Monitorul Oficial 240/1992

De la wiki.civvic.ro
Versiunea din 11 august 2011 18:20, autor: Lgall (discuție | contribuții) (Pagină nouă: __FORCETOC__ *1992 0240 = Monitorul Oficial al României = Anul IV, Nr. issue::240 - Partea I - Luni, 28 septembrie year::1992 == Hotărâri a...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Monitorul Oficial al României

Anul IV, Nr. issue::240 - Partea I - Luni, 28 septembrie year::1992

Hotărâri ale Guvernului României

Hotărâre de modificare și completare a Hotărârii Guvernului nr. 942/10 august 1990 privind organizarea și funcționarea Ministerului Culturii

Guvernul României hotărăște:

Art. I. - Hotărârea Guvernului nr. 942/1990 privind organizarea și funcționarea Ministerului Culturii se modifică și se completează astfel:

1. Articolul 3 subalineatul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

„ - concepe și realizează priorități, direcții de acțiune, programe, în toate domeniile culturii și artei, elaborând, potrivit reglementărilor legale, norme și normative pentru domeniul său de activitate, aplicabile tuturor instituțiilor și așezămintelor culturale, indiferent de subordonare;”

2. Articolul 3 subalineatul 5 se modifică și se completează, având următorul cuprins:

„- organizează, încurajează și finanțează activități de creație, prin achiziții, concursuri și alte modalități specifice;
- organizează și finanțează, în condițiile legii, acțiuni de interes național în toate domeniile culturii și artei, achiziții muzeale și de altă natură, precum și expoziții interne și externe;"

3. Articolul 3 subalineatul 6 se abrogă.

4. Articolul 3 subalineatul 21 se modifică și va avea următorul cuprins:

„ - stabilește condițiile și avizează înființarea instituțiilor culturale private, organizează atestarea specialiștilor din domeniul respectiv și elaborează norme privind obligațiile de natură culturală și statistică ale acestora față de stat;”

5. Articolul 3 se completează cu un subalineat, ce se introduce după subalineatul 21, care va avea următorul cuprins:

„ - suspendă temporar sau retrage definitiv avizele și atestatele emise instituțiilor de cultură particulare și specialiștilor acestora, în cazul nerespectării prevederilor legale și normelor care le reglementează funcționarea;”

6. Articolul 3 subalineatul 27 se modifică și va avea următorul cuprins:

„ - colaborează cu ministere, alte autorități publice centrale sau locale, uniuni, ligi, asociații, fundații, în vederea realizării unor acțiuni comune în țară și în străinătate;”

7. Articolul 3 subalineatul 29 se modifică și va avea următorul cuprins:

„ - coordonează activitatea de impresariat artistic;”

8. Articolul 3 subalineatul 32 se abrogă.

9. Articolul 5 alineatul 2 se modifică și avea următorul cuprins:

„Numărul posturilor de specialitate de grade superioare se stabilește potrivit legii.”

10. Articolul 6 alineatul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Conducerea ministerului se exercită de ministru, ajutat de un colegiu, ca organ consultativ."

11. Articolul 7 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 7. - Salarizarea personalului din aparatul propriu și instituțiile subordonate Ministerului Culturii se face potrivit reglementărilor legale.”

12. Articolul 9 alineatele 2, 3 și 4 se abrogă.

13. Articolul 10 alineatul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Atribuțiile Ministerului Culturii în planul activității cultural-artistice din teritoriu sunt exercitate de către consilieri șefi delegați, care îndeplinesc atribuțiile serviciilor descentralizate ale Ministerului Culturii și sunt numiți de ministru, cu avizul prefectului județului, respectiv al municipiului București."

14. Articolul 10 alineatul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Numirea celorlalți consilieri teritoriali care au atribuții în domeniul cultural se face cu avizul ministrului culturii."

15. Articolul 11 se abrogă.

16. Articolul 13 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 13. - Ministerul Culturii utilizează un parc propriu de transport pentru aparatul central și unitățile subordonate, stabilit potrivit reglementărilor legale. Pentru activitățile specifice de transport desfășurate de minister și unitățile subordonate, parcul auto se stabilește prin ordin al ministrului."

17. Anexele nr. 1 și nr. 2[1] se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 1 și nr. 2 la prezenta hotărâre.

Art. II. - Hotărârea Guvernului nr. 942/1990 privind organizarea și funcționarea Ministerului Culturii, cu modificările și completările aduse prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, dându-se articolelor o nouă numerotare.

