Monitorul Oficial 30/1992
Monitorul Oficial al României
Anul IV, Nr. issue::0030 - Partea I - Vineri, 28 februarie year::1992
Hotărâri ale Guvernului României
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Agenții economici vor contracta și livra, în condițiile legii, cu prioritate, materialele, echipamentele și serviciile comandate de agenții economici implicați în realizarea obiectivului „Centrala Nuclearoelectrică 5 × 700 MW”, conform metodologiei din anexa nr. 1.
Art. 2. - Agenții economici care au contractat livrarea de produse și servicii destinate Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, beneficiază de următoarele facilități:
- a) asigurarea cu prioritate a energiei electrice și termice furnizate de „RENEL” - R.A.;
- b) furnizorii de produse și servicii destinate obiectivului „Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă 5 × 700 MW” care trebuie să-și asigure unele componente - materii prime, materiale, subansamble sau cooperări din import - au prioritate în asigurarea valutei necesare;
- c) dacă taxele plătite de furnizori pentru autorizarea și reautorizarea lor, conform Legii nr. 6/1982, de a produce sau a presta servicii destinate obiectivelor nucleare depășesc 10% din valoarea totală a bunurilor produse pentru obiectivul „Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă 5 × 700 MW”, au dreptul să recupereze, pe bază justificată, diferența de valoare de la beneficiarul investiției, care o va suporta din cheltuielile generale ale obiectivului;
- d) finanțarea producției pentru realizarea produselor destinate Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă până la achitarea acesteia de către beneficiar, se realizează în condiții de credite cu dobânzi preferențiale;
- e) agenții economici care necesită dezvoltări pentru realizarea și asigurarea calității produselor pentru obiective nucleare vor putea beneficia de finanțare de la buget sau de credite cu dobânzi preferențiale pentru aceasta. Cazurile în care se va impune finanțarea de la buget urmează să fie examinate și soluționate cu ocazia elaborării bugetelor anuale, pe bază de liste de lucrări sau utilaje, potrivit ((1142|Legii privind finanțele publice nr. 10/1991)).
Art. 3. - La propunerea Ministerului Economiei și Finanțelor, Banca Națională a României va asigura, cu prioritate și integral, fondurile valutare necesare procurării materialelor, echipamentelor și serviciilor destinate atât realizării investiției, cât și agenților economici din industria românească implicați în realizarea produselor destinate acestui obiectiv.
Art. 4. - Fondurile valutare necesare realizării obiectivului „Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă 5 × 700 MW” se constituie și se administrează conform metodologiei din anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 5. - De prevederile prezentei hotărâri vor beneficia și „ROMAG” Drobeta - R.A., Institutul de Cercetări Nucleare Pitești și subfurnizorii acestora.
Art. 6. - Ministerul Industriei, Ministerul Economiei și Finanțelor, Banca Națională a României, agenții economici implicați în realizarea obiectivului „Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă 5 × 700 MW” și consiliile împuterniciților statului de pe lângă agenții economici se însărcinează cu aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri.
Art. 7. - Prezenta hotărâre intră în vigoare la data semnării ei.
Contrasemnează:
Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu
Ministrul industriei, Dan Constantinescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu
Anexa Nr. 1
de asigurare a bazei tehnico-materiale necesare realizării obiectivului „Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă 5 × 700 MW”
1. Obiectivul de investiții „Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă 5 × 700 MW” fiind un obiectiv de importanță națională, realizarea lui se va face în regim prioritar.
2. Pentru realizarea obiectivului „Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă 5 × 700 MW” în regim prioritar, agenții economici care primesc comenzi pentru livrarea de produse destinate acestui obiectiv vor emite oferta de angajare a livrării produselor și prestării serviciilor solicitate în maximum 15 zile calendaristice de la primirea comenzii pentru materiale și servicii și în maximum 30 de zile calendaristice pentru comenzile ce privesc livrarea de echipamente.
Oferta însușită de beneficiar devine document de contract economic.
Dacă agentul economic nu emite oferta în termenele prevăzute, se consideră refuz de contractare și organul de conducere al agentului economic va prezenta, în 10 zile, conducerii departamentului (direcției de ramură care îl are în aria sa de activitate) fundamentarea refuzului comenzii.
Pe baza refuzului fundamentat și însușit de departamentul/direcția de ramură, agentul economic va înștiința, în maximum 15 zile, beneficiarul emitent al comenzii pentru asigurarea din alte surse sau din import a produselor refuzate.
