Monitorul Oficial 87/1992
Monitorul Oficial al României
Anul IV, Nr. issue::87 - Partea I - Vineri, 8 mai year::1992
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâri cuprinse în anexa la Hotărârea Guvernului României nr. 102/1992, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 68 din 16 aprilie 1992
Hotărâre privind unele măsuri pentru îmbunătățirea activității direcțiilor generale pentru agricultură și industrie alimentară județene și a municipiului București, precum și a altor unități agricole
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă numărul de personal pe direcți generale pentru agricultură și industrie alimentară și trusturile economice din cadrul acestora potrivit anexei nr. 1.
Art. 2. - Structura organizatorică tip a Direcției generale pentru agricultură și industrie alimentară se aprobă de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu avizul Ministerului Muncii și Ocrotirilor Sociale.
În cadrul Direcției generale pentru agricultură și Industrie alimentară se pot utiliza următoarele funcții de conducere: director general, director general adjunct (coordonează direct și problemele economice și financiare ale direcției generale), director cu producția vegetală, director cu producția animală, director cu industria alimentară și contabil șef.
În structura organizatorică a Direcției generale pentru agricultură și industrie alimentară se constituie și un compartiment de economie de piață și bursă.
Statul de funcții al Direcției generale pentru agricultură și industrie alimentară se avizează de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și se aprobă de primăria județului sau a municipiului București.
Art. 3. - Structura organizatorică și statul de funcții ale Trustului de Întreprinderi Agricole de Stat, Trustului Horticulturii și Trustului pentru Mecanizarea Agriculturii se aprobă de organul ierarhic superior de profil al acestora din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
În cadrul acestor trusturi se pot utiliza următoarele funcții de conducere:
- Trustul de Întreprinderi Agricole de Stat: director, inginer șef cu producția vegetală, inginer șef cu producția animală, inginer șef cu mecanizarea, inginer șei adjunct hidro-ameliorații (se acordă numai la trusturile cu peste 100 mii ha amenajate prin lucrări de desecare, irigații și combaterea eroziunii solului) și director economic, salarizat potrivit anexei nr. IV cap. III, lit. B, a - nr. curent 3 din Legea nr. 57/1974, plus o clasă;
- Trustul Horticulturii: director, inginer șef cu producția horticolă, inginer șef cu mecanizarea și contabil șef;
- Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii: director, inginer mecanic șef, inginer agronom șei și contabil șef.
Art. 4. - Inspectoratele sanitare veterinare din cadrul direcțiilor generale pentru agricultură și industrie alimentară se organizează ca direcții sanitare veterinare în subordinea directă a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare - Direcția generală sanitară veterinară.
Direcțiile sanitare veterinare sunt unități bugetare cu personalitate juridică, având denumirea, sediul și obiectul de activitate prevăzute în anexa nr. 2.
Finanțarea Direcției sanitare veterinare se face de la bugetul local.
Art. 5. - În cadrul fiecărei direcții sanitare veterinare funcționează câte un laborator de profil, organizat potrivit legii.
Art. 6. - La direcțiile sanitare veterinare se pot utiliza funcțiile de director și contabil șef.
Art. 7. - Personalul de conducere al direcțiilor sanitare veterinare va salarizat potrivit prevederilor din Legea retribuirii după cantitatea și calitatea muncii nr. 57/1974, anexa nr. IV, cap. III, lit. B, a - nr. curent 33, coloanele 4 și 5 pentru funcția de director și nr. curent 78 pentru funcția de contabil șef, majorate pentru ambele funcții cu o clasă.
Pentru personalul de execuție de specialitate se vor aplica nivelurile de salarizare prevăzute în aceeași anexa, cap. III; lit. B, b.
Art. 8. - Direcțiile sanitare veterinare au în subordine circumscripțiile sanitare veterinare constituite la nivelul fiecărei comune, prin reorganizarea actualelor dispensare comunale care se desființează, și circumscripțiile sanitare veterinare pentru controlul alimentelor de origine animală, organizate potrivit legii.
