Monitorul Oficial 134/1995

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 7 aprilie 2012 10:33, autor: CivvicBot (discuție | contribuții) (convertesc issue:: la patru cifre.)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul VII, Nr. issue::0134 - Partea I - Luni, 3 iulie year::1995


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre pentru completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 27/1994 privind aprobarea Programului național de cercetare-dezvoltare

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Poziția nr. 15. Cultura, din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 27/1994 privind aprobarea Programului național de cercetare-dezvoltare, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 55bis din 3 martie 1994, se completează cu punctul 15.8. Studii privind impactul perioadei totalitariste asupra istoriei României.

Art. 2. - Ministerul Cercetării și Tehnologiei și Colegiul Consultativ pentru Cercetare Aplicativă și Dezvoltare Tehnologică vor aduce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 13 iunie 1995 | Nr. 416.

Contrasemnează:

p. Ministrul cercetării și tehnologiei, Florin Tănăsescu, secretar de stat

Președintele Academiei Române, academician Virgiliu Constantinescu


Hotărâre privind aprobarea efectuării unor cheltuieli de protocol de către Ministerul Afacerilor Externe pentru organizarea Reuniunii la nivel de înalți funcționari din statele membre ale Cooperării Economice la Marea Neagră

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă suportarea de către Ministerul Afacerilor Externe, a cheltuielilor de protocol ocazionate de invitarea în țara a unui număr de 25 de experți, cu prilejul desfășurării Reuniunii la nivel de înalți funcționari din statele membre ale Cooperării Economice la Marea Neagră (31 mai - 1 iunie 1995), prin derogare de la prevederile cap. II pct. 2 din Normele privind organizarea în țară a activității de protocol, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 552/1991.

Art. 2. - Cheltuielile pentru desfășurarea acțiunii prevăzute la art. 1. în limita sumei de 19.130.300 lei, se vor încadra în limitele stabilite de normele legale în vigoare.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 13 iunie 1995 | Nr. 417.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu


Hotărâre privind alocarea unor fonduri din bugetul de stat pe anul 1995 pentru continuarea și finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiții „Îmbunătățirea presiunii în sistemul de distribuție gaze naturale municipiul Pașcani, județul Iași”

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă suplimentarea transferurilor de la bugetul de stat pentru investiții la bugetul Consiliului Județean Iași cu suma de 400 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 1995, pentru continuarea și finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiții „Îmbunătățirea presiunii în sistemul de distribuție gaze naturale municipiul Pașcani, județul Iași”.

Art. 2. - Ministerul Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în volumul și structura bugetului de stat pe anul 1995.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 13 iunie 1995 | Nr. 418.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Secretar de stat, șeful Departamentului pentru Administrație Publică Locală, Octav Cozmâncă


Hotărâre privind îmbunătățirea activității unităților de schimb valutar care funcționează în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat române

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - În punctele de control pentru trecerea frontierei de stat române vor funcționa cu program permanent de lucru unități de schimb valutar ale societăților bancare, constituite cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 2. - Autorizațiile de funcționare eliberate caselor de schimb valutar din punctele de control pentru trecerea frontierei de stat române, care nu aparțin societăților bancare, vor fi retrase în termen de 30 de zile de la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României.

Art. 3. - Organele administrației publice locale vor lua măsuri pentru asigurarea spațiilor necesare funcționării unităților de schimb valutar aparținând societăților bancare.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 15 iunie 1995 | Nr. 420.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

p. Guvernatorul Băncii Naționale a României, Corneliu Croitoru, viceguvernator

Ministru de interne, Doru Ioan Tărăcilă


Hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 79/1995 pentru aprobarea unor reglementări privind exportul de animale vii

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Hotărârea Guvernului nr. 79/1995 pentru aprobarea unor reglementări privind exportul de animale vii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 35 din 16 februarie 1995, se modifică și se completează astfel:

1. Articolul 4 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 4. - Avizul sanitar veterinar de export se emite de Agenția națională sanitară veterinară din Ministerul Agriculturii și Alimentației, în baza cererii pe care agenții economici interesați trebuie să o facă cu cel puțin 10 zile înainte de plecarea animalelor din teritoriu, pentru fiecare operațiune și specie de animale.”