3. Pot emite comenzi și perfecta contracte pentru asigurarea bazei tehnico-materiale necesare realizării obiectivului „Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă 5 × 700 MW”, în conformitate cu programele de realizare a obiectivului, atât beneficiarii produselor și serviciilor care participă direct la realizarea obiectivului, cât și furnizorii și subfurnizorii de produse și servicii ai acestora.
4. Comenzile emise atât de către beneficiarii direcți, cât și de către subfurnizorii acestora, pentru realizarea de produse și servicii destinate obiectivului „Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă 5 × 700 MW” se vor marca în mod distinct cu indicativul „obiectiv C.N.E.” și vor cuprinde și informațiile cu privire la identificarea destinației în Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă (cod. B.S.I., cod. S.C.N.).
Indicativul „obiectiv C.N.E.” de pe orice comandă se va certifica de reprezentanții „RENEL” - R.A. însărcinați cu supravegherea asigurării calității produselor sau serviciilor pentru care s-a emis comanda, prin semnătura și ștampila acestora.
5. Contractele încheiate pentru prestarea serviciilor și livrarea produselor destinate obiectivului „Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă 5 × 700 MW” se vor trata urmărindu-se încadrarea strictă în termenele prevăzute în contracte.
6. Consiliile împuterniciților statului, consiliile de administrație sau comitetele de direcție ale agenților economici furnizori de produse și servicii pentru obiectivul „Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă 5 × 700 MW” și Regia Autonomă de Electricitate „RENEL” vor urmări realizarea în termen a comenzilor și contractelor și vor prezenta lunar rapoarte la Ministerul Industriei privind stadiul îndeplinirii acestora.
Anexa Nr. 2
de constituire și asigurare a resurselor valutare necesare realizării obiectivului „Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă 5 × 700 MW”
1. Prin fonduri valutare necesare realizării obiectivului „Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă 5 × 700 MW” se înțeleg fondurile necesare procurării din import atât a produselor și serviciilor ce revin în sarcina de procurare a beneficiarului investiției - „RENEL” - R.A. - import de investiții -, cât și a produselor și serviciilor ce revin în sarcina de procurare a agenților economici furnizori din țară, implicați în realizarea acestui obiectiv - import de completare.
2. Agenții economici care participă la realizarea obiectivului „Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă 5 × 700 MW” vor solicita fondurile valutare necesare realizării produselor și serviciilor destinate acestui obiectiv, în corelare cu programul de realizare a obiectivului și în baza documentelor justificative prezentate spre avizare la „RENEL” - R.A.
„RENEL” - R.A. va certifica destinația fondurilor valutare cerute de agenții economici pentru realizarea importurilor necesare obiectivului „Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă 5 × 700 MW” prin marcarea în mod distinct a documentelor cu indicativul „obiectiv C.N.E.”.
3. Fondurile valutare necesare realizării produselor și serviciilor destinate obiectivului „Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă 5 × 700 MW” se vor cumpăra de către agenții economici de pe piața interbancară, la cursul zilei, prin depunerea contravalorii în lei și respectând metodologia de obținere a fondurilor valutare anexă la Hotărârea Guvernului nr. 763/1991 și ale Ordinului nr. 616/11.XI.1991 al guvernatorului Băncii Naționale a României.
În cazul în care piața interbancară nu va asigura sumele în valută necesare, aceste fonduri valutare vor fi alocate de la rezerva de stat.
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Semnarea convențiilor de credit cu „Export Development Corporation - Canada” și „Mediocredito Centrale - Italia” se va face din partea română de către:
- Regia Autonomă de Electricitate „RENEL” - în calitate de împrumutat;
- Ministerul Economiei și Finanțelor - în calitate de garant.
Art. 2. - Pentru pregătirea și negocierea, în vederea semnării, a convențiilor de credit cu „Export Development Corporation - Canada” și „Mediocredito Centrale - Italia” se constituie o echipă de negociere a creditelor, conform anexei la hotărâre.
Art. 3. - La încheierea negocierilor, semnarea convențiilor de credit se va face, conform art. 1, cu clauză de intrare în vigoare după aprobarea în Parlamentul României a unui raport care va cuprinde:
- destinația și valoarea creditelor;
- scurt rezumat al tratativelor;
- condițiile de rambursare și garantare;
- responsabilitățile în rambursarea creditelor și plăților de dobânzi, comisioane și alte speze.
