Monitorul Oficial 216/1992

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 9 august 2011 10:00, autor: Lgall (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1992 0216 = Monitorul Oficial al României = Anul IV, Nr. issue::216 - Partea I - Luni, 31 august year::1992 == Hotărâri ale ...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::216 - Partea I - Luni, 31 august year::1992


Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre cu privire la nivelul prețurilor cu amănuntul și tarifelor la produsele și serviciile destinate populației, în condițiile diminuării subvenției de la bugetul de stat începând cu data de 1 septembrie 1992

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Prețurile cu amănuntul și tarifele, considerate ca limită maximă, la produsele și serviciile destinate populației, în condițiile reducerii subvențiilur acordate de la bugetul de stat, sunt cele prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

Art. 2. - La carne, preparate din carne, zahăr, ulei comestibil din floarea-soarelui și vată medicinală, subvențiile pe produs de la bugetul de stat, existente în condițiile aplicării prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 776/1991 și Hotărârii Guvernului nr. 221/1992, se elimină în totalitate.

Pentru cantitățile de zahăr și ulei comestibil, aferente cotelor nevândute populației în perioada până la 30 aprilie și până la 31 august 1992, se vor aplica prețurile cu amănuntul în vigoare ale perioadelor respective.

Se interzice ca unitățile de desfacere cu amănuntul, care au în evidență cotele de zahăr și ulei comestibil, să practice alte prețuri cu amănuntul pentru aceste produse până la lichidarea cotelor restante la data de 31 august 1992. Diferențele de preț vor fi suportate de la bugetul de stat.

Art. 3. - Prețurile cu ridicata la produsele și serviciile prevăzute în lista anexă la prezenta hotărâre, precum și prețurile cu ridicata, cu amănuntul și tarifele la celelalte sortimente din grupele și subgrupele de produse și servicii din care fac parte cele prevăzute în anexă, se stabilesc prin negociere între furnizori și beneficiari, pe proprie răspundere, sub supravegherea Ministerului Economiei și Finanțelor și Ministerului Comerțului și Turismului.

Art. 4. - Prețurile de contractare și achiziție, garantate de stat, pentru produsele agricole de bază vegetale și animale, se stabilesc și se adaptează de Ministerul Agriculturii și Alimentației sub supravegherea Ministerului Economiei și Finanțelor. Lista acestor produse se va stabili de cele două ministere.

Primele cuprinse în prețurile de contractare și achiziție la lapte de vacă, animale și păsări vii pentru tăiere, ce se preiau la fondul de consum după 1 august 1992, se acordă de la bugetul de stat în cadrul fondurilor bugetare prevăzute pe anul 1992 Ministerului Agriculturii și Alimentației.

Producătorii agricoli, indiferent de forma de proprietate, vor încasa integral prețurile de contractare și achiziție stabilite prin ordin al ministrului agriculturii și alimentației, care includ și primele prevăzute la alineatul precedent, potrivit normelor tehnice care se vor emite de Ministerul Economiei și Finanțelor împreună cu Ministerul Agriculturii și Alimentației în termen de 15 zile de la data prezentei hotărâri.

Art. 5. - Prețurile cu ridicata și cele cu amănuntul la carne, preparate din carne, zahăr - din producția internă și din import -, precum și la ulei comestibil din producția internă se stabilesc și se adaptează de către agenții economici cu capital integral sau majoritar de stat sub supravegherea Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Comerțului și Turismului și Ministerului Agriculturii și Alimentației pe baza nivelurilor de preț prevăzute în anexa la prezenta hotărâre și a influențelor ce vor fi primite din aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 412/1992. În cazul produselor - carne și preparate din carne - se vor respecta și prevederile Hotărârii Guvernului nr. 53/1992.

Art. 6. - Pentru cantitățile de combustibili solizi, inclusiv lemne de foc, livrate populației, cheltuielile de transport stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 392/1992, precum și cheltuielile de transport și de adaos comercial, rezultate ca diferență între nivelurile în vigoare la 31 iulie 1992 și cele negociate potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 412/1992, se vor suporta de la bugetul de stat.

