Monitorul Oficial 29/1994
Monitorul Oficial al României
Anul VI, Nr. [[issue:: 29]] - Partea I - Luni, 31 ianuarie year::1994
Hotărâri ale Guvernului României
Hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile de organizare a licitațiilor, prezentarea ofertelor și adjudecarea proiectării investițiilor publice
- În temeiul prevederilor art. 11 din Ordonanța Guvernului nr. 12/1993 privind achizițiile de bunuri și investiții publice,
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Se aprobă Regulamentul privind procedurile de organizare a licitațiilor, prezentarea ofertelor și adjudecarea proiectării investițiilor publice prevăzut în anexă.
Art. 2. - Proiectarea investițiilor publice, finanțate integral sau în completare de la bugetul de stat, de la bugetele locale, din fundurile special constituite prin lege în afara acestor bugete, din credite externe garantate sau contractate direct de stat, precum și din surse proprii și credite bancare acordate regiilor autonome, se adjudecă pe bază de licitație publică, în condițiile stabilite de ordonanțele Guvernului nr. 12/1993 și nr. 15/1993.
Art. 3. - Prevederile prezentului regulament se aplică pentru investițiile publice ale căror valori totale depășesc 1 miliard lei. Acest cuantum valoric va fi actualizat la propunerea Ministerului Finanțelor și a Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, în funcție de evoluția prețurilor.
Art. 4. - Pentru investițiile publice ale căror valori totale depășesc 6 miliarde lei, contractanții pot participa la procedura de licitație, indiferent de naționalitate, în condițiile stabilite potrivit prevederilor art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 12/1993.
Art. 5. - Veniturile realizate din proiectarea investițiilor publice pe teritoriul României de rezidenți străini se supun impozitării potrivit legislației române în materie, coroborat cu prevederile convențiilor de evitare a dublei impuneri la care România este parte.
Contrasemnează: Ministru de stat, ministrul finanțelor, |
Anexă
Regulament privind procedurile de organizare a licitațiilor, prezentarea ofertelor și adjudecarea proiectării investițiilor publice
- Capitolul 1
- Dispoziții generale
Art. 1.1. - Investițiile publice se proiectează de către persoane juridice române sau străine, cu respectarea prevederilor legale și a prescripțiilor tehnice române, în vederea realizării, după caz, a următoarelor:
- construcții de toate categoriile, inclusiv instalațiile aferente acestora;
- instalații și echipamente edilitare;
- construcții și amenajări pentru mai buna folosire a terenului;
- modernizări, transformări și extinderi de construcții de toate categoriile, inclusiv instalațiile aferente acestora.
Art. 1.2. - Proiectarea investițiilor publice se elaborează în următoarele faze:
- studiu de prefezabilitate;
- studiu de fezabilitate;
- proiect tehnic și caiet de sarcini;
- detalii de execuție.
Pentru reparațiile capitale, consolidările și demolările la construcțiile și instalațiile aferente se elaborează numai următoarele faze:
- studiu de fezabilitate;
- proiect tehnic și caiet de sarcini;
- detalii de execuție (după caz).
Art. 1.3. - Regulamentul creează cadrul organizatoric și pune la dispoziția entităților achizitoare o metodologie unitară privind procedurile de organizare a licitațiilor, prezentarea ofertelor și adjudecarea proiectării investițiilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul de stat, din bugetele locale, din fondurile special constituite prin lege în afara acestor bugete, din credite externe garantate sau contractate direct de stat, precum și din surse proprii și credite bancare acordate regiilor autonome.
Art. 1.4. - Prin organizarea licitațiilor pentru adjudecarea proiectării investițiilor publice se asigură alegerea unor soluții optime din punct de vedere arhitectural, urbanistic, constructiv, tehnologic, al protecției mediului, al exigențelor esențiale de calitate, al costurilor de investiții și exploatare, precum și de adjudecare a proiectării în favoarea celui mai competitiv proiectant, în condițiile încurajării creației originale și asigurării unei concurențe loiale.
Art. 1.5. - Proiectarea pe faze a investițiilor publice se face în baza unui contract de proiectare încheiat de entitatea achizitoare cu contractantul desemnat astfel:
- a) prin licitație publică pentru adjudecarea proiectării, pentru valori de investiții peste cuantumul stabilit și actualizat prin hotărâri ale Guvernului, de la care este necesară organizarea unei proceduri de licitație;
- b) prin achiziție dintr-o singură sursă (încredințarea proiectării) pentru circumstanțele prevăzute la art. 15.1.
Art. 1.6. - Este interzisă împărțirea contractului de proiectare în mai multe contracte de valoare mai mică în scopul de a evita organizarea unei proceduri de licitație.
În cazul în care unele obiecte din componența obiectivului de investiție publică pot funcționa independent, entitatea achizitoare poate proceda la organizarea licitației pentru adjudecarea proiectării obiectelor respective, cu avizul prealabil al Ministerului Finanțelor, Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și Ministerului Cercetării și Tehnologiei.
Art. 1.7. - Lansarea fiecărei faze de proiectare este condiționată de asigurarea, în prealabil, de către entitatea achizitoare, a fondurilor necesare pentru proiectarea fazei respective.
Trecerea de la o fază de proiectare la alta se face numai după elaborarea și aprobarea fazei anterioare.
Se interzic angajarea și utilizarea fondurilor alocate pentru elaborarea simultană a mai multor faze de proiectare.
Art. 1.8. - Studiul de prefezabilitate reprezintă documentația care cuprinde datele tehnice și economice prin care entitatea achizitoare fundamentează necesitatea și oportunitatea realizării obiectivului de investiție publică.
Studiul de prefezabilitate se întocmește de către entitatea achizitoare și se aprobă de către conducerea acesteia. Pentru obiectivele de investiții publice de complexitate tehnică deosebită, entitatea achizitoare poate organiza un concurs de idei în conformitate cu prevederile prezentului regulament, pentru fundamentarea elaborării studiului de prefezabilitate.
În cazul în care investiția publică se realizează integral sau parțial din credite externe garantate sau contractate direct de stat, studiul de prefezabilitate se aprobă de conducerea entității achizitoare cu avizul prealabil al Ministerului Finanțelor pentru condițiile financiare privind oferta de credit extern.
Art. 1.9. - Studiul de fezabilitate reprezintă documentația cuprinzând caracteristicile principale și indicatorii tehnico-economici ai investiției publice, prin care trebuie să se asigure utilizarea rațională și eficientă a cheltuielilor de capital și a cheltuielilor materiale, pentru satisfacerea cerințelor economice și sociale din domeniul respectiv.
Studiul de fezabilitate pentru investițiile publice se elaborează de către contractantul desemnat în condițiile prevăzute la art. 1.5 și se aprobă potrivit competențelor valorice, stabilite prin Legea nr. 10/1991 privind finanțele publice.
Pentru reparațiile capitale, consolidările și demolările la construcțiile și instalațiile aferente, studiul de fezabilitate se elaborează și se aprobă de către entitatea achizitoare.
Art. 1.10. - Contractantul desemnat în condițiile prevăzute la art. 1.5 pentru proiectarea studiului de fezabilitate va elabora și proiectul tehnic, caietul de sarcini și detaliile de execuție ale investiției publice respective.
Art. 1.11. - La elaborarea proiectului tehnic, a caietului de sarcini și a detaliilor de execuție, contractantul desemnat în condițiile prevăzute la art. 1.5 are obligația respectării caracteristicilor principale și a indicatorilor tehnico-economici ai studiului de fezabilitate, aprobat potrivit prevederilor art. 1.9.
După elaborare, proiectul tehnic, caietul de sarcini și detaliile de execuție se însușesc de către conducerea entității achizitoare.
Art. 1.12. - Entitatea achizitoare va pregăti un dosar al procedurii de licitație care va conține toată corespondența și documentele legate de pregătirea și desfășurarea licitației, precum și de contractarea proiectării.
Art. 1.13. - Ofertanții pot pretinde despăgubiri pentru cheltuielile pe care le-au suportat pentru participarea la procedura de licitație, în cazul în care entitatea achizitoare nu a reușit să pregătească documentele licitației în concordanță cu cele prevăzute în prezentul regulament.
Art. 1.14. - Entitatea achizitoare va respinge oferta în cazul în care un prepus al contractantului (ofertantului) a comis infracțiunea de dare de mită, trafic de influență și primire de foloase necuvenite față de oricare prepus al entității achizitoare.
Art. 1.15. - Organizatorul licitației poate fi însăși entitatea achizitoare sau un agent economic de specialitate angajat de entitatea achizitoare.
Organizatorul licitației răspunde de pregătirea și desfășurarea acesteia, în limitele clauzelor stabilite prin contractul încheiat cu entitatea achizitoare.
Art. 1.16. - Onorariile membrilor comisiei de licitație, care nu sunt angajați permanent ai entității achizitoare, se suportă de către entitatea achizitoare și cuantumul acestora se va stabili de către Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, Ministerul Cercetării și Tehnologiei, Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Art. 1.17. - Anterior lansării documentelor licitației, entitatea achizitoare are obligația să transmită câte un exemplar din acestea, gratuit, reprezentanților Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și Ministerului Cercetării și Tehnologiei, pentru a fi studiate.
Art. 1.18. - În măsura în care prezentul regulament intră în contradicție cu obligațiile României rezultând din:
- a) un tratat sau orice altă formă de înțelegere la care este parte alături de unul sau mai multe state;
- b) o înțelegere cu o instituție financiară interguvernamentală internațională la care România este parte,
vor prevala prevederile tratatului sau înțelegerii.
Art. 1.19. - Prezentul regulament privind adjudecarea proiectării prin licitație publică nu se aplică în cazul:
- a) proiectării investițiilor publice din domeniul apărării țării, ordinii publice și siguranței naționale;
- b) proiectării investițiilor publice care fac obiectul unor excluderi ulterioare, în baza unor reglementări legale;
- c) proiectării reparațiilor capitale, consolidărilor și demolărilor construcțiilor, inclusiv a instalațiilor aferente.
- Capitolul 2
- Calificarea contractanților (ofertanților)
Art. 2.1. - Entitatea achizitoare va cere potențialilor contractanți (ofertanți) prevăzuți la art. 1.5, fără a aduce atingere dreptului contractanților de a-și proteja proprietatea intelectuală sau secretele comerciale, furnizarea documentelor doveditoare sau a oricăror informații considerate utile și care îi permite acesteia să constate dacă respectivii contractanți (ofertanți):
- a) au competența tehnică, resursele financiare, echipamentul și alte dotări necesare, capacitatea managerială, siguranța în desfășurarea operațiunilor proprii, experiența, reputația, personalul de specialitate și de conducere care le permit să-și îndeplinească obligațiile rezultate din proiectul contractului de proiectare;
- b) au capacitatea legală de a fi parte în contractul de proiectare;
- c) nu sunt insolvabili, blocați financiar, în stare de faliment sau afacerile lor nu sunt administrate de către un judecător sindic, activitățile lor nu au fost suspendate, iar ei nu fac obiectul unei anchete legale pentru una dintre faptele menționate mai sus;
- d) și-au îndeplinit obligațiile de plată a impozitelor și a taxelor legale;
- e) managerii și prepușii lor implicați în mod direct în licitație nu au fost condamnați în ultimii 5 ani pe teritoriul României pentru infracțiuni sau contravenții prevăzute în Ordonanța Guvernului nr. 12/1993, precum și pentru infracțiuni de dare ori luare de mită, primire de foloase necuvenite, trafic de influență, înșelăciune în dauna avutului particular sau public.