Programele de acțiuni sanitare veterinare pentru unitățile din agricultură și industria alimentară se stabilesc împreună cu direcțiile generale pentru agricultură și industrie alimentară, direcțiile sanitare veterinare având obligația să prezinte informări lunare directorului general al Direcției generale pentru agricultură și industrie alimentară.
Art. 9. - Structura organizatorică și statele de funcții pentru direcțiile sanitare veterinare se aproba de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Organizarea direcțiilor sanitare veterinare se face în cadrul numărului de posturi existent în rețeaua sanitară veterinară.
Art. 10. - Inspectoratele pentru protecția plantelor din subordinea direcțiilor generale pentru agricultură și industrie alimentară își schimbă denumirea în inspectorate pentru protecția plantelor și carantină fitosanitară, completându-și în mod corespunzător obiectul de activitate și numărul de personal pentru activitatea de carantină fitosanitară.
Art. 11. - Oficiile de cadastru și organizarea teritoriului, inspectoratele pentru protecția plantelor și carantină fitosanitară, inspectoratele pentru calitatea semințelor și materialului săditor și oficiile de reproducție și selecție a animalelor se organizează ca unități bugetare cu personalitate juridică, iar oficiile de studii pedologice și agrochimice se organizează ca unități cu personalitate juridică și funcționează ca instituții de stat autofinanțate potrivit Decretului nr. 151/1975, toate în subordinea direcțiilor generale pentru agricultură și industrie alimentară, având denumirea, sediul și obiectul de activitate prevăzute în anexele nr. 3-6.
Aceste unități au subordonare tehnică și la direcțiile de profil din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și își pot constitui laboratoare potrivit prevederilor legale.
Activitatea în teritoriu a acestor unități se va desfășura, în continuare, prin subunități și formații de lucru organizate potrivit reglementărilor legale în vigoare.
Art. 12. - Statele de funcții pentru unitățile prevăzute la art. 11 se aprobă de consiliile de administrație ale acestora, cu acordul conducerii Direcției generale pentru agricultură și industrie alimentară, ținându-se seama de volumul activităților și normativelor aprobate.
Nivelurile de salarizare pentru funcțiile de conducere la aceste unități sunt cele prevăzute în Legea nr. 57/1974, anexa nr. IV, cap. III, lit. B, a - nr. curent 33-38, iar personalul de execuție de specialitate va fi salarizat potrivit prevederilor din aceeași anexă, cap. III, lit. B, b.
Nivelurile de salarizare prevăzute în Legea nr. 57/ 1974, de la cap. III, lit. B, a - poziția 34, coloană 4 și 5 se vor aplica și inspectorului șef al Inspectoratului pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor.
Art. 13. - Laboratorul pentru controlul calității nutrețurilor și alimentația animalelor este unitate de specialitate agricolă, prin care Direcția generală pentru agricultură și industrie alimentară execută programele de control pentru determinarea componentelor nutritive pentru rețetele furajere, pentru obținerea unor producții animaliere cât mai ridicate.
Acestea funcționează ca unități bugetare, fără personalitate juridică, în subordinea Direcției generale pentru agricultură și industrie alimentară.
Art. 14. - Se aprobă înființarea Laboratorului central pentru controlul calității semințelor cu sediul în municipiul București, în subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Laboratorul central pentru controlul calității semințelor este unitate autofinanțate parțial, potrivit art. 1 din Decretul nr. 151/1975, cu personalitate juridică, având în conducere un șef de laborator și un contabil șef și un număr de 10 posturi - personal de specialitate.
Laboratorul central pentru controlul calității semințelor are următorul obiect de activitate:
- verificarea prin controlul periodic a modului de executarea analizelor de valoare culturală, efectuate de laboratoarele de controlul semințelor din cadrul inspectoratelor județene;
- certificarea purității biologice la semințe din verigi superioare, produse de I.C.C.P.T. Fundulea și controlul acestora în toate fazele de condiționare, păstrarea calității și livrarea către beneficiari;
- implementarea perfecționării metodologice de analiza valorii culturale a semințelor în concordanță cu recomandările cercetării și ale Asociației Internaționale pentru Controlul Semințelor;
- rezolvarea litigiilor și sesizărilor prin analiză de expertiză, privind valoarea culturală a semințelor;
- instruirea și verificarea periodică a personalului din laboratoarele județene pentru controlul calității semințelor.