Art. 7. - Prețurile cu amănuntul ale produselor prevăzute la art. 1-3 din prezenta hotărâre, realizate de agenții economici cu capital privat și cooperatist, identice cu cele realizate în sectorul de stat și executate din materii prime și materiale provenite din acest sector, precum și prețurile cu amănuntul ale acestor produse aprovizionate din sectorul de stat de către agenții economici privați și cooperatiști, în vederea revânzării, nu vor depăși pe cele practicate de unitățile din sectorul de stat.

Art. 8. - Agenții economici - persoane juridice -, indiferent, de forma de proprietate a capitalului, au obligația să declare și să înregistreze la organele teritoriale ale Ministerului Economiei și Finanțelor prețurile și tarifele stabilite potrivit prevederilor prezentei hotărâri. Declararea și înregistrarea prețurilor și tarifelor se fac cu respectarea normelor tehnice emise de Ministerul Economiei și Finanțelor.

Aplicarea noilor prețuri cu ridicata și tarife se face numai după declararea și înregistrarea lor conform prevederilor alineatului precedent.

Art. 9. - Regiile autonome și societățile cu capital integral sau majoritar de stat vor inventaria și reevalua stocurile produselor existente la 31 august 1992 pe baza prețurilor stabilite în condițiile prezentei hotărâri.

Art. 10. - Organele de control ale Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Agriculturii și Alimentației, Ministerului Comerțului și Turismului, Ministerului Industriei, ale Poliției, altor organe centrale și ale autorităților locale, cu atribuții în domeniul prețurilor, protecției concurenței și consumatorilor, vor verifica modul de respectare a prevederilor prezentei hotărâri, corectând operativ prețurile și adaosurile comerciale supraevaluate.

Agenții economici, indiferent de forma de proprietate a capitalului, sunt obligați să pună la dispoziția organelor prevăzute la alineatul precedent toate datele și informațiile necesare.

Art. 11. - Abaterile de la prevederile prezentei hotărâri se sancționează, după caz:

  • potrivit Legii nr. 12/1990, modificată prin Legea nr. 42/1991 și Ordonanța Guvernului nr. 23/1992 privind modificarea cuantumului unor sancțiuni contravenționale;
  • potrivit Legii nr. 11/1991;
  • conform Hotărârii Guvernului nr. 211/1991 art. 7 lit. d) și alineatul final al aceluiași articol, precum și art. 8 și 9, pentru alte abateri decât cele incriminate de legile nr. 12/1990 și nr. 11/1991, cu modificările ulterioare, dacă fapta nu constituie, potrivit legii penale, infracțiune.

Art. 12. - Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 septembrie 1992.

Pe aceeași dată se abrogă prevederile art. 1, 2, 3, 8, 11 și 13 din Hotărârea Guvernului nr. 221/1992 și anexa la această hotărâre.

Art. 13. - Ministerul Economiei și Finanțelor, Ministerul Comerțului și Turismului, Ministerul Agriculturii și Alimentației, Ministerul Industriei și Ministerul Transporturilor vor asigura punerea în executare a prezentei hotărâri.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 28 august 1992 | Nr. 498.

Contrasemnează:

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea

Ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu

Ministrul comerțului și turismului, Constantin Fota

Ministrul industriei, Dan Constantinescu

p. Ministrul agriculturii și alimentației, Ovidiu Grasu, secretar de stat

Ministrul transporturilor, Traian Băsescu

Anexă

Lista prețurilor cu amănuntul și a tarifelor la produsele și serviciile destinate populației determinate prin reducerea de la 1 septembrie 1992 a subvenției de la buget