Art. 2.2. - Orice condiție stabilită conform art. 2.1. va fi înscrisă în documentele de preselecție sau în documentele licitației și se va aplica în mod egal tuturor ofertanților.
Entitatea achizitoare nu va impune nici un criteriu, condiție sau procedură referitoare la calificarea ofertanților, altele decât cele prevăzute în art. 2.1.
Art. 2.3. - Entitatea achizitoare va evalua calificarea ofertanților în conformitate cu criteriile și procedurile menționate în documentele de preselecție sau în documentele licitației.
Art. 2.4. - În conformitate cu art. 4.1. alin. 1 și 3, entitatea achizitoare nu va stabili nici un criteriu, condiție sau procedură cu privire la calificarea ofertanților, care ar produce o discriminare între ofertanții români și cei străini sau între ofertanții reprezentând societăți comerciale private și ofertanții reprezentând societăți comerciale cu capital de stat.
Art. 2.5. - Entitatea achizitoare poate descalifica un ofertant pe parcursul desfășurării licitației în cazul în care descoperă că informația privind calificarea acestuia a fost falsă sau inexactă.
Art. 2.6. - Cu excepția cazului în care procedura de preselecție a avut loc, nici un ofertant nu va fi exclus de la participarea la licitație pe motiv că nu a furnizat dovada că este calificat conform art. 2.1., în condițiile în care ofertantul se angajează să furnizeze o asemenea dovadă înaintea începerii licitației și dacă există motive de a crede că respectivul ofertant va fi în stare să-și respecte angajamentul.
Art. 2.7. - Atunci când cere legalizarea documentelor prezentate de ofertanți pentru a-și demonstra capacitatea de participare la licitație, entitatea achizitoare nu poate cere alte documente decât cele cerute de legislația în vigoare la momentul respectiv.
Art. 2.8. - În vederea participării la licitație este de datoria ofertanților să se informeze dacă sunt calificabili sau nu.
Entitatea achizitoare, la solicitarea oricărui ofertant, este obligată să răspundă asupra aprecierii dacă acesta este calificabil sau nu.
Ofertant calificabil nu înseamnă și ofertant selecționat.
- Capitolul 3
- Procedura de preselecție
Art. 3.1. - Entitatea achizitoare se poate angaja într-o procedură de preselecție cu scopul de a identifica, anterior trimiterii documentelor licitației, ofertanții care sunt capabili să participe la licitație, cu respectarea prevederilor de la art. 4.1.
Prevederile art. 2.1.-2.6. se vor aplica și procedurii de preselecție.
Art. 3.2. - Dacă entitatea achizitoare se angajează în procedura de preselecție va furniza un set de documente de preselecție, fiecărui ofertant care le solicită și, dacă este cazul, contra unei taxe pentru trimiterea respectivelor documente. Documentele de preselecție vor include cel puțin informațiile stabilite la art. 2.1.
Art. 3.3. - Entitatea achizitoare va face cunoscut fiecărui ofertant care a înaintat o cerere de preselecție, indiferent dacă respectivul ofertant a fost selecționat sau nu, numele ofertanților care au fost selecționați; numele acestora vor fi făcute cunoscute, la cerere, și opiniei publice.
Art. 3.4. - Entitatea achizitoare va comunica, la cerere, ofertanților care nu au fost selecționați motivele respingerii, dar nu este obligată să ofere dovezile sau justificările care au fundamentat respingerea.
Art. 3.5. - Entitatea achizitoare poate cere unui ofertant să-și reconfirme calificarea în concordanță cu aceleași criterii utilizate pentru preselecția respectivului ofertant.
Entitatea achizitoare va descalifica orice ofertant care nu reușește să-și reconfirme calificarea și poate descalifica în orice moment al licitației un ofertant dacă descoperă că informația furnizată pentru preselecție sau reconfirmare a fost falsă sau inexactă.
Entitatea achizitoare va face cunoscut în mod prompt fiecărui ofertant, căruia i s-a cerut să-și reconfirme calificarea, dacă respectivul ofertant a reușit sau nu să-și reconfirme calificarea.
- Capitolul 4
- Participarea ofertanților
Art. 4.1. - În cazul investițiilor publice ale căror valori depășesc un cuantum stabilit prin hotărâre a Guvernului, ofertanții pot participa la licitație, indiferent de naționalitate, în condițiile în care ofertanții români se bucură de un tratament similar în cadrul licitațiilor organizate de entitățile achizitoare din țările a căror naționalitate o are ofertantul străin.
Atunci când valoarea investiției publice este mai mică decât cuantumul menționat la alin. 1, participarea la licitație este permisă doar ofertanților români, cu excepția cazurilor menționate la alin. 3.
În cazul în care ofertanții români nu pot satisface cerințele înscrise în documentele licitației, entitatea achizitoare este abilitată să invite la licitație și ofertanți străini, indiferent de naționalitate.
Entitatea achizitoare va include în dosarul licitației o justificare a motivelor și a circumstanțelor pe baza cărora a fost luată decizia de admitere a participării ofertanților străini.
Entitatea achizitoare va preciza, chiar din momentul în care solicită participarea ofertanților la licitație, că aceștia pot participa, indiferent de naționalitate, în conformitate cu alin. 1 sau alin. 3, sau că participarea este permisă doar ofertanților români, conform alin. 2, după caz. Această precizare nu poate fi modificată ulterior.
- Capitolul 5
- Formele de comunicare
Art. 5.1. - Documentele , notificările, hotărârile, deciziile și alte comunicări, la care se face referire în prezentul regulament și care trebuie trimise de către entitatea achizitoare contractantului (ofertantului) sau de către contractant (ofertant) entității achizitoare, vor fi efectuate în formă scrisă sau în orice altă formă care asigură înregistrarea actului, cu excepția ofertei a cărei formă va fi cea prevăzută prin documentele licitației.
Ca o excepție de la alin. 1, comunicările între ofertanți și entitatea achizitoare pot fi făcute prin telefon sau prin orice alt mijloc de comunicație care nu asigură înregistrarea conținutului comunicării, cu condiția ca imediat după aceea expeditorul comunicării să trimită o confirmare a acestei comunicări într-o formă care asigură înregistrarea acesteia.
Entitatea achizitoare nu va face nici o discriminare între contractanți (ofertanți) din punct de vedere al formei în care aceștia transmit sau primesc documente, notificări, decizii sau alte comunicări.
- Capitolul 6
- Garanțiile
Art. 6.1. - Pentru participarea la licitațiile publice și, respectiv, pentru semnarea contractului de proiectare între entitatea achizitoare și contractantul (ofertantul) desemnat conform prevederilor din art. 1.5, trebuie să se constituie următoarele garanții:
- a) garanția pentru participarea la licitație (anexa nr. 12);
- b) garanția pentru aplicabilitatea proiectului (anexa nr. 13).
Art. 6.2. - Garanția pentru participarea la licitație reprezintă garanția furnizată entității achizitoare de către ofertant o dată cu transmiterea ofertei, prin care acesta din urmă se angajează să semneze contractul de proiectare în cazul în care oferta sa este câștigătoare.
Garanția poate consta în scrisori de garanție bancară și alte acte asimilate acestora, la valoarea și în moneda cerute și cu perioada de valabilitate minim egală cu durata de valabilitate a ofertei, în conformitate cu cele înscrise în documentele licitației. Valoarea garanției nu poate depăși cheltuielile efective făcute de entitatea achizitoare cu ocazia organizării licitației.
Garanția se restituie de entitatea achizitoare ofertanților necâștigători, în 3 zile de la soluționarea contestațiilor sau după trecerea perioadei legale de 7 zile pentru prezentarea contestațiilor, în cazul în care nu se înregistrează contestații.
În cazul ofertantului câștigător al licitației, această garanție nu se restituie și se constituie în avans pentru formarea garanției privind aplicabilitatea proiectului.
Garanția se pierde în cazul în care ofertantul își retrage oferta în perioada de valabilitate a acesteia sau în cazul în care, fiind declarat câștigător al licitației, contractantul (ofertantul), din culpa sa, nu semnează contractul de proiectare sau nu constituie garanția pentru aplicabilitatea proiectului.
Art. 6.3. - Garanția pentru aplicabilitatea proiectului reprezintă garanția furnizată de către contractant (ofertant) înainte de semnarea contractului de proiectare prin care acesta se angajează să acopere eventualele prejudicii care s-ar putea produce în execuția investiției publice din vina exclusivă a proiectantului.
Garanția se stabilește de entitatea achizitoare, procentual, între 5 și 10% din valoarea proiectării.
Garanția se constituie de către entitatea achizitoare prin rețineri procentuale din facturile de plată, până la concurența sumei stabilite.
Garanția se restituie în procent de 50% din suma stabilită, eșalonat după aprobarea fiecărei faze de proiectare, iar diferența de 50%, la recepția preliminară a investiției publice în condițiile inexistenței vreunui prejudiciu din culpa exclusivă a proiectantului.
În cazul în care studiul de fezabilitate nu se aprobă din cauze independente de proiectant, garanția se restituie integral în maximum 15 zile de la data comunicării.
- Capitolul 7
- Formele licitației
Art. 7.1. - Formele licitației pentru adjudecarea proiectării investițiilor publice sunt:
- a) licitație publică deschisă fără preselecție
Se organizează într-o singura etapă, pentru proiectarea investițiilor publice, la care pot participa, în număr nelimitat, ofertanții interesați care îndeplinesc condițiile din documentele licitației, impuse de entitatea achizitoare în concordanță cu prezentul regulament.
Lansarea licitației se face prin anunț publicitar.
- b) licitație publică deschisă cu preselecție
Se organizează în două etape pentru proiectarea unor investiții publice complexe și de importanță economică și socială deosebită:
- etapa I - licitație publică deschisă lansată prin anunț publicitar, la care pot participa toți ofertanții interesați, selecția făcându-se în baza unor criterii de capabilitate și a punctajului aferent, stabilite de entitatea achizitoare prin documentele licitației;
- etapa a II-a - licitație publică restrânsă lansată prin invitarea în scris a ofertanților selecționați în etapa I. Numărul minim de ofertanți selecționați trebuie să fie 3 (trei).
- c) licitație publică restrânsă
Se organizează în cazuri de excepție cu avizul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și Ministerului Cercetării și Tehnologiei, atunci când:
- a existat o licitație publică deschisă anterioară și nefinalizată prin încheierea contractului de proiectare;
- proiectarea investiției publice, datorită specificului ei, poate fi elaborată numai de un număr restrâns de ofertanți specializați.
Numărul minim de ofertanți participanți la licitația publică restrânsă trebuie să fie 3 (trei).