Laboratorul central pentru controlul calității semințelor are gradul I de organizare, iar șeful de laborator se salarizează potrivit Legii nr. 57/1974, anexa nr. VI, cap. IV, lit. A, nr. crt. 1, iar contabilul șef potrivit anexei nr. IV, lit. B, a, nr. crt. 38, coloana 4.
Art. 15. - Se aprobă înființarea Casei Agronomului ca unitate fără personalitate juridică, care se organizează și funcționează ca instituție de stat autofinanțată potrivit Decretului nr. 151/1975, subordonată direcțiilor generale pentru agricultură și industrie alimentară județene și a municipiului București, având ca obiect de activitate organizarea și realizarea instruirii, perfecționării și pregătirii profesionale a specialiștilor din agricultura de stat și cooperatistă și a tuturor producătorilor individuali, precum și organizarea asistenței tehnice, implementarea și generalizarea rezultatelor cercetării.
Personalul administrativ, de deservire și personalul pentru cămine și cantine se normează potrivit normelor stabilite pentru centrele de perfecționare. Statul de funcții pentru Casa Agronomului se aprobă de Direcția generală pentru agricultură și industrie alimentară în cadrul căreia funcționează.
Art. 16. - Întreprinderile de îmbunătățire și exploatare a pajiștilor prevăzute în anexa nr. 7 trec în subordinea directă a Direcției generale pentru agricultură și industrie alimentară, exceptând pajiștile împădurite.
Întreprinderile de îmbunătățire și exploatare a pajiștilor din subordinea direcțiilor generale pentru agricultură și industrie alimentară se organizează pe principii economice și au subordonare și la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare - Direcția generală a zootehniei.
Art. 17. - Circumscripțiile agrozooveterinare comunale organizate în zonele de deal și munte se desființează.
În comunele unde nu funcționează cooperative agricole de producție și în cele care își au sediul stațiunile pentru mecanizarea agriculturii, se organizează ocoale agricole comunale, încadrate cu 1-3 specialiști și tehnicieni agricoli, ca organe tehnice de lucru ale Direcției generale pentru agricultură și industrie alimentară.
Specialiștii încadrați la ocoale agricole acordă pentru producătorii individuali asistență tehnică, sprijină aprovizionarea cu semințe, îngrășăminte, mașini și utilaje specifice și valorificarea mai bună a producțiilor agricole, asigură conlucrarea cu primăriile comunale pentru dezvoltarea vieții economice și sociale a satelor.
Pentru încadrarea în activități productive a specialiștilor agricoli disponibilizați, ca umflare a atribuirii loturilor în folosință îndelungată și altor măsuri, în fiecare cooperativă agricolă se va organiza redimensionarea actualelor ferme agricole pe suprafețe și efective de animale care să poată fi cuprinse și exploatate în condiții optime, urmând ca în fermele noi să fie numiți ca șefi de fermă acești specialiști.
Până la reglementarea limitelor de gradare, a unităților și subunităților agricole cooperatiste dezarondate, retribuțiile personalului tehnico-economic și de administrație se va face la gradul avut de acestea înainte de dezarondare.
Art. 18. - Veniturile realizate de unitățile bugetare prevăzute în prezenta hotărâre se varsă integral la bugetul statului.
Art. 19. - Normele de structură aprobate pentru agricultura de stat, la unitățile agricole de stat, se completează cu funcțiile de inginer șef adjunct mecanic, care răspunde de activitatea de mecanizare din cadrul unităților, cu funcția de inginer șef cu hidroameliorațiile la unitățile cu peste 5.000 ha amenajate la irigat și cu funcția de inginer șef adjunct cu producția animală în unitățile de profil vegetal sau mixt cu cel puțin două ferme de taurine sau trei ferme de alte specii de animale. Salarizarea funcției de inginer șef adjunct va fi cea prevăzută în Legea nr. 57/1974 pentru funcția de contabil șei la întreprinderile agricole de stat cu grad similar de organizare.