Prim-ministru, Theodor Stolojan | București, 4 septembrie 1992 | Nr. 528.

Contrasemnează:

Ministrul culturii, Ludovic Spiess

Ministrul economiei și finanțelor, George Danielescu

Ministrul bugetului, veniturilor statului și controlului financiar, Florian Bercea

Ministrul muncii și protecției sociale, Dan Mircea Popescu

Republicări

Hotărârea Guvernului României nr. 942/1990 [2] privind organizarea și funcționarea Ministerului Culturii

Guvernul României hotărăște:

Art. 1. - Ministerul Culturii este organul central de specialitate al administrației publice, care are misiunea de a asigura aplicarea strategiei culturale în folosul tuturor categoriilor sociale, al întregii societăți românești.

Art. 2. - Ministerul Culturii își desfășoară activitatea pe baza următoarelor principii fundamentale:

a) Principiul autonomiei culturii și artei

Ministerul Culturii asigură crearea condițiilor materiale și morale necesare pentru libera manifestare a legilor proprii și criteriile specifice de valoare și de selecție ale artei și culturii, protejează activitatea creatoare și acțiunea cultural-artistică de ingerințele unor criterii care le sunt străine, cum sunt angajarea politică, funcționalitatea propagandistică, spiritul comercial.

b) Principiul libertății de creație

Ministerul Culturii protejează libertatea de creație și veghează asupra respectării ei neîngrădite. Orice creator se bucură de libertate deplină în alegerea mijloacelor de expresie, în transmiterea mesajului artistic, pentru care poartă întreaga răspundere.

c) Principiul primordialității valorii

Ministerul Culturii sprijină buna funcționare a mecanismului selecției valorice, înlesnind afirmarea talentelor autentice, înscrierea în circuitul cultural național și internațional a operelor și realizărilor artistice de certă valoare.

d) Principiul șansei egale la cultură

Ministerul Culturii asigură repartizarea echitabilă a mijloacelor financiare, tehnice, organizatorice, gestionarea, gospodărirea și utilizarea eficientă a acestora în vederea accesului liber la cultură al tuturor cetățenilor țării, indiferent de apartenența politică, categorie socială, convingeri religioase, naționalitate, sex și vârstă.

e) Principiul neangajării politice

Activitatea Ministerului Culturii și a salariaților acestuia nu este guvernată de nici o ideologie politică, nu exprimă și nici nu facilitează exprimarea intereselor vreunui partid, vreunei formațiuni sau grupări politice.

f) Principiul identității culturale naționale în circuitul mondial de valori

Ministerul Culturii stimulează difuziunea, în țară și în străinătate, a valorilor spirituale românești și facilitează circulația pe plan național a valorilor spirituale universale.

Art. 3. - Pentru aplicarea acestor principii, Ministerul Culturii are următoarele atribuții principale:

  • concepe și realizează priorități, direcții de acțiune, programe, în toate domeniile culturii și artei, elaborând, potrivit reglementărilor legale, norme și normative pentru domeniul său de activitate, aplicabile tuturor instituțiilor și așezămintelor culturale, indiferent de subordonare;
  • ocrotește dezvoltarea personalității creatoare în folosul individului și al societății;
  • apără drepturile și interesele oamenilor de cultură și artă din România, în țară și în străinătate;
  • acționează pentru dezvoltarea bazei materiale, pentru diversificarea, modernizarea și optimizarea serviciilor culturale ale statului;
  • organizează, încurajează și finanțează activități de creație prin achiziții, concursuri și alte modalități specifice;
  • organizează și finanțează, în condițiile legii, acțiuni de interes național în toate domeniile culturii și artei, achiziții muzeale și de altă natură, precum și expoziții interne și externe;
  • organizează concursuri internaționale de creație și interpretare și facilitează participarea artiștilor români la manifestări similare din străinătate;
  • contribuie la crearea cadrului și la asigurarea unor șanse egale pentru dezvoltarea artei și culturii minorităților naționale din România;
  • promovează acțiuni culturale cu participarea diasporei românești, pentru întărirea prestigiului culturii noastre în țară și în străinătate;
  • asigură condiții pentru conservarea și valorificarea bunurilor din patrimoniul cultural național, a ansamblurilor, monumentelor și siturilor istorice, precum și a caselor de creație;
  • acționează, prin măsuri protecționiste, pentru revitalizarea și consolidarea tradițiilor și obiceiurilor locale, potrivit calendarului religios și ocupațiilor specifice rurale;
  • stimulează formarea de specialiști și meseriași în domeniul artizanatului autentic și al meșteșugurilor tradiționale;
  • protejează spațiul cultural de efectele prostului gust, ale diletantismului și incompetenței;
  • elaborează prognoza necesarului de personal de specialitate în domeniul său de activitate și colaborează cu Ministerul Învățământului și Științei la definitivarea programelor anuale, specifice, de învățământ;
  • organizează atestarea artiștilor liber-profesioniști și a traducătorilor;
  • asigură perfecționarea pregătirii personalului din domeniul culturii și artei, organizează forme de pregătire postliceală și postuniversitară pentru specialiști și meserii specifice necuprinse în sistemul învățământului public;
  • stabilește normele unitare de structură pentru așezămintele și unitățile cultural-artistice de stat, precum și criteriile de clasificare specifice;
  • coordonează activitatea instituțiilor și așezămintelor culturale din teritoriu, încurajând specificul și autonomia locală;
  • coordonează și controlează activitatea unităților direct subordonate, inclusiv a unităților de cercetare științifică;
  • propune Guvernului înființarea de noi unități în subordinea Ministerului Culturii și avizează înființarea instituțiilor culturale publice din teritoriu;
  • stabilește condițiile și avizează înființarea instituțiilor culturale private, organizează atestarea specialiștilor din domeniul respectiv și elaborează norme privind obligațiile de natură culturală și statistică ale acestora față de stat;
  • suspendă temporar sau retrage definitiv avizele și atestatele emise instituțiilor de cultură particulare și specialiștilor acestora, în cazul nerespectării prevederilor legale și normelor care le reglementează funcționarea;
  • avizează înființarea de ligi, fundații, asociații etc. culturale cu scop lucrativ sau nelucrativ;
  • gestionează, în perioada de tranziție la economia de piață, cantitatea de hârtie repartizată anual domeniului culturii, inclusiv pentru sectorul particular, asigurând, cu prioritate, necesarul publicațiilor și editurilor publice, al uniunilor de creație și asociațiilor de breaslă;
  • evaluează și decide asupra oportunității înființării și continuității activității publicațiilor culturale al căror editor este;
  • cooperează cu uniunile și asociațiile de creație;
  • utilizează competența membrilor acestora în cadrul comisiilor de experți ale Ministerului Culturii;
  • asigură cadrul instituțional necesar protecției dreptului de autor și a celorlalte drepturi adiacente, în țară și în străinătate;
  • colaborează cu ministere, alte autorități publice centrale sau locale, uniuni, ligi, asociații, fundații, în vederea realizării unor acțiuni comune în țară și în străinătate;
  • inițiază și încheie, cu avizele legale necesare, acorduri culturale bilaterale, cu ministere ale culturii, organisme guvernamentale sau neguvernamentale culturale din alte țări, participă la elaborarea de convenții culturale internaționale;
  • coordonează activitatea de impresariat artistic;
  • coordonează, asigură și urmărește, potrivit reglementarilor legale, inițierea și realizarea investițiilor în domeniul său de activitate;
  • numește și revocă, după caz, directorii instituțiilor publice direct subordonate și avizează numirea sau revocarea directorilor instituțiilor publice de gradul I;
  • inițiază proiecte de acte normative și alte reglementări prevăzute de lege în domeniul său de activitate și avizează proiectele de acte normative promovate de celelalte ministere, de organele centrale și locale ale administrației publice, cu implicații în sfera culturii;
  • este abilitat să solicite și să primească de la ministere, organe centrale și locale ale administrației publice, asociații, ligi, societăți, uniuni, fundații, unități de stat și particulare cu profil cultural din domeniul artelor și informării publice, avize de specialitate, date și documente necesare îndeplinirii atribuțiilor sale;
  • elaborează, potrivit legii, normative privind stabilirea prețurilor și tarifelor pentru domeniul său de activitate;
  • îndeplinește orice alte atribuții în domeniul său de activitate.

Art. 4. - (1) Structura organizatorică a Ministerului Culturii este prevăzută în anexa nr. 1.

(2) Numărul-maxim de posturi este de 240, exclusiv demnitarii. Posturile de conducere pot fi stabilite până la cel mult 20% din numărul maxim de posturi al ministerului.

(3) În acest număr maxim de 240 posturi nu este inclus personalul unităților subordonate și consilierii teritoriali șefi.