Art. 7.2. - În funcție de complexitatea și importanța investiției publice, entitatea achizitoare poate organiza, în prealabil, un concurs de idei.
Concursul de idei este realizat sub forma licitației publice deschise fără preselecție și se organizează de entitatea achizitoare pentru:
- stabilirea unor principii orientative sau idei în domeniile legate de arhitectură, urbanism, amenajarea teritoriului și a siturilor istorice, artă monumentală, design etc.;
- stabilirea unor soluții de principiu, a unor soluții alternative sau a unor acțiuni de perspectivă, cu evaluarea implicațiilor și a costurilor acestora.
Organismele concursului sunt identice cu cele definite la capitolul 3, cu precizarea că atribuțiile comisiilor de licitație referitoare la concursurile de idei sunt preluate de juriul concursului.
La concurs pot participa persoane fizice sau juridice, române sau străine, lansarea concursului făcându-se prin anunț publicitar, cu respectarea prevederilor art. 4.1.
Concursul de idei se finalizează cu premierea concurenților plasați pe primele trei locuri și cu expunerea lucrărilor premiate.
Lucrările premiate pot folosi la întocmirea de către entitatea achizitoare a studiului de prefezabilitate și vor contribui la fundamentarea temei pentru organizarea licitației privind adjudecarea proiectării investițiilor publice.
- Capitolul 8
- Organismele licitației
Art. 8.1. - Entitatea achizitoare numește prin ordin sau decizie, pentru fiecare licitație:
- a) secretariatul organizatoric;
- b) consiliul științific;
- c) comisia de licitație.
Art. 8.2. - Secretariatul organizatoric se numește de entitatea achizitoare dintre salariații acesteia și are, în principal, următoarele atribuții:
- asigură publicitatea;
- stabilește și urmărește asigurarea fondurilor necesare pentru toate cheltuielile legate de licitație;
- ține legătura cu asociațiile profesionale și institutele de învățământ superior pentru alcătuirea consiliului științific;
- asigură înscrierile la licitație, multiplicarea și distribuirea documentelor licitației;
- preia, ține evidența și păstrează, în condiții de securitate, toată documentația înaintată de ofertanți;
- soluționează toate problemele legate de corespondența licitației;
- asigură secretariatul activității comisiei de licitație și a consiliului științific;
- comunică în scris ofertanților rezultatele licitației;
- organizează premierea concurenților și expunerea lucrărilor premiate din concursurile de idei.
Art. 8.3. - Consiliul științific este compus din 3-5 membri și este format din specialiști salariați ai entității achizitoare și specialiști atrași, la recomandarea asociațiilor profesionale de specialitate, cu care se pot încheia contracte de colaborare, și are următoarele atribuții:
- stabilește forma de licitație;
- elaborează documentele licitației;
- răspunde la întrebările scrise ale ofertanților și ale membrilor comisiei de licitație, în perioada premergătoare deschiderii licitației.
Consiliul științific își încetează activitatea în momentul deschiderii licitației.
Art. 8.4. - Comisia de licitație se numește de entitatea achizitoare înainte de lansarea licitației, componența acesteia figurând în documentele licitației.
Membrii comisiei de licitație se angajează față de entitatea achizitoare să participe la lucrările de analiză în cadrul calendarului licitației și la locul dinainte stabilit.
Comisia este formată dintr-un număr impar de specialiști în probleme care fac obiectul licitației; numărul lor se stabilește în raport cu specificul licitației și volumul de activitate necesar a fi desfășurat pentru analiza ofertelor în bune condiții și la termenele stabilite. Comisia de licitație este compusă din minimum 5 (cinci) membri, și anume:
- președintele comisiei, care este, de regulă, un specialist, reprezentant al entității achizitoare;
- reprezentantul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului;
- reprezentantul Ministerului Cercetării și Tehnologiei;
- alți specialiști cu experiență profesională și cu probitate morală, recomandați de asociațiile profesionale și institutele de învățământ superior din domeniu, cu respectarea prevederilor legale privind combaterea concurenței neloiale.
Membrii comisiei de licitație nu pot fi numiți dintre membrii consiliului științific.
Art. 8.5. - Comisia de licitație răspunde de activitatea de deschidere, examinare, evaluare, comparare și adjudecare a ofertelor și are următoarele atribuții:
- examinează ofertele prezentate;
- stabilește, motivat, ofertele care se resping pentru nerespectarea prevederilor din documentele licitației;
- evaluează și compară ofertele admise din punct de vedere tehnic, al capabilității ofertanților și din punct de vedere financiar, pe baza criteriilor și a punctajelor aferente stabilite prin documentele licitației;
- stabilește clasificarea preliminară și finală a ofertelor, în ordinea descrescătoare a punctajului obținut;
- adjudecă, prin vot deschis, cu majoritate de 2/3 din membrii acesteia, oferta câștigătoare în cazul licitației privind adjudecarea proiectării, respectiv ofertele care se premiază în cazul concursului de idei;
- identifică autorii ofertelor după semnarea procesului-verbal de adjudecare (în cazul concursului de idei), desfăcând plicurile cu siglele de identificare;
- întocmește și semnează procesele-verbale pe etape și hotărârea de adjudecare, în cazul licitațiilor privind adjudecarea proiectării, pe care le predă secretariatului organizatoric.
- Capitolul 9
- Documentele licitației pentru adjudecarea proiectării investiției publice
Art. 9.1. - În vederea organizării licitațiilor publice pentru adjudecarea proiectării investițiilor publice, entitatea achizitoare are obligația să elaboreze documentele licitației care se pun la dispoziția ofertanților prin grija secretariatului organizatoric.
Toate formalitățile pregătitoare licitației trebuie să fie definitivate în timp util, astfel încât, în funcție de complexitatea temei, termenul de predare a ofertelor să nu fie mai mic de 30 de zile și mai mare de 60 de zile de la data comunicată de entitatea achizitoare pentru ridicarea documentelor licitației.
Documentele licitației trebuie să cuprindă, într-o redactare clară, neinterpretabilă, datele, informațiile și precizările necesare ofertanților în vederea rezolvării problemelor care fac obiectul licitației pentru adjudecarea proiectării, precum și a prezentării ofertelor în condiții comparabile.
Documentele licitației se eliberează oficial pe bază de cerere, contra cost, în conformitate cu enunțul publicitar sau invitația scrisă de participare la licitație, prețul acestora neputând depăși costul multiplicării lor.
Documentele licitației sunt:
- a) tema;
- b) instrucțiunile pentru ofertanți;
- c) fișa de identificare a ofertantului, simbolurile de identificare și etichetele cu mențiunea conținutului plicurilor.
Art. 9.2. - Tema cuprinde elementele caracteristice și performante ale investiției care urmează să fie proiectată.
Tema va fi susținută și de următoarele elemente:
- tipul și scopul licitației;
- informații privind posibilitățile de asigurare a utilităților;
- date privind încadrarea în planul urbanistic sau de amenajare a teritoriului, în baza certificatului de urbanism;
- date privitoare la amplasament, zona seismică, zona climatică, servituți, elemente geotehnice și de nivelment;
- durata de realizare a investiției;
- alte elemente definitorii.
Art. 9.3. - Instrucțiunile pentru ofertanți fac parte din documentele licitației și cuprind date și informații asupra organizării și desfășurării licitației, precum și precizări asupra modului de întocmire și prezentare a ofertelor.
În instrucțiunile pentru ofertanți se vor specifica următoarele:
- entitatea achizitoare - sediu, telefon, telefax, telex;
- sursele de finanțare;
- condițiile de participare (calificarea ofertanților);
- garanția pentru participarea la licitație (cuantum, formă, monedă, termen de valabilitate de la data limită a predării ofertelor etc.);
- calendarul licitației;
- criteriile de selecție și punctajul aferent acestora (anexa nr. 1 a și 1 b);
- componența și competența comisiei de licitație;
- procedura de evaluare, comparare și adjudecare de către comisia de licitație a ofertelor prezentate;
- numărul și cuantumul premiilor care se vor acorda, precum și natura acestora, stabilite de comun acord cu entitatea achizitoare (pentru concursurile de idei);
- limba în care se vor redacta lucrările - limba română și o limbă de circulație internațională în cazul licitațiilor cu participare internațională;
- modul de valorificare a ofertelor premiate (în cazul concursurilor de idei);
- stabilirea formei grafice, a conținutului și a poziției simbolului de identificare pe plicuri;
- contractul-cadru de proiectare, cu condițiile generale și speciale;
- garanția de aplicabilitate a proiectului (modul și cuantumul de constituire, precum și condițiile de rambursare a acesteia).
Art. 9.4. - Fișa de identificare a ofertantului, simbolurile de identificare și etichetele care se vor lipi atât pe plicurile ce conțin fișa de identificare cât și pe plicurile ce conțin secțiunile distincte ale ofertelor prezentate la licitație vor avea o formă grafică unificată.
Ele vor fi primite de ofertanți o dată cu celelalte documente ale licitației.
- Capitolul 10
- Publicitatea
Art. 10.1. - Pentru licitațiile publice deschise cu și fără preselecție, pentru adjudecarea proiectării investițiilor publice, entitatea achizitoare face anunțuri publicitare.
Anunțurile se vor publica în trei cotidiene de largă circulație, precum și, după caz, în publicațiile de specialitate ale asociațiilor profesionale.
Art. 10.2. - În situația în care se justifică atragerea ofertanților străini (licitație cu participare internațională), cu respectarea prevederilor din art. 4.1., publicarea anunțului pentru licitație se face și în cel puțin un cotidian de circulație internațională și, după caz, într-o publicație internațională de specialitate, recomandată de o asociație profesională internațională de profil.
Art. 10.3. - În cazul cofinanțării investiției publice de către organisme financiare internaționale sau alți finanțatori externi, publicarea anunțului de licitație se va face și în conformitate cu instrucțiunile acestora.
Art. 10.4. - Conținutul minim al anunțului publicitar (anexa nr. 11 a) este:
- forma, scopul și obiectul licitației pentru adjudecarea investiției publice;
- denumirea și sediul entității achizitoare;
- denumirea și sediul organizatorului (dacă este cazul);
- sursa de finanțare;
- condițiile de participare;
- adresa și data de procurare a documentelor de preselecție, respectiv de predare a acestora, completate (în cazul formei de licitație publică deschisă cu preselecție);
- adresa și data de procurare a documentelor de licitație, respectiv de predare a ofertelor (în cazul formei de licitație publică deschisă fără preselecție);
- localizarea amplasamentului și modul în care acesta poate fi vizitat (dacă este cazul);
- premiile care se vor acorda și cuantumul acestora (pentru concursurile de idei).
Art. 10.5. - Anunțurile publicitare pentru licitațiile publice deschise fără preselecție și, respectiv, pentru concursurile de idei trebuie să apară în presa scrisă cu minimum 30 de zile înainte de data limită a predării ofertelor.
Art. 10.6. - Publicarea anunțului pentru forma de licitație publică deschisă cu preselecție pentru adjudecarea proiectării investiției publice se face în mod similar anunțului descris la art. 10.4, cu precizarea suplimentară că în prima etapă se organizează preselecția ofertanților pe baza documentelor de preselecție, în condițiile prevăzute la art. 3.1.