2. Alineatul (1) al articolului 7 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 7. - (1) Direcția sanitară veterinară județeană din raza căreia provin animalele destinate exportului, în baza avizului sanitar veterinar pentru export, în original, prezentat de agentul economic, poate admite îmbarcarea-încărcarea animalelor pentru export, precum și eliberarea:

a) certificatului sanitar veterinar de sănătate și transport intern până la baza de îmbarcare-încărcare autorizată pentru export;

b) certificatului sanitar veterinar de sănătate și transport internațional direct către țara importatoare; în acest caz, operațiunile de vamă se efectuează în județul de proveniență a animalelor.”

3. Alineatul (2) al articolului 9 se modifică după cum urmează:

„(2) Certificatele sanitare veterinare, biletele de adeverire a proprietății sau adeverințele de proprietate, tabelele de individualizare a animalelor, care nu sunt completate la rubricile prevăzute, cele care nu poartă ștampila și semnătura organelor și persoanelor autorizate sunt nule și atrag returnarea lotului de animale la agentul exportator, precum și răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravențională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate.”

4. La articolul 10 se introduce alineatul (2), cu următorul cuprins:

„(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în situațiile prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. b).”

5. Articolul 11 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 11. - Animalele destinate exportului pe cale maritimă și debarcate în bazele de la punctele de control pentru trecerea frontierei se admit pentru reîmbarcare după 24 de ore de la sosirea acestora - perioadă necesară odihnei, adăpării, hrănirii și supravegherii sanitare veterinare.”

6. Articolul 12 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 12. - Operațiunile de numărare, cântărire și îmbarcare-încărcare a animalelor se vor face numai la lumina zilei, în prezența obligatorie a reprezentantului vamal și a reprezentantului poliției sanitare veterinare de frontieră, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. b), după ce, în prealabil, organul vamal este anunțat că sunt îndeplinite condițiile sanitare veterinare și emite ordinul de îmbarcare-încărcare a animalelor.”

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 15 iunie 1995 | Nr. 421.

Contrasemnează:

p. Ministrul agriculturii și alimentației, Alexandru Lăpușan, secretar de stat

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministrul comerțului, Petru Crișan


Hotărâre privind aprobarea unor amendamente la Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, încheiat la Washington la 3 iulie 1991

În baza prevederilor art. 2 din Legea nr. 57/1991 pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu modificările și completările ulterioare, ținând seama și de acordul Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare,

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se aprobă amendamentele la Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, convenite între Ministerul Finanțelor și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, după cum urmează:

1. Paragraful B.2 din anexa nr. 5 la acord se modifică după cum urmează:

„2. Suma capitalului care urmează a fi disponibilizată în cadrul paragrafului 1 de mai sus fiecărei agenții de implementare, care este instituție, departament sau agenție care nu înregistrează venituri, va fi egală cu suma valutelor trase din contul împrumutului sau plătite din contul special pentru acoperirea costului bunurilor și serviciilor finanțate din suma împrumutului pentru respectiva agenție de implementare.”

2. Structura împrumutului pe cele trei categorii descrise în anexa nr. 1 la acord se modifică după cum urmează:

Categoria Suma din împrumut alocată

(în echivalent dolari S.U.A.)

% de finanțare a cheltuielilor externe
1. Bunuri 165.399.819 100
2. Servicii de consultanță și pregătire personal 14.426.775 100
3. Nealocate 173.406 100
TOTAL: 180.000.000


Art. 2. - Alocarea sumelor din împrumut pe categorii, componente și beneficiari finali se modifică conform tabelului din anexă.

Art. 3. - Suma de 173.406 dolari S.U.A. prevăzută la art. 1 va putea fi alocată beneficiarilor finali ai împrumutului direct de către Ministerul Finanțelor.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 20 iunie 1995 | Nr. 428.

Contrasemnează:

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, Teodor Viorel Meleșcanu


Anexă

Situația privind structura împrumutului B.I.R.D. nr. 3363-RO pentru asistența tehnică și importuri critice

(în echivalent dolari S.U.A.)
Categorii și componente ale împrumutului Structura Disponibilizări (-)

Suplimentări (+)

