Monitorul Oficial 69/1992
MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 69
3
Veniturile proprii, subvenţiile din bugetele ministerelor şi cheltuielile acestor instituţii publice sînt prevăzute în anexa la bugetul fiecărui minister.
Art. 12. — Cheltuielile aferente datoriei publice interne se stabilesc în sumă de 6,5 miliarde lei pentru plata dobînzii pe anul 1992^ aferentă împrumutului de stat destinat asigurării echilibrului bugetar.
în bugetul de stat s-a prevăzut suma de 5,4 miliarde lei pentru rambursarea creditelor fără dobîndă, angajate de România începînd din anul 1970 cu Republica Populară Chineză, prin livrări de echipamente şi prestări de servicii pentru Centrala Termoelectrică Pucheng — China.
Art. 13. -—'Pentru anul 1992, cheltuielile destinate stimulării activităţii de export, în numele şi în contul statului, se stabilesc în sumă de 7,2 miliarde lei, din care :
a) 4,5 miliarde lei cheltuieli destinate promovării, sprijinirii şi orientării exportului în numele şi în contul statului, potrivit acordurilor guvernamentale, prin operaţiuni de bonificaţii de dobînzi la creditele acordate de bănci pentru activitatea de export, pentru livrări de maşini, utilaje, instalaţii complexe şi executarea de obiective în străinătate ;
b) 2,7 miliarde lei cheltuieli pentru asigurarea, în numele şi în contul statului, a creditelor de export împotriva riscurilor politice.
Limitele şi orientările operaţiunilor de finanţare şi asigurare a creditelor de export, în numele şi în contul statului, pe ţări, feluri de acţiuni unde se acordă sprijin şi plafoane valorice, se efectuează potrivit programului şi reglementărilor privind condiţiile, competenţele şi criteriile de desfăşurare a acestor activităţi, aprobate de Parlament la propunerea Guvernului, respectiv a Ministerului Comerţului şi Turismului şi a Băncii de Export-Import a României, în funcţie de care se eliberează fondurile prevăzute în buget.
Art. 14. — Pentru asigurarea echilibrului bugetelor locale pe anul 1992 se acordă transferuri din bugetul de stat în sumă de 65,4 miliarde lei, repartizate pe judeţe şi municipiul Bucureşti, potrivit anexei nr. 3.
La stabilirea nivelului acestor transferuri din bugetul de stat s-a avut în vedere ca în bugetele unităţilor administrativ-teritoriale să se prevadă, în anul 1992, categoriile de venituri şi eheltuieli cuprinse în anexa nr 4.
Art. 15. — Repartizarea veniturilor, cheltuielilor şi transferurilor din bugetul de stat pe comune, oraşe, municipii, sectoare ale municipiului Bucureşti, judeţe şi municipiul Bucureşti, pentru bugetele proprii ale acestora, se va realiza de către consiliul judeţean şi al municipiului Bucureşti, după caz, cu asistenţa de specialitate a direcţiilor generale ale finanţelor publice din subordinea Ministerului Economiei şi Finanţelor, pe baza bugetului fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, întocmit în condiţii de autonomie.
Art. 16. — Soldurile excedentare ale bugetelor locale de ia finele anului 1991 — constituite pe seama veniturilor proprii ale acestor bugete — se vor utiliza în condiţiile prevederilor art. 59 din Legea nr. 10/1991 privind finanţele publice. Diferenţele excedentare de solduri, constituite pe seama transferurilor primite din bugetul de stat, se regularizează cu acest buget, în contul anului 1991.
Art. 17, — în bugetul de stat pe anul 1992, în scopuj asigurării echilibrului bugetar sînt prevăzute venituri extraordinare în sumă de 89,0 miliarde lei. Constituirea acestor venituri, precum şi cele necesare rambursării ratelor scadente aferente împrumutului de stat contractat pentru acoperirea deficitului bugetului de stat pe anul 1991, se va realiza pe seama lansării unui împrumut de stat, prin intermediul Băncii Naţionale a României, ale cărui condiţii se vor stabili în baza unei legi.
Art. 18. — Cheltuielile bugetului de stat pe anul 1992 sînt prevăzute, pe ministere şi celelalte organe ale autorităţii publice centrale, în anexa nr. 5.
Art. 19. — Cheltuielile pentru investiţiile instituţiilor publice, precum şi cele pentru alte cheltuieli de investiţii," care potrivit legii se finanţează de la buget, se cuprind în bugetul pe anul 1992 la fiecare capitol de cheltuieli, în conformitate cu listele anexate la bugetele ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.
La propunerea justificată a ordonatorilor principali de credite, Guvernul, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, în funcţie de derularea procesului inves-tiţional şi de eventualele modificări ale valorii investiţiilor ca urmare a creşterii preţurilor, se autorizează să aprobe schimbări în listele de investiţii ale ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, cu încadrarea în nivelul alocaţiei de la buget pentru investiţii aprobate fiecărui ordonator principal de credite.
Art. 20. — în anul 1992 se constituie fondul special pentru cercetare-dezvoltare, ale cărui venituri şi cheltuieli se stabilesc în sumă de 36,0 miliarde lei, potrivit anexei nr. 6.
Veniturile fondului special pentru cercetare-dezvoltare se constituie din contribuţia agenţilor economici cu capital integral sau majoritar de stat, în cota de 1 la sută aplicată asupra încasărilor realizate din activitatea industrială, de construcţii-montaj, agricolă, silvică, transporturi, telecomunicaţii, comerţ, turism şi prestări d>e servicii, după deducerea' impozitului pe circulaţia mărfurilor şi a accizelor.
Pentru produsele şi serviciile subvenţionate de la buget, potrivit legii, pe calea diferenţelor de preţ sau de tarif, sau subvenţiilor pentru activitatea desfăşurată, agenţii economici nu datorează taxa-menţionată la alineatul precedent.
Din fondul special pentru cercetare-dezvoltare se asigură finanţarea programelor naţionale de cercetare-dezvoltare, altor teme de interes major- pentru economie, subvenţionarea literaturii tehnico-ştiinţifice şi activităţii de informare şi documentare.
Gestionarea fondului special pentru cercetare-dezvoltare se face, în condiţiile prevederilor Legii nr. 10/ 1991 privind finanţele publice, de către Ministerul în-văţămîntului şi Ştiinţei prin Departamentul Ştiinţei care, împreună cu Ministerul Economiei şi Finanţelor, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a legii, vor emite instrucţiuni cu privire la modul de încasare a veniturilor şi de alocare a fondurilor pentru finanţarea cheltuielilor aprobate, de evidenţiere şi raportare a acestui fond.