Nr. crt Denumirea produselor și serviciilor U.M. Preț cu amănuntul sau tarif - lei/U.M.
1. Pâine:
- albă simplă, 500 g/buc. buc. 20
- albă simplă, 600 g/buc. buc. 24
- București, 500 g/buc. buc. 22
- București, 1.000 g/buc. buc. 44
- Dîmbovița, 600 g/buc. buc. 20
- Dîmbovița, 800 g/buc. buc. 24
- integrală, 400 g/buc. buc. 12
- neagră, 1.000 g/buc. buc. 16
2. Carne și preparate din carne:
- carne de vită (adultă și mânzat), calitatea a II-a, cu os (cap de piept, greabăn, rasol, fleică, piept) kg 380
- amestec de came de vită pentru mâncăruri (gât, junghietură și salbă) kg 210
- carne de porc cu slatină, calitatea a II-a (fleică, piept, rasoale) kg 230
- carne de porc fără slănină, calitatea a II-a (fleică, oase garf) kg 270
- amestec de carne de porc pentru mâncăruri (piept și rasoale) kg 200
- carne de pui și de găină, fără cap, picioare și gât, calitatea I kg 390
- carne de pui și de găină, fără cap, picioare și gât, calitatea a II-a kg 370
- carne de pui și de găină, cu cap și picioare, calitatea I kg 340
- piept de pui și de găină, cu os kg 600
- pipote și inimi de pui și de găină kg 390
- tacâmuri de pui, pentru mâncăruri (spinări, aripi, gâturi, capete și picioare) kg 170
- carne de rață fără intestine, calitatea I kg 330
- parizer din carne de vită și din carne de porc kg 460
- salam de vară kg 620
3. Zahăr rafinat tos, vrac [1] kg 100
4. Ulei comestibil rafinat [2]:
- din floarea-soarelui, îmbuteliat în sticle de 1/1 l, exclusiv sticla l 120
- din soia, îmbuteliat în sticle de 1/1 l, exclusiv sticla 1 120
5. Lapte:
- de consum, cu 1,8%, grăsime l 16
- praf normalizat, cu 20% grăsime kg 127
6. Unt cu 80% grăsime pachet 200 g buc. 50
7. Combustibili pentru încălzit și prepararea hranei, inclusiv lemne de foc:
- combustibil tip P (petrol lampant) t 16.890
- combustibil tip M t 14.950
- combustibil lichid ușor pentru calorifer (tip III) t 10.170
- gaz petrolier lichefiat t 12.000
- gaz petrolier lichefiat în butelii de 12,5 kg buc. 150
- lignit nesortat t 1.880
- lignit sortat t 1.980
- brichete din cărbuni t 4.220
- huilă spălată t 3.735
- gaze naturale mc 3,70
- lemne de foc t 2.250
8. Energie electrică kWh 6
9. Energie termică Gcal. 1.000

Notă:

Condițiile de livrare sunt cele în vigoare la 31 august 1992.

Pentru produsele la care prețurile cu amănuntul au rămas nemodificate adaosurile comerciale incluse în prețuri sunt cele în vigoare la 31 august 1992 (lapte de consum, lapte praf, unt, combustibili).

Prețurile cu amănuntul ale sortimentelor de pâine subvenționate includ un adaos comercial de 10%

La produsele la care subvenția existentă după aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 221/1992 a fost eliminată în totalitate (carne, preparate din carne, zahăr, ulei comestibil din floarea-soarelui și vată medicinală), cotele de adaos comercial pot fi negociate cu încadrarea în nivelurile maxime de preț cu amănuntul din prezenta anexă.

Pentru cantitățile de combustibili solizi achitate de beneficiari până la data de 30 aprilie 1992 se vor aplica prețurile cu amănuntul în vigoare ale perioadei respective. Diferențele de preț vor fi suportate de la bugetul de stat.

Lista celorlalte sortimente și servicii care fac parte din grupele de produse și servicii subvenționate de la buget se adaptează, potrivit prezentei hotărâri, de ministerele de resort, împreună cu Ministerul Economiei și Finanțelor.

Pentru transportul fluvial al localnicilor în Delta și pe relațiile Brăila-Hîrșova și Orșova-Moldova Nouă, tarifele se stabilesc de Ministerul Transporturilor, cu avizul Ministerului Economiei și Finanțelor.

La transportul urban de călători, tarifele pentru abonamente se vor stabili de consiliile județene și Consiliul local al municipiului București, cu avizul Ministerului Economiei și Finanțelor.

La taxele pentru întreținerea copiilor în creșe și grădinițe, cota procentuală care revine părinților nu se schimbă. Creșterea cheltuielilor cu hrana va duce la preluarea de către părinți a unei părți din această creștere.

Pentru livrările de sortimente subvenționate de carne, preparate din carne și vată medicinală, efectuate până la 31 august 1992, subvențiile se vor acoperi de la bugetul de stat până la 31 octombrie 1992, pe baza deconturilor întocmite, verificate și avizate în condițiile prevăzute de normele tehnice elaborate de Ministerul Economiei și Finanțelor.