Inițială conform Hotărârii Guvernului nr. 843/1994 Actuală
I. Import de bunuri 165.148.085 165.399.819 +251.734
a) Sectorul petrol și gaze
Petrom 34.000.000 34.129.000 +129.000
Romgaz 9.000.000 8.954.288 -45.712
Oil Teriminal Constanța 2.000.000 1.473.000 -527.000
b) Sectorul energetic
Renel 22.800.000 22.800.000 -
c) Sectorul minier
Ral 34.850.000 35.490.572 +640.572
d) Sectorul transporturi
Contransimex 16.376.157 16.376.157 -
Metrorex 6.600.000 6.600.000 -
Socep 1.530.243 1.530.243 -
Comvex 1.900.000 1.934.874 +34.874
Ratb 4.000.000 4.000.000 -
e) Sectorul telecomunicații
Romtelecom 9.800.000 9.800.000 -
f) Sectorul irigații
M.A.A. - R.A.I.F. 15.440.000 15.460.000 +20.000
g) Sectorul mecanizarea agriculturii
Romagrimex 6.851.685 6.851.685 -
II. Servicii de consultanță, instruire, echipamente de calcul și utilaj de tipărit 14.779.915 14.426.775 -353.140
a) Petrom-Romgaz (Studii) 3.000.000 2.871.000 -129.000
b) Ral (studiu) 1.007.696 1.009.734 +2.038
c) Renel (pregătirea specificațiilor tehnice și studiul de investigație și fezabilitate) 690.219 690.219 -
d) Ministerul Agriculturii și Alimentației - Regia Autonomă a Îmbunătățirilor Funciare (studiu de irigații, aparate, echipament de calcul și proiectare, instruirea personalului) 1.900.000 1.675.000 -225.000
e) Ministerul Muncii și Protecției Sociale (studii, computere, pregătire personal) 3.600.000 3.600.000 -
f) Ministerul Industriilor (studii și servicii de consultanță) 770.000 770.000 -
g) Regia Autonomă „Imprimeria Națională” (utilaj pentru tipărire, accesorii) 1.400.000 1.400.000 -
h) Comisia Națională pentru Statistică (mainframe-computere) 200.000 200.000 -
i) Ministerul Finanțelor (consultanță și echipamente de birou) - - -
i) Administrația Națională a Drumurilor din România (Studiu) 232.000 230.822 -1.178
k) Societatea Națională a Căilor Ferate Române (studiu și echipamente de calcul) 1.600.000 1.600.000 -
l) Consiliul Local al Municipiului București (studiu, materiale trafic, semnalizări) 380.000 380.000 -
III. Nealocate 72.000 173.406 +101.406
Total împrumut: 180.000.000 180.000.000


Hotărâre privind înființarea Consiliului Interministerial pentru Siguranța Rutieră

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Se înființează Consiliul Interministerial pentru Siguranța Rutieră, organ consultativ al Guvernului, care asigură concepția de ansamblu și coordonarea pe plan național, pe baza unui program național de acțiuni prioritare, a activităților privind îmbunătățirea fluentei circulației și siguranței rutiere, desfășurate de organele de specialitate ale administrației publice și de alte instituții și organizații cu atribuții în aceste domenii.

Art. 2. - (1) Consiliul Interministerial pentru Siguranța Rutieră este compus din conducătorii sau, după caz, reprezentanții conducătorilor următoarelor organe de specialitate ale administrației publice:

a) Ministerul Transporturilor;

b) Ministerul de Interne;

c) Ministerul Justiției;

d) Ministerul Finanțelor;

e) Ministerul Apărării Naționale;

f) Ministerul Industriilor;

g) Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului;

h) Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului;

i) Ministerul Cercetării și Tehnologiei;

j) Ministerul Sănătății;

k) Ministerul Învățământului;

l) Departamentul pentru Administrație Publică Locală;

m) Consiliul Local al Municipiului București.

(2) La lucrările Consiliului Interministerial pentru Siguranța Rutieră pot participa, în calitate de invitați, reprezentanții autorităților administrației publice locale din unitățile administrativ-teritoriale interesate și, după caz, reprezentanții unor organizații neguvernamentale din acest domeniu.

(3) Primul-ministru coordonează activitatea Consiliului Interministerial pentru Siguranța Rutieră. Activitatea curentă a consiliului este condusă de ministrul transporturilor, având calitatea de președinte.

Art. 3. - (1) Atribuțiile Consiliului Interministerial pentru Siguranța Rutieră constau în adoptarea de recomandări pentru autoritățile administrației publice, instituțiile și organizațiile cu activitate în domeniile infrastructurilor și semnalizării rutiere, construcției vehiculelor rutiere și siguranței circulației acestora, precum și în domeniul educației și apărării sănătății participanților la trafic.

(2) Pentru problemele cu caracter normativ, Consiliul Interministerial pentru Siguranța Rutieră va elabora propuneri de reglementare legală.