Art. 4. - Ministerul Economiei și Finanțelor, Ministerul Industriei, Ministerul Justiției, Banca Națională a României, Banca Română pentru Dezvoltare - S.A., „ROMENERGO” - R.A. și „RENEL” - R.A. vor aduce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.
Contrasemnează:
Ministrul industriei, Dan Constantinescu Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu
Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea
Ministrul justiției, Mircea Ionescu-Quintus
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu
Anexă
echipei de negociere a creditelor
- Tiberiu Câmpureanu - vicepreședinte, „RENEL” - R.A., responsabilul echipei
- Ioan Rotaru - director general, „RENEL” - R.A.
- Ștefan Bîrsănescu - director adjunct, „RENEL” - R.A.
- Tiberiu Jipescu - consilier juridic, „RENEL” - R.A.
- Maria Vătămanu - șef de birou import, „RENEL” - R.A.
- Eugen Tănase - șef de serviciu, „RENEL” - R.A.
- Livia Boboș - șef de serviciu, F.C.N.E.C.
- Ștefan Arganini - expert, Direcția generală a datoriei publice, Ministerul Economiei și Finanțelor
- Vladimir Chirteș - șef de serviciu cooperare internațională, Ministerul Industriei
- Gabriela Sanda Nertea - consilier bancar, Direcția de relații cu străinătatea, Banca Națională a României
- Capriel C. Anton - consilier juridic, Direcția de legislație și studii, Ministerul Justiției
- Mioara Ionescu - director general, Banca Română pentru Dezvoltare - S.A.
- Ioan Tișler - consilier, Banca Română pentru Dezvoltare - S.A.
- Liana Constantinescu - director, Banca Română pentru Dezvoltare - S.A.
- Rodica Sîncă - director, „ROMENERGO” - R.A.
- Cristian Voiculescu - șef de serviciu, „ROMENERGO” - R.A.
- Cornelia Mihai - șef de proiect, „ROMENERGO” - R.A.
Hotărâre referitoare la garantarea rambursării creditului în cadrul Programului de garanții de credite C.C.C. - programul G.S.M. - 102 al Statelor Unite ale Americii, precum și pentru modificarea Articolului 10 din Hotărârea Guvernului nr. 464/1991 cu privire la reglementarea regimului prețurilor
- Guvernul României hotărăște:
Art. I. - Art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 464/1991 cu privire la reglementarea regimului prețurilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 158 din 26 iulie 1991, se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 10. - Pentru cantitățile de îngrășăminte chimice, substanțe de combatere a dăunătorilor și medicamente de uz veterinar, ce se livrează agriculturii, diferențele față de prețurile cu ridicata în vigoare la 31 martie 1991 se acoperă societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat producătoare, de la bugetul administrației publice.
Pentru furajele din import, inclusiv boabe soia, ce se livrează agriculturii, diferențele față de prețurile interne în vigoare la data importului se acoperă societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat importatoare, de la bugetul administrației publice.”
Art. II. - Contravaloarea în lei a importurilor de furaje, inclusiv boabe soia, realizate în cadrul creditului C.C.C. - programul G.S.M. - 102 al Statelor Unite ale Americii, achitată de beneficiarii de importuri, va fi virată de societățile comerciale importatoare într-un fond special constituit la Banca Agricolă - S.A.
Dobânda încasată de Banca Agricolă - S.A. din plasarea disponibilităților la fondul constituit potrivit alin. 1 se utilizează pentru acoperirea diferențelor de curs valutar și a diferențelor față de prețurile interne în vigoare la data importului.
În cazul în care dobânda încasată nu acoperă integral diferențele de curs valutar și diferențele față de prețurile interne, Ministerul Agriculturii și Alimentației și Banca Agricolă - S.A. vor prezenta propuneri pentru suportarea sumelor necesare din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
Art. III. - Ministerul Economiei și Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Alimentației și Banca Agricolă - S.A. vor elabora norme metodologice privind aplicarea prezentei hotărâri.
Contrasemnează:
Ministrul agriculturii și alimentației, Petru Mărculescu
Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu
Hotărâre privind stabilirea tarifelor de călătorie pe bază de bilet și abonament la transportul în comun de călători cu tramvaie, troleibuze și autobuze în municipiul București și modul de acoperire a diferențelor de tarif
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Tarifele de călătorie pe bază de bilete și abonamente pentru transportul în comun de persoane cu tramvaie, troleibuze și autobuze se stabilesc de Primăria municipiului București, cu acordul Ministerului Economiei și Finanțelor.