Diferențele de curs înregistrate la importurile de zahar și ulei comestibil aferente cotelor nevândute populației în perioadele de până la 30 aprilie 1992 și 31 august 1992 se acoperă de la bugetul de stat.

Agenții economici importatori vor factura distinct cantitățile de zahăr și ulei comestibil aferente acestor cote.

Hotărâre cu privire la compensarea și indexarea salariilor și stabilirea salariului de bază minim brut pe țară, pentru perioada 1 septembrie - 31 decembrie 1992

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Pentru perioada 1 septembrie - 31 decembrie 1992, societățile comerciale cu capital majoritar de stat și regiile autonome, la care salariile se stabilesc prin negociere, vor calcula fondul destinat plății salariilor pentru care nu plătesc impozit suplimentar, prin majorarea fondului de salarii determinat lunar, așa cum s-a procedat până la data de 1 septembrie 1992 în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 21/1992 și a coeficientului de indexare de 65% stabilit pentru perioada mai - august 1992, cu suma rezultată din înmulțirea numărului mediu scriptic de personal din fiecare lună cu valoarea compensării-indexării medii pe salariat de 3.750 lei lunar brut, care reprezintă, la nivelul economiei, o creștere medie a salariilor de 15,3%.

(2) Suma calculată potrivit alin. (1) asigură acordarea compensării-indexării salariilor, fără suportarea unui impozit suplimentar, în valoare de 3.750 lei brut în medie pe salariat, reprezentând:

a) 1.100 lei lunar brut pentru compensarea în proporție de 100% a creșterii prețurilor și tarifelor la produsele și serviciile subvenționate, reprezentând o creștere medie a salariilor de 4,5%;
b) 2.650 lei lunar brut pentru indexarea în proporție de 50% din creșterea prognozată a prețurilor și tarifelor, la produsele și serviciile nesubvenționate, reprezentând o creștere medie a salariilor de 10,8%.

(3) Pe baza prevederilor alin. (1) și (2), societățile comerciale cu capital majoritar de stat și regiile autonome, la care salariile se stabilesc prin negociere, vor hotărî, împreuna cu sindicatele, modalitățile de compensare și indexare a salariilor în suma fixă sau în procent, precum și valoarea acestora, ținând seama de posibilitățile financiare proprii în perioada septembrie - decembrie 1992.

(4) Compensarea-indexarea ce se vor stabili potrivit alin. (3) se plătesc pentru luna septembrie 1992 o dată cu plata avansului pentru această lună.

(5) În funcție de evoluția efectivă a prețurilor de consum, în perioada septembrie - decembrie 1992, valoarea compensării-indexării prevăzută la alin. (1) poate fi corectată pe baza propunerilor Comisiei Naționale pentru Indexare constituite potrivit Hotărârii Guvernului nr, 843/1991.

Art. 2. - Potrivit prevederilor art. 1 alin. (3) din Legea nr. 58/1992 și art. 1 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 314/1992, salariile personalului din instituțiile finanțate de la buget, precum și cele ale personalului din cadrul regiilor autonome cu specific deosebit, vor fi compensate-indexate, începând cu data de 1 septembrie 1992, în aceeași proporție cu creșterea medie a salariilor prevăzută la art. 1 alin. (1).

Art. 3. - Tranșele de venituri individuale lunare impozabile ce se vor aplica începând cu drepturile lunii septembrie 1992, stabilite în baza procentului de compensare-indexare a salariilor prevăzut la art. 1 alin. (1), sunt cele din anexă.

Art. 4. - Se recomandă unităților cu capital majoritar privat, cooperatiste și obștești, să aplice compensarea.-indexarea salariilor ținând seama de prevederile prezentei hotărâri.

Art. 5. - (1) Începând cu data de 1 septembrie 1992, salariul de bază minim brut pe țară este de 12.920 lei lunar pentru un program complet de lucru de 170 ore, în medie pe lună, ceea ce reprezintă 76,00 lei/oră.

(2) În cazul în care programul de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează de către agenții economiei prin raportarea salariului minim brut pe țară, prevăzut la alin. (1), la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

(3) Persoanele juridice și persoanele fizice, care angajează personalul salariat, cu program complet sau program parțial, nu pot negocia și stabili salariul de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe țară.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 28 august 1992 | Nr. 499.