(3) Pentru problemele care interesează autoritățile administrației publice locale, acestea - pe baza recomandărilor consiliului - pot elabora, potrivit legii, propuneri de reglementare prin hotărâri ale consiliului local sau județean ori, după caz, dispoziții ale primarului.

Art. 4. - Ministrul transporturilor, în calitatea sa de președinte al Consiliului Interministerial pentru Siguranța Rutieră, prezintă trimestrial Guvernului informări cu privire la activitatea consiliului.

Art. 5. - Secretariatul Consiliului Interministerial pentru Siguranța Rutieră este asigurat de Ministerul Transporturilor.

Art. 6. - Modul de lucru și structura organizatorică a Consiliului Interministerial pentru Siguranța Rutieră sunt stabilite în Regulamentul de organizare și funcționare a consiliului, prevăzut în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 20 iunie 1995 | Nr. 437.

Contrasemnează:

Ministrul transporturilor, Aurel Novac

p. Ministru de interne, George Ioan Dănescu, secretar de stat


Anexă

Regulament de organizare și funcționare a Consiliului Interministerial pentru Siguranța Rutieră


Capitolul I

Dispoziții generale

Art. 1. - Consiliul Interministerial pentru Siguranța Rutieră, denumit în continuare C.I.S.R., organ consultativ al Guvernului, se compune din conducătorii sau, după caz, reprezentanții conducătorilor ministerelor transporturilor, de interne, justiției, finanțelor, industriilor, lucrărilor publice și amenajării teritoriului, sănătății, învățământului, cercetării și tehnologiei, apelor, pădurilor și protecției mediului, apărării naționale, Departamentului pentru Administrație Publică Locală și primarul general al Capitalei. La lucrările C.I.S.R. pot participa, în calitate de invitați, reprezentanții autorităților administrației publice locale din unitățile administrativ-teritoriale interesate.

Art. 2. - Obiectivul C.I.S.R. îl constituie asigurarea unei concepții de ansamblu și coordonarea pe plan național, pe baza Programului național de acțiuni prioritare, a activităților privind îmbunătățirea fluenței circulației și siguranței rutiere, desfășurate de organele de specialitate ale administrației publice și de alte instituții și organizații cu atribuții în acest domeniu, precum și elaborarea de propuneri către Guvern privind asigurarea și utilizarea mijloacelor financiare necesare pentru realizarea programului.

Art. 3. - Principalele domenii de activitate ale C.I.S.R. sunt:

a) modernizarea și dezvoltarea infrastructurii rutiere, îndeosebi a marcajelor și semnalizării rutiere;

b) îmbunătățirea fluenței și siguranței circulației pe drumurile publice din România, inclusiv pentru municipiul București și zonele adiacente de penetrare și evacuare din Capitală, care constituie un centru-pilot pentru introducerea măsurilor de creștere calitativă a transportului și siguranței circulației rutiere la nivelul standardelor europene;

c) creșterea gradului de siguranță activă și pasivă a vehiculelor rutiere;

d) educarea și instruirea participanților la traficul rutier și informarea publicului;

e) armonizarea legislației în domeniu reglementările europene și îndeosebi cu cele ale Uniunii Europene.


Capitolul II

Organizarea C.I.S.R.

Art. 4. - Primul-ministru coordonează activitatea C.I.S.R. Activitatea curentă a C.I.S.R. este condusă de ministrul transporturilor, având calitatea de președinte.

Sediul C.I.S.R. este la Ministerul Transporturilor, bd. Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1, București.

Secretariatul C.I.S.R. este asigurat de Ministerul Transporturilor;

Art. 5. - În structura C.I.S.R. funcționează următoarele comisii de specialitate:

a) Comisia pentru supravegherea circulației rutiere;

b) Comisia pentru infrastructură și semnalizare rutieră;

c) Comisia pentru transporturi rutiere de mărfuri, de persoane și transporturi combinate;

d) Comisia pentru vehicule rutiere;

e) Comisia pentru factorul uman în siguranța circulației.

Comisiile sunt alcătuite din membrii C.I.S.R. și experți ai autorităților publice reprezentate în C.I.S.R., desemnați de conducătorii acestora. Componența comisiilor se hotărăște de C.I.S.R.


Capitolul III

Atribuțiile C.I.S.R.

Art. 6. - C.I.S.R. elaborează și supune aprobării Guvernului, prin ministrul transporturilor, programele naționale de acțiuni prioritare și propuneri pentru finanțarea acestora, pe baza propunerilor comisiilor de specialitate, armonizând interesele tuturor instituțiilor cu activitate în domeniul siguranței circulației și ale participanților la trafic.