Art. 10.7. - Anunțurile publicitare pentru preselecția ofertanților în vederea participării la licitație trebuie să apară în presă cu minimum 15 zile înainte de termenul limită de predare a documentelor de preselecție și cu respectarea prevederilor din art. 10.1 alin. 2.
În cazul licitațiilor cu participare internațională, anunțurile publicitare trebuie să apară în presă cu minimum 30 de zile înainte de termenul limită de predare a documentelor de preselecție și cu respectarea prevederilor din art. 10.2 și art. 10.3.
Art. 10.8. - Invitația de participare la licitația publică restrânsă pentru adjudecarea proiectării investiției publice (anexa nr. 11 b) are conținutul minim al anunțului publicitar din art. 10.4. și trebuie să respecte intervalul minim de 30 de zile de la data transmiterii invitației pană la data limită de predare a ofertelor la sediul entități achizitoare.
- Capitolul 11
- Prezentarea ofertelor
Art. 11.1. - Ofertele sunt secrete, entitatea achizitoare și organismele licitației numite de aceasta având obligația și răspunderea respectării confidențialității și a drepturilor de autor ale elaboratorilor acestora.
Ofertanții câștigători ai concursurilor de idei, respectiv ai licitațiilor pentru adjudecarea proiectării investițiilor publice, se identifică după deliberarea juriului concursului și semnarea procesului-verbal în cazul concursurilor de idei și, respectiv, după acordarea punctajelor pe baza criteriilor tehnice, de capabilitate și financiare și după semnarea proceselor-verbale respective de către comisia de licitație, în cazul licitațiilor privind adjudecarea proiectării investițiilor publice.
Art. 11.2. - Ofertanții pot prezenta una sau mai multe oferte ori variante de rezolvare, în conformitate cu prevederile din documentele licitației.
Ofertanții care doresc să ofere alternative tehnico-economice și financiare nesolicitate - față de cerințele din documentele licitației - trebuie mai întâi să întocmească oferta de bază pentru cerințele incluse în documentele licitației, după care să furnizeze suplimentar toate elementele necesare pentru o evaluare completă și comparabilă a ofertelor alternative.
Comisia de licitație (juriul) va lua în considerare ofertele alternative dacă acestea sunt acceptate din punct de vedere al soluțiilor și exigențelor de calitate și eficiență.
Art. 11.3. - Ofertele cerute prin documentele licitației se pot preda direct entității achizitoare sau se pot transmite prin servicii de coletărie, sub formă de colet sigilat, avându-se în vedere prevederile din art. 11.4.
Art. 11.4. - Prin documentele licitației se fixează data și ora limită de predare la sediul entității achizitoare a ofertelor.
În cazul în care ofertele se primesc cu întârziere față de termenul limită stabilit, acestea nu mai participă la licitație, fapt care se consemnează în scris prin procesul-verbal întocmit de secretariatul organizatoric al licitației, pe bază de documente.
Art. 11.5. - Durata de valabilitate a ofertei se stabilește de către entitatea achizitoare, ținând seama că aceasta se consideră de la data deschiderii ofertelor și până la data semnării de către ambele părți a contractului de proiectare.
În situații excepționale, înainte de expirarea duratei inițiale de valabilitate a ofertelor, entitatea achizitoare poate să ceară ofertanților, o singură dată, prelungirea acestei durate cu maximum 30 de zile.
Solicitarea și răspunsul se vor face în scris sau telegrafic.
Ofertantului care a acceptat și comunicat în scris prelungirea termenului de valabilitate a ofertei nu i se va cere și nici nu i se va permite să-și modifice oferta; acesta va extinde în mod corespunzător valabilitatea garanției sale de participare la licitație.
Ofertantul poate să nu accepte prelungirea duratei de valabilitate a ofertei, caz în care pierde dreptul de a mai participa la licitație, restituindu-se integral garanția de participare la licitație.
Art. 11.6. - Pentru licitațiile privind adjudecarea proiectării investițiilor publice, ofertele cuprind trei secțiuni distincte, și anume:
- a) oferta tehnică;
- b) capabilitatea ofertantului;
- c) oferta financiară.
Pentru concursurile de idei ofertele conțin numai oferta tehnică.
Art. 11.7. - Oferta tehnică conține soluțiile propuse, în conformitate cu tema comunicată participanților.
Oferta tehnică nu trebuie să conțină nici o informație sau un semn grafic care poate să conducă la deconspirarea ofertantului.
Art. 11.8. - Capabilitatea ofertantului cuprinde, în principal, următoarele elemente:
- calitatea de agent economic autorizat și înregistrat în domeniul proiectării investiției publice supuse licitației, precum și lipsa sancționărilor penale sau a contravențiilor pentru săvârșirea următoarelor fapte: gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, înșelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită sau alte abateri prevăzute de Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale (anexa nr. 3);
- bonitatea ofertantului (anexa nr. 4);
- informațiile generale despre ofertant, cu privire la asociere, precum și lista societăților de specialitate care au acceptat în scris subcontractarea la elaborarea proiectului investiției publice supuse licitației (anexele nr. 5 a, 5 b și 5 c);
- informațiile privind experiența firmei ofertante (anexa nr. 6);
- informațiile privind asigurarea cu personal de specialitate ce poate fi disponibilizat pentru proiectarea investiției publice supuse licitației, precum și curriculum vitae al personalului de conducere și al proiectanților pe specialități (anexele nr. 7 a și 7 b);
- informațiile privind dotarea cu echipamentele care pot fi disponibilizate pentru proiectarea investiției publice și care sunt în stare de funcționare (anexa nr. 8);
- informațiile privind capacitatea financiară a ofertantului, cu maximum 30 de zile anterior datei de predare a ofertelor (anexa nr. 9);
- scrisorile de bonitate și de recomandare în sprijinul eligibilității ofertantului pentru proiectarea investiției publice supuse licitației (anexa nr. 10).
Art. 11.9. - Oferta financiară cuprinde:
- valoarea propusă pentru contractul de proiectare, defalcată pe fazele de proiectare;
- durata proiectării considerată de la data semnării contractului de proiectare;
- analiza de preț a tarifului pe ora de proiectare;
- condițiile de modificare a tarifului pe ora de proiectare, pe parcursul elaborării proiectării;
- facilitățile financiare oferite de ofertanți - reduceri procentuale din valoarea ofertei, pe seama reducerii cheltuielilor indirecte și a profitului, creditări și eșalonări de plăți în favoarea entității achizitoare etc.
Art. 11.10. - În vederea expedierii ofertelor se procedează astfel:
- se introduc secțiunile ofertelor, așa cum au fost definite la art. 11.6, în trei plicuri distincte, pentru licitația privind adjudecarea proiectării investițiilor publice și, respectiv, într-un plic pentru concursul de idei, și se lipesc plicurile;
- se introduce fișa de identificare în plic distinct și se lipește;
- se lipește pe fiecare plic, conform instrucțiunilor pentru ofertanți, simbolul de identificare a ofertantului și eticheta cu mențiunea conținutului plicului respectiv, primite de ofertanți o dată cu ridicarea documentelor licitației.
Fișele de identificare, etichetele și simbolurile de identificare sunt specifice fiecărei licitații și sunt descrise amănunțit ca formă, dimensiuni, conținut și poziție de aplicare pe plicuri în instrucțiunile pentru ofertanți.
Plicurile astfel pregătite se împachetează într-un colet care se leagă și se sigilează. Pe colet se scrie sediul indicat de entitatea achizitoare în instrucțiunile pentru ofertanți cu mențiunea „Pentru licitația publică (Pentru concursul de idei)” - forma de licitație și denumirea investiției publice - „A nu se deschide înainte de: data și ora deschiderii licitației (concursului) ...................”.
Art. 11.11. - Orice mențiune grafică sau semn distinctiv pe plicurile din colet în afara celor menționate la art. 11.10 atrage eliminarea din licitație (concurs) a ofertei respective.
Art. 11.12. - Secretariatul organizatoric, în calitate de primitor al ofertelor, procedează după cum urmează:
- constată starea de integritate a coletelor;
- desface coletele și constată existența plicurilor în conformitate cu tipul de licitație (patru plicuri pentru licitația privind adjudecarea proiectării investițiilor publice și, respectiv, două plicuri pentru concursul de idei), ținând cont și de prevederile art. 11.11;
- consemnează într-un registru unic de corespondență al licitației următoarele date:
- data, ora și modul de prezentare a coletului la sediul entității achizitoare;
- starea de integritate constatată a coletului;
- numărul plicurilor existente în colet;
- conținutul fiecărui plic și simbolul acestuia, conform celor înscrise pe etichetele tip de concurs, fără desfacerea plicurilor;
- alte mențiuni, dacă se consideră necesar.
Art. 11.13. - Secretariatul organizatoric păstrează, în condiții de securitate, plicurile conținând ofertele tehnice și plicurile conținând fișele de identificare a ofertanților.
Punerea la dispoziția președintelui comisiei de licitație (juriului) a plicurilor se face pe etape, începând cu data și ora deschiderii licitației (concursului), în ordinea stabilită la art. 12.3.
- Capitolul 12
- Evaluarea, compararea și adjudecarea ofertelor
Art. 12.1. - Comisia de licitație (juriul) își desfășoară activitatea la locul și în perioada stabilite de entitatea achizitoare prin documentele licitației.
Comisia de licitație (juriul) se întrunește în ședințe de lucru și în ședința de deliberare numai în prezenta tuturor membrilor acesteia.
La întrunirile comisiei de licitație (juriului) participă numai membrii acesteia.
Art. 12.2. - Membrii comisiei de licitație (juriului) examinează, evaluează, compară și adjudecă individual ofertele pe baza criteriilor de selecție tehnice, de capabilitate și financiare și a punctajelor aferente stabilite în documentele licitației privind adjudecarea proiectării investițiilor publice, respectiv numai pe baza criteriilor tehnice și a punctajului aferent stabilite pentru concursul de idei.
Art. 12.3. - Evaluarea, compararea și adjudecarea, de către membrii comisiei de licitație, a ofertelor se face pe etape, fiecare etapă parcurgându-se în următoarea ordine (pentru exemplificare, anexa nr. 2):
- Etapa I
Președintele comisiei de licitație (juriului) primește de la secretariatul organizatoric plicurile sigilate conținând ofertele tehnice, semnând pentru acestea în registrul unic de corespondență al licitației:
- se desfac plicurile, se examinează ofertele tehnice și se stabilesc motivat eventualele oferte care se resping pentru nerespectarea prevederilor din documentele licitației;
- se examinează, se evaluează și se compară ofertele tehnice admise la licitație, pe baza criteriilor tehnice și a punctajului aferent stabilite prin documentele licitației, fără deconspirarea ofertanților;
- se întocmește clasificarea ofertanților, utilizându-se în acest scop simbolurile de identificare fără cunoașterea denumirii acestora;
- se încheie un proces-verbal cu clasificarea ofertanților, precizându-se în scris, dacă este cazul, și ofertele tehnice respinse, cu motivațiile respective;
- procesul-verbal se semnează de toți membrii comisiei de licitație (juriului), se datează (data și ora) și se predă secretariatului organizatoric al licitației (concursului).