Art. 5. - (1) În structura organizatorică a ministerului pot funcționa departamente, direcții generale, direcții, servicii, oficii și birouri.

(2) Numărul posturilor de specialitate de grade superioare se stabilește potrivit legii.

Art. 6. - (1) Conducerea ministerului se exercită de ministru, ajutat de un colegiu, ca organ consultativ.

(2) Ministrul reprezintă ministerul în raporturile cu celelalte ministere și organizații din țară, precum și în relațiile internaționale.

(3) Structura organizatorică a compartimentelor, statul de funcțiuni, atribuțiile și sarcinile aparatului propriu se aprobă prin ordin al ministrului culturii.

Art. 7. - Salarizarea personalului din aparatul propriu și instituțiile subordonate Ministerului Culturii se face potrivit reglementărilor legale.

Art. 8. - Personalul transferat la alte unități sau trecut în funcții cu niveluri de salarizare mai mici, precum și cel rămas disponibil, ca urmare a aplicării prevederilor prezentei hotărâri, are dreptul la salariul tarifar avut, sporul de vechime și indemnizația de conducere, după caz, timp de 3 luni după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Art. 9. - Unitățile publice direct subordonate Ministerului Culturii sunt prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 10. - (1) Atribuțiile Ministerului Culturii în planul activității cultural-artistice din teritoriu sunt exercitate de către consilieri șefi delegați, care îndeplinesc atribuțiile serviciilor descentralizate ale Ministerului Culturii și sunt numiți de ministru, cu avizul prefectului județului, respectiv al municipiului București.

(2) Numirea celorlalți consilieri teritoriali care au atribuții în domeniul cultural se face cu avizul ministrului culturii.

(3) Salariile consilierilor șefi delegați se suportă din bugetul Ministerului Culturii.

Art. 11. - Pe data prezentei hotărâri, centrele de librarii județene și al municipiului București trec, cu activul și pasivul existent conform bilanțului de la 30 iunie 1990, din subordinea primăriilor județene și a municipiului București în subordinea Companiei pentru Difuzarea cărții din sistemul Ministerului Culturii.

Cu aceeași dată, activitatea de difuzare a discurilor și casetelor audio trece de la Ministerul Comerțului și Turismului la Ministerul Culturii.

Art. 12. - Ministerul Culturii utilizează un parc propriu de transport pentru aparatul central și unitățile subordonate, stabilit potrivit reglementărilor legale.

Pentru activitățile specifice de transport desfășurate de minister și unitățile subordonate, parcul auto se stabilește prin ordin al ministrului.

Art. 13. - În aplicarea prevederilor prezentei hotărâri ministrul culturii poate emite ordine și instrucțiuni.

Art. 14. - Ministerul Economiei și Finanțelor va introduce modificările corespunzătoare în indicatorii economici și financiari care decurg din aplicarea prezentei hotărâri.

Art. 15. - Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 10 august 1990[3]Pe aceeași dată se abrogă orice alte reglementari contrare.

Anexa nr. 1

 