Art. 7. - C.I.S.R. avizează proiecte de acte normative și formulează recomandări pentru autoritățile administrației publice, instituțiile și organizațiile cu atribuții în domeniul siguranței rutiere.

Proiectele de acte cu caracter normativ și propunerile de reglementare adoptate de C.I.S.R. vor fi înaintate autorităților publice competente, potrivit legii, în vederea aprobării.

Art. 8. - Propunerile comisiilor de specialitate și concluziile rezultate în urma dezbaterilor care au loc în reuniunile plenare în probleme de trafic rutier, pe baza datelor furnizate de Oficiul Rutier Central și de Regia Autonomă „Administrația Națională a Drumurilor din România”, vor avea în vedere:

a) studii, prognoze și programe privind priorități în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii și a semnalizării rutiere, îndeosebi în zonele adiacente localităților urbane sau în zone de importanță majoră pentru traficul rutier internațional și fluidizarea acestuia;

b) studii, proiecte și programe de sistematizare a traficului urban și suburban, având în vedere armonizarea intereselor tuturor părților implicate în sistem (canalizări, străzi, electricitate, telefoane, transport în comun);

c) acțiuni pentru fluidizarea circulației în centrele urbane, incluzând stabilirea conceptului pentru sensuri unice, eliminarea traficului greu din anumite zone, mai ales în orele de vârf, limitarea vitezei maxime în orașe și în zone rezidențiale;

d) acțiuni pentru îmbunătățirea supravegherii circulației și dotarea cu mijloace tehnice moderne în acest scop;

e) acțiuni prioritare, stabilite pe baza analizelor de accidentologie, pentru înlăturarea cauzelor principale ale accidentelor rutiere, eliminarea punctelor negre, construirea de pasaje denivelate, obligativitatea purtării centurii de siguranță, îmbunătățirea calității inspecțiilor tehnice periodice și eliminarea din trafic a vehiculelor care nu mai corespund normelor de siguranță a circulației;

f) îmbunătățirea predării în școli a cunoștințelor privind siguranța circulației, a pregătirii conducătorilor auto, acțiuni permanente și campanii educative prin mass-media și introducerea altor norme moderne de educație, îndeosebi pentru copii și tineret;

g) îmbunătățirea operativității și calității primului-ajutor medical acordat victimelor evenimentelor rutiere, prin colaborarea factorilor implicați în această acțiune și introducerea de dotări moderne, inclusiv logistice;

h) armonizarea reglementărilor privind siguranța activă și pasivă a vehiculelor rutiere și protecția mediului de către acestea cu cele internaționale, îndeosebi reglementările Comisiei Economice pentru Europa a O.N.U. și directivele Uniunii Europene;

i) încurajarea cercetărilor în domeniul accidentologiei, a acordării de consultanță și auditare de către experți din țară și din străinătate, pentru stabilirea de soluții moderne în domeniul rutier;

j) urmărirea realizării programelor de acțiuni prioritare și a planului general de finanțare a programelor și inițierea de corecturi sau acțiuni suplimentare atunci când este necesar.

Art. 9. - Regia Autonomă „Administrația Națională a Drumurilor din România”, Oficiul Rutier Central și Regia Autonomă „Registrul Auto Român” vor asigura banca de date și condițiile de desfășurare a activității C.I.S.R. și a comisiilor de specialitate.

Oficiul Rutier Central va tine seama de recomandările C.I.S.R. la emiterea licențelor de transport.

Art. 10. - C.I.S.R. colaborează cu consiliile similare din alte țări europene și cu organismele internaționale implicate în siguranța rutieră, în vederea ridicării traficului rutier la nivelul standardelor internaționale.


Capitolul IV

Funcționarea Consiliului Interministerial pentru Siguranța Rutieră

Art. 11. - Activitatea C.I.S.R. se desfășoară în reuniuni plenare ordinare care au loc, de regulă, trimestrial, și în ședințe ale comisiilor de specialitate care au loc, de regulă, lunar.

Președintele C.I.S.R. poate hotărî, după consultarea organismelor interesate, convocarea unor reuniuni extraordinare pentru soluționarea unor probleme urgente.