- Etapa a II-a
Se procedează în mod identic ca la etapa I, cu precizarea că în această etapă membrilor comisiei de licitație li se pune la dispoziție de către secretariatul organizatoric plicurile conținând capabilitatea ofertanților.
- Etapa a III-a
Președintele comisiei de licitație primește de la secretariatul organizatoric plicurile sigilate conținând fișele de identificare a ofertanților:
- se deschid plicurile și se stabilește corespondența între simbolurile și fișele de identificare a ofertanților;
- se întocmește clasificarea preliminară a ofertanților pe baza criteriilor tehnice și de capabilitate ale acestora, prin ponderarea celor două grupe de criterii cu coeficienți stabiliți pentru această etapă prin documentele licitației;
- se încheie un proces-verbal cu clasificarea preliminară a ofertanților;
- procesul-verbal se semnează de toți membrii comisiei de licitație, se datează (data și ora) și se predă
secretariatului organizatoric.
- Etapa a IV-a
Se procedează în mod identic ca la etapele I și a II-a, cu precizarea că în această etapă nu există criterii de respingere a ofertelor, iar ofertanții se cunosc nominal.
Își această etapă membrilor comisiei de licitație li se pun la dispoziție, de către secretariatul organizatoric, ofertele financiare.
- Etapa a V-a
Se întocmește clasificarea finală a ofertanților în baza clasificării preliminare și a ofertei financiare prin ponderarea acestora cu coeficienți stabiliți pentru această etapă prin documentele licitației.
Se redactează hotărârea de adjudecare.
Art. 12.4. - Hotărârea de adjudecare în favoarea ofertantului situat pe primul loc se supune la vot de către președintele comisiei de licitație (respectiv al juriului concursului) și se adjudecă cu minimum 2/3 din numărul voturilor membrilor, în care se vor include în mod obligatoriu și voturile reprezentanților Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, Ministerului Cercetării și Tehnologiei și al președintelui comisiei de licitație.
Art. 12.5. - Hotărârea de adjudecare, inclusiv semnarea contractului de proiectare cu contractantul (ofertantul) câștigător, se va face în termenul de valabilitate a ofertei.
Art. 12.6. - Hotărârea comisiei de licitație pentru adjudecarea prin licitație a proiectării investiției publice se redactează în 4 (patru) exemplare și va cuprinde:
- decizia de numire și componența comisiei de licitație;
- prezentarea temei și a modului de organizare a licitației;
- caracterizarea sintetică a fiecărei oferte;
- clasificările pe etape de adjudecare și clasificarea finală a ofertanților;
- hotărârea comisiei, luată prin vot deschis, cu respectarea prevederilor din art. 12.4., cu precizarea în scris a opiniilor separate ale unor membri ai comisiei de licitație, în cazul în care acestea există;
- semnăturile în clar ale membrilor comisiei de licitație;
- data semnării hotărârii de adjudecare a proiectării investiției publice.
Art. 12.7. - Hotărârea de adjudecare a investiției publice, semnată de toți membrii comisiei, se înaintează imediat de președintele comisiei de licitație:
- entității achizitoare, prin intermediul secretariatului organizatoric - 2 (două) exemplare;
- reprezentantului Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului - 1 (un) exemplar;
- reprezentantului Ministerului Cercetării și Tehnologiei - 1 (un) exemplar.
- Capitolul 13
- Valorificarea ofertelor
Art. 13.1. - Secretariatul organizatoric al licitației, în maximum 5 (cinci) zile de la primirea hotărârii de adjudecare a proiectării investiției publice, informează în scris fiecare ofertant dacă oferta acestuia este câștigătoare sau necâștigătoare, despre caracterizarea sintetică a ofertei prezentate, așa cum a fost consemnată în hotărârea de adjudecare, ofertele care au fost premiate și numele și adresa concurenților premiați în cazul concursurilor de idei și, respectiv, oferta care a ieșit câștigătoare și denumirea și sediul ofertantului câștigător în cazul licitației privind adjudecarea proiectării.
Art. 13.2. - Ofertele premiate pentru care s-au plătit premii devin proprietatea entității achizitoare, cu respectarea legii.
Ofertele nepremiate se restituie concurenților la cerere și pe cheltuiala acestora.
Art. 13.3. - Ofertele premiate la concursurile de idei se expun în maximum 30 de zile într-o expoziție publică, la sediul entității achizitoare sau în alt loc public; secretariatul organizatoric asigură organizarea expoziției, publicitatea și invitarea în scris a concurenților.
Art. 13.4. - După expirarea termenelor pentru înaintarea și soluționarea contestațiilor conform art. 21 alin. (1) și (2) din Ordonanța Guvernului nr. 12/1993, entitatea achizitoare, prin intermediul secretariatului organizatoric, invită în scris contractantul câștigător al licitației privind adjudecarea proiectării investiției publice pentru constituirea garanției privind aplicabilitatea proiectului și semnarea contractului de proiectare.
La semnarea contractului, entitatea achizitoare va avea în vedere și posibilitatea includerii clauzei suspensive în contractul de proiectare, în conformitate cu art. 23 din Ordonanța Guvernului nr. 12/1993, în cazul în care se înaintează contestații.
Art. 13.5. - Dacă contractantul (ofertantul) câștigător, după ce a primit invitația în scris, conform art. 13.4, nu semnează contractul de proiectare și nu constituie în prealabil garanția de aplicabilitate a proiectului conform art. 13.4, unul dintre aceste două refuzuri constituie un motiv de anulare a încredințării contractului de proiectare și de pierdere a garanției de participare la licitație, precum și de plată a daunelor determinate și dovedite. În acest caz comisia de licitație poate adjudeca proiectarea investiției publice contractantului (ofertantului) clasat pe locul al 2-lea.
- Capitolul 14
- Anularea licitației pentru adjudecarea proiectării investiției publice
Art. 14.1. - De regulă nu se permite anularea licitației. În mod excepțional anularea intervine atunci când:
- numărul ofertanților este mai mic de 3 (trei);
- nici una dintre ofertele prezentate nu corespunde prevederilor din documentele licitației;
- se constată nereguli importante în derularea licitației care afectează principiul concurenței loiale;
- în cazul unor contestații întemeiate, admise;
- alte situații specificate în mod expres în documentele licitației.
Art. 14.2. - Anularea licitației se face prin hotărârea comună a reprezentanților entității achizitoare, Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și Ministerului Cercetării și Tehnologiei, care sunt membrii comisiei de licitație, cu respectarea prevederilor art. 14.1.
Art. 14.3. - În cazul anulării licitației, entitatea achizitoare comunică hotărârea, în scris, cu avizul reprezentanților Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și Ministerului Cercetării și Tehnologiei tuturor ofertanților arătând motivele obiective și întemeiate care au stat la baza hotărârii luate.
- Capitolul 15
- Achiziția dintr-o singură sursă (încredințarea proiectării)
Art. 15.1. - Achiziția dintr-o singură sursă (încredințarea proiectării investiției publice) se realizează pe baza unei singure cereri de ofertă adresată de entitatea achizitoare unui singur contractant (ofertant), în următoarele circumstanțe:
- a) pentru proiecte care nu pot fi elaborate decât de un singur proiectant specializat, confirmat de asociația profesională din domeniul respectiv, cum ar fi lucrările artistice speciale și lucrările sub protecția dreptului de autor;
- b) în caz de forță majoră (calamități naturale, conflagrații etc.);
- c) pentru proiecte care nu pot fi elaborate din considerente tehnice și de asigurare a calității construcțiilor, inclusiv instalațiile aferente, decât de proiectantul inițial al investiției publice;
- d) în cazul în care entitatea achizitoare poate realiza proiectarea investiției publice cu forțe proprii.
Art. 15.2. - Entitatea achizitoare care încheie contractul de proiectare a investiției publice pe baza unei singure cereri de ofertă va constitui un dosar conținând:
- nota justificativă, aprobată de conducătorul entității achizitoare, privind motivele și circumstanțele care au stat la baza alegerii acestei proceduri;
- capabilitatea contractantului (ofertantului) selecționat pe baza criteriilor stabilite de entitatea achizitoare, cu respectarea prevederilor art. 2.1. din regulament;
- oferta tehnică și financiară însușite de entitatea achizitoare în urma negocierii cu contractantul (ofertantul).
Semnarea contractului de proiectare este condiționată de avizarea dosarului cu documentele sus-menționate de către Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și Ministerul Cercetării și Tehnologiei și de constituirea de către contractant a garanției de aplicabilitate a proiectului.
- Capitolul 16
- Dispoziții finale
Art. 16.1. - Prevederile prezentului regulament nu limitează posibilitatea ca autoritățile administrației publice centrale și locale să supună licitației publice adjudecarea proiectării investițiilor publice ale căror valori totale sunt mai mici decât cuantumul stabilit prin hotărâre a Guvernului și care prin natura lor sunt de importanță deosebită artistică, arhitecturală, urbanistică sau istorică, după caz.
Art. 16.2. - Dispozițiile prezentului regulament se completează cu dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 12/1993 privind achizițiile de bunuri și investiții publice.
Anexa Nr. 1 a
- A.
- I. Criteriile tehnice
- soluțiile privind asigurarea exigențelor minime de calitate:
- rezistența și stabilitatea la sarcini statice, dinamice și seismice;
- siguranța la foc;
- siguranța în exploatare;
- izolații termice, hidrofuge și pentru economia de energie;
- protecția împotriva zgomotului;
- sănătatea oamenilor și protecția mediului;
- gradul de acoperire a terenurilor;
- costul estimativ al investiției publice;
- principalele resurse necesare realizării investiției publice;
- asigurarea utilităților;
- durata de serviciu (exploatare) estimată;
- soluțiile de recuperare după expirarea perioadei de exploatare;
- soluțiile de rezolvare din punct de vedere funcțional și arhitectural al partiurilor;
- soluțiile de rezolvare arhitecturală a fațadelor;
- posibilitățile (facilități) de transformări ulterioare;
- veridicitatea planului ale lucru propus.
- II. Criteriile de capabilitate
- dotarea cu personal de specialitate;
- dotarea cu echipamente;
- situația financiară;
- performanțele anterioare în domeniu;
- capacitatea și resursele de a executa lucrarea;
- recomandările și certificatele de bună execuție.
- B. Criteriile financiare
- valoarea lucrării, defalcată pe fazele de proiectare;
- durata pe faze a proiectării;
- facilitățile financiare oferite de ofertanți.
Anexa Nr. 1 b
Grupa de criterii | Ponderea orientativă % | |
pentru clasamentul preliminar | pentru clasamentul final | |
A. Total (I + II) din care: |
100 | 85 |
I. Criterii tehnice | 60 | * |
II. Criterii de capabilitate | 40 | * |
B. Criterii financiare | * | max. 15 |
Total (A + B) | * | 100 |
- Notă:
- Prezenta anexă constituie un exemplu.
