agenților economici, prevenirea incapacității de plată și a blocajului financiar
În temeiul art. 77 alin. (1) din Constituția României, promulgăm
Legea pentru completarea și modificarea Legii nr. 76/1992 privind măsuri pentru rambursarea creditelor rezultate din acțiunea de compensare, regimul plăților agenților economici, prevenirea incapacității de plată și a blocajului financiar
şi dispunem publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
Decret privind acreditarea unui ambasador
În temeiul art. 91 alin. (2) și al art. 99 alin. (1) din Constituția României,
Președintele României decretează:
Articol unic. - Domnul Vasile-Radu Urzică se acreditează în calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Orientală a Uruguayului.
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre privind constituirea Consiliului Interministerial pentru Frontierele de Stat ale României
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se înființează Consiliul Interministerial pentru Frontierele de Stat ale României, din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne, Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, Ministerului Transporturilor și Ministerului Justiției.
Art. 2. - Consiliul Interministerial pentru Frontierele de Stat ale României funcționează sub coordonarea profesională a coordonatorului problemelor juridice și tratatelor din Ministerul Afacerilor Externe.
Art. 3. - Membrii consiliului interministerial își păstrează calitatea de angajați ai ministerelor de care aparțin.
Art. 4. - Consiliul interministerial ţine reuniuni trimestriale sau ori de câte ori este necesar, pentru a examina propunerile cu caracter politico-juridic elaborate de experții ministerelor interesate privind acțiunile de colaborare cu alte state în problemele de frontieră, precum și măsurile ce trebuie luate pe plan intern pentru aplicarea înțelegerilor încheiate cu statele vecine în acest domeniu.
Consiliul interministerial va aviza punctul de vedere al delegațiilor române participante la lucrările comisiilor mixte de frontieră, ale comisiilor hidrotehnice și ale altor organisme comune cu ţări vecine, precum și pentru negocierile privind delimitarea spațiilor maritime, cu țările vecine, inclusiv a zonei de informare aeronautică (F.I.R.).
Art. 5. - Pentru soluționarea operativă a problemelor care apar între reuniunile Consiliului interministerial, precum și a unor lucrări cu caracter tehnic privind frontierele de stat, se detașează, la Ministerul Afacerilor Externe, specialiști cartografi, topografi și hidrotehnicieni din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne, Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului și Ministerul Transporturilor. Numărul specialiștilor și durata detașării acestora vor fi stabilite, de comun acord, de conducerile ministerelor interesate.
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu
Ministrul apărării naționale, general-locotenent Niculae Spiroiu
Ministru de interne, general-maior George Ioan Dănescu
Ministrul apelor, pădurilor și protecției mediului, Aurel Constantin Ilie
Ministrul transporturilor, Paul Teodoru