Anexa nr. 2

Instituții publice subordonate Ministerului Culturii

Nr. crt. Denumirea instituției Sediul instituției
0 1 2
I. Instituții publice subordonate, ale căror cheltuieli de funcționare și investiții se finanțează integral din bugetul de stat
1. Direcția Muzeelor și Colecțiilor Piața Presei Libere nr. 1, sector 1, București
2. Direcția Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice Str. Enăchiță Văcărescu nr. 16, sector 4, București
3. Biblioteca Națională Str. Ion Ghica nr. 4, sector 3, București
4. Agenția Română pentru Protejarea Drepturilor de Autor Piața Presei Libere nr. 1, sectorul 1, București
5. Centrul de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare Str. Take Ionescu nr. 25, sector 1, București
II. Instituții publice subordonate, ale căror cheltuieli de funcționare și investiţii se finanțează din veniturile extrabugetare și subvenții acordate de la bugetul de stat
1. Muzeul Național de Artă al României Calea Victoriei nr. 49-53, sector 1, București
2. Muzeul Național de Istorie al României Calea Victoriei nr. 12, sector 1, București
3. Muzeul „Brukenthal” Sibiu Piața Mare nr. 4-5, Sibiu
4. Muzeul „Peleș” Sinaia Str. Peleșului nr. 2, Sinaia
5. Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Sibiu Piața Mică nr. 11 (Dumbrava Sibiului), Sibiu
6. Muzeul Satului Șos. Kiseleff nr. 28-30, sector 1, București
7. Muzeul Țăranului Român Șos. Kiseleff nr. 3, sector 1, București
8. Muzeul Literaturii Române Str. Fundației nr. 4, sector 1, București
9. Muzeul Bran Comuna Bran, județul Brașov
10. Muzeul Cotroceni B-dul Geniului nr. 1, sector 6, București
11. Muzeul „George Enescu” Calea Victoriei nr. 141, sector 1, București
12. Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” Comuna Ipotesti, județul Botoșani
13. Teatrul Național „I. L. Caragiale” București B-dul N. Bălcescu nr. 2, sector 1, București
14. Teatrul Național Cluj-Napoca Str. Ștefan cel Mare nr. 24, Cluj-Napoca
15. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași Str. Agatha Bârsescu nr. 15, Iași
16. Teatrul Național „Matei Millo” Timișoara Str. Mărășești nr. 2, Timișoara
17. Teatrul Național Craiova Str. „Al. I. Cuza” nr.11, Craiova
18. Teatrul Național Târgu Mureș Str. Teatrului nr. 1, Târgu Mureș
19. Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca Str. Emil Isac nr. 26-28, Cluj-Napoca
20. Teatrul de Proiecte Culturale „Teatru Mundi" Str. M. Eminescu nr. 89, sector 2, București
21. Teatrul „Masca” București Str. General Berthelot nr. 22, sector 1, București
22. Opera Română București B-dul M. Kogălniceanu nr. 70-72, sector 6,

București

23. Teatrul „Excelsior” București Str. Academiei nr. 28, sector 1, București
24. Opera Română Cluj-Napoca Str. Ștefan cel Mare nr. 24, Cluj-Napoca
25. Opera Maghiară Cluj-Napoca Str. 1 Mai nr. 26, Cluj-Napoca
26. Opera Română Iași Str. Agatha Bârsescu nr. 18, Iași
27. Opera Română Timișoara Str. Mărășești nr. 2, Timișoara
28. Teatrul de Operetă „Ion Dacian” București B-dul N. Bălcescu nr. 2, sector 1, București
29. Filarmonica „George Enescu” București Str. Franklin nr. 1, sector 1, București
30. „Tinerimea Română” - Centrul de Cultură Str. Gutenberg nr. 19, sector 5, București
31. Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă B-dul N. Bălcescu nr. 2, sector 1, București
32. Studioul de Creație Cinematografică Str. Pictor Verona nr. 2, sector 1, București
33. Editura „Video” Piața Presei Libere nr. 1, sector 1, București
34. Trustul „Domus” pentru Administrarea și Valorificarea Caselor de Creație a Imobilelor Ministerului Culturii Piața Presei Libere nr. 1, sector 1, București
III. Instituții publice subordonate, ale căror cheltuieli de funcționare și investiții se finanțează din venituri extrabugetare
1. Direcția pentru Prestări Editoriale „Romlibri” Piața Presei Libere nr. 1, sector 1, București
2. Direcția pentru Presă, Publicitate și Tipărituri Piața Presei Libere nr. 1, sector 1, București
3. Centrul de Perfecționare a Personalului din Cultură și Artă, Pregătire Postliceală și Postuniversitară Calea Dorobanților nr. 99 A, sector 2, București
4. Centrul de Informatică și Memorie culturală Piața Presei Libere nr. 1, sector 1, București
5. Întreprinderea de Comerț Exterior „Artexim” Piața Presei Libere nr. 1, sector 1, București
IV. Alte instituții publice subordonate, ale căror cheltuieli de funcționare și investiții se finanțează integral din fondul de cercetare
1. Institutul de Studii Orientale „Sergiu Al. George” Calea Victoriei nr. 107, sector 1, București

Referinţe

  1. Anexele nr. 1 şi nr. 2 sunt reproduse în textul Hotărârii Guvernului nr. 942/1990 republicat în acest Monitor Oficial.
  2. Republicată în temeiul art. II al Hotărârii Guvernului nr.528/1992 publicată în acest număr la pg. 1.
    Hotărârii Guvernului nr. 942/1990 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 94 din 14 mai 1992.
  3. Prevederile art. 3. subalin. 1, 5, 6, 21, 22, 28, 30, art. 5 alin. 2, art. 6 alin. 1, art. 7, art. 10 alin. 1 și 2 și art. 12, astfel cum au fost modificate și completate prin Hotărârea Guvernului nr. 525/1992, se aplică începând cu data de 15 septembrie 1992.