- Consiliul științific, pentru fiecare licitație privind adjudecarea proiectării investițiilor publice, va stabili, prin documentele licitației, ponderile orientative, în funcție de specificul investiției publice, complexitatea și importanța acesteia.
Anexa Nr. 2
- exemplu -
Pentru exemplificarea tehnicii de calcul se consideră organizată o licitație privind adjudecarea proiectării investiției publice, proiectare la care s-au prezentat ofertele a 7 ofertanți, codificați cu simbolurile de identificare - pentru simplificarea exemplului - cu A, B, C, D, E, F și G.
Fiecare ofertant a prezentat câte 4 plicuri sigilate conținând distinct oferta tehnică, capabilitatea, oferta financiară și fișa de identificare.
- Etapa I
În prezența membrilor comisiei de licitație se deschid plicurile cu ofertele tehnice.
După examinarea ofertelor tehnice, membrii comisiei de licitație resping motivat, pentru nerespectarea unor prevederi importante din documentele licitației, ofertele ofertanților B și F și admit pe ceilalți 5 ofertanți.
Pentru ofertanții admiși, membrii comisiei de licitație procedează individual la analizarea, evaluarea și compararea ofertelor tehnice pe baza criteriilor tehnice și a punctajului aferent, stabilite prin documentele licitației.
Fără a se deconspira ofertanții, pe baza simbolurilor de identificare, se întocmește clasamentul pentru ofertele tehnice:
Ofertantul | Punctajul acordat | Poziția în clasament |
A | 75 | IV |
C | 100 | I |
D | 60 | V |
E | 85 | III |
G | 90 | II |
Se întocmește procesul-verbal cuprinzând rezultatele primei etape, semnat și datat de membrii comisiei de licitație.
- Etapa a II-a
Se deschid plicurile conținând capabilitatea ofertanților.
După examinarea capabilității ofertanților, membrii comisiei de licitație resping motivat, în conformitate cu documentele licitației, oferta ofertantului G.
Pentru ofertanții admiși în această etapă, membrii comisiei de licitație procedează individual la analiza, evaluarea și compararea capabilității ofertanților, pe baza criteriilor de capabilitate și a punctajului aferent, stabilite prin documentele licitației.
Pe baza simbolurilor de identificare se întocmește clasamentul pentru capabilitatea ofertanților:
Ofertantul | Punctajul acordat | Poziția în clasament |
A | 70 | IV |
C | 90 | I |
D | 80 | II |
E | 75 | III |
Se întocmește procesul-verbal semnat și datat de membrii comisiei de licitație.
- Etapa a III-a
Pe baza coeficienților stabiliți, pentru etapa preliminară, prin documentele licitației, se ponderează punctajele acordate pentru ofertele tehnice și, respectiv, pentru capabilitatea ofertanților și prin adunare se obține clasamentul preliminar.
Ofertantul | Oferta tehnică Pondere specifică 60% (coeficient 0,6) |
Capabilitatea Pondere specifică 40% (coeficient 0,4) |
Punctajul preliminar (etapele I + a II-a) | Clasamentul preliminar |
A | 75 × 0,6 = 45 | 70 × 0,4 = 28 | 73 | III |
C | 100 × 0,6 = 60 | 90 × 0,4 = 36 | 93 | I |
D | 60 × 0,6 = 36 | 80 × 0,4 = 32 | 68 | IV |
E | 85 × 0,6 = 51 | 75 × 0,4 = 30 | 81 | II |
Se întocmește procesul-verbal semnat și datat de membrii comisiei de licitație.
- Etapa a IV-a
Se deschid plicurile conținând ofertele financiare.
Membrii comisiei de licitație procedează individual la analiza, evaluarea și compararea ofertelor financiare, pe baza criteriilor financiare și a punctajului aferent, stabilite prin documentele licitației.
Se întocmește clasamentul pentru ofertele financiare.
Ofertantul | Punctajul acordat | Poziția în clasament |
A | 80 | III |
C | 85 | II |
D | 75 | IV |
E | 90 | I |
- Etapa a V-a
Pe baza coeficienților stabiliți pentru etapa finală prin documentele licitației se ponderează punctajele acordate pentru etapa preliminară și, respectiv, pentru ofertele financiare, și prin adunare se obține clasamentul final.
Ofertantul | Etapa preliminară Pondere specifică 90% (coeficient 0,90) |
Oferta financiară Pondere specifică 10% (coeficient 0,10) |
Punctajul final | Clasamentul final |
A | 73 × 0,90 = 66 | 80 × 0,10 = 8 | 74 | III |
C | 93 × 0,90 = 84 | 85 × 0,10 = 8,5 | 92,5 | I |
D | 68 × 0,90 = 61 | 75 × 0,10 = 7,5 | 68,5 | IV |
E | 81 × 0,90 = 73 | 90 × 0,10 = 9 | 83 | II |
Se întocmește hotărârea de adjudecare semnată și datată de membrii comisiei de licitație.
Anexa Nr. 3
În conformitate cu prevederile Legii nr. 26/1990 privind Registrul comerțului,
Noi (Oficiul Registrului comerțului de pe lângă Camera de Comerț, teritorială sau națională),
certificăm prin prezenta că ofertantul (denumirea și sediul ofertantului) și filialele sale din ...................................... este înmatriculat în Registrul comerțului sub nr. ................ având următoarele obiecte de activitate .....................................................................................
De asemenea, confirmăm că în Registrul comerțului sunt înscrise următoarele:
- falimente;
- condamnări;
- amenzi;
- abuz de încredere;
- fals;
- concurență neloială;
- alte abateri.
Data ............................... |
Camera de comerț Oficiul Registrului comerțului (semnătura) (ștampila) |
Anexa Nr. 4
Noi, (denumirea și sediul ofertantului) furnizăm următoarele informații despre bonitatea noastră:
- Obligații contractuale neonorate: motivul ....................................................................................
- Dacă am fost declarați în stare de faliment: data, motivul ....................................................................................
- Dacă am cedat contractul în beneficiul creditorilor ....................................................................................
- Dacă am avut litigii referitoare la neefectuarea plăților sau litigii de calitate: ....................................................................................
- Suntem specializați în următoarele categorii de lucrări: ....................................................................................
Înscris de autentificare din partea Registrului comerțului (semnătura autorizată) (ștampila) |
Data completării (semnătura autorizată) (ștampila) |
Anexa Nr. 5 a
- Denumirea și sediul
- Numărul și data înregistrării la Registrul comerțului
- Capitalul social
- Obiectul de activitate
- Principalele lucrări de proiectare realizate pe domenii de activitate
Data completării .......................... |
Ofertant (semnătura autorizată) (ștampila) |
Anexa Nr. 5 b
- Denumirea și sediul asociației
- Denumirea și sediul partenerilor
- Informații despre acordul de asociere
- Repartizarea responsabilităților generale și particulare (exprimate fizic și procentual din valoarea ofertei cu nominalizarea asociatului care preia rolul de coordonator general; de asemenea, se va anexa și contractul de asociere.)
Data completării .......................... |
Ofertant (semnătura autorizată) (ștampila) |
Anexa Nr. 5 c
Categoria de lucrări de proiectare care se încredințează | Valoarea aproximativă a lucrărilor de proiectare - milioane lei - |
Denumirea și sediul proiectanților de specialitate care au acceptat în scris subcontractarea | Prezentarea capabilității proiectanților de specialitate care au acceptat în scris subcontractarea |
1. | |||
2. | |||
3. | |||
4. |
Data completării .......................... |
Ofertant (semnătura autorizată) (ștampila) |
Anexa Nr. 6
1. Numărul total de ani de experiență în proiectare ........
2. Numărul total de ani de experiență în proiectarea de lucrări similare .............
Denumirea lucrărilor de proiectare | Numărul de ani de experiență |
- | |
- | |
- | |
etc. |
3. Lista contractelor de proiectare cu o valoare de peste ...................., executate în ultimii 3 ani
Denumirea contractului de proiectare | Durata contractului | Denumirea entității achizitoare | Calitatea (Proiectant general, proiectant de specialitate) | |
Începere | Terminare | |||
- | ||||
- | ||||
- | ||||
etc. |
4. Lista contractelor de proiectare executate în ultimii 3 ani, similare cu contractul de proiectare pentru care se prezintă această ofertă
Denumirea contractului de proiectare | Durata contractului | Denumirea entității achizitoare | Calitatea (Proiectant general, proiectant de specialitate) | |
Începere | Terminare | |||
- | ||||
- | ||||
- | ||||
etc. |
Data completării .......................... |
Ofertant (semnătura autorizată) (ștampila) |
Anexa Nr. 7 a
Domeniul | Numele și prenumele | Vârsta | Ani de experiență | Studii | Proiecte elaborate | Urmează să elaboreze în cadrul proiectului |
A. La sediul central al firmei ofertante | ||||||
1. Conducerea generală | ||||||
a) | ||||||
b) | ||||||
c) | ||||||
d) | ||||||
2. Personal cu studii tehnice | ||||||
a) | ||||||
b) | ||||||
c) | ||||||
d) | ||||||
3. Personal cu studii economice | ||||||
a) | ||||||
b) | ||||||
c) | ||||||
B. Personal de proiectare pentru lucrarea de proiectare supusă licitației | ||||||
a) Șef de proiect | ||||||
b) Proiectanți de specialitate |
Data completării .......................... |
Ofertant (semnătura autorizată) (ștampila) |
Anexa Nr. 7 b
1. Numele și prenumele ........................................
2. Locul de muncă și funcția actuală ...........................................................................................
3. Pregătirea profesională (diplome de studii și titluri științifice obținute) ....................................................................................................................... .......................................................................................................................
4. Experiența în muncă (funcții ocupate, responsabilități și rezultate avute) ....................................................................................................................... .......................................................................................................................
5. Lucrări proiectate similare ca natură și volum cu cea care face obiectul licitației ....................................................................................................................... .......................................................................................................................
6. Lucrări publicate (lucrări publicate, editura, anul publicării, patente sau brevete proprii) ....................................................................................................................... .......................................................................................................................
7. Membru al unor asociații profesionale ....................................................................................................................... .......................................................................................................................
8. Sarcini propuse în elaborarea lucrării prezentate la concurs ....................................................................................................................... .......................................................................................................................
9. Recomandări (numele, prenumele și adresa persoanelor care pot da recomandări la cerere. Recomandarea se anexează în original la curriculum vitae) ....................................................................................................................... .......................................................................................................................
10. Alte informații (considerate a fi necesare) ....................................................................................................................... .......................................................................................................................
Data completării .......................... |
Semnătura ...................................... |
Anexa Nr. 8
Denumirea echipamentului, tipul, modelul, marca | Buc. | Anul fabricației | Proprietate | Închiriat | Urmează să fie cumpărat | Performațe |
Data completării .......................... |
Ofertant (semnătura autorizată) (ștampila) |
Anexa Nr. 9
Denumirea băncii .............................. Vizat, |
A.1. Date financiare privind activul și pasivul ofertantului conform ultimului bilanț contabil încheiat la data de ........................ ( mil. lei)
- Activ total
- active circulante
- Pasiv total
- obligații exigibile în termen scurt
- credite pe termen scurt și mediu
- Venituri totale
- fond de rulment (active circulante - obligații exigibile)
A.2. Suma totală a liniei de credite ....................... (mil. lei)
A.3. Numele și adresa băncii care asigură linia de credite ...............................................................