Contrasemnează:

Ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea

Anexă

Tranșele de venituri impozabile și cotele de impozit ce se vor aplica începând cu plata drepturilor de salarii pentru luna septembrie 1992

Venitul lunar impozabil - lei - Impozitul lunar
până la 1.500 lei 6%
1.501 - 1.700 lei 90+10% pentru ce depășește 1.500 lei
1.701 - 2.300 lei 110+18% pentru ce depășește 1.700 lei
2.301 - 3.800 lei 218+22% pentru ce depășește 2.300 lei
3.801 - 6.200 lei 548+23%, pentru ce depășește 3.800 lei
6.201 - 9.300 lei 1.100+24% pentru ce depășește 6.200 lei
9.301 - 15.600 lei 1.844+25% pentru ce depășește 9.300 lei
15.601 - 21.800 lei 3.419+26% pentru ce depășește 15.600 lei
21.801 - 31.000 lei 5.031+28% pentru ce depășește 21.800 lei
31.001 - 46.600 lei 7.607+31% pentru ce depășește 31.000 lei
46.601 - 62.100 lei 12.443+35%, pentru ce depășește 46.600 lei
62.101-77.700 lei 17.868+40% pentru ce depășește 62.100 lei
peste 77.700 lei 24.108+45% pentru ce depășește 77.700 lei

Hotărâre cu privire la indexarea și compensarea pensiilor de asigurări sociale de stat, militare, I.O.V.R. și a altor venituri ale populației, cu începere de la 1 septembrie 1992

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - (1) Ca urmare a creșterii prețurilor și tarifelor la mărfurile și serviciile nesubvenționate, cu începere de la 1 septembrie 1992 se indexează cu 10,37 la sută pensiile de asigurări sociale de stat, militare, I.O.V.R. și cele stabilite potrivit Legii nr. 42/1990 pentru cinstirea memoriei eroilor-martiri și acordarea unor drepturi urmașilor acestora, precum și răniților din timpul Revoluției din decembrie 1989.

(2) Ca urmare a reducerii subvențiilor la unele produse și servicii, pensiile indexate potrivit prevederilor alin. (1) se majorează cu o sumă fixă, reprezentând compensarea cu 100 la sută a creșterii prețurilor și tarifelor la produsele și serviciile subvenționate, astfel:

a) 610 lei, pensiile pentru limită de vârstă cu vechime integrală și pensiile de invaliditate gradul I;
b) 520 lei, pensiile pentru limită de vârstă cu vechime incompletă și pensiile de invaliditate gradul II;
c) 365 lei, pensiile de invaliditate gradul III.
Cuantumul compensației pentru pensiile de invaliditate gradul II și III a fost stabilit în proporție de 85 la sută, respectiv 60 la sută din compensația acordată gradului I de invaliditate, corespunzător ponderii acestor pensii, potrivit legii, în pensia de bază;
d) pensiile de urmaș se majorează cu o compensație în sumă fixă reprezentând 50 la sută, 75 la sută sau 100 la sută din compensația de 610 lei, prevăzută la lit. a), după cum sunt în plată unu, doi sau mai mulți urmași.

Art. 2. - Se majorează cu procentul general de indexare-compensare de 15,74 la sută, care cuprinde atât efectul reducerii subvențiilor cât și cel al creșterii prețurilor și tarifelor produselor și serviciilor nesubvenționate, următoarele venituri:

a) pensiile suplimentare din sistemul asigurărilor sociale de stat;
b) indemnizațiile de îngrijire acordate pensionarilor încadrați în gradul I de invaliditate;
c) ajutoarele sociale care se acordă pe baza legislației de pensii;
d) suma lunară acordată mamelor eroilor-martiri, potrivit Legii nr. 42/1990, cu modificările ulterioare;
e) indemnizațiile și sporurile ce se acordă invalizilor, veteranilor și văduvelor de război în temeiul Legii nr. 49/1991;
f) ajutoarele bănești trimestriale care se acordă potrivit Decretului-lege nr. 70/1990;
g) ajutoarele pentru soțiile militarilor în termen;
h) ajutoarele ocazionale care se acordă potrivit H.C.M. nr. 454/1957;
i) alocațiile de întreținere pentru minorii dați în plasament familial sau încredințați potrivit legii unor familii ori persoane;
j) ajutoarele bănești lunare stabilite conform art. 14 din Legea nr. 23/1969;
k) indemnizația lunară pentru fiecare an de detenție, internare, domiciliu obligatoriu sau strămutare, acordată pe baza Decretului-lege nr. 118/1990, cu completările ulterioare.