Art. 12. - Lucrările pregătitoare, necesare pentru reuniunile C.I.S.R., se efectuează în cadrul comisiilor de specialitate sau direct de către Secretariatul C.I.S.R. și se prezintă, prin grija secretariatului, tuturor participanților la reuniuni, o dată cu convocarea și transmiterea ordinii de zi, cu cel puțin 15 zile înaintea datei reuniunii; orice participant la reuniune poate prezenta materiale scrise conținând studii, propuneri, proiecte de recomandări, care însă vor trebui difuzate o dată cu celelalte materiale pregătite de secretariat.

Art. 13. - La reuniunile C.I.S.R. pot participa, în calitate de invitați, și reprezentanți ai unor organisme neguvernamentale sau experți în problemele supuse dezbaterilor, pe baza aprobării președintelui C.I.S.R.

La lucrările comisiilor de specialitate pot fi invitați, pe baza aprobării președintelui C.I.S.R., specialiști și experți din instituții sau institute de cercetare interesate în problemele siguranței rutiere.

Art. 14. - Secretariatul C.I.S.R. are activitate permanentă. El pregătește și distribuie materialele prevăzute la art. 12, gestionează proiectele de acte normative elaborate și recomandările formulate de C.I.S.R. și întocmește trimestrial informarea privind stadiul realizării acestora. Informările se prezintă Guvernului de către ministrul transporturilor, în calitatea sa de președinte al C.I.S.R.

Dezbaterile din plenul C.I.S.R. și ale comisiilor de specialitate, propunerile de acte normative și recomandările adoptate se consemnează în stenograme sau pe bandă magnetică, prin grija secretariatului care gestionează aceste informații.

Art. 15. - Președintele C.I.S.R. va informa consiliul asupra stadiului de aplicare a recomandărilor formulate anterior de către acesta.

Art. 16. - Hotărârile și recomandările C.I.S.R. sunt adoptate prin vot deschis, cu majoritate simplă, în prezența a cel puțin 2/3 din numărul membrilor consiliului.

Art. 17. - Persoanele care fac parte din C.I.S.R. și din comisiile de specialitate își păstrează calitatea pe care o au la autoritățile administrației publice de la care provin, precum și toate drepturile ce decurg din această calitate.


Hotărâre pentru extinderea prevederilor din Hotărârea Guvernului nr. 442/1992 privind concediul de odihnă al ofițerilor, maiștrilor militari și subofițerilor în activitate din forțele armate și la cadrele militare aparținând Serviciului de Telecomunicații Speciale

Guvernul României hotărăște:

Articol unic. - Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 442 din 7 august 1992 privind concediul de odihnă al ofițerilor, maiștrilor militari și subofițerilor în activitate din forțele armate se aplică în mod corespunzător și cadrelor militare din Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Prim-ministru, Nicolae Văcăroiu | București, 21 iunie 1995 | Nr. 442.

Contrasemnează:

Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, col. ing. Ștefan Coman

Ministru de stat, ministrul finanțelor, Florin Georgescu

p. Ministru de stat, ministrul muncii și protecției sociale, Dorel Mustățea, secretar de stat


Acte ale Băncii Naționale a României

Banca Națională a României

Circulară privind efectuarea de operațiuni valutare între persoane juridice rezidente

În aplicarea prevederilor Regulamentului privind efectuarea operațiunilor valutare, emis de Banca Națională a României la 18 august 1994 și modificat prin Circulara nr. 23 din 8 mai 1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 94 din 18 mai 1995 (denumit în continuare regulament), se stabilesc următoarele:

În temeiul art. 33 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naționale a României, societățile bancare sunt autorizate, în conformitate cu prevederile pct. 2 alin. 2 din regulament, să efectueze direct, în perioada de pană la 31 decembrie 1995, transferuri valutare între persoanele juridice rezidente, aferente operațiunilor de exporturi/importuri de mărfuri, respectiv între comisionarul care a încheiat contractul extern și comitentul (producătorul exportator/beneficiarul mărfii importate) pe baza contractului de comision.

Totodată, sunt permise transferurile valutare între persoanele juridice rezidente, decurgând din contracte între părți, aferente operațiunilor de prestări de servicii ori executări de lucrări în străinătate, respectiv între titularul contractului extern și prestatorul de servicii sau lucrări realizate în străinătate ori exportatorul mărfurilor, în vederea executării acestora (inclusiv exporturi complexe).

Efectuarea de către societățile bancare a operațiunilor valutare precizate la alineatul anterior se va face cu respectarea prevederilor pct. 16 și 23 din regulament.


Guvernatorul Băncii Naționale a României,
Mugur Isărescu
București, 22 iunie 1995. | Nr. 29.