B. Lista contractelor de proiectare în curs de derulare:
Denumirea contractului | Valoare - milioane lei - |
Denumirea entității achizitoare | Valoarea lucrărilor de proiectare rămase de elaborat - milioane lei - |
Data finalizării proiectării | Observații |
Total: | * | * | * |
- Notă:
- Capacitatea financiară de a oferta se va calcula astfel: 10 × (active circulante - obligații exigibile în termen scurt) - valoarea totală a lucrărilor rămase de elaborat la contracte în derulare + suma totală a liniei de credite.
- Pentru calificare, capacitatea financiară a ofertantului trebuie să fie pozitivă.
Ofertant (semnătura autorizată) (ștampila) |
Anexa Nr. 10
Subsemnatul (denumirea și sediul ofertantului) autorizez prin prezenta orice societate comercială, bancă, societate de consultanță și entitatea achizitoare să furnizeze informații reprezentanților autorizați ai entității achizitoare (denumirea și sediul entității achizitoare) cu privire la bonitatea noastră.
- 1. (scrisori de bonitate sau de recomandare în sprijinul eligibilității noastre)
- 1.1. (scrisori de bonitate bancară anexate)
- 1.2. .........................................................
- 1.3. .........................................................
- 1.4. (scrisori de recomandare din partea unor entități achizitoare asociate, firme de consultanță etc. anexate)
- 1.5. .........................................................
- 1.6. .........................................................
- 2. Subsemnatul înțeleg că se pot cere informații suplimentare privind capabilitatea noastră în numele ...............................................................
(denumirea și sediul entității achizitoare) Data completării .......................... |
Ofertant (semnătura autorizată) (ștampila) |
Anexa Nr. 11 a
Forma, scopul și obiectul licitației ................................................................
Denumirea și sediul entității achizitoare ................................................................
Denumirea și sediul organizatorului (dacă este cazul) ................................................................
Sursa de finanțare ................................................................
Condițiile de participare ................................................................
Adresa și data de procurare a documentelor de preselecție, respectiv de predare a acestora, completate (în cazul licitației publice deschise cu preselecție) ................................................................
Adresa și data de procurare a documentelor de licitație, respectiv de predare a ofertelor (în cazul formei de licitație publică deschisă fără preselecție)....................................................
Localizarea amplasamentului și modul în care acesta poate fi vizitat ................................................................
Premiile care se vor acorda și cuantumul acestora (pentru concursurile de idei) ................................................................
Anexa Nr. 11 b
- Către
(denumirea și adresa ofertantului selecționat)
- Domnilor,
Avem plăcerea să vă informăm că ați fost selecționați de noi pentru a participa la licitația pe care intenționăm s-o organiza în perioada .......................... pentru atribuirea lucrării de proiectare (denumirea investiției).
În scopul informării dumneavoastră cu privire la lucrarea de proiectare și la condițiile de elaborare a ofertei, precum și la condițiile contractuale, vă invităm să cumpărați de la sediul entității achizitoare (denumirea și sediul entității achizitoare) documentele licitației, a căror valoare de cumpărare este de ...............
După studierea de către dumneavoastră a documentelor licitației, va rugăm să ne comunicați în scris cererea dumneavoastră de includere pe lista ofertanților potențiali.
Entitatea achizitoare (semnătura și ștampila) |
Anexa Nr. 12
Cu privire la licitația pentru adjudecarea proiectării investiției publice ......................................., care va avea loc la data de .................., garantăm în favoarea (ofertantul)......................... pentru suma de ......................, sumă pe care ne angajăm ca, în caz de insolvabilitate a (ofertantul) ......................... să o plătim la prima dumneavoastră cerere scrisă și fără altă procedură în cazul când (ofertantul) .......................... se află într-una dintre situațiile următoare:
- revocă oferta după deschiderea acesteia și înainte de adjudecare;
- revocă oferta după adjudecare;
- fiind câștigătorul licitației, nu semnează contractul de proiectare în termenul de valabilitate a ofertei;
- fiind câștigătorul licitației, nu constituie garanția pentru aplicabilitatea proiectului.
Prezenta garanție este valabilă până la data de[1] .................... și devine nulă în cazul neacceptării ofertei depuse sau dacă licitația a fost adjudecată unui alt ofertant.
Valabilitatea garanției poate fi extinsă în cazul în care este necesar, la cererea entității achizitoare, cu acordul prealabil al (ofertantul) ...........................
Denumirea băncii .......................... Director, |
Anexa Nr. 13
Cu privire la contractul de proiectare nr. ............. încheiat între 1) ......................................... în calitate de 2) ............................. și 3)..........................., în calitate de entitate achizitoare.
Conform condițiilor contractuale 1) ............................ este obligat să acorde entității achizitoare o garanție bancară în valoare de ......% din valoarea totală a contractului de proiectare, adică pentru obligațiile 1) ................................ prevăzute la art. ..... al contractului de proiectare.
Pentru aceasta, în conformitate cu cele convenite mai sus, ne angajăm prin prezenta să plătim în favoarea 3) ............................. până la concurența sumei de ................ orice sumă cerută de dumneavoastră în baza art. ...... din contractul de proiectare, la prima dumneavoastră cerere, în decurs de ...... zile de la primirea acestei cereri însoțite de declarația dumneavoastră că 1) ................................. nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute în art. ...... al contractului de proiectare nr. ....................... încheiat cu 3) .................................. În perioada de execuție nu se pot emite pretenții asupra prezentei scrisori de garanție, părțile urmând a proceda astfel:
- pretențiile privind calitatea se vor soluționa de către 1) .................................. și 3) ...................................... potrivit prevederilor din „Condițiile generale de contractare".
- pretențiile privind întârzierile față de termenele contractuale se vor soluționa potrivit prevederilor din „Condiții suplimentare și speciale de contractare” cuprinse în contractul de proiectare.
În caz de insolvabilitate a 1) .................................., noi vom plăti conform acestei declarații, la prima dumneavoastră cerere, în termenul menționat, fără nici o altă formalitate din partea dumneavoastră sau a oricărei părți contractante.
Obligația asumată de noi în cadrul acestei scrisori de garanție va înceta în ........ zile de la expirarea perioadei de garanție prevăzută la art. ...... din contractul de proiectare.
În situațiile în care părțile contractante sunt de acord să prelungească termenul de garanție sau să modifice unele prevederi contractuale care au efecte asupra angajamentului băncii, se va obține acordul prealabil al băncii ................................ În caz contrar, prezenta scrisoare de garanție își pierde valabilitatea.
Prezenta scrisoare de garanție ne va fi returnată de îndată ce va deveni fără obiect.
Denumirea băncii .......................... Director, |
——————
- 1) Clientul executant al contractului de proiectare.
- 2) Calitatea clientului.
- 3) Denumirea entității achizitoare.
Anexa Nr. 14
Denumirea entității achizitoare ................................ |
- Către
(denumirea și sediul ofertantului în favoarea căruia a fost adjudecată proiectarea investiției publice).
Avem plăcerea să vă comunicăm prin prezenta că a fost adjudecată prin licitație oferta dumneavoastră de proiectare pentru investiția publică ................................................................
Ca urmare, vă informăm că în calitatea dumneavoastră de (proiectant general, proiectant) vi s-a încredințat contractul de proiectare a investiției publice (denumirea investiției publice) ............................................... în valoare de (valoarea finală a ofertei câștigătorului) ............................
Deci vă transmitem anexat în .... exemplare „Formularul de contract de proiectare” însoțit de anexele sale:
- Condiții generale de contractare
- Condiții speciale de contractare (dacă este cazul).
- Graficul de eșalonare a elaborării proiectului.
- Alte documente (dacă este cazul).
Vă rugăm ca, în conformitate cu prevederile Regulamentului privind procedurile de organizare a licitațiilor, prezentarea ofertelor și adjudecarea proiectării investițiilor publice, să semnați, să parafați și să ne transmiteți ce-l târziu până la data de (termenul de valabilitate a ofertei) ...................... formularul de contract de proiectare anexat.
Precizăm că la formularul de contract de proiectare semnat și parafat de dumneavoastră este necesar să anexați și scrisoarea de garanție bancară pentru aplicabilitatea proiectului.
Entitatea achizitoare (denumirea și sediul) .............................. (semnătura și parafa) .............................. |
- Anexe:
(se înscriu anexele și numărul de exemplare)
- ..........................................................
- ..........................................................
- ..........................................................
Hotărâre privind aplicarea de către România a Rezoluției nr. 883 (1993) a Consiliului de Securitate al O.N.U.
- Având în vedere prevederile Rezoluției nr. 883 (1993) a Consiliului de Securitate al O.N.U., adoptată la 11 noiembrie 1993 și intrată în vigoare la 1 decembrie 1993,
- ținând seama de obligația care revine statelor membre ale O.N.U. de a îndeplini rezoluțiile adoptate de Consiliul de Securitate, în conformitate cu prevederile cap. VII al Cartei Națiunilor Unite,
Guvernul României hotărăște:
Art. 1. - Organele și instituțiile de stat, persoanele fizice și juridice române, precum și persoanele fizice și juridice străine care desfășoară activități economice și financiare pe teritoriul României vor lua măsurile necesare pentru aplicarea prevederilor Rezoluției nr. 883 (1993) a Consiliului de Securitate al O.N.U., al cărei text se publică în continuare.
Art. 2. - Orice încălcare a prevederilor prezentei hotărâri va atrage răspunderea administrativă, contravențională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate, în conformitate cu prevederile din reglementările legale în vigoare.