Art. 3. - Se indexează cu 15,3 la sută, corespunzător coeficientului general de indexare-compensare pentru salariați, ajutorul de șomaj și alocația de sprijin pentru persoanele aflate în plată la 1 septembrie 1992.

Art. 4. - Alocația de stat pentru copii se majorează cu 160 lei lunar pentru fiecare copil, corespunzător coeficientului general de indexare-compensare pentru salariați.

Art. 5. - Ajutorul ce se acordă potrivit legii în cazul decesului salariatului sau pensionarului se stabilește la 12.000 lei, iar în cazul decesului unui membru de familie ori unei persoane dependente social, la 10.000 lei.

Art. 6. - Alocațiile de hrană pentru consumurile colective din unitățile sociale de stat se indexează în limita creșterii prognozate a prețurilor la produsele alimentare și sunt prevăzute în anexa nr. 1.

Art. 7. - Cuantumurile burselor pentru elevi și studenți, rezultate în urma indexării, potrivit prezentei hotărâri, sunt cele prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 8. - Diferențele de preț rezultate ca urmare ai eliminării subvenției la proteze și produse ortopedice, acordate potrivit legii, vor fi suportate din fondurile de asigurări sociale, asistență socială sau din alte fonduri, după caz, conform reglementărilor legale în vigoare.

Art. 9. - Protecția socială, în ceea ce privește medicamentele utilizate în tratamentul ambulatoriu și alte materiale sanitare stabilite de Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Economiei și Finanțelor, se asigură conform reglementarilor în vigoare din fondul special pentru sănătate.

Art. 10. - Drepturile cuvenite persoanelor care la data indexării sau în continuare se află în incapacitate temporară de muncă, în concediu de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la un an sau în alte situații în care drepturile se stabilesc, conform legii, în funcție de salariul de bază, se vor determina în continuare în raport cu noul cuantum al salariului de bază.

Art. 11. - (1) Sumele rezultate în urma compensării și indexării se includ de la 1 septembrie 1992 în drepturile la care se referă, obținându-se astfel noile cuantumuri ale acestora.

(2) Sumele reprezentând rezultatele compensării și indexării se suportă din aceleași fonduri ca și drepturile la care se aplică.

(3) Sumele rezultate în urma compensării și indexării, conform prezentei hotărâri, cele reprezentând indexarea și compensarea prevăzute de hotărârile Guvernului nr. 219/1991, nr. 579/1991, nr. 780/1991, nr. 20/1992, nr. 150/1992 și nr. 219/1992, precum și sumele obținute ca urmare a majorării pensiilor conform hotărârilor Guvernului nr. 526/1991 și nr. 277/1992 nu se includ în calculul veniturilor în funcție de care se acordă sau se stabilesc chiriile pentru locuințe din fondul de stat, alocațiile de stat pentru copii, contribuțiile datorate de susținătorii legali ai persoanelor internate în instituțiile de asistență socială, ajutoarele bănești trimestriale și ocazionale, reducerile care se acordă salariaților și pensionarilor pentru procurarea de proteze și produse ortopedice, precum și dreptul de masă la cantinele de ajutor social.

(4) Plafoanele reglementate prin Hotărârea Guvernului nr. 360/1991, în raport de care se stabilește contribuția părinților la întreținerea copiilor în creșe și grădinițe, sunt prevăzute în anexa nr. 3.

(5) Costul mesei calde și indemnizația de hrană ce se acordă, potrivit reglementărilor în vigoare, salariaților din unele regii autonome și societăți comerciale cu capital majoritar de stat, care se suportă din cheltuielile de producție, vor fi majorate în limita a 22,7 la sută, reprezentând creșterea prognozată a prețurilor produselor alimentare pentru aceste unități.