Art. 20. - În structura organizatorică a unităților agricole funcția de epizootolog șef se poate utiliza la toate unitățile care au peste 4.000 unități vita mare sau 2.000 capete taurine.
La unitățile agricole care au gradul III și IV de organizare, salarizarea epizootologului șef este mai mică cu 2 clase decât cea prevăzută pentru funcția de inginer șef la unitățile de același grad de organizare.
Art. 21. - La combinatele pentru producerea și industrializarea cărnii de porc, la unitățile agricole pentru creșterea și îngrășare porcilor cu o capacitate de peste 60.000 capete și la unitățile avicole cu un efectiv rulat anual de peste 1 milion de păsări se organizează câte un laborator de analiză și control.
Laboratoarele de analiză și control vor produce și autovaccinuri și seruri cu avizul Direcției generale sanitare veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Art. 22. - Normele de structură aprobate pentru agricultura de stat la unitățile agricole de stat se completează cu un sector de hidroameliorații și un sector de construcții, rezultate prin reorganizarea sectorului de hidroameliorații și construcții existent.
Art. 23. - Asociațiile economice intercooperatiste se gradează după metodologia unităților agricole de stat și se aplică pentru întregul personal nivelurile de salarizare utilizate în agricultura de stat.
Art. 24. - La funcțiile de conducere salarizate de la bugetul statului, din cooperativele agricole, se aplică nivelurile de salarizare prevăzute în anexa nr. 8.
Art. 25. - Directorul general adjunct, directorii direcțiilor de profil și contabilul șef din cadrul direcțiilor generale pentru agricultură și industrie alimentară, vor fi salarizați la nivelul directorilor trusturilor de întreprinderi agricole de stat, potrivit prevederilor Legii nr. 57/1974, anexa nr. IV, cap. III, lit. B, a - nr. crt. 1 și, respectiv, 3 pentru contabilul șef.
Art. 26. - Salarizarea funcției de inspector principal de specialitate de la Direcția generală pentru agricultura și industrie alimentară, pe care vor fi încadrați ingineri și economiști șefi al fostelor consilii unice agroindustriale de stat și cooperatiste, se va face potrivit Legii nr. 57/1974, anexa nr. IV, cap. IX, lit. a - nr. crt. 13 și 14, coloana 4.
Art. 27. - Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare poate aproba în cazuri deosebite încadrarea în funcții a unor cadre care îndeplinesc condițiile de studii, dar nu au stagiul cerut de indicator, fiind salarizați cu o clasă de salarizare sub salariul tarifar prevăzut în funcția respectivă.
Art. 28. - Personalul care trece la alte unități ca urmare a aplicării prezentei hotărâri se considera transferat în interesul serviciului. Personalul devenit disponibil sau trecut pe funcții cu niveluri de salarizare mai mici își menține, pe o perioadă de trei luni, nivelurile de salarizare avute la data reorganizării.
Art. 29. - Activul și pasivul stabilite pe baza bilanțului contabil încheiat, împreună cu indicatorii de plan economici și financiari și contractele aferente încheiate la unitățile prevăzute la art. 4, 13, 14, 16 și 17 se preiau pe bază de protocol.
Art. 30. - Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor, pe baza propunerilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și primăriilor județene și a municipiului București vor introduce modificările corespunzătoare în indicatorii economico-financiari pe anul 1990, care rezultă din aplicarea prezentei hotărâri.
Art. 31. - Parcul auto la direcțiile generale pentru agricultură și industrie alimentară se suplimentează cu câte 1 autoturism de teren pentru transport persoane și câte un autolaborator pentru protecția muncii la Casa Agronomului câte un microbuz, iar la unitățile prevăzute la art. 4, 11, 13 și 14 câte un mijloc de transport persoane în interesul serviciului și 1-3 autolaboratoare de profil.
Art. 32. - Prezenta hotărâre se aplică cu data de 1 aprilie 1990.