Contrasemnează: Ministru de stat, ministrul afacerilor externe, |
Rezoluția nr. 883 (1993) din 11 noiembrie 1993
- Consiliul de Securitate,
- reafirmând rezoluțiile nr. 731 (1992) din 21 ianuarie 1992 și în nr. 748 (1992) din 31 martie 1992,
- profund preocupat de faptul că, deși au trecut mai mult de 20 de luni, Guvernul libian nu a aplicat aceste rezoluții,
- hotărât să elimine terorismul internațional,
- convins că cei responsabili pentru actele de terorism internațional trebuie deferiți justiției,
- convins, de asemenea, că suprimarea actelor de terorism internațional, inclusiv cele în care statele sunt direct sau indirect implicate, este esențială pentru menținerea păcii și securității internaționale,
- considerând, în acest context, că incapacitatea continuă a Guvernului libian de a demonstra prin acțiuni concrete că renunță la terorism și, în special, incapacitatea sa de a răspunde pe deplin și efectiv la cererile și deciziile formulate în rezoluțiile nr. 731 (1992) și nr. 748 (1992), constituie o amenințare la adresa păcii și securității internaționale,
- luând notă de scrisorile datate 29 septembrie și 1 octombrie 1993, adresate secretarului general din partea Secretarului Comitetului Popular General pentru Legături Externe și Cooperare Internațională al Libiei (S/26523), cât și de discursul acestuia în dezbaterile generale la cea de-a 48-a sesiune a adunării generale (A/48/PV.20), în care Libia și-a declarat intenția de a-i încuraja pe cei acuzați de producerea exploziei avionului „PAN AM 103” să se prezinte pentru a fi judecați în Scoția și disponibilitatea de a coopera cu autoritățile franceze competente în cazul exploziei de la bordul avionului „UTA 772”,
- exprimându-și gratitudinea față de secretarul general pentru eforturile depuse în conformitate cu paragraful 4 al rezoluției nr. 731 (1992),
- evocând dreptul statelor, sub incidența art. 50 al Cartei O.N.U., de a consulta Consiliul de Securitate când sunt confruntate cu probleme economice deosebite generate de respectarea unor măsuri de prevenire sau coercitive,
- acționând pe baza cap. VII al Cartei O.N.U.:
1. Cere încă o dată ca Guvernul libian să se conformeze fără întârziere rezoluțiilor nr. 731 (1992) și nr. 748 (1992).
2. Hotărăște, în scopul asigurării respectării de către Guvernul libian a deciziilor Consiliului de Securitate, adoptarea următoarelor măsuri ce vor intra în vigoare la 1 decembrie 1993, ora 00,01 EST, cu excepția cazului în care secretarul general va prezenta un raport Consiliului de Securitate în termenii prevăzuți în paragraful 16 de mai jos.
3. Hotărăște ca toate statele în care există fonduri și alte resurse financiare (inclusiv fonduri generate sau derivate din proprietăți) deținute sau controlate, în mod direct sau indirect, de către:
- a) Guvernul sau autoritățile publice din Libia;
- b) orice societate libiană, vor îngheța asemenea fonduri și resurse financiare și se vor asigura că nici acestea, nici orice alte fonduri sau resurse financiare nu vor fi puse la dispoziție de către cetățenii lor sau de orice persoane aflate pe teritoriul lor, direct sau indirect, pentru sau în beneficiul guvernului sau autorităților publice din Libia sau oricărei societăți libiene care, în înțelesul acestui paragraf, înseamnă orice societate comercială, industrială sau de utilitate publică deținută sau controlată, direct sau indirect, de către:
- (i) Guvernul sau autoritățile publice din Libia;
- (ii) orice întreprindere, oriunde ar fi situată sau organizată, deținută sau controlată de către (i); sau
- (iii) orice persoană identificată de către state ca acționând în numele (i) sau (ii) în scopurile cuprinse în această rezoluție.
4. Hotărăște că măsurile prevăzute în paragraful 3 nu se vor aplica fondurilor sau altor resurse financiare derivate din vânzarea sau furnizarea de petrol sau de produse petroliere, inclusiv gaze naturale și produse obținute din gaze naturale, sau bunuri și produse agricole provenind din Libia și exportate de aici după data precizată în paragraful 2 de mai sus, cu condiția ca orice astfel de fonduri să fie plătite în conturi bancare separate, rezervate exclusiv pentru aceste fonduri.
5. Hotărăște ca toate statele să interzică furnizarea către Libia, de către cetățenii lor sau persoane de pe teritoriul lor, a bunurilor menționate în lista din anexa acestei rezoluții, cât și furnizarea oricărui tip de echipament, bunuri și aranjamente de licență pentru fabricarea sau întreținerea acestor produse.
6. Hotărăște, de asemenea, că, în scopul aplicării depline a prevederilor Rezoluției nr. 748 (1992), toate statele trebuie:
- a) să solicite închiderea imediată și completă a tuturor birourilor Liniilor Aeriene Arabe Libiene de pe teritoriile lor;
- b) să interzică orice tranzacție comercială între Liniile Aeriene Arabe Libiene și cetățenii lor sau de pe teritoriul lor, inclusiv onorarea sau andosarea oricăror bilete sau a altor documente emise de această companie;
- c) să interzică realizarea sau reînnoirea unor aranjamente, de către cetățenii lor sau de pe teritoriul lor, cu privire la:
- (i) punerea la dispoziție, pentru operațiuni în interiorul Libiei, a oricăror aeronave sau componente pentru aeronave; sau
- (ii) asigurarea serviciilor de asistență tehnică și întreținere a aeronavelor sau componentelor pentru aeronave în Libia;
- d) să interzică furnizarea, de către cetățenii lor sau de pe teritoriul lor, de materiale destinate construcției, îmbunătățirii sau întreținerii aeroporturilor libiene civile sau militare, echipamentelor și facilităților aferente, sau de servicii de specialitate și componente destinate întreținerii oricăror aeroporturi libiene civile sau militare, sau facilități și echipamente aferente, cu excepția echipamentului de urgență și a echipamentului și serviciilor aflate în legătură directă cu controlul de trafic aerian civil;
- e) vor interzice furnizarea, de către cetățenii lor sau de pe teritoriul lor, de îndrumări, asistență sau instrucție pentru piloții libieni, mecanici de bord sau personalul de întreținere al aeronavelor la sol și în zbor, asociat cu deservirea aeronavelor și aeroporturilor din Libia;
- f) vor interzice reînnoirea, de către cetățenii lor sau de pe teritoriul lor, a oricăror asigurări directe pentru aeronavele libiene.
7. Confirmă că decizia luată în Rezoluția nr. 748 (1992), prin care toate statele trebuie să reducă substanțial nivelul reprezentării la misiunile diplomatice și la birourile consulare libiene, va include toate misiunile și posturile stabilite de la luarea acelei decizii sau după intrarea în vigoare a prezentei rezoluții.
8. Hotărăște că toate statele, inclusiv Guvernul Libiei, vor lua măsurile necesare pentru a se asigura că nu va exista nici o reclamație inițiată de Guvernul sau de autoritățile publice din Libia, sau de oricare cetățean libian sau de orice societate libiană, așa cum sunt definite în paragraful 3 al prezentei rezoluții, sau de oricare persoană care ridică pretenții prin sau în beneficiul unor astfel de persoane sau societăți, în legătură cu contracte sau alte tranzacții sau operațiuni comerciale a căror realizare a fost afectată de măsurile impuse de către sau ca urmare a acestei rezoluții sau a rezoluțiilor pertinente.
9. Dă instrucțiuni comitetului stabilit prin Rezoluția nr. 748 (1992) să pună la punct cât mai repede liniile directoare pentru implementarea paragrafelor 3-7 ale acestei rezoluții și să amendeze sau să completeze, în mod corespunzător, liniile directoare pentru implementarea Rezoluției nr. 748 (1992) și, în special, a paragrafului ei 5 a).
10. Însărcinează comitetul stabilit prin Rezoluția nr. 748 (1992) cu examinarea posibilelor cereri de asistență, în conformitate cu prevederile art. 50 al Cartei Națiunilor Unite, și cu elaborarea de recomandări către președintele Consiliului de Securitate pentru acțiuni adecvate.
11. Afirmă că nimic din aceasta rezoluție nu afectează datoria Libiei de a-și respecta cu precizie toate obligațiile referitoare la serviciul și plata datoriei sale externe.
12. Cheamă toate statele, inclusiv statele nemembre ale O.N.U., cât și toate organizațiile internaționale, să acționeze strict în conformitate cu prevederile prezentei rezoluții, chiar dacă există alte drepturi sau obligații conferite sau impuse de vreun acord internațional, contract în derulare sau vreo licență sau permis acordate înainte de această rezoluție.
13. Cere tuturor statelor să prezinte secretarului general, până la 15 ianuarie 1994, măsurile instituite pentru a răspunde obligațiilor expuse în paragrafele 3-7 de mai sus.
14. Invită pe secretarul general să-și continue rolul, conform paragrafului 4 din Rezoluția nr. 731 (1992).
15. Cheamă iar toate statele membre ca, în mod individual și colectiv, să încurajeze Guvernul libian să răspundă complet și efectiv cerințelor și deciziilor din rezoluțiile nr. 731 (1992) și nr. 748 (1992).
16. Își exprimă disponibilitatea de a revedea măsurile prezentate mai sus și în Rezoluția nr. 748 (1992), cu posibilitatea suspendării lor imediate, dacă secretarul general raportează Consiliului de Securitate că Guvernul libian a asigurat traducerea în fața justiției a celor învinuiți de explozia avionului „PAN AM 103”, într-un tribunal britanic sau american, și dacă acest guvern a satisfăcut autoritățile judiciare franceze cu privire la atentatul asupra avionului „UTA 772”; de asemenea, cu posibilitatea de a le ridica imediat ce Libia va aplica fără rezerve prevederile și deciziile din rezoluțiile nr. 731 (1992) și nr. 748 (1992), și cere secretarului general ca în decurs de 90 de zile după această suspendare să raporteze Consiliului de Securitate asupra respectării de către Libia a celorlalte prevederi din rezoluțiile sale nr. 731 (1992) și nr. 748 (1992), iar în caz de nerespectare, își exprima hotărârea de a înceta imediat suspendarea acestor măsuri.
17. Decide să urmărească în continuare această chestiune.
Anexă
I. Pompe de capacitate mare și medie, a căror capacitate este egală sau mai mare de 350 m3/h, și sisteme de antrenare (turbine cu gaz și motoare electrice) pentru utilizarea în transportul țițeiului și al gazului natural.
II. Echipamente pentru terminalele de încărcare a țițeiului:
- pontoane sau alte sisteme de ancorare individuală;
- furtunuri flexibile de conectare a furtunurilor submarine la sistemele de încărcare pe mare și conducte plutitoare cu încărcare, cu diametrul mare (305 mm - 405 mm);
- lanțuri de ancorare.
III. Echipamente care nu au fost proiectate în mod special pentru folosirea la terminalele de încărcare a țițeiului, dar care, datorită capacității lor mari, pot fi folosite în acest scop:
- pompe de încărcare de mare capacitate (4.000 m3/h) și cu cap mic (10 atmosfere);
- pompe de ridicare cu aceeași gamă de debite;
- dispozitive de control și de curățare pentru conducte cu un diametru mai mare sau egal cu 405 mm;
- echipament de măsurare de mare capacitate (1.000 m3/h și mai mult).
IV. Echipament pentru rafinării:
- Boilere realizate conform standardelor Societății Americane a Inginerilor Mecanici - 1
- Furnale realizate conform standardelor Societății Americane a Inginerilor Mecanici - 8
- Coloane de fracționare realizate conform standardelor Societății Americane a Inginerilor Mecanici - 8
- Pompe realizate conform standardelor Institutului American al Petrolului - 610
- Reactoare catalitice realizate conform standardelor Societății Americane a Inginerilor Mecanici (8 standarde)
- Catalizatori preparați, incluzând:
- catalizatori conținând platină
- catalizatori conținând molibden
- Piese de schimb destinate produselor de la pct. I-IV de mai sus.
Referințe
- ↑ Perioada de valabilitate a garanției este cel puțin egală cu perioada de valabilitate a ofertei.