Art. 2. - La stabilirea tarifelor se vor avea în vedere prevederile legale cu privire la asigurarea protecției sociale a populației și posibilitățile de acoperire prin subvenție de la bugetele publice, potrivit legii, a diferențelor de preț la abonamente și bilete.
Art. 3. - Prevederile hotărârilor Guvernului României nr. 1188/1990 și 391/1991 se abrogă.
Contrasemnează:
Primarul general al Capitalei, Doru Pană
Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu
Hotărâre privind abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 786/1991 privind reorganizarea structurilor din domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și lucrărilor publice ale prefecturilor și primăriilor
- Guvernul României hotărăște:
Articol unic. - Hotărârea Guvernului nr. 786 din 25 noiembrie 1991 privind reorganizarea structurilor din domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și lucrărilor publice ale prefecturilor și primăriilor se abrogă.
Contrasemnează:
Secretari de stat în Departamentul pentru Administrația Publică Locală,
Doru Viorel Ursu
Teodor Mircea Vaida
Hotărâre privind unele măsuri referitoare la funcționarea Centrului Euro-Atlantic București
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Centrul Euro-Atlantic București, înființat prin Hotărârea Guvernului nr. 555/1991, funcționează, în temeiul art. 12 din Legea nr. 37/1990, ca instituție publică, cu personalitate juridică, având sediul în București, str. Primăverii nr. 50, sectorul 1.
Art. 2. - Activitatea Centrului Euro-Atlantic București este finanțată din venituri proprii, precum și din donații și contribuții ale persoanelor fizice și juridice, din țară sau străinătate.
Art. 3. - Centrul Euro-Atlantic București este condus de un consiliu director.
Pentru lucrările de secretariat, centrul își constituie un secretariat executiv.
Art. 4. - Consiliul director este format din: președinte de onoare, președinte executiv, doi vicepreședinți și membri.
Președintele de onoare este primul-ministru al României.
Funcția de președinte executiv este exercitată de ministrul afacerilor externe.
Din consiliul director fac parte personalități ale vieții politice, economice, culturale și științifice, desemnate de președintele de onoare, la propunerea președintelui executiv.
Art. 5. - Secretariatul executiv al Centrului Euro-Atlantic București are structura prevăzută în anexa la prezenta hotărâre.
Directorul secretariatului executiv este membru de drept al consiliului director.
Personalul secretariatului executiv va fi salarizat de Ministerul Afacerilor Externe, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 307/1991.
Art. 6. - Clădirea cu o anexă, prevăzută ca sediu în art. 1, aflată în patrimoniul Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” va fi pusă la dispoziția Centrului Euro-Atlantic București pe durata de funcționare a acestuia.
Art. 7. - Cheltuielile legate de întreținerea sediului Centrului Euro-Atlantic București se asigură de către Guvern.
Art. 8. - Pentru acoperirea cheltuielilor de salarizare destinate secretariatului executiv al Centrului Euro-Atlantic București, Ministerul Economiei și Finanțelor va suplimenta corespunzător bugetul Ministerului Afacerilor Externe, pe anul 1992, din fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.
Art. 9. - Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 10. - Orice prevederi contrare prezentei hotărâri se abrogă.
Contrasemnează:
Ministrul afacerilor externe, Adrian Năstase
Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu
Anexă
secretariatului executiv al Centrului Euro-Atlantic București
- A. Conducere
- 1 director - studii superioare
- B. Secretariat
- 1 economist - studii superioare
- 1 arhivist documentarist - studii superioare
- 1 secretară - studii medii
- 1 steno-dactilo - studii medii
- C. Analiză și planificare politică
- 2 cercetători - studii superioare
- 2 referenți relații - studii superioare.
Hotărâre privind organizarea și funcționarea trezoreriei finanțelor publice
- Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Începând cu anul 1992, Ministerul Economiei și Finanțelor va organiza trezoreria centrală a finanțelor publice, precum și trezorerii în cadrul direcțiilor generale ale finanțelor publice, administrațiilor financiare, circumscripțiilor fiscale orășenești și percepțiilor rurale.