Art. 12. - Se recomandă societăților cu capital majoritar privat, precum și organizațiilor cooperatiste și obștești, sistemelor de asigurări sociale - altele decât în cel de stat -, să aplice măsurile de protecție socială prevăzute de prezenta hotărâre.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 28 august 1992 | Nr. 500.

Contrasemnează:

Ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea

Anexa nr. 1

Alocația zilnică de hrană pentru consumul colectiv, în unitățile sociale de stat

Învățământ
Copii în grădinițe cu program prelungit 166
Copii în grădinițe cu program săptămânal 186
Copii în case de copii preșcolari și grădinițe speciale 228
Elevi și tineri din casele de copii 203
Elevi și tineri din unitățile de ocrotire și învățământ special pentru deficlienți recuperabili și parțial recuperabili, din centrele de calificare sau
recalificare a deficienților și invalizilor 242
Elevi din școlile speciale de reeducare 166
Elevi din învățământul primar și gimnazial 166
Elevi din licee 170
Elevi din școli profesionale 175
Elevi din școlile complementare și de meserii 166
Elevi din școli postliceale 179
Studenți 203
Elevi bolnavi TBC cu forme stabilizate, din școli speciale 242
Concursuri profesionale și cultural-artistice ale elevilor și studenților la
fazele județene, zonale și finale, participanților la olimpiadele internaționale 203
Copii în tabere, colonii și excursii 203
Copii în tabere internaționale 242
Sănătate
Bolnavi adulți internați în unități sanitare 242
Bolnavi internați în staționare de zi 122
Copii nou-născuți prematuri, în maternități, secții sau compartimente[3] 39
Copii 0-3 ani internați în unități sanitare 122
Copii 3-16 ani internați în unități sanitare 203
Copii în creșe cu program zilnic 122
Copii în creșe cu program săptămânal 186
Copii în leagăne de copii 186
Bolnavi arși, internați în unități sanitare 320
Bolnavi în leprozerii 407
Însoțitori ai bolnavilor internați în unități sanitare 242
Alocația pentru o rație de 0,500 litri lapte la bucătăriile de lapte 22
Donatori de sânge 410
Bolnavi străini internați la Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie 816
Asistență socială
Cămine de bătrâni și pensionari 186
Cămine-spital pentru adulți 223
Cămine pentru copii minori cu deficiențe și centre de primire minori 242
Cantine de ajutor social 166
Activitate sportivă
a) Activitatea sportivă de performanță:
Natura acțiunilor La cantine (exclusiv regia) La restaurant (inclusiv regia)
competiții sportive interne până la 950 până la 1420
cantonamente, semicantonamente și tabere până la 1.055 până la 1.580
competiții sportive internaționale, inclusiv mesele oficiale până la 1.260 până la 1.900
b) Alte acțiuni sportive, altele decât cele de performanță:
- competiții sportive interne 520
- cantonamente, semicantonamente și tabere 550
- competiții sportive internaționale 680

Anexa nr. 2

Cuantumul burselor de școlarizare și de merit ce se atribuie elevilor și studenților

- lei/lună -
1. Învățământ preuniversitar
a) Burse de școlarizare 6.365
b) Burse de merit 1.910
c) Burse pentru elevii din Republica Moldova 8.400
2. Învățământ universitar
a) Burse de studii categoria I 9.430
b) Burse de studii categoria a II-a 8.155
c) Burse de studii categoria a III-a 6.880
d) Burse de merit 2.545
e) Burse pentru studenții din Republica Moldova:
- burse de studii 10.190
- burse pentru studii postuniversitare, specializare sau doctorat 12.735
f) Burse pentru studenții străini, bursieri ai statului român:
- burse pentru studenți 10.190
- burse pentru studii postuniversitare 12.735

Anexa nr. 3

Plafoane în raport de care se stabilește contribuția părinților la întreținerea copiilor în creșe și grădinițe

Plafoane prevăzute prin 1-întărirea Guvernului nr. 360/1991 Plafoane indexate de la 1 septembrie 1992
până la 12.000 până la 38.000
12.001 - 20.000 38.001 - 55.000
peste 20.000 peste 55.000

Referințe

  1. Numai pentru cantitățile livrate în cadrul cotei după 1 septembrie 1992.
  2. Numai pentru cantitățile din producția internă.
  3. În cazul alimentației naturale, de alimentația nou-născutului poate beneficia mama copilului.