Art. 2. - Prin trezoreria finanțelor publice se asigură:
- execuția bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și bugetelor locale, prin încasarea veniturilor bugetare pe baza unei evidențe stricte pe fiecare plătitor, din care să rezulte obligațiile de plată, sumele încasate și debitele rămase de încasat, asigurarea finanțării cheltuielilor în limita creditelor bugetare și a destinației stabilite, încadrarea în echilibrul prevăzut de lege;
- gestionarea mijloacelor extrabugetare și a fondurilor speciale prin conturi distincte, pe instituții și categorii de resurse;
- gestionarea datoriei publice interne și externe prin urmărirea primirii împrumuturilor guvernamentale interne și externe, folosirea acestora potrivit destinației prevăzute în contracte, rambursarea ratelor la scadență, precum și a dobânzilor aferente;
- constituirea de depozite la vedere și termen ale persoanelor fizice și juridice;
- efectuarea de plasamente pe termene a disponibilităților mobilizate în conturile trezoreriei;
- efectuarea altor operațiuni financiare în contul organelor administrației centrale de stat.
Art. 3. - Agenții economici și contribuabilii au obligația de a achita, la termenele stabilite, impozitele și taxele datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și bugetelor locale, iar ministerele, celelalte organe centrale, consiliile județene și locale, inclusiv instituțiile publice din subordine, să efectueze operațiunile de încasări și plăți și să păstreze disponibilitățile bănești numai la trezoreria din raza căreia își au domiciliul.
Încasarea unor impozite și taxe de la populație se va putea face și prin unitățile C.E.C., în condițiile stabilite prin convenție încheiată între Ministerul Economiei și Finanțelor și Casa de Economii și Consemnațiuni.
Art. 4. - Ordonatorii de credite au obligația să dispună plăți din creditele bugetare deschise la trezorerie, din mijloacele extrabugetare și fondurile speciale numai pentru cheltuieli și acțiuni strict necesare și autorizate prin reglementările în vigoare, asigurând utilizarea economicoasă și cu maximum de eficiență a fondurilor alocate.
Documentele de plăți prezentate trezoreriei vor fi aprobate și vizate pentru controlul financiar preventiv de către ordonatorul de credite și contabilul șef al instituției publice sau de înlocuitorii acestora de drept.
Pentru cheltuielile constatate ca nelegale, neoportune și neeconomicoase, răspunderea revine persoanelor care au aprobat și vizat documentele justificative care au stat la baza operațiunilor efectuate.
Art. 5. - Ministerul Economiei și Finanțelor va lua măsurile necesare pentru organizarea și funcționarea prin trezorerie a controlului financiar preventiv, asupra:
- încasării la termenele stabilite a impozitelor și taxelor datorate de către agenții economici și contribuabili, aplicând majorările prevăzute de lege în cazul nerespectării termenelor de plată;
- utilizării fondurilor alocate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetele locale, potrivit destinației și limitei prevăzute în dispozițiile legale în vigoare;
- constituirii mijloacelor extrabugetare și a fondurilor speciale de către instituțiile publice și utilizarea lor în limita dispozițiilor legale în vigoare.
Art. 6. - Ministerul Economiei și Finanțelor va lua măsuri pentru selectarea și încadrarea cu personal calificat a trezoreriilor, precum și pentru dotarea cu echipamente de prelucrare automată.
În anul 1992 se alocă suma de 500 milioane lei din fondurile extrabugetare constituite din diferențele favorabile din reevaluarea stocurilor, pentru achiziționarea de echipamente de calcul și alte obiecte de inventar strict necesare dotării trezoreriilor teritoriale nou înființate.
Art. 7. - Pentru desfășurarea în bune condiții a activității de trezorerie în instituțiile financiar-teritoriale, prefecturile, Primăria municipiului București și celelalte primării vor lua măsuri pentru punerea la dispoziția direcțiilor generale ale finanțelor publice județene și a municipiului București, administrațiilor și circumscripțiilor financiare, după caz, a spațiilor necesare organizării și funcționării trezoreriilor finanțelor publice.
Pentru clădirile și spațiile care au aparținut organelor fiscale, iar în prezent au altă destinație, consiliile județene și consiliul local al municipiului București vor dispune atribuirea clădirilor sau spațiilor respective direcțiilor generale ale finanțelor publice din subordinea Ministerului Economiei și Finanțelor, unde își au sediul unitățile trezoreriei.
Art. 8. - Ministerul Economiei și Finanțelor va elabora, în termen de 30 de zile, norme metodologice privind organizarea și conducerea contabilității trezoreriei finanțelor publice, modul de exercitare a controlului și desfășurarea sistemului informațional.
Contrasemnează:
Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu